Dobrý den, stále bojuji s lihnutím kachen, vždy mi vše umře v posledním týdnu inkubace. V těchto dnech se zárodky víceméně většinou ještě hýbou, postupně začne vajíčko jak z venku tak uvnitř měnit barvu, taková ošklivá hnědo zeleno oranžovo černá, z venku je vidět jen tmavé skvrny jako obrys toho černého nebo místa pod bublinou a postupně to odumře.
Líhnu v devadesátkové lihni teplotu u zárodku mám kolem 37.5 až 9 cca.
Obracím dvakrát denně, chladím.
Slepice se daří víceméně normálně, ale kachny prostě po několikáté nic.
Vajíčka mám stará maximálně 14 dní.
Nic konkrétního jsem nevyčetl, tak dávám vlastní vlákno.
Děkuji, s chovatelským pozdravem Honza.
dusanko

XXX.XXX.82.137
Aj ja mam ten istý problém, nedokážu sa dostat samostatne zo skrupinky tak im normalne musim pomoct (opatrne).
dusanko

XXX.XXX.82.137
Aj ja mam ten istý problém, nedokážu sa dostat samostatne zo skrupinky tak im normalne musim pomoct (opatrne).
Hm to je problém, měl jsem to u slepic orlovek, koupená vajíčka a 18 den umřela, bylo to údajně příbuzenskou plemenitbou.Jinak v jaké líhni líhnete a jak dlouho chladíte, myjete vajíčka před vložením a dezinfikujete je a líheň taky, čím rosíte vajíčka taky to může zanést infekci.Proto bych vám doporučil skusit speciální dezinfekci brisnea, prodávaj to na líhně.cz, stojí asi 200Kč + poštovné tak k tomu ještě něco dokoupit a je.Jinak postupovat dle návodu, přidat do nádobek a do rosítka.
Mám taky biosku 09 a kachny v pohodě, ale je dobré řádně vydezinfikovat i dvojitý obal plechovky co slouží při výpadku el. k nalévání vody na ohřev a neuvedl jste jak dlouho chladíte vajíčka, na teplotu očního víčka, to poslední týden může byt 20-30 minut 2 x denně při obracení a pak pokračovat i poslední dny líhnutí aš do naklování 10% vajec, jinak se prostě udusí ve vajíčku.
Jinak ještě teplota na kachny, husy, krůty se nastavuje na 38,3 °C a při této teplotě má líheň vypnout.Slepice jsou 38,5°C.
BIOSKA Sedlčany s.r.o.
* Havlíčkova 447
* 264 00 Sedlčany
* IČO: 26116685, DIČ: CZ26116685
* web : http://www.bioska.cz
* tel :+420 318821335; fax : 318821426.
Všechno jde, ale záleží na výsledku, viděl jsem biosku do které bylo vraženo ohřívací těleso s termostatem a to vše z bojleru , ale skončila v biosce v opravně, tak to asi nebylo to pravé ořechové.Bioska při provozu na 100 W při vypnutí 38,3 ještě setrvačností stoupne na 39,3 na 50 W to je o něco méně.Vym, že je teploměr dost drahý asi 500Kč, Pokud měníte potenciometr tak pozor na zapojení, ale stejně bude hrozně citlivý, mám udělanou značku a u tý se to pohybuje o 1mm a rozdíl je 2°C.Jinak mám tyristor daný z venku, protože ho ovlivňovala vlhkost (rosení).
I tak to jde, ale minulý rok vše fungovalo velice dobře (slepice) letos se mi nějak nedaří.
kromě teploměru je líheň originál, teploměr údajně 800kč, a ještě problém že rtuťové se nesmí legálně prodávat atd..
Potenciometr jsem měnil kvůli ulomené hřídelce, ne přesnosti. Poslali mi to i s tím držícím plechem, tak poloha byla daná od nich, ale jinak se to vyvdedukovat podle dorazu v potenciometru a zhruba najít střed..
No líheň každopádně funguje..
Dneska mi odumřely další a poslední dvě vajíčka pižmovek, ráno ok, teď konec a stejný scénář.
Zdravím, keďže vajíčka menia farbu a sú tam rôzne škvrny je to na 99% infikované.Ja vždy všetky vajíčka namočím do VIRKONU-od oka si nariedím, aby bol roztok stredne ružový,10-15 sekúnd a vložím ich do podložky na slepačie vajíčka, aby obschli a potom do vydenzifikovanej liahne a čo je zárodok, tak 90-100%liahnivosť.
Okrasným kačičkám nedezinfikujem, nemá to zmysel, keď kačica každý deň ide von a na vodu a tu sa stáva, že 1-2 vajíčka padnú za obeť pliesňam.
Ps.Ako sa majú Vaše mandarínky?
Palo SK.
J.K.

XXX.XXX.245.249
Objednal jsem si automatickou líheň (inkubátor) čínské výroby. Zaslaný návod k obsluze byl v mnoha jazycích, ale česky nikoliv. Vytiskl jsem si z internetu návod v češtině. Byla zde i tabulka Doporučené teploty a doby líhnutí různých "zvířat". U všech byla uvedena teplota pro líhnutí 37,8 C a na poslední 3 dny 37,5 C a vlhkost pro líhnutí 55-60% a na poslední 3 dny 65-75%. Vlhkost lze ovlivnit dle návodu doléváním studené či teplé vody do vodního kanálku.Vlhkost se v líhni nenastavuje. Pří proklování otvoru ve vejci (líhnutí) káče nějaký čas žilo a pak odumřelo.Zajímalo mě,jaké hodnoty teploty a vlhkosti jsou v organizaci zabývající se líhnutí káčat ve velkém množství. Vedoucí mě sdělil, že velkolíheň je automaticky nastavena na tyto hodnoty:
38,0 C - do 5 dnů
37,5 C - do 14 dnů
36,5 C - ke konci líhnutí
a od 16 dne je vlhkost stažena na 45%
Zdůvodnil to tím, že kachně musí uschnout, jinak by se udusilo, což byl nejspíš můj případ líhnutí. Není mi zatím jasné jak docílím vlhkost 45 % a jaké mají praktické zkušenosti jiní chovatelé drůbeže (kachen) s těmito inkubátory, jež jsou běžně na trhu. Proto by mě zajímal jejich názor a praktická zkušenost.
začátek
napsal(a):
Všechno jde, ale záleží na výsledku, viděl jsem biosku do které bylo vraženo ohřívací těleso s termostatem a to vše z bojleru , ale skončila v biosce v opravně, tak to asi nebylo to pravé ořechové.Bioska při provozu na 100 W při vypnutí 38,3 ještě setrvačností stoupne na 39,3 na 50 W to je o něco méně.Vym, že je teploměr dost drahý asi 500Kč, Pokud měníte potenciometr tak pozor na zapojení, ale stejně bude hrozně citlivý, mám udělanou značku a u tý se to pohybuje o 1mm a rozdíl je 2°C.Jinak mám tyristor daný z venku, protože ho ovlivňovala vlhkost (rosení).
Omlouvám se za příspěvek do staré diskuze, ale náhodou jsem na ní narazil. Také jsem vlastníkem BIOSKY s elektronickým termostatem. Ta moje měla špatný kontakt v potenciometru (např během manipulace s víkem se kontakt "ztratil" a termostat nefungoval) a také malá změna v poloze rozdíl i 2°C. Tak jsem koupil nový, ale již víceotáčkový. Sice se mi nevejde do šasí a je umístěn zvenčí, ale nastavování teploty je již naprosto v pohodě. Pokud bych vyměnil stávající elektrolytický kondenzátor za nový radální, tak se mi potenciometr vejde do šasí.