Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Čivavinka
Sdílet:

Čivavinka

Psi
Všeobecné

Už je to rok, co k nám přišla malinká veselá psí holčička s očima jako korálky. Vešla se tak akorát do dvou spojených dlaní. Teď už je to psí slečna, moc hezká a hlavně neuvěřitelně milá.

Proč o ní píši...

Elsička, jak se ta malá rošťanda jmenuje, je totiž 100% antidepresivní pes. Opravdu!

Ještě jsem nezažila nikoho ve svém okolí, koho by neupoutal její šibalský pohled, rozkošně nakloněná hlavinka s tázavým pohledem, veselé mávání ocáskem. Je to zvláštní, tohle dělají i ostatní naši psíci, ale jen ona má tu moc, přitáhnout k sobě oči všech lidí, každého dobře naladit, uvolnit či rozesmát. Každý si jí všimne a neodolá pokušení pohladit si ji, pomazlit se s ní či „zabojovat" o přinesenou hračku v mrňavé tlamičce. Jak to ta šibalka dělá?

Bezelstná a oblíbená

Není vtíravá, nevyskakuje vám na klín, nepoštěkává netrpělivě, než ji vezmete do náruče. Jen vás tiše pozoruje, odhaduje, a když nevidí signál ke hraní z vaší strany, začne si hrát sama. Kouzelně. Přinese si hračku, pohazuje si s ní, honí ji jako kotě pacinkami, útočí na ni a znovu uskakuje, obíhá ji velkým obloukem jen proto, aby ji vzápětí ukořistila a s velkou slávou nesla na odiv všem s hlavou hrdě vztyčenou a mávajícím ocáskem. Očkem po vás hází a sleduje odezvu na své představení. Pozná bezpečně, že přihlížející osobu opustila neutrální nebo dokonce špatná nálada. Rozveselí ji to ještě víc. Ani ji nemusíte za odměnu chválit, nabízet jí pamlsky či mazlit se s ní. Pozná, že jste spokojeni, dobře naladěni a sama se zdržuje ve vaší blízkosti, připravena kdykoli předat svůj nezdolný životní optimismus tomu, komu se ho v té chvíli nedostává.

Je naprosto bezelstná, oblíbená bez výjimky všemi, nejen našimi psíky a lidmi. Je až s podivem, kolik sebevědomí, laskavosti, hravosti a věrnosti a hlavně bezmezné důvěry v člověka a jeho složitý svět se skrývá v tom mrňavém a přeci „velikém" srdíčku dvoukilové čivavy.

Elsičko a všichni naši hafani, kteří u nás žili, žijí a doufáme, že ještě dlouho budou žít - díky vám.

Vaši lidé

P.S.: Jediná láska, která se dá koupit za peníze, je ta psí. Proč si ji někteří lidé váží tak málo?

Autor textu: Zdena Kučerová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru