honzapm
napsal(a):
Škodováku,
tak až to na vás přijde, tak nám tady o tom nezapomeňte poreferovat a napsat.
No a na ty čmelíky nemůžete použít vejfuk? Nezkoušel jste?
Třeba by vydýmený domeček zabral, ale zas aby na vás nezavolali hasiče. :).
no...
výfuk jsem teda nezkoušel a kurniky mám 4 z toho 3 dřevěné...
zkoušel jsem, Louh, biokill, arpalit neo, neostomasan, syrné knoty, vápno, různé hovadiny co garáž dala, plamen, olej, listy z ořechu...
Hezký večer.
U nás počasí sice žádná sláva, ale aspoň nepršelo. Podařilo se mi odpoledne vylézt na zahradu a konečně přesadit jahody z kelímků na záhon. Takhle pozdě jsem to snad ještě nedělala. Už to vidím, že letos nebude hotové skoro nic a pěkně si to počká do jara.
Je nás tu teď 8, takže plný barák. Všechny 4 vnoučata a jejich tatínci. Někteří musí spát na zemi na madraci, tolik postelí fakt nemáme. Já to musím všechno nakrmit, což není jednoduché, protože to jsou masožrouti i vegetáriáni.
Moštík by se hodil, ale nikomu se nechce do moštárny, a tak si o něm nechám zdát. Přitom máme tolik jablek. Pánové si dají raději pivo, je to bez práce, stačí přece sáhnout do ledničky.
Čapíci se nahřívají někde v lázních, jak jsem zjistila. Nevím jestli jeli i Jarmilka s Vilémem, ale jistě se to brzy dozvíme.
Honzíku, mi tu máme řeku (teda spíš potok) a jmenuje se Javorka. Začíná to na J jako Jitka, ale těch je tu plno, tak proto. Máme tu ještě rybník, má krásné jméno Pardoubek a kolem něho bylo pár dubů. Duby vykácely a postavily tam hnusnej luxusní hotel, pro zámožné lázeňské hosty, ale ti se jaksi nehrnou. A to jméno, toho původně kouzelného venkovského koupaliště, něco nepříjemně připomíná, tak to jsem hned zavrhla.
honzapm
napsal(a):
Věrko, a ten superpřípravek je Milben Expert nebo jiný?
Abychom měli jednou pro vždy jasno.
(a abychom věděli, co těm plamenometářům á la Attila8 skutečně doporučit)
Děkuji.
PS: tušíte někdo, co jako má ten fujky bulvár proti úžasným teplákům?
https://www.super.cz/457758-teplakovka-s-flekem-igelitka-a-blazinec-na-hlave-takhle-by-topmodelka-asi-vypadat-nemela.html
.
Jo ten.
Jinak manžel neusnul, dokonce tam měli kontrolu z kraje. A volební účast 13%. Takže byl brzo doma a stihnul s náma ještě parádní procházku v lese (i klouzky jsme našli).
javorka
napsal(a):
Hezký večer.
U nás počasí sice žádná sláva, ale aspoň nepršelo. Podařilo se mi odpoledne vylézt na zahradu a konečně přesadit jahody z kelímků na záhon. Takhle pozdě jsem to snad ještě nedělala. Už to vidím, že letos nebude hotové skoro nic a pěkně si to počká do jara.
Je nás tu teď 8, takže plný barák. Všechny 4 vnoučata a jejich tatínci. Někteří musí spát na zemi na madraci, tolik postelí fakt nemáme. Já to musím všechno nakrmit, což není jednoduché, protože to jsou masožrouti i vegetáriáni.
Moštík by se hodil, ale nikomu se nechce do moštárny, a tak si o něm nechám zdát. Přitom máme tolik jablek. Pánové si dají raději pivo, je to bez práce, stačí přece sáhnout do ledničky.
Čapíci se nahřívají někde v lázních, jak jsem zjistila. Nevím jestli jeli i Jarmilka s Vilémem, ale jistě se to brzy dozvíme.
Honzíku, mi tu máme řeku (teda spíš potok) a jmenuje se Javorka. Začíná to na J jako Jitka, ale těch je tu plno, tak proto. Máme tu ještě rybník, má krásné jméno Pardoubek a kolem něho bylo pár dubů. Duby vykácely a postavily tam hnusnej luxusní hotel, pro zámožné lázeňské hosty, ale ti se jaksi nehrnou. A to jméno, toho původně kouzelného venkovského koupaliště, něco nepříjemně připomíná, tak to jsem hned zavrhla.
Ach ty chlapi co no jo někdo jede radši do moštárny zůročit svoje bohatství a pivo?.. néééé, já přece čaj a teď tedy moštík.
Málem jsem opoměl, v týdnu jsem na chalupě v praxi ověřoval mé teoretické předpoklady o lidských zvukových projevech při zahánění, ale i vyhánění drůbeže, zejména, jako hušá, kšc a kšá a to jak na polodivokých vlaškách i krotkých velsumkách.Žel mám pouze dílčí závěry, neboť mě vyrušil přízemní dotaz manželčin, kdy postavím kurník pro část slepic nocujících na ořechu.
Stalo se, za použití antičmelíkového materiálu, hřády, trusníkový stůl, obrovské snáškové hnízdo.Ve snaze mé šetrné ženě udělat tuplovanou radost, inspirován spořícím prasátkem, jsem ponechal v kurníku jen jediný otvor pro slepičky s tím, že před vánočníma svátky, po vyšroubování asi třiceti vrutů, vyberu naspořená vajíčka.Neuspěl jsem
Ach ty ženy, muži mají jasno hned Musím, ale přiznat, že olánkovo mozkové pochody zcela nechápu.
veraboskova
napsal(a):
Jo ten.
Jinak manžel neusnul, dokonce tam měli kontrolu z kraje. A volební účast 13%. Takže byl brzo doma a stihnul s náma ještě parádní procházku v lese (i klouzky jsme našli).
Věrko, my jsme na volby úplně zapomněli.
Včera samé návštěvy a pak ponocování (já néé) do 4 do rána. Nechápu, že to můj muž vydrží. To se pak volby zaspí raz dva.
Olí, z toho si nic nedělejte. Ženy nemají pro zlepšováky a nadšení nás, mužů,
zcela žádné pochopení. To víme přece všichni.
Náhodou, to obří snáškové hnízdo, kde by se vaše soudružky krásně družily
a vajíčka tam střádaly a vy byste to jen 1x v roce na Vánoce vybral, čili sklidil,
to zní velice šikovně a inovativně.
Že na to soudruzi již dávno nepřišli - namísto pracného denního sbírání vajec
by stačilo je sklidit čili načesat čili vyzvednout jen na podzim a bylo by to.
To by zasejc jednou krása střídala nádheru v zemi české...
No a Škodováku, vy nějaké jméno máte? Nebo vám máme říkat Čajíčku Záprdku?
Jitko Javorková, takže líbám a na čerty si na vás fšichni jistě vzpomeneme s gratulací.
Čapici ty lázně tedy vůbec nezááávidím. Ne ne ne. Hned bych jel.
Ale ještě nemám složené prádlo z předchozí dovolené, tak se musím víc snažit.
Má úcta.
Začátku, nic si z toho (mozkové pochody nepochopené) nedělejte.
F tom vašem druhém frku ten pán taky nepochopil mozkové pochody
jeho paninky - a taky to dobře dopadlo.
Ona se ubytovala u maminky, aby tam stará paní nebyla sama,
tak hezky se dcerunka starala, a pán z frku má svou funkční ledničku
a v ní vychlazené pivínko a zasejc jednou je mír na světě a možná,
ale vopravdu jenom možná, krása zase začala střídat nádheru.
Uí.
Zítra je úplněk. Obloha teďka vypadá uplně magicky. Musím se jít pořádně
zavrtat do gaučíku, aby na mě náhodou nemohl ten fujky Bar bar bar bar bar...
honzapm
napsal(a):
Olí, z toho si nic nedělejte. Ženy nemají pro zlepšováky a nadšení nás, mužů,
zcela žádné pochopení. To víme přece všichni.
Náhodou, to obří snáškové hnízdo, kde by se vaše soudružky krásně družily
a vajíčka tam střádaly a vy byste to jen 1x v roce na Vánoce vybral, čili sklidil,
to zní velice šikovně a inovativně.
Že na to soudruzi již dávno nepřišli - namísto pracného denního sbírání vajec
by stačilo je sklidit čili načesat čili vyzvednout jen na podzim a bylo by to.
To by zasejc jednou krása střídala nádheru v zemi české...
No a Škodováku, vy nějaké jméno máte? Nebo vám máme říkat Čajíčku Záprdku?
Jitko Javorková, takže líbám a na čerty si na vás fšichni jistě vzpomeneme s gratulací.
Čapici ty lázně tedy vůbec nezááávidím. Ne ne ne. Hned bych jel.
Ale ještě nemám složené prádlo z předchozí dovolené, tak se musím víc snažit.
Má úcta.
Já mám zrovna čistě náhodou stejné jméno jako vy já jsem taky Honzík , jasně taky mně těší
Pochopení ženy pro mé bádání získávám nepřímo tím, že její pracovitost podporuji nákupem výrazně zlevněných rostlin, nejčastěji v Čestlicích, při dočasném uvolnění venkovní prodejní plochy před mrazy provázené velkou slevou a to přesto, že jsem milovníkem české nehnojené z lučnich květů složené louky.Tak jsem dosáhl na pozemku kol české chalupy absolutního kýče, kde ani trávník není český, ovšem ve stavu vyššího duševního rozpoložení jde o krásno a hlavně o stvoření podmínek badatelských.Původní záměr byl prozkoumat sníženou intenzitu pouta k rodné hroudě ve vztahu původu živočichů a rostlin.Odradil mě anglický sprienger spaniel tím, že se na anglický trávník z vysoka..vykakal.Za zmínku stoji vztah jihoamerických pižmovek k lianovitému trubači či vlašek vyšlechtěných v Itálii k rododendronům, jež jsem pro vědu dotáhl až z Říma.Nyní bedlivě pozoruji ostražitost živočistva před jedovatostí oleandru, zakořeněné pravděpodobně v jejich genech.Pak, že chalupaření není krásné, žena ryje, sází, přesazuje a níčí vše původní plenim a já bádám a bádám.
Dobré nedělní jitro. Dneska je ten úplněk, nezapomeňme na to, přátelé.
Např. PO úplňku houby nerostou.
Teda, sotva fstanu, tak už tady Olí píše své hutnostě, které musím louskat
natřikrát, než se doberu konci.
No teda ale Olí, f Čestlicích v Dendrologické se uplně skvěle nakupuje :).
Mají tam fajn sortiment i ceny, ale ta otevírací doba a pondělky zavřené nic moc.
Jé, kde jsou ty časy, kdy jsem byl na odborné praxi v Průhonicích a keříky
pro čestlický prodej tam ve stodole plné rašeliny odborně celý týden hrnkoval,
Až tam půjdete pro slevu příště, vzpomeňte na Jeníka,
že tam zanechal svou nesmazatelnou stopu, pot a kref.
Badání a ženám s pochopením zdar.
Jo a Honzíku Škodováku - no to je ale náhoda, takže mě těší a vítejte f klubu.
Hezké nedělní ráno.
Nojo, Honzík nám vyrostl, to ale byl fofr!
Máme to tu samé Honzíky, Škodovák je nejmíň třetí. A možná tu bude další...
Já tu mám teď tak hodné děti, koukají na pohádku, nikdo neječí, ani nefňuká. Snad to aspoň chvilku vydrží.
Pánské osazenstvo a nejmenší holčička ještě spinká, tak tu nemáme docela pohodu. Za chvíli to začne vylézat a nebude si kam sednout.
Počasí je stejné jako včera, zataženo, ale docela příjemně. Ale já stejně budu trávit většinu času u sporáku.
Hezky si užijte neděli a moc nepracujte.
Pěkné odpoledne.
Zatímco jsem vařila nedělní oběd, tak jsem vyslala kluky s babičkou a dědou na výstavu do Besednice.
Pár fotek:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10205592726177628.1073741969.1837310441&type=1&l=110296d059.
Admaz

XXX.XXX.199.251
Krásný zbytek neděle přeji.
Na jihovýchodě 10 °C, zamračená obloha.
Husy s běžci a kačenou mi sežraly listí z krmné řepy, tak to bude oříšek je vytahovat. Po deštích se dostaly i do vany, která sloužila k plnění jejich koupališť, tak jsem jim tam přistavila můstek a z vody je blátěnná fujky voda, kterou budeme muset jinak upotřebit.
Nomáde, chtěla jsem se Vás zeptat, jestli máte ke kozám svého kozla nebo s nimy dojíždíte.
Mám totiž takový problém, že ani nikdy neuhodnu, kdy je ten správný čas jet. Už jsem byla 2x u kozla a nic.
Https://safeshare.tv/x/gqpEqacoYK#v
Nomáde, chtěla jsem se Vás zeptat, jestli máte ke kozám svého kozla nebo s nimy dojíždíte.
Mám totiž takový problém, že ani nikdy neuhodnu, kdy je ten správný čas jet. Už jsem byla 2x u kozla a nic. Nevim jak nomád, ale zamnou nejezděte je pozdě, pozdě, pozdě.
Cap v prítomnosti kôz dokáže vyvolať u kôz včasnú a silnejšiu ruju... ja ich mám v jednej maštali ale sú oddelené... cap k nim nemá prístup, ale sa cítia... ono, ak chceš u kozy vystihnúť ovuláciu tak musíš ustriehnuť toto : zdúrené pohlavné orgány (kundu) a taký číri až belavý výtok... vtedy je správny čas... a ja nedávam kozu k capovi ale capa ku koze... a odoberiem ho až keď niekoľkokrát na kozu neskočí... a na druhý aj tretí deň to zopakujem... však nech si chlapák užije
Tak úplněk je úplně úžasný!
Celý den bylo pod mrakem a teď je obloha skoro vymetená. Kráása. Kolem měsíce je nádherná záře.
Už je nás tu o dva méně a zítra odjede syn s malinkou vnučkou. Zůstanou mi tu pouze 2 děti. A ty už spinkají a ta malá právě řve, ale ta tu má tátu, tak mi to tak nevadí.
Kdyby tak tohle počasí chtělo ještě vydržet, tak bych se nezlobila.
Krása dnes střídala nádheru. Tak jak to v ČT předpověděli.
Byli jsme s Májinou sami doma a obrofsky jsme si to užili.
Májina lítala po zahradě, lozila do stromů, číhala tam na špačky,
kteří dělají nálety na jablka, a tak mi taky trochu pomáhala.
Tak ji ty zahradní práce znavily, že chrupká jako nemluvně.
Tedy jendo tou fotkou v profilu mě normálně děsíš, jako by tě zrovna pustili z lochu. Jinak tedy koukám na ten ouplněk, ale ze zdravotních důvodů Tak všem krásné pondělí.
honzapm
napsal(a):
Krása dnes střídala nádheru. Tak jak to v ČT předpověděli.
Byli jsme s Májinou sami doma a obrofsky jsme si to užili.
Májina lítala po zahradě, lozila do stromů, číhala tam na špačky,
kteří dělají nálety na jablka, a tak mi taky trochu pomáhala.
Tak ji ty zahradní práce znavily, že chrupká jako nemluvně.
Neříkejte, že vám ta zahrada ještě takhle kvete.
My tu už máme podzim a u vás je stále léto.
Nechápu.
Před chvilkou jsem nakoukla ven a vzduch je už skoro mrazivý a pořád čisté nebe. Třeba i u nás bude hezký den. To by bylo fajn.
Dobrou noc.
Dobré ráno,
tak já, když se rozhlídnu po zahradě, tak vidím převážně žlutou (hosty, trávy, afrikány), červenou (astry, přísavník, trávy) a na několika místech fialová (astry a hlavně oměj šalamounek - vysoký skoro jako já, veliká paráda). Růže má 4! květy a to Princezna Margareta, ale jak je obrovitá tak nějaké 4 květy nejsou ani vidět. Trávník by asi zelený byl, ale z okna ho moc nevidím a stejně už je na něm napadadaný červený přísavník.
Říkám, podzim jak vyšitý.
Je to paráda, ale slunce zase nikde. Třeba se ještě ukáže.
Hezký den.
javorka
napsal(a):
Dobré ráno,
tak já, když se rozhlídnu po zahradě, tak vidím převážně žlutou (hosty, trávy, afrikány), červenou (astry, přísavník, trávy) a na několika místech fialová (astry a hlavně oměj šalamounek - vysoký skoro jako já, veliká paráda). Růže má 4! květy a to Princezna Margareta, ale jak je obrovitá tak nějaké 4 květy nejsou ani vidět. Trávník by asi zelený byl, ale z okna ho moc nevidím a stejně už je na něm napadadaný červený přísavník.
Říkám, podzim jak vyšitý.
Je to paráda, ale slunce zase nikde. Třeba se ještě ukáže.
Hezký den.
Zdravím, ešte raz som pozerala Vašu krásnu záhradku, tie astry sú novobelgické? Ja ich mám tiež, ale páčia sa mi nízke. Nepoznáte "pruhonický trpaslík"?
honzapm
napsal(a):
Tedy ale Začátku, to já vás nechtěl nějak to, tento, děsit.
Tak snad moje aktuální profilovka bude dle vašeho Gusty?
A já se jdu ještě otočit na druhý bok. Má úcta.
Javorko, růže ještě moc hezky kvetou a mají plno poupat.
Ale zima jim to brzy spočítá. Uíí.
Jendo dík, já se normálně bál bar bar bar bar, teď krása střídá nádheru a pohodu. Ta školka s růžičkami mě s klamala, píšou doručení do dvou dnů, ale ani po čtrnácti dnech nic, tak jsem tam vysadil motýlí keře a psí víno než mi zamrzne zem.Jinak jsem dnes poslal do kohoutího nebe dalších 10 kohoutků, nad kterými by jsi zaplakal, oranžově zbarvené, ale jinak jen do hrnce, fešáky si odvezli jiní chovatelé již před časem.Mám ještě z velsumáka stříbrného a je dost možné, že to bude fešák.Jinak stále hledám tak nějak vypadající inzerát.
začátek
napsal(a):
Jendo dík, já se normálně bál bar bar bar bar, teď krása střídá nádheru a pohodu. Ta školka s růžičkami mě s klamala, píšou doručení do dvou dnů, ale ani po čtrnácti dnech nic, tak jsem tam vysadil motýlí keře a psí víno než mi zamrzne zem.Jinak jsem dnes poslal do kohoutího nebe dalších 10 kohoutků, nad kterými by jsi zaplakal, oranžově zbarvené, ale jinak jen do hrnce, fešáky si odvezli jiní chovatelé již před časem.Mám ještě z velsumáka stříbrného a je dost možné, že to bude fešák.Jinak stále hledám tak nějak vypadající inzerát.
Celá já
Tedy Začátku? To jste chlap?
Bát se hodného Honzíka na gaučíku a v teplákách?
Ale kdyby mě náhodou někdo hodně zlobil, tak na něj pošlu bratránka
a bude klid natotata... tatata... bar bar bar...
Poslední dobou ale Jiříka moc na náfštěvu nezvu...
Nemohu si totiž dovolit každý týden porazit dva bejky, orožnit tři vepře
a napéci šest pekáčů buchet. Von je Jiřík drobet při chuti.
Kolik jste těch kohoutků měl? Dvě stě? Jste mohl říct,
Jiřík by vám s nima pomohl je uklidit.
skodovak
napsal(a):
Koukám že jsem to trefil dobře.
Těsně vedle, Jendo. Já sypu jen slepicím.
A vůbec, co je novýho? Nějakej novej potkan lapen?
Jo, a kde se nám toulá naše milá a moje oblíbená Wyandotka zdrobnělá?
No to tedy, kárám.
A paní učitelka, ta má pro samé žáčky a výstavy a mytí drůbeže
taky asi jiné starosti, než nás, opuštěné teplákáře...
Tak jeden učitelskej, když se Dana Ovečka zrovinka nedívá.
mamkamaria
napsal(a):
Zdravím, ešte raz som pozerala Vašu krásnu záhradku, tie astry sú novobelgické? Ja ich mám tiež, ale páčia sa mi nízke. Nepoznáte "pruhonický trpaslík"?
Jestli myslíte tu vysokou astru na pravé straně (skoro červená), tak to je novoanglická Andenken an Alma Potsche. Ty modré uprostřed jsem dostala a nevím co jsou zač, za nimi jsou růžové a už si nepamatuju jak se jmenují.
Nějaké novobelgické mám taky, ale ty často trpí padlím padlím.
Průhonického trpaslíka nemám, koukala jsem se na nějaké obrázky a ani nevím jestli jsem tuhle astru někdy viděla.
honzapm
napsal(a):
Tedy Začátku? To jste chlap?
Bát se hodného Honzíka na gaučíku a v teplákách?
Ale kdyby mě náhodou někdo hodně zlobil, tak na něj pošlu bratránka
a bude klid natotata... tatata... bar bar bar...
Poslední dobou ale Jiříka moc na náfštěvu nezvu...
Nemohu si totiž dovolit každý týden porazit dva bejky, orožnit tři vepře
a napéci šest pekáčů buchet. Von je Jiřík drobet při chuti.
Kolik jste těch kohoutků měl? Dvě stě? Jste mohl říct,
Jiřík by vám s nima pomohl je uklidit.
Ha ha na uklízení kohoutků stačím sám , bratránek by okna asi neumyl co?Kolik bylo kohoutů, tak to jen odhadem, při nalíhnutí 900ks kuřat asi 450, ale likvidoval jsem je hned, přesto my zbylo na krku tak 100ks, ale momentálně mám ještě tak 15 orpingtoňáků+ nějaké z.velsumáky.
Asi ne, Začátku, on by ta okna zrušil a už by se nemuselo nic umývat.
Teda,900 kuřat. Tak do tolika ani neumím počítat. To je asi opravdu hodně.
Kam se vám to tam fšude mezi ty fčelky vejde?
Jendo, tak Terezku fšichni z teplákovky určitě zdraví a dodatečně vinšují
fše nejlepčí xvátku.
honzapm
napsal(a):
Asi ne, Začátku, on by ta okna zrušil a už by se nemuselo nic umývat.
Teda,900 kuřat. Tak do tolika ani neumím počítat. To je asi opravdu hodně.
Kam se vám to tam fšude mezi ty fčelky vejde?
Jendo, tak Terezku fšichni z teplákovky určitě zdraví a dodatečně vinšují
fše nejlepčí xvátku.
Děkuji mnohokrát, vyřídím
No přátelé dnes je tu klídek jako v hrobě, to vás ta první pondělní šichta všechny pěkně z mordovala.
Mladý pár sa rozhodol, že si spravia bábätko... prestali používať antikoncepciu... mesiac, dva, tri, polrok... nič... začali meniť polohy, nič.... vyskúšali bylinky, odvary, nič... naobjednávali si doplnky stravy a lieky na potenciu a podporu plodnosti, nič nepomohlo.
Čo sa dá robiť - nakoniec išli k lekárovi.
- Pán doktor, chceli by sme mať dieťatko, ale nijako sa nám nedarí - skúšali sme všetko, bez antikoncepcie, v rozličných polohách, hocijaké odvary a lieky, dokonca sme aj veštici volali... a nič!
Lekár sa na nich tak dlho a skúmavo zahľadí a hovorí:
- Čo vám jebe, chlapi?!
začátek
napsal(a):
A nebojte se, ovečka opravuje příspěvky jinde. Tady to vzdala.
Já vás kluci vidím a slyším . Chodím si sem počíst, co kde nového. Jinak se po vzoru Honzíka válím na gaučíku a léčím nějakou fujtajbl chřipku.
Slepičky se budou zase brzy koupat a pojedeme na výstavu, Tentokrát do Kladna na speciálku šumavanek. Tak jsem napnutá jak tričko, jak to dopadne. Byla jsem s nimi na dvou výstavách. Na jedné bylo všechno super, perfektní hodnocení a na druhé je posuzovatel skoro za všechno strhal. Jenom nohy mají holky OK.
Na zahradě se snažím po troškách uložit vše na zimu. Je pravda, že růžičky mi taky kvetou jako v létě. Ve skleníku mi dozrávají batáty, zkusila jsem je letos poprvé, ale koupila dost pozdě, tak budou malé.
Dneska jsem byla v lese na houbách, ale nic moc - lišky, bedly a havelky. Na hřiba jsem nenatrefila.
Tak se mějte sluníčkově Dana.
veraboskova
napsal(a):
Pěkný večer,
tak zase u nás prší. A já jsem se dozvěděla, že v práci budu mít službu ne 1x týdně, ale obden. Domu budu jezdit obden na sedmou a když nepojedou školní autobusy až v půl osmé. Asi půjdu kouknout na portály práce. Takže sem s něčím pozitivním, potřebuju to jako sůl.
Nevím, čím bych vás potěšila.
Já se momentálně cítím báječně, protože obě děti, co tu mám na hlídání sladce spinkají.
Hlavně ten mrňous, co je jak na pérko. Jsem vyčerpaná a venku nic už neudělám, protože to s ním nejde. Tak já se jdu taky natáhnout na gaučík a budu relaxovat. Ách...
Teda asi né na dlouho, protože ještě musím pověsit prádlo a uklidit nádobí.
Tak ať něco šikovného najdete, málo práce, za hodně peněz
javorka
napsal(a):
Jestli myslíte tu vysokou astru na pravé straně (skoro červená), tak to je novoanglická Andenken an Alma Potsche. Ty modré uprostřed jsem dostala a nevím co jsou zač, za nimi jsou růžové a už si nepamatuju jak se jmenují.
Nějaké novobelgické mám taky, ale ty často trpí padlím padlím.
Průhonického trpaslíka nemám, koukala jsem se na nějaké obrázky a ani nevím jestli jsem tuhle astru někdy viděla.
Průhonický trpaslík je odrůda nízké astry, ale letničky, ne trvalky.
Tedy paní učitelko, jaképak "válení" na gaučíku? Co to je za pojem?
No to tedy...
Každý přece dobře ví, že já na gaučík "nabírám energii", "relaxuji",
případně jak správně poznamenala kolegyně Javorka "natáhnu se".
Ale válení? No to teda fujky.
Jinak doufám, že se vám podařilo "relaksací" na gaučíku zahnat bacila,
a že vám procházka na houbách na čerstvém vzduchu bodla.
Lišky jsou náhodou super houby, ňam ňam na máslíčku.
Javorko, u nás růže jsou teprva ve druhém floru. Dana je také horalka,
takže jsme na tom podobně. Tady ve vysokých výšinách leccos kvete teprve nyní.
U vás je to dávno odkvetlé, proto se vám asi zdá, že zrovna vaše zahrada
působí podzimně. U nás na horách je to vždy tak, že rostliny zima zastihne
nepřipravené - mají o mnoho týdnů kratší sezonu k vývoji, než v nížinách.
Sleduji to tak každoročně.
*
ASTRY jsou skutečné královny podzimu, nízké čili kompaktní a padlíodolné
také existují.
Aster ericoides a Aster amellus a Aster ageratoides, a také nejnovější
mezidruhoví kříženci.
Objednávejte např. u nejlepšího zahradníka nejen v Praze, tady:
http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/obchod/Astra-hvezdnice
Případně se zajděte podívat do Zámeckého zahradnictví Ctěnice,
kde v těchto dnech mají výstavu Aster a nabídnou vám některou ze 140 různých:
http://www.zameckezahradnictvi.cz/
Nezapomeňte, že je nejlepší čas k výsadbě cibulovin a hlíznatých rostlin,
seženete obojí tamtéž. Ve Ctěnicích mají nejobsáhlejší sortiment okrasných
česneků u nás.
Jinak vás fšechny líbám, některý i dvakrát. Má úcta.
Odkaz na Krulichovi a jejich úžasnou nabídku odolných novinek Aster
nefunguje, neb hloupý systém iFauny neumožňuje psát např. dva shodné
znaky za sebou - automaticky opravuje váš text.
Např. nemůže napsat dva vykřičníky za sebou - při odeslání je upraví na jeden.
Tudíž - v odkazu Krulichových jsou mezi slovy "Astra" a "hvězdnice"
hned DVĚ pomlčky, které iFauna systém upravil na jednu, tudíž se tam kliknutím
nedostanete. Buďto si v horním řádku prohlížeče ručně dopište druhou pomlčku
anebo na stránkách Krulichových v levém menu rozklikněte TRVALKY a potom
sjeďte kousek dolů na Aster-Astry.
Presne tak som to pred chvíľou urobila. Keďže mám rada nízke astry, objednala som v semena-osiva astru alpskú semená, u nás som doteraz našla len astry vysoké. V piatok som kúpila v hornbachu astru regent, len neviem, či je nízka alebo vysoká. Ja mám radšej nízke. Objednala som si aj semená pruhonický trpazlík, tak na jar uvídíme.
Honzíku, ve Ctěnicích jsem asi před třemi lety byla. Byla jsem naprosto nadšená. Speciálně jsem tam chtěla kvůli hostám, protože znám stránky zahradnictví a vím, že jich tam mají požehnaně.
Podařilo se mi přemluvit manžela, aby jsme si zajeli při cestě z Prahy. Zrovna jsme stěhovali rodiče na chalupu, na celé léto. Auto bylo úplně plné, věci jsem měla i pod nohama. Po zastávce ve Ctěnicích jsem pak jela celou cestu s velkou krabicí na klíně, jak blázen. Vzpomínám si, že jsem nakoupila hlavně dlužichy, takové tady v okolí nikde neměli. Zrovna tam měli rozkvetlý záhon šalvějí v různých barvách. Nádhera. No, a ty hosty, to jsem byla ve svém živlu.
Krulichovi mám v plánu už delší dobu, snad se tam jednou vypravím. Už jsem koukala taky na jejich stránky. Chtěla bych si pořídit rozrazil viržinský, nějaký modrý. Neporadíte? V podstatě ho znám jen z obrázku.
U nás pořád prší a už je tam pořádné bláto. U slepic to ještě jde, ale co tam mají kachny, no hrůza. Podařilo se jim tam rozblátit docela slušnou plochu, už není kam šlápnout. Čuňata.
honzapm
napsal(a):
Cože? Sagan se dal vostříhat?
To si jak na to prišiel? jeho aktuálne foto :.
Javorko, Veronicastra jsou fšechna skvělá. Jakub na jejich stránkách pěkně popisuje vlastnosti jednotlivých soret. Tak neváhejte bádat, případně využít ešopu.
Rostliny balí sama paní Krulichová, velmi pečlivě. Nejdříve dá na květináček malý plastový sáček proti vysychání, a pak to celé ještě obalí novinama, proti polámání.
Balíček přijde do druhého dne, rostliny jsou čerstvé.
Jinak výlet si samozřejmě udělejte, jejich zahradnictví má kouzlo (bývalo to dříve klášterní zahradnictví pro nedaleký Břevnof), tlusté kamenné zdi, skleníky, pařníky, kočky...
Třeba ´Cupid´ vypadá dobře, i když já jsem barvoslepý.
http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/obchod/Veronicastrum
.
nomad72
napsal(a):
Však daj link, kde si to čítal...
honzapm
napsal(a):
Javorko, Veronicastra jsou fšechna skvělá. Jakub na jejich stránkách pěkně popisuje vlastnosti jednotlivých soret. Tak neváhejte bádat, případně využít ešopu.
Rostliny balí sama paní Krulichová, velmi pečlivě. Nejdříve dá na květináček malý plastový sáček proti vysychání, a pak to celé ještě obalí novinama, proti polámání.
Balíček přijde do druhého dne, rostliny jsou čerstvé.
Jinak výlet si samozřejmě udělejte, jejich zahradnictví má kouzlo (bývalo to dříve klášterní zahradnictví pro nedaleký Břevnof), tlusté kamenné zdi, skleníky, pařníky, kočky...
Třeba ´Cupid´ vypadá dobře, i když já jsem barvoslepý.
http://www.zahradnictvikrulichovi.cz/obchod/Veronicastrum
.
Honzíku, děkuji za radu. "Cupid" byl můj favorit.
I když "Apollo" taky nevypadá marně.
Asi si ho objednám, ale počkám na jaro. Ale do zahradnictví se chci určitě podívat. To se zase budu muset krotit, abych toho moc nenakoupila. Musím si s sebou vzít sestru, je to mnohem zábavnější, když objevujeme poklady. A nebo sestřenici, ta říkala, že jsou oba Krulichovi její spolužáci, tak bychom mohly mít zvláštní péči.
skodovak
napsal(a):
Tak dneska jsme normálně doma museli mít na sobě teplákofky nešel celý den proud a doma zima jak...
No, já jsem dnes taky vytáhla tepláky, sice doma máme momentálně 22,8 a ještě netopíme, ale venku už mi foukalo pod sukýnku, tak pro jistotu.
U nás, když nejde proud, tak je to docela pohroma. Můj muž je bez sebe, protože mu nejde počítač a nemůže pracovat. Nadává a hned natahuje prodlužovačky do vedlejšího stavení. Tam většinou proud jde. Je to jiný okruh rozvodové sítě, což je naše záchrana. Máme všechno na elektriku a to si pak neuvaříte ani čaj.
Tak snad vám to už jde a už se ohřejete.
javorka
napsal(a):
No, já jsem dnes taky vytáhla tepláky, sice doma máme momentálně 22,8 a ještě netopíme, ale venku už mi foukalo pod sukýnku, tak pro jistotu.
U nás, když nejde proud, tak je to docela pohroma. Můj muž je bez sebe, protože mu nejde počítač a nemůže pracovat. Nadává a hned natahuje prodlužovačky do vedlejšího stavení. Tam většinou proud jde. Je to jiný okruh rozvodové sítě, což je naše záchrana. Máme všechno na elektriku a to si pak neuvaříte ani čaj.
Tak snad vám to už jde a už se ohřejete.
Jo tak pod sukýnku, tak to pozor na to
Čaj jsme udělali ráno, jídlo večer před přinesl jsem plynový ohřívač a pohoda. Jelikož mám dceru tak o zábavu bylo víc než dobře postaráno, ven stejně nemůže takže.. Jen teda bylo jak venku.
Teď už je vše v pořádku, teplo, krteček běží a pomalu půjdeme hajat.
javorka
napsal(a):
Honzíku, děkuji za radu. "Cupid" byl můj favorit.
I když "Apollo" taky nevypadá marně.
Asi si ho objednám, ale počkám na jaro. Ale do zahradnictví se chci určitě podívat. To se zase budu muset krotit, abych toho moc nenakoupila. Musím si s sebou vzít sestru, je to mnohem zábavnější, když objevujeme poklady. A nebo sestřenici, ta říkala, že jsou oba Krulichovi její spolužáci, tak bychom mohly mít zvláštní péči.
Javorko, loni jsme vyly u Krulichů se sestrou a připadalo nám, že jsme u starých známých a máme výjimečnou péči. A to nejsou se sestrou spolužáci. Jsou to velmi milí a ochotní lidé a květinky mají jedna báseň.Nevěděly jsme, kam se podívat dříve. Já si to courání po zahradnictvích se sestrou také užívám. Horší je vždy ten vítr v peněžence.
Letos v září jsme byly ve středních Čechách - Bambus centrum Třebíz, Zahradnictví Knížek Chrastín (vinná réva) a zahradnictví Spomyšl. Sestra sháněla nějaké stromy a keře do předzahrady a já nic. A přijela jsem s krásnými kanadskými borůvkami, bezpeckovým vínem do chladnějších oblastí a skvělou hortenzií stromečkovou Annabelle. No nekup to, když je to v akci s 50% slevou. A v top kvalitě. Dana.
skodovak
napsal(a):
Jo tak pod sukýnku, tak to pozor na to
Čaj jsme udělali ráno, jídlo večer před přinesl jsem plynový ohřívač a pohoda. Jelikož mám dceru tak o zábavu bylo víc než dobře postaráno, ven stejně nemůže takže.. Jen teda bylo jak venku.
Teď už je vše v pořádku, teplo, krteček běží a pomalu půjdeme hajat.
Když už tu jde řeč o krtečkovi, máte mluvícího krtka? Zrovna dnes mě vzbudil.
První co jsem slyšela bylo: "Hele, hele. Kuku, kuku, Jejda..."
Naše děti si ho předávají. Je to vlastně maňásek, který mluví, když se mu zmáčkne bříško.
http://loutky.heureka.cz/krtek-20-cm-manasek/
Budou vánoce
Jo, pardon, ale vypadá stejně
http://loutky.heureka.cz/krtek-20cm-manasek-mluvici/
Teď mě napadá jaképak asi vydává zvuky krteček Honzík, když se mu zmáčkne bříško?
Jinak, mě můj muž taky někdy říká krtečku.
Pod stromečkem jsem našla rýč
Jé, co já bych za rýček pod stromečkem dal...
Asi jste si fšimli, že nekupuju produkty obsahující palmový olej.
Naštěstí mám dobrý zrak a i pidi etikety f krámu přečtu.
Sice tam strávím 3x tak dlouhou dobu, ale aspoň přesně vím,
f čem je a f čem není.
No a hádejte, co mi mj. můj excelentní bratřík s jeho manželkou dali pod stromeček?
Ano, Nutellu.
Plakal jsem.
PS: když se Honzíkovi na gaučíku zmáčkne bříško, tak dělá Uí Uí Uí.
A když se zmáčkne znovu, tak dělá Bar bar bar bar bar... Má úcta.
honzapm
napsal(a):
Jé, co já bych za rýček pod stromečkem dal...
Asi jste si fšimli, že nekupuju produkty obsahující palmový olej.
Naštěstí mám dobrý zrak a i pidi etikety f krámu přečtu.
Sice tam strávím 3x tak dlouhou dobu, ale aspoň přesně vím,
f čem je a f čem není.
No a hádejte, co mi mj. můj excelentní bratřík s jeho manželkou dali pod stromeček?
Ano, Nutellu.
Plakal jsem.
PS: když se Honzíkovi na gaučíku zmáčkne bříško, tak dělá Uí Uí Uí.
A když se zmáčkne znovu, tak dělá Bar bar bar bar bar... Má úcta.
No, tohle je hrůza. Taky proto jsem letos vyráběla "nutelu" ze švestek. Sice to je chuťově něco jiného, ale vypadá to stejně a děti jsou spokojené.
Vy jste si změnil zase profilovku! A tak Jenda škodovák ani neví, že jste se včera večer na chvíli, po jeho hlášce, že krteček běží, v krtečka proměnil.
Jenda Škodovák je noční tvor, tak si toho jistě fšiml.
Švestková domácí marmeládka musí být super.
V příštím životě chci být Javorkovic vnoučkem.
Babičce budu pomáhat na zahrádce a fšem bude moc dobře.
Já jsem byl prý až moc hodné dítě, hrál jsem si v pokojíčku sám s legem na zoo
a máma se na mě údajně chodila v intervalech dívat, jestli tam vůbec jsem a žiju.
No ale Javorko, to vám musím napsat... S tím vaším pasivním domem jste mi úplně
vnukla brouka do hlavy. Se mi dneska normálně zdálo, pod vlivem vedlejší diskuse
na vytápění kurníku, jak stavím pasivní kurník. To je vynález, co?
A takovej šikovnej jsem já. Hop hop hop.
Jenda Škodovák je noční tvor, ale tohoto si nevšiml, používá jenom telefon a jenom když je volná mikro chvilka.
Maminky výmysl znovu zavedení odpoledního spánku přineslo, že maličká s těží usíná po 10 hodině, včera po jedenácté takže ani výlet ke zvěří se nekonal. Touha nechávat dítě ve školce do odpoledních hodin je asi silná. Nicméně dítko musí mít režim a já ji nemůžu dělat bordel v hlavě ani kdybych chtěl. Prostě blázinec.
To jsem ráda, že se nám to s tím krtečkem vyjasnilo. Náš Jáchym (2 a půl) přestal po obědě spát, což není úplně prima, protože jsem přišla o jedinou chvilku, kdy jsem mohla bez obav vyběhnout a zahradu a obstarat slepice a běžce. Ráno mu musím pustit pohádku, strčit flašku do ruky a doufat, že se vrátím dřív než mlíko zmizí. Večer je pak unavený a někdy dost protivný, ale pak zase usíná, ani mlíčko nestačí vypít. Tak nevím, co je lepší.
Pasivní kurník, dobrý nápad!
My jsme původně chtěli stavět zahrabaný dům. Už jsem přemýšlela o tom, jestli by se nedal postavit kurník zasypaný zemí. Asi se poradím s panem manželem, třeba ho to chytne a bude o tom přemýšlet.
Mělo by to výhodu, že by tam bylo v zimě teplo a v létě chládek. Muselo by se ale vyřešit dobré větrání a samozřejmě důkladná izolace. Nevýhoda je, že slepičky rády lezou do výšky a tak by celá stavbička musela být trochu vyšší. Ale bylo by to pěkné. Už to vidím. Z jihu otevřené, s velikým oknem, celé porostlé trávou. Joj
Tak malá tak skoro rok tu potřebu neměla, teď ji ale dostala maminka tak malá musí, hodinu čtení a buď a nebo, nelíbí se mi to no. Zvěř teď dělám podobně, jídlo, krtek a rychle nakrmit a doufat. Když byla zdravá chodila se mnou a pomáhala. no až přijde práce sem asi bez ní, to bude ještě zajímavé vše.
Jen si postěžujte, Jendo Škodováku. Teplákovka snese fše.
A až bude vopravdu nejhůř, tak ji vypereme, a bude zase jako nová.
No, Javorko, mě se líbí kurníky, co jsou součástí domu, takže si uplně
představuju (představujete si se mnou, že jo?) takový ten hobitín,
ale o poznání méně kýčovitý, a v něm krása střídá nádheru, ale už doopravdy.
V tomhle domě jsme se byli podívat
http://www.peknebydleni.cz/18160/.
Co takový kurníček?
http://www.living.cz/galerie/znate-podzemni-domy/1.html#content.
Jejej, to je kurníček. Tam by se jistě schoval nejeden čmelíček.
Ale ne, tohle a ani ten předchozí dům se mi nelíbí.
Už vůbec ne ta děsná kulatá okna, ta jsou moooc fujky.
Celé to spíš vypadá jako maskovaný pavilon slonů, než jako dům snů.
Pardon.
Ale proti Gustovi nemám žádného dišputátu, že?
Ostatně - můj gaučík je jen jeden a gaučíky ostatních uživatelů iF
budiž jim slouží po zásluze.
Pěkný večer,
tak už se to blíží. Výstava v Horní Stropnici 29.-30. října. ( 48.7612439N,14.7350172E )
Na jednu stranu se těším až se tam pojedeme podívat a na druhou ne, protože mi drahá polovička zase nedovolí si nic koupit.
Honzíku, kde je vlastně Olympionik? Určitě se tu o tom mluvilo, ale nemůžu si vzpomenout? Nějaká zahraniční cesta?
No, Věrko, zmizeli fšichni.
I Přemek, i Wyandotka, i Jeník 720, i Horalek, i Josefína, i Andy a další a další a další.
Kde je doktor, to možná sám neví asi ani doktor. Já mám pocit, že je v ČR,
ale oficiálně má být v Kataru, tak ti nevím Karle. Možná hraje v Brně tenis...
Kdo ví.
A ta vaše drahá polovička, to je teda ale pirát. Jen si něco kupte.
Klidně jako že je to pro mě, a ne pro vás, ale nechám si to nakonec u vás. :).
honzapm
napsal(a):
A jaké dojmy jste z toho, Javorko, měla?
Byli jsme tam už dávno, ani jsme ještě nebyli rozhodnutí jestli budeme něco stavět. Jo, ale vzpomínám si, že si tam připadáte jako v normálním, moderním domě. Hodně světla, to mě překvapilo. Zvláštní byly zdi. Nechali tam hrubý otisk bednění. V podstatě to je tunel. Pán o sobě říká, že je původním povoláním tunelář.
Je to postavené v protihlukovém valu, pozemek koupili za směšnou cenu (na Prahu).
Tenkrát to byla naprostá rarita, zahrabané domy nikdo moc neznal.
Zdravím Vas Honzo i všechny ostatní v teplakovce.peču hodně a jedině máslo. Hera je funky, jak říkáte. A zuzitkuju i všechny ty hrušky a babka a švestky atd
Taky jsem premyslim uz déle o stavbě kurniku, nebo spis kurnikoskleniku ve stylu "zemělodi", jestli to někdo znáte. Myslím, ze v zimě slepickam sklenik náramně svedci, celou zimu si tam na sluníčku hrabosi a popeli (navic je výborně prohnojen).
Představuji si takovy kurniko-skleníko-vybeh, kryty proti dravcům, s tim, ze je jeste po příchodu z prace pustím do velké zahrady. Spokojeny zvíře, spokojena ja...
Zdravím vsechny a přeji spokojeny den
Tedy paráda ty kolace. Nerada pecu, ale strašně rada to jim .
Myslím, ze se na nas ty umeliny v potravinách podepisují postupně i geneticky, v podobě různých alergií na prirozene látky a autoimunit (cukrovka, crohn atd..). Jenze jde tohle vubec nejak zastavit, kdyz je za vším byznys? A clovek je chtivej tvor a chce mit vsechno pokud mozno s nejmenší námahou. Ze se tim oblbujeme, nám moc nedochází, ono za tim "výhodným" je spise výhoda toho, kdo vám to dokáže vecpat..
1978milan
napsal(a):
Zdravím Vas Honzo i všechny ostatní v teplakovce.peču hodně a jedině máslo. Hera je funky, jak říkáte. A zuzitkuju i všechny ty hrušky a babka a švestky atd
Jé, ty jsou. Zrovna přemýšlím, co upeču. A už jsem se asi rozhodla, když mám doma tak skvělý povidla.
Tak já půjdu zadělat. Dnes mi dovezou už třetí vnouče a zítra přijede dlouho očekávaná návštěva až z Krumlova, tak se to bude hodit.
Díky za tip, jen jestli budou tak dokonalé jako ty vaše, to fakt nevím.
Samozřejmě budou s máslem
Uživatel s deaktivovaným účtem

honzapm
napsal(a):
Javorko, ty stěny jsou opravdu hodně naturální.
*
No nic, jdu sem opět agitovat - věděli jste, kolik palmového oleje je v Heře?
Hera není radost, Hera není pečení.
Pečte na Vánoce na másle.
Hera JE fujky.
Děkuji a má úcta.
My pečeme jedině na másle. Takže klídek

1978milan
napsal(a):
Nádhera
Děkuji všem za pochvalu. U nas frgale milujeme. Nebo se taky říká pecáky, ze se pekly v chlebove peci. Dávám si na nich záležet a pri vyvalovani každý poctivě měřím. Musí mít rovných 32 cm. Nejvíc letí Hruškové a makové, ale já mám nejraději klasická švestková povidla. A když se do nich přidá troška badyánu, tak to teprve slintam, jako Honzík na gaučíku
1978milan
napsal(a):
Děkuji všem za pochvalu. U nas frgale milujeme. Nebo se taky říká pecáky, ze se pekly v chlebove peci. Dávám si na nich záležet a pri vyvalovani každý poctivě měřím. Musí mít rovných 32 cm. Nejvíc letí Hruškové a makové, ale já mám nejraději klasická švestková povidla. A když se do nich přidá troška badyánu, tak to teprve slintam, jako Honzík na gaučíku
U nás na Valašsku jedině frgály .Já jsem ale zbožňovala všechny typy buchet s tvarohem.Tchýně mi vždy napekla plno tvarohových vdolečků když jsme přijeli na návštěvu, tak jsem si užívala.Bohužel mě časem začala po kynutých buchtách pálit žáha, musela jsem proto své chutě omezit.Teď po letech už jsem chytřejší a vím, že mi pak pomůže soda, tak šupšup buchty i frgály do bříška .
Ty frgály na fotkách jsou opravdu ukázkové, polité bohatě máslem, tak to má být.Za mě jednička
1978milan
napsal(a):
Milane, nedáte nám recept?
Já mám sice už upečeno, ale pro příště, aby byla změna...
Mám dva plechy, jeden s tvarohem a druhý s povidly.
Vy jste šikulky, třeba se děti vašich dětí ještě budou moci kochat
živými orangutany a Borneo a Sumatra nedopadnou jako Jáva.
On v těch levnejch máslech taky je palmový (nebo řepkový) olej.
Napíšou na to 82% tuku, aby splnili požadavky pro tučnost másla,
ale ten tuk už není zcela živočišný, čímžto legislativu vesele občůrají.
Speciálně ABC máslo a belgické "Máslo" bez dalšího označení.
Stačí si přivonět a Honzíkův extra nosík fšecko hned brzo pozná.
Až budu velkej kluk, budu míchat parfémy pro Hermes. Tak.
Ale musím ještě pořádně odpočívat na gaučíku, abych hodně rostl,
a hlavně abych se na to pořádně připravil, že?
Oljo, no ale tentokrát gaučík i já trpíme. Uplně mám na ten hruškový frgál chuť.
Až slabost. Musím si zítra ráno... no dobrá, dopoledne, skočit alespoň
pro meruňkovou kapsu. Uí.
honzapm
napsal(a):
Vy jste šikulky, třeba se děti vašich dětí ještě budou moci kochat
živými orangutany a Borneo a Sumatra nedopadnou jako Jáva.
On v těch levnejch máslech taky je palmový (nebo řepkový) olej.
Napíšou na to 82% tuku, aby splnili požadavky pro tučnost másla,
ale ten tuk už není zcela živočišný, čímžto legislativu vesele občůrají.
Speciálně ABC máslo a belgické "Máslo" bez dalšího označení.
Stačí si přivonět a Honzíkův extra nosík fšecko hned brzo pozná.
Až budu velkej kluk, budu míchat parfémy pro Hermes. Tak.
Ale musím ještě pořádně odpočívat na gaučíku, abych hodně rostl,
a hlavně abych se na to pořádně připravil, že?
Oljo, no ale tentokrát gaučík i já trpíme. Uplně mám na ten hruškový frgál chuť.
Až slabost. Musím si zítra ráno... no dobrá, dopoledne, skočit alespoň
pro meruňkovou kapsu. Uí.
Tak to jsem opravdu moc a "mocinky" ráda, že nosík Honzíka funguje jak má.Já totiž před lety měla žaludeční křeče po pozření kousku Ramy, kterou se mi moje máma se srdeční chorobou snažila vnutit, řkouce, že je to dobré pro srdíčko.Můj žaludek tehdy protestoval docela divoce a nemohla jsem nic reklamami doporučovaného vůbec pozřít.A ejhle, čas oponou trhnul a já teď se dočítám naprosto opačných hodnocení našich pochutinTtělo nelze oblafnout jen tak!
javorka
napsal(a):
Milane, nedáte nám recept?
Já mám sice už upečeno, ale pro příště, aby byla změna...
Mám dva plechy, jeden s tvarohem a druhý s povidly.
To víte, že dam.
Tak na 7 frgalů budem potřebovat:
1/2 kg hladké mouky
1/2 polohrube mouky
8 - 10 žloutků ( dle velikosti vajec)
8 vrchovatych pol.lžic cukru moučka
40 dkg zmekleho másla
1,5 kostky kvasnic
Cca 1/2 litru mléka
Sůl
Nejdříve slehame máslo, žloutky a cukr dohladka. Mléko ohrejeme, přidáme trošku cukru a kvasnice a necháme vzejít kvásek. Do ušlehaneho másla nasypeme obě mouky, osolime a nalejeme kvásek. Možná bude potreba ještě trochu mléka, protože každá mouka jinak pije.A zaděláme testo. Necháme vykynout a zaděláme znovu a necháme vykynout podruhé. Těsto je jak plastelína, vůbec se nelepi a při vyvalovani se nepodsypava. Pak si těsto zvážíme a vydělíme sedmi a uděláme 7 bochanku. Ty necháme pod uterkou ještě chvilku kynout. No a na pečicím papíře vyvalujeme tenoucke koláče ( možno před kreslit kružítkem 32 cm), prstem vytlačíme okraj, cely propíchame vidličkou a okraj potřeme vajíčkem. Náplň dle chuti a možnosti ( hrušková povidla s pernikem, švestkový povidla s badianem, Makova náplň, tvarohova náplň ( jeden tvaroh na jeden koláč). Posypeme zhusta drobenkou( tu asi všichni znáte, jak se dělá) a pozvolna pečeme. Pečeme raději dele a na nižší stupeň. Po upečení horké koláče poléváme rozpuštěným máslem s cukrem a rumem a nešetříme!
Nic laciného, že? Ale je to mňamka. Většinou zadelavam ze dvou kg mouky 14 koláčů a spotřebuju 10 kostek másla. Tak to někdy zkuste a dejte vědět, jak jste dopadli.
Ahojte všichni nezmizela jsem, jen mi trošku nezbývá času ale myslím na Vás a teď jsem si vše i v klidu přečetla, posmála u vtípků.
U nás dnes dost pršelo, holky mají opět holínky a já též
PIPINY MI STÁVKUJÍ je dost málo vajíček
Jediné araukanky snáší jak o život, jsem mile překvapená.
Včera ale svítilo slunko, tak jsem se pustila do zahrádky zeleninové a bylo to tedy peklo plela jsem to přes tři hodiny a to mě čekají ještě jahody zítra
honzapm
napsal(a):
Já si snad zítra upeču mřížkový koláč s nějakýma fajne povidlamimama?
Sice držím dietu, ale už je po plafkách a už jsem ho nepekl opravdu hodně dlouho.
Frgále na mě vypadají moc nóbl, já jsem nekoncentrovaný a chci fšecko hned.
No ale vidíte, to není vůbec špatnej nápad. I s tema hruskovejma povidlamima by mohl bejt dobrej. Super nápad na nedělní buchtu.
No teda ale... tady se nám to páruje a na Honzíka zase zbyde mastnej plech, že jo?
Ale já se taky spáruju, to budete koukat. S gaučíkem a bude nám taky dobře.
Je fakt, že o tom mřížk. koláči přemýšlím už dlouho.
Vlastně jsem ho nepekl od té doby, co tu někdo psal,
že mu z Remosky f kuchyni hynou kuřata, a že teflon je tudíž fujky.
A já ho píkávávával právě v té největší Remosce,
krásně se tam tvaroval a božsky se vyklápěl.
Ale taky je fakt, že Milan té frgále popsal tak pěkně,
že bych to i já zvládnul. A holky teď nesou, už mám zase dvacet vajíček
a to jsem dneska dělal z 11 kousků vobr volský voko na celou pánef
a čtyři jsem rozkvedlal do opravdu poctivé játroknedlíčkové poléfky
a další čtyři do těch knedlíčků.
Uf.
No tak uvidíme, jak se do zítra vyhajám.
Třeba se mi ráno, tedy dopoledne, nebude už chtít.
Joj joj, frgálky asi nezvládnu, ale prubnu aspoň svíčkovou , Jendo jak se ti po ránu nebude chtít, tak prubni tu svíčkovou taky a ke všemu je s HRUŠKOU.
1978milan
napsal(a):
No ale vidíte, to není vůbec špatnej nápad. I s tema hruskovejma povidlamima by mohl bejt dobrej. Super nápad na nedělní buchtu.
Ach jo, proč "špatnej"proč"hruškovejma"proč bejt"proč"dobrej?"Já tu taky nepíšu svým valašským nářečím, kterým normálně mluvím, ale tady by mi nikdo nerozuměl.Neberte to špatně, ale už mi to kolikrát leze krkem poslouchat pražské nářečí v telce ve všech seriálech jakoby to byla spisovná čeština.A teď ještě tady, to je na mě moc.
Tedy Začátku, už jsem se hrozil, co mi to podsouváte za složitou svíčkovou.
Tu já nepapkám a ani nevařím. Je to děsně složité a mooc smetanové.
Ale tahle vaše, teda Hruškova, svíčková, tak ta je super.
Zrovna tu pálím svíčku v rámci přípraf na dušičky,
tak ještě přikrojím okoralý krajík z pecnu, co tu střežím
od minulé středy a bude zase dobře. (krása ofšem protentokrát
nádheru střídat nebude).
Oljo, nepůjdete se projít? Jestli vy nejste nějaká tento, přecitlivělá.
honzapm
napsal(a):
Tedy Začátku, už jsem se hrozil, co mi to podsouváte za složitou svíčkovou.
Tu já nepapkám a ani nevařím. Je to děsně složité a mooc smetanové.
Ale tahle vaše, teda Hruškova, svíčková, tak ta je super.
Zrovna tu pálím svíčku v rámci přípraf na dušičky,
tak ještě přikrojím okoralý krajík z pecnu, co tu střežím
od minulé středy a bude zase dobře. (krása ofšem protentokrát
nádheru střídat nebude).
Oljo, nepůjdete se projít? Jestli vy nejste nějaká tento, přecitlivělá.
Asi jo, ale podle té modrobílé chladírny si myslím, že by mě to ještě více rozcitlivělo.Přece jen je to barva studená, já radši takovou kuřecí, žluté nožky a červený hřebínek.
olja
napsal(a):
Ach jo, proč "špatnej"proč"hruškovejma"proč bejt"proč"dobrej?"Já tu taky nepíšu svým valašským nářečím, kterým normálně mluvím, ale tady by mi nikdo nerozuměl.Neberte to špatně, ale už mi to kolikrát leze krkem poslouchat pražské nářečí v telce ve všech seriálech jakoby to byla spisovná čeština.A teď ještě tady, to je na mě moc.
Oljo tak s tím pražským nářečím jste me dostala. Jsem jihomoravak jako poleno. U nás se takto mluví. A kdybych začal naším nářečím, tak by me asi taky nikdo nerozuměl.U nás se mluví středomoravským dialektem, velice podobně jako na Hané, takže pro Olju:nemosel be bét špatné s hruškovym povidlim.
Milane, díky.
Jak jsem si to četla, tak jsem to hned musela zajíst povidlovým koláčem.
Teda to množství másla je dost šílený. Ale určitě to zkusím, ale až tu nebudou děti.
Zrovna, když jsem měla těsto pěkně vykynutý (vykynuté) tak mrňouse popadl amok a nezbývalo než ho, málem násilím nacpat do postele. Bylo po čtvrté odpoledne, chvíli spal, načerpal novou energii a řádil tu ještě před chvílí.
Je to někdy fakt náročné.
Oljo, já taky někdy nevím, jestli to napsat spisovně nebo nebo ne. Ale někdy to zní tak nepřirozeně, tak to raději napíšu tak, jak to zrovna cítím.
Tak se na nás nezlobte.
1978milan
napsal(a):
Oljo tak s tím pražským nářečím jste me dostala. Jsem jihomoravak jako poleno. U nás se takto mluví. A kdybych začal naším nářečím, tak by me asi taky nikdo nerozuměl.U nás se mluví středomoravským dialektem, velice podobně jako na Hané, takže pro Olju:nemosel be bét špatné s hruškovym povidlim.
To by ale bylo pěkný! Zase by jsme se naučili něco nového
1978milan
napsal(a):
No, možná mluví, možná ne.Já jsem Valaška jako poleno, můj manžel, bývalý, je z Bíteše a od něj jsem ledacos pochytila, hlavně brněnský dialekt.ALE!že by se takhle normálně mluvilo i na Moravě, tak to teda ne!.Protestuji! Šíří se to jako mor.I moje vnučka, napůl cizokrajná, mi o víkendu říkala "hele babi".A já na to:co je to "hele"?to neznám.
nomad72
napsal(a):
Ešte by to chcelo kávu
Už vstáváte?Nakrmit všechny ty hladové krky a nakonec sebe .Tak to dělal můj staříček.Napřed dostalo krmení veškeré domácí zvířectvo a pak teprve přišel do kuchyně a dal si bílou kávu a suchý chléb k tomu, to byla jeho snídaně.Přeji pěkný den.U nás se na večer vyčasilo, ale jak bude dnes přes den, to teda netuším.Tož tak.
nomad72
napsal(a):
Už pokŕmené všetko... ale ja sa musím naštartovať kávou, bez nej ani krok...u nás prší vkuse už týždeň, blata je neúrekom...aj tebe pekný deň
Tož káva musí být, to je jasné.Já ráno pustím pc a než se nastartuje(máme tu pomalý internet, ale chvalabohu aspoň za nějaký po pevné lince), tak si vařím 1.hrnek kávy.U nás též pršelo celý týden, až včera se vyjasnilo.Všechno venku je ale stejně mokré, do čeho kopnu, to mi zůstane na motyce.
Dobré ráno fšem, Co se děje?Spíte jako budulínci a slepičky už ťukají na dveře kurníku a domáhají se vypuštění na vzduch.Nomád má už nakrmeno, první ranní kafe vypito.Já si jdu uvařit druhý kotlík.Pěkný den fšem a Gaučíku pana Honzy zvláště, bo jeho péra jsou vystaveny těžké zkoušce.
No paní Oljo, jako jihočeška jako poleno hlásím, že i u nás se odjakživa říkalo: dobrej, zlej, bejk, hruškovej... a považte, dokonce léta letoucí jezdíme i do Budějc a do Tejna
A což to vaše papouškování hlášek pana Honzy ve snaze "zapadnout do kolektivu", to je v pohodě, co?
Omlouvám se, že jsem narušila vaši diskusi, ale tohle mi nedalo. Mějte chovatelé i vaši svěřenci příjemný den.
Dobre ràno pariz hlàsi hmlu;inak pre vsekych, toto je teplàkovka komu vadi, dialekt, alebbo slovencina, alebo gramatika poprosim nech sem neleze, lebo jai suis deguteè avec personnes sans respect des otres members, ked ste nerozumeli nevadi nechcem kazit teplàkovku, a nech sa nasim chovancom dari a dufam ze vsetci co vystavujete budete uspesny, màm na vystave dve sliepocky s umytimy a vyfesandovanymi nohami nalakovanè nechty a aj ruz dostali uz len dufam ze doma sa pàn posudzovatel nemylil a nejakà stuha sa ujde
ovcezkopce
napsal(a):
No paní Oljo, jako jihočeška jako poleno hlásím, že i u nás se odjakživa říkalo: dobrej, zlej, bejk, hruškovej... a považte, dokonce léta letoucí jezdíme i do Budějc a do Tejna
A což to vaše papouškování hlášek pana Honzy ve snaze "zapadnout do kolektivu", to je v pohodě, co?
Omlouvám se, že jsem narušila vaši diskusi, ale tohle mi nedalo. Mějte chovatelé i vaši svěřenci příjemný den.
Dobré ráno,
akorát jsem to tu chtěla psát. Že jsem na to vytřeštila akorát oči. Neb jsem se dozvěděla, že ač bydlím a žiju 20 km jižně od Budějc, že jsem vlastně Pražák
Krásnej dobrej uplakanej (ale víkendovej) sobotovej den fšem. Uí.
Honzík je už hezky hopky vzhůru. Gaučík už odvětrává, a nesmím
zapomenout, co jsem fčera napsal a slíbil - takže dnes dobrej sladkej
poctivej povidlovej mřížkovej koláč. Uí.
Už už se těším, jak budu válet z voňavýho citrónem a vanilkou vytuňenýho
těsta ty malý válečky - to Honzíka baví se všeho nejvíc. Kromě papání, samo.
No a pak si asi namoštuju maličký nejsladší hruštičky za stodoly, ještě po Němcích.
Ty jsou moje uplně nejmilejší, a ty vůbec nevyhazuju. Už mám i mladej stromek
naroubovanej, kdyby náhodou. Akorát mi ho dost ožral beran, čuňák jeden,
tak budou větve trochu výše, než jsem si myslel, a to nemám rád - vysoký stromy
a žebříky a všelijaký alotrie při sklizni.
No asi zavolám bratránkovi Jiříkovi, a ten mě, drobek, vezme i s gaučíkem
na ramena, a budu sklízet pěkně z pohodlíčka. To je nápad! Jsem to ale šikula.
Všem lidem dobrej a poctivej vůle, který pečou na másle, přeju ať se maj,
jak si zaslouží. Má úcta.
Hezký den,
francouštinu jsme měli ve škole 4 roky, ale vůbec se nechytám. Sem, tam nějaké slovo.
Slovenštinu mám ráda, je to krásná řeč
Tady neprší, ale ani nesvítí sluníčko, zato máme pořád pěkné blátíčko
Já nemám ani jednu hrušeň a dost mi to chybí, už se konečně musím po nějaké poohlídnout. Abych ty povidla taky vyzkoušela.
javorka
napsal(a):
Hezký den,
francouštinu jsme měli ve škole 4 roky, ale vůbec se nechytám. Sem, tam nějaké slovo.
Slovenštinu mám ráda, je to krásná řeč
Tady neprší, ale ani nesvítí sluníčko, zato máme pořád pěkné blátíčko
Já nemám ani jednu hrušeň a dost mi to chybí, už se konečně musím po nějaké poohlídnout. Abych ty povidla taky vyzkoušela.
Este pred 10 rokmi som o francuztine ani nevedel ucil som sa nemcinu, dnes francuzky pisem citam hovorim, iked s parizskym dialektom, je fakt tazkà;ele jeden fakt je ze milujem cesko prezil som tam asi najkrajsie roky No honzik ja ten kolàc mozem palmovy olej je sairajt nabuduce poslem foto pred spracovanim na bionaftu, ale buddem musit zdvihnut pozadie a navstivit segru, hnzik ten kolàcik by som si dal aj ja
veraboskova
napsal(a):
Dobré ráno,
akorát jsem to tu chtěla psát. Že jsem na to vytřeštila akorát oči. Neb jsem se dozvěděla, že ač bydlím a žiju 20 km jižně od Budějc, že jsem vlastně Pražák
My tu sice říkáme"že Pražáci"ale myslíme tím širší okolí, Tak dobře, když je to ok, budu psát svým dialektem, aspoň se zasmějeme.Já myslela, že spisovná čeština je pěkná řeč.
Já mám v práci ve spojitosti se slovenským jazykem ostudu a jsem terčem vtipů. Potkala jsem na chodbě finanční ředitelku, něco se mě ptala. Ještě šla přede mnou ze schodů. A já jí fakt nerozuměla a přišlo mi to trapné jí říkat, že jsem jí jaksi neporozuměla, na co se mě ptá. Tak jsem něco jako souhlasně zamumlala. A doufala jsem, že jen tak něco prohodila a že mi to projde. Jenže ona se otočila a koukla se na mě se smíchem v očích. Tak jsem musela s pravdou ven, že jsem jí prostě nerozuměla, co říká.
No a protože ředitelka mířila na pracovní oběd s šéfama (i s mým) tak se to rozneslo a pak se mi smál šéf jak přišel. No a já to mezitím vyprávěla kolegyním.
No a protože nás čeká telefonická podpora i pobočce na Slovensku, tak všichni čekají, že se na můj účet pobaví
Věrko, a ona ta řídící mluvila po slovensky nebo v čem to bylo (krom schodů)?
Sice je brzké ráno, ale pointa mi tam chybí.
No, ale tak každopádně vám to už může být jedno, ne?
Jste se pochlapila a polepšíte si anebo se budete mít někde jinde ouplně nejlíp.
Držím vám moc pěstičky. Jsem tuhle sjížděl váš Fejsbuk a koukal, jak jste odchovávali
andulky. No, taková svatá pilňucha, jako jste vy, se přece musí mít dobře.
A taky si musí umět dupnout. Dup dup dup.
Když jsem zahlédl Jakovu francouzštinu, tak jsem si uplně vzpomněl, jak jsme cestou z Barči zastavili v Dijonu, a Honzík neodolal a zakoupil si trochu té jejich hořčice. Hmmm, je teda dost nóbl a extra, ale ta s černým rybízem je docela fujky. Na přímý konzum to není, max. na marinádu, třeba takového hermelínu, a šup s tím na gril. Ooch, to by šlo.
Jinak Jako, moc fandíme a přejeme vystavovaným umytinkám nejeden diplom.
Už jsem vám ukazoval, jaký stylový hérneček si vysoutěžila moje Emílie?
Uplná škoda z něj pít. Ten bude na utírání prachu.
veraboskova
napsal(a):
Já mám v práci ve spojitosti se slovenským jazykem ostudu a jsem terčem vtipů. Potkala jsem na chodbě finanční ředitelku, něco se mě ptala. Ještě šla přede mnou ze schodů. A já jí fakt nerozuměla a přišlo mi to trapné jí říkat, že jsem jí jaksi neporozuměla, na co se mě ptá. Tak jsem něco jako souhlasně zamumlala. A doufala jsem, že jen tak něco prohodila a že mi to projde. Jenže ona se otočila a koukla se na mě se smíchem v očích. Tak jsem musela s pravdou ven, že jsem jí prostě nerozuměla, co říká.
No a protože ředitelka mířila na pracovní oběd s šéfama (i s mým) tak se to rozneslo a pak se mi smál šéf jak přišel. No a já to mezitím vyprávěla kolegyním.
No a protože nás čeká telefonická podpora i pobočce na Slovensku, tak všichni čekají, že se na můj účet pobaví
Paní Věro, Vy jste v podstatě narazila na to, co jsem myslela svými příspěvky.Že se čím dál víc i v tv rozmáhá nahrazovat spisovnou češtinu hovorovou řečí, jenže takovou se opravdu nemluví všude po České republice.Lidé se ve snaze přizpůsobit okolí snaží zapadnout a nevyčnívat, aby nebyli terčem posměchu.Být svá nebo svůj, to chce opravdu silnou osobnost.My tu žijeme na pomezí se Slovenskem, máme hodně výrazů společných.Stejně tak na Ostravsku.tam je to zase "nakažené"Polskem.O brněnském hantecu ani nemluvím.
Já jsem kdysi(už je to skoro 50 let, ach jo)studovala v Praze, mí spolužáci všichni z Čech, tak jsem se musela přizpůsobit okolí.Když jsem přijela po prázdninách na kolej, nikdo mi nerozuměl, ale měla jsem opravdu moc hodné spolužáky, tak chtěli, abych je valašsky učila.
Dodnes si živě pamatuji, jak jsem na Václaváku volala:divaj sa, henkaj sú jacísi ludé, co stojíjá, sa tam mysím cosi stalo.Nerozuměli mi ani slovo .
honzapm
napsal(a):
Začátku, a tady je jeden speciálně pro vás...:
Dávejte si pozor! Nový druh podvodu na eBay!
Zaplatil jsem 350 eur za prostředek, který mi zvětší penis...
A ty mrchy mi poslaly lupu!
Má úcta.
Toš toto musím řécť synkovi, on furt nakupuje na ebay, ale zrovna fčéra pravíl, že sa tam dějú škaredé věci, že posílajú cosi inšího než bylo objednané.Žeby též naletěěěl?Fčil chodí nakupovať přes inú stránku.
Oljo, a to zase né. Ať si každý mluví jak mu "zobák narostl". Pochybuju, že by finanční ředitelce někdo říkal, že u nás musí mluvit Česky.
V práci jo, když s někým mluvím, tak spisovně. Ale já pracuju v IT a tam se to tak nenosí. Leda když vyřizuju telefony, tak se hlídám. Zase na druhou stranu, tady se snad hlídat nemusíme, jak mluvíme, ne?
Honzik ty màs kuzelny gaucik aj ja chem taky, inak veelà prihoda z cca pred rokom idem si popri Notre dam a mlady pàr perfektnou anglictinou ma poprosi o fotku a vzapeti sa baba otocila na chalana a peknou cestinou mu hovori myslis ze ten blb ti rozumel a ja peknou slovencinou ze ano.
Taky nemáme hrusen, nejak nevydržela a uz prvni rok po výsadbě odešla do věčných lovišť. Taky nám to paní zahradnice říkala, ze u nas na větrný hůrce 600 m.n.m. se hrusne moc nechytaji.
Nebo nějakou spesl odrudu?
O nas ze sudet na západě se taky říká, ze mluvíme pražácky, no ale co nadelas, kdyz ti tak zobák narost, ze jo, dyk more.. Náhodou je hezky, kdyz se sejdou různý nářečí i jazyky, zažije se pri tom i sranda jako onehdy v budejkach na koleji s kamoskou z Hané. I budejovicaci měli lehce jiný přízvuk. Ja mam doma vychodnara a taky měl problem koupit paradajky-nemáme-tak hen toto červené...
veraboskova
napsal(a):
Oljo, a to zase né. Ať si každý mluví jak mu "zobák narostl". Pochybuju, že by finanční ředitelce někdo říkal, že u nás musí mluvit Česky.
V práci jo, když s někým mluvím, tak spisovně. Ale já pracuju v IT a tam se to tak nenosí. Leda když vyřizuju telefony, tak se hlídám. Zase na druhou stranu, tady se snad hlídat nemusíme, jak mluvíme, ne?
Toš Věrko, já se právě hlídám, abych nepsala tak, jak mluvímAle IT skoro nemluví, tam asi nic nehrozí, vidím to na synkovi.Přijede, nemluví, snažím se z něj vypáčit, co byl za den, ale jen zamručí
.Než jsem se stala důchodcem(hrozné slovo, skoro jakoby před umřením), měli jsme v práci taky takového, Já měla jednání s několika lidmi a sedíme kolem stolu, dotyčný přišel do kanclu, bez pozdravu, beze slova mi začal rýpat do služebního pc.Zrovna tak beze slova odešel.Že jsem se pak s ničím na pc neshledala na obvyklém místě, to snad ani nemusím říkat.Po čase ho vyrazili, nebyla s ním žádná domluva možná.Tož tak.
irulan
napsal(a):
Taky nemáme hrusen, nejak nevydržela a uz prvni rok po výsadbě odešla do věčných lovišť. Taky nám to paní zahradnice říkala, ze u nas na větrný hůrce 600 m.n.m. se hrusne moc nechytaji.
Nebo nějakou spesl odrudu?
O nas ze sudet na západě se taky říká, ze mluvíme pražácky, no ale co nadelas, kdyz ti tak zobák narost, ze jo, dyk more.. Náhodou je hezky, kdyz se sejdou různý nářečí i jazyky, zažije se pri tom i sranda jako onehdy v budejkach na koleji s kamoskou z Hané. I budejovicaci měli lehce jiný přízvuk. Ja mam doma vychodnara a taky měl problem koupit paradajky-nemáme-tak hen toto červené...
No mojho syna este logopedicka chela na vyuku lebo na obràzok zemiaka povdal ze jeto grula hej polovicka je vychodniarka a milà pani synovi nerozumela.
Věrko, tak si z toho nic nedělejte. Ta východní finanční ředitelka evidentně
není moc zběhlá v mezilidských fstazích, páč kdyby byla, tak by věděla,
že pokud chce mluvit s vámi, čili s dámou, tak se na těch schodech zastaví
a počká, až ji dojdete, usměje se a potom vám poví, co měla tak zásadního
na sérdci.
Jako, no vidíte to, jak je ten svět malý a jací jsou ti Češí hulvátí, že?
Irulan, nadmořská výška není limitující, navštivte lepší zahradnictví.
Třeba v Zahradě Teplá (700 m n. m.) vám určitě rádi poradí nějakou fajn odrůdu.
http://zahradatepla.cz/index.php?page=kontakt
Začátku, kdyby vám nááhodou přestala šmakovat ta báječná svíčková
od Ládi Hrušky (o čemž ale silně pochybuji), tak tady je ještě jeden vyvoněný
recept na sváteční lahodu.
Má úcta.
jako001
napsal(a):
No mojho syna este logopedicka chela na vyuku lebo na obràzok zemiaka povdal ze jeto grula hej polovicka je vychodniarka a milà pani synovi nerozumela.
tož to je ono, ani mně na VŠ v Praze nikdo nerozuměl a teď pořád čím dál víc se podsouvá hovorová mluva, jenže jen v Čechách.Takhle se podle mě rodí rozbroje mezi národnostmi.
Moje vnučka je z poloviny divoká mongolka, doufám, že tu bitkařskou půlku v ní časem utlumíme, Zatím má chochma po synovi a po mně,.
Tedy ale. U nás od rána vytrvalej leje.
Ale opravdu leje, takže zahradu odkládám na neurčito
a na ten mřížkovák nakonec asi vopravdu dojde. Uí.
Když sem ještě chodil Honzík 720, tak nám psával i kolik je na Teplicku stupňů.
Takový jsme tu mívávávávali meteoservus.
Věro, já zrovinka z trouby vytáhl polífku dne.

honzapm
napsal(a):
Tedy ale. U nás od rána vytrvalej leje.
Ale opravdu leje, takže zahradu odkládám na neurčito
a na ten mřížkovák nakonec asi vopravdu dojde. Uí.
Když sem ještě chodil Honzík 720, tak nám psával i kolik je na Teplicku stupňů.
Takový jsme tu mívávávávali meteoservus.
Věro, já zrovinka z trouby vytáhl polífku dne.
Tak pro Honzíka von gaučíka aby nebrečel a nebylo mu to líto.
Teplicko hlásí nyní zataženo, slabý déšť a 8 C. Ráno bylo polojasno a docela kosa ale to jsem na zahradě radši rychle sklidil poslední dýně a fazole. Na kompost naházel střídavě vrstvy dýňových listů, listí, podestýlky a trocha trávy co byla po vysekání příjezdové cesty.
Krásný den všem !
napsal(a):
Tak pro Honzíka von gaučíka aby nebrečel a nebylo mu to líto.
Teplicko hlásí nyní zataženo, slabý déšť a 8 C. Ráno bylo polojasno a docela kosa ale to jsem na zahradě radši rychle sklidil poslední dýně a fazole. Na kompost naházel střídavě vrstvy dýňových listů, listí, podestýlky a trocha trávy co byla po vysekání příjezdové cesty.
Krásný den všem !
Tak u nás je zrovna překrásně, slunko pálí jak zaplacené, Čičinka mi tu vrní na klíně o stošest a já doufám, že to takhle bude aspoň několik hodin.

olja
napsal(a):
Tak u nás je zrovna překrásně, slunko pálí jak zaplacené, Čičinka mi tu vrní na klíně o stošest a já doufám, že to takhle bude aspoň několik hodin.
To Vám docela závidím. V dobrém . Tady nyní už prší a dost se zatáhlo.
Jo jinak jsem zapomněl nahlásit, že slepice mají ve výběhu zimní popeliště. V práci byla léta nepoužívaná psí bouda. Taková menší s otevírací střechou. Když jí chtěli vyhodit tak jsem si jí vzal. No vzal..správce dostal plato vajec.. Takže po vydrhnutí a vybílení vápnem jsem do "vlezu" přidělal ještě jedno prkno, aby toho zbytečně moc nevyhazovali ven. A nasypal jsem tam kombinaci písku a dřevěného popela. Tedy nejdřív se na to teda slepice netvářily zrovna dobře. Ale dnes už tam byla před "vlezem" fronta jako kdyby byly v kauflandu banány za 1Kč
napsal(a):
To Vám docela závidím. V dobrém . Tady nyní už prší a dost se zatáhlo.
Jo jinak jsem zapomněl nahlásit, že slepice mají ve výběhu zimní popeliště. V práci byla léta nepoužívaná psí bouda. Taková menší s otevírací střechou. Když jí chtěli vyhodit tak jsem si jí vzal. No vzal..správce dostal plato vajec.. Takže po vydrhnutí a vybílení vápnem jsem do "vlezu" přidělal ještě jedno prkno, aby toho zbytečně moc nevyhazovali ven. A nasypal jsem tam kombinaci písku a dřevěného popela. Tedy nejdřív se na to teda slepice netvářily zrovna dobře. Ale dnes už tam byla před "vlezem" fronta jako kdyby byly v kauflandu banány za 1Kč
Ja som tiež svojim kmotričkám urobila také zimné popolisko zo starej pneumatiky, už ho majú dva mesiace, ale ešte sa nejak nechytili zato mačky si tam urobili záchodík. Tak neviem, či sa teraz tam budú vôbec chcieť popoliť
Dobrý večer přátelé. Tak jsem dneska vyrazil do Nečtin na výstavu. Myslel jsem že vás tam Honzíku potkám bez gaučíku. První co mne překvapilo bylo spousta aut až několik stovek. Ti co přijeli dřív parkovli kde se dalo co nejblíže vchodu do areálu. Na nás zbylo zaparkovat na ovčí pastvě těsně před obcí. Naštěstí bylo nedaleko vjezu volné místo v jedné ze čtyř asi 200 metrových řad, taže jsme nemuseli hledat místo kam šlápnout. Včera se tam pásli ještě ovce. To už jsem zapochboval, že bych vás tam mohl zahládnout. Stánkú s různým zbožím také snad dvě stovky a lidstva jak na zemi živitelce, všude plno bláta ale já se hnal do haly na výstavu drobného zvířectva. Konečně, vejdu a... zklamání. Množstvím vystavovaných zvířat i sortimentem, navíc většina klecí už byla prázdná. A to jsme tam byli v poledne, asi pozdě. No nic, alespoň jsme doplnili zásobu česneku, dali si hrnek svařáku za 50 Kč a jako odměna byl ten hrnek.
A zrovna dneska tolik příspěvků, navíc téma které miluju. Nářečí a hovorová řeč. Je to někdy úsměvné jak může hovorová řeč změnit význam slov. Jako když se potkali dvě cikánky v Plzni na nádraží. "Kam ideš Eržika ?" " Ále idem do Budejic, bude tam zemne živitelka" "A kam ty ideš Juliška?" "No ja idem do Prahy bude tam zemne kur*va"
A jestli máte hodinku poslechnete si vyprávění mého rodáka a kamaráda z dětství, známého Slovenského herce Borise Ferkaše o mém rodném městečku a jeho nářečí. I slováci budou mít co dělat aby některým výrazům porozuměli.
http://mojaratkova.weblahko.sk/bolo_ze_to_v_tej_ratkovej_davno_1_julius_farkas.mp3
http://mojaratkova.weblahko.sk/bolo_ze_to_v_tej_ratkovej_davno_2_julius_farkas.mp3.
Tak jsem se rozhodl, že letos už na houby nejspíš asi tedy nepůjdu, ale jak je známo s jídlem roste chuť , horal jezdí i s valníkem a proto zřejmě nedává příspěvky, chce dohonit možná i předhonit Honzíka.Ještě, že byl dnes na výstavě, jinak by jsme se příspěvku nedočkali.
Copak o to začátku, já bych občas i něco napsal, ale je li debata o flóře tak nemám čím bych přispěl. Neni to moje parketa a tak nechci narušovat téma. A houby, ty rostou hned za školní tělocvičnou a tak se nemusím trmácet někam do lesa. Stačí obden projít kolem tělocvičmy když jdu na zahradu a čtyři pět hřibů najdu. Momentálně se ochladilo, tak je to slabší, ale příští týden se má oteplit tak uvidíme. Jinak u nás se nechodí houby hledat ale sbírat. Asi tak jako na vašem snímku. Hezký zbytek večera přeju.
1978milan
napsal(a):
To víte, že dam.
Tak na 7 frgalů budem potřebovat:
1/2 kg hladké mouky
1/2 polohrube mouky
8 - 10 žloutků ( dle velikosti vajec)
8 vrchovatych pol.lžic cukru moučka
40 dkg zmekleho másla
1,5 kostky kvasnic
Cca 1/2 litru mléka
Sůl
Nejdříve slehame máslo, žloutky a cukr dohladka. Mléko ohrejeme, přidáme trošku cukru a kvasnice a necháme vzejít kvásek. Do ušlehaneho másla nasypeme obě mouky, osolime a nalejeme kvásek. Možná bude potreba ještě trochu mléka, protože každá mouka jinak pije.A zaděláme testo. Necháme vykynout a zaděláme znovu a necháme vykynout podruhé. Těsto je jak plastelína, vůbec se nelepi a při vyvalovani se nepodsypava. Pak si těsto zvážíme a vydělíme sedmi a uděláme 7 bochanku. Ty necháme pod uterkou ještě chvilku kynout. No a na pečicím papíře vyvalujeme tenoucke koláče ( možno před kreslit kružítkem 32 cm), prstem vytlačíme okraj, cely propíchame vidličkou a okraj potřeme vajíčkem. Náplň dle chuti a možnosti ( hrušková povidla s pernikem, švestkový povidla s badianem, Makova náplň, tvarohova náplň ( jeden tvaroh na jeden koláč). Posypeme zhusta drobenkou( tu asi všichni znáte, jak se dělá) a pozvolna pečeme. Pečeme raději dele a na nižší stupeň. Po upečení horké koláče poléváme rozpuštěným máslem s cukrem a rumem a nešetříme!
Nic laciného, že? Ale je to mňamka. Většinou zadelavam ze dvou kg mouky 14 koláčů a spotřebuju 10 kostek másla. Tak to někdy zkuste a dejte vědět, jak jste dopadli.
Tak se jdu pochlubit. Z každého koláče jsem ukrojila babičce a dědovi čtvrtku. A co zbylo, to jsme snědli doma (manžel, dva puberťáci a já). A už není. S povidly koláč nestihnul ani vychladnout. Ten padnul za vlast první. A pak jsem dělala s rebarborou a s tvarohem.
Ale musím říct, že jsem těsto dělala z polovičního množství. A nějak jsem se zamyslela, takže jsem místo čtvrt litru mléka dala půl litru (chybně dvojnásob). A použila jsem sušené kvasnice. A taky mám pekárnu, takže jsem ten malér že něco je špatně zjistila až v pekárně, kdy bylo těsto řídké. Dosypala jsem tak odhadem 100g hladké mouky a těsto bylo akorát.
Úplná ňamka je to polití koláče nakonec. Jak byl koláč teplý, tak z něj voněl rum a byla tam znát chuť másla. U všech jednoznačně jinak vítězil povidlový.
A musím říct, že těsto je prostě ňamka. U nás děti občas ty okraje nechávají. Ale tohle snědly všechno. Za mě
Tedy Věrko...
F příštím životě bych si rád stoupnul do pořadníku těch, kteří vás chtějí za panímámu.
Já tedy rozhodně ano.
Krása a nádhera v jednom, bez střídačky. Ty frgáče máte nádherně rozlatova.
U toho rebarborového jsem si lámal hlavu, s čímpak asi bude. Mňauí.
Já tedy dneska také pekl, aby se neřeklo. Nejdříf trouba sušila švestky, protože
je mám uplně už všude a pak jsem tam frknul perník. Ale do toho chtělo kotě ven,
tak jsem to musel vypnout a pak dopéci, ale nespadnul a je moc nóbl a extra.
Ještě ho zítra máznu povidlama a dodělám, nějak jsem to nestíhal, natož fotit.
A taky jsem se zamyslel - a místo jednoho vejce jsem tam frknul tři.
Mřížkový odkládám na neurčito.
Horalku, tak snad se vám v Nečtinách líbilo. Jo jo, náfštěvnost je velká.
My parkujeme u ofčína - je to tam schované a moc lidí to nezná, takže
tam místo je a není to daleko. Ale tak co, máme nožky, někteří i gaučík,
takže zbytek čiperně dojdeme, že?
Dokonce mi přišla pozvánka a přihláška na výstavu, ale sám jste viděl,
jak to tam vypadá. Tam svoje miláčky už od čtvrtka týrat a nakazit
tedy nenechám.
Chtěl bych vidět, kdo očkuje podle podmínek uvedených v přihlášce.
Když jsem se u našeho veterináře, jediného v širém okolí, dotazoval
na Ornipest, tak říkal, že jsem jediný a první, kdo se na něj ptá.
Tak asi tak.
Ve stodole prodává známý stromky a růže - nekoupil jste něco babičce?
Andy, dobrou :).
veraboskova
napsal(a):
Tak se jdu pochlubit. Z každého koláče jsem ukrojila babičce a dědovi čtvrtku. A co zbylo, to jsme snědli doma (manžel, dva puberťáci a já). A už není. S povidly koláč nestihnul ani vychladnout. Ten padnul za vlast první. A pak jsem dělala s rebarborou a s tvarohem.
Ale musím říct, že jsem těsto dělala z polovičního množství. A nějak jsem se zamyslela, takže jsem místo čtvrt litru mléka dala půl litru (chybně dvojnásob). A použila jsem sušené kvasnice. A taky mám pekárnu, takže jsem ten malér že něco je špatně zjistila až v pekárně, kdy bylo těsto řídké. Dosypala jsem tak odhadem 100g hladké mouky a těsto bylo akorát.
Úplná ňamka je to polití koláče nakonec. Jak byl koláč teplý, tak z něj voněl rum a byla tam znát chuť másla. U všech jednoznačně jinak vítězil povidlový.
A musím říct, že těsto je prostě ňamka. U nás děti občas ty okraje nechávají. Ale tohle snědly všechno. Za mě
Dobrý den paní Věro, u nás se říká, ze jste " utopila mlynářa", ale koláče máte krásný a jsem rad, ze chutnaly. To těsto je fakt moc dobry a krásně se s nim pracuje.Když se vdávala moje sestra, tak jsme zadelavali z 12 kg mouky, jenže na svatbu se dělají takový pidivdolečky. Bylo nas na to 9.Rano ve 4 se zadělalo v hospodě v kuchyni a v 10 večer bylo hotovo. Ale ta hromada na verande by se dala přehazovat lopatou.
Zkuste někdy s tema hruškama, da se koupit hotové, je docela dobré, ale domácí je domácí. Jen nezapomenout na strohany perník, ten tam prostě musí být.
A na tom vašem tvarohovem mi chybí drobenka, nebo se pletu? Hezkou neděli všem.
1978milan
napsal(a):
Dobrý den paní Věro, u nás se říká, ze jste " utopila mlynářa", ale koláče máte krásný a jsem rad, ze chutnaly. To těsto je fakt moc dobry a krásně se s nim pracuje.Když se vdávala moje sestra, tak jsme zadelavali z 12 kg mouky, jenže na svatbu se dělají takový pidivdolečky. Bylo nas na to 9.Rano ve 4 se zadělalo v hospodě v kuchyni a v 10 večer bylo hotovo. Ale ta hromada na verande by se dala přehazovat lopatou.
Zkuste někdy s tema hruškama, da se koupit hotové, je docela dobré, ale domácí je domácí. Jen nezapomenout na strohany perník, ten tam prostě musí být.
A na tom vašem tvarohovem mi chybí drobenka, nebo se pletu? Hezkou neděli všem.
Dobré ráno.
máte pravdu, drobenka na tvarohovém není. Protože my nikdy na tvaroh drobenku nedáváme. Chvíli jsem nad tím přemýšlela, jestli i na na něj mám drobenku dát. Ale babička hlídá cukr, tak ten tvarohový je nejmíň sladký. A babička si taky může dát.
Švestková povidla byla naše domácí, rebarbora letošní z mrazáku. Hrušková povidla, tak to leda zajet k Honzíkovi. Taky prostě hrušky nejsou.
Zdravím všechny,
u nás je mokrá a zamračená neděle. Ale ani mi to moc nevadí, ráda si trochu odpočinu. Včera milá návštěva, hromada lidí, všechno u nás v kuchyni. Celkem nás tu bylo 14 i s dětmi. Sešlo se nás 5 sestřenic. Normálně tyhle sešlosti pořádáme v létě, aby se dalo sedět venku, ale manžel té nejdále bydlící sestřenice je chirurg a má pořád služby v nemocnici a tak se dřív nepodařilo domluvit.
Stůl se prohýbal pod samými dobrotami, jistě si to dovedete představit.Jen toho spánku nebylo moc.
Tady to mezi tím pěkně nabylo, měla jsem co dělat abych to stačila číst.
Já jsem našim slepicím před časem postavila taky celkem luxusní popeliště, ale ještě jsem neviděla, že by tam nějaká vlezla. Mám pocit, že je to střechou, jako by se bály tam vlézt. Mají veliký výběh a svoje oblíbené ďolíky, tak ještě asi zkusím popeliště přemístit na nějaké frekventovanější místo.
Krásné nedělní odpoledne přeji, Tišnovsko hlásí 10°C pod mrakem.
Vy jste všeci tak šikovní...pečete, poklízíte poslední úrodu a tak všechno.
My s Leničkou stíháme taky něco málo, ráno nakrmíme hladové krky, hodíme prát plenky(táta nám koupil sušičku - bezvadná věc )takže sušení je jedna radost. No pak má zase to naše malinké hladeček, tak se jde papat. Něco uvaříme a poděláme v domě. No a je večer, večer opět všechny nakrmím i táty. A jde se do hajan.
Ale i něco navíc stihnem, třeba dovést nové přírůstky. Asi toho máme málo
No a pak je tam foto našeho nenažrance kocoura Kulíška. Foceno po snídani. měl plnou misku masíčka ale asi mu tam chyběla kukuřice
Dnes máme ke kafíčku napečen cuketový míša řez.
Přejeme krásný zbytek neděle...
Ha, páni, vy si ale všichni žijete.
To Honzík toho také mnoho nenaspal. A když ráno po flámování zabral,
tak ho velmi brzo vzbudil bratřík s tím, že otec se jel podívat na náš rybník
a zapadl tam. Takže jsme neděličku zahájili nadáváním a lamentováním
a shodným konstatováním, že senioři by od určitého věku měli býti zbaveni
svéprávnosti a měli by být přikurtováni ke gaučíku.
O program tedy bylo po celý den postaráno.
Když jsem byl ještě malý gaučík, tak mi maminka vypravovala...
"Honzíku, když jsi se narodil, tak nikdo nebyl doma.
Já jsem vytírala schody a táta byl na flámu. On je hroznej řízek.
Neustále se někdy válí. V mouce, ve strouhance, ve vajíčkách..."
A tak mu to válení asi zůstalo.
Naštěstí jsem se vůůůbec nepotatil.
Jdu si dát pívo, ať je mi už uplně špatně.
A vůbec - kde mám ten perník na dodělání?
Mňáúcta.
Teda venku je zima jak v Rusku. Ledový vítr no fuj. Nebudu to moc rozebírat, ale snižovali jsme stav ovcí o jednu. A teď jdu koukat na recepty na výrobu domácích klobás.
Sušička je paráda, ale mě se po letech rozbila a už jí ani moc nechci. Měla jsem AEG a některé prádlo se mi v ní srazilo (povlečení o 20 cm). Tak už jsem ani netrvala na tom, že se má opravit.
Jo a abych nezapomněla, vzala jsem s sebou na zahradu foťák. Orlovkám je 21 týdnů, přepeřují. Nechala jsem si 5 slepiček a zatím mám dva kohouty. Doma se vede velká diskuse, jestli nechat hnědého nebo druhého do tmava. Chtějí nechat tmavého, ale mě se líbí oříškový. Ale stejnak je to jen dočasně, chci sehnat nepříbuzného. Takže jsou tam teď jen jako hlídači slepiček a aby děsili sousedy
Honzíku, ono je to asi docela riziko, dávat drůbež na výstavu? Mě přijde těch nemocí co má drůbež děsně moc. Jak to pak funguje s karanténou po výstavě? Jak dlouho je mít zvlášť? Nebo automaticky proti něčemu preventivně přeléčit?
Ono ty přesuny zvířat, jiné prostředí. To musí být děsný stres. My byli jednou na výstavě, kde teda trefilo králíka. Pršelo, lidi otevírali deštníky a jak někdo otevřel vystřelovací, tak se králíci lekli a začaly pobíhat dokola klecí. No a jeden to už nerozdejchal. A co si pamatuju, tak dokonce měl čestnou cenu.
veraboskova
napsal(a):
Honzíku, ono je to asi docela riziko, dávat drůbež na výstavu? Mě přijde těch nemocí co má drůbež děsně moc. Jak to pak funguje s karanténou po výstavě? Jak dlouho je mít zvlášť? Nebo automaticky proti něčemu preventivně přeléčit?
Ono ty přesuny zvířat, jiné prostředí. To musí být děsný stres. My byli jednou na výstavě, kde teda trefilo králíka. Pršelo, lidi otevírali deštníky a jak někdo otevřel vystřelovací, tak se králíci lekli a začaly pobíhat dokola klecí. No a jeden to už nerozdejchal. A co si pamatuju, tak dokonce měl čestnou cenu.
Věrko, drůbež se musí na výstavy připravit, co se má, tak naočkovat a 14 dní před výstavou dávám vitamíny a L-karnitin a vše v pohodě přežije.
Teď jsem byla se šumavankami až na Kladně a slepice to přežily naprosto v pohodě, ještě si pan posuzovatel pochvaloval, jak jsou krotké.
Přijely domů a hned se hnaly ke korýtkům a dneska pelášily z kurníku, jako by se nic nedělo.
Zatím se mi stalo jen jednou, že měla drůbež po výstavě rýmu. Jinak jsme si nikdy nic nedonesly.
Já osobně je pouštím zpátky do hejna, žádnou karanténu nedělám.
Dneska bylo polojasno a odpoledne se ukázalo sluníčko i na delší dobu, tak jsem vyrazila na houby do okolí a k večeři byla smaženice. Mňam, to byla dobrota - křemenáče, bedly, žampiony, klouzky - to vše jsem našla v okruhu asi 1 km od domu. Ani do lesa jsem nemusela. Dana.
Olánek
napsal(a):
Tak jsem to vzdal pokusit se vypočítat výšku šalamounka na podkladě zadání Javorky "je vysoký skoro jako já".Požil jsem celou řadu matematických modulů, ovšem dvě neznámé jsou nad moje síly.Podle slavného matematika bych potřeboval znát alespoň ročník zadavatelky.
Uznávám, je to zapeklitá úloha. Zítra ho změřím a bude jasno. Ale má být zataženo, tak nevím, jak to nakonec dopadne.
ovecka
napsal(a):
Věrko, drůbež se musí na výstavy připravit, co se má, tak naočkovat a 14 dní před výstavou dávám vitamíny a L-karnitin a vše v pohodě přežije.
Teď jsem byla se šumavankami až na Kladně a slepice to přežily naprosto v pohodě, ještě si pan posuzovatel pochvaloval, jak jsou krotké.
Přijely domů a hned se hnaly ke korýtkům a dneska pelášily z kurníku, jako by se nic nedělo.
Zatím se mi stalo jen jednou, že měla drůbež po výstavě rýmu. Jinak jsme si nikdy nic nedonesly.
Já osobně je pouštím zpátky do hejna, žádnou karanténu nedělám.
Dneska bylo polojasno a odpoledne se ukázalo sluníčko i na delší dobu, tak jsem vyrazila na houby do okolí a k večeři byla smaženice. Mňam, to byla dobrota - křemenáče, bedly, žampiony, klouzky - to vše jsem našla v okruhu asi 1 km od domu. Ani do lesa jsem nemusela. Dana.
A já trouba chodil na houby do lesa, taky jsem nic nenašel.Dnes to zkusím na Letenské pláni.
veraboskova
napsal(a):
Souhlas, ať si každý mluví, jak mu zobák narostl, ale ať nešetří slovíčkem, pak sdělení bude jasné i pražákům, např. byla jsem dvakrát u kozla a nic.Naproti tomu není třeba vysvětlovat, co jsou pohlavní orgány hradní terminologií.
Olánek
napsal(a):
Tak jsem to vzdal pokusit se vypočítat výšku šalamounka na podkladě zadání Javorky "je vysoký skoro jako já".Požil jsem celou řadu matematických modulů, ovšem dvě neznámé jsou nad moje síly.Podle slavného matematika bych potřeboval znát alespoň ročník zadavatelky.
Tak pozor, šalamounek má pěkných 175 cm! Tak mě už přerostl o 10 cm. Předpokládám, že údaje už jsou dostatečné a úloha je tím vyřešená.
Jde o unikátní vzrůst nejjedovatější evropské rostliny hodný zápisu do guinessovi knihy.Při takové výšce se nabízí celá řada pohledů na předmětnou drogu, oměj šalamounek, jednak z pohledu protidrogového útvaru, množství větší než malé, jednak toxického, pokud jde o obsah účinné látky THC.Doporučuji zkrácení na 150 cm.a v žádném případě rozsah pěstění veřejně nepublikovat!
Mistře Olí, spíš jsem očekával, jaký vzoreček vytáhnete po odtajnění
obou neznámých pro výpočet ročníku udatné pěstitelky.
Výsledek si samozřejmě necháte pro sebe s tím, že ho špitnete jen jednomu
uživateli jistého gaučíku, kterého tu nikdo vůbec neznáme.
A bude to dál tajem, páč se to u dam prý nehodí. Ale je dobrý vědít, vocode.
Mňaúcta.
Vzpomínka na léto - Tomáš a Eriček s děfčaty.
Takto netaktně jsem se dotázal poté co Javorka nepředložila rengenogram levé ruky pro zjištění biologického věku.Pro matematiku je ceňták dálnicí a pro přesný výpočet v konkrétním čase je zjištění případného růstu, jak jmenované, tak oměje bezpodmínečně nutné.Matoucí byl rovněž biologický posudek o průměrné výšce šalamounka až 150cm.Právě znalost rychlosti růstu či dokonce obráceného procesu jež je odvislý právě na věku tvoří neustálou proměnu výškové rozdílnosti mezi Javorkou a omějem, čímž se dostává do mého vědeckého zájmu.
A víte co je ještě pozoruhodné, kolego?
Kolegyně Javorka uvádí, cituji: "u nás je takové sucho, že tu ani houby nerostou".
Tak to mi řekněte, jak na takové Sahaře mohl ten kolega Ó, měj šál a mounek
narůst do takových nadlimitních hodnot?
Jeslipa f tom nebude nějaká čertovinka.
Frgále jsou teď, díky Milanovi, celkem f kurzu.
Olánek
napsal(a):
Tak mám pro Vás hádanku.Právě jsem se vrátil z OBI a před vchodem jsou vystaveny smrčci cca metr v hliněných obalech s nápisem, není určeno k výsadbě.nelenil jsem a optal se ve vnitřním zahradnictví k čemu tedy jsou, hádejte.
Asi na Vánoce, ne?
Kdybyste viděl, jak profesionálně jsou vyrvané ze země a tedy nemají žádné kořínky a ani větší kořeny, tak byste nepochyboval o informaci, že nejsou k výsadbě. To je od OBI docela slušné, že vás upozorní na to, že se nechytnou. Dana.
honzapm
napsal(a):
A víte co je ještě pozoruhodné, kolego?
Kolegyně Javorka uvádí, cituji: "u nás je takové sucho, že tu ani houby nerostou".
Tak to mi řekněte, jak na takové Sahaře mohl ten kolega Ó, měj šál a mounek
narůst do takových nadlimitních hodnot?
Jeslipa f tom nebude nějaká čertovinka.
Frgále jsou teď, díky Milanovi, celkem f kurzu.
Dobré ráno všem.
Honzíku, dneska budou k obědu buchtičky s grémem. Ach
Jak podle mého názoru došlo k postupnému přechodu masového chovatelství k nemasovému či jak došlo k nemasovému běhání žen k masovému.možná i v důsledku omezené možnosti chovu zvířeny v panelácích..Když jsem byl mlád, bývala Stromovka průkopnicí jiného pohledu na běhání žen veřejně v duchu sportovním, zatímco v Průhonickém parku, kam jsem občas zaběhl z Hrnčířského holubníku protáhnout údy, tvarovaly, tehdy spíše ojediněle, fešné paničky z Jižáku figurky v duchu zdravotním.S nima držet krok bývalo snadné, ale vyjímečně i zde se zjevila sportovkyně a s ní držet běh bylo až vysilující...K plnému uspokojení bylo nutno sáhnout až na samé dno, jak byly lačné po pohybu.Ostatně i Honza vzpomíná na Průhonice jako na makačku..A ta romantika, rododendrony, bublající potůček Botič, nepopsatelné zvuky z roztažených plic, krásně zelené, měkké louky, ale i vzácné strmoví.Ani se nedivím, že sousední, tehdy vesnička, nese název Rozkoš.Jo v tom čase duševno poráželo materiálno, ještě že máme tepláky a hurá za zvířátky.
Dobré ránko, Tišnovsko hlásí tmu dnešní noc jsme měli poněkud veselou... No co dáme si polední gaučík jako ten náš Honzík
Jinak prohlašuji že máme zahradu poklizenou, navežený uležený hnůj a pooráno. Zima může dojít. Ať už je fuč a máme tu zase to krásné teploučko.
Pani Věro, ty orlovky vypadají srandovně. Potkat ji v noci tak se jí asi aji leknu
Přeji krásný den všem...

Dobré ráno všem. Teplicko hlásí zataženo a 9 C.
A Erikovy z chovu našeho Hozíka von Gaučíka přeji vše nejlepší k svátku! Krásný den všem!
Tedy ale, dneska se ten Eričkůf svátek vydařil, že?
Alespoň u nás bylo teplo, nevětrno, a málem i sluníčko vysvitlo.
Uí.
No jo, vždyť ona je středa, tak to se nedivím, že se mi fšecičko zapalovalo.
Doufám, že Horalkovic babička nachystala nejen Eričkovi něco moc
dobrého k zobání a krása zase jednou mohla začít střídat nádheru
v zemi České.
Eričkovo děti tatínka moc pozdravují, dnes si na jeho počest daly namočený chlép.
Středa, chleba je třeba. To víme fšichni. Má úcta.
Děti moje téměř vlastní, děkujeme a moc pozdravujeme.
Dnes dospívající panny nakladly 13 kousků. To mám radost.
Javorko, smím vám nabídnouti Hašlerku?
Jeníku, fšak ty tvé kousky jsou také pěkné udatnice a udatníci.
Lapils nějakého nového potkana?
Kohouti jsou oranžovokrká, slepice půl oranžově zbarvená a půl oranžovokrká.
Zbytek stříbrně zbarvená, některé z nich s genem LavLav.
A doneslo se mi, že mi jeden blázen (kamarád) opatruje nového stříbrně
zbarveného kohouta. No to zase bude na dvoře mela. To si zase něco vyslechnu.
Jsi dobrej. :)
Andy, a nedalo by se k holkám vyklopit tatrovku písku?
Olí, Joachim aus Gautzeek a na Hrad? Kdepak, já rád chytré lidi.
Vlastně kecám - já nemám rád lidi žádné. Uí.
A vůbec, jdu vyndat krůtí kousky a zítra bude segedín.
Šmarjá panno, já snad nedospím.
Jo, jo, ty děti dají zabrat. Už je tu mám tak dlouho, že si na to pomalu začínám zvykat.
Na zahradu se jen nešťastně dívám, jak tam není nic hotovo. Slepice, kachny, všechno jen fofrem, aby jim nic nechybělo. Vejce sbírat nemusím (děvčata většinou přepeřují a moc jim to sluší ), ale už jsem je musela po několika letech koupit.
Eliška měla narozeniny, tak jsem upekla malinovočokoládový dort, móc dobrý. Doufám, že už ho zítra dorazíme a konečně bude čas na slibované buchtičky s krémem. Milan mě předběhl.
Tady počasí ještě docela ujde, občas vykoukne sluníčko, ale bláto tu máme taky. Aspoň, že ty děti můžou ven a trochu se unaví.
javorka
napsal(a):
Jo, jo, ty děti dají zabrat. Už je tu mám tak dlouho, že si na to pomalu začínám zvykat.
Na zahradu se jen nešťastně dívám, jak tam není nic hotovo. Slepice, kachny, všechno jen fofrem, aby jim nic nechybělo. Vejce sbírat nemusím (děvčata většinou přepeřují a moc jim to sluší ), ale už jsem je musela po několika letech koupit.
Eliška měla narozeniny, tak jsem upekla malinovočokoládový dort, móc dobrý. Doufám, že už ho zítra dorazíme a konečně bude čas na slibované buchtičky s krémem. Milan mě předběhl.
Tady počasí ještě docela ujde, občas vykoukne sluníčko, ale bláto tu máme taky. Aspoň, že ty děti můžou ven a trochu se unaví.
No a to my nemůžeme zatím, takže je to víc než príííma
Nedalo mi to a vyfotila jsem šalamounek. Ale to nejlepší má už za sebou, jako celá zahrada. No, podzim...
Když si tu už píšeme ty recepty, tak jsem ofotila jeden (vlastně dva) z Alberta. Poslední číslo se vydařilo, už jsem zkoušela uvařit skoro všechno.
Je to časopis s recepty, který mají v Albertu vždy na začátku měsíce, zdarma. Mám kamarádky, které mi ho vozí z Prahy.
Tentokrát byly i recepty z krůty, tak třeba potěším i Honzíka.
Snad to bude k přečtení. Bohužel mě nenapadlo to vyfotit, tak to máte od profíků.
Přisně tajné, jen pro interní potřebu teplákovců.
Doznávám, že legálně chovám osm nosnic pro své sobecké uspokojení vajíčky a jsem srozuměn s tím, že když vajíčka nekupuji v obchodech, tak, bez ohledu na rozsah, snižuji jejich tržbu, potažmo zisk v důsledku čehož odvádí menší daň do státního rozpočtu.Mé hanebné chování poškozuje též i výrobce vajec o to více, pokud jsou dotováni penězi daňových poplatníků, případně i z EU.Projevuji tímto upřímnou lítost nad způsobenou škodou a věřím, že orgány činné v trestním řízení ji vezmou na vědomí.Podpořím zemědělce v živočišné výrobě koupí vajec v marketu či zničením vlastní snůšky, a jsem přesvědčen, že mnou způsobenou škodu částečně nahradí letošní miliardové zisky zemědělců pěstitelů chmele, jež se solidárně podělí s kolegy z živočišné výroby.
ja

XXX.XXX.55.7
javorka
napsal(a):
Zdravím, keď mám menej vajec /alebo aj žiadne/ pečiem sypané koláče. Urobím mrveničku,2/3 nasypem na plech na to dám ovocie, džem a posypem to zostávajúcou mrveničkou. Robila som takto aj cheesecake a ten sa podaril, to mlieko sa vsiaklo a bolo to výborné.
Dobré ráno,
tak mám dneska dovolenou. A jdu nakládat skopové maso na klobásy (takže nakrájet a nasolit). Včera mi přišla zajímavá knížka Opilý beránek v kotlíku. No úplné bájo receptů.
Jinak staré slepice přepeřují, takže 0 vajec. U babičky to samé. Celé to zachraňují křepelky a mladé slepice. Od 7mi kousků denně tak 5-7 vajec. Akorát jsou menší, ale to neva
ja
napsal(a):
Zdravím, keď mám menej vajec /alebo aj žiadne/ pečiem sypané koláče. Urobím mrveničku,2/3 nasypem na plech na to dám ovocie, džem a posypem to zostávajúcou mrveničkou. Robila som takto aj cheesecake a ten sa podaril, to mlieko sa vsiaklo a bolo to výborné.
Jestli je mrvenička drobenka, tak něco podobného dělám taky. Do misky dám ovoce zasypu drbrenkou a upeču.
Tak recept na krůtí prsa s citronem a parmazánem podruhé:
http://www.albert.cz/recepty/kruti-prsa-s-citronem-a-parmazanem
To by bylo, abych vám to nevnutila
Javorko, to je ale zajímavý recepis.
Krůtí prsa s citronem a parmazánem - toť názef.
A dále tam píší: Co budu potřebovat: 400g krůtích stehen.
No to jsem z toho asi jelen.
Udělám si té ze šalamounka a budu mít jasnější mysl.
Věrko, tak to je skvělé, že máte volno. Když se to spojí s tím prodloužením,
tak to už za něco vydá. Uí.
Jeníku, ano, stříbrně zbarvené. Copak?
No a ti psi jsou samozřejmě fujky.
Snad jste si s Terezkou aspoň udělali slepičí poléfku.
Pěkný večer,
tak se těším na zítra, jedeme na výstavu do Horní Stropnice http://kalendarchovatele.cz/events/vystava-drobneho-zvirectva-horni-stropnice-2016/
a řeším dilema, jestli propašovat do auta krabici. Jenže on mi manžel nedovolí stejnak nic koupit
Tak jsme dneska byli ve Stropnici na výstavě. Nádherná výstava, krásný areál. No prostě místo hodinky co jsme tam chtěli být jsme tam byli celé dopoledne.
Udělala jsem pár fotek drůbeže na klukovo mobilu, tak se můžete kouknout tady https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10205675309042148.1073741974.1837310441&type=1&l=fa4deba114
Předem se omlouvám za kvalitu fotek, protože jsem fotila zeshora a spíš to ostřilo občas na klece. Tak jsou takové ilustrační.
A chci vám tady na ifauně poděkovat. Díky ifauně jsem se do chovatelství víc zabrala a se synem jsme se rozhodli, že zkusíme výstavu. Ne kvůli cenám nebo pohárům, ale kvůli tomu, aby jsme se dozvěděli, jestli ta naše zvířata odpovídají standardu.
Byli jsme připravení i na výluku, ale kohout to zmáknul na 94 bodů a slepičky na 92.
Kohout je kuře po "sekyrkovým kohoutovi" a pomáhali jste mi ho tu vybírat, kterého si mám nechat ze dvou (byl Ačko ).
Ještě přidám jeden odkaz na fotky, kdo nemáte FB
https://goo.gl/photos/KEJc2aJzohxsnTLS8
U většiny fotek jsou popisky.