Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kdy dát štěně do kotce, aby se tam netrápilo
Sdílet:

Kdy dát štěně do kotce, aby se tam netrápilo

Psi
Všeobecné

Přivezli jste si domů malého chlupáče a máte v plánu jej mít primárně na zahradě? Pak nejspíš počítáte s tím, že jej budete mít přes noc či za dobu vaší nepřítomnosti v kotci. Kdy dát štěně do konce? A je to vůbec dobrý nápad?

Přivést si domů štěňátko a hned první noc mu ustlat v kotci není zrovna to, co bychom vám od srdce doporučovali. Malé dítě byste také nezamkli do chaty a neodjeli pryč, aniž byste mu dali vědět, kdy se vrátíte. Dítě, které by chatku předtím neznalo, by se v ní nejspíše necítilo dvakrát komfortně. A stejně nepříjemně se bude cítit i vaše štěně, které byste bez přípravy do kotce zavřeli na celý den či noc.

Jak naučit štěně do boudy nebo kotce

Ne nadarmo se všem začínajícím chovatelům pejsků doporučuje, aby si na přivedení nového psího společníka vybrali dostatek dovolené. Na práci budete mít nejen mazlení, ale hlavně prvotní socializaci štěněte, seznámení pejska s novým prostředím a položení základů pro samostatnost. 

Spěchejte pomalu

Čas je opravdu to, čeho při učení na kotec potřebujete nejvíc. Naučit štěně do boudy nebo kotce se vám totiž nejlépe povede, budete-li postupovat nenuceně a s klidem. Zapomeňte na to, že vám za tři dny bude štěně hopkat do kotce nadšené, aniž by vám kňučelo pod okny. V první fázi tedy musíte počítat s tím, že tento proces zabere čas.

Udělejte štěněti z kotce oblíbené místo

Chcete-li mít štěňátko v kotci šťastné, vytvořte mu v něm odpovídající podmínky. Dejte mu dovnitř jeho misku s krmením, přichystejte mu tam relaxační zónu a uskladněte v něm oblíbené hračky.

Kotec jako oáza klidu

Snažte se svého chlupáče během dne dostatečně zaneprázdnit. Trénujte jeho mozek, hrajte si s ním, prozkoumávejte okolí. Jakmile na něm uvidíte, že začíná být unavený, odeberte se s ním do kotce, udělejte si společně pohodlí a vyčkejte, než usne. 

Nechávejte kotec otevřený

V procesu učení za sebou nikdy nezavírejte dveře. Štěně musí mít pocit, že v kotci chce být dobrovolně, a jakýkoli stresující zážitek v kotci vám postup může velmi znepříjemnit. Na druhou stranu, pokud u svého chlupáče poznáte, že je připraven na další krok, můžete během jeho spánku odejít z kotce a zůstat opodál. Svou vzdálenost od kotce poté zvětšujte úměrně tomu, jak je štěně připravené. 

Kdy dát štěně do kotce na delší čas?

Přesný čas, kdy umístit štěně do kotce, není. Někteří odborníci se shodují, že by se tak mělo stát po výměně zubů. Toto pravidlo však neplatí pro každé plemeno a každého pejska. Stejně jako lidé, i psi jsou jedineční a mají svou vlastní hlavu. Respektujte svého pejska a jeho potřeby, on se vám za to odvděčí přátelstvím na celý život.

Kdy nechat štěně venku?

Naučili jste svého mazlíka zbožňovat jeho kotec? Super! Tak to vás určitě napadla i otázka, od kdy může být štěně venku nebo kdy dát štěně do boudy. 

Zde je třeba zvážit několik věcí: 

  • Jaké plemeno jste si přivezli domů?
  • Jak staré je vaše štěně?
  • Jaké je aktuálně roční období?

Každá výše uvedená otázka je zásadní. Pokud jste si domů přivezli bernského salašnického psa, musíte v kotci připravit takové podmínky, aby se v něm i přes léto cítil příjemně. Totéž platí pro krátkosrsté psy, kteří musí mít kotec či boudu připravené na chladné počasí . Obecně však příliš nedoporučujeme mít krátkosrsté pejsky přes zimu venku.

Autor textu: Lilian Prášková
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru