Líhnutí kachny- problém

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.4.2016 22:25
skodovak

XXX.XXX.241.249

Dobrý den, stále bojuji s lihnutím kachen, vždy mi vše umře v posledním týdnu inkubace. V těchto dnech se zárodky víceméně většinou ještě hýbou, postupně začne vajíčko jak z venku tak uvnitř měnit barvu, taková ošklivá hnědo zeleno oranžovo černá, z venku je vidět jen tmavé skvrny jako obrys toho černého nebo místa pod bublinou a postupně to odumře.
Líhnu v devadesátkové lihni teplotu u zárodku mám kolem 37.5 až 9 cca.
Obracím dvakrát denně, chladím.
Slepice se daří víceméně normálně, ale kachny prostě po několikáté nic.
Vajíčka mám stará maximálně 14 dní.
Nic konkrétního jsem nevyčetl, tak dávám vlastní vlákno.

Děkuji, s chovatelským pozdravem Honza.

18.4.2016 06:49
ovecka

XXX.XXX.203.146

Již jsem se zde kdysi ptala na totéž, ale odpovědi jsem se nedostala. Za sebe si myslím, že jde o napadení vajec plísněmi. Dana.

18.4.2016 09:48
skodovak

XXX.XXX.241.249

Děkuji vám za odpověď.
Nemůžu se dopravovat k ničemu a celkem mně to víme co. Takových vajíček a mladých mrtvých. Z třiceti vajíček zdárně se po celou dobu vyvíjejících mám pět mladých.

dusanko

22.4.2016 11:22
dusanko

XXX.XXX.82.137

Aj ja mam ten istý problém, nedokážu sa dostat samostatne zo skrupinky tak im normalne musim pomoct (opatrne).

dusanko

22.4.2016 11:29
dusanko

XXX.XXX.82.137

Aj ja mam ten istý problém, nedokážu sa dostat samostatne zo skrupinky tak im normalne musim pomoct (opatrne).

22.4.2016 14:33
skodovak

XXX.XXX.241.249

Nám to ale zajde před líhnutím, což je jiný problém.
Vy můžete mít malou vlhkost a vysychá a tvrdne blána. Nebo jdou na svět pozdě, jsou slabá malá teplota a tak dále.

22.4.2016 16:37
začátek

XXX.XXX.4.22

Hm to je problém, měl jsem to u slepic orlovek, koupená vajíčka a 18 den umřela, bylo to údajně příbuzenskou plemenitbou.Jinak v jaké líhni líhnete a jak dlouho chladíte, myjete vajíčka před vložením a dezinfikujete je a líheň taky, čím rosíte vajíčka taky to může zanést infekci.Proto bych vám doporučil skusit speciální dezinfekci brisnea, prodávaj to na líhně.cz, stojí asi 200Kč + poštovné tak k tomu ještě něco dokoupit a je.Jinak postupovat dle návodu, přidat do nádobek a do rosítka.

22.4.2016 16:47
skodovak

XXX.XXX.1.61

Vajíčka mám svoje a pokud to nebylo křížene před, já mám k sobě úplně cizí.
Líheň mám bios mono 09, slepice úplně v pořádku.
Rosim plast.rozprašovačem vlažnou vodou, městskou.
Dezinfekci na vajíčka nepoužívám, na líhně savo, nebo nějakou firemní na ruce v lékařském průmyslu.

22.4.2016 16:58
začátek

XXX.XXX.4.22

Mám taky biosku 09 a kachny v pohodě, ale je dobré řádně vydezinfikovat i dvojitý obal plechovky co slouží při výpadku el. k nalévání vody na ohřev a neuvedl jste jak dlouho chladíte vajíčka, na teplotu očního víčka, to poslední týden může byt 20-30 minut 2 x denně při obracení a pak pokračovat i poslední dny líhnutí aš do naklování 10% vajec, jinak se prostě udusí ve vajíčku.

22.4.2016 17:12
začátek

XXX.XXX.4.22

Jinak ještě teplota na kachny, husy, krůty se nastavuje na 38,3 °C a při této teplotě má líheň vypnout.Slepice jsou 38,5°C.

22.4.2016 18:10
skodovak

XXX.XXX.241.249

Chladím asi méně, to přiznám.
Jinak teplotu sleduji lékařským na nějakých 37.5 ve středu vajíčka, nemám originál teploměr a nějak mate.

22.4.2016 22:00
začátek

XXX.XXX.4.22

BIOSKA Sedlčany s.r.o.
* Havlíčkova 447
* 264 00 Sedlčany
* IČO: 26116685, DIČ: CZ26116685
* web : http://www.bioska.cz
* tel :+420 318821335; fax : 318821426.

22.4.2016 22:15
skodovak

XXX.XXX.1.11

Děkuji vím, teď jsem zrovna v tydnu objednával potenciometr na druhou líheň.
Ale líhnu na lékařské třetím rokem a zatím to poměrně průměrně jde.

22.4.2016 22:43
začátek

XXX.XXX.4.22

Všechno jde, ale záleží na výsledku, viděl jsem biosku do které bylo vraženo ohřívací těleso s termostatem a to vše z bojleru , ale skončila v biosce v opravně, tak to asi nebylo to pravé ořechové.Bioska při provozu na 100 W při vypnutí 38,3 ještě setrvačností stoupne na 39,3 na 50 W to je o něco méně.Vym, že je teploměr dost drahý asi 500Kč, Pokud měníte potenciometr tak pozor na zapojení, ale stejně bude hrozně citlivý, mám udělanou značku a u tý se to pohybuje o 1mm a rozdíl je 2°C.Jinak mám tyristor daný z venku, protože ho ovlivňovala vlhkost (rosení).

23.4.2016 23:23
skodovak

XXX.XXX.241.249

I tak to jde, ale minulý rok vše fungovalo velice dobře (slepice) letos se mi nějak nedaří.
kromě teploměru je líheň originál, teploměr údajně 800kč, a ještě problém že rtuťové se nesmí legálně prodávat atd..
Potenciometr jsem měnil kvůli ulomené hřídelce, ne přesnosti. Poslali mi to i s tím držícím plechem, tak poloha byla daná od nich, ale jinak se to vyvdedukovat podle dorazu v potenciometru a zhruba najít střed..
No líheň každopádně funguje..
Dneska mi odumřely další a poslední dvě vajíčka pižmovek, ráno ok, teď konec a stejný scénář.

25.4.2016 11:56
palo sk

XXX.XXX.73.18

Zdravím, keďže vajíčka menia farbu a sú tam rôzne škvrny je to na 99% infikované.Ja vždy všetky vajíčka namočím do VIRKONU-od oka si nariedím, aby bol roztok stredne ružový,10-15 sekúnd a vložím ich do podložky na slepačie vajíčka, aby obschli a potom do vydenzifikovanej liahne a čo je zárodok, tak 90-100%liahnivosť.
Okrasným kačičkám nedezinfikujem, nemá to zmysel, keď kačica každý deň ide von a na vodu a tu sa stáva, že 1-2 vajíčka padnú za obeť pliesňam.
Ps.Ako sa majú Vaše mandarínky?
Palo SK.

J.K.

16.7.2019 00:24
J.K.

XXX.XXX.245.249

Objednal jsem si automatickou líheň (inkubátor) čínské výroby. Zaslaný návod k obsluze byl v mnoha jazycích, ale česky nikoliv. Vytiskl jsem si z internetu návod v češtině. Byla zde i tabulka Doporučené teploty a doby líhnutí různých "zvířat". U všech byla uvedena teplota pro líhnutí 37,8 C a na poslední 3 dny 37,5 C a vlhkost pro líhnutí 55-60% a na poslední 3 dny 65-75%. Vlhkost lze ovlivnit dle návodu doléváním studené či teplé vody do vodního kanálku.Vlhkost se v líhni nenastavuje. Pří proklování otvoru ve vejci (líhnutí) káče nějaký čas žilo a pak odumřelo.Zajímalo mě,jaké hodnoty teploty a vlhkosti jsou v organizaci zabývající se líhnutí káčat ve velkém množství. Vedoucí mě sdělil, že velkolíheň je automaticky nastavena na tyto hodnoty:
38,0 C - do 5 dnů
37,5 C - do 14 dnů
36,5 C - ke konci líhnutí
a od 16 dne je vlhkost stažena na 45%
Zdůvodnil to tím, že kachně musí uschnout, jinak by se udusilo, což byl nejspíš můj případ líhnutí. Není mi zatím jasné jak docílím vlhkost 45 % a jaké mají praktické zkušenosti jiní chovatelé drůbeže (kachen) s těmito inkubátory, jež jsou běžně na trhu. Proto by mě zajímal jejich názor a praktická zkušenost.

24.2.2023 08:14
MiraTom

XXX.XXX.221.85

začátek napsal(a):
Všechno jde, ale záleží na výsledku, viděl jsem biosku do které bylo vraženo ohřívací těleso s termostatem a to vše z bojleru , ale skončila v biosce v opravně, tak to asi nebylo to pravé ořechové.Bioska při provozu na 100 W při vypnutí 38,3 ještě setrvačností stoupne na 39,3 na 50 W to je o něco méně.Vym, že je teploměr dost drahý asi 500Kč, Pokud měníte potenciometr tak pozor na zapojení, ale stejně bude hrozně citlivý, mám udělanou značku a u tý se to pohybuje o 1mm a rozdíl je 2°C.Jinak mám tyristor daný z venku, protože ho ovlivňovala vlhkost (rosení).

Omlouvám se za příspěvek do staré diskuze, ale náhodou jsem na ní narazil. Také jsem vlastníkem BIOSKY s elektronickým termostatem. Ta moje měla špatný kontakt v potenciometru (např během manipulace s víkem se kontakt "ztratil" a termostat nefungoval) a také malá změna v poloze rozdíl i 2°C. Tak jsem koupil nový, ale již víceotáčkový. Sice se mi nevejde do šasí a je umístěn zvenčí, ale nastavování teploty je již naprosto v pohodě. Pokud bych vyměnil stávající elektrolytický kondenzátor za nový radální, tak se mi potenciometr vejde do šasí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík