Dobrý den mám dotaz na zdejší zkušenější pěstitele. Mám nově koupenou zahradu a na podzim jsem si vybral několik míst kde jsem založil záhony. Zryl jsem, zapracoval hnůj /od chovatele který mám kozy, krávy a drůbež. *je to smíšený chlévský slámový hnůj*. Na jaře jsem pro prevenci nemocí a plevel aplikoval dusíkaté vápno. Asi úspěšně neboť choroby zatím žádné a plevel se drží v normě kor na záhon který je nově založený na neudržovaném pozemku. Rajčata, brambory, saláty, řepa vše roste moc pěkně. Ale mám problémy s okurkami, cuketami a dýněmi. Vše je ze semínek vyseto přímo do záhonu. Narostly celkem malé rostliny ihned začaly kvést, a již nerostou ale nasazují na plody. Jenže z tak malé rostliny asi nic moc nevroste. Nevíte kde jsem udělal chybu ? Za odpovědi moc děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

41744
napsal(a):
Dobrý den mám dotaz na zdejší zkušenější pěstitele. Mám nově koupenou zahradu a na podzim jsem si vybral několik míst kde jsem založil záhony. Zryl jsem, zapracoval hnůj /od chovatele který mám kozy, krávy a drůbež. *je to smíšený chlévský slámový hnůj*. Na jaře jsem pro prevenci nemocí a plevel aplikoval dusíkaté vápno. Asi úspěšně neboť choroby zatím žádné a plevel se drží v normě kor na záhon který je nově založený na neudržovaném pozemku. Rajčata, brambory, saláty, řepa vše roste moc pěkně. Ale mám problémy s okurkami, cuketami a dýněmi. Vše je ze semínek vyseto přímo do záhonu. Narostly celkem malé rostliny ihned začaly kvést, a již nerostou ale nasazují na plody. Jenže z tak malé rostliny asi nic moc nevroste. Nevíte kde jsem udělal chybu ? Za odpovědi moc děkuji.
A kdy jste to vyséval?
tyhle rostliny je lepší koupit už sazenice, nebo je předpěstovat a ven je zase sázet. ještě lépe to roste ve skleníku. ono prostě vegetační období je na tuhle zeleninu u nás moc krátké a když ta semena vysejete rovnou ven, tak než se půda ohřeje, aby to vyrostlo, než je takové teplo, aby rostliny nepomrzly, už prostě na růst, natož na dozrávání plodů, není čas.
napsal(a):
A kdy jste to vyséval?
tyhle rostliny je lepší koupit už sazenice, nebo je předpěstovat a ven je zase sázet. ještě lépe to roste ve skleníku. ono prostě vegetační období je na tuhle zeleninu u nás moc krátké a když ta semena vysejete rovnou ven, tak než se půda ohřeje, aby to vyrostlo, než je takové teplo, aby rostliny nepomrzly, už prostě na růst, natož na dozrávání plodů, není čas.
Děkuji za reakci.
Přesný den Vám nepovím protože si to nepamatuji ale byl to na 100% poslední týden v dubnu.
No ja si pamatuji, že jsem okurky vždy vysévali přímo ven a nikdy se mi tohle nestalo. Zkusím se tedy poohlédnout zda ještě neseženu nějaké sazenice ale na to už asi také bude pozdě..
1. Záleží, z jaké jste oblasti - kde přesněji bydlíte. Specifikujte.
2. Co znamená "na jaře jsem zapravil dusíkaté vápno? - kolik a přesný termín?
3. Kdy přesně jste vyséval osivo? Kdy přesně po aplikaci dus. vápna?
4. Osivo bylo kupované? Neprošlé? Mořené?
5. poslední týden v dubnu OK, jenže letos byl květen velmi chladný a hl. suchý
(je vhodné nad jednotlivá semínka překlopit např. průhledný kbelík,
vytvořit jim v prvních dnech/pár týdnech mikroklima
A. Pořiďte foto, ať posoudím stav záhonů a velikost rostlin, atd.
Ideálně s krabičkou od zápalek - pro onu velikost, jako měřítko.
B. Výsev u cuket problém není, jinak se to ani neprovádí.
U okurek se provádí roubování na dýňovou podnož, zejména jako prevence
proti půdním patogenům - plísním - houbovým chorobám.
Kořenový systém dýňové podnože je několikanásobně mohutnější,
než koř. systém okurky, takže rostlinu (a plody) mnohem lépe vyživí
a zazásobuje vláhou, voda totiž tvoří až 90% plodu okurky.
(roubují se předevčím hadovky), nakládačky - opět výsev.
C. ve vhodné oblasti, ve vhodném termínu a do vhodně připraveného záhonu
je ideální tyto rostliny vysévat - mají pak bohatší kořenový systém,
neboť netrpí povýsadbovým šokem a mohou svůj koř. systém neomezeně
rozšiřovat od prvních dnů, neomezovány květináčkem
Shrnutí, závěr: Problém předpokládám v aplikaci dusíkatého vápna (příliš mnoho?),
případně v nedodržení MINIMÁLNĚ třítýdenní ochranné lhůty - nic nesázet
ani nevysévat min.3 týdny po aplikaci dusíkatého vápna.
O vodním režimu (zálivka, četnost, intervaly) se nezmiňujete.
Pne Honzapm děkuji za odpověď.
1. Jsem z Ústí nad Labem zahradu mám u břehu Labe směrem na Litoměřice.
2.1.polovina března 100g/1m 2
3. poslední týden v dubnu tedy víc jak měsíc po aplikaci dus.vápna
4. Osivo kupované letos, neprošlé, mořené. Okurky jsou hruboostné nakladačky F1 Viola a pak také F1 ale je to partenokarpní odrůda název již nevím. To samé cukety také F1 a dýně byly Goliáš a tzv. Hokkaidó.
Zalévám zásadně brzy ráno, tak 2-3 týdně podle potřeby a důkladně.
Takže nemám pro příště používat dusíkaté vápno? Mě ho doslova vnutily v zahr.potřebách, že tím přejdu nemocem v půdě, plevelu a eliminuji slimáčí vejce.. ach jooooo
sehnal jsem ještě pár sazenic cuket a patisonů ty jsou v květináči o dost větší než moje rostliny na záhonu... ty moje vypadají jako okurkové bonsaje..krásná zdravá rostlina ale malinká.

Já letos mám to samé...relativně malé rostliny plné květů. Jakoby se růst samotné rostliny zastavil a už pak šly jenom květy a plody. I když já o plodech zatím moc mluvit nemohu. Já mám také patisony a dýně a nakladačky i cuketu jenže já vše koupil jako sazenice. Protože moje sazenice mi sežraly slimáci Patisony byly relativně velké už při zakoupení což říkala i paní co je na trhu prodávala, že jsou už vlastně přerostlé a má je co nejdříve vysadit. Takže ty jsou jediné co tak nějak připomínají velikosti "dospělé kusy". Jinak zbytek zůstal od výsadby stejný. Jakoby se výsadbou zastavil jejich růst. A to je tam mám už od 20.5.2016
Třeba je to takový druh

honzapm
napsal(a):
Asi asi.
Asi teta asi... ale je fakt, že plodů je zatím dost a standardní velikosti a koneckonců o to nám jde. a co u Vás 41744 nějaká změna k lepšímu?

honzapm
napsal(a):
No, já porát čekám na ty fotky od 41744, ale zřejmě se nedočkám, takže nic, žeéé.
Honzíku vy předci jste takový odborník, že to zvládnete i bez nich. Já tomu pevně věřím
honzapm
napsal(a):
1. Záleží, z jaké jste oblasti - kde přesněji bydlíte. Specifikujte.
2. Co znamená "na jaře jsem zapravil dusíkaté vápno? - kolik a přesný termín?
3. Kdy přesně jste vyséval osivo? Kdy přesně po aplikaci dus. vápna?
4. Osivo bylo kupované? Neprošlé? Mořené?
5. poslední týden v dubnu OK, jenže letos byl květen velmi chladný a hl. suchý
(je vhodné nad jednotlivá semínka překlopit např. průhledný kbelík,
vytvořit jim v prvních dnech/pár týdnech mikroklima
A. Pořiďte foto, ať posoudím stav záhonů a velikost rostlin, atd.
Ideálně s krabičkou od zápalek - pro onu velikost, jako měřítko.
B. Výsev u cuket problém není, jinak se to ani neprovádí.
U okurek se provádí roubování na dýňovou podnož, zejména jako prevence
proti půdním patogenům - plísním - houbovým chorobám.
Kořenový systém dýňové podnože je několikanásobně mohutnější,
než koř. systém okurky, takže rostlinu (a plody) mnohem lépe vyživí
a zazásobuje vláhou, voda totiž tvoří až 90% plodu okurky.
(roubují se předevčím hadovky), nakládačky - opět výsev.
C. ve vhodné oblasti, ve vhodném termínu a do vhodně připraveného záhonu
je ideální tyto rostliny vysévat - mají pak bohatší kořenový systém,
neboť netrpí povýsadbovým šokem a mohou svůj koř. systém neomezeně
rozšiřovat od prvních dnů, neomezovány květináčkem
Shrnutí, závěr: Problém předpokládám v aplikaci dusíkatého vápna (příliš mnoho?),
případně v nedodržení MINIMÁLNĚ třítýdenní ochranné lhůty - nic nesázet
ani nevysévat min.3 týdny po aplikaci dusíkatého vápna.
O vodním režimu (zálivka, četnost, intervaly) se nezmiňujete.
Rád bych věděl, jaký má vliv osivo prošlé, na růst?Myslím, že se stářím jen snižuje klíčivost?Nebo nás učili blbosti a Vy máte nějakou jinou informaci?
Dobrý den, já všechny semínka nejprve seji do krabičky, když trochu rostliny povyrostou dám do malých květináčů a když ještě povyrostou, tak pak teprve dám do země. Okurky a papriky pěstuji zásadně ve skleníku, tam se jim daří nejlépe. Máme vyzkoušený tento zahradní skleník: https://skleniky-kinplast.cz/produkt/sklenik-kin-ideal/ a vždy máme úrodu velkou. Rajčata do skleníku nedávám, na ty už tam nemám místo, tak je dávám ven na zahrádku.
hhhh

XXX.XXX.209.200
kkki
napsal(a):
Rád bych věděl, jaký má vliv osivo prošlé, na růst?Myslím, že se stářím jen snižuje klíčivost?Nebo nás učili blbosti a Vy máte nějakou jinou informaci?
Jo, představ si, že mám jinou informaci. Z teorie i praxe. Běžně seju starý semena, protože mi zbyly nespotřebovaný. Starší semena kromě toho, že se snižuje absolutní % vyklíčení, tak opravdu můžou prostě klíčit znatelně pomaleji než čerstvé, prostě se jim nechce, zejména pokud je teplota při klíčení nižší, tak jim to jednoznačně trvá déle. Zatímco čersvé osivo vyklíčí ochotně i třeba v relativním chladu
Takže pokud rostliny " vylezou" až za déle, než člověk plánoval, tak snad logicky budou menší, než je člověk tou dobou chtěl mít ?!
hhhh
napsal(a):
Jo, představ si, že mám jinou informaci. Z teorie i praxe. Běžně seju starý semena, protože mi zbyly nespotřebovaný. Starší semena kromě toho, že se snižuje absolutní % vyklíčení, tak opravdu můžou prostě klíčit znatelně pomaleji než čerstvé, prostě se jim nechce, zejména pokud je teplota při klíčení nižší, tak jim to jednoznačně trvá déle. Zatímco čersvé osivo vyklíčí ochotně i třeba v relativním chladu
Takže pokud rostliny " vylezou" až za déle, než člověk plánoval, tak snad logicky budou menší, než je člověk tou dobou chtěl mít ?!
JJ máte pravdu v tom,že staré osivo nestejnoměrně vzchází a některé rostlinky jsou slabší.Teplotu je potřeba dodržovat dle druhu zeleniny,kterou předpěstováváme,K.
Jednu radu na pristi rok..okurky nakladacky vysevam v puli května do rýhy uprostřed záhonu 7x2 m stylem,jako mrkev,pořádně zaliji a hned je zakryji bilou netkanou textilií,kterou po stranach zabezpecim proti uneseni větrem delšími dřevěnými latěmi.zalévá se přes textilii,okurky rostou,jak šílené,asi 20ti cm vysoké,zacatkem června odkryji,přihrnu zem,odplevelim,zalévám a sbiram okurky😀

ančovička1
napsal(a):
Jednu radu na pristi rok..okurky nakladacky vysevam v puli května do rýhy uprostřed záhonu 7x2 m stylem,jako mrkev,pořádně zaliji a hned je zakryji bilou netkanou textilií,kterou po stranach zabezpecim proti uneseni větrem delšími dřevěnými latěmi.zalévá se přes textilii,okurky rostou,jak šílené,asi 20ti cm vysoké,zacatkem června odkryji,přihrnu zem,odplevelim,zalévám a sbiram okurky😀
Dobrý den, prosím co myslíte tim : stylem jako mrkev? Děkuji.
napsal(a):
Dobrý den, prosím co myslíte tim : stylem jako mrkev? Děkuji.
Jeje,dobré ráno😀..už jsem se k zahradnictví nevracela,tak se omlouvám za zpoždění okurky budou aktualni zas až napřesrok😁..jak jsem psala,udělám si uprostřed záhonu rýhu,muze být hlubší,než přiměřeně k velikosti semen okurek,asi způsobem,jak se sází pórek..do rýhy seju seminka pouze partenokarpicka,"nahusto",možná 3 na 10 cm,jak mi to uleti😂..7m..trochu seminka zahrnu,ale ne do roviny s výškou záhonu,zbyva par cm,zaleju,zakryju,po vzejiti rostlinek prihrnu zeminu k okurkam, vytvori si větší korenovy systém..letos jsem se trochu zpozdila s vysevem,potom brzy přišla plíseň😕..zavarila jsem asi 85 sklenic okurek,jindy to bývá vic😀

zkusím děkuji