Živorodky leží na dně

Živorodka ostrotlamá - Gold Molly
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.5.2021 23:11
Tomasch

XXX.XXX.160.35

Zdravím,
pořídil jsem asi asi měsíc zpět akvárium 60l, nechal jsem jej zajet 14 dní a dal do něj 14 rybiček.
Vzduchovač, filtrace i topítko jede.
Asi týden zpět mi 2 živorodky umřely den po sobě
Všiml jsem si že ostatní rybky se taky začínají chovat divně a občas prostě jen leží na dně a dýchají.
Včera jsem měnil vodu, den odstatou a pridal Start Plus od Tetry a BioFiltr (prospesne bakterie).
Filtr jsem taky vyčistil.
Nevíte prosím čím to může být, o co se jedná?
Mám podezření a strach, že jsem si to zapříčinil sám, jelikož mám filtr z druhé ruky, pár týdnů používaný, ale filtrační vložky jsem si pořídil nové.
Prosím moc o radu.
Prikladam foto akvaria i video.

23.5.2021 00:07
bflmp

XXX.XXX.209.178

Nezapříčinila to horší kvalita vody kvůli nedostatku rostlin? Vždyť by to bylo i hezčí a veselejší... měli jsme je v jednom menším akváriu, kde bylo opravdu hodně rostlin, z techniky jen filtr a žádné speciální bakterie jsme tam nepřidávali... jinak ten filtr jsme čistili jen, když už byl skoro ucpaný řasou, ono přehnaná čistota v tomto případě spíše škodí. No a během pár měsíců se přemnožily. Rostliny jsou prostě základ a ani do toho potom nemusíte tak často zasahovat, což je výhodnější jak pro Vás, tak pro rybky.

23.5.2021 00:13
Tomasch

XXX.XXX.53.38

bflmp napsal(a):
Nezapříčinila to horší kvalita vody kvůli nedostatku rostlin? Vždyť by to bylo i hezčí a veselejší... měli jsme je v jednom menším akváriu, kde bylo opravdu hodně rostlin, z techniky jen filtr a žádné speciální bakterie jsme tam nepřidávali... jinak ten filtr jsme čistili jen, když už byl skoro ucpaný řasou, ono přehnaná čistota v tomto případě spíše škodí. No a během pár měsíců se přemnožily. Rostliny jsou prostě základ a ani do toho potom nemusíte tak často zasahovat, což je výhodnější jak pro Vás, tak pro rybky.

Bylo mi řečeno, že na 60L akvárium max 2 rostliny tohoto vzrůstu.
Mám zde i řasokoule, tak těžko říct.
Každopádně díky moc za radu

23.5.2021 00:23
midas

XXX.XXX.165.55

Dobrý den
14 dní je málo, zvlášť pokud v akváriu nic nevytvářelo odpadní látky tak nitrifikace ani neprobíhala. Potom jste tam dal najednou rybky o kterých je známo , že vytváří spousty odpadních látek. I kdyby akvárium bylo řádně zajeté, tak takovýhle nápor by pro 60 l akva byl prostě moc. Bakterií je v akvárku tolik kolik se tam vytváří pro nich potravy, takže nejdřív hladověli a bylo jich málo a najednou se odpadních látek vytváří až moc a bakterie se nestihli namnožit. Osobně to vidím na otravu Amoniakem . Dále bych pak řekl, že tam máte žalostně málo rostlin. Chce to osázet alespoň 70 % dna klidně i víc. K barvě dna bych jen řekl, že světlá barva a ještě ke všemu nepřírodní ryby zbytečně stresuje. Radil bych koupit testy na Nitráty a hlídat jejich stav. Osázet dno rychle rostoucíma rostlinama. a měnit v případě potřeby následujících 14 -30 dní vodu klidně každý den. Také je dobré vědět jaké máte v akvariu ph.

23.5.2021 07:00
Cipiti

XXX.XXX.15.64

Tomasch napsal(a):
Bylo mi řečeno, že na 60L akvárium max 2 rostliny tohoto vzrůstu.
Mám zde i řasokoule, tak těžko říct.
Každopádně díky moc za radu

"Max 2 rostliny tohoto vzrůstu" to Vám bylo poraděno dobře, brzy by se rybky neměly kam hnout. Ale existuje velký výběr dalších vhodných druhů, například kobercových. Dal bych tam 1 plovoucí, to jsou přímo vysavače na dusík a taky se z toho pak rychle množí - pak není problém odnože vyhazovat/kompostovat. Mohla by tam být i nenáročná trhnutka plovoucí, která při zatížení vytváří na dně pěkné bochánky, monosolenium křehké atd. Pěkný výběr druhů je v okruzích pro nanoakvária. Když je akvárium hustě osázené, tak vypadá pěkně a je velmi odolné jakýmkoli výkyvům. Rostliny na zvýšený obsah škodlivých odpadních látek mohou zareagovat zrychleným růstem a tak je prostředí stabilní.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.5.2021 08:24

Tomasch napsal(a):
Zdravím,
pořídil jsem asi asi měsíc zpět akvárium 60l, nechal jsem jej zajet 14 dní a dal do něj 14 rybiček.
Vzduchovač, filtrace i topítko jede.
Asi týden zpět mi 2 živorodky umřely den po sobě
Všiml jsem si že ostatní rybky se taky začínají chovat divně a občas prostě jen leží na dně a dýchají.
Včera jsem měnil vodu, den odstatou a pridal Start Plus od Tetry a BioFiltr (prospesne bakterie).
Filtr jsem taky vyčistil.
Nevíte prosím čím to může být, o co se jedná?
Mám podezření a strach, že jsem si to zapříčinil sám, jelikož mám filtr z druhé ruky, pár týdnů používaný, ale filtrační vložky jsem si pořídil nové.
Prosím moc o radu.
Prikladam foto akvaria i video.

Za mě - 14 dní na zajetí je málo, 14 rybek (kór živorodek) je moc, rostlin málo, filtr se nečistí. Přídavky to nezachrání. A nevěřte prodavačům, najděte si tady odkazy na chov akvarijních rybiček, nedávno tady znovu jeden byl.

27.6.2021 18:23
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

midas napsal(a):
Dobrý den
14 dní je málo, zvlášť pokud v akváriu nic nevytvářelo odpadní látky tak nitrifikace ani neprobíhala. Potom jste tam dal najednou rybky o kterých je známo , že vytváří spousty odpadních látek. I kdyby akvárium bylo řádně zajeté, tak takovýhle nápor by pro 60 l akva byl prostě moc. Bakterií je v akvárku tolik kolik se tam vytváří pro nich potravy, takže nejdřív hladověli a bylo jich málo a najednou se odpadních látek vytváří až moc a bakterie se nestihli namnožit. Osobně to vidím na otravu Amoniakem . Dále bych pak řekl, že tam máte žalostně málo rostlin. Chce to osázet alespoň 70 % dna klidně i víc. K barvě dna bych jen řekl, že světlá barva a ještě ke všemu nepřírodní ryby zbytečně stresuje. Radil bych koupit testy na Nitráty a hlídat jejich stav. Osázet dno rychle rostoucíma rostlinama. a měnit v případě potřeby následujících 14 -30 dní vodu klidně každý den. Také je dobré vědět jaké máte v akvariu ph.

Dobrý den, kde jste přišel na to, že barva dna stresuje rybky
Rybky barvy moc nerozeznávají! Je jim v podstatě jedno, jestli má dno jakoukoliv barvu a nebo jen holé sklo.

28.6.2021 00:45
midas

XXX.XXX.165.55

Dobrý den,
Teda, že ryby nerozeznávají barvy o tom nic nevím 10 min goglingu mě spíš přesvědčilo o opaku . Teda že podstatná většina ryb barvy rozeznává. Holé sklo být může, ale to víc asi záleží na tom co je pod tím sklem ne? Jinak abych vám odpověděl například se tom zmiňuje zde na ifauně často odkazované horácovo akvárium i když jen lehce, ale stačí projet rybicky.net, kde je diskuze na toto téma a zjistíte, že to není nic "na co jsem přišel". I mé osobní zkušenosti například s výměnou dna u galaxek hovoří za své ve zkratce, až teď po výměně za tmavé dno přírodní barvy se konečně rozlezli po celém akva.

28.6.2021 08:14

Rorýs62 napsal(a):
Rybky barvy moc nerozeznávají! Je jim v podstatě jedno, jestli má dno jakoukoliv barvu a nebo jen holé sklo.

Kdyby nerozeznávaly barvy, tak proč by ji měnily? Jako prostředek komunikace.

28.6.2021 20:11
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kdyby nerozeznávaly barvy, tak proč by ji měnily? Jako prostředek komunikace.

Tak mi popište, jak mění barvu typicky akvarijní rybky např: paví očka, mečovky, platy atd.; tetry - všeobecně; skaláry apod.

28.6.2021 20:32

Rorýs62 napsal(a):
Tak mi popište, jak mění barvu typicky akvarijní rybky např: paví očka, mečovky, platy atd.; tetry - všeobecně; skaláry apod.

Třeba platýs.

28.6.2021 20:48
juhaj

XXX.XXX.164.121

Rorýs62 napsal(a):

Určitě pancéřníček kropenatý a to dost brutálně. Kdysi kámošovi začlo téct akvárko a tak ryby vylovil a dál do různých nádob. A pancéřníček šel do růžového kbelíku jeho mamky. A hádejte, jaký byl pancéřníček za 15 hodin?
Jinak, i kdyby nerozeznavaly ryby barvu, světlá je stresuje, protože nemají pocit bezpečí. Světlo- viditelnost- snadná kořist.

28.6.2021 21:00
juhaj

XXX.XXX.164.121

Jinak, nemůže být někde omylem zapomenuto něco kovového? I minikousek zapříčiní ležení u dna a následný úhyn. Ale pak voda není úplně čirá, má jakoby nádech, nevím jak to popsat, jeví se dobře, ale něco je navíc.

28.6.2021 22:40

Rorýs62 napsal(a):

Asi ryba nevidí, vůbec neřeší dravce a nepřizpůsobuje se barevně podkladu a okolí - viděl jste někdy vůbec rybu??

29.6.2021 18:33
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

Třeba platýs.

To není odpověď na moji otázku. Ptal jsem se na jiné rybky. Trnucha to umí také a je sladkovodní.

29.6.2021 21:08
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

Asi ryba nevidí, vůbec neřeší dravce a nepřizpůsobuje se barevně podkladu a okolí - viděl jste někdy vůbec rybu??

Asi jsem rybu viděl a možná v množství miliónů. U Vás si nejsem tak jistý, možná z letadla.
Abychom přešli k normálnímu povídaní o rybkách. V akváriu rybky mění zbarvení, které z těch, které jsem napsal?

29.6.2021 22:47

Všechny - dle intenzity a barvy světla, denní doby, podkladu..

29.6.2021 23:36
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

Všechny - dle intenzity a barvy světla, denní doby, podkladu..

Promiňte, už dlouho jsem neslyšel a ani nečetl takový nesmysl, který jste napsal.
Je vidět, že jste opravdu odborník na akvarijní rybičky. Myslím, že Vám neuškodí si přečíst aspoň pár knih, s tématikou chovu akvarijních rybek.

30.6.2021 07:25

Rorýs62 napsal(a):
To není odpověď na moji otázku. Ptal jsem se na jiné rybky. Trnucha to umí také a je sladkovodní.

Já měla na mysli ryby obecně - že vidí barvy a dokážou je měnit. Lépe a dříve odpověděla juhaj.

30.6.2021 07:27
JoPe

XXX.XXX.82.6

Krátká informace k tématu.
Barevné buňky které se nazývají chromatofory shlukováním pigmentu reagují na podněty vnějšího prostředí a tím opticky kůži ryb zesvětlí, nebo naopak jejich rovnoměrným rozložením vytvoří sytou barvu. Výjimkou je stříbrné zbarvení, které se většinou nemění a je způsobeno guaninem ve škáře, který je produktem metabolismu N látek.

30.6.2021 16:43
Dotaz

XXX.XXX.110.178

Rorýs62 napsal(a):
Promiňte, už dlouho jsem neslyšel a ani nečetl takový nesmysl, který jste napsal.
Je vidět, že jste opravdu odborník na akvarijní rybičky. Myslím, že Vám neuškodí si přečíst aspoň pár knih, s tématikou chovu akvarijních rybek.

Hm, tady někdo snědl všechnu moudrost světa...
To jste si za těch 40 let nevšiml, že ryby ze stresu blednou, taky mohou, konkrétně betty, zpruhovat i svisle. Neonky se ve velmi světlých akvariích na světlém podkladu schovávají do koutů a stínu a neplavou po celém akváriu, taktéž blednou, tedy jim není dobře. Čtverzubci mění intenzitu zabarvení dle prostředí atd.

Myslím, že i vám by trochu studia, nebo obyčejného pozorování, neuškodilo. A trocha pokory taktéž.

1.7.2021 22:44
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

Dotaz napsal(a):
Hm, tady někdo snědl všechnu moudrost světa...
To jste si za těch 40 let nevšiml, že ryby ze stresu blednou, taky mohou, konkrétně betty, zpruhovat i svisle. Neonky se ve velmi světlých akvariích na světlém podkladu schovávají do koutů a stínu a neplavou po celém akváriu, taktéž blednou, tedy jim není dobře. Čtverzubci mění intenzitu zabarvení dle prostředí atd.

Myslím, že i vám by trochu studia, nebo obyčejného pozorování, neuškodilo. A trocha pokory taktéž.

Pokoru mám vždy před lidmi, kteří v tomto oboru něco znamenají a i před novými, kteří mají znalosti o problematice chovu akvarijních rybek. Jinak o stresu a špatných podmínkách jsem psal na jiném vláknu.

Promiňte, ale toho jsem si opravdu nevšiml, že by se neonky schovávaly. Odchoval jsem tisíce neonek(obecné i červené). U rybek, které dorůstaly do chovných velikostí - dno bez ničeho a pod ním bílý polystyrén. Myslíte, že bledly, necítily dobře a nebo nešly do tření? Odpověď je, že ne.

1.7.2021 23:59
Honza1991

XXX.XXX.229.98

Rorýs62 napsal(a):

Dobrý den, nechci zde zbytečně rozdmýchávat nějakou nepříjemnou diskuzi.... Ale když podle Vás barvy moc nevnímají, tak proč jsou často ryby v rámci jednoho druhu tolik barevné (teď nemyslím šlechtění ale například pohlavní dimorfismus)? Žil jsem v domnění, že důvodem je např. imponování samičkám, zastrašování soků, výstraha jiným druhům atd. Pokud tomu tak není a barvy moc nevnímají, tak čemu jim tedy jsou? Díky

Jinak souhlas, s tím že samotná světlá , nebo jakákoliv jiná, barva dna v podstatě nevadí. Ale tady hraje důležitou roli intenzita světla. Když máte silnější osvětlení (v odchovně nehrozí), tak si připadají rybky na světlém podkladu jak na ráně (odráží se víc světla než na tmavším podkladu). Pak jsou skutečně ryby vystrašené a drží se u dna a mohou být vybledlé.

2.7.2021 00:35
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

Honza1991 napsal(a):
Dobrý den, nechci zde zbytečně rozdmýchávat nějakou nepříjemnou diskuzi.... Ale když podle Vás barvy moc nevnímají, tak proč jsou často ryby v rámci jednoho druhu tolik barevné (teď nemyslím šlechtění ale například pohlavní dimorfismus)? Žil jsem v domnění, že důvodem je např. imponování samičkám, zastrašování soků, výstraha jiným druhům atd. Pokud tomu tak není a barvy moc nevnímají, tak čemu jim tedy jsou? Díky

Jinak souhlas, s tím že samotná světlá , nebo jakákoliv jiná, barva dna v podstatě nevadí. Ale tady hraje důležitou roli intenzita světla. Když máte silnější osvětlení (v odchovně nehrozí), tak si připadají rybky na světlém podkladu jak na ráně (odráží se víc světla než na tmavším podkladu). Pak jsou skutečně ryby vystrašené a drží se u dna a mohou být vybledlé.

Já s Vámi souhlasím.
Stále si myslím, že určité druhy rybek barvu nemění - ty které jsem psal.
V tom příspěvku, který citujete, jsem to napsal trochu nešikovně - měla být reakce na dno akvária, ne na barvy ryb a nebo co vidí. Teď už je to jedno.

2.7.2021 02:18
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Rorýs62 napsal(a):
Pokoru mám vždy před lidmi, kteří v tomto oboru něco znamenají a i před novými, kteří mají znalosti o problematice chovu akvarijních rybek. Jinak o stresu a špatných podmínkách jsem psal na jiném vláknu.

Promiňte, ale toho jsem si opravdu nevšiml, že by se neonky schovávaly. Odchoval jsem tisíce neonek(obecné i červené). U rybek, které dorůstaly do chovných velikostí - dno bez ničeho a pod ním bílý polystyrén. Myslíte, že bledly, necítily dobře a nebo nešly do tření? Odpověď je, že ne.

Zřejmě jste nikdy neměl výkonné světlo v kombinaci s malým množstvím rostlin a světlým dnem. Tyhle problémy někteří lidé v akvaristických skupinách řeší, kdy jim neonky dřepí pod jediným stínem, co v akváriu najdou, a rozplavou se po nádrži, až když se zhasne. Není to tak neobvyklý problém. Co jiného z toho asi vyvodit?

2.7.2021 08:38
Honza1991

XXX.XXX.229.98

Rorýs62 napsal(a):
Já s Vámi souhlasím.
Stále si myslím, že určité druhy rybek barvu nemění - ty které jsem psal.
V tom příspěvku, který citujete, jsem to napsal trochu nešikovně - měla být reakce na dno akvária, ne na barvy ryb a nebo co vidí. Teď už je to jedno.

Ok, tak ty které jste psal. Zkuste se například na ty Vámi zmiňované tetry podívat v noci. Uvidíte diametrální rozdíl v barevnosti. Skaláry jsem nikdy nechoval, tak nevím ale jiné cichlidy mění zbarvení naprosto běžné (tření, změna, prostředí, stres atd.).
Zde řešené šlechtěné živorodky barvu měnit nebudou. Ale to neznamená, že se při silném osvětlení a bílém dnu, tedy při stresu, nezachovají stejně. Budou se držet u dna.

5.7.2021 07:30
Rorýs62

XXX.XXX.26.78

Honza1991 napsal(a):
Ok, tak ty které jste psal. Zkuste se například na ty Vámi zmiňované tetry podívat v noci. Uvidíte diametrální rozdíl v barevnosti. Skaláry jsem nikdy nechoval, tak nevím ale jiné cichlidy mění zbarvení naprosto běžné (tření, změna, prostředí, stres atd.).
Zde řešené šlechtěné živorodky barvu měnit nebudou. Ale to neznamená, že se při silném osvětlení a bílém dnu, tedy při stresu, nezachovají stejně. Budou se držet u dna.

Tady jde od začátku asi o nepochopení v celé diskusi. Hovořilo se o změně barvy.
Např. tetra krvavá je červená - v noci posvítím, ale nezmění barvu na žlutou nebo hnědou. Jen bude světlejší dočervena.
V jiném příspěvku jsem už psal, že rybky mohou zesvětlat nebo ztmavnout z různých faktorů nebo také zvýraznit některé barvy (např. při tření). Ale nezmění základní barvu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík