Dobrý den,
vždycky jsem obdivoval hejno skalár. Bohužel, když jsem zakládal moje 200 litrové akvárium, četl jsem, že do takového akvária může jít pár. Více párů se mohou mezi sebou prát. Nedávno jsem koupil nádrž (odchovničku) - 50x40x40. Bude to vytíračka pro skaláry. V minulosti jsem další pár koupil l, ale umřeli, jak samička, tak samec. Jeden umřel na nemoc. Je možné vytřít ten jeden pár a mezitím koupit nový pár do 200 litrů a chovat dva páry? Určitě se začnou prát a pak ten novej pár zase umře. Co myslíte? Jedině to zkusit, co?
Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

KlukCoPecujeORyby
napsal(a):
Dobrý den,
vždycky jsem obdivoval hejno skalár. Bohužel, když jsem zakládal moje 200 litrové akvárium, četl jsem, že do takového akvária může jít pár. Více párů se mohou mezi sebou prát. Nedávno jsem koupil nádrž (odchovničku) - 50x40x40. Bude to vytíračka pro skaláry. V minulosti jsem další pár koupil l, ale umřeli, jak samička, tak samec. Jeden umřel na nemoc. Je možné vytřít ten jeden pár a mezitím koupit nový pár do 200 litrů a chovat dva páry? Určitě se začnou prát a pak ten novej pár zase umře. Co myslíte? Jedině to zkusit, co?
Díky.
U skalárů je to těžký.....jsou to různé povahy, klidně a s přehledem můžete chovat 2 páry v 200 litrech a stejně tak dobře se mohou chovat JEN dva páry třeba ve 400 litrech.
Za mě je schůdnější způsob přidat třeba 6 kusů mlaďochů a počkat až se z nich další pár vyselektuje a zbytek dát pryč, protože se může stát, že po přidání dalšího nového páru - což znamená přidání dospělých ryb to dopadne stejně a to i v případě, že domácí pár tam půjde až po nastěhování nového páru a nebo naopak nový pár zlikviduje ten původní..........
Pokud původní pár zlikviduje i hejno mladých, tak bych to buď vzdala a nechala jen ten jeden a nebo ho podarovala a začala znovu s partou mlaďochů....
Taky hodně závisí na tom, jak vypadá nádrž, che to jí mít dost zarostlou, aby na sebe ryby prvoplánově zas až tak neviděly, plus rozdělit "území" nějakým kořenem, zastínit hladinu plovoučkama nebo nechat splývat vallisnérii, přidat torben....prostě udělat max pro to, aby byly ryby v pohodě..........
A ještě se zeptám...ty chceš skaláry odchovávat cíleně???....doufám, že máš mimo vytíračky taky připravenou dostatečně velkou nádrž pro odchov mimin
Vytíračku mám přesných 80 litrů - tedy 50x40x40. Lidé na různých videích dávají vytírat skaláry i do menších. Toto bylo na bazaru levně a je krásně nové. Jelikož jsem teprve student a už jsem do akvárií dal více jak 10 tisíc, tak chci, aby se mi peníze nějak vracely. Vytíračku na to mám + pár, která se tře 2x za měsíc, takže docela dobrý. Napadlo mě i tento pár, co mám, nechat v té vytíračce. Přidat nějaké rostlinky a mladé bych dával do jiné, taky 80 litrové nádrže, která má ale výšku pouhých 30 cm, což je bída. To by asi nedopadlo docela dobře no... Bohužel velkou, novou nádrž mimo nemám. Bylo mi poraděno ze známosti, že i v takto malém akva, skaláry vyrostou do ˇprodejníˇ velikosti.

No já teda skaláry neodchovávám, ani nemám ambice, přijde mi, že s mladejma je dost crcání, protože nejlíp krmit ze začátku živou artémií...což znamená líhnout artemku a častá údržba odchovny...nedejbože to zanedbat a mlaďasové budou mít upálený ploutve-třeba, no a pak odbyt, když se zadaří a odchovám...budu mít na ně odbyt???
No nic...přeju hodně štěstí s odchováním prcků.....a ten další pár bych opravdu zkusila vyselektovat z party prcků...
No právě toho odchovu mladejch se bojím až moc. Artémii nemám, prý se dá krmit i žloutkem nebo čím. Vše je teprv ve fázi, kde čtu různé věci atd... Ty mladé určitě zkusím. Jinak jen tak pro zajímavost, je možné z toho 50x40x40 udělat normální nádrž? Například pro pár, který by se tam třeba třel, odchoval mladé a ty mladé bych potom jenom přesunul pryč.

KlukCoPecujeORyby
napsal(a):
No právě toho odchovu mladejch se bojím až moc. Artémii nemám, prý se dá krmit i žloutkem nebo čím. Vše je teprv ve fázi, kde čtu různé věci atd... Ty mladé určitě zkusím. Jinak jen tak pro zajímavost, je možné z toho 50x40x40 udělat normální nádrž? Například pro pár, který by se tam třeba třel, odchoval mladé a ty mladé bych potom jenom přesunul pryč.
Já osobně si myslím, že je to pro trvalé bydlení malé.....ale nejsem odborník......měla jsem 2 páry ve 112-ti litrech, ale bylo to prostě malé, hlavně ta výška, takže už bydlí ve větším.....v tom malym to byly spíš takový stacionární ryby, nic moc plavání, spíš tak nějak postávaly, teď se mi klidně přežene skaláří hejno přes celou délku akva - 120cm (škoda, že se mi nevešlo delší), prostě se víc hejbou, víc plavou, navíc mi přijde, že i hejno je pro ně lepší, skalára není párová ryba.......ale jak říkám, nejsem chovatel resp. odchovatel...
KlukCoPecujeORyby
napsal(a):
Dobrý den,
K odchovu skalára amazonského je nutná žábronožka solná neboli artemie. Prvních pár dní rybky střebávájí svůj váček. S žloutkem mám taky zkušenost ale moc toho neodchováte skalárky ho nechtějí moc příjímat. Pkud máte dobrý pár budou se vám vytírat i jednou za 14 dní. Osobně pochybuji že by se vám to začalo vracet protože když to neděláte ve velkým. Akvaristika potřebuje čas a hlavně penízky bez těch ...... to nejde
a teď něco o tření
Čas ke tření poznáme podle toho, že pár začne v akváriu čistit místo vybrané pro nakladení jiker a zároveň se výrazně zvýší jeho agresivita. V tomto okamžiku pár přelovíme do vytírací nádrže. Ke tření lze ryby také stimulovat přemístěním do vytírací nádrže a postupným zvýšení teploty na 28°C. Po přelovení se tření na čas zastaví a ryby si musejí zvyknout na nové prostředí. Teplotu udržujeme okolo 27°C po celou dobu tření a až do rozplavání potěru. K vytření mělo dojít během 2-3 týdnů. Vytírají se na nechráněný podklad, např. na listy, kousky dřeva, stěny akvária... Jikry jsou velké, šedohnědé a jejich počet se pohybuje mezi 300 až 1000 kusů. Pár je neustále hlídá a také zajišťuje optimální provzdušnění. Potěr se vykulí přibližně za 60 hodin a za 3 až 7 dní se rozplave. V této době je důležité ryby nestresovat, jinak potěr okamžitě pozřou. Mladé rybky dokážou ihned po rozplavání přijmout nauplie žábronožky solné, poté se dá přejít na cyklop, po dosažení 1 cm lze začít krmit vločkovým krmivem. Mladé rybky je třeba vydatně krmit, jinak by si mohly okusovat ploutve. Lépe je několikrát za den v malých dávkách. Nezkonzumovanou potravu je nutné z nádrže včas odstraňovat a pravidelně měnit vodu. Dokud je potěr malý, je třeba dát pozor na sílu filtrace – výkonný filtr by rybky nasál. Lépe je z počátku každý den měnit vodu a použít jen vzduchovací kamínek. Mladé páry skalár se musí učit, jak potěr vychovávat a proto se při prvním tření dají očekávat ztráty. Rodiče od potěru oddělíme v okamžiku, kdy je potěr rozplaván, jinak by ho postupně sežraly. Pokud se vytřou ve společenském akváriu, list nebo předmět s nakladenými jikrami můžeme odstřihnout a přemístit do menší nádrže se stejnou teplotou a vodou. Potom je nutné silné vzduchování, jinak hrozí zaplísnění jiker (při tomto způsobu odchovu je nutné očekávat velké ztráty). Nelze přemístit i rodiče, ve stresu by jikry sežraly. Ve společenských akváriích skaláry nedokáží jikry ochránit před sumcovitými rybami, malý potěr pak zkonzumuje ostatní osazenstvo akvária, většinou se mladé nepodaří odchovat, proto je vhodné použít samostatnou vytírací nádrž.
viz Stanislav Frank atlas akvariních ryb.
Vím, že se vracet strašnou rychlostí nebude, ale za pokus ochovu to stojí. Jenom artemie? Co třeba tohle: https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/krmiva-pro-ryby-a-krevetky/hikari-tropical-first-bites-10g?
Někteří to používají. Zase nezachrání všechny skaláry, ale něco více ano.
Když by se mi tedy třeli, tak hned jak začnou čistit místo, tak je přesunu do odchovny. Než si zvyknout na tu nádrž, tak to chvíli trvá, že? Půl měsíce? Potom se mi tedy vytřou na nějaký podklad - list, sklo... Mám je tam nechat až do té doby, dokavaď se nevylíhnou? Není nějaká možnost, že by je poté rodiče nějak krmili?
A je možné v objemu 80 litrů - 50x40x40 chovat jeden pár skaláry?
Díky.

KlukCoPecujeORyby
napsal(a):
Vím, že se vracet strašnou rychlostí nebude, ale za pokus ochovu to stojí. Jenom artemie? Co třeba tohle: https://www.rostlinna-akvaria.cz/eshop/krmiva-pro-ryby-a-krevetky/hikari-tropical-first-bites-10g?
Někteří to používají. Zase nezachrání všechny skaláry, ale něco více ano.
Když by se mi tedy třeli, tak hned jak začnou čistit místo, tak je přesunu do odchovny. Než si zvyknout na tu nádrž, tak to chvíli trvá, že? Půl měsíce? Potom se mi tedy vytřou na nějaký podklad - list, sklo... Mám je tam nechat až do té doby, dokavaď se nevylíhnou? Není nějaká možnost, že by je poté rodiče nějak krmili?
A je možné v objemu 80 litrů - 50x40x40 chovat jeden pár skaláry?
Díky.
Dobří skaláří rodiče se o potěr starat budou, ale nebudou je krmit.......líhnutí artemky není zas až tak složitý, stačí k tomu plastová nádoba....já to teda umístim na nějaké teplé místo a vzduchuju jen hadičkou........je to kvalitní živá a dostupná potrava pro prcky. Ono se asi i dá krmit něčím jiným, ale podle mě živou stravu nic nenahradí.....já sama mám v akvárku skaláří mlaďochy, ne teda moje odchovance-zvětšovala jsem hejno a živou stravu se jim snažim dávat alespoň obden..........
Fakt na rok? Myslel jsem, že to je tak na měsíc ani ne. Vzduchování mám, to není problém. Filtraci teď budu kupovat - čerpadlo 400l/h + biomolitan 10x10x30. Topítko vezmu od neonek, stejně tam mám nestaveno 24 stupňů, takže to topítko vůbec netopí. Prostě to jen tak na zkoušku zkusím. Jakmile se pár začne třít, dám ho do odchovničky. Počkám až se vytřou, nechám je se o to starat. Jestli se něco vykulí a potom to umře kvůli tomu, že špatně krmím, tak to třeba odložím a více se na to připravím. Pokavaď budou přijímat potravu, zkusím je chovat co nejlépe. Kdyby se odchov skalár nezdařil, tak to bude odchovna pro jiné ryby a nebo tam dám jenom pár skalára + dno a nějaké rostlinky, ale to si ještě hodně rozmyslím, nechci, aby byli týraní.
na výtěr ryb se nepoužívá čerpadlo nýbrž molitanový filtr tzv. bublifuk. 4erpadlo by vám všechen potěr vysálo. Co se tíče artemie musíte koupit samostatná vajíčka a ty namíchat se solí nekupujte už namíchaný se solí. Taky musíte mít v líhni artemky vzduchování aby se vajíčka pořád hýbala. Podívejte se na inteenet je tam návod na výrobu líhně artemie. Nejleoší je koupit sůl bez jodu více se vám toho vylíhne. Když už budete mít tu sůl bez jodu tak si z toho může udělat sterilní roztok. K výtěru je taky dobré mít TERAP AC NEBO AKRIFLAVIN. Pokud se vám začnou ryby už třít tak už je nemůžete přemístit ! Jinak ryby přeruší tření. Ryby musí být v té nádrži zvyklé mít v ní dobré podmínky ke tření a musí tam být už tak 1 týden před třením.
Bavím se s hodně lidmi, kteří se věnují akvaristice. Povídám si i s lidmi, kteří odchovávají. Bohužel se názory mění. Někdo nemá filtraci vůbec, někdo má čerpadlo + biomolitan a někdo má nějaký vnitřní filtr. Podle mě úplně nejhorší může být ten vnitřní, ten normální. Nasaje to absolutně všechno a mám i vlastní zkušenost. Potěr pavích oček se mi v EHEIM filtru skrývají, ale najdu tam i těla potěru, který byl bohužel nasát. Poté jako další hroznou věc považuji odchovnu bez filtru. Pro toho, kdo chce a má čas na to, aby měnil každý den vodu, to problém není, ale pro mě, pro toho, kdo má i jiné starosti a musí se učit je filtrace dost potřeba, aby mohl aspoň obden měnit tu vodu, což je úplně v pohodě. Jako nejlepší variantu a radí mi to zkušení lidé, je čerpadlo + biomolitan. Nikdy jsem neslyšel, že by to potěr vtahovalo. Na lepších čerpadlech můžete regulovat průtok a když máte čerpadlo 400 l/h, tak ho můžete zmenšit třeba na 50 - 100 l/h a to potěr vůbec nenasaje - vlastní zkušenost. Proto Váš názor neschvaluji. Jak říkám, každý má jiný názor a zkušenosti. TERAP AC nebo AKRIFLAVIN používat nebudu. Jediný problém mám ten, že mi jikry zplesnivý. Proto koupím léčivo proti zaplísnění jiker a je to. Další věc, kterou vyzkoušelo hora akvaristů a fungovalo to. A to s tím třením taktéž je názor rozdílný. Zase znám mnoho lidí, kteří skaláry odchovávali a čas ke tření zjistíme vždy, když čistí nějaké vybrané místo. Mnoho lidí to dělá tak, že je přemisťuje, když začnou čistit. Navíc, já to jenom vyzkouším a rybám to neuškodí. Dobré podmínky musí každý zajistit. Když je přeneseme v době tření, tak si zvyknou a vytřou se co nejrychleji. Poté je co nejrychleji mohu přesunout zpět do svého akvária. Kdybych je tam dal normálně ,tak by si museli zvyknout + bych musel počkat, než se zase budou chtít třít. Samozřejmě se může stát i to, že podmínky budou hrozné a nevytřou se vůbec, ale to se v mém případě nestane . Podle peněz uvidím, jestli se artemka podaří koupit. Vyzkouším žloutek a to krmivo, co jsem na toto téma už posílal. Pokaď to nepůjde, tak třít skaláry zatím nebudu a budu v té nádrži odchovávat jiné ryby a nebo z toho udělám normální chovné akvárium.

Tak přeju hodně štěstí při zkoušení odchovu - nezkusíš-nevíš.
Jinak co se zaplísnění jiker týče, tak o to se stará rodičovský pár...jikry ovívá, aby byly optimálně provzdušněné a ty špatné odstraňuje, pokud se líhne bez rodičů, tak si myslím, že nejlepší prevence je silné vzduchování, toť můj názor....
Mě se skaláři vždy třeli pouze v mé 200 litrovce, kde jsou mezi nimi i ancistrusi, mečovky a parmičky černorpuhé. Nemají absolutní šanci si to uchránit. Když to dali minule na sklo, tak přes den si to hlídali a měli to tam, ale jakmile přišel večer a světla u akvária zhasla, po pěti minutách tam ty jikry už nebyli. Jednou se mi vytřeli a na list, který jsem dále ustřihl a přendal do porodničky v té samé nádrži. Středně jsem vzduchoval a zplesnivěli mi. Radši to léčivo užiji i tak, jen tak pro jistotu.
promiňte ale terap ac nebo akriflavin jw co ???? přípravek proti zaplísněný jiker. Odchovávat živorodky je něco jinýho než odchovávat jikernaté ryby............... Musíte neustále silně vzduchovat a když odchováváte bez rodičů tak musíte pipetou každou jikru vysát.není to tak jednoduché jak se zdá uvidíte
Tak to jsem se překoukl, ale musíte psát přesný název. Kdybyste napsal acriflavin, jak to je správně, tak bychom se neocitli v této situaci. Ano, mezi odchovem živorodek a jikernatými rozdíl je, ale určitě ne ve filtrech. Ve starostech rozhodně, ale filtr jak čerpadlo + biomolitan a nějaký bublifuk nebo bez filtru je skoro stejně a ani jedno potěr nenasaje. Odchov bez rodičů nehrozí. Budou tam furt.

No nechci malovat čerta na zeď, ale já bych rodiče po rozplavání potěru dala pryč, aby ho postupně nesežrali.....po rozplaváví už jsou u potěru zbyteční....