Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.1.2022 19:33

Ahoj, tak se mi potvrdilo, že si, blbec, s plzi přenáším nějakou chorobu z nádrže do nádrže.
Šneci jsou z neznámého zdroje a běžná léčiva mi nepomohla. Podařilo se mi jednu nádrž zalecit a vypadá, že se dala dohromady, druhou prostě založím znovu, už je to v procesu.
Jenže potřebuju utratit šneky, kteří to evidentně přenáší, ale nevím jak to spáchat, aby co nejméně trpěli.
Mačkat určitě nic nebudu, co je nejlepší cesta? Mráz, vařící voda? Hypermangan? Chci aby to měli rychle za sebou.

17.1.2022 19:36

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ahoj, tak se mi potvrdilo, že si, blbec, s plzi přenáším nějakou chorobu z nádrže do nádrže.
Šneci jsou z neznámého zdroje a běžná léčiva mi nepomohla. Podařilo se mi jednu nádrž zalecit a vypadá, že se dala dohromady, druhou prostě založím znovu, už je to v procesu.
Jenže potřebuju utratit šneky, kteří to evidentně přenáší, ale nevím jak to spáchat, aby co nejméně trpěli.
Mačkat určitě nic nebudu, co je nejlepší cesta? Mráz, vařící voda? Hypermangan? Chci aby to měli rychle za sebou.

Doporučuji mrazák.

18.1.2022 02:10
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Můžu se zeptat, co přenáší? Děkuji.

18.1.2022 03:11

Nevím. I když by mi skutečně pomohlo to vědět.
Začalo to po tom co jsem si přinesla šneky, kytky, nové ryby- různé zdroje. Po pridani do akvarka c. 1 mi do tydne cast osazenstva posla. Proběhla výměna vody, zaleceni a dost slzicek. Ustálilo se to. A byl klid. Nic se nedělo asi 2,3 měsíce.
Jenže šneci se dost rozmohli, já měla za to, že pohoda, je vsechno ok, tak jsem pár kusů přesunula do akva c2, za 3 dny uhyny. Přitom akva c. 2 se dařilo, nic špatného se tam nedělo a jediné spojení mezi 1 a 2 jsou ti šneci. Protože síťky, kýble nebo tak má každý akva svoje. Kytky zase protahuju hypermanganem. Takže ať je to cokoli je to v nich. Evidentně to šneky nezabije ani nevytváří příznaky.
Prubeh ale jen u ryb - apatie, okorale ploutve jak počátek rozpadu, pak se krivi jak v křeči a uhyn. Skoro o vypadá jak nějaká otrava. Ale čím? Proč?

19.1.2022 18:14
Dotaz

XXX.XXX.4.45

Jaké mají výkaly?

Jinak se mi cosi motá, ze šneci přenáší metacerkárie motolic

19.1.2022 20:41

Dotaz napsal(a):
Jaké mají výkaly?

Jinak se mi cosi motá, ze šneci přenáší metacerkárie motolic

Ano, ale tam jsou definitivními hostiteli přežvýkavci. Teda co si pamatuju.

19.1.2022 20:42
JoPe

XXX.XXX.82.8

Nevím. I když by mi skutečně pomohlo to vědět.
Začalo to po tom co jsem si přinesla šneky, kytky, nové ryby- různé zdroje. Po pridani do akvarka c. 1 mi do tydne cast osazenstva posla. Proběhla výměna vody, zaleceni a dost slzicek. Ustálilo se to. A byl klid. Nic se nedělo asi 2,3 měsíce.
Jenže šneci se dost rozmohli, já měla za to, že pohoda, je vsechno ok, tak jsem pár kusů přesunula do akva c2, za 3 dny uhyny. Přitom akva c. 2 se dařilo, nic špatného se tam nedělo a jediné spojení mezi 1 a 2 jsou ti šneci. Protože síťky, kýble nebo tak má každý akva svoje. Kytky zase protahuju hypermanganem. Takže ať je to cokoli je to v nich. Evidentně to šneky nezabije ani nevytváří příznaky.
Prubeh ale jen u ryb - apatie, okorale ploutve jak počátek rozpadu, pak se krivi jak v křeči a uhyn. Skoro o vypadá jak nějaká otrava. Ale čím? Proč?

Nejčastěji to bývají bakteriální infekce a k tomu navíc některé z chorob vyvolaných prvoky, např. piscinoodinióza,kryptobióza,ichtyobodóza atd....... Přenos je možný jakoukoli věcí,živočichem i rostlinou z jiného akvária. Určit přesnou příčinu lze pouze odborným vyšetřením čerstvě uhynulých, nebo ještě živých ryb. To samé platí o cílené léčbě, takže pro tyto případy nejčastěji zbývá než použít některý z běžně dostupných širokospektrálních léčiv prodávaných v akvaristikách, ale úspěšnost je díky pouhému odhadu nejistá.

19.1.2022 22:02

No ale na to by zabrala esha. A ta mi nezabrala. Já se s tím docela trápila a možná ještě budu. Nesedí na to žádný běžný nemoci co clovek nacte.
Hlavně v tom konečným stádiu ta ryba vypadá podobné jako clovek po mrtvici. Podle mě je to neco co napadá nervy. Třeba jedno mlade od guppky se mi vysloveně stocilo jak vřeteno, jak těstoviny prostě. A takhle stočné se parkrat skublo, hlavou dolů šlo ke dnu a dřív než jsrm ho odlovila že ho útratim tak to mělo za sebou.

Ale nejspíš se aktivita te choroby odvíjí od prostředí. Protože v c. 1 se teď neděje nic, rodí se tam nový potěr normlane zdravý bez žádných přiznaku. Prostě se tam momentálně tě nemoci asi nedaří. Ale c.2 je mnohem menší, má slabší filtraci a je na tmavší místě. A to evidentně tomu problémů prospívá.

Šneci i vykaly vypadají normalne. Oni na to ani neumiraji, žijí, zerou, mnozí se.

19.1.2022 22:10

Ono je možný že to mám všude. Ale každý to akvarko má trochu jiný podmínky i se světlem i s obsazením i s filtraci.. Atd. Takže v každým to asi bují uplne jinak. V c. 1 se svítí skoro pořád a je skoro u okna, takže i to může mít vliv, že se tomu tolik nedaří. Hodně světla, hodně vzduchu.. Ale to je zejo teorie.

19.1.2022 22:49
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Já myslela výkaly ryb - psala jste, že jsou zkroucené, tak mě napadli střevní bičíkovci, někdy se ryby kroutí, když je "bolí břicho". Tam jsou typické dlouhé výkaly, proto jsem se ptala.
Jinak Esha vám na parazity nepomůže. Já si s kytkami kdysi donesla buď gyrodactyly nebo dactylogyry a na to jsou prostě specifiká léčiva - v mém případě Tremazol, co zabere. Ostatní vodičky jsou bez účinku.

20.1.2022 06:50
JoPe

XXX.XXX.82.8

Ono je možný že to mám všude. Ale každý to akvarko má trochu jiný podmínky i se světlem i s obsazením i s filtraci.. Atd. Takže v každým to asi bují uplne jinak. V c. 1 se svítí skoro pořád a je skoro u okna, takže i to může mít vliv, že se tomu tolik nedaří. Hodně světla, hodně vzduchu.. Ale to je zejo teorie.

Vše je o rovnováze a sama vidíte jasný rozdíl mezi dvěmi akvárii. Několik praktických dobře míněných rad. Správně fungující akvárium s dobrým redox. potenciálem, vyváženým stavem mezi producenty, konzumenty a destruenty dokáže zamaskovat drobné prohřešky obsluhy téměř zázračně. Napodobte prostředí ve kterém procesy dobře fungují, odstraňte vizuelně nemocné ryby, krmte takovou dávku, aby ji ryby spotřebovaly ihned a nezůstávalo mnoho zbytků pro plže, kteří se pak přemnožují a zároveň se zhoršuje kvalita vody. Pravidelně, zhruba jednou týdně změřte orientačně hodnotu pH, která by se měla pohybovat kolem 7 což zajistíte pravidelným odkalováním a výměnou vody, nejlépe v intervalu 1/3 týdně - samozřejmě podle velikosti nádrže a množství ryb. Udržujte pravidelně dobře fungující filtr a nečistěte ho při výměně vody. Nehrajte si příliš s léčivy, akvárium musí fungovat bez chemie a když přinesete cokoli nového, tak si to dejte zvlášť do jiné nádrže na 2-3 týdny a nemusíte nic dezinfikovat, ani používat různé "léčebné"preparáty preventivně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík