Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.4.2015 19:57
Fogls

XXX.XXX.215.239

Dobrý den,
chtěl bych začít s chovem slepic, počítám tak 5ks bez kohouta.

Jelikož si chci kurník postavit sám, koukal jsem po různých konstrukcích na internetu. Podmínkám kde mohu mít na zahradě kurník umístěný mi nevyhovalo nic co jsem našel, proto jsem se rozhodl si nějaký ten kurník "navrhnout" smajlík Vás bych chtěl požádat o nějaké zhodnocení zda jsou prostory a rozměry dostatečné.

Snažil jsem se dodržet všechny možné míry a rozměry, které jsem si na internetu dohledal.
Nástup do kurníku má šířku 30cm a úhel 30° (nikde jsem nenašel jaký by měl být sklon), vchodové dveře šířku 30cm, výšku 40cm. Nášlapné příčky jsou 11,5cm od sebe 2cm široké a vysoké cca 1,2cm - někde jsem se dočetl, že je to ideální rozměr. Orientace je na sever.

Vnitřní rozměr kurníku 130x136cm. Snášková hnízda jsou mimo tento prostor a jsou orientovaná na jih s ohledem na možnost výběru vajec bez nutnosti jít do výběhu slepic. Snášková hnízda jsou 10cm nad podlahou kurníku, rozměr mají šířka 35cm, výška 40cm v nejnižším bodě,40cm hloubka.

Okno má rozměr 120x40cm, umístěné v horní polovině kurníku, zde jsem se snažil aby nešlo přímé světlo k snáškovým hnízdům. Je okno dostačující pro ventilaci a přirozené osvětlení? Nebo mam ještě u stropu kurníku udělat ventilační otvor v průměru cca 10cm? Okno je orientováno na východ.

Hřady jsou umístěny v druhém patře kurníku částečně nad snáškovými hnízdy. Nástup ke hřadům má šířku 20cm a úhel 31°, začátek nástupu je 10cm od stěny kurníku, konec také 10cm před stěnou. Budou slepice chodit spát "nahoru"? Není to na ně moc šlapání? Mezi oknem/stěnou a nástupem ke hřadům zůstává 26cm mezera aby šlo světlo i dolu do kurníku. Hřady jsou široký 130cm, od stěny má zadní hřad 35cm odstup, mezi sebou mají 40cm (střed <-> střed). Zadní hřad je o cca 15cm výš než první. Od zadního hřadu ke stropu je to 41cm v nejnižším bodě, stačí to nebo je to málo? Hřad jako takový bude cca 5x6cm, hrany zaoblené. Pod hřady je trusný stůl.

Stěny kurníku cca 10cm se zateplením, mam použít i nějakou hydroizolaci? Výběh bude cca 30m2. S ohledem na bydlení a výběh mi doporučíte nějaké konkrétní plemeno?

Pro ilustraci přikládám co se mi podařilo vymodelovat. Prosím berte ohled, že nejsem z oboru 3D modelovánísmajlík Ještě dodám, že takto otevřený je aby bylo vidět dovnitř, všechny stěny kromě okna budou plné, otvíratelné bude čelo na boku hřadů se vstupem do kurníku, pro údržbu.

Všem moc děkuji za jakékoliv názory a připomínky.

14.4.2015 06:59
jenca

XXX.XXX.161.27

Téměř všechny rozměry jste si zjistil správně hřady stačí 5 x 3 širší stranou nahoru 6 už mi přijde moc(slepice má při spánku reflex mít sevřené prsty kolem něčeho 6 cm by jste lehčí plemena nutil spát nepřirozeně,5 cm na podepření hrudní kosti stačí), protože velikost kurníku je pro lehčí max. střední plemeno slepic(to je vzhledem k tomu, že chcete slepice asi především na vajíčka v pořádku). Zateplení bych nedával(chápu že uvažujete logicky, že tak můžete zlepšit snášku čistě jen konstrukcí) ale nevýhody(roztoči, vnitřní klima) podle mě dalece převyšují výhody. Pokud bude okno stále otevřené(na ventilačku) nebo místo skla potažené jen pletivem, je ventilace dostatečná. Pokud má být zasklené a zavřené celý prostor nad oknem nahraďte ventilační mřížkou. Zatím nemáte nijak vyřešené čištění trusného stolu(pod hřady) stačí doplnit otvírací díl z boku hřadů a vyrobit si vhodné hrablo. Celkově takový kurník bude fungovat, ale vnitřní uspořádání je na čištění příliš členité(chápu že jste vycházel z prostorových možností zahrady) zvažte jestli nemáte možnost dostat celý prostor do jedné roviny(prodloužit kurník na cca 2,5m a zrušit horní patro) stačil by vám tak jeden hřad po celé délce a čištění a údržba by byly daleko snazší taky by vám tam pak vlezlo o zhruba 2 nosnice navíc. Výběh je pro 5 slepic dostatečný, trávu tam samozřejmě neudržíte a budete muset slepicím trávu nosit nebo je pouštět napást(alespoň pokud budete chtít výraznou barvu žloutků), nicméně zatravněný výběh je v dnešních prostorových podmínkách pro většinu z nás utopie. Plemena doporučuji nějaké slušné nosnice co se vám budou líbit(vlašky, vranohlávky, leghornky) nebo klidně i hybridky pokud vám na vzhledu nezáleží. Snáška ovšem bude při likvidaci zbytků z domácnosti, doplnění zeleného krmení a pšenice(tedy ne jen krmení čistou směskou pro nosnice) u hybridek a výše uvedených plemen plus +- stejná.

14.4.2015 18:49
Fogls

XXX.XXX.215.239

Děkuji za reakci a užitečné rady. Důvod chovu jste uhodl správně, uvažuji nad středním plemenem. Prodloužit kurník mohu, budu nad tím uvažovat. Snažil jsem se jim udělat dva hřady, myslel jsem že by měly mít slepice na výběr. Nyní jsem měl čištění vymyšleno otvíratelnou přední stěnou kde mají slepice vlez do kurníku. Hřady zavěšené na pantech aby šli zvedat.
Zkusím ještě něco vymyslet. Ještě jednou děkuji...

Bebak

14.4.2015 20:57
Bebak

XXX.XXX.232.130

Já bych osobně nic neměnil. Pro 5 slepic ideální. Ba naopak členění malého prostoru ocení slepice v zimě, pokud budou zavřené. Žebřík v kurníku považuji za zbytečný, ale ventilaci udělat. Táké izolaci bych nechal.

14.4.2015 22:22
Fogls

XXX.XXX.215.239

Právě proto jsem se snažil udělat druhé patro aby v prvním mohlo být krmítko + voda a nějaký ten prostůrek v zimě, pokud budou zavřené.
Žebřík jsem tam dal, protože do druhého patra je to 67cm, s tím si poradí i bez žebříku pokud budou mít zastřihnutá křídla?
Ventilace byla zamýšlená otvíratelným oknem. Někde jsem se dočetl že nemají rády průvan, proto jsem počítal se zavíráním na noc když budou kousek od něj na hřadech. Pokud bych okno na noc zavíral mam ještě udělat třeba tu mřížku nad celým oknem?

15.4.2015 06:58
jenca

XXX.XXX.161.27

Podstatné je mít otevřené okno na ventilaci právě v noci. Přes den stačí otevřené dvířka, slepice jsou beztak venku. Dodělat mřížku by bylo lepší kvůli kuně, mohla by se škvírou u okna, i když otevřeného jen na ventilaci, protáhnout(na druhou stranu mám celoročně otevřeno okno na ventilačku v odchovně - stavební buňka a kuna se tím nikdy prolézt neodvážila). Zateplení se může, pokud se vám do chovu dostanou čmelíci, proměnit v naprosto neřešitelnou katastrofu(neříkám že to tak být musí, jen píšu proč je třeba zateplení zvážit). Průvan ani zdaleka není takový problém, jako nedostatečný přívod čerstvého vzduchu. Slepice produkují obrovské množství oxidu uhličitého a čpavku. Osobně jsem přesvědčen o tom, že při zavření všech otvorů na noc, jak jste plánoval, by slepice(i když jich tam má být jen 5) byly do rána minimálně přiotrávené. Otvírání celé stěny pro čištění je dobré řešení můžete si přistavit kolečka a trus s podestýlkou vyhrabávat přímo do nich(taky to tak dělám). Pokud dáte slepicím na výběr, všechny, co to dokážou vybojovat, si vyberou vyšší hřad(není to na škodu ale ani v tom nevidím žádnou výhodu oproti jednomu dlouhému hřadu).

15.4.2015 07:04
jenca

XXX.XXX.161.27

Ještě bych doplnil k tomu průvanu, slepicím by nevadilo ani kdyby celá jedna strana byla z pletiva, stačí závětří, vlašky často spí celý rok na stromě ve výběhu aniž by se to na nich negativně projevilo(myslím pobyt venku, na jaro takto ponechané vlašky často zlikviduje škodná). Větrací mřížky nad celým oknem se opravdu bát nemusíte.

15.4.2015 14:28
Fogls

XXX.XXX.215.239

V okně jsem počítal s nataženým pletivem. Právě pro případy kdy bude okno otevřené aby se nic do kurníku nebo ven nedostalo smajlík Udělám tam pro jistotu ještě tu mřížku, bál jsem se nějakého takového otvoru aby jim v zimě nebyla v kurníku zima...

Ještě bych požádal o upřesnění k tomu vnitřnímu žebříku, dostanou se slepice do druhého patra bez něj i když je to cca 67cm? Křídlo budou mít určitě přistřihnuté. Pokud by tam být nemusel tak bude i čištění hračka... Jinak jsem počítal že bych i ten vnitřní žebřík udělal na pantech abych ho mohl zvednout od země a vyčistit to pod ním...
Pokud bych kurník prodloužil cca o ten metr, tak jim vezmu metr z výběhu, což bych jim chtěl zachovat co největší když už takhle to není nic moc velikého...

Moc děkuji za vaše názory a rady...

Bebak

15.4.2015 21:20
Bebak

XXX.XXX.232.130

Fogls napsal(a):
V okně jsem počítal s nataženým pletivem. Právě pro případy kdy bude okno otevřené aby se nic do kurníku nebo ven nedostalo smajlík Udělám tam pro jistotu ještě tu mřížku, bál jsem se nějakého takového otvoru aby jim v zimě nebyla v kurníku zima...

Ještě bych požádal o upřesnění k tomu vnitřnímu žebříku, dostanou se slepice do druhého patra bez něj i když je to cca 67cm? Křídlo budou mít určitě přistřihnuté. Pokud by tam být nemusel tak bude i čištění hračka... Jinak jsem počítal že bych i ten vnitřní žebřík udělal na pantech abych ho mohl zvednout od země a vyčistit to pod ním...
Pokud bych kurník prodloužil cca o ten metr, tak jim vezmu metr z výběhu, což bych jim chtěl zachovat co největší když už takhle to není nic moc velikého...

Moc děkuji za vaše názory a rady...

Pravda je, že máte mezi trusníkem a stěnou poměrně málo místa. Dle mého názoru u slepic se zastřiženými křídly by výška 67 cm nemusela být problém, pokud nepůjde o vyloženě těžké plemeno nebo kuřice odchované v klecích. Můžete ze začátku žebřík ponechat a po naučení na hřady odstranit. Ta vzdálenost od trusníku je však poměrně malá. Minimum je tak 40 cm. Mohlo by to být vyřešeno i jakousi rampičkou cca 40 cm od země o půdorysu velikosti hnízda.

16.4.2015 05:46
jenca

XXX.XXX.161.27

Já bych nechal ten žebřík vyklápěcí nahoru, při čištění to zajistíte háčkem nebo petličkou ze spodní strany trusného stolu. Je to dobré řešení. Co se týče otázky na slepice, je to jak píše Bebak lehké plemeno žebřík nepotřebuje, dostaly by se tam i bez něj, ale je to u slepic ve snášce spíš nevýhodné. Mladé slepice většiny lehkých plemen létají(když potřebují) skoro jako každý jiný pták, ale jak se dostanou do snášky zvýší se hmotnost prohloubí se trup a slepice se stane nemotornější. Při vyskakování na horní patro se občas minou a spadnou vám zpátky do spodního prostoru. Při tomto pádu bude slepice padat na ocas, protože se bude snažit vyhrabat do horního patra. Nic se jí nestane, ale vy budete mít zbytečně větší podíl krevních sraženin ve vejcích. Žebřík můžete dát hodně příkrý, ony si po stupních v klidu vylezou ale rozhodně bych žebřík dal, dělám slepicím všechny přístupy tak, aby pokud chtějí mohly slézat a nemusely skákat. Křídla nejspíš ve druhém roce už nebudete muset zastříhávat, chce to vyzkoušet, starší slepice už moc nepřelétávají.

16.4.2015 09:40
Vocásek

XXX.XXX.45.3

U takhkle malího kurníku je izolace zbytečná a na škodu

16.4.2015 14:21
Fogls

XXX.XXX.215.239

Mezi stěnou a truhným stolem je 46cm, vynecháním zateplení to bude o nějaký ten cm více. Ale i tak tam ten žebřík udělám na pantech a když uvidím že ho nevyužívají, vždy se dá odstranit...
Již jsem si četl nějaké články o "problémech" se zatepleníma opravdu od něj upustím. Proto se ještě zeptám na sílu stěny.
Plášť kurníku jsem počítal z OSB desek, jelikož má představa byla zateplení tak jsem neřešil sílu OSB desek, nyní už mam domluvené OSB o síle 12mm, stačí to jako stěna? Nebo bude lepší sešroubovat dvě desky k sobě a zdvojit je? Tím se ale obávám, že zase vznikne prostor kam by nějaký ty čmelíci mohli zalézt?

Bebak

16.4.2015 21:43
Bebak

XXX.XXX.232.130

Fogls napsal(a):
Mezi stěnou a truhným stolem je 46cm, vynecháním zateplení to bude o nějaký ten cm více. Ale i tak tam ten žebřík udělám na pantech a když uvidím že ho nevyužívají, vždy se dá odstranit...
Již jsem si četl nějaké články o "problémech" se zatepleníma opravdu od něj upustím. Proto se ještě zeptám na sílu stěny.
Plášť kurníku jsem počítal z OSB desek, jelikož má představa byla zateplení tak jsem neřešil sílu OSB desek, nyní už mam domluvené OSB o síle 12mm, stačí to jako stěna? Nebo bude lepší sešroubovat dvě desky k sobě a zdvojit je? Tím se ale obávám, že zase vznikne prostor kam by nějaký ty čmelíci mohli zalézt?

Já jsem měl jeden kurník taky udělaný tak, že prkna tvořily vnitřní a vnější stěnu a mezi nimi byl 10 cm polystyren. Jednou jsem si čmelíky přitáhl, ale dokonale jsem je zničil Čmelíkostopem a od té doby se neobjevili. Bylo to v roce 2003. Pokud máte celé stěny z OSB desek a spáry v rozích vytmelíte, není co řešit. Já si osobně nedovedu představit nezateplený kurník v zimě, když chci mít snášku přes 80%. Ale každý má na to svůj názor. Já z hlediska profese se na to dívám jinak - chovám Dekalb white.

17.4.2015 07:12
jenca

XXX.XXX.161.27

U mě se snáška u vlašek pohybuje těsně pod nebo na 80%, letos jsem to nepočítal a loňský rok se brát nedá, protože žádná zima nebyla, ale i letos bylo i v těch největších mrazech alespoň 50% vajec(nevýhoda je, že se musí brzo zpracovat, protože jsou zmrzlé na kámen), jsem přesvědčený že 75 - 80% to do konce roku bude. Nepochybuji že zateplením by šla dostat na 85 - 90%. Máme ale nejspíš úplně jiné podmínky já mám pár(15 ks) vlašek, můžu jim denně vařit teplou polévku ze zbytků z domácnosti a dobromyslový čaj pokud máte velký chov je to samozřejmě neporovnatelné a starost o zvířata musí probíhat pro zajištění všech potřeb úplně jiným způsobem.

17.4.2015 07:20
jenca

XXX.XXX.161.27

Ještě mě ale zaujala vaše zkušenost s čmelíkostopem, u mě neúčinkoval vůbec. Čmelíka jsem už 3 roky neviděl(díky vysypávání vápeným hydrátem, pravidelnému bílení a ořešákovému listí) ale co si pamatuju spáry s čmelíky šly vystříkat bez nejmenšího vlivu i ti postříkaní lezli vesele dál a na druhý den nešlo vůbec ošetření poznat(možná změnili ve výrobě přípravku složení).

17.4.2015 07:23
jenca

XXX.XXX.161.27

Pro Fogls: mám dojem že mám taky 12 mm jestli si vzpomenu odpoledne vám to změřím.

17.4.2015 12:41
koco

XXX.XXX.194.148

Zdravim,

mam postaveny kurnik s tym ze z viacerych zdrojov som nasiel, ze hniezda by mali byt cca 40cm od podlahy trusnik cca 70cm a hrady cca 80-100cm, co si o tom myslite? vlozim foto kurnika co mam zatial neobyty OSB doskami len tak provizorne, ale predsa aspon nieco... rozmer 1,5mx1,5m, celkova vyska cca 2m z toho nohy vysoke 40cm... okno, ma rozmer 120x60 a je 40cm od podlahy s tym ze momentalne je len potiahnute pletivom, ale bude z lexanu... prvu noc mi sliepky spali len v hniezdach, resp. aspon tam sa naskladali a tam som ich nasiel aj rano (ale je pravda, ze momentalne maju namontovany len trusnik, bez hradu momentalne...) :) co si o tom myslite vdaka za nazory a rady...

17.4.2015 13:24
jenca

XXX.XXX.161.27

koco napsal(a):
Zdravim,

mam postaveny kurnik s tym ze z viacerych zdrojov som nasiel, ze hniezda by mali byt cca 40cm od podlahy trusnik cca 70cm a hrady cca 80-100cm, co si o tom myslite? vlozim foto kurnika co mam zatial neobyty OSB doskami len tak provizorne, ale predsa aspon nieco... rozmer 1,5mx1,5m, celkova vyska cca 2m z toho nohy vysoke 40cm... okno, ma rozmer 120x60 a je 40cm od podlahy s tym ze momentalne je len potiahnute pletivom, ale bude z lexanu... prvu noc mi sliepky spali len v hniezdach, resp. aspon tam sa naskladali a tam som ich nasiel aj rano (ale je pravda, ze momentalne maju namontovany len trusnik, bez hradu momentalne...) :) co si o tom myslite vdaka za nazory a rady...

Taky jsem na tuto informaci už narazil(hřady metr vysoko) podle mě je to blbost, stačí mít hřad i jen 40 cm nad podestýlkou, podstatné je, aby to bylo v kurníku nejvyšší místo, na kterém lze hřadovat. Nevidím důvod proč nutit slepice v omezeném prostoru kurníku skákat z metru do podestýlky. Jestli to má nějaký důvod na který jsem třeba nepřišel, taky bych to rád věděl a připojuji se k dotazu. Zatím mám jen vyzkoušeno že nutit slepici skákat vede k většímu počtu krevních sraženin ve vejci.

17.4.2015 14:10
Vocásek

XXX.XXX.45.3

Já bych rád věděl jaký význam má zateplení u kurníku 1.5mx2m a podobných velikostí tam když zavřu v zimě 5 až 10 slepic tak nezbude nic jiného než otevřít okno a pernamentně větrat a v tom případě ztrácí zateplení význam
Přijde mě to jako osmikomorové plastové okno které musí být pořád pootevřené právě z důvodu vlkosti

17.4.2015 19:15
Fogls

XXX.XXX.215.239

jenca napsal(a):
Taky jsem na tuto informaci už narazil(hřady metr vysoko) podle mě je to blbost, stačí mít hřad i jen 40 cm nad podestýlkou, podstatné je, aby to bylo v kurníku nejvyšší místo, na kterém lze hřadovat. Nevidím důvod proč nutit slepice v omezeném prostoru kurníku skákat z metru do podestýlky. Jestli to má nějaký důvod na který jsem třeba nepřišel, taky bych to rád věděl a připojuji se k dotazu. Zatím mám jen vyzkoušeno že nutit slepici skákat vede k většímu počtu krevních sraženin ve vejci.

Mě se také podařilo narazit na informace o hnízdech cca 40cm nad podlahou a hřady těch 70cm... Nechci mít kurník až do nebes tak jsem jim to zmenšil. Proto se tu snažím míry konzultovat.
Snášková hnízda mam jen 10cm nad podlahou a hřady 67cm s tím, že tam dám, již diskutovaný žebřík. Takže to tak ponechám.

Pro Jenca: na tloušťku stěny jse si nevzpoměl? smajlík

Co se týká zateplení tak pořád sem na vážkách, jak už mi bylo řečeno tak při těchto rozměrech budu muset permanentně větrat i bez zateplení.
První sezonu rozjedu bez zateplení a uvidím. Dodělat vnitřní stěny mohu kdykoliv, chci mít kurník dobře přístupný, takže i do budoucna bych se tam měl dostat.

17.4.2015 19:20
Fogls

XXX.XXX.215.239

Poohlížel jsem se po doporučených plemenech slepic a našel jsem k nim Hempšírky. Myslíte, že by to byla dobrá volba v poměru mých možností výběhu/kurníku? Nebo máte nějaké negativní zkušenosti?

18.4.2015 11:35
jenca

XXX.XXX.161.32

Na tloušťku jsem si nevzpomněl, změřil jsem to teď a mám 18 mm. V zimě tam normálně mrzne(když je moc sněhu dávám vodu dovnitř a ráno bývá zamrzlá). Tloušťku jsem nevolil kvůli izolaci ale tak, že jsem si prohlédl palety s osb deskama a vzal ty co se mi zdály dost bytelné na konstrukci, tenčí mi přišly moc chatrné.

Bebak

18.4.2015 22:17
Bebak

XXX.XXX.232.130

koco napsal(a):
Zdravim,

Tyto rozměry pochází z dob, kdy všechny slepice byly chovány ve výběhových chovech a ustájeny v kurnících po 250 kusech. Vnitřní členění takového kurníku naleznete ve staré drůbežářské literatuře od 40. let 19. století, kdy se tyto chovy zakládaly. Význam takového uspořádání spočíval v tom, že v zimě zavřené slepice měly celou podlahovou plochu volnou pro hrabání. Podestýlka na zemi se udržela v lepším stavu, protože polovina trusu zůstala na trusníku. Výška trusníku měla význam z důvodu dostatečného osvetlení pod trusníkem, protože šířka takových kurníku byla 4m a okna byla v protilehlé stěně. Ošetřovatelky čistily trusníky každý den a tak při výšce trusníku 80 cm nad zemí a při jeho hloubce až 1,5 m bylo čištěni pohodlnější. Od té doby se přebraly tyto rozměry i pro kurníky drobnochovatelské. Rozměry je třeba přispůsobit velikosti jednotlivých kuníků a ne to chápat jako nějaké dogma. Určitě je potřeba dodržovat minimální velikosti, aby slepice mohly svobodně prožívat svoje projevy. Třeba minimální výška pro středně velkou slepici je dána min 45cm a tu je potřeba dodržovat pod trusníkem apod.

Bebak

18.4.2015 22:36
Bebak

XXX.XXX.232.130

Vocásek napsal(a):
Já bych rád věděl jaký význam má zateplení u kurníku 1.5mx2m a podobných velikostí tam když zavřu v zimě 5 až 10 slepic tak nezbude nic jiného než otevřít okno a pernamentně větrat a v tom případě ztrácí zateplení význam
Přijde mě to jako osmikomorové plastové okno které musí být pořád pootevřené právě z důvodu vlkosti

Význam zateplení je zásadní v tom, že udrží delší dobu vytvořené teplo zvířaty. To souvisí jednoduše s prostupy tepla jednotlivými materiály a jejich šířkou. Každá stáj musí mít zajištěnou minimální zimní ventilaci dobře fungujícím zařízením - to je častý problém. Pochopitelně v zimě jde ve většině případů pouze o odstranění vlhkosti. Když bude kurník bez Izolace a bez ventilace, tak se vlhkost srazí na zdi ve formě jinovatky - nikam neodejde, když se oteplí steče na zem do podestýlky. Samozřejmě uspěch dobře fungujícího ustájení v zimě, kdy v kurníku nemrzne, je kombinací velikosti prostoru, počtu slepic, zateplení a vhodného větrání. Možné to je, ale je to nutné propočítat. I vlhkost lze snižovat, ale vyžaduje to více práce. Okno v tomto případě nikdy nelze považovat za zimní ventilaci.

1.5.2015 18:36
bronda

XXX.XXX.98.84

Tady je taky jeden typ kurníku - ale pro chovatele.

30.1.2017 18:04
drpc

XXX.XXX.99.140

Ako dopadla stavba tohto kurnika? :).

4.2.2017 23:51
lukas333666

XXX.XXX.119.50

Bebak napsal(a):
Význam zateplení je zásadní v tom, že udrží delší dobu vytvořené teplo zvířaty. To souvisí jednoduše s prostupy tepla jednotlivými materiály a jejich šířkou. Každá stáj musí mít zajištěnou minimální zimní ventilaci dobře fungujícím zařízením - to je častý problém. Pochopitelně v zimě jde ve většině případů pouze o odstranění vlhkosti. Když bude kurník bez Izolace a bez ventilace, tak se vlhkost srazí na zdi ve formě jinovatky - nikam neodejde, když se oteplí steče na zem do podestýlky. Samozřejmě uspěch dobře fungujícího ustájení v zimě, kdy v kurníku nemrzne, je kombinací velikosti prostoru, počtu slepic, zateplení a vhodného větrání. Možné to je, ale je to nutné propočítat. I vlhkost lze snižovat, ale vyžaduje to více práce. Okno v tomto případě nikdy nelze považovat za zimní ventilaci.

Zapoměl jste říct že jak je kurník z dvojitých stěn a přitáhnou se čmelíci tak je to rovnou na spálení, nedaj se pak zklividovat...

5.2.2017 10:40
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Keby sa dal kúpiť len ten plastový kurín. To by sa perfektne udržiavalo. Žiadny čmelíci v škárac ha podobná háveď...
Pozrite si tu: https://www.youtube.com/watch?v=X3QBmOr0I2c.

5.2.2017 11:53
ladd

XXX.XXX.154.28

peter z bratislavy napsal(a):
Keby sa dal kúpiť len ten plastový kurín. To by sa perfektne udržiavalo. Žiadny čmelíci v škárac ha podobná háveď...
Pozrite si tu: https://www.youtube.com/watch?v=X3QBmOr0I2c.

Ty slepice se v tom v létě musejí upéct.
Před časem byl trend plastových ptačích budek. Právě z důvodů vysokých teplot uvnitř, kdy se ptáčata uvnitř doslova uvařila, se od toho odstoupilo.

5.2.2017 11:57
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

ladd napsal(a):
Ty slepice se v tom v létě musejí upéct.
Před časem byl trend plastových ptačích budek. Právě z důvodů vysokých teplot uvnitř, kdy se ptáčata uvnitř doslova uvařila, se od toho odstoupilo.

Podľa informácii na ich stránke majú vymyslené aj vetranie a izoláciu korpusu kurína.

5.2.2017 12:40
ladd

XXX.XXX.210.11

Tak to pak snad jo. Pro někoho, kdo chce pár slepiček spíš pro radost + nějaké to vajíčko určitě dobrý. Ještě to chce nádobu na popelení a nemůžu si pomoct, chybí mi tam hřad.
Osobně na takovémto prostoru ale vidím tak 1,3-5 zdrobnělek s tím, že v době, kdy jsem doma jsou puštěné volně.

kykyryky

29.4.2019 10:13
kykyryky

XXX.XXX.74.20

Ty vago kup jim hotýlek.....

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík