vencap

XXX.XXX.243.100
Mám tři páry kančíků příčnopruhých, stáří 6 let, největší dominantní samec, který všechny vždy proháněl už týden leží u dna, při krmení si pro žrádlo připlave, ale potom znovu ulehne na dno, jeho plaváni přes den je minimální.Dvakrát v rozmezí tří dnů jsem vyměnil 1/3 vody, teplota vody v akváriu 22 °C.Poraďte co mám udělat a jak mu pomoci.
Takhle vám asi těžko někdo poradí. Nenajdete na něm nějaké jiné nezvyklosti ? Ploutve a šupiny jsou v pořádku ? Co dýchání ? Nemůže být starší než ostatní ? Nemáte v akváriu nějakou novinku, třeba novou dekoraci nebo něco podobného ? Nezměnil jste v poslední době krmení ? Z těch pár informací, co jste udal, je to věštění z křišťálové koule. Foto by neškodilo.
vencap

XXX.XXX.235.210
Děkuji za reakci a upřesňuji popis a přikládám foto.
Všichni jsou sourozenci, takže stejně staří, v akvariu se v poslední době nic nezměnilo, akorát jedna nová rostlina.
Lépe bych vystihl jeho chování asi tak, že chvíli se chová úplně normálně, všechny prohání, udělá pár běžných koleček a pak plave ke dnu, kde zůstane ležet jako by spal.To trvá cca 15 až 60 sekund a pak je zase chvíli normální.
Zrychlené dýchání nemá, ploutve a šupiny vypadají v pořádku.
Posílám jeho dvě fotky.
Na třetí fotce je ještě jeden samec z této skupiny, kterého mám už tři měsíce odděleného a který před oddělením stával za filtrem hlavou dolů a žral velmi málo.V současné době, když je oddělený, nějakou potravu přijímá, ale je pomalejší a část dnes stojí ve sloupci vody hlavou dolů.
Píšu to protože je možné, že to spolu souvisí.
Napadají mně dvě věci. V první řadě vidím, že máte dost hrubé dno. Mohlo se stát, že někdo překrmil a teď to tam hnije. Ani nevidím žádné rostliny, které by to vylepšily. Ale pokud jste během posledních tří dnů měnil dvakrát část vody, mělo by se to aspoň částečně zlepšit. Ale spíš sázím na stres, jak je velké akvárko a jak ryby ?
vencap

XXX.XXX.243.100
Kančíky jsem dostal před šesti lety i s 55 litrovým akvárkem, letos na jaře (duben, květen) jsem jim pořídil nové 120 litrové.Samci jsou velcí 8-10 cm a samice okolo 6 cm.
Chovám také kančíky, sice červenohrdlé, ale co se týká chování a nároků, není v tom takový rozdíl. Ve 240 litrovém akváriu mám jeden pár podobné velikosti jako vy. Většinou je celkem klid, ale pokud se začnou třít, jsou schopni ubít cokoli, co v akváriu je. Byli tam s nimi stejně velcí kančíci příčnopruzí, ale musel jsem je dát jinam. Vypadali úplně stejně, jak popisujete. S třícentimetrovými šneky hrajou bowling. Jediní, kdo obstojí, jsou větší ancistrusi, kteří se schovají mezi kameny a do úkrytů. Na 120 litrové akvárko jsou tři páry dospělých kančíků, navíc stejného druhu, docela hodně. Jsou to teritoriální ryby. Upřímně se divím, že těch 6 let spolu bez problémů vydržely. Podle mého názoru je příčinou špatného stavu ryb stres.
Jistě, je to samozřejmě taky možnost. Jen si myslím, že za ty tři měsíce, které tu tazatel udává, už by to v případě střevních parazitů byla konečná.
Ovšem i tato nemoc má nějakou příčinu. Já bych se opravdu zaměřil na podmínky v akváriu, změnil bych krmení a možná trochu zvýšil teplotu.
vencap

XXX.XXX.106.194
Jestli se u mých kančíku může jednat o střevní parazity, jak určit o jaké, případně jakou zvolit léčbu, aby byla co nejšetrnější k rybám.Přemístit samce do druhého akvaria a léčit zvlášť, nebo léčit celé akvárium najednou?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Šest kančíků na 120 litrů je moc vzájemně se utiskují, měl jste koupit rovnou větší akv.Budou stresovaní, teplotu bych také zvýšila, začít krmit kvalitnější potravou, může být i něco s vodou, takže doporučuji přeměřit.Nejpravděpodobněji se bude jednat o přemnožené střevní prvoky i vzhledem k tomu že léta nepřišli do styku s jinýma novýma rybama, je to způsobené tím o čem jsem už psala.Léčba bez odstranění příčin je těžko proveditelná a zřejmě jste si na to zadělal už v tom původním pidi akva.Taky je vidět, že ryba žila v akváriu s nízkým sloupcem vody, šestiletý kančík vypadá trochu jinak, lépe mohutněji a vyšší...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ještě mě napadlo, kolik v akva máte úkrytů?Litrážně stačí akvárium tak pro dva páry ale s dostatkem vhodných úkrytů.
vencap

XXX.XXX.200.13
V akváriu jsou dvě kamenné jeskyňky, na nichž jsou v květináčích rostliny a tři květináče bez dna na sobě.Krmím Hikari Cichlid Staple, Hikari Cichlid Gold na Tetra Min vločky, jakou kvalitnější potravu si mám zakoupit?Pomůže mi kvalitnější potrava, zbavit se těch střevních prvoků?