Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

11.5.2014 22:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.80

dobrý den máte z touto líhní nějaké zkušenosti měl jsem osmdesát % kuřat mrtvých ve vejci a to plně vyvinuté nevím co jsem dělal špatně za rady děkuji.smajlíksmajlík

Neregistrovaný uživatel

11.5.2014 22:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.80

Nikdo?smajlík

Neregistrovaný uživatel

12.5.2014 21:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.148.80

smajlík

Neregistrovaný uživatel

22.9.2014 01:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.4.162

já líhla z 24 ks 16 oplodněných a 15 kuřátek bez problémů smajlíksmajlíksmajlík

Neregistrovaný uživatel

24.9.2014 21:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.6

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
dobrý den máte z touto líhní nějaké zkušenosti měl jsem osmdesát % kuřat mrtvých ve vejci a to plně vyvinuté nevím co jsem dělal špatně za rady děkuji.smajlíksmajlík

Tuto líheň nemám,ale jestli mohu poradit nasvědčovalo by to málo vzduchu ke konci líhnutí .
Kdyby byla teplota špatně tak by se ani nevyvinuly zárodky.Pak ještě nízká vlhkost možná.Na tyto věci se příště zaměřte.Kontrola teploty samozřejmě není na škodu.

12.6.2015 10:07
bronda

XXX.XXX.98.84

Z prvního líhnutí se z 18-ti oplodněných vylíhlo 15,3 uhynuly ve vejcích. Jel jsem na 38 st a od 18. dne 37.5. Dost jsem bojoval s teplotou, což bylo dáno tím, že každý teploměr, který jsem měl k dispozici měřil jinak. (3 digitální, lékařský a kapalinový). Nakonec jsem dospěl k názoru, že hodnota na displeji líhně je jen o cca 0.2 stupně vyšší než na vejcích pod sondou a tou jsem se řídil pro druhé líhnutí, které právě probíhá - kuřátka ve vejcích už pípají. Nelíbí se mi gradient teploty od středu k okrajům, který je téměř stupeň. Proto jsem několikrát okrajová vejce posouval ke středu. Vlhkost jsem měřil vlhkoměrem, který byl navíc dodán prodejcem. Ale protože obdobné vlhkoměry jsem měl tři a každý ukazoval jinak, nemohu posoudit přesnou úroveň vlhkosti. Používal jsem ho v podstatě jen jako signalizaci, že je třeba doplnit vodu.
Při druhém líhnutí jsem zvolil postup popsaný v návodu a to 1-6. den 38.2,7-14. den 38,0,15.den 37.8 a od 16 dne 37.2-37.5. Sám jsem zvědav, zda se to odrazí na výsledku.

14.6.2015 20:46
jana775511

XXX.XXX.224.251

Přeji Vám pěkný den, já mám líheň Janoel 48, naklápění vajec mám také v pořádku, jen mně trápí, že když dám do ní 48 vajec, že se mi vylíhne třeba jen 20 kuřátek a při rozbíjení vajec zjistím, že je třeba jen 5 vajec čistých a ve zbytku jsou plně vyvinutá kuřátka, která se jen neproklubala ven. Vejce tři dny přud líhnutím rosím dokonce i octovou vodou, aby byla měkčí skořápka, ale stále bez výsledku. Já jsem nastavila teplotu na 37,5 a vlhkost okolo 50%, kterou na konci dávám něco kolem 60-70%. Do toho ještě tedy rosím octovou vodou. Někdy se mi stane, že se některá kuřátka naklovou, ale ven z vajíčka se bez mojí pomoci nedostanou.

14.6.2015 22:02
bronda

XXX.XXX.98.84

Včera jsem dolíhnul druhou várku. Opět tam byla 4 vajíčka s plně vyvinutými zárodky, ale ani se jim nepodařilo proklovnout dírku. Čím to je? Vysoká, či nízká teplota v některé fázi inkubace? Vysoká, či nízká vlhkost? Když jsem naplnil od 18. dne obě nádržky na vodu, vlhkost vyskočila hodně vysoko. A jakmile se líhla první kuřata, tak se ještě zvýšila - dle digitálu na 90%. Říkal jsem si, jestli je vysoká vlhkost ve vajíčku neutopila. Chtělo by to radu někoho zkušenějšího.
Pak jsem si všiml, že teplotní sonda je hodně vysoko nad vejci. Je tam ale ještě dost drátku - na další líhnutí zkusím potáhnout a sondu dát co nejblíže k vajíčkům. Rovněž plánuji nechat si místní výdobě polystyrénu vyrobit krabici se stěnami cca 5cm do níž bych Janoel 24 umístil. Chci ověřit, zda se zlepší teplotní gradient od středu k okrajům. Líhnutí probíhalo od konce 20. do začázku 22. dne. Tudíž rozdíly teplot musely mít negativní vliv. Celkový výsledek byl 14 narozených z 19 oplodněných vajec + jedno kuře utraceno, takže 13 kusů. Ale třem jsem také trochu pomohl ven.

6.7.2015 23:38
bronda

XXX.XXX.98.84

Kolega mne požádal o vylíhnutí Araukan. Je sice hodně pozdní čas, ale naložil jsem mu je do líhně. Jak ale řešíte v tuto dobu vlhkost, která je extrémně vysoká? Když jsem podle návodu naplnil jeden meandr vodou, dostal jsem se přes 70%. Takže jsem vodu vylil, ale i tak jsem na 65%, což je vlhkost v místnosti (na jaře byla kolem 35%). Neovlivní to negativně líhnutí?

13.7.2015 11:33
przenky

XXX.XXX.208.102

Já líheň mám a problémy nejsou, Z 24 vajec oplodněno min.18 a z těch 18-ti vylíhlé všechny. Líhnu ale při teplotě 37,7 st. a posléze snižuji na 37,4 st..i vlhkost sedí při naplnění na začátku jedné nádržky a ke konci obou nádržek.

13.7.2015 12:34
bronda

XXX.XXX.98.84

przenky napsal(a):
Já líheň mám a problémy nejsou, Z 24 vajec oplodněno min.18 a z těch 18-ti vylíhlé všechny. Líhnu ale při teplotě 37,7 st. a posléze snižuji na 37,4 st..i vlhkost sedí při naplnění na začátku jedné nádržky a ke konci obou nádržek.

Zdravím! Vlhkost mi na jaře seděla tak jak píšete. Nicméně jak přišla ta tropická vedra, velmi se zvýšila relativní vlhkost vzduchu (i mimo líheň byla přes 60) a tudíž při naplnění jedné nádobky bylo v líhni přes 70% a i na sucho kolem 65%. Po ochlazení se již situace stabilizovala a na sucho je tam cca 35%.
S teplotou ještě dělám pokusy. Pořídil jsem lepší teploměr do líhní (za cca 400 Kč). Sondu v líhni jsem přemístil blíže k vejcím (dalo se to o pár cm posunout). I tak je na displeji o cca 0,3 st. více než ukazuje zakoupený líhňový teploměr. Co mi vadí, je gradient mezi středem a okraji, který je téměř stupeň. Řeším to tím, že 2 x denně přesouvám vajíčka systematicky od středu k okrajům. Chci vyzkoušet umístění líhně do polystyrénového pouzdra zda se to nezlepší.
Toto líhnutí (dnes je 7. den) testuji nastavení (dle displeje), které je popisováno v návodu jako 2. alternativa. Tedy 1-6. den 38,2.7.-14. den 38,15. den 37,8.16.-21. den 37,2 - 37,5. Tak jsem zvědav na výsledek.
Rovněž vlhkost je v návodu doporučována alternativně 55-60% v první části inkubace,30-55% ve druhé a 65-75% v závěrečné fázi. Co rozumí první a druhou fází inkubace návod přesně neuvádí.
Dělal jsem na líhni zatím 2 líhnutí (současné je třetí). Vylíhlo se z oplodněných 83 resp 74%. Vždy zůstalo pár vajec, kde bylo hotové kuře, které se nezvládlo proklubat. Tak nevím - nemám dost zkušeností - zda to je nižší teplotou v okrajích, či naopak je celkově teplota vysoká. Proto bádám.

13.7.2015 19:34
przenky

XXX.XXX.208.102

bronda napsal(a):
Zdravím! Vlhkost mi na jaře seděla tak jak píšete. Nicméně jak přišla ta tropická vedra, velmi se zvýšila relativní vlhkost vzduchu (i mimo líheň byla přes 60) a tudíž při naplnění jedné nádobky bylo v líhni přes 70% a i na sucho kolem 65%. Po ochlazení se již situace stabilizovala a na sucho je tam cca 35%.
S teplotou ještě dělám pokusy. Pořídil jsem lepší teploměr do líhní (za cca 400 Kč). Sondu v líhni jsem přemístil blíže k vejcím (dalo se to o pár cm posunout). I tak je na displeji o cca 0,3 st. více než ukazuje zakoupený líhňový teploměr. Co mi vadí, je gradient mezi středem a okraji, který je téměř stupeň. Řeším to tím, že 2 x denně přesouvám vajíčka systematicky od středu k okrajům. Chci vyzkoušet umístění líhně do polystyrénového pouzdra zda se to nezlepší.
Toto líhnutí (dnes je 7. den) testuji nastavení (dle displeje), které je popisováno v návodu jako 2. alternativa. Tedy 1-6. den 38,2.7.-14. den 38,15. den 37,8.16.-21. den 37,2 - 37,5. Tak jsem zvědav na výsledek.
Rovněž vlhkost je v návodu doporučována alternativně 55-60% v první části inkubace,30-55% ve druhé a 65-75% v závěrečné fázi. Co rozumí první a druhou fází inkubace návod přesně neuvádí.
Dělal jsem na líhni zatím 2 líhnutí (současné je třetí). Vylíhlo se z oplodněných 83 resp 74%. Vždy zůstalo pár vajec, kde bylo hotové kuře, které se nezvládlo proklubat. Tak nevím - nemám dost zkušeností - zda to je nižší teplotou v okrajích, či naopak je celkově teplota vysoká. Proto bádám.

Já vajíčka nepřesunuji, opravdo ze začátku prvních 7 dní doplňuji pouze vodu otvorem k tomu určeným, po 7 dni prosvítím a posléze vodu dolévám již při otevřené líhni kdy zároveň ochlazuji, ale pouze tu chvilku na kontrolu a doplnění vody.18 den prosvěcuji opět a již oddělávám příčky a vodu doplním do obou komůrek, teplotu snižuji na 37,4 st.Minulé líhnutí nastal problém v tom že manžel omylem vypnul líheň ze zdroje přes celou noc, vylíhlo se pouze 5 kousků, ale problém je jasný. jinak opravdu velmi jednoduše takhle líhnu.

13.7.2015 23:28
bronda

XXX.XXX.98.84

przenky napsal(a):
Já vajíčka nepřesunuji, opravdo ze začátku prvních 7 dní doplňuji pouze vodu otvorem k tomu určeným, po 7 dni prosvítím a posléze vodu dolévám již při otevřené líhni kdy zároveň ochlazuji, ale pouze tu chvilku na kontrolu a doplnění vody.18 den prosvěcuji opět a již oddělávám příčky a vodu doplním do obou komůrek, teplotu snižuji na 37,4 st.Minulé líhnutí nastal problém v tom že manžel omylem vypnul líheň ze zdroje přes celou noc, vylíhlo se pouze 5 kousků, ale problém je jasný. jinak opravdu velmi jednoduše takhle líhnu.

Já 18.tý den odstraňuji nejen příčky, ale i rámeček, v němž drží a nechávám pouze spodní podložku. Kuřata pak mají více místa. Právě jsem odkontroloval araukany. Ze 24 vajec 9 čistých a 15 jde dál.
Co myslíte, co je příčinou kuřat, která se nevyklubou a uhynou v poslední fázi ve vejcích? Spíše nižší či vyšší teplota?
Protože se mi uvolnilo 9 pozic, udělal jsem pokus a doložil 6 vajec araukan, které mi zůstaly nevyužity. Jsou sice o týden starší a byla to trochu podměrečná či tvarově atypická vejce, ale chci zjistit jak se budou chovat, když budou v líhni o týden déle a tedy i v období s vysokou vlhkostí, kdy se první várka bude líhnout. K tomu jsem dal ještě 3 vejce z Alberta. Teoreticky by měla být čistá, což poznám za týden. Ale Béďa Autrata tu kdysi psal, že se mu z takového vejce z ledničky vylíhlo kuře.

14.7.2015 21:45
przenky

XXX.XXX.208.102

bronda napsal(a):
Já 18.tý den odstraňuji nejen příčky, ale i rámeček, v němž drží a nechávám pouze spodní podložku. Kuřata pak mají více místa. Právě jsem odkontroloval araukany. Ze 24 vajec 9 čistých a 15 jde dál.
Co myslíte, co je příčinou kuřat, která se nevyklubou a uhynou v poslední fázi ve vejcích? Spíše nižší či vyšší teplota?
Protože se mi uvolnilo 9 pozic, udělal jsem pokus a doložil 6 vajec araukan, které mi zůstaly nevyužity. Jsou sice o týden starší a byla to trochu podměrečná či tvarově atypická vejce, ale chci zjistit jak se budou chovat, když budou v líhni o týden déle a tedy i v období s vysokou vlhkostí, kdy se první várka bude líhnout. K tomu jsem dal ještě 3 vejce z Alberta. Teoreticky by měla být čistá, což poznám za týden. Ale Béďa Autrata tu kdysi psal, že se mu z takového vejce z ledničky vylíhlo kuře.

Asi je to spíš vyšší teplotou, nevím je to můj názor, že asi ze začátku se kuřátka rychleji vyvíjejí, ale něco jim zřejmě chybí aby se v klidu vyklubali. ale s určitostí to netvrdím.rámeček tam už raději nechávám neboť jsem už i zachraňovala čerstvě vylíhlé kuře které ihned ze skořápky se skutálelo do bočního otvoru na podložce / ten otvor pro prsty/, naštěstí jsem zrovna byla u toho. když rámeček vytáhnu, hned do otvoru strčím rozpůlený korkový špunt smajlík

15.7.2015 21:47
jana775511

XXX.XXX.103.251

bronda napsal(a):

To já to taky určitě říct nemužu, ale jak jsem pořád četla diskuse o líhnutí, tak jsem narazila na to, jak někteří píší jak často vejce ochlazovat a větrat, tak jsem minulé líhnuti vyzkoušela ke konci líhnutí každý den asi na 5 minut otevřít líheň. Oni tam píší, že jak jsou ty kuřátka velké, tak že mají větší spotřebu kyslíku a vlastně se tedy v těch vajíčkách zadusí, když se jim právě nevětrá. V návodu sice píší, že se má ke konci co nejmíň větrat, aby se skořápky nevysušili, že by se potom kuře neprorazilo skrz vejce, ale já jsem po každém otevření vejce pošplíchala rozprašovačem.
Většinou jsem z 50ti vajec vylíhla asi tak 20 kuřátek a pomalu ve všech vajíčkách pak byla uhynulá opeřená kuřátka a při tomto posledním líhnutí jsem měla 41 kuřátek tak nevím, jestli to byla náhoda, nebo jestli na tom větrání něco bude.
Ještě jsem tedy od 18tého dne malinko pootevřela dvě ty okénka co jsou nahoře, ale opravdu jen trošku, protože se mě potom docela dost snížila vlhkost.
Po druhé jsem tento způsob nezkoušela, protože už letos líhnout nechci, ale příští rok to chci určitě vyzkoušet znovu.

4.8.2015 10:05
bronda

XXX.XXX.98.84

bronda napsal(a):

Tak 3 vejce z Alberta byla samozřejmě čistá. Rovněž tak 4 ze 6 vajec Araukan. Dvě oplodněná araukání vejce (přiložená 8. den) jsem zkušebně nechal v líhni přes celé závěrečné období líhnutí první várky. Od 18. do 21. dne první várky jsem je uklidil na okraj - teplota tam byla téměř o stupeň nižší oproti středu, kde bylo v závěru 37.4. Vlhkost v tomto období dosahovala přes 80%. Jak se vylíhla první várka (úspěšnost byla 13 ze 14 oplodněných vajec - jedno z v citaci uvedených 15 bylo jako čisté vyřazeno při druhé kontrole) pokračoval jsem se zbylými dvěmi vejci. Moc šancí jsem jim nedával. Ale ke konci 21. dne začala vejce pípat a 22. den jsem z vajec vypreparoval dvě kuřátka. Raději jsem jim trochu pomohl - když už prošla takovou martýrií. Takže závěr - životaschopná vejce přežijí i netradiční změny teploty a vlhkosti. Celkový výsledek 15 ze 16 oplodněných vajec ve svém třetím životním líhnutí je můj letošní rekord. Líheň čistím a ukládám na příští rok.
Co mi na Janoelu 24 chybí, je zaizolování pro lepší rozložení teplot po líhni (vyřeším nějakou polystyrenovou krabicí), lepší možnost regulace větrání (je tam jen jeden malý otvor - šlo by navrtat další) a sešlo by se i více oddělených segmentů na vodu pro lepší regulaci vlhkosti. Teplotní čidla v několika místech líhně, doplnění zařízení o vestavěný vlhkoměr, případně možnost regulace teploty v různých segmentech líhně - to už by asi bylo u tak levného zařízení "scifi". Ale líbilo by se mi to!

Melleste

19.10.2015 09:10
Melleste

XXX.XXX.16.82

Dobrý den.

Mohla bych Vás prosím poprosit o informace týkající se líhně Janoel 24.
Jsem začátečník v líhnutí a moc si nejsem jistá níže popsaným dotazem.

Jak je psáno v manuálu líheň je plně automatická s roštem, který se 1 za 4hodiny otočí sám. Na diskusích mi psaní, ale napsala že se vajíčka musí otáčet páčkou - je tedy tato líheň poloautomatická i když výrobce prodává jako automatickou nebo jak tomu mám prosím rozumět?

Mám kachny, husy a slepičky, které bych chtěla líhnout a tato líheň podle popisu splňuje.

19.10.2015 09:45
bronda

XXX.XXX.98.84

Líheň Janoel 24 je automatická. Žádná páčka na naklápění zde není. Vejce jsou naležato a otáčení je zabezpečeno posuvem rámečku po podložce, na níž leží vejce, takže ty se pomalu koulí. Zřejmě jste narazila na příspěvek týkající se jiné líhně.

P.S. Já jsem ji kupoval ze Slovenska od prodejce s nickem makusko11, který diskutuje v rubrice Janoel48 a vyšla více jak o 1000 Kč levněji než u nás i s poštovným. Není to žádný Mercedes mezi líhněmi, ale za ty peníze jsem více než spokojen.

19.10.2015 11:36
ovecka

XXX.XXX.171.70

bronda napsal(a):
Tak 3 vejce z Alberta byla samozřejmě čistá. Rovněž tak 4 ze 6 vajec Araukan. Dvě oplodněná araukání vejce (přiložená 8. den) jsem zkušebně nechal v líhni přes celé závěrečné období líhnutí první várky. Od 18. do 21. dne první várky jsem je uklidil na okraj - teplota tam byla téměř o stupeň nižší oproti středu, kde bylo v závěru 37.4. Vlhkost v tomto období dosahovala přes 80%. Jak se vylíhla první várka (úspěšnost byla 13 ze 14 oplodněných vajec - jedno z v citaci uvedených 15 bylo jako čisté vyřazeno při druhé kontrole) pokračoval jsem se zbylými dvěmi vejci. Moc šancí jsem jim nedával. Ale ke konci 21. dne začala vejce pípat a 22. den jsem z vajec vypreparoval dvě kuřátka. Raději jsem jim trochu pomohl - když už prošla takovou martýrií. Takže závěr - životaschopná vejce přežijí i netradiční změny teploty a vlhkosti. Celkový výsledek 15 ze 16 oplodněných vajec ve svém třetím životním líhnutí je můj letošní rekord. Líheň čistím a ukládám na příští rok.
Co mi na Janoelu 24 chybí, je zaizolování pro lepší rozložení teplot po líhni (vyřeším nějakou polystyrenovou krabicí), lepší možnost regulace větrání (je tam jen jeden malý otvor - šlo by navrtat další) a sešlo by se i více oddělených segmentů na vodu pro lepší regulaci vlhkosti. Teplotní čidla v několika místech líhně, doplnění zařízení o vestavěný vlhkoměr, případně možnost regulace teploty v různých segmentech líhně - to už by asi bylo u tak levného zařízení "scifi". Ale líbilo by se mi to!

Že jsou vejce z Alberta čistá není tím, že by byla skladována v lednici, ale tím, že v drůbežárně jsou jen samice slepic a není tam žádný kohout, který by zajistil oplození vajec.
To, že se vylíhnou vejce z ledničky je dáno tím, že jsou od slepic, které žijí v hejnu s kohoutem.
Některé dedukce mne opravdu dokáží překvapit. Dana.

19.10.2015 11:42
ovecka

XXX.XXX.171.70

Poznámka ke kuřátkům, která nejsou schopna se vyklubat. Podle mne je to dáno celkově nižší teplotou po celou dobu líhnutí. Kuřata spotřebují zásobní látky ze žloutku na tvorbu tepla a pak už nemají dost energie se proklubat ven.
Pokud by byla teplota při líhnutí celkově vyšší, líhnou se kuřata s nevtaženým žloutkem. Dana.

19.10.2015 12:20
bronda

XXX.XXX.98.84

ovecka napsal(a):
Že jsou vejce z Alberta čistá není tím, že by byla skladována v lednici, ale tím, že v drůbežárně jsou jen samice slepic a není tam žádný kohout, který by zajistil oplození vajec.
To, že se vylíhnou vejce z ledničky je dáno tím, že jsou od slepic, které žijí v hejnu s kohoutem.
Některé dedukce mne opravdu dokáží překvapit. Dana.

Dedukujete špatně na učitelku matematiky. Nikde nebylo psáno, že to, že jsou čistá je dáno lednicí ale, že na zbylé volné místo v líhni byla doplněna vejce z lednice koupená v Albertu či v jiném supermarketu (už nevím). Také bylo psáno, že Béďovi, který někde o Janoelu diskutoval se z takovýchto vajec kuřata vylíhla. A tak proč nezkusit, jestli náhodou není vejce oplodněné - když je místo. Vejce v supermarketech nejsou jen ze slepičárny, ale i z volných chovů, kde se kohout může vyskytnout. Že k oplodnění nedojde bez kohouta již ve svých 63 létech opravdu vím.

19.10.2015 12:30
bronda

XXX.XXX.98.84

ovecka napsal(a):
Poznámka ke kuřátkům, která nejsou schopna se vyklubat. Podle mne je to dáno celkově nižší teplotou po celou dobu líhnutí. Kuřata spotřebují zásobní látky ze žloutku na tvorbu tepla a pak už nemají dost energie se proklubat ven.
Pokud by byla teplota při líhnutí celkově vyšší, líhnou se kuřata s nevtaženým žloutkem. Dana.

Je to možné. Prováděl jsem řadu testovacích měření a teplotní gradient od středu líhně k okrajům je na můj vkus dost velký. Navíc vůbec nevěřím teplotě na digitálu na líhni. Hodně záleží na umístění sondy. Tu jsem musel uvolnit a posunout k vejcům. Nepřesnost běžně prodávaných digitálních teploměrů v cenách kolem 100 Kč je značná. Zkoušel jsem i přesnější měřidla v cenách kolem 400 Kč, ale vedlo to jen k tomu, že jsem nevěděl čemu věřit. Při posledních líhnutích jsem na líhni do 16. dne nastavil 38.3 a pak šel dolů. Výsledek byl výrazně lepší. Ale jiné zařízení se může chovat trochu jinak.

20.10.2015 11:32
ovecka

XXX.XXX.171.70

bronda napsal(a):
Dedukujete špatně na učitelku matematiky. Nikde nebylo psáno, že to, že jsou čistá je dáno lednicí ale, že na zbylé volné místo v líhni byla doplněna vejce z lednice koupená v Albertu či v jiném supermarketu (už nevím). Také bylo psáno, že Béďovi, který někde o Janoelu diskutoval se z takovýchto vajec kuřata vylíhla. A tak proč nezkusit, jestli náhodou není vejce oplodněné - když je místo. Vejce v supermarketech nejsou jen ze slepičárny, ale i z volných chovů, kde se kohout může vyskytnout. Že k oplodnění nedojde bez kohouta již ve svých 63 létech opravdu vím.

Citace: K tomu jsem dal ještě 3 vejce z Alberta. Teoreticky by měla být čistá, což poznám za týden. Ale Béďa Autrata tu kdysi psal, že se mu z takového vejce z ledničky vylíhlo kuře.

Myslím si, že z kontextu a návaznosti těchto dvou vět ihned za sebou je nasnadě moje dedukce.
Navíc nevidím logiku v tom, zkoušet vylíhnout neoplozená vejce.
Nechci se zde pouštět do polemiky, jaká je pravděpodobnost, že se byť ve volném chovu slepic v drůbežárně vyskytne kohout, neboť ta je mizivá. Kohout je tam prostě rušivý element a nežádoucí z pohledu technologie chovu a výroby.
A pochybuji o tom, že by v Albertu byla vejce z farmového chovu, kde by s nosnicemi byli i kohouti. Proto je pro mne naprosto logické, že konzumní vejce z velkochovu jsou neoplozená.
Toto probírání teoretických možností vnáší zmatek mezi začínající chovatele a těm bychom měli pomoci a ne zde, plkat nad tím co by bylo, kdyby..." Dana.

20.10.2015 12:24
bronda

XXX.XXX.98.84

No dobře!
S ohledem na fakt, že "ženské a učitelky zvlášť" musí mít vždy poslední slovo a je naprosto neúčelné s touto skutečností bojovat (vím to - obě dcery mají pajdák) skládám zbraně, kaju se a sypu si popel na hlavu.
P.S. "... a přece se točí..."

20.10.2015 16:46
ovecka

XXX.XXX.203.146

bronda napsal(a):
No dobře!
S ohledem na fakt, že "ženské a učitelky zvlášť" musí mít vždy poslední slovo a je naprosto neúčelné s touto skutečností bojovat (vím to - obě dcery mají pajdák) skládám zbraně, kaju se a sypu si popel na hlavu.
P.S. "... a přece se točí..."

Bod pro vás. Dana

29.2.2016 11:13
bronda

XXX.XXX.98.84

Janoel mi pěkně hraje na nervy. V jednom místě 38,6 a na kraji 36,9. Příště musím omezit počet vajec na 16-20 a okraj vůbec nevyužívat. Ale i tak si silně pohrávám s myšlenkou pořízení řádově kvalitnější líhně. V hledáčku je Rcom King Suro 20.

29.2.2016 13:35
Ludmilk

XXX.XXX.87.20

Čerstvá zkušenost... Při líhnutí křepelek hrozí propadnutí kuřátka dolů pod rošt výliskem pro snadnější vyndavání a utopení

18.3.2016 01:48
nitram306

XXX.XXX.3.121

Dobrý den,
uvažuji o koupi této líhně (JANOEL 24). Někde jsem se dočetl, že se prodávají i napodobeniny (padělky), buhužel již nikde nebylo uvedeno jak je rozeznat... Nemá někdo z Vás s tímto zkušenot. Předem děkuji za věcnou odpověď. Klidně i do soukromé zprávy. dík
Chovu zdar
MZ.

18.3.2016 11:53
bronda

XXX.XXX.98.84

nitram306 napsal(a):
Dobrý den,
uvažuji o koupi této líhně (JANOEL 24). Někde jsem se dočetl, že se prodávají i napodobeniny (padělky), buhužel již nikde nebylo uvedeno jak je rozeznat... Nemá někdo z Vás s tímto zkušenot. Předem děkuji za věcnou odpověď. Klidně i do soukromé zprávy. dík
Chovu zdar
MZ.

Janoel bude nějaká čína. Takže ani moc není důvod k napodobeninám. Myslíte čínská kopie čínského výrobku?

18.3.2016 15:07
nitram306

XXX.XXX.40.193

bronda napsal(a):
Janoel bude nějaká čína. Takže ani moc není důvod k napodobeninám. Myslíte čínská kopie čínského výrobku?

- nikde jsem právě původ výrobce nenalezl... Jak jste někde uváděl toho slovenského prodejce, má skutečně zajímavé ceny. Trochu mě ale od této líhně odrazuje ta nerovnoměrná teplota... Osobně doma líhnu v Bioskách k velké spokojenosti, ale obracení křepelčích vajíček se pomalu srovnává s hororem . Snažím se to různě zjednodušit, ale buď to odskáče nějaké vajíčko, nebo se kuřata špatně líhnou.
Ještě mám choutky na Líheň Real 24 Auto, ale k této teprve hledám pro a proti...
Jinak dík za reakci
MZ.

18.3.2016 18:41
bronda

XXX.XXX.98.84

nitram306 napsal(a):
- nikde jsem právě původ výrobce nenalezl... Jak jste někde uváděl toho slovenského prodejce, má skutečně zajímavé ceny. Trochu mě ale od této líhně odrazuje ta nerovnoměrná teplota... Osobně doma líhnu v Bioskách k velké spokojenosti, ale obracení křepelčích vajíček se pomalu srovnává s hororem . Snažím se to různě zjednodušit, ale buď to odskáče nějaké vajíčko, nebo se kuřata špatně líhnou.
Ještě mám choutky na Líheň Real 24 Auto, ale k této teprve hledám pro a proti...
Jinak dík za reakci
MZ.

Nemohu říci, že by se mi s Janoelem 24 nedařilo. týdnem z 22 oplodněných běhá v odchovně 17 kuřat. Ale ta nerovnoměrnost teploty je skutečně horor. Přehazuje vejce mezi sebou, snažím se věčně korigovat a optimalizovat teplotu. Zvažuji napříště do této líhně dávat jen 16 vajec a vynechat oblasti, kde teplota výrazně klesá. I tak časem pořídím něco lepšího, abych měl lepší pocit, že je vše jak má být.

prženky

18.3.2016 19:01
prženky

XXX.XXX.66.68

Já s vajíčkama kromě prosvěcování opravdu nepohybuju a spokojenost veliká smajlík

28.3.2017 20:03
rocco

XXX.XXX.212.1

Dobrý dnes jsem si také pořídil líhen Janoel24 chci se zeptat na polohu vajec jak je ukládáte popř. rady je to první líhnutí v životě děkuji.

28.3.2017 20:27
bronda

XXX.XXX.98.84

rocco napsal(a):
Dobrý dnes jsem si také pořídil líhen Janoel24 chci se zeptat na polohu vajec jak je ukládáte popř. rady je to první líhnutí v životě děkuji.

Vajíčka jsou na ležato a motorek je převaluje. Já osobně jsem byl nervozní z teplotního gradientu mezi středem a okrajem a tak jsem vajca denně překládal od okrajům ke středu. Někdo nedělá vůbec nic a výsledky má také dobré. Budu nakládat Janoel i RCom King Suro o víkendu tak už se těším na přírůstky do hejna.

28.3.2017 20:31
rocco

XXX.XXX.212.1

Děkuji.

29.3.2017 22:46
pasekar

XXX.XXX.99.251

Četl jsem jen začátek tak se omlouvám budu-li někoho opakovat.

1, Doporučuji na chvilku vypnout líheň tak na 10 minut a vajíčka zakrýt ručníkem. Pak po vychladnutí topidla vzít jemný štěteček a omést všechen prach a pavučiny co jsou v okolí topidla.Pak vlhkou utěrkou ještě jednou očistit všechno. Po oschnutí znovu restartovat líheň po odstranění ručníku.

2. Doporučuji 3 dny před koncem líhnutí pokud možno snížit teplotu o 1 až 2 stupně a vlhkost na 20 - 30%
Zdravím a přeji mnoho ůspěchů všem.

30.3.2017 00:10
bronda

XXX.XXX.98.84

pasekar napsal(a):
Četl jsem jen začátek tak se omlouvám budu-li někoho opakovat.

1, Doporučuji na chvilku vypnout líheň tak na 10 minut a vajíčka zakrýt ručníkem. Pak po vychladnutí topidla vzít jemný štěteček a omést všechen prach a pavučiny co jsou v okolí topidla.Pak vlhkou utěrkou ještě jednou očistit všechno. Po oschnutí znovu restartovat líheň po odstranění ručníku.

2. Doporučuji 3 dny před koncem líhnutí pokud možno snížit teplotu o 1 až 2 stupně a vlhkost na 20 - 30%
Zdravím a přeji mnoho ůspěchů všem.

Mohu se zeptat z čeho vycházejí Vaše teplotní a vlhkostní doporučení? Běžně se totiž uvádí poslední 3 dny pokles teploty o cca 0,5 stupně a vlhkost se napak zvyšuje na cca 65%. Kromě toho, u této líhně vlhkost nastavovat nejde. Buď naplníte jeden meandr, nebo oba.

30.3.2017 21:43
pasekar

XXX.XXX.99.251

Jestli chováte nějakou drůbež tak sám vidíte že před vyklubáním jak slepic, perliček, krůt, husí nebo kačen ony postávají nad vejci stát a nebo husy a kačeny se chodí koupat aby ochladily vejce.Co vám zůstane ve vejcích v líhni to jsou uvařená mláďata která uhynou před vylíhnutím nebo krátce po vylíhnutí.

31.3.2017 13:32
nadja

XXX.XXX.112.238

Přeji všem hezký den :) Mám nově tuhle líheň, budu dávat husí vejce. Dle návodu pro líhnutí kuřat se druhá nádržka planí až 18.den líhnutí. Platí to i u husích vajec? A ideální teplota 38C ?

31.3.2017 16:08
ovecka

XXX.XXX.203.146

nadja napsal(a):
Přeji všem hezký den :) Mám nově tuhle líheň, budu dávat husí vejce. Dle návodu pro líhnutí kuřat se druhá nádržka planí až 18.den líhnutí. Platí to i u husích vajec? A ideální teplota 38C ?

Teplota pro inkubaci husích vajec je 37,7°C, ale záleží na typu líhně a doporučené teplotě pro husy od výrobce. Dana.

20.4.2017 09:56
rocco

XXX.XXX.212.1

Tak letos nová líhen Janoel 24 a z 10ks se zatím vylíhly dva kusy je to už 22den a nic a ani to nevypadá vyvinutá jsou tak nevím kde soudruzi z NDR udělali chybu sice mi kolísala ze začátku vlhkost než jsem to trochu vychytal ale pořádně to snad ani u tohoto typu nejde jinak jsem postupoval dle návodu i když tu čtu příspěvky třeba že ke konci líhnutí vlkost na třicet a v návodu je aspon dvakrát vyšší jsem z toho zklamanej loni jsem měl pujčenou obyč.Makrovku a líhnivost skoro 100% moc mě ta líhen nenadchla a nebo je chyba u mě co myslíte ?

20.4.2017 11:32
bronda

XXX.XXX.98.84

Mně se budou v Janoelu 24 líhnout kuřata (vlašky a Minorky pro souseda) v sobotu, tak napíšu jak to dopadlo. Loni a předloni jsem byl spokojen velice. Letos jsem se rozhodl, že do toho nebudu vůbec vrtat, nic překládat, nepřeměřovat teplutu po celé líhni jak jsem to dělal, když byla nová. Nasadil jsem alternativní teplotní režim, jak je uveden v příručce a jak jsem popsal v příspěvku 12.6.2015. Pak bez dalšího zásahu kromě prosvěcování - jak psala "prženky" o pár příspěvků výše.
Vedle Janoelu 24 mi souběžně jede R-Com King Suro, kde mám teplotní režim stejný, pouze ve 2. třetině doby jsem snížil vlhkost na 43%. Takže budu moci porovnat. Pokud by s Janoelem byly nějaké problémy, využil bych ho nadále jen jako dolíheň. I tak mám zálusk na R Com na 50 vajec, jen kdyby nebyla tak drahá - nebo na ještě jednu King Suro..

23.4.2017 17:45
rocco

XXX.XXX.212.1

Prosím jestli můžete napsat postup u této líhně samozřejmě od výrobce vím nedařila se mi udržovat vlhkost plody se vyvinuly ale zřejmě se uvařili nevím vyhlíhli se 4ks a z toho dvě hned po vylíhnutí uhynuli nevím zda mám nasazovat vůbec novou várku bylo to zkušební líhnutí s pár vejci děkuji moc za rady.

23.4.2017 20:13
bronda

XXX.XXX.98.84

rocco napsal(a):
Tak letos nová líhen Janoel 24 a z 10ks se zatím vylíhly dva kusy je to už 22den a nic a ani to nevypadá vyvinutá jsou tak nevím kde soudruzi z NDR udělali chybu sice mi kolísala ze začátku vlhkost než jsem to trochu vychytal ale pořádně to snad ani u tohoto typu nejde jinak jsem postupoval dle návodu i když tu čtu příspěvky třeba že ke konci líhnutí vlkost na třicet a v návodu je aspon dvakrát vyšší jsem z toho zklamanej loni jsem měl pujčenou obyč.Makrovku a líhnivost skoro 100% moc mě ta líhen nenadchla a nebo je chyba u mě co myslíte ?

Jak jsem slíbil, popíši výsledky líhnutí.
1) V Janoelu 24 jsem měl naloženo do 6. dne asi 28 vajec - ležela na spodní řadě a otáčel jsem je 3 x denně ručně. Po 1. prosvícení zůstalo oplodněných 9 vlašek,13 minorek a 2 kříženky maransky se zdrobnělým Faverolákem. Líhnutí probíhalo od 20. do 22. dne, což svědčí o značném gradientu teplot od středu ke krajům. Nicméně výsledek 21 kuřat je na Janoel dost slušný.

2) Souběžně jsem měl spuštěnu R-Com King Suro a také tam bylo naloženo nad limit.18 Araukan a 9 vajec od zdrobnělé Velsumky. Od 19.dne jsem část vajec velsumek přesunul do Janoelu, kde po vyjmutí rámečku a přepážkama bylo na dolíhnutí více místa. Zde proběhlo líhnutí v mnohem kratším intervalu - začalo 21. den a poslední přírůstky byly v noci v první polovině 22. dne. Velsumky se vylíhly všechny a z Araukan zůstaly nevylíhlé 4 vejce.

Takže já si na Janoel nemohu vůbec stěžovat. Postup jak jsem líhl, jsem popsal někde výše.

Co se týče udržování vlhkosti u Janoelu, nedělal jsem s tím žádnou vědu.1.- 18. den 1 odměrka vody do 1. meandru a poslední dny po odměrce do každého meandru. Uvnitř jsem měl kontrolní digitální vlhkoměr, který mne upozornil, když voda došla. Toť vše. Závěrem snad jen tolik, že jsem došel k poznání, že čím méně si líhně všímám, a čím méně do ní lezu, tím jsou výsledky lepší. Na začátku to ale chtělo ocejchovat teplotu a nastavit digitál tak, aby odpovídal skutečnosti.

P.S. Nezapomenout nechat otevřený větrací otvor ve víku - jinak se kuřata udusí!

Draza

2.4.2019 13:13
Draza

XXX.XXX.33.142

Dobrý den, prosím o radu, kde sehnat návod na líheň Janoel 24. Koupila jsem starší a bez návodu. Děkuji předem za pomoc.

7.4.2022 14:24
Myškaa

XXX.XXX.12.47

Dotaz na zdejší majitele Janoelu.
Tu teplotu jste nastavili klasicky dle manuálu, tedy Set a tlačítkem +- pouze zkorigovat na příslušnou teplotu a setem potvrdit?
Na displeji mi ukazuje 37,4 C, což se mi zdá málo. Proto bych přidala na 37,9. Už kvůli těm teplotním rozdílům na okraji a středu.
Ptám se proto, abych opět nepřenastavila jiný režim, jako při prvním líhnutí a tím znehodnotila celé líhutí.
Vůbec je mauál dost zvláštní.
V sekci ovládání dispeje je snad 2x doporučení do nastavení vůbec nezasahovat a ponechat v továrním nastavení.
Tak si říkám, proč tam tedy ty programy vlastně jsou?
Díky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík