K

XXX.XXX.224.248
Ahoj,
jako začínající akvarista bych chtěla požádat o radu.
Mám malé akvárko, cca 16 litrů. V něm mám samce betty. Akvrárko je zarostlé živými rostlinami, teplota vody cca 26 stupňů, vnitřní filtr. Vodu měním 1x za 7 - 10 dnů.
Samec je v akvárku sám. Přesto jsem si všimla, že má "okousané" konečky ocasní ploutve. Dokud byl ve větším akvárku o jinými rybami, myslela jsem si, že mu je kdosi okousal, ale nyní je již několik měsíců sám a přesto problém přetrvává.
Chtěla bych se zeptat, co dělám špatně, čím je problém způsobený a pochopitelně jak ho řešit.
Jinak je samec aktivní, dobře žere, staví hnízdo.
Moc děkuji
K.
Napíšu jen pár obecných věcí, protože z vašeho popisu příčinu asi nikdo nepozná.
- ve vašem popisu prostředí nic nevypadá vyloženě špatně.
- nechci vás podezírat, ale píšete, že jste začátečník. Není to náhodou forma s roztřepenými ploutvemi a nemá vypadat přesně takto? Případně již starý jedinec na sklonku života?
- pokud je rybka nemocná i k hojení ran a ploutví obvykle aspoň trochu pomůže zvýšit teplotu - zase to nepřehnat a pozor i na další obyvatele a rostliny. U Betty splendens snad až do 30°C. 26°C je u toho druhu spíše spodní mez. Taky záleží na tom, jak je rybka otužilá.
- jako rybka "dýchající" vzduch by měla mít krycí sklo, aby nedýchala studený vzduch, což by mohlo vést k nachlazení. Pokud ale baští a chová se normálně, tak to asi nebude ta příčina.
- doporučuji se obrátit na poněkud specializovanější fórum na rybicky.net. Rovnou přiložte foto a třeba se vám dostane fundovanější odpovědi.
K
napsal(a):
Ahoj,
jako začínající akvarista bych chtěla požádat o radu.
Mám malé akvárko, cca 16 litrů. V něm mám samce betty. Akvrárko je zarostlé živými rostlinami, teplota vody cca 26 stupňů, vnitřní filtr. Vodu měním 1x za 7 - 10 dnů.
Samec je v akvárku sám. Přesto jsem si všimla, že má "okousané" konečky ocasní ploutve. Dokud byl ve větším akvárku o jinými rybami, myslela jsem si, že mu je kdosi okousal, ale nyní je již několik měsíců sám a přesto problém přetrvává.
Chtěla bych se zeptat, co dělám špatně, čím je problém způsobený a pochopitelně jak ho řešit.
Jinak je samec aktivní, dobře žere, staví hnízdo.
Moc děkuji
K.
Betty jsou náročné na kvalitu vody, při jejích horších parametrech se u bett objevuje bakteriální rozpad ploutví. Bez fotky akva i ryby docházím k tomuto závěru jako k nejvíce pravděpodobnému. Nevím, kolik rostlin považujete vy za dostatečné množství, ale v akváriu by se měly rozhodně objevit rostliny velmi rychle rostoucí - pro bojovnoci ideálně plovoucí a vzplývavé. Velký metabolický obrat má třeba pistia. Je dobré mít přehled o parametrech vaší vody, alespoň pH, NO2, ideálně i KH, NO3, amoniak. Pokud použijete pistii v dostatečném množství, výrazně zmenší množství amoniaku ve vodě. Dle jejího růstu se dá získat představa o dusíkatém zatížení akvária. Rybě můžete pomoci Eshou 2000, ale hlavní podmínkou je nezávadná voda, co rybu dále nepoškozuje.
Náhodou jsem na netu objevil přehledný článek o bojovnicích. Sice tam asi nebude odpověď přímo na vaši otázku, ale odtamtud lze dohledat stránky a odkazy na chovatele bojovnic a můžete se optat i tam. A možná i pro inspiraci...
http://maniakva.cz/casopis/akvarium07.pdf
str.7-10
K

XXX.XXX.224.248
Moc děkuji za rady. Zkusím poslat fotku, ať si alespoň malinko uděláte obrázek. Fotky nic moc, neumím fotit ryby....
Zrcátko beťák nemá, je sám až na pár pidi šnečků. Roztřepenou formu taky nemám, snad to půjde poznat z fotky.
Teplotu zvýším, tím snad nic nezkazím a uvidíme.
Za odkaz na časopis děkuji, se zájmem ho přelouskám celý :-).
K.
K
napsal(a):
Moc děkuji za rady. Zkusím poslat fotku, ať si alespoň malinko uděláte obrázek. Fotky nic moc, neumím fotit ryby....
Zrcátko beťák nemá, je sám až na pár pidi šnečků. Roztřepenou formu taky nemám, snad to půjde poznat z fotky.
Teplotu zvýším, tím snad nic nezkazím a uvidíme.
Za odkaz na časopis děkuji, se zájmem ho přelouskám celý :-).
K.
Kdyžtak studujte a zlepšete tu vodu. Vaše forma není akutní, ale jde výsledek horší kvality vody - viz zde:
http://novy.akvaportal.cz/2018/06/07/bakterialni-rozpad-ploutvi-flexibacter-columnaris/