Matý59

XXX.XXX.188.90
Dobrý den, mám v pokoji rostlinu ( zřejmě juka) pravidelně jí jednou týdně zalévám odstátou vodou, přesto ji začaly konce listů hnednout a ve středu je světle zelená. Nemám moc zkušeností s touto rostlinou dostala jsem jí k narozeninám a chtěla bych aby mi vydržela. Porto moc prosím zda-li mi někdo poradí co s tím.
Předem děkuji za odpověď
Martina H.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To není yuca, ale nolina, je to rostlina hodně suchomilná a teplomilná poměrně náročná na světlo. Co se týká zálivky, zalévejte opatrně, až když půda je suchá, v létě můžete víc, v zimním období s nedostatkem světla zálivku omezte na minimum. suchý vzduch od ústředního topení jí nevadí, ale pozor na průvan, to nemá ráda žádná rostlina, máte jí naproti oknu, tak na ni nevětrejte. Řekla bych že světlá barva je od nedostatku světla, ale může to být i přelitím, pokud necháváte vodu stát v tom obalu. Ještě mne napadá nedostatek železa, kupte hnojivo na list doplňující spec. železo a postříkejte ji několikrát, přisuňte blíž k oknu a v zimním období v závisloti na teplotě v místnosti zlévejte méně často, klidně větší dávku vody, ale co do cca 2hod nevypije tak vylijte. Rostlina by se měla zmátořit.
ps. zkontroluje zda nemá svilušku, není moc vidět, spíš vidíte posátý povrch listu a vpaždí listu při větším napadení drobnou pavučinku. Na to jste neposlala dost detailní záběr.
Matý59

XXX.XXX.188.90
Moc děkuji zkusím to a snad se zpamatuje
evan

XXX.XXX.1.190
Teda, bojím se dvou věcí, jednak že může "díky" pravidelný zálivce už být odspodu úplně uhnilá - není na první fotce na spodu kmínku vidět taková mapa od vzlínající vody? to by vůbec nemělo u téhle kytky být. Svědčí to o tom, že zaléváte kytku, která ještě nevypila předchozí zálivku. zejména v zimě je jednou týdně asi moc. Být to moje kytka, tak bych se přesvědčila, jak na tom je s kořenama, jestli je vůbec ještě má. Teda jako živý.
zadruhý, pokud ji v zimě pravidelně zaléváte a máte v pokojové teplotě, tak počítejte s tím, že ta kytka poroste. A k tomu ale musí mít hodně světla - tedy několikanásobně víc světla, než kolik se v našich zeměpisných šířkách vůbec vyskytuje. jestli ji nemáte vysloveně maximálně na slunci přímo v jižním okně nebo ve skleníku, tak má světla krutě málo. Na fotce je vidět aspoň půl metru od okna. Proto je pro našince nejlepší takovýkle kytky na zimu prostě a jednoduše zabrzdit v růstu výrazným snížením nebo úplným vynecháním zálivky, jinak se budou znedostatku světla celou zimu všelijak vytahovat a jinak ošklivět.
Mám podobnou kytku - na nejsvětlejším místě ve skleníku a víc jak třikrát od podzimu do jara ji určitě zalejvat nebudu. Pokud nemáte možnost na zimu snížit teplotu, tak je nutné zalívat víc, ale jenom aby to neuschlo, ne víc.
A příště, až dostanete kytku, na které vám bude záležet, tak ji věnujte tu minutu (na internetu to dýl netrvá), že si zjistíte, co potřebuje a třeba odkud pochází a jaký tam bejvá počasí.
Mimochodem, byla jste někdy v Mexický poušti? Já ne, ale prstem po mapě to stačí. Probůh kdo vám řekl, žě kytku z mexický pouště máte zalívat uprostřed podzimu každej tejden?!
No, kdyby to přežila, tak podle čeho poznáte, že chce znovu zalít - ne podle kalendáře, že je čtvrtek nebo sobota, ale podle toho, že je zcela vyschlá hlína a že listy začínají ztrácet vláhu, jsou měkčí a tak jako víc se kroutí než normálně.