Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
snažila jsem se pročíst staré diskuze, ale nenašla jsem přímo toto téma. Máme nové akvárko 112l, manželův dlouholetý sen. Zatím jsme obsadili rostlinami (část umělých, část živých) a zahájili jen zkušební provoz bez ryb. Svítíme cca od 8hod do 19hod, filtr jede, přesto se po pár dnech začnou tvořit řasy. Manžel celé vyčistil, znovu napustil a stejně se řasy tvoří. Máme poměrně tvrdou vodu, tak dal do vody přípravek Dajána Start plus a pár dní na to pro rostliny Akvaflor AF-7. Je možné, že se řasy tvoří, protože tam zatím nejsou ryby? Nebo jakou chybu děláme, že tam řasy rostou? Děkuji za odpovědi
Dobrý den. Svítíte strašně dlouho. Ze začátku to chce svítit cca 8 h. Ideálně je pořídit si spínací hodiny.
Tím kompletním vyčištěním tomu rozhodně nepomůžete. Řasy se šíří spórama, takže se do akvária dostanou vždy. Jde jen o to aby v akváriu pro ně nebyly podmínky.
Základ je mít hned na začátek hodně rostlinek. Pokud možno nenáročné rychlerostoucí. Umělé jsou k ničemu.
Určitě zatím nehnojte. Teď to rostliny ještě nespotřebují, takže akorát živíte řasy. Navíc to vaše hnojivo obsahuje dost nešťastně skoro pouze fosfor. Takže je to kvalitní hnojivo pro řasy.
Doporučuji vám dvakrát týdně vyměnit část vody, přidat rychlerostoucí rostliny, přestat hnojit a zkrátit dobu svícení.
Pokud jde řasa mechanicky odstranit, třeba namotat na špejli, tak tim rostlinám taky pomůžete. Nějaká řasa je během zabehu akvária normální ale jde o to aby prosperující rostliny měly vždy navrch. Pak za měsíc dva řasa nebude mít šanci. Tím že tam nemáte ryby to není.
Mnoho zdaru a ať vám akvárko dělá radost :-)

Honza1991
napsal(a):
Dobrý den. Svítíte strašně dlouho. Ze začátku to chce svítit cca 8 h. Ideálně je pořídit si spínací hodiny.
Tím kompletním vyčištěním tomu rozhodně nepomůžete. Řasy se šíří spórama, takže se do akvária dostanou vždy. Jde jen o to aby v akváriu pro ně nebyly podmínky.
Základ je mít hned na začátek hodně rostlinek. Pokud možno nenáročné rychlerostoucí. Umělé jsou k ničemu.
Určitě zatím nehnojte. Teď to rostliny ještě nespotřebují, takže akorát živíte řasy. Navíc to vaše hnojivo obsahuje dost nešťastně skoro pouze fosfor. Takže je to kvalitní hnojivo pro řasy.
Doporučuji vám dvakrát týdně vyměnit část vody, přidat rychlerostoucí rostliny, přestat hnojit a zkrátit dobu svícení.
Pokud jde řasa mechanicky odstranit, třeba namotat na špejli, tak tim rostlinám taky pomůžete. Nějaká řasa je během zabehu akvária normální ale jde o to aby prosperující rostliny měly vždy navrch. Pak za měsíc dva řasa nebude mít šanci. Tím že tam nemáte ryby to není.
Mnoho zdaru a ať vám akvárko dělá radost :-)
Naprostý souhlas...jen bych dodala....těch rostlin opravdu hóódně.....nacpat s nima akvárko...klidně i plovoučky....egerie densa, růžkatec...ze stonkovek je dobrá hygrophila polysperma....jukněte do inzerátů, akvaristi je často dávají zadarmo jako přebytky z prostřihu akvárka. Ze začátku nekoukejte tolik na estetiku, až bude akvárko řádně zaběhlé, tak to můžete pomaloučku, polehoučku obměňovat.....pokud vám nevadí do budoucna šneci, tak bych přihodila hrstičku těchto úžasných dělníků (okružáky, levatky eventuelně piskořky)...pomůžou se zaběhnutím akvária, pohnojí kytky, spucnou nějakou tu řasu a když se následně nebudou překrmovat ryby, tak se určo nepřemnoží a pomůžou s údržbou akvária....
Hlavně klid a moc se v tom nehrabat.
Já osobně jako protiřasovou prevenci při založení akvárka používám (osvědčilo se mi) denní výměny 1/3 vody asi tak 14 dní...potom týden obden, další týden až dva týdny 2 x týdně a pak najíždím na standardní údržbu 1x týdně, začínám se svícením cca 6 hodin denně a každý týden přidávám o hoďku....nejdřív po čtyřech týdnech teprve jdou do akvárka ryby....postupně cca 1/3 plánované osádky - pokud je akvárium ok a funguje popř. po cca 14 dnech od založení dávám na záběh třeba 2 paví očka, ale ty mám v extra akvárku, takže pak nemusím řešit, co s nimi, když je v akvárku do budoucna nechci...vrátím zpět do jejich nádrže...
Tak držím palečky....hlavně opravdu vydržet, dodržet ty základy, nepanikařit, nelít hafec zázračných vodiček proti řasám apod.

Děkuji všem za rady. Týden jsme na rady měnili vodu, nyní manžel pořídil rybičky - docela veselou osádku - parmičky, kominíky, neonky a mečovky vše přímo od chovatele. Měli jste pravdu - spoustu řas už se ztratilo, rybičky byly čiperné. Bohužel 2 dny pozorujeme u dvou rybiček bílou krupičku na těle, přestávají být aktivní :( Asi jsme něco dotáhli. Chovatel nám nebere telefon. Nevíte co s tím?
To nebývá tím, že si takzvaně něco dotahnete. Ty patogeny na rybách jsou vždy a nemoc propukne když ji něco spustí. Ve vašem případě tím spouštěčem bylo nasazení ryb do čerstvé nádrže.
Jestli je to opravdu krupička, tak doporučuji léčivo eSHa Exit v kombinaci s eSHa 2000. Nic lepšího v současné době podle mě není. Ať se léčba podaří :-)

napsal(a):
Děkuji všem za rady. Týden jsme na rady měnili vodu, nyní manžel pořídil rybičky - docela veselou osádku - parmičky, kominíky, neonky a mečovky vše přímo od chovatele. Měli jste pravdu - spoustu řas už se ztratilo, rybičky byly čiperné. Bohužel 2 dny pozorujeme u dvou rybiček bílou krupičku na těle, přestávají být aktivní :( Asi jsme něco dotáhli. Chovatel nám nebere telefon. Nevíte co s tím?
Souhlas s Honzou1991......eSHa 2000 a léčit.
Jen bych chtěla podotknout k osádce....za prvé se nedávají do čerstváčku ...do zaběhlého čerstváčku všechny ryby najednou, ale tak třetina plánované osádky a za týden třeba další třetina, já v době přidávání ryb měním vodu 2x týdně....filtr si musí zvyknout na zátěž, musí se namnožit bakterie a to není ze dne na den, den před a den po přidání ryb měním polovinu vody, v akvárku se mohly těžce zhoupnout parametry vody, do toho ryby ve stresu z transportu a může být z toho krupice jak vyšitá, což možná bude váš případ...
a jen taková technická, já osobně bych neonky dala pryč, máte tam živorodky a parmičky, to jsou děsný prasata, obzvlášť živorodky a neonky naopak čistotné a čistou vodu vyžadující.......
Jen tak pro zajímavost...v jakých počtech ty ryby máte.....??
Dobrý den,kolik máte v akva stupňů ? Krupička nemá ráda teplejší vodu a sůl. Vlastní zkušenost.
https://rybicky.net/nemoc/Ichtyophthirius-multifiliis

Omlouvám se za nepřesné info. Nedávali jsme rybky do čerstvě napuštěného akvárka, postupovali jsme týden dle vašich návodů. Vodu máme svou-studniční, je spíše tvrdšího charakteru. Rybky jsme nechali v sáčku s vodou s akvárka od chovatele a dali i se zavřeným sáčkem do akvárka ať tam není teplotní stres. Pustili jsme cca za hodinu. Máme tam topítko - teplota je 23°C. Děkuji za rady a váš čas. Zítra zajdu koupit léčivo. Chovatel se ozval a doporučoval krom výše uvedeného léčiva ještě sůl.
Jenže akvárko se zabíhá mnohem déle. Zpravidla pár měsíců. Nicméně po měsíci bývá bezpečné nasadit ryby. Když ryby dáte dřív, tak se Vám snadno může stát, to že ryby onemocní nebo chcípnou. Jestli máte topítko, tak teplotu během léčby zvedněte. Pokud teplotu zvednete o dost, tak nezapomeňte zavést vzduchování. Teplejší voda = méně kyslíku.
Jinak je správné řešit teplotní stres. Ale ryby mají velký šok i ze změnu chemismu vody. Proto je dobré vodu v sáčku vylít do nějaké nádoby a postupně pomalu přidávat vodu z akvária. Tím se srovnají teploty i chemismus. Pak se ryby přeloví. Není moc rozumné si do akvária lít vodu od chovatele/ze zverimexu.

machlena
napsal(a):
Dobrý den,kolik máte v akva stupňů ? Krupička nemá ráda teplejší vodu a sůl. Vlastní zkušenost.
https://rybicky.net/nemoc/Ichtyophthirius-multifiliis
No já jsem sůl a větší teplotu použila s úspěchem u léčení black molly, ono sůl podporuje vytváření slizu (na těle ryby), což je ochranná vrstvička, ale nevím, jak to snášejí neonky, to odzkoušeno nemám. Třeba u skalár, při nějakém náznaku choroby zvedám teplotu klidně ke třiceti stupňům.

napsal(a):
Omlouvám se za nepřesné info. Nedávali jsme rybky do čerstvě napuštěného akvárka, postupovali jsme týden dle vašich návodů. Vodu máme svou-studniční, je spíše tvrdšího charakteru. Rybky jsme nechali v sáčku s vodou s akvárka od chovatele a dali i se zavřeným sáčkem do akvárka ať tam není teplotní stres. Pustili jsme cca za hodinu. Máme tam topítko - teplota je 23°C. Děkuji za rady a váš čas. Zítra zajdu koupit léčivo. Chovatel se ozval a doporučoval krom výše uvedeného léčiva ještě sůl.
Teď už je to jedno...ryby jsou v akva, tu teplotu fakty nahoru a to "zasolení" bych provedla jako první pomoc, než seženete léčivo......předtím bych klidně vyměnila minimálně třetinu vody......a zítra klidně znovu....ono "vodoléčba" má taky něco do sebe....

na kolik tak zvednout tu teplotu? Část vody vyměněná, sůl podána, filtr je taky vyčištěn. Díky za rady

Já byxh osobně bych šla na cca 28-29 stupňů (ale možná někdo bude mít jiný názor)......těm rybám co tam dle popisu máte to nebude vadit určitě......

Děkuji všem za rady. Dle návodu, jsme zvýšili teplotu, zaléčili - pár jich sice padlo, ale už je to v pořádku. Moc se nám to líbí. Ještě se chci zeptat, čím čistíte vnitřní stěny akvária za běžného provozu? Když jsme odebrali třetinu vody, tak jsme to setřeli, ale spodek je špinavější. Díky

napsal(a):
Děkuji všem za rady. Dle návodu, jsme zvýšili teplotu, zaléčili - pár jich sice padlo, ale už je to v pořádku. Moc se nám to líbí. Ještě se chci zeptat, čím čistíte vnitřní stěny akvária za běžného provozu? Když jsme odebrali třetinu vody, tak jsme to setřeli, ale spodek je špinavější. Díky
Mám normální houbičku "na nádobí" otírám sklo tak jednou za 14 dní, beru to tou hrubou stranou, mám teda i stěrky na sklo takový ty magnetický i škrabku, ale přiznám se, že tou houbičkou mi to jde nejlíp....krom zadní stěny, tu nečistím resp. max párkrát do roka to vošudlám, tam mi nějaká ta řasa nevadí, stejně není moc vidět. Já teda zajíždím úplně dolu, někdy i částečně pod hranici písku, ale musí se pak dávat pozor, aby člověk nenabral zrníčka písku a nepodrápal si s nima sklo. Když jsem měla šneky - neritiny, tak jsem na sklo nemusela pomalu ani sáhnout, ale zase byly po celym akvárku nalepený jejich vajíčka.

Sardulah díky moc. To fakt jen v té vodě otřete hubkou? já měla zato, že je na to speciální vysavač :D

napsal(a):
Sardulah díky moc. To fakt jen v té vodě otřete hubkou? já měla zato, že je na to speciální vysavač :D
No opravdu ....vypustím třetinu vody, vezmu houbičku a hrubou stranou (kupuju houbičky ty nejlevnější, co nemají hrubou stranu...jak to napsat..tak hrubou) a otřu sklo pod i nad hladinou.
Speciální vysavač??....na sklo??

Kdysi jsem viděla u kamaráda (cca před 10ti lety) - měl obrovská akvária a jakýsi speciální vysavač, kterým odstranil nečistoty z dna a pak se tam dal nástavec a vysál i řasy ze skla....Díky, uklidnila jste mě, že nemusím mít další zbytečnosti doma :D

napsal(a):
Kdysi jsem viděla u kamaráda (cca před 10ti lety) - měl obrovská akvária a jakýsi speciální vysavač, kterým odstranil nečistoty z dna a pak se tam dal nástavec a vysál i řasy ze skla....Díky, uklidnila jste mě, že nemusím mít další zbytečnosti doma :D
aha tak to neznám....já jsem hobby akvarista amatér......a žádné obrovské akvárium, které bych nemohla otřít houbičkou nevlastním
Ten vysavač stojí asi dvanáct stovek, ale nepořizoval jsem si to, takže nemohu popsat zkušenosti. Já jsem si akorát koupil tu vypouštěcí hadici s odkalovačem a nasávacím balonkem, abych nemusel pořád lítat s hadicí k umyvadlu. Stálo to necelou stovku a nedám na to dopustit.
Houbička je i moje oblíbená pomůcka!