Uživatel s deaktivovaným účtem

Už přes půl roku mám založené 100l akvárium, v něm několik rostlin "vhodných pro začátečníky a odolných". Dvě přestaly růst úplně - egeria densa a hygrophilla polysperma. Další pravděpodoně kryptokoryna wendtii (jedinou si nepamatuji přesně) - úplně hnědá/žlutá, zakrslá, pomalu rostoucí. Microsorum pteropus - ze všech listů se staly mateřské a vyrašilo několik malých (ty větší dosáhly 3 cm, přestaly růst) - původní velké listy téměř nerostoucí, lehce se trhající. Nově mám asi 3 dny vallisneriu giganteu, nevím zda tak vypadala když jsem jí kupovala, ale hrany listů jakoby "nahlodané". Jediná rostlina, která snad i prospívá je anubias barteri nana. Našla jsem si, že to může způsobovat nedostatek odpadu od ryb (nepravděpodobné v mém akváriu), železa, špatné pH (to je v pořádku pro všechny rostliny) a nedostatečné osvětlení (o tom jsem si myslela, že je dobré).
Ve zverimexu mi ale pán nedávno říkal, že LED světla jsou nevhodná pro růst rostlin (ptala jsem se ohledně nového jiného akvária) a napadlo mě, zda tedy není na vině skutečně osvětlení? Konkrétně mám https://www.akvamex.cz/osvetleni-diversa-led-expert-17-w-65-cm/. Co myslíte?

Výška vodního sloupce je 30cm (v tom novém 300l bude 50cm a stejná značka led světla 30W), svítím 8 hodin denně. Ryby mám dvě - závojnatky ve velikostech cca 4cm a 8cm. Takže by nemělo být ani přerybněno, ani příliš málo odpadu pro rostliny.
Napadl mě i problém v substrátu, kvůli závojnatkám a lehčímu čištění mám štěrk o velikosti cca 1-1,5cm. Ale tomu by neodpovídaly rostliny přichycené na kořenu, které v substrátu nikdy nebyly a přesto živoří.
Teplota vody je konstantně okolo 26°C, topítko nemám. Týdně měním okolo 40% vody kvůli rybám. Možná to rostlinkám vadí? Zapomněla jsem dodat, že ačkoliv anubiasi rostou pěkně, tak mají listy pokryté řasou (s tou jinak ale problém nemám, na skle je jí minimálně a trochu obrostla kameny). Fotku akvária sem dodám večer. Děkuji za pomoc s řešením téhle záhady!

To není černobílá drť https://www.superzoo.cz/drt-sportcarp-cerna-c-4-10kg/ černobílá je prý špatná, že reaguje na octový test - tahle nereagovala vůbec. Vím, že kytek je málo, původně jsem chtěla koupit více. Ty, které jsem tenkrát vybrala, jsem nesehnala. A když jsem po čase viděla, jak živoří jak egeria, tak hygrophilla (u obou informace, jak rychle rostou a to v "každých podmínkách"), tak jsem to vzdala. Přeci jen každá kytka stála okolo 80kč. Jestliže se nám podaří zjistit příčinu, tak mám několik hezkých rostlin (vhodných k mým rybám a jednoduchých na pěstování) vybraných a rozhodně bych hned pár kusů přikoupila.
Pokusila jsem se o co nejlepší fotky kytek, po sobě - valisneria, (pravděpodobně) kryptokoryna, anubias, anubias a to co zbylo z microsora. Doufám, že takhle stačí
Tak neřeba kupovat drahé kytky ve zverimexu nebo z eshopu. Kdekdo dělá pravidelné prostrihy a prebitku se rád zbaví. Stačí trochu prolézt inzeráty.
Protože těch kytek je tam opravdu málo. S pořízením dalších bych radil neotalet.
Edit: akorát mi není jasná ta teplota.26 stupňů umi u závojnatek příjde hodně.

Honza1991
napsal(a):
Tak neřeba kupovat drahé kytky ve zverimexu nebo z eshopu. Kdekdo dělá pravidelné prostrihy a prebitku se rád zbaví. Stačí trochu prolézt inzeráty.
Protože těch kytek je tam opravdu málo. S pořízením dalších bych radil neotalet.
Edit: akorát mi není jasná ta teplota.26 stupňů umi u závojnatek příjde hodně.
Inzeráty sem tam procházím, jenže najít někoho kdo nabízí rostliny, které závojnatky nesežerou a zároveň jsou nenáročné na světlo a živiny je celkem dřina. Navíc to musí být v blízkém okolí, popřípadě by musel dotyčný nabízet více druhů, které chci, aby se vyplatilo poštovné.26°C je nejnižší možná teplota, které doma dosáhnu, závojnatky prospívají (navíc jsou to choulostivější typy, které nízkou teplotu snáší, třeba oproti kometám, špatně).
Opravdu myslíte, že je vhodné kupovat více rostlin, když živoří už i ta trocha, kterou tam mám? Myslela jsem, že bych to zhoršila, kdyby důvod neprospívání kytek byl nedostatek živin (např. železa). Nebo by se naopak stav mohl po přidání více rostlin zlepšit? Omlouvám se za hloupé dotazy, kytkám jsem nikdy nerozuměla a s rybičkami je přeci jen lepší domluva Děkuji za pomoc
odkalujete? je ve dně nějaký detrit? jde vám tam denní světlo/slunce?
to je fuk, je to hrubá a ostrá drť, jak by v tom asi rostly třeba růže? i ryby by se o ní mohly zranit.
ne všechny kytky jdou ve všech akvárkách. u mě si egerie už několik let neškrtla a hodila by se (a je nás víc).
nejjednodušší cesta je sehnat hodně kytek a počkat čemu se bude v těch konkrétních podmínkách dařit. protože jakmile začnete upravovat podmínky uměle, budete to muset dělat nejspíš pořád. a nejhorší jsou podle mě výkyvy.
taky při změně podmínek rostliny někdy reagují podobně jako vaše. cryptocoryna vypadá na umření, po čase se chytne, hnědovka rozhodí nové rostlinky.
možná to železo by se dalo snad bez větších problémů dodat, ale abych pravdu řekla, z těch anubiasů toho moc nepoznám a ani není co hnojit.
já vím, se závojnatkama se hůř "spolupracuje". jak píše honza, zkoušet ty přebytky.
zkusila jste upravit dobu svícení?

Odkaluji každý týden, místa kde jsou kytky + pár cm okolo neodkaluji. Zkusím tedy ještě něco udělat s tím substrátem. První měsíc jsem svítila 10 hodin denně, od té doby neměnně svítím 8 hodin. Hnojiva, umělá úprava vody pro rostliny jsou drahá záležitost, takže do toho se nechystám. Možná kdybych měla ryby, které kytky neničí, ale ne se závojnatkami. Při kupování rostlin je nejhorší to, že nejenže zjišťuji, zda jim vyhovuje mé akvárium, ale i zda jsou dostatečně odolné proti závojnatkám... Dnes začaly okusovat nově koupenou vallisnerii, takže ta pravděpodobně dlouho nevydrží už kvůli nim.
Kazdu rastlinu ktoru si zadovazite dbajte na jej naroky nie je rastlina ako rastlina je mnoho specifik preco a ktore vam rastu a nie zalezi od umiestnenia rastlin velke do zadu male do predu to plati pozor na jednu dolezitu vec si pamatajte neviem ci mate strk alebo substrat ak substrat ok ale ak ide o strk kde sa nachdza VAPENEC je to zle vapenec strk bz nemal obsahovat vapenec pri tomto vam rastlini rast nebudu ibaze ten anubias ten vam bude rast aj v bahne je to neuveritelne odolna rastlina su dalsie specifika ako pridavanie hnojiv Co2 atd...a co sa tyka rastlin najlpesie svetlo je ak mate striedavo tepla biela so studenou bielov mozu bit al led pasiky samozrejme takto striedavo navrhnute svetlo je asi naj pre rastliny samozrejme vsetko z mierou lebo cim viac svetla tym viac s avam zacnu premnozovat riasy hlavne zelene.
pridam vam jedno naucne video pozrite si ho urcite vam pomoze
https://www.youtube.com/watch?v=gDKnRPi4kL8.
napsal(a):
Odkaluji každý týden, místa kde jsou kytky + pár cm okolo neodkaluji. Zkusím tedy ještě něco udělat s tím substrátem. První měsíc jsem svítila 10 hodin denně, od té doby neměnně svítím 8 hodin. Hnojiva, umělá úprava vody pro rostliny jsou drahá záležitost, takže do toho se nechystám. Možná kdybych měla ryby, které kytky neničí, ale ne se závojnatkami. Při kupování rostlin je nejhorší to, že nejenže zjišťuji, zda jim vyhovuje mé akvárium, ale i zda jsou dostatečně odolné proti závojnatkám... Dnes začaly okusovat nově koupenou vallisnerii, takže ta pravděpodobně dlouho nevydrží už kvůli nim.
navrhla bych vám, abyste odkalovala méně často, ale to zvažte sama podle znečištění.
dno bych určitě vyměnila. nebo to nechte zatím a do nového dejte aspoň neostrý jemnější "kačírek".
se závojnatkama se budete muset zaměřit na ty anubiasy (je spousta druhů) a nějaké ty cryptošky (affiniska je držák), možná echinodorus (ten bude asi sežratelný).
mladé hnědovky se nejspíš chytnou
taky teď bojuju. po přestěhování letité nádrže se dějou věci...

Vápenec můj substrát neobsahuje, nereaguje na ocet. Tak se to pozná, ne?
Odkalovat méně častěji nechci riskovat, díky té 8cm rybě je tam celkem dost detritu. Zkusím přendat některé rostliny do toho většího akvária s lepším substrátem (tedy až přijde) a podle výsledku případně vyměním i tento. Echinodorus jsem si chtěla koupit zároveň s vallisneriou, ale vypadá to, že obě rostliny závojnatkám chutnají. Zkusím sehnat nějaký velký druh anubiasů. Jaký lehce sehnatelný a odolný byste mi doporučili? Koukala jsem na azfelii a barteri. Možná zkusím i tu cryptokorynu, ale není pravděpodobné, že skončí tak jako ta wendtii? A myslíte, že její listy odolají těm mým telatům? Té wendtii si sice vůbec nevšímají, ale to co trčí do výšky je zajímá

Ještě k tomu substrátu, myslíte, že tyto dva jsou pro rostliny i ryby (do 300l chci i rybky žijící u dna, tak aby si o něj neublížily) v pohodě? A jak zjistit, zda neobsahují vápenec už v obchodě, kde octový test není možný?
https://www.akvamex.cz/pisek-ricni-c-2-10kg/
https://www.akvamex.cz/pisek-kremicity-bily-1-3-mm-3-3kg/
Případně nevíte, zda lze sehnat místo toho říčního písek černý nebo alespoň hodně tmavý? A případně bílý písek o větší velikosti zrn? Nebo doporučujete menší? V 100l akváriu bude černé pozadí a chci aby k tomu sedělo i dno. V 300l bude pozadí modré a dno bílé. Zatím objednám jen písek do 300l. Celkem se bojím odkalování písku, prý je to celkem obtížné. Máte nějaké triky, jak ho nenasát a přesto pořádně vyčistit? Moc vám děkuji za pomoc
tam budete mít závojnatky taky?
bílý písek nebrat, je moc jemný a za chvíli bude vypadat všelijak.
ten říční by byl podstatně lepší https://www.akvamex.cz/pisek-ricni-c-2-10kg/#popis-produktu a černý mám i když frakci 1-2mm, menší frakce byla na mě moc lehká.
ještě hrubší je Akvarijní písek - černý, křemičitý (2-4mm) docela drahá sranda jak tak koukám.

Tam budou jiné ryby.
A stejný písek jako ten bílý, akorát 3,5-4mm by byl pro rostliny v pohodě? Budu tam mít pravděpodobně jen tmavé ryby, tak chci, aby byly jasně barevně oddělené a výrazné oproti zbytku akvária. Ten říční se mi navíc příliš nelíbí. Ale ještě se zkusím mrknout ve zverimexu do akvárií, třeba na živo vypadá lépe. Už jsem pár černých písků taky našla, ale ta cena...
když tam nebudou bagristky, bude lepší menší frakce. mě nejvíc vyhovuje ta 1-2mm, ale to je na každém. hlavně neberte jemňounký, špatně se s ním pracuje. bílá se nedoporučuje, protože v něm je krásně vidět binec a ryby se na světlém můžou stresovat.
jsou i jinak barevné písky. tmavě hnědou jsem měla (ono to tak tmavé nebylo), světle hnědá mě už neuchvátila, ta by možná vyhovovala vám.
je možné sehnat i dno přímo pro rostlinná akvária (pokud plánujete džungli).
ono sice je to drahá sranda, ale vyplatí se. zatímco nevhodné dno po nějakém čase letělo (a že jsem jich vyzkoušela ), tohle mám přes deset let a měnit už nebudu

Zkusím tedy sehnat ten 1-2mm a k závojnatkám pořídím 2-4mm. Barvu si ještě nechám projít hlavou, hnědá vypadá celkem dobře. Úplnou džungli neplánuji, to už bych asi potřebovala hnojit a já jsem stejně více "rybí člověk". Málo kytek tam ale taky nebude Ještě taky, podle vaší rady, zkusím méně odkalovat. Sice každý týden, ale vždy jen jednu půlku akvária (místo pouhého vynechávání substrátu okolo rostlin). Uvidím jestli to pomůže a jestli bude takovéhle čištění dlouhodobě možné kvůli odpadu ze závojnatek.
to zní rozumně. s tím odkalováním opatrně, jestli je tam hodně bordelu, radši to dělejte jako doteď s tím vynecháním okolo kytek. tyhle toho moc nespotřebují, tak aby nebyl průšvih.
u kytek pozor, aby srdíčko bylo nad substrátem, jinak shnije (jen pro jistotu)
anubiasy mají rádi kořeny ve dně, ten hlavní stonek volně nad dnem. i hnědovky.

Možná tedy zkusit snížit dobu svícení - na 7 hodin místo 8, aby měly řasy méně času žrát živiny rostlinám? Ještě mě napadlo pořídit nějaké plovoucí rostliny, aby anubiasy a cryptocoryny nebyly v přímém světle. Že by se třeba snížilo množství řasy na jejich listech a oni lépe čerpaly živiny a prospívaly? Potřeba by byla taková rostlina, která roste jako plevel, aby jí nemohly závojnatky sežrat všechnu... Dobře vypadá okřehek?

Tak jsem zkusila koupit dva anubiasy, nádherné velké kusy - barteri a hastifolia. Celkem drahé, ale říkala jsem si, že to je jediná rostlina u které vím 100%, že přežije podmínky ve vodě a závojnatky jí nechají na pokoji. Asi velká chyba . Dnes po dvou dnech v akváriu jsem si všimla, že se na některých listech (ne na všech, ale u obou druhů) se tvoří dírky s hnědožlutým lemováním a na konci jednoho listu se doslova jeho okraj rozpustil a trčí vlákna . A co teď s tím? Zkoušela jsem hledat a na podobný problém mi to vyhledalo, že se to stává u rostlin pěstovaných mimo vodu - že listy odhnijou a narostou plně přizpůsobené vodě. Ale u žádné z mých kytek se to nikdy nestalo (konkrétně tento druh - 3× anubias nana - jeden pravděpodobně pěstovaný mimo vodu, narostl mu květ a rostly hezky dál). Přikládám fotku z googlu, jak to zhruba vypadá, jen to není až v takové fázi. Myslíte, že to bude v pohodě, nebo se můžu s kytkami rozloučit? Děkuji za pomoc.

napsal(a):
Tak jsem zkusila koupit dva anubiasy, nádherné velké kusy - barteri a hastifolia. Celkem drahé, ale říkala jsem si, že to je jediná rostlina u které vím 100%, že přežije podmínky ve vodě a závojnatky jí nechají na pokoji. Asi velká chyba . Dnes po dvou dnech v akváriu jsem si všimla, že se na některých listech (ne na všech, ale u obou druhů) se tvoří dírky s hnědožlutým lemováním a na konci jednoho listu se doslova jeho okraj rozpustil a trčí vlákna . A co teď s tím? Zkoušela jsem hledat a na podobný problém mi to vyhledalo, že se to stává u rostlin pěstovaných mimo vodu - že listy odhnijou a narostou plně přizpůsobené vodě. Ale u žádné z mých kytek se to nikdy nestalo (konkrétně tento druh - 3× anubias nana - jeden pravděpodobně pěstovaný mimo vodu, narostl mu květ a rostly hezky dál). Přikládám fotku z googlu, jak to zhruba vypadá, jen to není až v takové fázi. Myslíte, že to bude v pohodě, nebo se můžu s kytkami rozloučit? Děkuji za pomoc.
Zapomněla jsem dodat, že jsem dva-tři týdny bohužel hodně překrmovala závojnatky a dost se rozšířila řasa. Pohltila úplně všechny rostliny, dekorace, velkou plochu stěn. Hned jak jsem to zaregistrovala, jsem snížila krmnou dávku zpět (neměla možnost narůst na těch nových), ale možná to může mít spojitost? Ještě jsem objevila možnost nízké koncentrace fosfátů ve vodě, ale na těch se živí řasa (a že se jí daří!), takže mi to přijde nelogické. Popřípadě máte ještě i tip jak bezpečně pro kytky a rychle zbavit jejich listy řasy - možná dát na pár dní do neosvětleného akvária?
zatemnit můžete celé akvárko na pár dní. občas to pomůže, nic moc to neřeší a napadeným kytkám by to nemuselo udělat dobře. i když anubias by měl být v pohodě, protože je to rostlina hodně "pomalá".
taky se dají tyhle tuholisté namočit ve slabém roztoku sava. velmi opatrně zkoušela jsem, ale nedělám to.
dva dny? hmmm...to je divný, že takhle rychle reaguje. s tím jsem se nikdy nesetkala, takhle rychle. po změně podmínek se sem tam nějaký list musel odstranit, začal hnít.
ancistrusy tam nemáte že ne...?
asi takhle, dokud je zdravá ta "lodyha" nebo jak se tomu nadává (hlavní stonek ze kterého rostou listy), anubias žije dál.
ta lodyha musí být na substrátem na volno, jinak shnije. nejlíp mi jde, když má kořeny ve dně a nehýbe se s ním.
pokud je to emerzní, na submerní si zvykne. jen to chce čas, u pomalých rostlin trochu víc.
horší listy bych ustřihla, aby nekazili vodu a nevysilovali rostlinu.

Savo raději ne Ancistrusy nemám. Jestli je lodyha zdravá nepoznám, pokusím se zítra vyfotit. Určitě to nemůže být přílišným zasazením, protože jsem kořeny zatím štěrkem pouze provizorně "zatížila". Čekám až vyměním substrát - jen jsem je potřebovala udržet pod vodou. Také mi ta reakce přijde rychlá, přeci nedostatek živin by se tak rychle neprojevil? A špatně nic s vodou asi být nemůže, žádné jiné rostliny nehnijí. Možná - jsou mnohem blíže ke světlu (protože jsou vyšší), nemůže jim vadit síla světla? Světlo jsem kvůli řase omezila od 16-21hod (původně od 14hod). Doufám, že jim nebude vadit pouhých 5 hodin.

Anubiasy mám přichycený na kameni, nemám je v substrátu...a musím říct, že to jsou sice pomalu rostoucí rostliny, ale žádná starost, dá se do akvárka a ona si sama pomalu spokojeně roste, žádný mi "neshazoval" listy a nepřecházel na submerzní formu tím, že měnil listy, jako to dělají echinodory, občas zežloutne list, ale minimálně, plácnu třeba 3 listy za rok...kdyby šli sázet klasicky do dna, tak bych si jich pořídila podstatně víc...koupel v savu jsem prováděla v loni v létě, když jsem bojovala s ruduchou (jeden díl sava a 20 dílů vody...tak 3-4 minuty a pak pořádně opláchnout a nechala jsem ještě nějakou dobu v kýblu s čistou vodou)...na tu řasu to zafungovalo úžasně...ale v tomhle případě si myslím, že to nemá cenu.
Ohledně toho světla...anubiasům je určitě líp, když jsou přistínění...alespoň já mám takovou zkušenost...minimálně pokud je nemám stíněný jinou rostlinou, tak se na nich začne dělat řasa...

Pokusím se něco udělat s tím světlem, ale vůbec mě nenapadá co. Plovoucí rostliny se mi nedaří sehnat. Každopádně pokud tyhle chcípnou, tak už kytky kupovat nebudu. Už teď mě odumírající barteri stál víc než jakákoliv ryba, kterou jsem koupila/plánuju koupit. A jiné kytky než anubiasy mně ani nerostou... očividně už ani anubiasy. Vyfotit se mi to, bohužel, tento týden asi nepovede, momentálně sestavuji druhé akvárium a není čas.
Dnes jsem si ještě vzpomněla na svou chybu, kterou jsem u žádného z jiných anubiasů neudělala. Rostliny mi dali jen do obyč. pytlíku bez vody a já potřebovala ještě nakoupit, dala jsem si pozor aby nebyly na slunci a v přílišném teple - ale voda se zkrátka odpařila, oba vyschly. Hůř to asi nesl barteri - konce listů (cca 0,5-1cm) mírně seschly a zohýbaly se. Ale po dni ve vodě se vzpamatovaly. Je možný, že cca 3hod sucha by mohly mít za následek až uhnívání listů?
tak takhle usušené listy budou dost možná příčinou
ale dokud je ta lodyha v cajku... krásně zelená, pevná, nehnijící...nebojte, bude v pořádku.
na světle možná lehčeji chytne řasu, ale nebude mu škodit. zase to nemáte nějak přesvícené.
běžná kytka obmění listy, anubias nee a právě proto na ty řasy prostě trpí. záleží jak moc je zařasený.

Když jsem si vzpomněla na tuhle příhodu, tak mi to prostě nedalo a musela jsem jít fotit. Myslíte, že poznáte podle těchto fotek, zda je lodyha v pořádku? Poslední fotka je té řasy na listech starých anubiasů, doufám, že z nich sleze co nejdřív. Už méně krmím i svítím, tak snad... Dna si nevšímejte, večer jsem vyndavala ten štěrk a na přidání písku už nezbyl čas