Jedna rostlina umírá, jiné se daří

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.1.2020 15:19
libuko

XXX.XXX.47.2

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, pokud takto lze. Mam 120l akvarium, filtr, topeni nastavene na cca 22 stupnu, svetlo od Tommi - bilomodre ledky 18w. Podklad - ostruvek pro rostliny z ricniho sterku, okolo jemny křemičitý písek. Osazeni akvaria - 15 neonek, 1 parmicka, 2 pancericci. Rybičkam se celkem daří, neumírají. Od začátku mám v akváriu přemnožené šneky a ne a ne se jich zbavit. Co je ale hlavní problém jsou rostlinky. Zkoušela jsem hodně druhů, ale ničemu se nedařilo, jen jávskému mechu. Pak jsem na radu koupila tyto dvě rostliny na fotkách, měli by být obě superodolné. Jednomu druhu se docela daří, ale ten druhý vypadá, že potká stejný osud jako většinu - hnědnou listy a pomalu zachází. Nedokážete někdo na základě tohoto odhadnout, co může být špatně?
Předem moc děkuji.
A jedna perlička na závěr - ta červená skvrna na posledním fotu není světelný odlesk, ale měla by to být červená řasa, mám ji v akva asi na 3 místech.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.1.2020 19:47

Chtělo by to fotku celého akva a eventuelně počty ryb, které tam plavou.

Takhle podle fotky mi přijde, že rostlina v popředí je anubias...ten se nesází, pěstuje se přichycený na dekoraci a ta vzadu...to si nejsem vůbec jistá, jestli je to hnědovka nebo něco jiného...nevím. Rostliny, co už byly vyzkoušeny a nešly....nejčastější důvod je, že si člověk koupí v akvaristice krásnou zelenou rostlinku, zasadí do akvárka a za pár dní uhnijou a opadaj skoro všechny listy a máte tam jen nevzhledné košťátko. Je to způsobeno tím, že většina akvarijních rostlin je pěstována ve sklenících (emerzně)..ne pod vodou a když je pod tu vodu zasadíme, tak shodí emerzní listy a vyrostou nové...rostlina přechází na submerzní-podvodní formu.

Pokud je člověk začátečník, tak nejlepší způsob je nacpat zkraje akvárko rychle rostoucíma stonkovkama, jako třeba hygrophyla polysperma, Bacopa caroliniana, Limnophila sessiliflora a plovoučkama, co se nemusí sázet např.Ceratophyllum demersum nebo egerie densa....doporučuje se osázet až 80% dna a pak postupně, jak si akvárium tzv. sedne a všechno funguje, tak pomaloučku, polehoučku měnit kytky za druhy, které tam chci mít a uzpůsobovat akvárium k obrazu svému.
Řasy jsou většinou nemoc čerstvě založených akvárií....a časem, když je vyvážené množství živin a světla v závislosti na množství rostlin, tak samy zmizí

ˇMalí šnečci" nejčastěji levatky, okružáci, event.piskořky jsou armáda dělníků, která pomáhá s údržbou akvárka, papaj řasy a zbytky potravy. Pokud jsou přemnožení, tak je jasný, že je tam potravy přebytek, já pokud vidím, že mám šneků nějak moc, tak je jasný, že jsem rybám dopřávala a překrmovala...takže šneků bych se nezbavovala, až bude v akvárku vše ok, tak se populace sama upraví.

Edit: stane se, že některé rostliny v akváriu jdou a jiné ne, nejjednodušší cesta je, vyházet ty co nejdou a dosázet ty, které mi rostou dobře.

7.1.2020 11:15
libuko

XXX.XXX.149.225

Sardullah děkuji. Uz se právě s "usazením" akvaria peru dlouho a nejak se nedaří. Ale jasně, budu zkoušet a upravovat dál. Jen jsem si říkala, jestli když to uvidí někdo znalý, tak neřekne třeba, je to jasný - ta rostlina co se jí daří potřebuje hodně světla, kyselou vodu nebo tak neco a ta zadní naopak. Pak bych měla čeho se chytnout.

7.1.2020 13:20

libuko napsal(a):
Sardullah děkuji. Uz se právě s "usazením" akvaria peru dlouho a nejak se nedaří. Ale jasně, budu zkoušet a upravovat dál. Jen jsem si říkala, jestli když to uvidí někdo znalý, tak neřekne třeba, je to jasný - ta rostlina co se jí daří potřebuje hodně světla, kyselou vodu nebo tak neco a ta zadní naopak. Pak bych měla čeho se chytnout.

Na rostlinstvo doporučuju atlas rostlin na rybycky.net, u každé rostliny je pak napsáno, jak je náročná. Obecně červený rostliny a koberečky jsou náročné jak na světlo, tak se třeba i musí přidávat CO2 a třeba i hnojit.
Jde o to rozmyslet si, jaké akvárium chci provozovat a tomu uzoůsobit zejména techniku a pokud chci dělat nějaký aquascaping třeba ve stylu Amano, tak je jasný, že to bude náročnější, než nádrž, který je zarostlá echinodorama, egerii a hygrofpylou apad, kterým stačí světlo třeba i 30W na 100l vody, hnojivo není potřeba používat, protože to pohnojí ryby a šneci a vlastně stačí jednou za čas protrhat, aby měly ryby kde plavat......
Já nejsem žádnej rostlinkář, myslím, že jsou lidi, kteří jsou schopni založit akvárium už právě jako kráásnou zahrádku dle svých představ, já se trápila s akvárkem, co jsem zakládala po letech bez akvária a trápila jsem se s ním 3/4 roku, kytky nešly, řasily se nebo uhnívaly, dokonce i druhy, které jsou prezentovány jako plevel.....no nakonec jsem se namíchla, vyhodila z akva kořen, který byl zřejmě příčinou ruduchy, pořádně jsem odkalila a protože v akvárku v té době defakto prosperovala pouze vallisnerie, tak jsem z toho udělala rostlinnou jednodruhovku......a najednou začalo akvárko šlapat, žádný problémy s řasou...teda ona tam vždycky nějaká je, ale záleží na tom kolik a akvárko začalo být radost, no a pak po čase, jsem začala pomalu vallisnerie nahrazovat......nemám žádné náročné druhy, ale cokoliv tam zasadím, tak mi roste...ty samé druhy, co mi po založení uhnívaly....

A mezi tím, co se vám to akvárko bude zabíhat s tím "plevelem", kdyžtak koukněte do inzerátů, dost akvaristů nabízí zdarma svoje prostřihy, můžete nastudovat, která rostlina by se vám líbila a jestli na ní máte podmínky.......

7.1.2020 13:29

pro představu.....to samé akvárko hned po založení, 3 měsíce od založení a dnes rok a půl od založení.....a to ještě nemám hotovo, ještě budu nějaký rostlinstvo přidávat....

Neberte to jako inspiraci vzhledu, spíš chci ukázat, to, že když je zkraje hodně kytek, tak většinou nebývá problém s to akvárko rozjet s nejmenšínma problémama

8.1.2020 16:41
libuko

XXX.XXX.149.225

Dekuji moc za tip - asi využiji postup jaký zafungoval Vam. Zaplním rostlinkami co se jim dari -anubias a az se vse podari ustalit, tak teprve začnu vrtat a vymyšlet ostatni :-).
Ta posledni verze akvarka je parada, tenhle styl se mi moc libi.

8.1.2020 18:51

libuko napsal(a):
Dekuji moc za tip - asi využiji postup jaký zafungoval Vam. Zaplním rostlinkami co se jim dari -anubias a az se vse podari ustalit, tak teprve začnu vrtat a vymyšlet ostatni :-).
Ta posledni verze akvarka je parada, tenhle styl se mi moc libi.

Anubias je super, ale žádný velký pomocník, co se týče udržování nějaké rovnováhy v akvárku, roste pooomaluuu a ani není zasazený, takže to zaplnění rostlinama raději růžkatec, egerie, limnophila sessiliflora, hygrophilla polysperma....to jsou rychle rostoucí rostliny, co následně spotřebovávají živiny a NO3 na to je přeborník egerie a růžkatec popř. pistie...prostě plovoučky.

11.1.2020 18:39
MiP

XXX.XXX.215.94

Dobrý den,
akvárko má podle mě málo světla. Když vezmu v úvahu, jaké LEDky bývají v čínských světlech, tak odhaduji, že máte cca 15-20lm/l. Proto roste jen anubias, který nepotřebuje moc světla. Za mě bych zvýšil osvětlení, ale počítejte s tím, že se pak rozjede řasa, protože k tomu bude mít vhodné podmínky. Anubiasem to ale nevytrhnete, roste velmi pomalu. Chce to nějaké rychle rostoucí rostliny, mě se nejvíce osvědčila Limnophila sessiflora. Pokud má dobré podmínky, roste velmi rychle. A pokud má dost světla, nasazuje listy na stonku těsně za sebou a vypadá velmi dekorativně.

18.1.2020 20:24
libuko

XXX.XXX.47.2

MiP, děkuji za radu, vyzkouším. Popravdě to světlo co tam mám, tak je trošku ztlumené, protože mi to přišlo moc. Tak pustím na čas naplno a uvidím, co to udělá.

22.1.2020 17:20
MiP

XXX.XXX.138.102

Dejte pak vědět, jak to dopadlo

21.6.2020 19:20
libuko

XXX.XXX.47.2

Tak po dlouhém čase plném pokusů a omylů a dávám vědět jak jsem dopadla :-).
Světlo jsem pustila naplno a pořídila nové rostlinky dle rad zde. Rozjela se řasa, ale rostliny vypadaly, že je vše na dobré cestě. Vydržely asi měsíc, dva, pak pomalinku začaly opadávat listy a celkově se rozpadat. Dokoupila jsem zase jiné druhy a čekám - viz foto, asi taky nepřežijí. Daří se anubiasum, tak tam mam hlavně ty a sem tam pridam něco nového, třeba se najde alespoň jeden druh co se mu také bude dařit. Šneci jsou teď v rozumném množství a na řasu jsem popravdě nasadila chemii, i když nerada, ale alespon trošku redukovat bylo potřeba.

27.6.2020 12:53
Santinan

XXX.XXX.7.244

Většinu akvarek je potřeba přihnojovat.. osvědčil se mi rataj v tekuté formě tuším bioflor se. To jmenuje.. jinak jak už psala sardullah je třeba dát tam hodně rychlorostoucich rostlin.. na řasu mi pomáhá přidávání CO2,který vyhovuje i rostlinám... A jinak zkuste si změřit pH a tvrdost vody,možná je pes zakopán někde tam..

Přidejte reakci

Přidat smajlík