Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

2.11.2016 09:04
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Zdravíčko, chovem potkanů se zabývám 15 let a začalo mě zajímat, proč existují CHS na potkany? jste někdo členem ČKP? Proč, za jakým účelem jsou potkani s PP? A co množení? Křížení? Genetika? dík za odpovědi.

2.11.2016 19:03
linduš

XXX.XXX.79.4

Variet potkanů je spousta (nedělám potkany, mám morčata) a na to je potřeba znát genetiku, což bez rodokmenů nejde. a rodokmen a nějaký standart = PP.
proč existují chs psů?

2.11.2016 19:44
Atheira

XXX.XXX.50.119

CHS potkanů existují z úplně stejného důvodu jako kterékoli jiné chovné stanice. Nikdo jiný navíc neodchovává laboratorní potkany jako mazlíčky s poskytnutím veškeré péče, kterou malý chlupatý kamarád potřebuje.
Potkani a myši se produkují především jako krmná zvířata, s takovou se také dodávají do zverimexů. Podmínky jejich chovu jsou většinou otřesné. Pořídit si potkana z takového prostředí jako mazlíčka je sázka do loterie - socializace nulová, veterinární péče nulová, zájem o rozdělení pohlaví žádný - množí se příbuzní jedinci, jedinci nemocní, přenáší se genetické vady, šíří se přenosné nemoci... Můžete si přinést potkany, kteří si na vás zvyknou a budou skvělí, kupodivu třeba zdraví a někdy se třeba stane, že si přinesete samici a dokonce nebude březí. Ale to nikdy nemáte jisté. Můj první potkan byl zverimexový. Nevyměnila bych ho, byl naprosto dokonalý. Jeho konec byl pro mě naprosto zničující a dost možná to mohlo skončit úplně jinak, kdyby nepocházel od nějakého čuněte, kterému je totálně ukradené, co mláďata všechno mohou nevhodným spojením zdědit.

S genetikou moc neporadím, ale jestli vás to nějak víc zajímá, zkuste otázku položit zde: http://www.kralici.cz/potkani/diskuze.asp Chovatelky se vás tam rády ujmou a vysvětlí, případně odkážou dál.

Neregistrovaný uživatel

3.11.2016 09:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Já nakonec kontaktovala a dala pár dotazů přímo klubu chovatelů potkanů, tam mi zatím na vše odpověděli a poslali mi i odkazy kde najdu další informace. Mě to příjde celkem úsměvné, že potkan má PP u psů a koček mi to příjde normální, asi je to o zvyku :) každopádně díky za infa.

3.11.2016 09:50
Atheira

XXX.XXX.240.171

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Já nakonec kontaktovala a dala pár dotazů přímo klubu chovatelů potkanů, tam mi zatím na vše odpověděli a poslali mi i odkazy kde najdu další informace. Mě to příjde celkem úsměvné, že potkan má PP u psů a koček mi to příjde normální, asi je to o zvyku :) každopádně díky za infa.

Pro některé lidi to sice jsou jen potkani. Jakmile s nimi ale máte třeba i jen malou zkušenost, zjistíte, že to jsou velice inteligentní zvířata. Takový transformovaný kočkopes do miniaturní formy. Jejich povaha a schopnosti se učit různým věcem (alespoň těch, co jsem měla a mám), je skutečně takové cosi mezi pejskem a kočkou.
Nevidím důvod, proč by si takový tvor nezasloužil normální zacházení a proč by ho lidi neměli brát stejně vážně, jako třeba berou své psy.

PP mají i křečci a myši, činčily i morčata. Přijde mi to normální u všech těchto zvířat.

3.11.2016 16:36
linduš

XXX.XXX.79.4

Taky jsem byla kdysi překvapená, co všechno je s PP.
ale ono to prostě vyplývá z podstaty chovu, když už ne z úcty ke zvířeti.
pokud chci dosáhnout nějakého výsledku, musím znát předky (genetiku) svých zvířat

Neregistrovaný uživatel

3.11.2016 18:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Atheira napsal(a):
Pro některé lidi to sice jsou jen potkani. Jakmile s nimi ale máte třeba i jen malou zkušenost, zjistíte, že to jsou velice inteligentní zvířata. Takový transformovaný kočkopes do miniaturní formy. Jejich povaha a schopnosti se učit různým věcem (alespoň těch, co jsem měla a mám), je skutečně takové cosi mezi pejskem a kočkou.
Nevidím důvod, proč by si takový tvor nezasloužil normální zacházení a proč by ho lidi neměli brát stejně vážně, jako třeba berou své psy.

PP mají i křečci a myši, činčily i morčata. Přijde mi to normální u všech těchto zvířat.

Tak já se chovem zabývám minimálně patnáct let, ale ne s pp.

3.11.2016 18:49
Atheira

XXX.XXX.50.119

linduš napsal(a):
Taky jsem byla kdysi překvapená, co všechno je s PP.
ale ono to prostě vyplývá z podstaty chovu, když už ne z úcty ke zvířeti.
pokud chci dosáhnout nějakého výsledku, musím znát předky (genetiku) svých zvířat

Souhlas. Pokud mě baví chov drobných hlodavců a chci chovat potkany třeba v barvě ruské modré, nemůžu si pořídit ve zverimexu dva potkany zbarvené přibližně podobnou barvou (Zrovna třeba těch modrých a stříbrných je tolik odstínů, že se divím, že to chovatelé poznají. Mně přijdou víceméně stejní. :D Stejně jako třeba fawn, amber, nemluvě o všech těch odstínech bílé, které taky prý nejsou bílé, ale kdovíco. :D :D) a divit se, že mláďata vyjdou všelijaká, než jaká jsem si představovala. Kdo ví, co všechno tam bylo namícháno už z předchozích generací.

3.11.2016 18:52
Atheira

XXX.XXX.50.119

Tak já se chovem zabývám minimálně patnáct let, ale ne s pp.

A můžu se zeptat, na čem teda chováte?

Neregistrovaný uživatel

3.11.2016 18:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Atheira napsal(a):
A můžu se zeptat, na čem teda chováte?

Na čem? Na podestýlce

3.11.2016 19:04
Atheira

XXX.XXX.50.119

Na čem? Na podestýlce

Vtipné. Myslím zvířata. Chovatelé si dost hlídají, komu zvířata na chov poskytnou. Navíc, vzhledem k vašemu dotazu, hádám, že zvířata s PP nepořizujete. Takže už patnáct let množíte zvířata z množek?

Neregistrovaný uživatel

3.11.2016 19:06
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Dobře takže asi takto, prvního potkana jsem dostala cca ve 12 letech, to jsem se do nich zamilovala a vždy měla dva, max tři, občas mladé které jsem porozdávala atd...no pak jsem to rozjela ve větším, ve větším myslím tak, že se mi doma otočilo i přes 300 ks mladých, ty šli do zweráků, lidem na hady ale i na mazlíčka. Potkany i v tomto počtu jsem měla ve velkých klecích, v takových těch t3 bednách byly samice jen přes porod a než mladé začali lozit, po tom šli dle datumu narození do větší klece třeba dva vrhy a byl to takový ten společný chov.jenže mám prostě zvířata ráda a tak jsem s tím přestala, jsem třiceti letá baba které tekly slzy když věděla že "miminka" jdou na smrt.takže jsem to ukončila, teď mám dvě malé holky ze svého vrhu, od generace pět let zpět, co jsem měla vytypované opravdu skvělých potkanic.

Neregistrovaný uživatel

3.11.2016 19:08
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Atheira napsal(a):
Vtipné. Myslím zvířata. Chovatelé si dost hlídají, komu zvířata na chov poskytnou. Navíc, vzhledem k vašemu dotazu, hádám, že zvířata s PP nepořizujete. Takže už patnáct let množíte zvířata z množek?

Z jakých množek já měla svoje, chápete? Od pra pra pra babiček dcery atd...

3.11.2016 19:14
Atheira

XXX.XXX.50.119

Z jakých množek já měla svoje, chápete? Od pra pra pra babiček dcery atd...

Na svých se přece pořád dokola chovat nedá, někde musíte brát novou krev. Nenakryjete potkanku příbuzným potkanem, to dá přece rozum. I když, pod pojmem společný chov se asi skrývá přesně to.
Když jste řekla, že roky chováte, měla jsem dojem, že prostě skutečně odchováváte mladé, na pravou míru jste to uvedla až v příspěvku potom. Chápu to tak, že jste odchovávala, teď už ne a máte stále potkany ze svých předchozích odchovů. Nicméně i tak je to přesně ten typ chovu, proti kterým je chov PP potkanů. Ale to už je o každém. Pro mě prostě není rozdíl mezi tím, jestli mám za mazlíčka potkana nebo psa a adekvátně tomu s nimi zacházím. Ale když vám to nepřipadá jako prasárna, tak je to vaše věc.

Neregistrovaný uživatel

3.11.2016 20:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

Atheira napsal(a):
Na svých se přece pořád dokola chovat nedá, někde musíte brát novou krev. Nenakryjete potkanku příbuzným potkanem, to dá přece rozum. I když, pod pojmem společný chov se asi skrývá přesně to.
Když jste řekla, že roky chováte, měla jsem dojem, že prostě skutečně odchováváte mladé, na pravou míru jste to uvedla až v příspěvku potom. Chápu to tak, že jste odchovávala, teď už ne a máte stále potkany ze svých předchozích odchovů. Nicméně i tak je to přesně ten typ chovu, proti kterým je chov PP potkanů. Ale to už je o každém. Pro mě prostě není rozdíl mezi tím, jestli mám za mazlíčka potkana nebo psa a adekvátně tomu s nimi zacházím. Ale když vám to nepřipadá jako prasárna, tak je to vaše věc.

No nikdy jsem neměla příbuzné samce se samicemi, ono se může zdát že je v tom guláš ale pokud máte v chovu systém, máte skupinky samic a samce máte úplně zvlášť a zakoupené úplně mimo tak si myslím že to taková katastrofa není... A připouštíte podle potřeby různé skupiny s různými samci a vedete si o tom záznamy. Víte já se nějakou dobu zabývala s rodiči chovem psů s PP a upřímně už do toho nikdy nepůjdu, sama mám momentálně křížence z útulku atd a hodlám v tom dál pokračovat a s těma zwerakama to taky není tak jak si myslíte, vidím že vše vidíte jen černě a negativně ale ona není jen černá a bílá

Nanny

4.11.2016 09:36
Nanny

XXX.XXX.199.180

Tak ono je asi rozdíl mezi tím, jestli si vezmete nechtěného psa z útulku nebo si koupíte potkany ve zverimexu a dál je rozmnožujete. Jde prostě o to, že správný chovatel potkanů vybírá do chovu jen zdravá zvířata, jejichž předky zná, ví, že se u nich v linii nevyskytuje žádná nemoc, a to u zverimexových prostě vědět nemůžete. Sama mám doma potkany i ze zverimexu, ale já je mám jenom na mazlíčky, nikdy jsem žádné mládě neodchovala.

4.11.2016 09:55
Atheira

XXX.XXX.240.171

No nikdy jsem neměla příbuzné samce se samicemi, ono se může zdát že je v tom guláš ale pokud máte v chovu systém, máte skupinky samic a samce máte úplně zvlášť a zakoupené úplně mimo tak si myslím že to taková katastrofa není... A připouštíte podle potřeby různé skupiny s různými samci a vedete si o tom záznamy. Víte já se nějakou dobu zabývala s rodiči chovem psů s PP a upřímně už do toho nikdy nepůjdu, sama mám momentálně křížence z útulku atd a hodlám v tom dál pokračovat a s těma zwerakama to taky není tak jak si myslíte, vidím že vše vidíte jen černě a negativně ale ona není jen černá a bílá

Já rozhodně nevidím všechno jen jako černé nebo bílé. Vy jen prostě odmítáte přijmout fakt, že množírny hlodavců jsou stejná prasárna jako množírny psů a koček. A do zverimexů se ve většině případů dodávají zvířata od takových "chovatelů". Nikdo normální své zvíře do zveráče neposkytne.
Že je tam ta možnost, že si nějaká malá holčička koupí potkanky už nakryté a mláďata odnese zase tam, nepopírám, ale obchod prostě musí mít své stálé dodavatele - množky.
Sama přiznáváte, že jste samce zakoupila úplně mimo. Tak proč mi tu tvrdíte, že jste odchovávala jen na svých? Vždyť si tím pak protiřečíte.

Když vytahujete své psy (ano, taky mám adoptovanou kříženku, vidím v tom větší smysl než v kupování), zeptám se vás jinak - taky byste na nich chovala a neviděla v tom problém?

Neregistrovaný uživatel

4.11.2016 11:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Atheira napsal(a):
Já rozhodně nevidím všechno jen jako černé nebo bílé. Vy jen prostě odmítáte přijmout fakt, že množírny hlodavců jsou stejná prasárna jako množírny psů a koček. A do zverimexů se ve většině případů dodávají zvířata od takových "chovatelů". Nikdo normální své zvíře do zveráče neposkytne.
Že je tam ta možnost, že si nějaká malá holčička koupí potkanky už nakryté a mláďata odnese zase tam, nepopírám, ale obchod prostě musí mít své stálé dodavatele - množky.
Sama přiznáváte, že jste samce zakoupila úplně mimo. Tak proč mi tu tvrdíte, že jste odchovávala jen na svých? Vždyť si tím pak protiřečíte.

Když vytahujete své psy (ano, taky mám adoptovanou kříženku, vidím v tom větší smysl než v kupování), zeptám se vás jinak - taky byste na nich chovala a neviděla v tom problém?

Na psech bych rozhodně neodchovávala, psů jsou plné útulky, ulice jsou přivázaní v lesích ke stromu, já mám potkany ráda, ale je to stále pro mě zvíře laboratorní primárně sloužící ke krmným účelům, tak jako jsou selpice na vejce, prase na maso, kuřata atd... pes už je ve vyšším žebříčku než potkani, tak to je a možná to tak i zůstane, podle mě potkany s PP vymyslel nějaký moula co se asi nudil, víte psí rasy jsou k něčemu, teda byly k něčemu, teď už jsou vesměs módní doplněk, ale k čemu je vlastně potkan? pro potěšení člověka cca na tři roky? proč mají PP? mají snad potkani REX nějaké jiné schopnosti než standart? ne nemají, je to potkan jako každý jiný akorát má jinou srst.to samé zbarvení, je fuk jestli máte doma bílého, černého, capuccin...stále je to potkan, akorát má jiný "kabát" a jsem si jistá, že se žádných prasáren nedopouštím, prasáren se maximálně dopouští člověk, který haní práci lidí co něčím přispívají... Kdyby nebyl hlodavec, nebyl by had a jiní atd atd atd...Potkany odchovávat budu a budu je prodávat třeba za dvacku, protože potkan s PP za 250 Kč jako sorry, totální výsměch asi takto. Jinak co se týká mých dodávek do zverimexu, a hadům, je to, teda spíš byl to kšeft, na všem se vydělává na zvířatech taky a trapné chovky potkanů a křečků atd jsou horší kšeftaři než já, protože prodávají stejné zvíře jako já mnohonásobně dražší s kusem papíru akorát navíc, nic víc. Rakovinu mléč. žlázy může dostat jak potkanice s PP tak bez, stále všichni pochází z laboratorního potkana, jestli máte trochu rozum, tak se přestaňte hádat, protože nelze srovnávat hlodavce s PP např se psy.

4.11.2016 11:58
Atheira

XXX.XXX.240.44

Na psech bych rozhodně neodchovávala, psů jsou plné útulky, ulice jsou přivázaní v lesích ke stromu, já mám potkany ráda, ale je to stále pro mě zvíře laboratorní primárně sloužící ke krmným účelům, tak jako jsou selpice na vejce, prase na maso, kuřata atd... pes už je ve vyšším žebříčku než potkani, tak to je a možná to tak i zůstane, podle mě potkany s PP vymyslel nějaký moula co se asi nudil, víte psí rasy jsou k něčemu, teda byly k něčemu, teď už jsou vesměs módní doplněk, ale k čemu je vlastně potkan? pro potěšení člověka cca na tři roky? proč mají PP? mají snad potkani REX nějaké jiné schopnosti než standart? ne nemají, je to potkan jako každý jiný akorát má jinou srst.to samé zbarvení, je fuk jestli máte doma bílého, černého, capuccin...stále je to potkan, akorát má jiný "kabát" a jsem si jistá, že se žádných prasáren nedopouštím, prasáren se maximálně dopouští člověk, který haní práci lidí co něčím přispívají... Kdyby nebyl hlodavec, nebyl by had a jiní atd atd atd...Potkany odchovávat budu a budu je prodávat třeba za dvacku, protože potkan s PP za 250 Kč jako sorry, totální výsměch asi takto. Jinak co se týká mých dodávek do zverimexu, a hadům, je to, teda spíš byl to kšeft, na všem se vydělává na zvířatech taky a trapné chovky potkanů a křečků atd jsou horší kšeftaři než já, protože prodávají stejné zvíře jako já mnohonásobně dražší s kusem papíru akorát navíc, nic víc. Rakovinu mléč. žlázy může dostat jak potkanice s PP tak bez, stále všichni pochází z laboratorního potkana, jestli máte trochu rozum, tak se přestaňte hádat, protože nelze srovnávat hlodavce s PP např se psy.

Hlodavce lze srovnávat se psy. Pořád jsou to živá stvoření, která si zaslouží normálně žít. Ale v tomhle ohledu jste očividně pořádný ignorant a s někým jako vy se o tomhle nebudu dohadovat.

Neregistrovaný uživatel

4.11.2016 12:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Atheira napsal(a):
Hlodavce lze srovnávat se psy. Pořád jsou to živá stvoření, která si zaslouží normálně žít. Ale v tomhle ohledu jste očividně pořádný ignorant a s někým jako vy se o tomhle nebudu dohadovat.

Takže podle vás potkany nějakým způsobem mučím, týrám, nedávám jim dost prostoru, nemají prolézačky udělaný v klecích, nedostávají stravu a k tomu zeleninu, ovoce atd...nesuďte když neznáte, buďte tak laskavá, ještě něco k těm vašim PP, co ke mě jezdí lidi koupit si potkánka na hraní tak poslouchám dokola to samé "nebudu platit za potkana 250Kč přijde mi to nesmyslné a hloupé, nepotřebuji potkana s nějakým kusem papíru, který je mi k ničemu, ale nechci potkana ze zverimexu, proto jedu k vám domů, kde vidím v čem potkany máte, že jsou spokojení, v čistotě a jsou zvyklí na lidskou ruku a stojí mě jeden př.20-30 Kč" takže mě laskavě nesrovnávejte s množírnama! Víte co je množírna? množírna je doupě plné špíny a výkalů to je množírna ne můj chov!tak se vzpamatujte už! nebo se vztekáte že máte chov s PP a lidi nechcou koupit? nechcou koupit potkana za 250 Kč? jak je to možné? přece má PP to se prodává samo ! a neohánějte se s nemocema a vrozenýma vadama, já se v tomto pohybovala něolik let se psy a vím jak fungují kluby, chovky a "perfekntí" jedinci s PP.

4.11.2016 12:36
Atheira

XXX.XXX.240.44

Takže podle vás potkany nějakým způsobem mučím, týrám, nedávám jim dost prostoru, nemají prolézačky udělaný v klecích, nedostávají stravu a k tomu zeleninu, ovoce atd...nesuďte když neznáte, buďte tak laskavá, ještě něco k těm vašim PP, co ke mě jezdí lidi koupit si potkánka na hraní tak poslouchám dokola to samé "nebudu platit za potkana 250Kč přijde mi to nesmyslné a hloupé, nepotřebuji potkana s nějakým kusem papíru, který je mi k ničemu, ale nechci potkana ze zverimexu, proto jedu k vám domů, kde vidím v čem potkany máte, že jsou spokojení, v čistotě a jsou zvyklí na lidskou ruku a stojí mě jeden př.20-30 Kč" takže mě laskavě nesrovnávejte s množírnama! Víte co je množírna? množírna je doupě plné špíny a výkalů to je množírna ne můj chov!tak se vzpamatujte už! nebo se vztekáte že máte chov s PP a lidi nechcou koupit? nechcou koupit potkana za 250 Kč? jak je to možné? přece má PP to se prodává samo ! a neohánějte se s nemocema a vrozenýma vadama, já se v tomto pohybovala něolik let se psy a vím jak fungují kluby, chovky a "perfekntí" jedinci s PP.

Nemám chov. Nevidím smysl v tom, abych dál množila jakékoli zvíře, když je tolik nechtěných. Když chci konkrétní zvíře, adoptuji. Starám se o nalezence, dávám je dohromady, nějakým způsobem se jim snažím pomoct. Nechápu, proč bych měla cíleně rozmnožovat dál, když je těch zvířat tolik.

Nikde jsem neřekla, že vy své potkany nějak týráte, ani že jste množka. Je mi jedno, jestli má zvíře PP nebo nemá. Jen mi přijde hloupé pořizovat si k chovu zvířata, která s největší pravděpodobností z té množírny jsou. Už chápete, co vám tu říkám - neříkala jsem, že vaši odchovaní potkani pochází ze špinavého doupěte.

Neregistrovaný uživatel

4.11.2016 12:48
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Atheira napsal(a):
Nemám chov. Nevidím smysl v tom, abych dál množila jakékoli zvíře, když je tolik nechtěných. Když chci konkrétní zvíře, adoptuji. Starám se o nalezence, dávám je dohromady, nějakým způsobem se jim snažím pomoct. Nechápu, proč bych měla cíleně rozmnožovat dál, když je těch zvířat tolik.

Nikde jsem neřekla, že vy své potkany nějak týráte, ani že jste množka. Je mi jedno, jestli má zvíře PP nebo nemá. Jen mi přijde hloupé pořizovat si k chovu zvířata, která s největší pravděpodobností z té množírny jsou. Už chápete, co vám tu říkám - neříkala jsem, že vaši odchovaní potkani pochází ze špinavého doupěte.

Zkuste si tady na ifauně vyhledat nabídky mladých potkanů, vysloveně v Olomouckém kraji nikdo neprodává potkany z domu z ruky, myslíte že chov který mám je zbytečný? Nemyslím si...potkan je zvíře které žije oproti psu chvilku a několik let mám větší poptávku než nabídku. Chovám, protože mě to baví, líbí se mi že držím v dlani den narozené holátko, pozoruji jak roste, jak se vybarvuje, sotva otevřou oči zas je mám na rukou, chovám je, mazlím se s nimi, pak si pro ně přijedou lidi, kteří mi za půl roku pošlou fotky svých potkaních mazlíčku co mají ode mě, jak se mají dobře, jak dostali k narozeninám dárek, k vánocům... ikdyž nemám potkany s PP a mám nějaké laboratorní bůh ví teda co, ikdyž potkan je prostě potkan a nejde tam mít něco jiného, než jak třeba vlčák s jezevčíkem...tak si myslím že nedělám zbytečnou věc.a rozhodně se potkani neválí po ulicích atd tak jak třeba psi. nemůžete prostě srovnávat chov psů a potkanů nejde to...

4.11.2016 13:07
Katinec

XXX.XXX.73.206

Potkana s PP za 250, - asi moc neseženete. Standardní cena je od 350, - výš. Teď mám například mimina za 500, - a světe div se, lidé to kupují. Jde jim totiž hlavně o to, co si koupí, do zverimexu umí zajít každý blbec. Chceš, nechceš, tvá volba, nikoho kupovat nenutím.

4.11.2016 13:15
Katinec

XXX.XXX.73.206

A možná bych malinko upřesnila zadaný dotaz. "Množením potkanů se zabývám 15 let... ".

4.11.2016 13:34
Atheira

XXX.XXX.240.42

Zkuste si tady na ifauně vyhledat nabídky mladých potkanů, vysloveně v Olomouckém kraji nikdo neprodává potkany z domu z ruky, myslíte že chov který mám je zbytečný? Nemyslím si...potkan je zvíře které žije oproti psu chvilku a několik let mám větší poptávku než nabídku. Chovám, protože mě to baví, líbí se mi že držím v dlani den narozené holátko, pozoruji jak roste, jak se vybarvuje, sotva otevřou oči zas je mám na rukou, chovám je, mazlím se s nimi, pak si pro ně přijedou lidi, kteří mi za půl roku pošlou fotky svých potkaních mazlíčku co mají ode mě, jak se mají dobře, jak dostali k narozeninám dárek, k vánocům... ikdyž nemám potkany s PP a mám nějaké laboratorní bůh ví teda co, ikdyž potkan je prostě potkan a nejde tam mít něco jiného, než jak třeba vlčák s jezevčíkem...tak si myslím že nedělám zbytečnou věc.a rozhodně se potkani neválí po ulicích atd tak jak třeba psi. nemůžete prostě srovnávat chov psů a potkanů nejde to...

Částečně by se dalo souhlasit. Ono celé tohleto vzniklo z dost velkého neporozumění. A nikdy jsem se nesnažila tvrdit, že vaši potkani a prostředí, které jim poskytujete, je v něčem horší než oficiální chovka. Jen jsem se prostě pozastavila nad tím, jak tedy dostáváte do chovu nepříbuzná zvířata - musíte si je koupit. To je to, co jsem tu řešila a co je mi proti srsti. Ne to, jestli se o svá zvířata dost staráte nebo ne.

Chov psů a potkanů nesrovnávám. Jen nedělám rozdíl v tom, co za zvíře to je a nestavím je na nějaké vyšší a nižší příčky.

Neregistrovaný uživatel

4.11.2016 13:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Katinec napsal(a):
Potkana s PP za 250, - asi moc neseženete. Standardní cena je od 350, - výš. Teď mám například mimina za 500, - a světe div se, lidé to kupují. Jde jim totiž hlavně o to, co si koupí, do zverimexu umí zajít každý blbec. Chceš, nechceš, tvá volba, nikoho kupovat nenutím.

A můžu vědět co je na těchto potkanech tak drahé? když je to ve finále úplně stejné zvíře jako např ze zverimexu? Já bych si taky potkana ze zveráku nekoupila, vždy jsem měla taky od někoho podobného jako jsem já, ale já mám rodinu po celé Moravě takže pro mě není problém dovézt si potkana za 50 Kč z Břeclavi nebo z Ostravy či Brna. Mě se třeba nikdy nestalo, že by mi doma zbylo mladé z vrhu starší jak 6 týdnů, některé CHS nabízí i 3 měsíční potkany, což mě příjde zoufalé. tří měsíční zvíře je dávno dospělý jedinec který moc už majitele měnit nechce...Proto se pak možná prodávají za 250 Kč protože za 500 atd si moc lidí potkany kupovat nechce. Možná jste zatím měla štěstí, že si to lidi, možná děcka koupili, s vidinou že mají něco lepšího než potkana třeba ode mě :).

Neregistrovaný uživatel

4.11.2016 13:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18

Možná jsem toto téma založila pro to abych se dozvěděla něco hloubeji než jsem si myslela, bohužel se tak nestalo, nikdo co sem zatím přispěl mě nepřesvědčil, nebo mi logicky nevysvětlil v čem je potkan s PP lepší, krom toho že vím kdo jsou jeho předci, což mi v prevenci proti rakovině atd stejně nepomůže, jsem si jistá že potkani nepodstupují vet vyšetření a neuchovňují se tak jako psi, kdy se dělají rtg atd aby byl v chovu co nejlepší a nejzdravější jedinec, CHS potkanů mi spíš příjdou na principu " hm tak tato skupina už třetí generaci neměla nádor, tak z ní uděláme PP, této skupině nikdy netekl s čenichu porfirin hmmm tak je uděláme s PP" prostě tohle je na palici. A kde se vzali první potkani s PP? Někde se vzít museli? Byli snad vykoupeni z laboratoří? Pokud je tady někdo, kdo mi dokáže nastínit jak to dooprvady je a ne se tady ohánět množkama a zverimexama, tak si možná přestanu myslet že se tady bavím s bandou děcek. nechci se hádat, jen chci fakta, ne jen dohady které dávno vím.

4.11.2016 15:35
davidka

XXX.XXX.14.251

Představte si, že se potkani taky uchovňují. Ono je totiž tolik variet, znaků a barev, že i potkan má svůj standard. Kdyby nebylo rozumných chovatelů, těžko byste si mohla koupit potkana podle svého přání, např. ruského modrého rexe s dumbo ušima. Každý chov má svoje a je úplně jedno, že potkan žije kratší dobu než pes. Přece je to také živý tvor a zaslouží si stejnou péči.
Z PP a plemenné knihy nejen že dohledáte předky určitého zvířete, ale když znáte genetiku, můžete si podle něj vybrat ty správné partnery na krytí podle svého chovatelského plánu a také lze dohledat, jestli v linii nebyla dispozice k určité nemoci.
Zodpovědný chovatel nemnoží na zvířatech, která byla nemocná. Bez PP a bez určité organizace chovatelů by nebyla šance takové informace získat. Takže organizovaný chov pomáhá vymýtit nebo aspoň oddálit rakovinu. Jasně že to nejde hned, ale i u psů nemáte nemoci vymýcené, a to je milion testů.
Ale budu si vždy vážit zodpovědných chovatelů, kteří se snaží chovat podle nejlepšího vědomí a svědomí, než množek, co jim jde jen o těch 20 korun.
Peníze za potkana z chovek dáváte pro jejich dobrý život. Potkanky nejsou v ChS nakrývány každý měsíc jako u množitelů, ale jen 2x za život! Chovatel se o ně stará po celý zbytek života, mají dostatečně velké ubikace, kvalitní krmení. A to něco stojí.
A i potkani mají své výstavy, aby se mohlo ukazovat, jak má standard vypadat a chovatelé si vyměňují zkušenosti. A to taky není zadarmo.
Vždyť ať si to každý spočítá, kolik stojí klece, kvalitní žrádlo, veterinární péče (množitelé místo léčení potkana hodí hadovi), uchovnění, krytí, poplatky organizaci, výstavy...

Neregistrovaný uživatel

4.11.2016 18:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6

davidka napsal(a):
Představte si, že se potkani taky uchovňují. Ono je totiž tolik variet, znaků a barev, že i potkan má svůj standard. Kdyby nebylo rozumných chovatelů, těžko byste si mohla koupit potkana podle svého přání, např. ruského modrého rexe s dumbo ušima. Každý chov má svoje a je úplně jedno, že potkan žije kratší dobu než pes. Přece je to také živý tvor a zaslouží si stejnou péči.
Z PP a plemenné knihy nejen že dohledáte předky určitého zvířete, ale když znáte genetiku, můžete si podle něj vybrat ty správné partnery na krytí podle svého chovatelského plánu a také lze dohledat, jestli v linii nebyla dispozice k určité nemoci.
Zodpovědný chovatel nemnoží na zvířatech, která byla nemocná. Bez PP a bez určité organizace chovatelů by nebyla šance takové informace získat. Takže organizovaný chov pomáhá vymýtit nebo aspoň oddálit rakovinu. Jasně že to nejde hned, ale i u psů nemáte nemoci vymýcené, a to je milion testů.
Ale budu si vždy vážit zodpovědných chovatelů, kteří se snaží chovat podle nejlepšího vědomí a svědomí, než množek, co jim jde jen o těch 20 korun.
Peníze za potkana z chovek dáváte pro jejich dobrý život. Potkanky nejsou v ChS nakrývány každý měsíc jako u množitelů, ale jen 2x za život! Chovatel se o ně stará po celý zbytek života, mají dostatečně velké ubikace, kvalitní krmení. A to něco stojí.
A i potkani mají své výstavy, aby se mohlo ukazovat, jak má standard vypadat a chovatelé si vyměňují zkušenosti. A to taky není zadarmo.
Vždyť ať si to každý spočítá, kolik stojí klece, kvalitní žrádlo, veterinární péče (množitelé místo léčení potkana hodí hadovi), uchovnění, krytí, poplatky organizaci, výstavy...

Takže ve zkratce je to přesně to co jsem psala.vyberou se zvířata která nějakou generaci nemá nějakou nemoc a udělá se z ní PP, myslíte že jiný chovatel nekupuje klece atd.. A prodá mladé za dvacet korun...stále tady jen všichni omýláte něco o množírnách, stále tady asi všem uniká co je množírna a co chovatel potkanů bez PP, mě by třeba nikdy nenapadlo nakrýt jakkoliv nemocnou samici nějakým na pohled nemocným samcem. Sama se snažím lidem prodat zdravá mláďata tak jako Vy..akorát Katinec mě opět jmenuje množkou.ale to v tom případě je taky, sama potkany množí a prodává. Tak nějak se obávám že tato debata vede k ničemu. Možná by bylo rozumné rozdělit chovatele na dvě části, jedni profi, co se zabývají výstavami atd a druzí hobby, co potkany mají jen dejme tomu pro své potěšení, nechávají pářit tak jak chovatelé s PP zdravé jedince akorát teda bez PP s tím že to prostě kupují lidé kterým potkan s PP přijde jako hloupost.

4.11.2016 18:49
Katinec

XXX.XXX.149.89

Potkana ze zverimexu a potkana z kvalitní chovatelské stanice bych určitě nesrovnávala. Za chovatelskou stanicí se skrývá mnoho práce, úsilí a občas i nemalé finanční výdaje. Rodiče vrhu se musí uchovnit, někteří chovatelé mají chovné jedince importované ze zahraničí, já jsem třeba měla potkanici z Holandska. Většina chovatelů jezdí se svými zvířaty na výstavy, i na ty zahraniční Polsko, Německo, Holandsko a to i vícekrát do roka. Kvalitní chovka si své místo na slunci musí vybojovat roky práce, znalost standardu a genetiky je zde samozřejmostí. Mnoho chovatelů potkanů chová již desítky let a mají kvalitní zvířata z x generací prověřených linií. Pokud se někde vyskytne zdavotní problém u více zvířat z vrhu, je celá linie zastavena. To vše a mnohem víc se promítne do ceny zvířat. Konec konců i jméno kvalitní chs něco znamená, je to stejné, jako u kterýchkoliv jiných zvířat. A proč chovatelé prodávají i starší potkany? Možná proto, že nedají mládě hned tak někomu a raději si počkají na vhodného majitele, než aby prodali zvíře prvnímu, co si o něj napíše. Často se také stane, že se zvíře po nějaké době chovateli vrátí, ať už kvůli alergii v rodině, či jiným důvodům, pravdivým, či vymyšleným. Mě se třeba takhle vrátili 2 samci a píšu to i zájemcům o mimina, že pokud si z jakéhokoliv důvodu potkana nechat nemoho, chci ho zpět, protože chci vědět, kam se dostane. Bohužel, lidem do hlav nevidíš a ač se někteří ze začátku tváří jako super noví majitelé, pravda je pak trochu jinde.

4.11.2016 18:58
Katinec

XXX.XXX.149.89

Takže ve zkratce je to přesně to co jsem psala.vyberou se zvířata která nějakou generaci nemá nějakou nemoc a udělá se z ní PP, myslíte že jiný chovatel nekupuje klece atd.. A prodá mladé za dvacet korun...stále tady jen všichni omýláte něco o množírnách, stále tady asi všem uniká co je množírna a co chovatel potkanů bez PP, mě by třeba nikdy nenapadlo nakrýt jakkoliv nemocnou samici nějakým na pohled nemocným samcem. Sama se snažím lidem prodat zdravá mláďata tak jako Vy..akorát Katinec mě opět jmenuje množkou.ale to v tom případě je taky, sama potkany množí a prodává. Tak nějak se obávám že tato debata vede k ničemu. Možná by bylo rozumné rozdělit chovatele na dvě části, jedni profi, co se zabývají výstavami atd a druzí hobby, co potkany mají jen dejme tomu pro své potěšení, nechávají pářit tak jak chovatelé s PP zdravé jedince akorát teda bez PP s tím že to prostě kupují lidé kterým potkan s PP přijde jako hloupost.

Tak pokud potkany berete jako méněcenná zvířata u kterých je PP naprosto zbytečné, tak opravdu nemá cenu se o tom dále bavit. A jistě, potkany chovám (ne odchovávám) 22 let, oficiální chovku mám 8 let a za těch 8 let jsem měla 3 vrhy, vždy ve spolupráci s jinou Chs, takže pojem množení se zde trochu míjí účinkem.

4.11.2016 19:31
davidka

XXX.XXX.14.251

Rozdíl je v tom, že chovka hlídá zdraví celé linie. Přímých předků, sourozenců, potomků. To asi těžko dělá množka, co prodá mladé za dvacku kdekomu. Pokud by to někdo takto chtěl dělat sám, bez podpory nějakého klubu, musel by si vést svou plemennou knihu, mít kontakty na lidi, kterým potkany prodá a aktivně se o zdraví informovat, takže se chovat stejně jako ofiko chs.

Pořád nějak nechápete, že nejde o krytí viditelně nemocných zvířat, ale i o nemoci recesivně nesené. V takových případech se může problém objevit až později, ale z plemenné knihy se dá původce dohledat a celá špatná linie uzavřít.

Chovatelé na rozdíl od množitelů mívají nějaký chovatelský cíl. Kromě zdraví i zlepšení barvy, kresby, stavby těla... A to bez znalostí genetiky a bez spolupráce s chovateli prostě nedocílíte.

A zdá se mi jako nesmysl, že byste měla zpětnou vazbu, že by někdo informoval o nemocném zvířeti za pár korun toho rádobychovatele. smajlík Takže víte prd o zdraví potkanů ze svého chovu.

4.11.2016 19:46
Katinec

XXX.XXX.149.89

davidka napsal(a):
Rozdíl je v tom, že chovka hlídá zdraví celé linie. Přímých předků, sourozenců, potomků. To asi těžko dělá množka, co prodá mladé za dvacku kdekomu. Pokud by to někdo takto chtěl dělat sám, bez podpory nějakého klubu, musel by si vést svou plemennou knihu, mít kontakty na lidi, kterým potkany prodá a aktivně se o zdraví informovat, takže se chovat stejně jako ofiko chs.

Pořád nějak nechápete, že nejde o krytí viditelně nemocných zvířat, ale i o nemoci recesivně nesené. V takových případech se může problém objevit až později, ale z plemenné knihy se dá původce dohledat a celá špatná linie uzavřít.

Chovatelé na rozdíl od množitelů mívají nějaký chovatelský cíl. Kromě zdraví i zlepšení barvy, kresby, stavby těla... A to bez znalostí genetiky a bez spolupráce s chovateli prostě nedocílíte.

A zdá se mi jako nesmysl, že byste měla zpětnou vazbu, že by někdo informoval o nemocném zvířeti za pár korun toho rádobychovatele. smajlík Takže víte prd o zdraví potkanů ze svého chovu.

4.11.2016 20:30
yl246

XXX.XXX.50.14

Psala jste, že máte potkany od lidí, jako jste vy. Jenže odkud je mají oni?
A to je to, co nikdy nezjistíte. Nezjistíte, jestli bratr nekryl sestru a její mláďata neměla mláďata s vlastními mláďaty a ta mláďata mláďata s mláďaty mláďat těch mláďat.
Nikdy nevíte, jestli tam není nějaká genetická vada nebo degenerace.
Plus nechápu, jak je možné, že prodáváte mláďata na mazlíka a čtete si zprávy od majitelů, kteří vám posílají informace o narozeninových dárcích pro potkánka a zároveň je prodávat i na zkrm a do zveráče.
ChS si vedou taky zdravotní karty potkanů, data a příčiny úmrtí... Což nepředpokládám, že děláte.
Pokud vám to přijde směšné, tak nechápu, proč ty potkánky máte, když jsou podřadnější než pes?

Efča

4.11.2016 21:07
Efča

XXX.XXX.173.179

No na dotaz k čemu je potkan bych odpověděla otázkou a k čemu je člověk? Nevidím pro zvířata ani přírodu žádný rozumný argument který by našel smysluplné využití tohoto "nadtvora". Příroda člověka sice nepotřebuje, ale nezlikvidovala ho - na rozdíl od člověka který je schopen zlikvidovat snad všechno včetně sebe.

4.11.2016 23:38
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.138

Zdravíčko, chovem potkanů se zabývám 15 let a začalo mě zajímat, proč existují CHS na potkany? jste někdo členem ČKP? Proč, za jakým účelem jsou potkani s PP? A co množení? Křížení? Genetika? dík za odpovědi.

To vás začalo zajímat opravdu brzo, když chovatelské stanice potkanů existují od roku 2002. Dokonce v rámci ČSCH - ne jen v samostatném klubu ČKP, který funguje od roku 2012.

Existují proto, že chov není jen odchov mláďat, ale také nějaké to šlechtění a udržování speciálních barev, kreseb nebo variet. A na to je ideální mít rodokmeny chovných zvířat, protože pak máte přehled, jaké geny se v linii nesou a co se tedy může a nemůže narodit. Bez těchto znalostí se cílený chov prostě neobejde.
Plus se takto dá pak dlouhodobě sledovat i zdraví linie a vyřazovat ty, kde se rodí zvířata s problémy. Ono totiž to, že zrovna teď je samec i samice zdravá, neznamená, že nemohou mít nemocné potomky.

4.11.2016 23:40
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.138

Jste množírna, protože prostě každý, kdo odchovává potkany na mazlíky, aniž by měl registrovanou chovatelskou stanici, není chovatelská stanice, ale množitel. Prostě to tak je, smiřte se s tím.

Jsou opravdu nechutné množírny (jako ty echt krmné velkochovy) i množírny, co se plus mínus snaží poskytnou nějakou tu péčti a welfare, ale chovatelská stanice to prostě není.

5.11.2016 07:27
Atheira

XXX.XXX.50.119

Efča napsal(a):
No na dotaz k čemu je potkan bych odpověděla otázkou a k čemu je člověk? Nevidím pro zvířata ani přírodu žádný rozumný argument který by našel smysluplné využití tohoto "nadtvora". Příroda člověka sice nepotřebuje, ale nezlikvidovala ho - na rozdíl od člověka který je schopen zlikvidovat snad všechno včetně sebe.

To máte samozřejmě pravdu, ale ona si zadavatelka najde způsob, jak vás s tímhle výrokem poslat do pr...

Mě spíš napadá, když tak ráda vytahovala chov psů a to, že potkani jsou neužiteční, jen pro potěšení, zatímco psi byli šlechtěni k určité práci, co by mi pověděla, kdybych teda řekla, že společenská plemena psů se můžou křížit jak se jim zlíbí, vždyť je to podřadný pes. Člověkem není šlechtěný na nic speciálního, jen prostě jako kamarád. Tak je teď začneme chovat ve velkém, když jsou ta mrňata z chovek tak drahá a budeme je dávat za tisícovku. Pak si k nám pro ně budou lidi jezdit a nadávat, jak někde stojí i desítky tisíc... A když se nám přemnoží, můžeme je klidně nabídnout do zoo jako krmení, ne?

A samozřejmě odmítneme fakt, že jsme množírna, protože my jim přece dáváme najíst a staráme se o ně, ani je nemáme ve sklepě, kde ani neví, co je to denní světlo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík