Nemoc Pavích oček

Paví očko
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kapradina

8.8.2021 09:07
Kapradina

XXX.XXX.168.147

Dobrý den, prosila bych o radu. S touto konkrétní nemocí jsem se už setkala celkově dvakrát. Jednou při první koupi gubek na burze a poté při koupi jednoho jedince v akvaristice. Zda se, že nemoc je velmi agresivní, jelikož zanecháva za sebou pouze mrtvé jedince.

Projevuje se: slepením ocasu (prvotně), následně po několika hodinách rybám zčervenají skřele a ony se přesunou k hladině, kde lapají po dechu. Následuje ztráta barvy ryb a po nějaké době (podle odolnosti jedince) umírají zřejmě udušením (netuším). I v tomto stavu ryby normálně přijímají potravu. Velmi zajímavé je, že na malé rybky to z nějakého důvodu nepůsobí (v obou případech přežily jenom ony) a ostatní obyvatelé jsou také vždy v pořádku (panceřníček kropenatý a 2 žlutí plži apulárie)

Podotýkám, že akvarijní voda byla v naprosté normě, ani NO2 a NO3, v obou případech, nebyly v akváriu přítomny v nebezpečné míře. Testry naměřily 0. Gh, Kh, Ph i chlór také v normě. Přerybnění (jak se většinou mnoho diskutujících okamžitě domnívá) na toto opravdu vliv nemělo a to z důvodu, že od doby nákupu první generace jsem žádnou nemoc nezaznamenala a tato přišla až s nově koupeným samcem modrého pavího očka.

Zajímalo by mě, jestli někdo neví o jakou nemoc se jedná, protože jsem se o ní nikde nedočetla a popřípadě poradí, jak léčit a které léčivum funguje.

Děkuji za pomoc, při hledání nemoci a popřípadě rady.

9.8.2021 16:36
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Ještě bych proměřila amoniak, když vidíte příznaky. Nebo máte hodně rychle rostoucích rostlin?
Z breber mne napadá Costia necatrix (způsobuje podobné příznaky), ale tam je divné, že by nezasáhla všechny ryby.

Kapradina

9.8.2021 19:12
Kapradina

XXX.XXX.168.147

Amoniak jsem neměřila, nemám totiž k dispozici na něj testy. Ale koupím je, abych mohla předcházet podobným situacím.
O rostlinky v akváriu není nouze, jsou to rychle rostoucí a musím je každý týden upravovat, jinak by porostly s radostí celé akvárium. Někdy to tak dopadá, když odjedu na dovolenou.

Jedná se o: Alternanthera reineckii, Lysimachia nummularia a plovoucí Salvinia natans.

Costia necatrix mě upřímně nenapadla, právě kvůli tomu, že jsem ani netušila, že by mohl takový bičíkovec něco takového způsobit. Ani jsem se prvotně o něm nic moc nedozvěděla. Ale opravdu by to mohlo vypadat na něj, příznaky by seděly. Po nastudování mi také přijde zvláštní, že to působí jen na určitý druh ryb a ne na všechny. Našla jsem dokonce i malý návod, jak se toho zbavit. Máte zkušenost s použitím přípravku Sera - baktopur (obsahuje desinfekční acriflavin a methylovou modř)? Nebo máte dobrou zkušenost s jiným přípravkem?

Chci se totiž předpřipravit na další problémy s tímto potížistou, kdybych si ho opětovně nevědomky donesla. Slušně řečeno, je to prevít, který na gubkách nejde na začátku vidět.

9.8.2021 19:47
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Pokud by to ta Costia (Ichtyobodo) byla, asi bych sáhla do řady Sera Med a vybrala Protazol.

Kapradina

9.8.2021 20:03
Kapradina

XXX.XXX.168.147

Dobře, děkuji moc za pomoc. Snad v budoucnu mě nic takového už nepotká. Je velmi hrozné vidět ty vaše "vypěstované" rybky odcházet a ještě k tomu nevědět o co se jedná. Před pěti lety jsem to vzala, že koupené rybky (první generace), byly holt přešlechtěné a nesedla jim voda nebo něco podobného. Ale opětovné setkání se stejným problémem mě přesvědčilo, že opravdu bych měla začít trochu detailněji pátrat a připravit se, protože dnes opravdu nevíte, co si s novými rybami donesete.

9.8.2021 20:13
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Ono se vám to někdy určit nepovede. Nám se dvakrát stalo, že odešly jen dospělé samice pavích ok. Samci a mladší kusy zůstaly. Dodneška nevím, proč se to stalo, šlo o stabilní osádky zaběhnutých nádrží, nekrmíme ničím z přírody, jen granule, spolehlivé mražené, grindal. Napadla mne u toho druhého případu akorát letní teplota, ale nebyla nijak extrémně vysoká. Rostlin je tam hodně a kdyby to bylo kyslíkem, udusily by se i ostatní. Fakt nevím, co si o tom myslet. Někdy se holt nezadaří.

Kapradina

9.8.2021 20:28
Kapradina

XXX.XXX.168.147

U druhého případu, podobně jako vám, mi odešly také prve samice. Popsala bych to jako takový výbuch. Ráno jedna z nich měla slepený ocas, tak jsem začala kapáním multi léčiva, když ale večer jsem objevila ve stejném stavu všechny, okamžitě jsem začala jednat rychlou částečnou výměnou vody a druhý den jsem přesedlala na jiný druh léčiv. Jelikož se nádrž skládala jenom z samic (mám je oddělené kvůli nekontrolovatelnému množení, které by moje akvária nebyla schopna unést), tak mi odešly všechny a nakonec i ten samec (ten koupený), kterého jsem tam měla na připuštění. Panceřníček je nějak záhadně netknutý, až mě to udivuje a má se k světu (rychle roste).

U prvního případu, přežily jenom mláďata, které se stihly narodit dříve, než zemřela samice.

Přidejte reakci

Přidat smajlík