Evin

XXX.XXX.234.56
Zdravím, potrebovala by som poradiť s našou záhradou. Bývame vo vyššej nadmorskej výške a navyše v lese. Celý pozemok máme obkolesený stromami takže je tu menej svetla. Tento rok som sadila mrkvu, petržlen, hrach, šalát, topinambur a nejaké bylinky. Bylinky a šalát boli v pohode (tie som predpestovala vnútri), hrach zarodil, no bolo ho pomenej. Mrkva a petržlen sú však stále úplne maličké, majú len pár cm, hoci ich okopávam a polievam. Dnes som vyhrabala jeden topinambur a našla som dve hľuzy, každá veľká asi 2 cm, čiže nič moc... má vôbec význam tu niečo sadiť? Som z toho zúfalá. Akým plodinám by sa tu darilo? Myslela som akú budem mať úrodu na jeseň, no je to slabé.
Ešte by ma zaujímalo ako si poradiť s pôdou. Na niektorých miestach (najmä v strede pozemku kde je najviac svetla) nebola pôda obrábaná dlhodobo, už tam rastú malé stromčeky, často sú tam pníky a korene. Pokosiť sa to dá, no pri kopaní pár metrov štvorcových sme už polámali zo 3 krompáče. Pozemok je svahový, kaskádový, traktor sa sem nedostane, ani ten malý. Napadlo mi skúsiť zavolať niekoho kto orie s koňom, ale neviem či by to aj na koňa nebolo príliš. Ako si s tým poradiť ak chcem tú pôdu skultúrniť?
nasezahrada

XXX.XXX.184.116
V jaké nadmořské výšce přesně přebýváte?
Já žiji u smrkového lesa v 850m.n.m.
Člověk si postupně najde odolné odrůdy běžně pěstované zeleniny, které zvládnou i tyto nevlídné podmínky. Z těch méně běžných ale přirozeně odolných pěstuji topinambur a čistec hlíznatý:
Nejvíce se mi osvědčily kultivované odrůdy topinamburu, konkrétně karin, rút a zlata, získané ve VÚB HB. Tyto rostliny pěstuji na záhonech občas hnojených chlévským hnojem. Sklízím vždy až po přemrznutí nadzemní části rostliny, kdy se zásobní látky z natě přesouvají do hlíz. Z jedné rostliny sklízím i 5 kg hlíz, které skladuji v hlíně ve vaničkách zakopaných v zemi a překrytých silnou vrstvou listí a slámy. Takto se k hlízám dostanu kdykoliv v zimě.
Další plodinou kterou zkouším pěstovat jsou tzv. japonské brambory-čistec hlíznatý (Stachis affinis) které pěstuji podobně jako topinambur, a také je stejným způsobem skladuji. zatím se mi i tato plodina osvědčila.
Jinak tu pěstujeme i ovocné keře, které lemují celou zahradu a zaplňují každý volný kout. Máme tu například v největším množství muchovník 'smoky', rakytník, hlošinu okoličnatou, a tradičně rybízy angrešty, maliny a ostružiny, zimolezy.. a nádhernou odolnou botanickou růži mnohokvětou (Rosa multiflora) na šípky do čajů.
já mám výhodu že chovám i zvířata, takže mám zásobu hnoje. Z hnoje, zahradního i kuchyňského odpadu a dřevní štěpky jsem se naučil dělat pásy vyvýšených záhonů, které jsme v prvním roce osadili dýněmi hokkaido a cuketami. Na těchto záhonech pěstujem většinu zeleniny. Rostlinám je tu tepleji, mají dostatek vláhy a daří se jim mnohem lépe než rostlinám v normální zemi. Na půlce záhonu pěstuji tuto zeleninu, a na druhou půlku skladuji tento přebytečný organický materiál. V příštím roce na toto místo vysadím právě dýně, abych tam mohl příští rok mít salát, rajčata atd. a mezitím doplňuji jinou část jiného zahonu. Takto si tyto záhony stále doplňuji.
Časem si člověk udělá i v nepěkných podmínkách překrásnou a výnosnou zahradu. Záleží jen na čase a odhodlání.
Evin

XXX.XXX.234.56
Topinambur neviem akej je odrody, ale vyšiel mi o mesiac neskôr než môjmu známemu, s ktorým sme ich sadili v rovnakom čase a od ktorého som ich mala. Momentálne majú výšku asi 1,40 metra a vôbec nezakvitli.
Mám posadené aj hokaidá, ktoré som si predpestovala vnútri, no po vysadení von (niekedy v máji) prestali rásť a začali až niekedy koncom júla, objavili sa kvietky a začali sa trochu ťahať po zemi.
Presnú nadmorskú výšku bohužiaľ neviem, len čo je mestečko pod nami vzdialené asi 1km, všímam si isté zmeny, napríklad že lipy dole rozkvitnú skôr a u nás až dva týždne na to... dole už kvitne púpava a u nás ešte nemá ani puky... a pod.
evan

XXX.XXX.34.98
Topinambury (třeba ve stínu) nemusejí kvést vůbec, to je ok, podstatný je co je pod zemí
Evin

XXX.XXX.234.87
Vďaka za rady :).
A čo s tou pôdou? Ako ju obrobiť keď ručne sme polámali plno krompáčov a traktor (ani malý) sa sem nedostane? Zvládol by to kôň?
Mužovi niekto povedal, že stačí teraz pokosiť, naukladať na to kartóny a na jar tam nasypať zeminu. Muž ani nepokosil, rovno začal ukladať kartóny a tie nám teraz rozfukuje všade po pozemku, nehovoriac o tom, že to vyzerá fakt hrozne keď sú tie kartóny úplne všade. Podľa mňa je to hlúposť... ale sama neviem čo iné robiť.
nasezahrada

XXX.XXX.17.81
Nejlepší by bylo kdyby se vám podařilo najít v blízkosti někoho kdo s koněm orá, a poradit se s ním. Určitě bych to zkusil. Přinejhorším řekne že to nepůjde, za zeptání nic nedáte