Hezký večer všem, zdravím Javorku a semínka pošlu hned jak půjdu na poštu. Já se k pěstování kytiček nějak nemůžu propracovat, Teprve teď jsem se dostala od jara do zahrádky, abych vysadila kytky do okrasných cihel před domem. Ale možná bych využila nabídky a vzala si pár semínek těch fazolek. Já se letos nějak spletla nebo co, a nasadila popínavé a narostlo takové houští, že jsem se tím prosekávala celý den, ale už je sklizeno. Narok bych chtěla nasadit opravdu keříčkovou, tak bych byla za pár semínek vděčná.
Jinak dnes byl asi jeden z posledních hezkých teplých dnů, tak jsem sklízela ještě řepu a zůstane už jen hlávkové zelí. No snad přijde ten slibovaný deštík, je takové sucho, že si netroufám nasázet ani česnek. Zdraví Alena.
Hezké ráno.
Ještě je skoro tma, ale tady už několikrát řvala siréna a při tom se spát nedá. V noci už pršelo, tak se divím, že zrovna teď někde hoří.
Mám tu děti, už slyším jak nahoře, v patře šramotí s hračkama, tak mám ještě chvilku, než slezou dolů a začne vaření kakaa atd.
Aleno, já jsem naopak začala kytkama a zeleninu se snažím omezovat, protože mi stejně nic moc nevyroste. Tak jen tak něco malinko, abych nedělala zbytečnou práci. Fazolky nějaké pošlu. jsou sebrané, jen usušit a vyloupat.
Na česnek je podle mě ještě brzo. Říká se, že se má sázet až před tím, než začne mrznout.
Přeji hezkou neděli
Uživatel s deaktivovaným účtem

Krásné dobré ráno všem. Na Teplicku máme polojasno a oproti jiným ránům poslední dobou docela příjemně teplo.
Paní Aleno to jsme na tom stejně, já taky koupil keříkové a jsou z toho hotové liány.
Jinak včera jsem zjistil, že se mi pod černou textilii co na ní mám jahody usídlili 2 zmije. Asi se tam chodí vyhřívat či co. No budu muset asi být trocha opatrnější při manipulaci ale dokud nechají být mě já je taky.
Ovečko taky děkuji za nové vlákno . Nemyslím, že je Honzík ještě zavření když se do tamních orgánů obul svým slovanským šarmem či šmrncem nebo obojím...Spíš asi ta říje, přišla.. Tak ho necháme, ať si jí do syta užije a počkáme až se nám vrátí
Krásný den všem!
Tak jsem koukala, kdy se má česnek sázet a prý se nemá spěchat, teplota by neměla být nad 9 stupňů. Jinak hrozí, že bude předčasně rašit a může být napaden fusariovou hnilobou.
Byla jsem venku a trochu posbírala jablka, co spadala po dešti. To je nekonečná práce. Mám pocit, že už ani nic jiného nedělám. Běžci jsou z mokré zahrady nadšení, konečně něco v trávě najdou. Jinak je skoro modrá obloha, ale jak nakonec bude, jsem zvědavá. Předpověď je dost hrozná.

javorka
napsal(a):
Tak jsem koukala, kdy se má česnek sázet a prý se nemá spěchat, teplota by neměla být nad 9 stupňů. Jinak hrozí, že bude předčasně rašit a může být napaden fusariovou hnilobou.
Byla jsem venku a trochu posbírala jablka, co spadala po dešti. To je nekonečná práce. Mám pocit, že už ani nic jiného nedělám. Běžci jsou z mokré zahrady nadšení, konečně něco v trávě najdou. Jinak je skoro modrá obloha, ale jak nakonec bude, jsem zvědavá. Předpověď je dost hrozná.
A co takhle ten česnek vysadit až na jaře ? To už nejde ? Jinak taky nějak nechápu pojem paličák a ne-paličák kór když podle mě oba vypadají stejně
napsal(a):
A co takhle ten česnek vysadit až na jaře ? To už nejde ? Jinak taky nějak nechápu pojem paličák a ne-paličák kór když podle mě oba vypadají stejně
Já sázím česnek na podzim, ale jsou odrůdy co se sází na jaře. Paličák je ten, co má tuhý stvol, který jde do květu, nahoře mu rostou pacibulky. Nepaličák toto nemá a dá se zaplétat do copu.
Což se mi líbí, když ho mám až do jara pověšený v kuchyni a jen tak si odebírám.

javorka
napsal(a):
Já sázím česnek na podzim, ale jsou odrůdy co se sází na jaře. Paličák je ten, co má tuhý stvol, který jde do květu, nahoře mu rostou pacibulky. Nepaličák toto nemá a dá se zaplétat do copu.
Což se mi líbí, když ho mám až do jara pověšený v kuchyni a jen tak si odebírám.
Jo to je pěkná dekorace...dobrý nápad..
Dobré dopoledne z Roudnicka, jo, česnek, to je super pomocník. Když jsem byla malá, dvakrát do týdne, nejméně jsme měli k večeři česnečku. Taky jsem byla zdravá jako řípa
Pravda, trošku se nám ochladilo, ale neva, u kamen je teploučko a odpoledne na zahradu si vezmu vestičku a s rýčem se zahřeji jedna dvě musím zlikvidovat ten prales.
Oběd se peče, tak mám ještě chvilku na kafčo, tak přeji pěknou neděli
Hezké poledne přeji všem, tak já česnek sázím na podzim a něco i na jaře, děkuji za odkaz, je to poučné a přehledné, i když ho pěstuji už mnoho let, přesto někdy člověk udělá chybu a je dobré pak zjistit, kde se ta chyba stala, aby se jí pak mohl vyvarovat. Tady je stále ještě hezky, i když se začíná pomrákat a vypadá to, že by opravdu ten déšť přijít mohl.
Vzhledem k tomu, že celá rodina odjela na chatu a já přišla v noci z práce, tak si užívám pohodičky a trochu klídku, než zase odpoledne půjdu do práce, tak půjdu nakrmit zvířectvo, udělám si něco dobrého k snědku (na to nejsem líná ), pro jistotu ještě zaliju novou výsadbu kytek (sázela jsem macešky, vřes a chryzantény, po neděli přijdou na řadu ještě nějaké dřeviny), to pro případ, kdyby se déšť někde zapoměl. Taky ještě musím zalít nový jahodový záhon, co jsem vysázela už téměř před měsícem, ale to sucho je devastující.
Navíc moje slepičí soudružky objevili nějaký průlez na půdu a když jsem byla pro seno králíkům, tak jsem nestačila koukat, našla jsem hnízdo a v něm asi 30 vajíček, vůbec to nechápu jak se tam mohli dostat. Mají to na svědomí asi letošní slepičky, i když mají nadělané krásné snáškové hnízda, (můj syn je truhlář), snáší kde se dá. No budu jim muset dát asi patřičné školení . Tak hezkou neděli všem. Alena.
napsal(a):
Krásné dobré ráno všem. Na Teplicku máme polojasno a oproti jiným ránům poslední dobou docela příjemně teplo.
Paní Aleno to jsme na tom stejně, já taky koupil keříkové a jsou z toho hotové liány.
Jinak včera jsem zjistil, že se mi pod černou textilii co na ní mám jahody usídlili 2 zmije. Asi se tam chodí vyhřívat či co. No budu muset asi být trocha opatrnější při manipulaci ale dokud nechají být mě já je taky.
Ovečko taky děkuji za nové vlákno . Nemyslím, že je Honzík ještě zavření když se do tamních orgánů obul svým slovanským šarmem či šmrncem nebo obojím...Spíš asi ta říje, přišla.. Tak ho necháme, ať si jí do syta užije a počkáme až se nám vrátí
Krásný den všem!
Zmije? Tak to bych se asi bála, já jednou na zahradě našla užovku, snažila se prolést skrz plastovou bednu, tou kulatou dírkou, ale asi měla v sobě mladé, tak se tam nějak zasekla a nemohla tam ani ven a umřela, bylo mi ji hrozně líto, ale nevím jestli bych překonala strach a pomohla ji, kdybych ji našla ještě živou

Alkamatka
napsal(a):
Zmije? Tak to bych se asi bála, já jednou na zahradě našla užovku, snažila se prolést skrz plastovou bednu, tou kulatou dírkou, ale asi měla v sobě mladé, tak se tam nějak zasekla a nemohla tam ani ven a umřela, bylo mi ji hrozně líto, ale nevím jestli bych překonala strach a pomohla ji, kdybych ji našla ještě živou
No já taky nebyl zrovna štěstím bez sebe Ale jak říkám dokud nechají ony mě já nechá je. Ale sahat bych na ně taky nechtěl

skodovak
napsal(a):
Zimní výbava, sena není nikdy dost
Ahojte.
Tak a Jsem v říji a f teplákách. Pruhovanejch. Eště pořád.
Šmrnc nezabral a šarm si nechávám na Až bude vopravdu zle. Uí.
Honzíku 720, paličák a nepaličák je velice snadné rozlišovat.
Paličák se musí sázet zásadně jen a pouze na podzim před zamrznutím půdy
a nepaličák se může sázet na podzim i na jaře - tomu je to totiž uplně jedno čili šumák.
Rozumíš? To jsem rád.
Má úcta. Dneska ten Ironman Barcelona/Calella mi teda ale dal zabrat.
Přes mříže jsem úpěnlivě sledoval, jak se všicki ti blázni v trikotech (o něco málo
barevnějších, než jsem nafasoval já) předhánějí, kdo z nich plave, běží
nebo cyklistuje líp, víc, dál a rychleji.
No ty lidi jsou uplně divní - já bych jim dal do rukou vídle a kolečko a barvu a štětec
a momentálně i pilník a pilku na železo - a to by to lítalo.
Tady to můžete sledovat živě:
http://eu.ironman.com/triathlon/coverage/detail.aspx?race=barcelona&y=2016#axzz4LwPQlCsV
Má úcta, ale už dovopravdy.
Chtěla bych poprosit o radu někoho, kdo pěstuje topinambury. Dostala jsem je od kamarádky před dvěma lety, nasadila do ohrady a na podzim vyryla a z těch co tam zůstaly letos na jaře vyrašili nové, někdo tady psal, že je olamuje na zeleno nebo suší nať na krmení. Topinambury mám teď vysoké až 3 metry a nahoře kvetou žlutými květy. Chystám se je sklidit, ale nevím jestli tu nať s květy můžu dát zvířatům. Popřípadě radu, jak je pěstujete a kdy sklízíte.
Alkamatka
napsal(a):
Chtěla bych poprosit o radu někoho, kdo pěstuje topinambury. Dostala jsem je od kamarádky před dvěma lety, nasadila do ohrady a na podzim vyryla a z těch co tam zůstaly letos na jaře vyrašili nové, někdo tady psal, že je olamuje na zeleno nebo suší nať na krmení. Topinambury mám teď vysoké až 3 metry a nahoře kvetou žlutými květy. Chystám se je sklidit, ale nevím jestli tu nať s květy můžu dát zvířatům. Popřípadě radu, jak je pěstujete a kdy sklízíte.
Ano kludne mozete dat zvieratàm aj vnat neni to zemiak ;brambor prepàcte za pismo bez diakrityki a este v slovencine, ja som mal roky topinambury zelenè zajacom a morkàm a hluzy okrem nasej kuchyne vsetkèmu od papagàjov po zajace moj hlavny problèm invzivnost rastliny, inak super plodina.

honzapm
napsal(a):
Ahojte.
Tak a Jsem v říji a f teplákách. Pruhovanejch. Eště pořád.
Šmrnc nezabral a šarm si nechávám na Až bude vopravdu zle. Uí.
Honzíku 720, paličák a nepaličák je velice snadné rozlišovat.
Paličák se musí sázet zásadně jen a pouze na podzim před zamrznutím půdy
a nepaličák se může sázet na podzim i na jaře - tomu je to totiž uplně jedno čili šumák.
Rozumíš? To jsem rád.
Má úcta. Dneska ten Ironman Barcelona/Calella mi teda ale dal zabrat.
Přes mříže jsem úpěnlivě sledoval, jak se všicki ti blázni v trikotech (o něco málo
barevnějších, než jsem nafasoval já) předhánějí, kdo z nich plave, běží
nebo cyklistuje líp, víc, dál a rychleji.
No ty lidi jsou uplně divní - já bych jim dal do rukou vídle a kolečko a barvu a štětec
a momentálně i pilník a pilku na železo - a to by to lítalo.
Tady to můžete sledovat živě:
http://eu.ironman.com/triathlon/coverage/detail.aspx?race=barcelona&y=2016#axzz4LwPQlCsV
Má úcta, ale už dovopravdy.
Jasně šéfe, chápu!
PBJK a dobré ránko... tak východ : začalo v noci aj tu pršať, ale len tak slabo a prší stále. ale na druhej strane je fajn teplo : 15°C a to sa má u nás zmeniť, od zajtra sa má ochladiť a vo štvrtok dokonca hlásia dážď so snehom ale však nevadí...
dnes mám nútené voľno, dcéra ochorela tak s ňou idem k doktorke, a minúť nejaké dukáty na lieky... inak, záhradu už mám popratanú aj pole, sliepky (pirane) plnia plán na sto %, vajíčka sa v pohode predávajú, dokonca mi jedna začala kvočať... ale použil som jeden starý babský recept, aby kvočať prestala a tak si zase plní svoju úlohu v znášaní vajíčok... králiky pôjdu v sobotu pod nôž a do mraziaku, bo čoskoro nastúpia miesto nich nové, ktoré majú teraz 3 týždne a sú už pekne veľké... normálne som prekvapený a je ich osem kúskov...
inak, nové nič. prajem pekný upršaný deň
Dobré ránko ve spolek, Tišnovsko hlásí momentálně slunečno deštík tu byl celou noc. Je krásně popršené tak dnes půjdu na zahradu vyrýt mrkev, petržel a červenou řepu. Doufám že to půjde
Jinak se vám musím pochlubit, výstava nám dopadla myslím si že dobře. Šumavanky nám musí ještě dospět. husky ty mají nakonec špatně zbarvené peří, houser je nadějný - tak uvidíme. Králici stejně hodnoceni jako loni 94.5b musí trošku zesílit.
No a nakonec naše kachničky ruánky, jedna kačka dostala čestnou cenu. Dostali jsem pohár tak nás to velice potěšilo. Nejdříve jsem tam kačky nechtěla brát ale jeden pán s chovatelů mi je tam naverboval, no a tak to dopadlo...
Tenhle víkend jedeme vystavovat pouze králíky tak jsem zvědavá s jakou dojedeme...
Jo a ještě jsem si tu četla o tom paličáku a nepaličáku. My letos budeme také sadit před zámrazem. Tak doufám že nám něco vyleze
Přeji krásný den všem, Nomad, dcerušce přeji brzké uzdravení...A vám ostatním ať to v práci uteče.
Zdravím.
Niky gratuluju, to jste byli úspěšní. U nás se zalilo tak důkladně, že si nedovedu představit, že bych se v tom blátě rýpala. Taky jsem se chtěla vrhnout na řepu, ale raději počkám. Do záhonu se mi dostaly slepice a celou nať ozobaly, potvory.
Vloni jsem část česneku zasadila opravdu pozdě ( 23.12.), ale žádný velký rozdíl jsem nepozorovala. Za moc nestál jeden ani druhý.
O česneku, jako měl Nomad si můžu nechat jenom zdát.
Dřív jsem ho taky měla pěkný. Pletenými copy jsem jsem obdarovávala sestry a kamarádky.
Ale poslední roky je to veliká bída.
Hezký den.
javorka
napsal(a):
Zdravím.
Niky gratuluju, to jste byli úspěšní. U nás se zalilo tak důkladně, že si nedovedu představit, že bych se v tom blátě rýpala. Taky jsem se chtěla vrhnout na řepu, ale raději počkám. Do záhonu se mi dostaly slepice a celou nať ozobaly, potvory.
Vloni jsem část česneku zasadila opravdu pozdě ( 23.12.), ale žádný velký rozdíl jsem nepozorovala. Za moc nestál jeden ani druhý.
O česneku, jako měl Nomad si můžu nechat jenom zdát.
Dřív jsem ho taky měla pěkný. Pletenými copy jsem jsem obdarovávala sestry a kamarádky.
Ale poslední roky je to veliká bída.
Hezký den.
Děkuji, za gratulaci.
Jeden rok jsme sadili česnek pod vinohradem a taky to nebyla žádná sláva. Uvidíme jaký bude rok, koupila jsem 5kg sadbového. Jsem zvědavá kolik sklidíme...
Přeji krásný den...
N.
Ni+Pa
napsal(a):
Dobré ránko ve spolek, Tišnovsko hlásí momentálně slunečno deštík tu byl celou noc. Je krásně popršené tak dnes půjdu na zahradu vyrýt mrkev, petržel a červenou řepu. Doufám že to půjde
Jinak se vám musím pochlubit, výstava nám dopadla myslím si že dobře. Šumavanky nám musí ještě dospět. husky ty mají nakonec špatně zbarvené peří, houser je nadějný - tak uvidíme. Králici stejně hodnoceni jako loni 94.5b musí trošku zesílit.
No a nakonec naše kachničky ruánky, jedna kačka dostala čestnou cenu. Dostali jsem pohár tak nás to velice potěšilo. Nejdříve jsem tam kačky nechtěla brát ale jeden pán s chovatelů mi je tam naverboval, no a tak to dopadlo...
Tenhle víkend jedeme vystavovat pouze králíky tak jsem zvědavá s jakou dojedeme...
Jo a ještě jsem si tu četla o tom paličáku a nepaličáku. My letos budeme také sadit před zámrazem. Tak doufám že nám něco vyleze
Přeji krásný den všem, Nomad, dcerušce přeji brzké uzdravení...A vám ostatním ať to v práci uteče.
Taky se připojuji ke gratulaci, můžu se zeptat, jaké králíky chováte? Já to zkoušela z Dailenárama a nějak to nedopadlo. A.
Alkamatka
napsal(a):
Taky se připojuji ke gratulaci, můžu se zeptat, jaké králíky chováte? Já to zkoušela z Dailenárama a nějak to nedopadlo. A.
Dobrý den, chováme belgické obry, Moravský modrý a Český strakáč...
S belgičákama začínáme je to poměrně náročné plemeno...mno ale zkusit se má všechno.
Dobrý večer, tepláky jsou již dole, zvířátka zavřená v bezpečí, ale spát přeci jen nejde.
To nejcennější nemocné "zvířátko" spí a nespí, podle záchvatu kašle
Přeji dobrou noc.

skodovak
napsal(a):
Dobrý večer, tepláky jsou již dole, zvířátka zavřená v bezpečí, ale spát přeci jen nejde.
To nejcennější nemocné "zvířátko" spí a nespí, podle záchvatu kašle
Přeji dobrou noc.
Tak ať je to Vaše "zvířátko" brzo zase zdravý!

Krásné dobré ráno všem. Teplicko je zatažené a máme 5 C. Včera odpoledne se docela vyčasilo. Bylo hezký ale větrno. Tak se pokračovalo s prací na zahradě. Rytí už je až na sem tam kousek hotové. Zaryl jsem tu trochu hnoje co vyprodukovala drůbež a králíci. Až na záhon kam dám cibuli a ten česnek, ale až na jaře. a připravil jsem si místo kde založím nový kompost. Zryl jsem kousek u plotu. Udělal ohrádku typ HORAL /z palet/ a nasypal tam první 2 koše trávy ze sekačky. Dneska tam ještě přihodím štěpku co zbyla z ořezávaní stromů a keřů a děj se vůle boží. Soused na zahradě si dává hnůj zvlášť a do kompostu dává jen rostlinou složku a odpady z kuchyně. Já teda dávám do kompostu i podestýlku. Myslíte, že to něčemu vadí ? Soused totiž tvrdí, že kompost je kompost a hnůj je hnůj. Hnůj zarývá na podzim a z kompostu si bere "hlínu" do truhlíků a nádob. Takhle jsem nad tím tedy ještě neuvažoval. Jak to děláte vy kolegyně a kolegové ? Poradíte ? Hezký a úspěšný den všem!
Ááááá, všeúčelová stavebnice, paleta. Dobrý den přátelé. Dobrý už je i pro mne, od pátku totiž polehávám a cpu do sebe česnek s medem a cibulí, popíjím horké čaje s borovičkou a pocením vyháním z těla toho zlořáda. No ale už mi otrnulo a dnes se pudu podívat i na zahradu.
Nejhorší bylo, že mi slzeli oči a po chvilce prohlížení PC jsem kvůli slzám neviděl. Dneska to budu ještě doléčovat ale převládat už bude asi ta ohnivá voda. Dneska se už i u nás na jihozápadním kopci ochladilo a to tak že ti co ráno odjížděli do práce musely škrabat přední skla na autech. Ach jo zima se blíží z čeho nemám vůbec radost, ale to ochlazení snad popožene pelichání. Tak hezký podzimní den, všem.
napsal(a):
Krásné dobré ráno všem. Teplicko je zatažené a máme 5 C. Včera odpoledne se docela vyčasilo. Bylo hezký ale větrno. Tak se pokračovalo s prací na zahradě. Rytí už je až na sem tam kousek hotové. Zaryl jsem tu trochu hnoje co vyprodukovala drůbež a králíci. Až na záhon kam dám cibuli a ten česnek, ale až na jaře. a připravil jsem si místo kde založím nový kompost. Zryl jsem kousek u plotu. Udělal ohrádku typ HORAL /z palet/ a nasypal tam první 2 koše trávy ze sekačky. Dneska tam ještě přihodím štěpku co zbyla z ořezávaní stromů a keřů a děj se vůle boží. Soused na zahradě si dává hnůj zvlášť a do kompostu dává jen rostlinou složku a odpady z kuchyně. Já teda dávám do kompostu i podestýlku. Myslíte, že to něčemu vadí ? Soused totiž tvrdí, že kompost je kompost a hnůj je hnůj. Hnůj zarývá na podzim a z kompostu si bere "hlínu" do truhlíků a nádob. Takhle jsem nad tím tedy ještě neuvažoval. Jak to děláte vy kolegyně a kolegové ? Poradíte ? Hezký a úspěšný den všem!
Zdravím, já mám jen jednu hromadu kam přijde úplně všechno, podestýlka od králíků, slepic, kačen samozdřejmě i s trusem, plus listí, tráva, kuchyňský odpad i vývrhy střev s peřím (kdo má pořád vymýšlet nějaká úložiště, že?). To tam leží celý rok bez přehazování a když potřebuji do truhlíku, použiju z té nejstarší části a vypadá to jako černozem. Posledně mi soused nevěřil, že je to hnůj a ptal se, kde jsem sehnala tak tmavou ornici u nás je dost světlá, takže se tam ten ´´hnůj´´ dost vyjímal. Po třech letech vždy vyvezu na pole úplně všechno a založím nový. A první co dám naspodek je ořechové listí i když spousta lidí neví co s ním je do hnoje bezva a po třech letech po něm je ta ´´černozem ´´

kačíkačka
napsal(a):
Zdravím, já mám jen jednu hromadu kam přijde úplně všechno, podestýlka od králíků, slepic, kačen samozdřejmě i s trusem, plus listí, tráva, kuchyňský odpad i vývrhy střev s peřím (kdo má pořád vymýšlet nějaká úložiště, že?). To tam leží celý rok bez přehazování a když potřebuji do truhlíku, použiju z té nejstarší části a vypadá to jako černozem. Posledně mi soused nevěřil, že je to hnůj a ptal se, kde jsem sehnala tak tmavou ornici u nás je dost světlá, takže se tam ten ´´hnůj´´ dost vyjímal. Po třech letech vždy vyvezu na pole úplně všechno a založím nový. A první co dám naspodek je ořechové listí i když spousta lidí neví co s ním je do hnoje bezva a po třech letech po něm je ta ´´černozem ´´
Děkuji za reakci. Takže to děláme obdobně. Tak v tom asi budu i pokračovat.

Tak všem marodům brzké uzdravení!
Taky zdravím, z postele.
Venku je tolik práce, nějaké marodění se teď vůbec nehodí. Ale co naplat, musí to počkat.
Já mám veliký kompost, kam hrnu taky všechno. Tedy živočišné zbytky (myslím maso a kosti) bych nedávala, peří ano. Ale ta podestýlka s trusem je určitě v pořádku. Jinak samozřejmě listí, trávu, vše co ostříhám na zahradě, může se dávat dřevěný popel, papír. Neměly by být vysoké vrstvy, což někdy úplně nejde. Když se seče zahrada, tak té trávy je strašně moc, že jí musíme dávat na jiný kompost, kam dávám to co se mi moc nelíbí. Například většinu ořechového lití, nebo ty nejhnusnější plesnivá jablka. Těch máme hromadu, tak se opět snažím, aby nebyly ve velké vrstvě. Prý, když se jablka úplně ztratí, tak by to nemělo vadit. Kompost mám rozdělený na dvě části. Do jedné dávám, druhá odpočívá. Na jaře plnou půlku, zasypu trávou ze sekačky a přeházím vrstvou už hotového kompostu. Nahoru zasadím cukety. Druhá půlka už je prázdná, kompost je rozvezený na záhony.
A tak do kolečka. Teď jsem vyhodila zbytky z cuket a pod nimi je nádherný černý kompost, jak píše kačíkačka.
O kompostu jsem toho dost přečetla, tak snad to dělám správně.
Musím se přiznat, že je to trochu moje úchylka.
Kompost by měl mít alespoň dvě části, aby žížaly mohly přelézt z hotového do nového a pěkně nám to zase zpracovat.
Přeji hezký den a žížalám nazdar!
Já mám kompost na hnůj od králíků (sláma bobky seno), hnůj od slepic včetně peří, vlhká část od koz jinak by to bylo plné hned.
Momentálně dávám jablka a jiné ovoce.
Odpad od papouchů pokud je čistý.
Dokud jsem měl hnůj blíže dvoru pouštěl jsem tam vodu když jsem čistil jezírko okr. Kachen. Hezky si to sedadlo v tomhle suchém počasí. Občas nějaké to vápno.
Letos při přesunu na jiné místo z toho bylo do půl hloubky krásná hlína, výše to brzdí poměrně vysoká část slámy.
Bohužel moje množství hnoje na velikost kompostu převyšuje, a nestačí se rozkládat.
Edit. Málem bych zapoměl na prokládání travou, ta to taky dost dusí a líp to podle mně hnije.
javorka
napsal(a):
Taky zdravím, z postele.
Venku je tolik práce, nějaké marodění se teď vůbec nehodí. Ale co naplat, musí to počkat.
Já mám veliký kompost, kam hrnu taky všechno. Tedy živočišné zbytky (myslím maso a kosti) bych nedávala, peří ano. Ale ta podestýlka s trusem je určitě v pořádku. Jinak samozřejmě listí, trávu, vše co ostříhám na zahradě, může se dávat dřevěný popel, papír. Neměly by být vysoké vrstvy, což někdy úplně nejde. Když se seče zahrada, tak té trávy je strašně moc, že jí musíme dávat na jiný kompost, kam dávám to co se mi moc nelíbí. Například většinu ořechového lití, nebo ty nejhnusnější plesnivá jablka. Těch máme hromadu, tak se opět snažím, aby nebyly ve velké vrstvě. Prý, když se jablka úplně ztratí, tak by to nemělo vadit. Kompost mám rozdělený na dvě části. Do jedné dávám, druhá odpočívá. Na jaře plnou půlku, zasypu trávou ze sekačky a přeházím vrstvou už hotového kompostu. Nahoru zasadím cukety. Druhá půlka už je prázdná, kompost je rozvezený na záhony.
A tak do kolečka. Teď jsem vyhodila zbytky z cuket a pod nimi je nádherný černý kompost, jak píše kačíkačka.
O kompostu jsem toho dost přečetla, tak snad to dělám správně.
Musím se přiznat, že je to trochu moje úchylka.
Kompost by měl mít alespoň dvě části, aby žížaly mohly přelézt z hotového do nového a pěkně nám to zase zpracovat.
Přeji hezký den a žížalám nazdar!
Pořád to říkám, nelez na chladírenskou CHvaletickou věž, nachladneš.
Vsetkym chorym skorè uzdravenie ja chodim tiez uz cca 10 dni do roboty nachcipany ale to asi je tym pocasim, inak màm dve otàzky kedy sadite ruze na jar ci na jesen chem nejakè velkokvetè a vonavè vhodnè aj na rez zial na cintorin, na dalsiu moju otàzku som zalozil novè tèma kedy zacat liahnut dakujem za vase seriozne odpovede aj tam inak vàs v kuse citam chyba my tu olymp hadam sa niekde nezasekol a honzik nech moc nepapà morskè prisery lebo miesto gauciku bude potrebovat matrac lebo mu narastu plutvy
Zdravím, nejen nemocné
Na růže máme přeci odborníka.
Že, Honzíku!
Já mám nejraději staroanglické, hodně kvetou a podle mě, nejsou ani moc náročné. Ale zase se tak úplně moc nehodí k řezu. Vlastně by mi jich bylo líto, je stříhat, když na zahradě jsou nejkrásnější.
Na hřbitov růže moc nedávám, protože dlouho ve váze nevydrží. U nás nejsou na hřbitově stromy a tak je trochu problém, vymyslet něco, co by tam vydrželo. Řezané kytky nemají moc šanci.
Nedávno jsem umotala nádhernou kytici s modrou hortenzií a doplněnou něčím modrým a zeleným. Na hrob jsem ji dávala večer a dopoledne to bylo zvadlé, protože pražilo slunce.
Z čeho jsem nadšená jsou bergenie, ty vydrží všechno. V loni jsem z ní sesadila mísu ještě s vřesy a je tam rok a je pořád hezká. Listy se jí zbarvily krásně do červena.Teď jsem nakoupila netřesky, různé barvy, tak jen je zasadit...
Ale to jsem trochu odbočila.
Růže jsem sázela (už se mi sem ani jedna nevejde) raději na jaře, mám pocit, že jaro je větší jistota, že se ujmou.
Možná je to blbost
A když jsme u těch růží, tak bych se ráda zeptala, mám 3 keříčky už hodně letité a ráda bych si je nějak namnožila, někde jsem četla, že v září se mají nařízkovat a dát pod sklenici a na jaře z kolínka obrostou, je to možné, nebo je to uplná blbost. Nebo může někdo poradit, jak namnožit?
Alkamatka
napsal(a):
A když jsme u těch růží, tak bych se ráda zeptala, mám 3 keříčky už hodně letité a ráda bych si je nějak namnožila, někde jsem četla, že v září se mají nařízkovat a dát pod sklenici a na jaře z kolínka obrostou, je to možné, nebo je to uplná blbost. Nebo může někdo poradit, jak namnožit?
Ano, já jsem takhle růže množila. Ale dělala jsem to, když růže odkvetla. Tři očka pod zem a dvě nad a pod sklenici. Někdy se to nepovedlo, ale mám takhle namnoženou růži Westerland a ta má 3 metry. Asi se na to hodí, protože už jí má ode mne kde kdo. Často byly růže slabé, no žádná sláva.
Viděla jsem, že se dají také množit tak, že stonek zapíchne do brambory a zasadí se to. Ale není mi jasné co se udělá s bramborou, když začne růst.
Tak tuhle krásu tu mám:
https://www.google.cz/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=r%C5%AF%C5%BEe%20westerland.
Jako, moc děkuji za starost o mé útlé tělo a můj již notně rozvrzaný gaučík.
Musím říci, že jižanská strava a slunce a plaváníčko v moři a každodenní
masáž celého těla od jedné zkušené (letité) číňanky se mnou udělaly své.
Vypadám a cítím se úžasně, nemusím se otáčet celý, ale otočím i krkem,
a gaučík má hned také veselejší náladu. Uííí a oj oj oj. Hop hop.
Je teda fakt, že bych plaval daleko více, kdyby moře neustále nebylo plné medúz.
Přiblíží se mrcha uplně nenápadně a žahne.
Ale je to brnkačka, nebolí to ani ze třetiny tolik, jako např. od vosy.
Takže stačí chvíli zůstat ve vodě, chladit, a večer natřít Octanovým krémem a je klid.
Akorát kdyby žahla tam dolu, tak to teda nevim, prej to není nic moc.
No asi si příští rok ty plafky s bramborou budu mušet do vody nosit. Uíí.
Oj oj oj.
Organická hmota (na kompostu) k rozkladu potřebuje dusík, vlhkost a vzduch.
Takže - hnůj do kompostu - rozhodně ano (dusík),
trávu ze sekačky - rozhodně ano (dusík), ale proházet ji (vzduch),
jinak udělá plesnivý nevzdušný slepenec a máte po rozkladu.
Takže je geniální ji například promíchat s tou štěpkou, nebo s listím.
Je uplně boží sbírat teď na podzim listí sekačkou a tu směs rozdrcených listů
a trávy sypat na kompost. To je ta nejlepší možná kombinace. Listí je nevýživné,
k rozkladu potřebuje dusík, ten mu dodá tráva a listí ji zase provzdušní a vše může
hezky pěkně fungovat.
Další obří spotřebitelé dusíku, aneb bez něj se vám rozloží jen velmi pomalu (a kompost
pak nebude výživný) - sláma (ta má nejvyšší ne-poměr rozkladu C ku N), kůra, štěpka, rašelina.
Pozor na truhlíky po letničkách. Lidi rádi vyklopí truhlík z balkonu na záhon nebo do kompostu.
Uvědomte si, že pokud celé léto hnojíte, tak truhlík je naprosto přesolený. Neboť hnojiva jsou v podstatě sůl, na kterou jsou navázány výživné prvky. Pokud byste větší množství intenzivně hnojených truhlíků cpali dlouhodobě na menší plochu, např. do skleníku,
tak si vesele devastujete zeminu solí. Truhlík po sezoně buďto do popelnice, nebo rozvolnit a rozesypat po větším záhonu, případně po větším kompostu - rovnoměrně.
A ideálně nehnojit např. Krystalonem (sůl, samá sůl), ale spíš granulovaným hnojem.
Geniální je na kompost chodit čůrat. To jako fakt.
Jednak je v moči dusík, druhak je to vláha a suchý materiál se nerozkládá.
Jsou tam i další živiny a prvky, které rozkladné bakterie zužitkují k životu svému.
Jsme kdysi mívali kompost za zahradním domkem a o grilovačkách tam bylo
pánské vécé a to vám byl rozklad - za tři měsíce hotový kompost.
Super jsou do kompostu drny (tráva a "hlína").
Nejlepší je tráva, drn, listí, hnůj - to je pak kompůstek.
Růže - k řezu jsou vynikající odrůdy firmy Tantau - viz. jejich stránky.
Některé Austinovy mají také výdrž (Teasing Georgia, Crown Princess Margareta, např.).
Javorko, staroanglické růže neexistují. Jsou to Anglické růže.
Případně historické růže.
Růže se nejlépe namnoží tak, že se v červenci zavolá do školky manželů
Pelcových, zda je možné poslat ROUBY, až toto odsouhlasí, tak v pondělí či úterý,
aby pošta rychle dodala, nejlépe po dešti či zrána nastříháme cca 25 cm větvičky
z kvetoucích či odkvetlých výhonů (kvůli vyzrálosti), ty se odlistěné dají např. do litrové
pet-lahve od mléka (řádně vymyté) - má širší hrdlo, dá se tam vlhký kousek ubrousku
nebo čistého hadříku, zavře a dá se to do polstrované obálky a odešle se do školky.
Tam z roubu vezmou očka a naočkují na podnože šípku. Další podzim, tj. za rok,
je růže připravena k vyrytí a zasazení u vás.
To je to nejlepší možné množení.
Řízkování je také možné, ale jak popsala Javorka - ne každá odrůda je schopna
vytvořit vlastní dostatečně větvený kořenový systém. Tudíž mnohé trpí vymrzáním
a nedostatkem výživy a vláhy (málo kořínků = málo Adidas).
Řízkuje se pod sklo z odkvetlého výhonu - tj. červenec, srpen. Později ne,
řízek musí stihnout vytvořit panenské bělostné kořínky, jinak přes mrazy vyschne.
Ideální je řízkovat již na finální místo, než řízkovanec nesnáší přesazování.
Na zimu řízkovance i sklenici chráníme chvojím. Jednak aby slunce nevytvářelo
ve sklenici skleníkový efekt (řízek vyschne, zničí se, probudí se uprostřed zimy
k životu), druhak aby půda kolem řízku nepromrzala tolik do hloubky či se koncem
zimy (únor, březen) nezahřívala již notně silným sluncem.
Ideální je řízkovance nakrývat sněhem např. z cestičky, pokud sníh je, že...
Westerland moc hezky voní. Škoda, že ráda namrzá (na horách).
Podobné odrůdy jsou Arabia, J. G. Mendel, Fighting Temeraire.
http://ruze.wi.cz/fotogalerie/j-g-mendel-1.html
Jinak vám jdu napsat, že jsem po pěti týdnech dnes byl na Vlaškáriu,
no ale teda... Z Barbuchy vyrostl naprosto nádherný kohout. Je uplně xežrání.
Akorát kokrhá trochu jako když mutuje, tak věřím, že to ještě vyladí, kočičák jeden.
Je uplně nejkrásnější na světě, totiž :).
A ty zlé jazyky, které tvrdily, že má na vlašáka malýho (hřebínka),
ty budou koukat, až dám příště fotku. Uíí.
Barbuchova maminka a její dvě souputnice se udatně pustily do línání,
takže na snášku zbylo pět soudružek a ty dneska snesly čtyři vajíčka,
takže Honzík von gaučík je silně spokojený.
Jedna stříbrně zbarvená slepička, mladá, se stala kvočnou, takže jsem
ji dneska hbitě eliminoval, neboť kvokavost u nosných plemen nepodporuji.
Tak to tam mám zase hezky pěkně omlazené a odlehčené a vyladěné,
no málem skoro krása začala střídat nádheru.
Má úcta.
Ohoo, děkuju za uvítání.
To víte, ani jsem nevěděl, jak se mám oblíknout, když jsem fčéra vyrazil do města.
Tak jsem si dal tričko a vestu a málem jsem zimou cíp.
Večer už byl kašlík, přece jenom, teplotní posun 20 stupňů je znát.
No ale já, dycky když cejtim, že takhle na mě něco zezádu leze,
tak si vždycky udělám Paralen-Grip, pěkně horkej do hrníčku a to vypiju
a honemalerychle skočím na gaučík a tam se zavrtám a i kapucku si natáhnu
a tak nabalenej spím a ráno je mi fajn a vůbec nestonám.
Chřipku jsem měl akorát před léty, když bylo f práci povinné očkování,
tak jsem ji z té vakcíny hezky pěkně chytnul.
Od té doby se nevočkuju na nic a proti ničemu a jsem zdravej.
Já bych řekl, že ten můj věrný přítel gaučík na tom má také ale převelikou zásluhu.
Dneska už jsem oblečení na vlaškárium mnohem lépe vychytal.
Hezky pěkně bufy a kulicha a zimní kombinézu a bylo mi hej.
A dokonce jsem i vodtáhnul jednu letitou skříň, ještě po Němcích.
No ale poklad za ní nebyl, ale za to jsem tam našel SEDM ! kočičích misek
a dokonce i jednu dvoumisku. No teda ale...
Takže si teďka hnedka můžu pořídit třeba deset koček, kdyby na to přišlo.
Mňáúcta.
vytvořit vlastní dostatečně větvený kořenový systém.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Mohu doporučit "píchnout" řízek do písku.
Vytvoří bohatý kořenový systém.
Zbyl nám písek, všechny řízky - nejen růže, se chytly.
Použiji práškový stimulátor růstu - v "pudru" obalím na řezu.
Zakořenila mi i řezaná, kupovaná růže - sazená v květnu.
rapotacka11
napsal(a):
vytvořit vlastní dostatečně větvený kořenový systém.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Mohu doporučit "píchnout" řízek do písku.
Vytvoří bohatý kořenový systém.
Zbyl nám písek, všechny řízky - nejen růže, se chytly.
Použiji práškový stimulátor růstu - v "pudru" obalím na řezu.
Zakořenila mi i řezaná, kupovaná růže - sazená v květnu.
Pokud odrůda nemá ke tvorbě dostatečného kořenového systému předpoklady,
tak ji ani pískem neošálíte. Ale doporučení je to dobré.
Obecně jsou písčité půdy suché a chudé, tudíž se kořen víc snaží, víc roste,
aby zjistil, zda náhodou "tam za rohem" nečíhá zdroj (vody a živin).
Zároveň jsou písčité půdy více záhřevné a více vzdušné, takže kořen i ve větší
hloubce má dostatek tepla i vzduchu pro bujnější růst.
Lepší je sázet na podzim, jednak je širší sortiment a druhak,
při brzké výsadbě a pozdním nástupu zimy, stihne růže do mrazů
vytvořit bílé kořínky a v jejich tvorbě na jaře pokračuje, takže má oproti
rózám na jaře sázeným/náskok.
Pokud ale sázíte pozdě nebo brzo půda zamrzne nebo je suchá nebo studená,
tak bílé kořínky nebudou a růže v podstatě zůstane "založená" do jara,
a pak teprve začne kořenit.
Zase je kvalitní založení lepší, než např. postup některých školek - vyryjí vše
na podzim, část se na podzim prodá, co se neprodá, co se založí a doprodá
na jaře. Tohle firemní (masivní) založení je ale často hala-bala, neodborné,
takže růže, při silných holomrazech v zimě, trpí vysycháním.
V tom případě je lepší růže, která je vyrytá a zasazená až na jaře.
Tj. rovnou ze země - do země.
Případně jsou školky (např. Skaličany - Miloslav Šíp), které mají geniální
podmínky pro zimování na podzim vyrytých sazenic. Konkrétně Šíp má velkou
starou konírnu, kde je stálá teplota i vlhkost, sazenice tam nevysychají,
ale ani předčasně neraší - jsou tam asi dva stupně nad nulou, což je přesně
akorát.
Opravdu velké růžařské domy (Kordes, Tantau) pak mají speciální chladírny,
kde podmínky udržují uměle.
Tudíž na podzim vyryté sazenice nemohou holomrazy u nich ohrozit
a na jaře jsou také velmi kvalitní.
Na jaře je poslední roky hlavní problém sucho. Minimum sněhu - tj. minimum
jarní vláhy, půda je hned teplá, tj. pro tvorbu bílých kořínků nemá růže tolik času
a už jsou vysoké teploty. Takže se hodí vydatná zálivka, správné mulčování,
rozumné odstranění nadzemní hmoty (výhonů), ale až na jaře, aby přes zimu
růže mohla asimilovat a nebyla hladová.
Jo, ideální recept neexistuje.
Prostě to chce zkusit a buďto to pude nebo to pude ještě líp.
Skaličany mají ovšem nabídku už notně prořídlou. Nabídku zveřejňují
v květnu-červnu (netypicky - pro podzimní objednání) a zrovna anglické růže
jsou ještě v červnu vyprodány.
Další školky ke Gůglení - Pelcovi, Proplant. Jiné české spíš nedoporučuji.
Geniální je školka v holandském Lottum (Tuin centrum).
Tam je kvalita a cena nejlepší.
Má úcta.
Zahradní růže k řezu:
Chippendale - s obrovskou výdrží květů a meruňkovou vůní
http://ruzepelcovi.cz/Galerie/Licencovane-ruze/Rosen-Tantau/Chippendale-.aspx?NodeID=560
Piano - jedna z nejlepších zahradních (ne skleníkových) růží k řezu
http://ruzepelcovi.cz/Galerie/Licencovane-ruze/Rosen-Tantau/Piano-.aspx?NodeID=560
Augusta Luise - obří a velmi silně voňavé květy, nemají takovou výdrž, ale i tak je skvělá,
listy mohou trpět na černou skvrnitost, jako potomek známé Westerland hůře snáší dlouhé tvrdé zimy, ale dobře vyrazí opět ze země
http://ruzepelcovi.cz/Galerie/Licencovane-ruze/Rosen-Tantau/AUGUSTA-LUISE-.aspx?NodeID=560
Gospel - neskutečně skvělá a silná vůně, zcela zdravé listy
http://ruzepelcovi.cz/Galerie/Licencovane-ruze/Rosen-Tantau/Gospel-.aspx?NodeID=30
Mary Ann - zdravá, bohatě nakvétá, enormní výdrž květů, nevoní
(nedbejte, co píší Pelcovi - vůni udávají, realita je jiná)
http://ruzepelcovi.cz/Galerie/Licencovane-ruze/Rosen-Tantau/Mary-Ann-.aspx?NodeID=560
Lichfield Angel - anglická růže s květy, které vydrží i dva týdny, na záhoně se sklánějí,
proto je vhodné je řezat do vázy, téměř nevoní
http://ruzepelcovi.cz/Galerie/Licencovane-ruze/David-Austin-Roses/Lichfield-Angel.aspx?NodeID=568
Darcey Bussell - kvalitní odrůda vhodná i do horších půd, květ má střední výdrž
http://ruzepelcovi.cz/Galerie/Licencovane-ruze/David-Austin-Roses/Darcey-Bussell.aspx?NodeID=568
Teasing Georgia - velký keř produkuje mnoho velkých květů, nádherná barva, v chladné místnosti vydrží ve váze 2 týdny, hezky voní, nepochopitelně opomíjená špičková odrůda
http://ruzepelcovi.cz/Galerie/Licencovane-ruze/David-Austin-Roses/Teasing-Georgia.aspx?NodeID=568
Cantilena Moravica - levná česká spolehlivá odrůda, vhodná k řezu
http://ruzepelcovi.cz/Galerie/Velkokvete-ruze/Cantilena-Moravica.aspx?NodeID=560
Lidka - další česká hvězda, fotka Pelcových jí škodí, je jinak krásná,
keř může na suchých přehnojených půdách trpět padlím
http://ruzepelcovi.cz/Galerie/Velkokvete-ruze/Lidka.aspx?NodeID=560
.
Dobrý, dobrý den, je to dobrý.Pustili mě konečně zas do letadla, ale dalo to fakt hodně papírování a vysvětlování a přitom to bylo, ale úplně jasné hned od začátku, tedy pro mne, ale ostatní to nemohli pochopit, tak se to tedy fakt protáhlo.Přitom šlo o úplnou maličkost. Při nástupu a usazení v letadle přišla letuška, podívala se na mě a říká dědečku, kdyby se vám udělalo náhodou zle a chtělo se vám zvracet, tak tady máte pytlíky a ty použijte., rozumíte?Ano samozřejmě odvětil jsem.Letadlo se rozjelo a začalo stoupat, trošku se zatřáslo, to byla chyba, tak jsem použil pytlík.Za chvilku dorazila letuška a kolem mne to bylo všechno pozvracené, ona se do mě hned pustila co jsem to provedl.Já nic, to ty kolem mne, odvětil jsem a ukázal svůj sáček do půlky plný.Přeci jsem nemohl pozvracet celé letadlo, a sama viděla zvracet i ostatní, tak se to rozšířilo po celém letadle, že jsme se museli zasejc vrátit na letiště.A mě tam hnedka zadrželi jako teroristu.Musel jsem jim to fakt po lopatě vysvětlit, jak k tomu všemu došlo, že jsem v tom nevině, zřejmě jazyková bariéra.Tak co se vlastně stalo, nazvracel jsem ten pytlík fakt plný, ale při zvracení mi do něj spadly i zuby.tak co jsem měl dělat, abych to nerozlil tak jsem s milého pytlíku upil a lidi co to viděli hned začali zvracet.Proto s ohledem na ty to pasažéry jsem se otočil na druhou stranu, rychle sáhnu do pytlíku pro zuby, rychle jsem je olízl a strčil do pusy a oni nevím fakt proč, začali taky zvracet a navíc se to začalo rychle šířit po celém letadle tak jsme se vrátili zpět na letiště.Prostě ouplná banalita, ale příště budu raději cestovat autobusem a lodí.Celou tu hroznou dobu mi nikdo doma neuklidil kurníček, tak to v něm vypadalo jako v tom letadle, ale dobrá zpráva, že po 14 dnech tam nebyl ani jeden čmelík. Jak se tak dívám tak Honzík tu byl pěšky dřív než já letecky .Jendo dík za ten odkaz na pelcáky, sice nevím kam to dám, ale neodolal jsem.Vetšinou sice kupuji ve výprodeji za pár kaček, tak jsem zvědav co provedou pelcáci.
Tak si myslím, že sem (VŘT) delší dobu dost lidí nepříjde a že po přečtení příhody začátka dostali stený záchvat jako pasažéri v letadle. Začátek nekouká na reklamy, kdyby jo tak ví že má používat fixačí krém COREGA. Já ho také nepoužíval a občas mi protéza vystřelila z huby když to člověk nejméně potřeboval. Od té doby co používám fixační krém COREGA se cítím sebejistě a mohu si v pohodě i zařvat.
Ale pozor, Horalku, aby vám kousek fixačního krému značky Corega neukápl např. na židli. To se onehdá stalo jednemu mému známému, na židli si mezitím čiperně sedla tchýně a už ji nikdo nikdy neodpáral. Dokonce zlé jazyky tvrdí, že tchýně takto chodí dodnes, shrbená a s křesílkem na pr... No, každému, jak si zaslouží, že?
Já dokonce přes časem uvažoval, že si fixační krém Corega namačkám na gaučík
a zaujmu svou nejoblíbenější polohu a už se z mého milovaného gaučíku nikdy
nehnu.
Štamgasti v hospodě sledují televizi, ČeskoSlovensko má talent, kde se hadí žena točí kolem tyče jak anakonda. To nic neni, prohlásí jeden. To já dokážu jinačí věci. Prosím tě a jaké, dyť si vyšel z páté třídy. No jaké, jaké. Dokážu se kousnout do oka nebo do zadku. O co že né ? O panáka. Tak jo. Štamgast vyndal skleněné oko z důlku a dvakrát do něj kousnul. Pak vyndal z huby zubní protézu do ruky a kousnul se do zadku.
Už jsem byla ráda, že se mi po nemoci uklidnil žaludek a dala jsem si normální snídani. No, a pak si jdu číst teplákovku.
Tedy Začátku!
Hezký den!
Tady je nádherně, ale jen přes sklo. Venku je hnusná zima, ale to asi všude. Já tedy ven nepolezu, musím odpočívat, protože jsem slabounká, jak muška.
Hodonínsko hlásí slunečno, ale kosa jako sfině, Javorko, to ti závidím, že nemusíš ven, já se právě vrátila z masny a koupila jsem pižmovkám mleté maso, neboť se mi nějak holky začali okusovat tedy oždibovat. No a slepičky volají po vyčištění kurníku, tak se teple obleču a jdu na to než se na mě přiřítí moje vnučka, malý zlostek. Chtěla by semnou a to bych ji asi do večera nedala do pořádku.
Ty růže jsou fakt nádherné, takže rozbiju prasátko, vykašlu se na množení a koupím keříky a na jaře zasázím,
Tak přeji všem hezký den.
To je rozumný. Určitě bych to taky udělala. Tyhle růže jsou nádherný a nadělají mnohem víc parády. Když si vzpomenu na ty růže, co jsem mívala dřív, pár květů za rok...
Myslela jsem, když jsme se sem stěhovali, že mi tady moc neporostou, ale jedou jak divý. Zvlášť ty, co jsou u domu. Krása.
Moje sestra tu má před chalupou asi čtyři veliké pnoucí růže, už hodně let. Ale když vidím jak neustále bojuje s padlím, tak je mi jí líto. Chce to si fakt vybrat odolné odrůdy.
Já mám u branky taky jednu takovou. Je to myslím New Down (z pod sklenice), na jaře je hezká, ale pak během léta se na ní objeví asi černá skvrnitost a je ošklivá. Tak nevím jestli ji nemám zlikvidovat.
No, já jsem byla venku ráno, abych obstarala slepice a kachny a úplně mi to stačilo. Brrr.
Můj muž to má úplně otočené. V noci je vzhůru a pak celé dopoledne spí. A tak mě nezastoupí a já to těm slepicím nemůžu udělat, abych za nima nešla i když jsem nemocná. Ale nákup obstará, musíme jezdit autem, máme to do obchodu hodně daleko a tam bych dnes fakt nedošla.
Koukám na teploměr a venku je 10. No, pořád je to lepší než ráno ty 4. A to tam nádherně svítí slunce. Stejně se tam půjdu za chvilku půjdu podívat.
Roseane

XXX.XXX.108.91
Dobry den. A růže stolista? Doporučíte mi kde sehnat nějaký voňavy kultivar? Pěstovala je babička, vypadaly krasne a hlavně úžasně voněly, ale ja je nemohu nikde sehnat. V zahradnictví mi říkali ze ji uz nikde nesezenu.
Roseane
napsal(a):
Dobry den. A růže stolista? Doporučíte mi kde sehnat nějaký voňavy kultivar? Pěstovala je babička, vypadaly krasne a hlavně úžasně voněly, ale ja je nemohu nikde sehnat. V zahradnictví mi říkali ze ji uz nikde nesezenu.
Možná ji ještě má bylinkář pan Vladimír Vytásek z Litovle u Olomouce, zkuste si ho vyhledat na internetu, měl tam uvedený i telefon.
Růže stolistá?
To jsem zvědavá, co na to napíše Honzík. Výraz znám, ale vůbec nevím, jaké růži se tak říkalo.
Možná to nebyla jen jedna, ale jen označení nějakých plnokvětých keřovitých růží.
Koukala jsem se na Šípovo zahradnictví, tam mají historické růže, ale výraz stolistá, jejich vyhledávání nezná. I Googel ukáže každý obrázek jiný.
Tak Honzíku, jak je to?
Matsik

XXX.XXX.104.254
U nás máme zahradnictví takové malé a tam ji mají. Teda doufám, že ji ještě mají ale myslím, že by nebyl problém se domluvit a naočkovat.
U Pelců ji seženete - http://www.ruzepelcovi.cz/Galerie/Botanicke/R-centifolia-ruzova-.aspx?NodeID=567
(centifolia je v překladu stolistá) Dana.
Http://www.ruzepelcovi.cz/Galerie/Historicke/Blanche-Moreau.aspx?NodeID=566
Ještě jedna bíle kvetoucí Dana.
Zacàtek ja som sa vàzne zacital a no nic, ja lietam pravidelne a ked si to predstavim tak ja bych bol asi medzi prvymi postihnutymi este ze nelietame na rovnakej linke ;inak normàlne fantazirujem ako si zorganizujem zàhon, pre honzika nasiel som aj tie holandskè strànky no fantàzia este raz vdaka.
Věrko, přeji krásné předsváteční blinkání a zítra náležitě veselou a vydařenou oslavičku.
To vám ani nebudu raději vyprávět, jak jednou na hudebním táboře...
Jak jednou na internátě jsme s chlapci z pokoje vyrazili na pivo (ano, bylo mi 14)
a jeden dvoumetrový druhák míval tehdá svou žíznivou hladinku na devíti kouscích,
ale ten večer mu to zrovna nějak nesedlo a protože jsme seděli...
No, jak říkám, ani vám to nebudu vypravovat.
A pokud jde o růže a o vůni, nemusíte pěstovat zrovna historické (a zrovna centifolie),
abyste měli na zahradě obláček nádherné vůně starý růží.
Anglické ´Munstead Wood´, ´Young Lycidas´, ´Gertrude Jekyll´, ´Harlow Carr´
nebo moje z nejmilejších - ´William Shakespeare 2000´ vám provoní kus zahrady
zcela spolehlivě. Jsou kompaktnější, zdravější a opakují kvetení.
Navíc jsou odolnější dešti, což zrovna centifolie (stolístky), kvůli jejich velkému množství
velejemných plátků, nejsou. Trpí botrytidou okvětních plátků (tzv. mumijky).
Z historických opakujících pak nemá konkurenci ´Rose de Rescht´ a ´Louise Odier´.
Nelepí, kvetou opakovaně a jsou dechberoucí. Většina českých školek již je má vyprodány. Jak jsem psal výše, objednává se pro podzimní výsadbu v červnu.
´Rose de Rescht´ se výjimečně dá v červnu koupit kontejnerovaná v Obi.
Voní mnoho růží, však kdo chce, najde si, které, a kde je zakoupit.
Využívejte i německé, holandské nebo polské školky.
Vynikající a na historické růže se specializující je nejstarší německá školka
Schultheis. Její současný ředitel, Christian, je naprosto senzační a progresivní.
Jen pozor na záměny, jsou bohužel překvapivě časté.
Dodávali např. rostliny do výsadby v Průhonické části Chotobuz (sbírkový genofond růží)
a odhalil jsem jim tam už několik nesrovnalostí. Růžím zdar.
http://www.rosenhof-schultheis.de/Rosen/Historische_Rosen/index.html
Předpokládám, že fórum Krásné růže už znáte.
I zde můžete u majitelky objednat mnoho historických růží a neznám v ČR
nikoho jiného, kdo historickým růžím rozumí víc a má větší rozhled.
http://www.krasneruze.cz/index.php/forum/recent
Dneska opět čtyři vajíčka, holky jsou šikulky. A foťák jsem nechal doma. Tak příště.
Tak už jsem to vydejchala, teda začátku, vy jste mi dal
Jinak všechny zdravím a jdu užívat volného večera, manžel je zapisovatel u voleb.
A zejtra bude taky pohoda, konečně nemá pršet. Manžel stále u voleb, děti nemocný. Tak vezmu jezevčíky a půjdeme se klouzat v bahně na zahradu.
Jinak k růžím teda fakt nic nedám. Něco by se na zahradě našlo co tam nasázela babička. Jedna růže teda nepřežila přejetí sekačkou. A občas vypadají, že nepřežijou můj jarní řez
Letos jsem již učinila objednávku a zahradu rozšířím o jeřáb sladkoplodý. Několik černých a červených rybízů. A musela jsem objednat i rakytník samce - nevydržel a chcípnul. A tam tam letos je samice bez plodů. A to nemůžu slepičkám udělat, protože mají rakytník děsně rády. Dokonce se naučily vyskakovat do výšky a rakytník ozobávat.
Krásný večer všem, stejně postiženým . Horale tak dnes jsem konečně dotavil posledních sto souší napadených zavíječem, tak snad bude po ochlazení konečně pokoj Pochytal 15 kohoutků a zítra se svezou ve škubačce spolu s šesti kousky husy domácí Podařilo se prodat 15 ks drůbeže tak mi snad 40q pšenice + nějaké ty mlsky, do další úrody vystačí. Hlavně slibuju že si příští rok nalíhnu jen 20 nebo snad 30 ks od každého plemene.Začnu stím co bude dobře snášet již v lednu.Orpingtonky tříbarevné, vlašky rodobarvé, araukány černé, velsumky koroptví a oranžově zbarvené, z.velsumky koroptví, stříbrné a oranžové.
Teda já jsem si dala. Pustila jsem si film Mělčiny. Teda jako celej film je o ženský, kterou se snaží celou dobu sežrat žralok. Sem tam skousne nějakýho člověk navíc, když se jí někdo pokusí zachránit. Teď se pomalu budu těšit, až manžel přijde od voleb domů
Začátku, teda ne že by mi vadilo, že to ty slepičky ten rakytník okoušou (ozobou nebo tak něco). Protože ono to obírat, to teda fakt je děs.
Tak abych netrhala partu, tak jsem vyhrabala pár fotek co nám kvetlo letos. Ale já se fakt o růže neumím starat. Když je na podzim přihrnu kompostem, tak se tam nastěhujou akorát mravenci
Přeju dobrý večer. Začátku, dřív než jsem se dal do čtení jsem si prohlédl obrázky a první co mne napadlo při pohledu na ty souše, co na to zavíječ. Pak jsem si to přečetl. Předloni jsem přišel také asi o sto souší a to jsem je měl va skříni v garáži. akorát už nebylo co tavit, zbyly jenom rámečky plné pavučin. Nyní je prohlížím pravidelně a jakmile zjistím někde pavučinku okamžitě pálím síru.
Já jsem dneska také porážel, napřed králiky a pak drůbež. U králiků jsem byl velice mile překvapen. Ve věku 130 dní u dvou králiků váha 2,20 kg jednou 2,40 kg a jednou 2,60 kg.
Stažený, vykuchaný s droby a hlavou. První dva kříženci ♀Nb x ♂Ča a další dva ♀Vss x ♂Bu. Pak prišlo o hlavu 6 slepic jeden kohout. Akorát u mne bylo všechno růčo. Zítra bude druhej díl, potřebuju ještě tak 30 kousků sprovodit ze světa. Tak se jdu na to vyspat. Přeju všem hezkou, klidnou, dobrou noc.
Roseane

XXX.XXX.108.91
ovecka
napsal(a):
U Pelců ji seženete - http://www.ruzepelcovi.cz/Galerie/Botanicke/R-centifolia-ruzova-.aspx?NodeID=567
(centifolia je v překladu stolistá) Dana.
Dekuji moc.
Roseane

XXX.XXX.108.91
honzapm
napsal(a):
Věrko, přeji krásné předsváteční blinkání a zítra náležitě veselou a vydařenou oslavičku.
To vám ani nebudu raději vyprávět, jak jednou na hudebním táboře...
Jak jednou na internátě jsme s chlapci z pokoje vyrazili na pivo (ano, bylo mi 14)
a jeden dvoumetrový druhák míval tehdá svou žíznivou hladinku na devíti kouscích,
ale ten večer mu to zrovna nějak nesedlo a protože jsme seděli...
No, jak říkám, ani vám to nebudu vypravovat.
A pokud jde o růže a o vůni, nemusíte pěstovat zrovna historické (a zrovna centifolie),
abyste měli na zahradě obláček nádherné vůně starý růží.
Anglické ´Munstead Wood´, ´Young Lycidas´, ´Gertrude Jekyll´, ´Harlow Carr´
nebo moje z nejmilejších - ´William Shakespeare 2000´ vám provoní kus zahrady
zcela spolehlivě. Jsou kompaktnější, zdravější a opakují kvetení.
Navíc jsou odolnější dešti, což zrovna centifolie (stolístky), kvůli jejich velkému množství
velejemných plátků, nejsou. Trpí botrytidou okvětních plátků (tzv. mumijky).
Z historických opakujících pak nemá konkurenci ´Rose de Rescht´ a ´Louise Odier´.
Nelepí, kvetou opakovaně a jsou dechberoucí. Většina českých školek již je má vyprodány. Jak jsem psal výše, objednává se pro podzimní výsadbu v červnu.
´Rose de Rescht´ se výjimečně dá v červnu koupit kontejnerovaná v Obi.
Voní mnoho růží, však kdo chce, najde si, které, a kde je zakoupit.
Využívejte i německé, holandské nebo polské školky.
Vynikající a na historické růže se specializující je nejstarší německá školka
Schultheis. Její současný ředitel, Christian, je naprosto senzační a progresivní.
Jen pozor na záměny, jsou bohužel překvapivě časté.
Dodávali např. rostliny do výsadby v Průhonické části Chotobuz (sbírkový genofond růží)
a odhalil jsem jim tam už několik nesrovnalostí. Růžím zdar.
http://www.rosenhof-schultheis.de/Rosen/Historische_Rosen/index.html
Předpokládám, že fórum Krásné růže už znáte.
I zde můžete u majitelky objednat mnoho historických růží a neznám v ČR
nikoho jiného, kdo historickým růžím rozumí víc a má větší rozhled.
http://www.krasneruze.cz/index.php/forum/recent
Dneska opět čtyři vajíčka, holky jsou šikulky. A foťák jsem nechal doma. Tak příště.
Dekuji za info
Stolistku jsi chce jen z nostalgie. Jako vzpomínku na babičku. Nejuzasnejsiho, nejmilejšího člověka v mem životě.
Na ostatní růže taky rada mrknu. Místa je tu spousty. A pokud krasne voní.. asi neodolam :).
horal
napsal(a):
Přeju dobrý večer. Začátku, dřív než jsem se dal do čtení jsem si prohlédl obrázky a první co mne napadlo při pohledu na ty souše, co na to zavíječ. Pak jsem si to přečetl. Předloni jsem přišel také asi o sto souší a to jsem je měl va skříni v garáži. akorát už nebylo co tavit, zbyly jenom rámečky plné pavučin. Nyní je prohlížím pravidelně a jakmile zjistím někde pavučinku okamžitě pálím síru.
Já jsem dneska také porážel, napřed králiky a pak drůbež. U králiků jsem byl velice mile překvapen. Ve věku 130 dní u dvou králiků váha 2,20 kg jednou 2,40 kg a jednou 2,60 kg.
Stažený, vykuchaný s droby a hlavou. První dva kříženci ♀Nb x ♂Ča a další dva ♀Vss x ♂Bu. Pak prišlo o hlavu 6 slepic jeden kohout. Akorát u mne bylo všechno růčo. Zítra bude druhej díl, potřebuju ještě tak 30 kousků sprovodit ze světa. Tak se jdu na to vyspat. Přeju všem hezkou, klidnou, dobrou noc.
Ahoooj kamarát a včera potešeníčko nebolo? no to teda... pozerám, ako ste sa tu rozpísali o ružiach.pekné. ale u mňa by to určite neprežilo, kozy by s tým urobili krátky proces..
Nazdárek kamaráde, to je dost že ses také ukázal. Už jsem měl obavy jesti nejsi někde hospitalizovanej, ale jak vidím je to dobrý. Já jsem si také trochu zamarodil o d minulého pátku. Od pondělka jsem pak chodil každý den k doktorce a pokaždé jsem se vrátil domů s nepořízenou. Čekárna vždy plná tak 20 lidí a to já několik hodin čekat nebudu, ještě bych něco chytil . Léčil jsem se radši po svém, do medu jsem zamíchal na drobno nakrájený česnek a cibuli, do čaje pak Spišskou borovičku z Košíc s dubovím drievkom. Nevím čím to je ale pokždý když na mne něco vleze tak mi dojde víčkovice. Budu muset udělat větší zásobu, abych nebyl nemocen. Jé to už slyším babičku " to si celý Ty, vymyslíš jakoukoliv vejmluvu abys mohl chlastat". Pravdu sice má, ale já ji tvrdím že je to pro mé zdraví. No a v tomhle počasí kalíšek po ránu to je životabudíč. Roztáhne to cévy, zrychlí krevní oběh, lépe se dýchá a bystří to mozek (někomu). Nějaká borovička ještě zbyla, tak se jdu probudit a pak na zahradu krmit. Je sice ještě tma, ale v sedm musím jít. V devět totiž jedeme s kamarádem pro další várku palet. Ani nevím jak dnes bude, momentálně je venku moktá cesta a teploměf někde na 6°C. Jo a zapoměl jsem se pochlubit. Včera bylo první vajíčko od stříbrných češek. Přeju všem příznivcům VŘT hezký víkendový den. A nehoňte se, steně už nic nedohoníte, zima nás předběhne.
Začátek s tím bejlím a vratičem zavěšeným vypadá jako čarodějnej dědek, že jo?
Jo, Camelot jste si, Začátku, vybral mooc dobře. Je to moc šikovná a komplet zdravá
růže, zcela odolná mrazu, nikdy nenamrzne, což je u pnoucí odrůdy nesmírně důležité.
Ale zase na úpalu její květy vydrží jen pár dnů a opadávají, ale produkuje nové, další.
Druhé kvetení už je slabší, má to po rodičích (matkou je slavná Kir Royal od Meillanda).
Bobby James - počítáte s tím, že tahle růže naroste klidně 10 METRŮ?
Kvete 1x a je nesmírně bujná, opět jedna, co nenamrzá, ale u 1x kvetoucího rambleru
je to běžné. Camelot je climber a tam je to naprostá vzácnost.
No, já už chystám ovečkám známky na uši, budu nacvakávat a zapisovat,
kdo se s kým loni na podzim pomuchloval, a co z toho bylo.
Navíc mi dorazila jakási nepřehledná lejstra ze statistického úřadu, kde
mi další zbytečnej úředníček (aneb tušili jste, že naše malá chudá země si může
dovolit platit tak naprosto zbytnej aparát, jako Statistika zemědělství, lesnictví
a životního prostředí? V čele s ředitelem, náměstkem a miliardou administrativních
pr.covnic.
Takže se těmi lejstry mám v plánu dnes či zítra prokousat, no možná to odložím
na příští týden, páč toho mám jaksi po své nepřítomnosti nějako moc.
Dnes to vypadá na krásný den, takže hop hop hop, nastartovat gaučíky a hurááá...
Pěkné dopoledne. Tak u nás to teda na krásný den nevypadá. Aktuálně venku 7 stupňů, zataženo.
Honzíku, tak to já mám s tím cvakáním známek ovcím docela problém. Já to prostě nezmáčknu, jak vidím ten trn, co jim má pak udělat díru v uchu, tak pomalu omdlívám. No ještě že to dělá manžel, akorát že pak musí zároveň držet ovci a cvakat.
veraboskova
napsal(a):
Vychází to naprosto přesně: manžel si dá dvě křepelky, já s dětma po jedné a dvě křepelky zbydou na poslání babičce a dědovi.
Jestli vy jste si Oljo nemyslela, že jsou to kuřata
Tak na kuřata se mi to zdálo mrňavé, takže jsem předpokládala, že to budou asi ty křepelky.Já ale křepelky naživo neznám, počítám, že to je jako větší holub co se týká masa.I tak toho bylo na pekáči docela dost, ale jak vidím, máte zajištěn odbyt Pěkný den a dobré trávení
veraboskova
napsal(a):
Vychází to naprosto přesně: manžel si dá dvě křepelky, já s dětma po jedné a dvě křepelky zbydou na poslání babičce a dědovi.
Jestli vy jste si Oljo nemyslela, že jsou to kuřata
Ahoj... a koľko váži jedna vypitvaná bez drobkov?tá na mäso?pozerám, že je k obedu konečne niečo, z čoho tiekla krv a ako prílohu k tomu máš čo?... mimochodom, ja som mal na obed bryndzové halušky
Nomáde, tak jsem se ptala manžela, který si vede evidenci na všechno a vykuchaná křepelka masná bez drobů mladá (zabíjíme kolem 7mi týdnů) má vykuchaná bez drobů kolem 20 dkg. Ale zabíjíme většinou jenom samečky, a ty jsou drobnější.
Příloha byla bramborová kaše. Před koncem pečení jsem přidávala trocha másla.
Tak jsem dneska uklízela na zahradě a ostříhala jsem některé růže a donesla si je do kuchyně. Vůně jak v parfumerii a krása a nádhera v jednom. Škoda, že to necítíte. Jsou to převážně anglické růže od Austina ( růžová Jubilee Celebration, oranžová Crown Princess Margareta a tmavočervená Headcliffe). Nejvíce voní ta strakatá - Broceliande (provoněla kuchyn i schodiště) a Celebration.
Slepičky začaly snášet a momentálně se připravují na krajskou výstavu a speciálku šumavanek.
Jinak dneska se to u nás na západě honilo - sluníčko, déšť, zataženo, teplota 13°C.
Zmladila jsem záhon malin, staré trsy mi manžel přihrnul na kraj pozemku, třeba tam ještě něco udělají.
Vyndala jsem mrkev z mého čtverečkového záhonu a sklidila z plochy velikosti otevřeného velkého sešitu 2,5Kg krásných dlouhých skoro rovných kořenů. Jsem nadšená. Před 14 dny mi dcera uklidila do mrazáku 6 nádherných řapíkatých celerů a 10 velikánských červených řep. Během léta jsem vyndala postupně 12 pórků 3cm průměr a 9 salátových cibulí od 250-400g. Záhon se vyplatil, byl skoro bez plevele a pěkně držel vodu. Dana.
Bar bar bar bar bar bar bar...
Bar bar bar... Bar bar bar bar bar bar bar...
ja

XXX.XXX.55.7
Honzíku tak toto sa dá závidieť, a samozrejme obdivovať

honzapm
napsal(a):
Bar bar bar bar bar bar bar...
Bar bar bar... Bar bar bar bar bar bar bar...
Nádherný kus!
Dano, růže máte ještě krásné. Já bych na zahradě na zahradě našla možná jednu. Úroda ze záhonku je neuvěřitelná.
Pro Andreu a ostatní nastydlé:
Protože zázvor s citronem po několikátém hrnku už moc nechutná, tak tady je recept od místního pana doktora.
600 ml vody, kus skořice,6-8 hřebíčků,3 kuličky nového koření vaříme 10 minut.
Koření se vyndá, nechá se jen skořice. Do chladnoucího odvaru se přidá med a citron.
Pomalu se popíjí.
Ahoj děti moje, téměř vlastní (a už velký a samostatný).
Tak to jsem rád, že se vám strašidlo (Barbucha) líbí.
Přiznám se bez mučení - mě se líbí taky.
Navíc si naprosto přesně pamatuju, jak se vylíhnul, ze kterého vajíčka,
a tak dále. Jako kuřátko v akvárku děsně zlobil, tak šel předčasně
ke větším kohoutkům do odchovny, ale nebál se jich a pěkně tam zapadnul
a nic mu nedělali, a tak dále. Rostl hodně pomalu a pořád se mu někdo posmíval,
ale já mu věřil a je nakonec moc krásnej. Navíc tu fčera byl jestřáb, takže takhle
vypadá po lítém boji, který vyhrál, akorát ten ocas má lehce upravenej, mno.
No asi o něm natočím film, jak se z autsajdera stala hvězda a budu to i promítat
v biografu. To bude na kapesníček, nebo dva, nejmíň...
Mno a dneska ráno otevřu okno v koupelně, zaujmu pozici na míse,
rozmýšlím, jestli předem nebo zadem, a mňaukho. Zvenku se linulo líté mňaukání,
tak jsem přerušil (myšlenkový) tok a vydal se f pyjamu na dvůr a tam pod autem
byla Cecilka. Seznamte se, prosím. Naprosto drze mi okupuje gaučík, ano, TEN gaučík, a já tak musím sedět normálně na židli, ano na židli.
Tak už mám tři kočky. Hezky pěkně. To nám ta nedělička pěkně začíná.
Má úcta.

Honzíku, tieto Vaše pekné príspevky tu chýbali, až teraz je to ono
A jéje. To je ale pěkná Cecilka. Můj muž říká, že naše Emilka vyhrála jackpot. Cecilka zřejmě taky.
Taky jsem si vybrala fotky, jak předvedu, jak se naše kočička má, jakou mám barevnou zahradu a vůbec. Ale pan manžel nemůže najít flešku, tak snad někdy.
Za chvilku odjíždím do Prahy, vůbec se mi nechce, ale co se dá dělat, vyklízíme byt a je to nekonečné. Snad mě to nepoloží, ještě mi není dobře, už abych byla zpátky.
Mějte se
Javorko, tak doufám, že vás vyklízení nepoložilo.
Musím říct, že mám vyhazovací mánii, takže jakmile něco nepoužívám, už to letí.
Je to velmi pohodlné a praktické, zejména při stěhování.
Tedy, ne že bychom já a můj gaučík byli nějakými příznivci přesunů,
stěhujeme se tak maximálně jednou za dvě stě let, ale člověk nikdy neví, že?
Jenže musím říci, že zrovinka nyní se mi to moje vyhazování trochu nepovedlo.
Včera jsem vykmitnul jeden a půl balení kukuřičných peletek - podestýlky,
co mi zbyla po jarním líhnutí kuřat. Říkal jsem si, že příští jaro líhnout nebudu,
a kdyby náhodou jo, tak už kuřata nebudu mít v akvárkách, ale rovnou na seně,
takže tu podestýlku vlastně vůůůbec nepotřebuju a už nikdy nebudu potřebovat.
Mrsk - mrsk a bylo uklizeno.
Mno a dneska ráno votevřu voči, pravda, v nelidskou hodinu lehce po deváté
mne vzbudil telefonát od posuzovatele Jakuba Šedivého, který už je natěšený
na mého oranž. kohouta, no, takže prostě dneska za násilných okolností fstanu
a helemese - pod autem je kotě.
Ups, a chtělo by záchůdek. Ojojojoj, to by se mi ta kukuřičná podestýlka
byla bývala velmi hodila, že?
Ups.
A z toho plyne má následující poučka - nikdy nevyhazuj vécé, neb nevíš,
kdo se na něj vleče. A to je konec. Má úcta.
Bar bar bar...
javorka
napsal(a):
A jéje. To je ale pěkná Cecilka. Můj muž říká, že naše Emilka vyhrála jackpot. Cecilka zřejmě taky.
Taky jsem si vybrala fotky, jak předvedu, jak se naše kočička má, jakou mám barevnou zahradu a vůbec. Ale pan manžel nemůže najít flešku, tak snad někdy.
Za chvilku odjíždím do Prahy, vůbec se mi nechce, ale co se dá dělat, vyklízíme byt a je to nekonečné. Snad mě to nepoloží, ještě mi není dobře, už abych byla zpátky.
Mějte se
Zahrada, kočka, ale Karlův most to není.Praha je opravdu tak krásná...

Pokud tolik někdo dá tak rozhodně prodej ! Koneckonců bio kuřata nebo Bressy jsou ještě dražší! A tohle je také poctivě vykrmené maso.
Je třeba se projít někdy po vesnici a podívat se, kde všude jsou slepice vězněny.Spíše vyjímečně mají relativně větší výběh a to nemluvě o chovech drůbeže čistokrevné izolované po část roku v mini kurnících z důvodu zamezení nevěry.Celá ředa dotazů zní, kolik slepic naperu do voliery 2x2m, nebo 70slepic na 250mčtverečních, slepice bez parazitů, třeba čmelíků, dle bezpočtu příspěvků, jsou vzácnosti a rovněž společenství s hlodavci není vyjímkou.A pak se nabízí cosi jako domácí bašta či vajíčka, směšné, že.
Olánek
napsal(a):
Je třeba se projít někdy po vesnici a podívat se, kde všude jsou slepice vězněny.Spíše vyjímečně mají relativně větší výběh a to nemluvě o chovech drůbeže čistokrevné izolované po část roku v mini kurnících z důvodu zamezení nevěry.Celá ředa dotazů zní, kolik slepic naperu do voliery 2x2m, nebo 70slepic na 250mčtverečních, slepice bez parazitů, třeba čmelíků, dle bezpočtu příspěvků, jsou vzácnosti a rovněž společenství s hlodavci není vyjímkou.A pak se nabízí cosi jako domácí bašta či vajíčka, směšné, že.
Pre info... ja som sa ani raz nezmienil o nejakých parazitoch... ak hej, nájdi aspoň jeden príspevok... tak isto choroby, ak sa pritrafí čo i len náznak, okamžite nastupuje sekera... mojich 70 piraní ma k dispozícii pol hektára len môjho pozemku, plus asi 25 árov susedného, a 40 prenajatého ! myslíš, že je to málo? ďalej, už som to tu raz písal, prečo nechovám čistokrvné, ale všetko krížené...
olanek olanek, taký pekný nick, ale toľko negatívnej energie sa za ním skrýva... skús myslieť troška pozitívne a nepozerať na svet záporne... pekný zvyšok dňa ti prajem
Olánek
napsal(a):
Nomàd kludne zober ked daju, je to predsa len domàce poctivè, inak pre lulànka uz nàs planirovali za postoj ku liskam, teraz zas tu meles o malych kurinoch, una naposledy bol vet kvoli tracesu a zizal ze màm morky big6 v extenzivnom chove toho najtazsieho kalibru, a moje maransky zatial spolu ale momentàlne mà ich vybeh cez 3000m stvorcovych ani po zamedzeni a prerozdeleni na kmene nebuddem chovat na mensej ploche ako 200 stvoràkov 1+5 nenavidim zablateny vybeh nech su pekne na zelenom ano takyto sposob chovu je mozny ale je aj hodne nàrocny, ale pre wellfare zvierat je to podla mna to najlepsie, prenàs udrzba uz ovela horsia a predsa by som si nikdy nedovolil oznacit svoje kura za bio, ale pravè domàce uz àno.
A ešte jedna pripomienka... pokiaľ sa jedná o líšku, tak tu ľudia typu Olanek píšu, že si nevieme svoje chovy zabezpečiť...možno on chová tých 70 sliepok na 200 m2... alebo na betóne bez možnosti, že by si tá sliepka zobla trávy...
možno preto ako ja chovám zvieratá, si prídu ľudia kúpiť vajce alebo zabitú sliepku ku mne a nie k susedovi... a zaplatia tých 5 eur za kilo...
Nazdárek zdraví vás začátek.Honzíku dík za popsání růží, tvoje znalosti jsou snad takové jako pána na fotce Strejda i teta a teď sestřenice do kytek taky trochu dělají, snad počítají chromozómy.Růže chci použít na plot u slepic, tak snad přežijou, ale zatím ještě nedorazili.Barbucha je chlapík, je jich tam, ale zatím více, tak máš přebarbuchováno a kočička by mohla být i kocourek. Při zabíjení 7 ks hus a 14 ks kohoutů, mám nový osobák, husa vykrvená 3 minutky spařená ve vodě 70°C hozená do škubačky a dočištěná 1 ks 10 minut, kohout zabití spaření 1 minutka 70°C, škubačka, dočištění, vykuchání asi tak 10 minut, ale nutno podotknout nebyl jsem na to sám, tak bylo vše hotovo a uklizeno dopoledne a v klídku. Nomáde takovou cenu za kohouta bych si přál, ale u nás tak 100kč za kus.Tu tvojí cenu dostanu tak za chovného. ......
Čtyři kamarádi se už dávno dohodli, že pojedou na pořádnou pařbu pod stany.
Dva dny před odjezdem najednou říká jeden z nich: "Sorry, kluci, ale
manželka mě nechce pustit, tak si to užijte beze mně..."
Ostatní jsou samozřejmě namíchnutí. Ale mají už všechno nakoupené,
a tak se rozhodli, že jedou.
Za dva dny přijedou na místo, čtvrtý kamarád už je tam, stan postavený,
v ohništi hoří oheň, pivo se chladí a dřevo nachystané na celý víkend.
Ptají se ho, jak je to možné, když jim říkal, že nemůže.
"No, páni, včera večer si sedím na gauči, piju pivo, koukám na fotbal.
Najednou se manželka přikradla, zakryla mi oči a když mě pustila,
tak tam stála v průsvitném spodním prádle. Potom mě vzala do ložnice.
Tam hořely svíčky, po zemi plátky růží a na posteli pouta.
Řekla mi, ať ji přivážu k posteli. Když jsem to udělal, pokračovala:
"Teď si můžeš dělat, co jen chceš."
"CHLAPI, TAK JSEM TADY!"*.
Zdravím horale, co se týká skladování souší, je lepší je rozložit pod strop nebo do regálu 5cm od sebe, nejlépe v průvanu, ale pokud po vytočení nedáváš zpět do včelstev na vyjedení, tak sklad musí být včelo těsný.Proti zavíječi pomůže dát souše do mrazáku na jeden den.Já jich ale skladuji 500-600ks tak to dost dobře nejde a ani velký mrazák nevlastním.Letos jsem zkusil tu kopretinu vratič a je v místnosti docela cítit, dal jsem jí, ale již pozdě tak jsem musel vytavit asi 200 rámků, ale to mě neohrozí, zatím mám souší dost a včelky mi vystaví min 250ks.Teplota ve skladu je zatím těsně pod 10°C tak to snad do jara vydrží.A pak, že nerostou.
začátek
napsal(a):
Zdravím horale, co se týká skladování souší, je lepší je rozložit pod strop nebo do regálu 5cm od sebe, nejlépe v průvanu, ale pokud po vytočení nedáváš zpět do včelstev na vyjedení, tak sklad musí být včelo těsný.Proti zavíječi pomůže dát souše do mrazáku na jeden den.Já jich ale skladuji 500-600ks tak to dost dobře nejde a ani velký mrazák nevlastním.Letos jsem zkusil tu kopretinu vratič a je v místnosti docela cítit, dal jsem jí, ale již pozdě tak jsem musel vytavit asi 200 rámků, ale to mě neohrozí, zatím mám souší dost a včelky mi vystaví min 250ks.Teplota ve skladu je zatím těsně pod 10°C tak to snad do jara vydrží.A pak, že nerostou.
Zacàtku taky dubàk som vzivote nevidel u nàs na juhu nerastu , ale zato takè vatovce ak futbalovà lopta ano, ten hrib je mozno rekord
Pěkný večer,
jen jestli ten hřib není ze stejného místa, odkud je tahle kočička
ovecka
napsal(a):
Tak jsem dneska uklízela na zahradě a ostříhala jsem některé růže a donesla si je do kuchyně. Vůně jak v parfumerii a krása a nádhera v jednom. Škoda, že to necítíte. Jsou to převážně anglické růže od Austina ( růžová Jubilee Celebration, oranžová Crown Princess Margareta a tmavočervená Headcliffe). Nejvíce voní ta strakatá - Broceliande (provoněla kuchyn i schodiště) a Celebration.
Slepičky začaly snášet a momentálně se připravují na krajskou výstavu a speciálku šumavanek.
Jinak dneska se to u nás na západě honilo - sluníčko, déšť, zataženo, teplota 13°C.
Zmladila jsem záhon malin, staré trsy mi manžel přihrnul na kraj pozemku, třeba tam ještě něco udělají.
Vyndala jsem mrkev z mého čtverečkového záhonu a sklidila z plochy velikosti otevřeného velkého sešitu 2,5Kg krásných dlouhých skoro rovných kořenů. Jsem nadšená. Před 14 dny mi dcera uklidila do mrazáku 6 nádherných řapíkatých celerů a 10 velikánských červených řep. Během léta jsem vyndala postupně 12 pórků 3cm průměr a 9 salátových cibulí od 250-400g. Záhon se vyplatil, byl skoro bez plevele a pěkně držel vodu. Dana.
Ovečko, jak se připravuje drůbež na výstavu? Omlouvám se většině, které jsem tím pobavila. Ale já to fakt nevím
začátek
napsal(a):
Krásný večer všem, stejně postiženým . Horale tak dnes jsem konečně dotavil posledních sto souší napadených zavíječem, tak snad bude po ochlazení konečně pokoj Pochytal 15 kohoutků a zítra se svezou ve škubačce spolu s šesti kousky husy domácí Podařilo se prodat 15 ks drůbeže tak mi snad 40q pšenice + nějaké ty mlsky, do další úrody vystačí. Hlavně slibuju že si příští rok nalíhnu jen 20 nebo snad 30 ks od každého plemene.Začnu stím co bude dobře snášet již v lednu.Orpingtonky tříbarevné, vlašky rodobarvé, araukány černé, velsumky koroptví a oranžově zbarvené, z.velsumky koroptví, stříbrné a oranžové.
Hezky večer všem vespolek.. velmi pohodova debata
Mam takovy dotaz: jak je to s genetikou pri míchání těchto barevných rázů z.velsumky?
irulan
napsal(a):
Hezky večer všem vespolek.. velmi pohodova debata
Mam takovy dotaz: jak je to s genetikou pri míchání těchto barevných rázů z.velsumky?
Dobrý den, barevné rázy nemíchám, ale jak není kohout tak lze použít rezavé + oranžové či obráceně, ale je to většinou min. na dva roky., stříbrné ne, nejde to pak vyčistit.Je fakt, že je to u nás zřídkavé plemeno hlavně ve velkém oranžovém zbarvení, ale pomalu se to lepší., zdrobnělek je více a chovatelé mají většinou dva a vice kmenů., materiál se musí většinou sehnat v zahraničí, ale po švýcarském kohoutu jsem pak měl polovinu kvočen a to u velkých i zdrobnělých.
PBJK a dobré ránko... východ 3°C, a tma odvčera si užívam pracovnú dovolenku, a tak pomaly zazimujem záhradu, urobím údržbu strojov... no a konečne bude kľud a menej roboty... pirane plnia plán v znášaní vajec malé králičky už samé žerú, včera som im dal čerstvú mrkvu a tak si pekne chrumkajú, kozy sú už pripustené, tak som zvedavý vo februári, čo bude... dnes idem odniesť kohútov do krajského mesta, kúpiť dve šrubky do motorovej píly, ktoré neviem kde som vytratil, no a k doktorke pre lieky na tlak ktorý mi dvíhajú niektorí ľudia no a poobede, ešte neviem čo budem robiť, možno kosiť záhradu... uvidím aké bude počasie...
no a vám prajem fajný deň, a pozdravujem všetkých, zvlášť školníka školníkového Horala
veraboskova
napsal(a):
Ovečko, jak se připravuje drůbež na výstavu? Omlouvám se většině, které jsem tím pobavila. Ale já to fakt nevím
Já slepičkám myju nohy kartáčkem a namastím nějakým tukem, to samé zobáky, umýt, namastit, promažu hřebínek, ušnice a lalůčky. Všechno se pěkně vybarví do červena. Některé chybné peříčko se vytrhne, aby nerušilo, ale nesmí to být velká pera v ocase a křídlech. Prohlédnu meziprstí, aby tam neměly nežádoucí peříčka. A pak už jen tfuj, tfuj a jedeme.
Někteří majitelé bílých plemen drůbež před výstavou i koupou, fénují a prosypávají plavenou křídou, aby byla bělejší Dana.
ovecka
napsal(a):
Já slepičkám myju nohy kartáčkem a namastím nějakým tukem, to samé zobáky, umýt, namastit, promažu hřebínek, ušnice a lalůčky. Všechno se pěkně vybarví do červena. Některé chybné peříčko se vytrhne, aby nerušilo, ale nesmí to být velká pera v ocase a křídlech. Prohlédnu meziprstí, aby tam neměly nežádoucí peříčka. A pak už jen tfuj, tfuj a jedeme.
Někteří majitelé bílých plemen drůbež před výstavou i koupou, fénují a prosypávají plavenou křídou, aby byla bělejší Dana.
ja sem tam moje sliepky nohou poposuniem (nie kopnem !) keď im idem dať žrať a motajú sa mi pod nohy... sem tam pri tom aj zahreším a je mi jedno, či pri tom stratia nejaké pierko... zaujímavé je, že keď ma zbadajú, idú za mnou jak holuby za kŕmičom na Václaváku

honzapm
napsal(a):
Já ho mám rád.
Chudák Honzík zase blouzní ze spaní ... Honzíčku otoč se a hajej.. klídeček..pohodička. To byl jen ošklivej sen!
No, gaučík bych mu nepůjčil, to ne, ale škodlivej Olánek není.
A že - zaslouženě - hajám, to si můžete být jisti. Páč venku usedavě sněžočije.
Věčně mladá Míša Dolinová by řekla, že to jsou sněháňky.
A až se překulím na druhý bok, to ale spíš až po obědě,
tak si možná s přáteli střihnu i nějakou tu partičku.
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=7591
Má úcta.
Teda Honzíku jsem se fakt od srdce zasmála , ještě teď se chechtám
Přeji pěkné skoro poledne z Roudnicka sice je zataženo, ale světe div se už dvakrát na malou chvilku vysvitlo slunko
Na plotně bublá skoro hotová poléfka z kohoutka co dosloužil, pěkně s domácíma nudličkama, se těším
Včera bylo chvíli také krásně, že se mi kydalo jedna báseň
Za chvilku připojím vozík za auto a tradá holkám pro mrkvičku, ať jim mám ci strouhat na snídošku
ovecka
napsal(a):
Pěkný večer všem,
paní Dano děkuju za odpověď. Já jsem to tak trochu tušila. Děda má prácheňské káníky. Taky jim něčím mastí nohy před výstavou.
mamkamaria
napsal(a):
Dobré ráno, je to patchwork pred pár rokmi som sa do toho zamilovala a robila som všetko možné a keď som na nete videla týchto kohútov, tak som si to urobila, volajú sa Radical rooster.
Zdravím, taky jsem si myslela, že to je výšivka. Je to hrozně malinké. To jste moc šikovná, na patchwork jsem si nikdy netroufla, ale moc se mi vždycky líbil. Škoda, že je to tak špatně vidět. Musela to být pěkná piplačka.
Hola hola, středa volá. A fšichni víme, co se dělá ve středu, že ano.
Tak šup šup, hop hop, oprášit gaučíky - kdo je připraven, není překvapen.
A pár středečních - až vaše pračka odejde z domu, můžete na to fklidu vlítnout, že...
Ale předtím si ještě nezapomeňte krom gaučíku upravit i hladinku - to kdyby náhodou...
"Dobrý den, jeden broskvový Bubble tea s liči tapioky."
"A 18 ti už bylo mladej?"
"Ano bylo, chcete vidět..."
"Tak si dej pivo a neser!"
Peru prádlo a sleduju, jak mi po bytě cestuje pračka.
Bude jí osmnáct, takže asi normálně odchází z domu.
"Dobrý den, troje kondomy."
"Tady je máte, chcete na to papírovou tašku?"
"Ne díky, je celkem hezká..."
Ta ženská v navigaci mi chce asi rozbít vztah.
Pořád mi radí, že mám zahnout...
Sedím v kavárně.
Měl přijít ve 4, teď je 5.
Budu čekat do 6 a když do 7 nepřijde, tak jdu v 8 domů.
Rande může dopadnout dvěma způsoby:
- Vezmete nohy na ramena
- Vezmete nohy na ramena
Ajťák při milostné noci na svou partnerku:
"Mám ti ty kalhotky Stáhnout, nebo Stáhnout jako...?"
Push-up podprsenka je jako Bohemia Chips.
Rozbalíš a uvnitř je s bídou půlka.
"V kolika si myslíš, že se má začínat se sexem?"
"Podle mě ve dvou."
"Zlato, pojď sem ke mně."
"Cítíš, jak je tvrdý?"
"Cítím."
"Tak kolikrát ti mám ještě opakovat, abys zavírala ten chlebník!"
Má úcta.
nomad72
napsal(a):
ja sem tam moje sliepky nohou poposuniem (nie kopnem !) keď im idem dať žrať a motajú sa mi pod nohy... sem tam pri tom aj zahreším a je mi jedno, či pri tom stratia nejaké pierko... zaujímavé je, že keď ma zbadajú, idú za mnou jak holuby za kŕmičom na Václaváku
Já tohle neznám, slepice mají neustále nasypáno v korýtku a pokud přijdu do výběhu a nemám nic v ruce, tak si mne nevšímají, nepletou se pod nohy a ani mne nepronásledují. Přiběhnou tehdy, když jdu s miskou a nebo mne vidí drtit kosti. Tak nevím, asi jsem to s tou výchovou přehnala. No jo, učitelka Dana.
javorka
napsal(a):
Zdravím, taky jsem si myslela, že to je výšivka. Je to hrozně malinké. To jste moc šikovná, na patchwork jsem si nikdy netroufla, ale moc se mi vždycky líbil. Škoda, že je to tak špatně vidět. Musela to být pěkná piplačka.
Piplačka to bola, ale tak sa mi tí kohúti páčili, že som ich musela mať. Mám aj vyšívané aj háčkované. Teraz už by som si vzor kúpila, ale vtedy som si ich načierno skopírovala a rozkreslila. Dúfam, že sa mi podarí dať foto.
mamkamaria
napsal(a):
Piplačka to bola, ale tak sa mi tí kohúti páčili, že som ich musela mať. Mám aj vyšívané aj háčkované. Teraz už by som si vzor kúpila, ale vtedy som si ich načierno skopírovala a rozkreslila. Dúfam, že sa mi podarí dať foto.
Díky, moc hezký. Sice je to trochu rozmazané, ale je to vidět. Já bych se pustila maximálně do nějakého polštářku.
Když byly děti malé, tak jsem docela šila, i třeba bundy, ale dnes by se mi už nechtělo.
Teď, když likviduju náš starý byt, tak nacházím takových látek a je mi to líto vyhodit. Kamarádka mé dcery dělá kostymérku v divadle, tak doufám, že si něco odnese. Je mi líto to všechno naházet do popelnice. Už jsem si přivezla 3 pytle s vlnou, sice nevím, jestli to k něčemu bude, ale když některé jsou tak krásné...
Hodně jsem pletla a fakt parádní věci. Tak mám plno pokladů.
Já nejsem takový "vyhazovač" jako Honzík, ale naopak všechno schovávám. I když s tím bojuju, ale stejně mi to nedá.
Jak to tak bývá, když něco vyhodím, tak to velmi brzy nutně potřebuji.
javorka
napsal(a):
Díky, moc hezký. Sice je to trochu rozmazané, ale je to vidět. Já bych se pustila maximálně do nějakého polštářku.
Když byly děti malé, tak jsem docela šila, i třeba bundy, ale dnes by se mi už nechtělo.
Teď, když likviduju náš starý byt, tak nacházím takových látek a je mi to líto vyhodit. Kamarádka mé dcery dělá kostymérku v divadle, tak doufám, že si něco odnese. Je mi líto to všechno naházet do popelnice. Už jsem si přivezla 3 pytle s vlnou, sice nevím, jestli to k něčemu bude, ale když některé jsou tak krásné...
Hodně jsem pletla a fakt parádní věci. Tak mám plno pokladů.
Já nejsem takový "vyhazovač" jako Honzík, ale naopak všechno schovávám. I když s tím bojuju, ale stejně mi to nedá.
Jak to tak bývá, když něco vyhodím, tak to velmi brzy nutně potřebuji.
Je spousta "organizací", kde by za to byli třeba vděční (možná různé dětské zájmové kroužky, domovy pro seniory, dílny pro postižené, .. ).
Javorkooo, ta vaše nová zablešená kočička určitě nějaká ta klubíčka na hraní ocení.
A hnedle máte využití. A co takhle jí uštrikovat nějaké pěkné eňo ňůňo spaníčko?
A když se osvědčí, tak můžete uštrikovat i pro tu mojí kočandu a pak už rozjedeme
ešop a budeme ve vatě a poletíme spolu na nějakou mooc pěknou a zaslouženou dovolenou.
Uíí.
A pro ostatní - středa ještě nekončí, jak správně napsala Niki - středa, úřadování je třeba.
Má úcta.
Druhý obrázek je ukázka toho, co se stane, když si objednáte
Automatický doplňovač náhodných pochvalných recenzí pro váš produkt. :).
Pani javorka ja som sa nedàvno prestahoval vlastne este nemàme dostahovano a vela veci som mal po mame setrily sme to ale nakoniec to skoncilo u cervenèho kriza a v dome seniorov, pravidelne dàvame vyrostlè detskè veci do detskèho domova, je mi luto tie veci napchat do smeti ked to stàlo nemalè peniaze a ked niekomu mozem pomoct tak preco nie.
Zvukový záznam si nepořizuji, ani se nerozvádím a přesto mě pokyn manželky, vyžeň ty t v o j e slepice z toho nově tak pracně mnou zhotoveného a osázeného záhonu, zarazila v tom smyslu, že se tak lehce vzdává části společného bezpodílového vlastnictví.Výrok je zcela jasný, ale nejsem si jist, zda vyřčený ve stavu částečné nepříčetnosti je právně přijatelný.
Od té doby co zde skodovák napsal sena není nikdy dost a druhou seč nazval otavou, tak mě nenechá spát, z pohledu do budoucna, jak bude pojmenována seč třetí ve vztahu ke změně klimatu, zejména oteplování planety, které takovou nadúrodu umožní.
Olánek
napsal(a):
Zvukový záznam si nepořizuji, ani se nerozvádím a přesto mě pokyn manželky, vyžeň ty t v o j e slepice z toho nově tak pracně mnou zhotoveného a osázeného záhonu, zarazila v tom smyslu, že se tak lehce vzdává části společného bezpodílového vlastnictví.Výrok je zcela jasný, ale nejsem si jist, zda vyřčený ve stavu částečné nepříčetnosti je právně přijatelný.
Od té doby co zde skodovák napsal sena není nikdy dost a druhou seč nazval otavou, tak mě nenechá spát, z pohledu do budoucna, jak bude pojmenována seč třetí ve vztahu ke změně klimatu, zejména oteplování planety, které takovou nadúrodu umožní.
Hulànku menej hul tri sece su na juhu sk uz dlho v norme a otava je otava aj na vychode sk tretia sec je tretia sec, unas sa lucerka bezne kosila 4 kràt do roka podla mna je najkvalitnejsia druhà sec tvz Otava ostatnè co do nutricnych odnot toho zdaleka nedosahuju, ja màm obavy z inèho trebàrs komàrov radu euteles ich vyskyt bol zaznamenany v juznom madarsku co je odomna cca 800km.
Dobrý večer, Olánku třetí seč je od jak živa, tedy u nás nazývána druhá otava (votava).Králicí ji, ale moc nemusí, seno je seno
"Výrok je zcela jasný, ale nejsem si jist, zda vyřčený ve stavu částečné nepříčetnosti je právně přijatelný."
Nenechávejte fet volně a manželka bude v pohodě. A nebojte klidně spěte, třetí seč už prováděli naši dědové a říká se ji druhá otava. No jo v Praze to neuvidíte. Bože jak já vám závidím.
Je fajn, když ještě věci někdo může využít. Už mám pár pytlů připravených.
Honzíku, už začínám štrikovat. Kočička mě chytá za vlnu a z druhé strany se pejsek Kačenka snaží zakousnout jehlici. To mi to jde hned lépe od ruky.
Tady je pár fotek naší nalezené kočičky. Takhle se jí zalíbilo v přivezeném koši s opičákem a medvídky. Teď je to její oblíbené místečko.
Už ji tu máme 2 a půl měsíce a pořád je taková maličká.
A fotka Kačenky. Ta už stačila medvídka připravit o kalhotky, tak budu šít asi nové.
Začátku, těma hřibama jste mne tak navnadil, že jsem včera nazul gumovky, vzal nepromokavý plášť, košík a nůž no a vyrazil za školní tělocvičnu. Tam jsem sebral patnáct hřibů asi jako pěst a za deset minut jsem byl doma. Dneska byla k obědu houbová omáčka a v kotelně se zbytek suší na Štědrovečerní večeři do kapustnice. To je výhoda horalů, víjdete za barák a sbíráte houby.
Honzíku, když jem byl jinoch tak právě středu jsme trochu vynechávali, stačilo jenom jednou. Manželka říkala že ve středu to dělá každý blbec. Nevím jak by to dopadlo kdybychom se ve středu nekrotili jestli by jsme meli jeno pět dětí. V sočastnosti mám stědu kdy se mi zachce, no a už nějaké dva roky se mi nechtělo. Tak a komu se chce tak vám přeju návrat do ráje. Já si dám radši ještě jeden Chodovar. Přeju hezkou náruživou noc.
Než jsem stačila přetáhnout fotky, tak diskuse se posunula o pár příspěvků
Tak tady přidávám ještě něco z mé barevné džungle. Foceno před pár dny.
Dvě poslední fotky jsou focené před měsícem, když si čapice stěžovala, že jí už nic nekvete.
Na posledním obrázku je ten můj oblíbený drobnokvětý afrikán. Všimla jsem si, že ho moc lidí nepěstuje.
Pěkný večer,
pánové prominou, ale dám sem odkaz na svoje práce, co jsem vyšívala, když jsem ještě měla spoustu času http://www.hubac.net/delfin/krizkova_vysivka/krizkova_vysivka.htm
A jinak pro mě je jasné, co bude každou středu. Budu mít službu v práci a pak budu doufat, že mi neujede autobus domů. A jak ujede, tak budu doma až v půl osmé
Věrko, smekám. Je to opravdu nádhera. V útlem mládí jsem vyšíval, háčkoval a pletl. Cerám jsem dělěl ponča nebo svetry (ručně) maželce šil kostýmky. Pak mi prací v lese stvrdli ruce a svyly a udržet v nich jehlu nebo pletací dráty bylo obtížnější než udržet motorovku nebo kalač.
Zajímavé je, že pivo jsem v rukou udržel pořád a to i dnes, kdy mám artrózu a tenisový loket.
veraboskova
napsal(a):
Pěkný večer,
pánové prominou, ale dám sem odkaz na svoje práce, co jsem vyšívala, když jsem ještě měla spoustu času http://www.hubac.net/delfin/krizkova_vysivka/krizkova_vysivka.htm
A jinak pro mě je jasné, co bude každou středu. Budu mít službu v práci a pak budu doufat, že mi neujede autobus domů. A jak ujede, tak budu doma až v půl osmé
Koukám na to s otevřenou pusou
Já jsem vyšívání nikdy nepropadla. Kdysi (v porodnici s dcerou) jsem vyšívala polštář, dodnes není hotový.
Teda, to tu máme šikovný děvčata!
horal
napsal(a):
Věrko, smekám. Je to opravdu nádhera. V útlem mládí jsem vyšíval, háčkoval a pletl. Cerám jsem dělěl ponča nebo svetry (ručně) maželce šil kostýmky. Pak mi prací v lese stvrdli ruce a svyly a udržet v nich jehlu nebo pletací dráty bylo obtížnější než udržet motorovku nebo kalač.
Zajímavé je, že pivo jsem v rukou udržel pořád a to i dnes, kdy mám artrózu a tenisový loket.
Pardón! I chlapci jsou šikovní!
To jste mě pobavil.
veraboskova
napsal(a):
Pěkný večer,
Neuvěřitelný
TÉÉÉDA! Smekám před Javorkou i před Věrou
Když jsem byla na základce a na učňáku, tak jsem pletla a taky vyšívala, ale tohle je teda něco! A ta náádherná, barevná zahrada! Já nevypěstuju ani květák... (ale dejte mi jakéhokoliv mrňouse, který z nějakých důvodů nemůže být u maminy a já ho vypiplám ).
dadu
napsal(a):
TÉÉÉDA! Smekám před Javorkou i před Věrou
Když jsem byla na základce a na učňáku, tak jsem pletla a taky vyšívala, ale tohle je teda něco! A ta náádherná, barevná zahrada! Já nevypěstuju ani květák... (ale dejte mi jakéhokoliv mrňouse, který z nějakých důvodů nemůže být u maminy a já ho vypiplám ).
Díky, ale já květák taky nevypěstuju
Letos jsem ze čtyř zasazených brokolic, nezklidila ani jednu. Ze záhonu kedluben taky nebylo nic, Jahody, česnek velká bída, tak snad rajčata, ty tu každý obdivoval.
Javorko, teď už chápu, že při takovém výhledu z kuchyňského okna se může připéci i švestkový bramborák.
Pokud jde o vyšívání, tak to jsme měli snad v základní škole a matně si vzpomínám, jak jsem na kanu či jak se tomu říká vyšil takovou impresivní modernu, žel jak jsem šil na koleně, tak jsem to přišil na tepláky a za pláče můz musel odpárat.Věřim, že ten prácheňský káník potěšil nejen Vašeho dědečka, ale všechny holubáře.
javorka
napsal(a):
Než jsem stačila přetáhnout fotky, tak diskuse se posunula o pár příspěvků
Tak tady přidávám ještě něco z mé barevné džungle. Foceno před pár dny.
Dvě poslední fotky jsou focené před měsícem, když si čapice stěžovala, že jí už nic nekvete.
Na posledním obrázku je ten můj oblíbený drobnokvětý afrikán. Všimla jsem si, že ho moc lidí nepěstuje.
Nádhera, jako z pohádky, tiše závidím, Můj sen, který se mi asi už nesplní je, po ránu s hrnkem kafe vyjít z kuchyně francouzkým oknem do takové nádherné zahrady. Dokonalé.
Javorko, krása střídá nádheru. Ale už dovopravdy.
A já bych řekl, že vlastně ani nevadí, že ten zlobivý manžel
je imrvére zakomponovaný ve sklepním gaučíku.
Aspoň vám tu nadzemní nádheru nekazí. Ách.
A to helenium, oooch. A ty fotky, krásné, kvalitní, umělecké.
A ti plyšoví medvědi a opice - no to už jsou dnes artefakty.
Ty bych tedy, já vyhazovač, nevyhodil, ale archivoval.
To už je hodnota.
PS: proč jen jsem si myslel, že máte kočindu světlou, do bíla?
No asi mi to splynulo s tím westíkem. Ta hlava už není, co bývala.
Věrko, teda ale, vy jste nesmírně pracovitá, pilná a trpělivá.
To se musí nechat.
No věčná škoda, že nebydlíte někde v okolí, zrovna jsem vyvážel
dvě kolečka spadaných hrušek - takové krásné byly.
Z těch by se vám kuchtilo jedna báseň.
U nás je více ovoce, než lidí, takže vozím vše na pole.
A až dovozím ovoce, mohu zvesela začít vozit listí - tamtéž.
To bude kompůstek.
Naštěstí se mi daří ten nerozumný sad trochu eliminovat,
jinak bych už byl otrok stromů ouplně.
Začátku, kočička by klidně mohla být kocourek, ale musela by mít
piďourka a kuličky, a to - bohužel - nemá.
Bohužel proto, že by si mohla víc a rovnocenněji vyhrát s mými
současnými dvěma kocoury, ale když nad tím tak přemýšlím,
tak ani oni kuličky nemají.
Uíí.
No, tak snad ta její blaženka nebude až tak na obtíž.
Je fakt, že kočku - dámu - jsem ještě nikdy kastrovat nedával,
takže jsem zvědafson, jak to bude probíhat, a zda bude taky tak rychle fit,
jako klucí. Tam je to raz dva - šmik šmik, nějaké ty křížkové stehy a háčkování
a je hotovo. U holek to asik bude náročnější.
No, já se na to přemýšlení půjdu trošičku natáhnout a posilnit, však vy víte kam.
A až se probudím, tak si musím zajít koupit větší teplákovku.
Z té současné už mi pořád někde něco vyčuhuje...
Má úcta.
Dobré dopoledne,
Chrudimsko pod mrakem 7st, mokro, zahrada začíná konečně dostávat zelenou barvu.
Zvířata nakrmená, kohoutek k tomu hezky zpívá, kozička v očekávání polehává v boudičce.
Dneska se zadařilo a chytil se i potkan do sklopce, o jednoho hajzla méně
Trocha odpočinku zavázat krk, obléct a asi půjdu trhat poslední jablíčka, něco na mošt něco na jídlo
Panejo, Škodováku, vy jste ale pilňuch. Tak to jsme rádi, že už je vám lépěji.
Barbucha mi kontroloval, zda jsem ty padanky pod hruškou pohrabal pořádně.
Von je děsnej dráb. Ale ať, aspoň tu mám nějakou tu disciplínu, že.
Naštěstí kontrola dopadla dobře a Barbík neměl vážnějších námitek.
Ale nejsem, normální činnosti lidí se správným koníčkem
Lépe...je to stejné, ale bacil není, teplota taky ne, není čas ztrácet čas... malá je u maminky tak využít chvilky pro zahradu..
udělal jsem taky pár fotek.. Pejsci hlídají (hlavně drůbež) , slepičky zaběhly na pokec s králíky, dorost se pase, kohout hlídá svůj oddíl a rovněž kontroluje zda je vše v pořádku, nelíbylo se mu, že mu že mu hrabu jablka, která jeho oddíl rád vyzobává, ale uklidnil jsem ho že spadnou další..
Kachny se válí jako by bylo léto, malé kachny nápodobně, ale vyrušil jsem je z pod tůjí.
Kozy se přišly podívat, cožeto za přístroj mám u obličeje a nevěřícně zíraly...
Tak si dáme pauzu, a odpoledne uvidíme.. venku je sice zima, ale méně pálí krk
A při cestě dolu na zahradu jsem s údivem sledoval, z části rozkvetlou jabloň, dostala žeh, při pálení starých věcí (taky neskladuji, jen něco) tak se z toho asi zbláznila..
Alkamatka
napsal(a):
Nádhera, jako z pohádky, tiše závidím, Můj sen, který se mi asi už nesplní je, po ránu s hrnkem kafe vyjít z kuchyně francouzkým oknem do takové nádherné zahrady. Dokonalé.
Aleno, to byl i můj sen.
Když jsme se po dlouhém váhání rozhodli pro stavbu domečku, tak tohle, pro mě bylo na prvním místě. Můj muž zase toužil po teplé, dobře vybavené dílně a to si splnil do puntíku. Nakonec, moje přání nebylo zdaleka tak finančně náročné, jako to jeho. Ale oba jsme spokojení a to je to nejdůležitější.