ňamina

XXX.XXX.92.62
Dobrý den,
chtěla bych si pořádit betu, dnes jsem byla pro nějaké věci ve zverimexu a všimla jsem si, že je tam prodávají. Každopádně je mají v akváriu, které je sakra malé, vyskládané vedle sebe.. Paní prodavačka říkala, že tak jim tak vyhovuje, že jim stačí menší prostor.
I přes její "hučení" jsem nekoupila, protože se mi to úplně nezdálo.
Takže jsem odpoledne koukala na akvária a nejvíc by mi vyhovovalo Akvárium set Pacific 60*30*30cm na 54l, myslíte, že by vyhovovalo i bettě?
Chci jen 1 samce, případně pár menších rybiček, tak aby si neubližovali, nevadili si.
Šlo by to?
Děkuji za rady.
Zdravím, akvárií bude 100% vyhovovat. Když tam budete mít spoustu úkrytu, můžete k jednomu samcovi pořídit 2-3 samice. I tak není zaručeno, že vám samce samice neposkubou. Další ryby nejsou moc vhodné. Mě osobně beta vyzabijela všechny neonky, takže já mám samce samotného. A nedavejte dva samce společně. Hodně štěstí
ňamina
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych si pořádit betu, dnes jsem byla pro nějaké věci ve zverimexu a všimla jsem si, že je tam prodávají. Každopádně je mají v akváriu, které je sakra malé, vyskládané vedle sebe.. Paní prodavačka říkala, že tak jim tak vyhovuje, že jim stačí menší prostor.
I přes její "hučení" jsem nekoupila, protože se mi to úplně nezdálo.
Takže jsem odpoledne koukala na akvária a nejvíc by mi vyhovovalo Akvárium set Pacific 60*30*30cm na 54l, myslíte, že by vyhovovalo i bettě?
Chci jen 1 samce, případně pár menších rybiček, tak aby si neubližovali, nevadili si.
Šlo by to?
Děkuji za rady.
Šlo by to. betty jsou dost specifické, nesnáší hlavně závojové ploutve, považují je soka.
určitě by šlo dát na dno drobné pancéřníčky a do prostoru nějakou razboru vhodnou do velikosti vašeho akvárka.
nejlepší by bylo, kdyby tam jiné rybky byly dřív a beťták přišel o pár dní déle.
ale pozor, akvárko se musí zaběhnout (nitrifikace) +- měsíc, než tam přijdou ryby, aby vám nepochcípaly.
určitě ty krabičky nestačí, to máte pravdu. možná tak na prodejně, ale ne na doživotí. je to ryba a potřebuje plavat
ňamina

XXX.XXX.92.62
Dobrý den,
děkuji za odpovědi.
Nemám problém mít v akvárku jen bettu, ta je hlavním důvodem, proč si ho chci pořídit, ale když by byla možnost přidat i jiné menší ryby, byla bych radši.
Chci jen jednoho beťáka, bez samic, bojím se, že ho potrhají.
Chtěla jsem se zeptat, kde je nejlepší ryby koupit? Ve zverimexu jako zvěrokruh by to šlo nebo nedoporučujete?
Se zaběhnutím počítám, akvárko začnu "zařizovat" mezi svátkama a ryby se nastěhují někdy v únoru.
K tomu akvárku je potřeba něco dokoupit krom té podložky?
No, ten filtr je nic moc, chtělo by to s větším "molitanem", ale když nepřerybníte, vyhnete se rybám které hodně kadí (živorodky, ancistrusi atd...), nebudete překrmovat a budete provádět pravidelnou údržbu, tak by to měl utáhnout. na začátek ten set není nejhorší.
asi topítko, betta potřebuje aspoň těch 23-24 stupňů, a nesmí si dýchnout chladnějšího vzduchu, což zajistí ten kryt.
Až budete zakládat tak nekupujte na dno ty ostré černobílé drtě, co nabízejí ve zveráčích, hledejte přírodní křemičitý písek 2-4 mm, nebo případně flexiobklady frakce 2-4 mm, pokud se vám líbí tmavší dno ( http://www.flexiobklady.cz/produkty-pisek-2-4.php ). Vyplatí se dobře vybrat dno, protože od toho se odvíjí jak vám porostou kytky (v ostrém hrubém moc neporostou), jak se vám bude udržovat čistota odkalováním a taky pro ryby dna je tenhle druh dna vyhovující (prohrabují se v něm při hledání potravy). Potom je důležité osadit hodně rostlinami, zezačátku hlavně rychlerostoucí, po záběhu se dá upravovat. Místo plastových blbostí pěkný kořen a máte základ. Filtr do té 54 bych koupila Atman 200 + biomolitan 10x10x16 - oproti tomu setovému lépe filtruje, má velkou plochu pro osídlení "hodnými bakteriemi" a hlavně čistit stačí po 3-4 měsících. Vzhledem k tomu, že celý ten set stojí lehce nad 1000, - opravdu se vyplatí na začátku dát pár stovek navíc do dobrého filtru a dna než to potom řešit až akva nebude fungovat a případně měnit. Držím palce ať se daří