Vevee

XXX.XXX.32.141
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám takový problém..:D zakládala jsem nové 200 litrové akvárium, na dno dala jemný písek a zasadila rostlinky do písku. Samozřejmě se jim moc nechce držet. Akvo je už přes týden zaběhlé a nerada bych ho zase vypouštěla.. Myslíte, že je možné odhrnout pomocí lopatky písek třeba do půli akva, a přímo do vody tam opatrně nasypat substrát na rostlinky? Asi je to hloupost, co? Děkuji noc za odpovědi
Nevím, mě se do písku sází dobře. Jak hodně jemný ten písek je? Při sázení používám pinzetu...... Můžete zkusit tzv. horácomatku. Pak už vám to vyplavávat nebude. http://www.horacovoakvarium.cz/XXFG_zkracovani_rostlin_s068_900pix.htm
O jaké rostliny se jedná?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Na substrát (teď myslím ty výživné substráty) bych se vykašlala-na výživu rostlin v čerstvě založeném akvárku bych použila raději jílové kuličky do dna a hnojila intenzivnějšími výměnami vody
....pokud jde o dosypání písku, tak normálně nasypat navrch a pak popotáhnout rostliny, aby nebyly moc hluboko, hodně rostlin to nemá rádo.
Jak velkou máte vrstvu písku?? Jakou frakci-zrnitost? Myslím, že optimum je vrstva tak 5 cm, ale dá se použít i menší, naopak třeba kolem echinodorů, které mají opravdu velký kořenový systém, mám i 7 cm....jestli je písek moc jemný, tak pozor na vysokou vrstvu...on časem slehne a mohlo by se stát, že pak dno může zahnívat-jako prevence jsou výborní šneci-piskořky.
U rostlin většinou stačí počkat až pořádně zakoření, pak už držet budou....popř. něčím zatížit, třeba kamínkem nebo již výše zmiňovanou Horácomatkou.
Písek je na sázení ještě legranda, to takové ty dna z pálených jílů jako liapor a pod. to je potom kolikrát o nervy
Vevee

XXX.XXX.32.141
Jé děkuji moc vám všem za odpovědi , jste zlatí písek má zrnitost 0,3 mm a substrát jsem chtěla právě pro výživu rostlin, ale když teda není třeba :) vrstvu mám tak kolem těch tří centimetrů - někde jsem četla, že když je vyšší, tak dno zahnívá, jak píšete. A to bude asi ten problém, malá vrstva. Tak jsem měla dát aspoň tam, kde jsou rostlinky, více písku. tak ještě jednou noc děkuji

Vevee
napsal(a):
Jé děkuji moc vám všem za odpovědi , jste zlatí písek má zrnitost 0,3 mm a substrát jsem chtěla právě pro výživu rostlin, ale když teda není třeba :) vrstvu mám tak kolem těch tří centimetrů - někde jsem četla, že když je vyšší, tak dno zahnívá, jak píšete. A to bude asi ten problém, malá vrstva. Tak jsem měla dát aspoň tam, kde jsou rostlinky, více písku. tak ještě jednou noc děkuji
Já si teda taky nemyslím, že by byl echt problém s tou zrnitostí......tam možná trochu esteticky, že se derit většinou drží na povrchu a obzlášť u světlých neřku-li býlých písků je to prostě vidět, pak možná zádrhel při odkalování, chce to kvalitní odkalovač, aby nevysál ten písek komplet. Vrstvu 3cm nevidím absolutně jako problém, mě rostly vallisnerie v pohodě i ve 2 centimetrech a kořenovej systém mají docela velkej.....ono záleží na tom, co za rostliny je pěstováno.
Navíc jemnější písek je ideální pro pancéřníčky, takže jestli nějaké plánujete, tak budou s takovou zrnitostí spokojení.
Vevee

XXX.XXX.32.141
Já jsem měla předtím představu chovat v něm axolotly, proto jsem zvolila co nejjemnější písek, ale nakonec stejně máme žebrovníky z důvodu, že se mohou chovat narozdíl od axíků s rybkami. :)
Máme: lobelku šarlatovou, plevuňky a bahnatky..a anubiasy na kořenu, takže ty problém nejsou.
Nakonec jsem na písek na místa kde chci rostlinky dala akvarijní štěrk, a tím si pomohla je chytit, takže kořeny jdou krásně do písku. Tak ještě jednou všem moc děkuji za rady. :)
A ještě poslední věc, teď rekonstruujeme a budeme se stěhovat na barák, tak chceme potom větší část akvarijní vody odpustit do barelu ať nemusíme začínat od znova. Myslíte, že potom už by bylo lepší dát pod písek výživový substrát pro rostliny? Děkuji

Vevee
napsal(a):
Já jsem měla předtím představu chovat v něm axolotly, proto jsem zvolila co nejjemnější písek, ale nakonec stejně máme žebrovníky z důvodu, že se mohou chovat narozdíl od axíků s rybkami. :)
Máme: lobelku šarlatovou, plevuňky a bahnatky..a anubiasy na kořenu, takže ty problém nejsou.
Nakonec jsem na písek na místa kde chci rostlinky dala akvarijní štěrk, a tím si pomohla je chytit, takže kořeny jdou krásně do písku. Tak ještě jednou všem moc děkuji za rady. :)
A ještě poslední věc, teď rekonstruujeme a budeme se stěhovat na barák, tak chceme potom větší část akvarijní vody odpustit do barelu ať nemusíme začínat od znova. Myslíte, že potom už by bylo lepší dát pod písek výživový substrát pro rostliny? Děkuji
Já osobně nejsem rostlinkář...mám jen nenáročné druhy a do výživnýho substrátu bych nešla, bála bych se co mi to následně může udělat v akvárku......za normálních okolností opravdu stačí písek a evetuelně ty jílové kuličky....ty dávám k echinodorům......jinak, co se hnojení týče spoléhám na ryby, šneky a výměny vody.
Myslím, že ty substráty jsou pro akvaristy, kteří "vědí, co činí"....jak já se znám, tak by mi to v akvárku udělalo tak max průšvih

ohledně těch substrátů doporučuju přečíst diskuzi https://rybicky.net/forum/3914?od=2020#reakce530068
Hlavně nenaletět na různý "černobílý" drtě co obsahují a uvolňují vápenec. Bohužel je prodávaj i v akvaristických prodejnách. Mám dobrou zkušenost s křemičitým pískem a nebo červenohnědým substrátem od Tetry. Ale nejdůležitější ze všeho je podle mých zkušeností správně vyváženej poměr mezi teplotu vody, osvětlením nádrže a chemismem vody. To jest odpovídající Ph a tvrdost.
Z rostlin mám nejraději kryptokoryny.