Krev vařenou nebo sušenou. Vysoce bílkovinné krmivo, pozor na vyšší dávky, zvýší se intenzita snáška a mohou nastat problémy se skořápkami.
Z internetu:
KREVNÍ MOUČKA
Mimořádně vydatný zdroj živočišné bílkoviny (97%), kterou slepice preferují a reagují zvýšením snášky. Možno lehce přidávat i do krmné směsi (stačí 1 polévková lžíce pro 10 nosnic na den), nebo použít na bílkovinné dorovnání obilní krmné dávky (2-3 polévkové lžíce na 10 nosnic na den). Krevní moučka je nepostradatelným pomocníkem v případě, kdy se slepice začnou ozobávat (to je projevem nedostatku bílkoviny).
Té vařené byste mohl dávat teoreticky10x tolik (krev obsahuje 90% vody) a uvidíte, jak to bude působit. Nezapomeňte na dostatek skořápek nebo vápenného gritu v krmné dávce. Dana.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vhodné krmivo to určitě je, akorát pozor, pekelně rychle se kazí. Pokud není sušená. Vařenou krev bych míchala se šrotem na drobtovitou konzistenci. Taková náplň do jitrnic
Děkuju za rady,
Usušit se mi ji asi nepodaří, ale vařit klidně můžu. Asi nechat srazit a nalít do vřící vody?
A myslíte, že to mám dávat denně? Já myslel tak 2x v týdnu. Krmím totiž směs pro nosnice a ještě tvaroh, tak aby těch bílkovin nebylo privela a z toho potom třeba dna.Jinak skořápky mají pořád v zásobníku.
Díky Milan.

cipis
napsal(a):
Pozrela som sa do tabuliek, varená krv obsahuje 197 g N-látok v 1 kg, kým krvná múčka 844 g, čiže zhruba 4 x viac. Vysoké dávky zaťažujú metabolizmus, pečeň aj obličky. Menej je niekedy viac
Krevní moučka obsahuje 4x víc dusíkatých látek než vařená krev... hmm, a co rozdíl v šušině? myslím si, že v kg sušiny bude obsah stejný. vařená krev obsahuje hlavně vodu.
1978milan
napsal(a):
Děkuju za rady,
Usušit se mi ji asi nepodaří, ale vařit klidně můžu. Asi nechat srazit a nalít do vřící vody?
A myslíte, že to mám dávat denně? Já myslel tak 2x v týdnu. Krmím totiž směs pro nosnice a ještě tvaroh, tak aby těch bílkovin nebylo privela a z toho potom třeba dna.Jinak skořápky mají pořád v zásobníku.
Díky Milan.
Nalila bych to do hlubokého pekáče a zapekla v troubě. Na co ji ještě ředit vodou a pak pracně vysušovat šrotem, aby to slepice braly. Navíc se vám to bude lépe dávkovat dle krmného plánu, který jsem poslala výše. Dana.
Já dávám krev syrovou.Já jí teda nemám moc, jen když zabíjím husy, kachny, slepice, tak je vykrvuju do kýble, nemíchám, takže je z toho taková huspenina, slepice si to vyzobají do čista.Nevím teda, co v létě, jestli by se krev nekazila, ale když si můžete přinést jen to co hned zkrmíte, tak bych v tom asi neviděla problém.
1978milan
napsal(a):
Ančovičko děkuju za radu, ale já nepotřebuju konzervovat. Můžu mít denně jakékoliv množství čerstvé krve.
Mně šlo spíš o to, jak ji nejlépe zpracovat, abych ji mohl použít, jako hodnotné krmivo pro nosnice.
Jo, jo, uz to čtu...v tom pripade uz tu bylo hodne vybornych napadu, nejlepsi od Olanka ta jelita take bych si nejake dala, ani by slepicim nezbylo ale jak pise Ruzicka, davame v krmeni krev z mensich zvirat hned cerstvou, tak je asi nejhodnotnejsi a pro slepicky nejchutnejsi
ančovička1
napsal(a):
Jo, jo, uz to čtu...v tom pripade uz tu bylo hodne vybornych napadu, nejlepsi od Olanka ta jelita take bych si nejake dala, ani by slepicim nezbylo ale jak pise Ruzicka, davame v krmeni krev z mensich zvirat hned cerstvou, tak je asi nejhodnotnejsi a pro slepicky nejchutnejsi
Taky jsem nad tím přemýšlel, ale mam strach, aby to nemělo nějaké nepříjemné vedlejší účinky. Třeba jako kanibalismus. Neměla byste z toho strach?
Kanibalismus?to me nenapadlo...to je k zamysleni, ale myslim, ze kdyz jsou slepice dobre krmeny a nechybi jim hlavne ta zivocisna bilkovina namaji duvod sezrat jedna druhou..to se mi u slepic nikdy nevyskytlo, ja zase pro ne mam dost kyseleho mlika a syrovatky, kazdy den..take zkuste, jak vam to slepice budou zrat, jestli jim ta krev bude kazdy den chutnat, zalezi, kolik mate slepic a kolik krve jim budete do bezneho krmeni pridavat, aby vam to vzaly..zaklad je porad psenice..
Podľa mojich výpočtov by na každý 1kg zmesky s obsahom bielkoviny 15.2% -pozrite na obale (taký štandard u hobby zmesiek) by ste mali pridať cca 1/4kg čerstvej surovej krvi, premiešať a skrmovať, akurát to bude dobre navhlčené, výsledný proteín bude okolo 17.4%, čo je optimum pre vysokú znášku nosníc. Skrmovať denne, sliepky si bielkoviny neukladajú do zásoby. Na takomto krmive pri mladých 1-2r. hybridkách budete celý rok nad 80% znášky, u čistokrvných plemien samozrejme menej. Krv je výborné krmivo, má ale málo metionínu a vetvených aminokyselín-izoleucín.
P.s.: tak 1 liter čerstvej krvi denne by som vzal aj ja...
Laying hen - já se nějak nemohu dopočítat těch vašich 17,4%. Syrová vepřová krev má dle různých tabulek v průměru 18% bílkovin. Poměr směs:krev je 4:1. Potom mi ale vychází výsledné procento
(15,2x4 + 18)/5 rovná se 15,76. I kdybych vzala těch nepravděpodobných 19,7% podle cipís (to se mi nikde najít nepodařilo) tak se doberu max. k 16,1%.
Asi to bude chtít přepočítat a zvýšit podíl krve Dana.
ovecka
napsal(a):
Jinak v krmivářských tabulkách je pro velmi vysokou snášku (80-90%) uvedeno 19% bílkovin, pro vysokou úroveň (50-70%) 17%, pro střední (30-50%) 15% a zbytek je nízká se zastoupením bílkovin12% (dalo by se říci, že to je záchovná dávka). Dana.
Opať to sedí na fakt ľahké plemená ako mám ja-leghorny (Dekalb white), keď v 20.týždni začali znášať, boli dlhšie malé vajcia, tak som im podľa doporučení amerických univerzít (Google) dal do 30.týždňa kým ešte rastú až 20% proteín a vajíčka došli na nejakých 62gramov, ako je norma, po cca 2 týždňoch.
Teraz robím cca 18.4-19% ako píšete, ale leghornka je extrémne náročná na krmivo pre jej malosť a nízku spotrebu krmiva.
Minulý rok som mal Dominant čierny, Dekalb white a nejaké hnedé Moravie. Pri 17.4% proteíne mali Dominanty pekné L vajcia a Dekalby S max. M. Tak som to dvihol na 18.4%, Dekalb to upravil na M, L ale Dominantty už išlo roztlačiť pre mega vajcia XL. Už chovám len jeden druh a robím krmivo podľa aktuálnych výsledkov, podľa počasia (v lete viac proteínu, menej žerú).
Preto pre chovateľov, ktorý chovajú po domácky, doporučujem ako vhodnú sliepky Dominant čierny, alebo niečo podobné s vyššou spotrebou krmiva, zužitkujú aj menej kvalitné krmivo.
ovecka
napsal(a):
Tak jsem to propočítala na 17,1% bílkovin a to je 1díl směsi (15,2%) a 1 díl krve (s cipis hodnotou 19,7%). Dana.
Krv má oproti obilninám veľmi nízky obsah ME. Napr. pšenica obsahuje 2970 kcal ME, hrach 2480, čerstvá krv iba 635, varená 690, takže sa ju oplatí povariť. Pri takomto pomere málo energie.
No ono to bude právě o tom, že obilniny patří mezi glycidová krmiva (energetická) a krev mezi bílkovinná (stavební). Proto se právě míchají v různých poměrech, aby výsledné krmivo mělo správné procento dusíkatých látek a využitelné energie.
Ale to je předmětem studia a aplikace krmivářských tabulek a takto vytržené z kontextu jsou závěry zavádějící. Dana.

Niekedy pred rokmi sa kupovala krv v konzervach a naša suseda chovala iba sliepky a často ju kupovala a my sme nerozumeli prečo ked je sama či jej toho toľko chutí a teraz si myslím že to bolo pre tie jej sliepky.
Nuž po prečítaní znovu vyrazím do výsekov či mi neodložia trochu krvi, lebo pred takými 6 rokmi som nevedela nikde zohnať ani len do jaterníc a mne sa bez krvi nerátajú, všetci tvrdili - je to zakázané, nemôžme to predávať.
ovecka
napsal(a):
Tak jsem to propočítala na 17,1% bílkovin a to je 1díl směsi (15,2%) a 1 díl krve (s cipis hodnotou 19,7%). Dana.
Citujem zdroje:
https://www.kaloricketabulky.sk/husacia-krv/
http://old.agroporadenstvo.sk/zv/hydina/hydina01.htm
Čerstvá krv má energiu 4000kj/kg, zmeska má energiu 11500Mj/kg. Energia krvi je 35% energie zmesky. Podľa Vášho výpočtu 1 diel zmesky 15.2% + 1 diel krvi 18% bielkovín.
Nemožno to ale počítať 15.2% + 18% = 33.2% : 2= 16.6%.
Podľa mňa by Vaša kombinácia 1+1 dala takýto výsledok: 15.2% 1 diel zmesky + 18% 1 diel krvi = 33.2%, ale delil by som to 1.35, čo je "pomerná energetická hodnota" výslednej zmesi (teda nie 2.0 ako 2 dielov zmesky), čo vychádza na 24.6%, čo by bol výborný protein na výkrm moriek alebo BR1.
Môj výpočet, teda 1 diel zmesky a 0.25 dielu čerstvej krvi:
15.2% + 4.5% = 19.7% proteínu vo výslednej zmesi.
19.7% by som delil 1+ (0.25x0.35 -teda 1/4kg krvi x energetická hodnota krvi) = 19.5 : 1.0875 = 17.9% protein.
Možno sa ale mýlim, nejakí lepší matematici to na základe týchto údajov lepšie spočítajú.
Laying hen matematicky to počítáte špatně. Je to potřeba počítat poměrově, vždyť jsem vám to poprvé napsala.1000g směsky a 250g krve je poměr 4:1 a tedy (4x15,2 + 1x18) : 5
A už vůbec to nemíchala s poměrnou energetickou hdnotou. Pokud na to nemáte nějaký stanovený vzorec, tak se to počítá jako procentový poměr ve směsi. Dana.
A nezlobte se na mne, ale 1kg krve obsahuje 18% bílkovin a 0,25kg krve obsahuje to samé procento tedy 18% bílkovin. Procentuální zastoupení je něco, co se nemění podle váhy!
Ale nebudeme se tu dohadovat o matematice. To buď každý chovatele zvládne, nebo si najde správné postupy na internetu Dana.
Ovecka: nevadí, nezhodneme sa, ja si zas myslím, že Vy to počítate nesprávne. Vždy podľa mňa musíte zhodnotiť aj skutočnú energetickú hodnotu krmiva, lebo sliepka prijme toľko krmiva, aby uspokojila svoje potreby na energiu... Ak má čerstvá krv 35% energie zmesky, tak sliepka musí prijať 1 diel zmesky a 2.857 dielov krvi, ak sa bavíme o rovnakej prijatej energii. Vtedy ale množstvo bielkoviny bude u zmesky 152 gramov/kg a krvi 514.28g/2.857kg. Takže na prvý pohľad rozdiel medzi proteínom v zmeske a krvi je minimálny 15.2...18%, v skutočnosti je ale obrovský. Posledný príklad:
http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/cvicebnice/krmivo.php?krmivo=41
Sušená krv má 13.18Mj/kg blízke hodnote zmesky, ale proteín 85% (zmeska 15.2%).
Asi si tu čerstvú krv zoženiem, zmiešam so zmeskou a dám to na rozbor...
ovecka
napsal(a):
A nezlobte se na mne, ale 1kg krve obsahuje 18% bílkovin a 0,25kg krve obsahuje to samé procento tedy 18% bílkovin. Procentuální zastoupení je něco, co se nemění podle váhy!
Ale nebudeme se tu dohadovat o matematice. To buď každý chovatele zvládne, nebo si najde správné postupy na internetu Dana.
O množstve spotrebovaného krmiva pri kŕmení ad libitum u hydiny rozhoduje koncentrácia energie v kŕmnej zmesi. Zvieratá prijímajú toľko krmiva, aby si pokryli potrebu energie. Prijaté množstvo krmiva musí obsahovať okrem potrebného množstva energie aj potrebné množstvo ostatných živín. Preto pomer medzi energiou a živinami musí byť stály. Pri vyššej koncentrácii energie musí byť v krmive aj vyššia koncentrácia živín a naopak. Hydina chovaná voľne má vyššiu požiadavky na potrebu energiu ako hydina chovaná v klietkach. Rovnako pri nižších teplotách sú nároky hydiny na potrebu energie vyššie.
http://old.agroporadenstvo.sk/zv/hydina/chovhydiny02.htm.
Pokud vím, tak se počítá poměr, kolik by měl zadavatel přidat čerstvé krve do krmiva slepicím. On nemá sušenou krev.
Nastínila jsem, jak jednoduše laicky vypočítat, kolik čerstvé krve má dodat. Pochybuji, že zadavatel chce zabřednout do nějakých složitých výpočtů a vzorců.
Ano, pokud existuje vzorec, podle kterého to lze vypočítat, tak OK.
Jinak platí můj výpočet vycházející z učiva 9.ročníku ZŠ. A ty výsledky nemohou být zase tak odlišné.
A jestli si slepice vezme jen tolik, aby pokryla své potřeby, tak se upraví pouze množství krmiva na jednu slepici.
Opravdu si myslím, že je zbytečné mást zadavateli hlavu energetickou hodnotou. Navíc, když krev obsahuje minimální množství tuku a cukrů a nehrozí tedy zatloustnutí slepic.
OK, pokud máte možnost a udělají vám rozbor, tak budete hned vědět na čem jste.
Dana.
I tady doporučuji případným zájemcům výbornou knihu Domácí chov zvířat, dá se koupit v antikvariátech:
http://muj-antikvariat.cz/kniha/domaci-chov-zvirat-havlin-jiri-1983
Obsahuje jednoduché krmivářské tabulky, podle kterých lze sestavit krmné dávky pro jednotlivé kategorie chovaných drobných zvířat Dana.
Vezmime si modelový príklad, čím túto debatu z mojej strany definitívne uzatváram, nech si každý urobí vlastný názor:
Povedzme, že 8 nosníc zožerie za deň 1kg čistej zmesky: prijme 152gr protein a energiu 11.5Mj/kg
Namiešam Vašu zmes 1:1 zmeska a čerstvá krv ako doporučujte vyššie:
1kg zmesky 152gr protein + 1kg čerstvá krv 180gramov protein = 332gramov protein : 2 = 166gramov bielkovín bude v 1kg hotovej Vašej zmesi (zmeska+krv) energia Vašej zmesi bude (11500+4000):2 = 7750Mj/kg. To ale znamená, že uvedených 8 nosníc musí zožrať 1.48kg Vašej zmesi, aby prijalo rovnakú energiu ako obsahuje čistá zmeska. Matematika 9.ročníka ZŠ.
Koľko ale sliepky skonzumujú proteínu vo Vašej zmesi:
1.48 x 166gramov Vašej zmesi = 245.68 gramov v celkovom prijatom krmive čo je energeticky ekvivalentné 1kg obyyčajnej zmesi.
Takže Vaša doporučená zmeska bude obsahovať 24.568% protein, čo je výborné krmivo pre morky.
Oprava poslednej vety, keďže chytáte za slovíčka: sliepky skonzumujú za 1 deň Vaše krmivo o množstve 1.48kg s obsahom celkového prijatého proteínu 245,68gramov oproti obyčajnej zmeske o množstve 1kg s obsahom 152gramov proteínu. Dôvod vyššieho príjmu Vášho krmiva je podstatne nižšia energetická hodnota čerstvej krvi.
Sušená krv bola daná len ako príklad, keďže jej energetická hodnota je blízka (+cca 20%) bežnej zmeske-pre názornosť.
Ak zadávateľ diskusie má možnosť, nech to namieša podľa mňa, teda 1kg zmesky o predpokladanom proteíne 15.2% a pridá do toho 0.25kg čerstvej krvi. Nech to skrmuje pár dní a referuje znášku, samozrejme, ak má nejaké mladé sliepočky, najlepšie hybridky 1- 2 ročné. V najhoršom prípade bude moja doporučená zmeska "slabá" a bude mať trochu nižšiu znášku. Ale samozrejme neskrmovať iné krmivá ako tvaroh a pod. Ak mám pravdu ja, tak musí ísť znáška po čase nad 80%.
A čo tak dať tú krv do sáčka, ten poriadne zavrieť (napríklad stiahnúť špagátikom) ten sáčok dať variť... asi na 20 minút, potom to vybrať zo sáčka a pomlieť na mäsovom mlynčeku... takto uvarená a pomletá krv je celkom suchá a dá sa ľahko zmiešať so šrotom, ktorý sa pridaním mierne zvlhčí, nie moc, šrot bude furt sypký a takto to sliepky v pohode zožerú... aspoň takto som to robil ja, keď mi po zabíjačke zostala krv... a sliepky to žrali jak divé.
cipis
napsal(a):
Laiyng hen napísal :
Takže Vaša doporučená zmeska bude obsahovať 24.568% protein, čo je výborné krmivo pre morky.
Urobiť z priemernej zmesky 24 %-nú behom niekoľkých minút celkom úctyhodný výkon
Pravdupovediac, neviem, čo ste Tým chceli povedať. Je tam presný výpočet polopatisticky aj pre "matematicky slabšie povahy". Ak sa Vám na tom výpočte niečo nezdá, kľudne napíšte, čo Vám nesedí. Hovorím o tej poslednej verzii.
Nakoniec ja posledné 2 roky si robím zmesky sám z dostupných surovín a pod 80% znášku som nemal, od septembra doteraz mám u Dekalb White 39/39 vajec, včera si dali pauzu v sérii, "len" 36. Takže za moje výpočty hovoria aj výsledky. Škoda len, že nemám prístup k čerstvej krvi. Ja si vždy všetky výpočty overujem v reále a hneď zistím, či sa nemýlim.
cipis
napsal(a):
Laiyng hen napísal :
Urobiť z priemernej zmesky 24 %-nú behom niekoľkých minút celkom úctyhodný výkon
To máte jedno cipís, můj matematický mozek to taky nebere a selský rozum mi říká že ze vstupních 15% a 18% namíchat víc než 24%, tak to je výkon hodný kouzelníka (jestli má něco 18%, tak to přeci nemohu slabším procentem "naředit" na více než 18%). Ale nebudu se přít. Někteří vyvolení to dokáží. Každý si to může přebrat, jak chce. Dana.
Krmivárske tabulky skladajú krmivá v suchom stave (sušina krmiva cca 90%), pšenica, kukurica, sójový extrahovaný šrot... Logicky má krmivo v suchom stave vyšší obsah bielkovín...
Tu ale používate krmivo- čerstvá krv, ktorá, má sušinu nie 90%, ale možno 20% a zvyšok je voda... Preto Vám vaše výpočty nemôžu vychádzať. Miešate suchú zmesku 4kg a vlhkú krv 1kg a delíte piatimi, tak jasne, že Vám to nemôže vychádzať...
Včera o 20.34hod. som napísal podľa mňa veľmi jednoduchý modelový príklad, kde som porovnal bežnú zmesku a zmes krv: zmeska 1:1, fakt maximálne polopate, stále čakám, kde som vo výpočte urobil chybu.
Syrová krev obsahuje 18% bílkovin. Sušená krev obsahuje 87,9% bílkovin. Logicky má sušená více než čerstvá. První věc, na které se shodneme. Dana
Pro ty, které by zajímalo více o různých zdrojích krmiva pro drůbež: http://eagri.cz/public/web/file/26948/obsah_zivin_drubez.pdf.
Pro milan1978:
Našla jsem ještě informaci o krevním šrotu:
Krevní šrot je krev smíchaná s pšeničnými otrubami v poměru 1,5 : 1 a
usušená v bubnových sušárnách. Obsahuje asi 25 % SNL
Není uvedeno o jakou krev se jedná, ale usuzuji, že o čerstvou (dle výsledných bílkovin a nutnosti usušení).
Tak to by bylo použitelné podle nomáda s tou uvařenou a na okamžité použití.
Asi bych to uzavřela, že bych ji přidávala třeba obden a po 14-21 dnech si porovnala snášku. Uvidíte, budete mít možnost experimentovat a závěry vyhodnocujte a zapisujte. Po nějakém čase se doberete výsledků sám.
Zdroj: https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=48974;download_pdf=71009
Stáhne se vám PDF soubor.
Pre Milan1978: doporučujem Vám pokus:
1.kŕmte denne rovnakú zmes, ktorá bude obsahovať bežnú zmesku pre nosnice 1kg s odhadovaným proteínom 15.2% (alebo napíšte, akú máte hodnotu na obale) a zmiešajte to so 1/4kg čerstvej krvi. Množstvo si upravte podľa počtu nosníc, ktoré chováte. Ak sa robia nejaké štúdie na ľuďoch alebo zvieratách a vyhodnocujú sa výsledky, je nutná určitá štandardizácia pokusu, takže nemôžte krmiť jeden deň toto a druhý tamto. "Niečo" o tejto problematike viem. Najlepší by bol dvojitý slepý pokus, kde povedzme 20 nosníc by žralo bežnú zmesku a 20 nosníc našu zmesku s krvou. Zberali by sa vajcia denne povedzme mesiac a hodnotili by sa výsledky, počet, hmotnosť vajec, pevnosť škrupiny... Ak by ste skrmovali uvedenú zmes, bolo by vhodné pridať vápenný grit povedzme 10 gramov do 1kg hotovej zmesi krv+zmeska. Krv dodá veľa fosforu a možete mať makké škrupiny. Je potrebná určitá adaptačná doba na dané krmivo, výsledky nebudú hneď na druhý deň, začal by som robiť štatistiku povedzme po 2 týždňoch od začiatku kŕmenia. Najlepšie by bolo, keby nosnice nežrali nič iné.
V najhoršom prípade sa výsledky nedostavia a počet a veľkosť vajec sa nezvýši, samozrejme, keď už aj teraz máte vysokú znášku, tak ju už nezvýšite a musíte mať aj adekvátne nosnice, nie dedinský mix, vynesené sliepky, ale aj tam uvidíte rozdiel, len sa to ťažko bude štandardizovať a posudzovať.
Skuste prípadne aj zmes podľa ovečky 1:1, ale obávam sa, že v lepšom prípade u nosných plemien budú mega vajcia, v horšom výhrez kloaky alebo dna alebo úhyn, aj to nie hneď, samozrejme.
Dobrý večer všem,
moc Vám děkuji za velice obsáhlou esej o zkrmování krve nosnicím.
Dnes tedy holky dostaly poprvé vepřovou krev a to 5 litrů sražené syrové ( z pohodlnosti)krve.
Mám 33 ks hybridek ( dekalb, Moravia, dominant).
Holky vypadaly jako supi, nebo jako že byl na dvoře masakr motorovou pilou. Krev jim moc chutnala, ale všechno nesežraly. Řekl bych, že tak 1 litr zbyl.
Rozhodl jsem se, že budu dávat zatím syrovou krev a to každý druhý den cca těch 5 litrů.
Krmím ještě granule pro nosnice od místního výrobce ( maximální spokojenost) a pšenici a to ad libitum.
Dále dávám 2x denně míchanici z řepy, klíčené pšenice, kukuřičneho šrotu, tvarohu, sušených kopřiv a minerálů od Mikrob Čebin.Skořápky mají holky stále k dispozici. Momentálně jsem na snášce cca 20 vajec denně.
Budu postupně informovat, jak se zkrmování krve projevuje na snášce.
Přeju hezký večer, Milan.
Ono, ja by som v konečnom dôsledku potom ešte vajcia zobral na rozbor na štátnu veterinárnu a potravinovú správu... najmä, ak by si mal v pláne tie vajcia ponúknuť inej osobe na konzumáciu... kvôli bezpečnosti a najmä na tvoju obranu...ja som tak robil pravidelne s mliekom, keď som ho predával... rozbor mlieka ma vyšiel asi na 2,5 eura, dostal som potvrdenie, že mlieko je bez patogénov a je bezpečné na konzumáciu.
1978Milan: urobili ste jednu veľmi dobrú vec... dali ste svojim sliepočkám možnosť výberu, čo budú konzumovať, volá sa to feeding choice systém (ak by ste napr. dali 3 zásobníkové hríby, v jednom bude napr.soja+premix, v druhom pšenica, v treťom skořápky -sliepky si dokážu sami regulovať, čo potrebujú zožrať). Je to neuveriteľné, ale v tej malej hlavičke majú viac rozumu ako všetci diskutéri.
Očakávajte, že po pár dňoch Vám pôjde znáška dramaticky nahor a môžu byť dni, kedy pôjdete aj cez 30 vajec denne. Aká bude ich veľkosť, je ťažko povedať, lebo proteínu bude síce každý druhý deň prebytok, ale málo metionínu - ktorý najviac rozhoduje o veľkosti vajec (aj olej-kyselina linolová). Ak by ste tú krv dávali takto denne, tak Vám presne poviem, čo by sa stalo. Pár dní by si dopĺňali nedostatok bielkovín, ktorý teraz majú, neskôr by ste ale referovali, že im tá krv stále menej a menej chutí a že zožerú maximálne polovicu a zvyšok zostáva a že berú viac pšenice alebo zmesky, skořápok. Zhodnotili by ste, že tá krv nie je dobré krmivo, čo by nebola pravda. (len si sami zregulovali príjem bielkovín).
Keďže to budete robiť obdeň, tak je to ťažšie predpovedať, ako to bude, lebo jeden deň bude ťažký nadbytok proteínu a druhý už nedostatok. Každopádne to berte z mojej strany ako snahu o
konštruktívnu pomoc a ak boli nejaké nezhody medzi diskutérmi, to neberte vážne. Ak by ste predsalen prijali moju radu, rozdelte tie 4 litre krvi, čo chcete dávať obdeň na 2 litre denne, tak sa Vám zrovná príjem dusíkatých látok, výkyvy v ich príjme nie sú veľmi dobré. Veľa zdaru a budem sa zaujímať o Vaše výsledky.
cipis
napsal(a):
Ovečka, tentokrát sme sa výnimočne zhodli
laying hen, nemusím byť ani skvelý matematik, aby som chápala, že zo 16,6 %- nej zmesky nemôžem mať nikdy 24 % -nú bez akejkoľvek úpravy. Aj keby jej bolo 10 kg, vždy bude len 16,6 %-ná
Všetci hovoríte o tom istom, iba ste sa nepochopili .
Zmeska bude mať 16,6 % bielkovín. Laying hen počíta s dennou spotrebou odvodenou od potreby energetickej hodnoty (spotreba krmiva vyššia o 48 % ) a tým pádom aj vyšší celkový denný príjem bielkovín (16,6 x 1,48 = 24,568).
Konečne to niekto pochopil a podporil ma. Zmes krv: zmeska bude mať 16.6% bielkovín, správne.
Ale:
1.Milan1978 má 33 hybridiek, jeho denný príjem bežnej zmesky, ak by krmil iba bežnú zmesku, odhadujem na 33 x 125gramov=4125 gramov. (samozrejme pri mrazoch, chlade viac, ide len o číslo pre potrebu výpočtu pre pochopenie).
2.Milan 1978 bude skrmovať zmes krv: zmeska 1:1, vzhľadom k jej nižšej energii sliepky skonzumujú 1.48 x 4125gramov = 6105 gramov.
Koľko bude celkového denného skonzumovaného proteínu v 1.prípade? 4.125 x 152gr = 627 gramov.
Koľko bude celkového denného skonzumovaného proteínu v 2.prípade? 6.105 x 166gr = 1013,43gramu.
V druhom prípade nosnice zožerú 1013,43 : 627 = 1.616 násobne viac proteínu, ako by žrali čistú zmesku. Ak si to číslo vynásobíte 152, teda 1.616 x 152gramov = 245.68gramu by obsahovala zmeska proteínu v 1.prípade, aby bola porovnateľná proteínovým obsahom zmeske v 2.prípade, čo teda skrmovať nosniciam neschvaľujem.
Pokud to počítáte v gramech, tak proti správnosti nemám námitek. Ale vaše výpočty nelze aplikovat na procenta. Za tím si stojím. V každém případě je to na slepicích, pokud to nejsou retardovaní pažravci a ví, kdy mají dost. A to už zadavatel zjistil sám.
Jenom nevím, proč bylo na začátku takové pozdvižení z toho, že jsem jen tak selským rozumem navrhla, že by mohl dávat lžíci krve na slepici (lžíce cca 20g), když toho teď mají ještě několikanásobně více Dana.
Posledné 2 roky si robim zmesky sám z dostupných surovín, to co zozeniem Nie je to len klasická zmes sójový srot, kukurica, pšenica, CaCO3, premix, rastlinny olej, čo nájdete hocikde na nete. Skladal som pšenicu, kukuricu, hrách, repku, slnečnicu, ovos,80perc. Hovädzí proteín, lupinu, susene mlieko, sušené lucernove úsusky... Zakaždým ten výsledok, čo sa týka znasky, bol podobný... Zmesky pre brojlere, rastucu hydinu K1, K2, KZK... Tých zmesiek som už v rôznych kombináciách urobil možno 50 rôznych druhov. Momentálne mám cca 10 odberateľov, ktorý chcú mať ako ja 80 a viacpercentnu znasku aj v zime a aj majú. Včera bol pán, čo krmil original zmesou Polnonakup... a mal 2/10 vajec. Po mesiaci už referuje denne 10/10. Na mojom krmive. Kupoval ďalšie... Moje mladky idú do znasky podľa knihy 20-21. týždeň. Brojlere pred 2 rokmi mali cez 4kg. Ešte som nemal reklamaciu... To píšem len preto, aby som dal nejaké referencie na svoju prácu. Ak by som tu čerstvu krv zohnal, ten pokus ako vyssie urobím. Keby tak na to pristál Milan..
cipis
napsal(a):
Dobrá pripomienka ovečka Náš matematik sa príliš sústredil na výpočty, ale čo to urobí so sliepkami ho príliš netrápi, veď to nie sú jeho sliepky .
Za mnou sú výsledky, viď vyššie, to že neviete počítať, je Vas problém, ale týmto sa len ztrapnujete. Vasa vec. Majte tu odvahu, zozente si tu krv, zmiesajte 1:1 podľa ovečky a krmte nosniciam. Referujte nám výsledky... Už na Vás reagovat nebudem, lebo s ovečkou sme mali ťažkú diskusiu, ale nakoniec tie výpočty prijatých bielkovín schválila. Proste iný mentálny level. Vy máte len stupidne komenty, ale podla komentov ste slušne povedané jednoduchší človek. Dajte moje prepočty niekomu, kto je dobrý v matematike, alebo krmivarovi, buďte si istá, že ich schváli.
Pekný deň prajem... nebudem reagovať na nikoho, nikoho nechcem haniť, ani chváliť... no keď čítam, ako a čím kŕmite sliepky, čítam to s otvorenou hubou... normálne žasnem, až ma to všetko fascinuje, ako prepočítavate bielkoviny, nutričné hodnoty, a všetko okolo toho... páni a dámy, klobúk dole pred vami...naozaj... to ja by som to takto nerobil...ja chovám len obyčajné hybridy, žiadne čistokrvné plemeno, dokonca ten môj chov nemám ako hobby, robím to kvôli tomu, aby bolo čo do hrnca, tak, ako to bolo odnepamäti na vidieku zvykom... len pri tom všetkom ma napadla jedna otázka, a vlastne sa to pýtam pri čítaní každého príspevku v tomto vlákne... nechcem sa nikoho dotknúť, a ak tým niekoho urazím, vopred sa ospravedlňujem, ale nedá mi neopýtať sa, čím sa stravujete vy ? to aj sebe tak počítate prísun bielkovín, sacharidov, a všetkého, aby ste boli zdravý a fit? toto by ma fakt zaujímalo, a to z jedného dôvodu, že poviem príklad, ja by som zdravie sliepky nikdy nepovýšil nad to svoje... ja napríklad nedám do úst cukor, sladené nápoje, snažím sa obmedziť, dokonca vylúčiť zo stravy potraviny obsahujúce rôzne konzervanty, chémiu, éčka a vôbec akýkoľvek bordel... uprednostním stravu, ktorá je pripravená doma zo surovín prevažne doma dopestovaných a dochovaných...
cipis
napsal(a):
Dobrá pripomienka ovečka Náš matematik sa príliš sústredil na výpočty, ale čo to urobí so sliepkami ho príliš netrápi, veď to nie sú jeho sliepky .
Praveze má trápi, keď ďalších 10 ľudí kŕmi moje zmesky, aby sliepkam niečo nebolo. Vždy novým zavolam, ako sú spokojní... Spokojní posúvajú info ďalším, už to popri rodine nestihne ručne miešať... Práve som bol pozberať svoju úrodu.39 nosníc dekalb,39 vajec, v znaske od 09/2017. Cakam na Vaše referencie.
laying hen
napsal(a):
Praveze má trápi, keď ďalších 10 ľudí kŕmi moje zmesky, aby sliepkam niečo nebolo. Vždy novým zavolam, ako sú spokojní... Spokojní posúvajú info ďalším, už to popri rodine nestihne ručne miešať... Práve som bol pozberať svoju úrodu.39 nosníc dekalb,39 vajec, v znaske od 09/2017. Cakam na Vaše referencie.
Snad sa nebudete tu bavit s cipis, ako ste to napisal-podla komentov ste slušne povedané jednoduchší človek, pane to musi byt pod vasu uroven , aj ja a verim ze viaceri z nas sme jednoduchsi ludia, ja som sa s tych vasich prispevkov dobre zasmial musim to vysvetlit sliepkam kolko si maju nazbierat na zahrade bielkovin, nie ze zjedia o jednu dazdovku viac, aby to neprehnali a nesniesli pstrosie vajcia, to by kohuta porazilo
Zadavateľ dal jednoduchú otázku a predpokladám, že čakal aj jednoduchú odpoveď. Namiesto toho sa dočkal nekonečných výpočtov a tak sa musel zariadiť po svojom
Ja sa vášho projektu zúčastňovať nemienim, na to som príliš jednoduchý človek #wink
Krv je len doplnkové krmivo / živočíšne krmivá sú veľmi výživné a vysoko energetické, preto by mali byť brané ako vedľajšie krmoviny doplňujúce základnú kŕmnu dávku tvorenú zrninami.
Pri prekŕmení hydiny živočíšnymi krmivami dochádza k metabolickým poruchám a k zlyhaniu
činnosti obličiek a pečene - Vetservis.sk/ Takže ďalšia téma o ničom .
Ani netušíte, ale posledným príspevkom ste mi 2x nahrali na smeč...
7.2.2018.8.52hod. bol môj prvý príspevok do diskusie, kde som pomerne stručne napísal, že by som kŕmil na každý kg zmesky 1/4kg čerstvej krvi. Nikde žiadne výpočty, tie som si urobil pre zaujímavosť pre seba, baví ma zostavovať kŕmne dávky zvieratám. Môj výpočet spochybnila ovecka, ako som došiel k výslednému proteínu, načo som nemal inú možnosť, ako svoje tvrdenie podporiť výpočtom, stratil som tým zbytočne 1-2 hodiny môjho života...
Ovečka chcela dať na každý kg zmesky liter krvi, čo som následne vyvrátil, že by boli nosnice prebielkovinované a daná zmes by vyhovovala morkám. Bez toho, aby ste mi napísali, kde som urobil pri výpočte chybu, ste ma začali zosmiešňovať a ironizovať, navyše ste tvrdili, že mi na tom nezáleží, pri tom moje krmivá momentálne konzumuje možno 300 nosníc, mládok... Celá moja diskusia bola vedená v slušnom a konštruktívnom duchu, dokiaľ ste ma nezačali atakovať Vy. A bez príčiny. Len preto, lebo ovečka je pre Vás posvatný grál... Ja inak ovečku v diskusiách tiež rád čítam, má rozumné názory a veľa som sa v minulosti aj od nej priučil, ale tu sa mýlila.
Odsek vetservis plne podporuje, že mám pravdu, zdá sa Vám krmiť 1 diel zmesky a 1 diel krvi ako doplnkové živočíšne kŕmenie?
Slušného človeka nectí irónia, skôr fakty a skutky.

laying hen
napsal(a):
Ani netušíte, ale posledným príspevkom ste mi 2x nahrali na smeč...
7.2.2018.8.52hod. bol môj prvý príspevok do diskusie, kde som pomerne stručne napísal, že by som kŕmil na každý kg zmesky 1/4kg čerstvej krvi. Nikde žiadne výpočty, tie som si urobil pre zaujímavosť pre seba, baví ma zostavovať kŕmne dávky zvieratám. Môj výpočet spochybnila ovecka, ako som došiel k výslednému proteínu, načo som nemal inú možnosť, ako svoje tvrdenie podporiť výpočtom, stratil som tým zbytočne 1-2 hodiny môjho života...
Ovečka chcela dať na každý kg zmesky liter krvi, čo som následne vyvrátil, že by boli nosnice prebielkovinované a daná zmes by vyhovovala morkám. Bez toho, aby ste mi napísali, kde som urobil pri výpočte chybu, ste ma začali zosmiešňovať a ironizovať, navyše ste tvrdili, že mi na tom nezáleží, pri tom moje krmivá momentálne konzumuje možno 300 nosníc, mládok... Celá moja diskusia bola vedená v slušnom a konštruktívnom duchu, dokiaľ ste ma nezačali atakovať Vy. A bez príčiny. Len preto, lebo ovečka je pre Vás posvatný grál... Ja inak ovečku v diskusiách tiež rád čítam, má rozumné názory a veľa som sa v minulosti aj od nej priučil, ale tu sa mýlila.
Odsek vetservis plne podporuje, že mám pravdu, zdá sa Vám krmiť 1 diel zmesky a 1 diel krvi ako doplnkové živočíšne kŕmenie?
Slušného človeka nectí irónia, skôr fakty a skutky.
Naučte se číst.Ovečka jen napsala, že aby vyšla vámi vypočítaná hodnota bílkovin v %, tak by poměr byl 1 ku 1.Celou diskusi jste jen rozdmýchal tím, že se neumíte správně matematicky vyjadřovat a vše ostatní bylo už jen o EGU. Mýlil jste se vy. Nikoliv ve vámi doporučeném poměru, ale v procentuálních výpočtech poměrů bílkovin. Á propós, nikdo zde není nedotknutelný.
napsal(a):
Naučte se číst.Ovečka jen napsala, že aby vyšla vámi vypočítaná hodnota bílkovin v %, tak by poměr byl 1 ku 1.Celou diskusi jste jen rozdmýchal tím, že se neumíte správně matematicky vyjadřovat a vše ostatní bylo už jen o EGU. Mýlil jste se vy. Nikoliv ve vámi doporučeném poměru, ale v procentuálních výpočtech poměrů bílkovin. Á propós, nikdo zde není nedotknutelný.
Váš príspevok je voči mne kritický, napriek tomu ho akceptujem, lebo ste presne popísali, kde nastal rozpor. Nie som matematik, moja práca je o 180st.z inej sféry, tak som sa asi nesprávne vyjadroval a miešal som percentá a absolutny obsah prijatých bielkovín (ten je však pre sliepky podstatný). Mojou "chybou" bolo, že som tých vypočítaných 16.6% prepočítal hneď na hodnotu tzv. izoenergetického krmiva o 11.5Mj/kg za predpokladu, že sliepky budú žrať iba uvedenú zmes. Podľa poučky, že o skutočnom množstve prijatého krmiva rozhoduje jeho energetická hodnota. Ale inak za doporučené pomery miešania si stojím.
Ostatné veci, ktoré som popísal a možno nemusel neslúžili na prezentáciu môjho ega, ak to tak vyznelo, len som chcel poukázať na to, že v miešaní krmív sa trochu vyznám (najlepšie to vidieť na výsledkoch v chove). Napriek tomu ďakujem všetkým diskutujúcim, aj tým, s ktorými sme sa pochytili. Ak som niekoho svojimi príspevkami otrávil či urazil, tak sa ospravedlňujem.

Jura.z.olmúzu, mohol by ste sa živiť ako mediátor, podaril sa vám husársky kúsok .
Takže v mene mieru, považujem za potrebné vyviesť aying hena z omylu
Nie som žiadny tabuľkový maniak, ale taktiež som nevstúpila do diskusie kvôli ovečke, ako to tvrdite vy.
Zotrvala som v tejto diskusii do konca len preto, aby som sa dozvedela, ako ste sa dostal k 17,4 %-tám, čo zaujímalo aj ovečku / príspevok zo dňa7.2.čas 8.52/. Svoje zmesky neprepočítavam, robím ich iba odhadom, ale ten váš prepočet mi do môjho odhadu nezapadá. Všetky ostatné výpočty mňa a prepokladám, že ani ostatných neoslovili, ale ako ste napísal, robil ste ich pre svoje potešenie, takže to je v poriadku .
To je všetko na ochranu mojej reputácie v tejto diskusii
Já si na podobných diskuzích vždycky připomenu toto:
https://www.youtube.com/watch?v=9miJQyqY6L4
:D.
Veľa krát si tu na ifaunu prídu ľudia po nejakú informáciu, radu, informácie sú možno rôzne aj protichodné, ako to bolo aj v tejto diskusii. Čo mi ale niekedy chýba, aby si zadávatelia diskusných tém po čase na tému spomenuli a referovali nám výsledky, čo môže zaujímať aj iných chovateľov. V čase zadania a vášnivej diskusie o tejto téme som oslovil nejakých spracovateľov, či by nebola dostupná čerstvá krv, lebo som sa rozhodol urobiť pokus, ako som navrhol na začiatku. Po mesiaci sa mi ozvali a tak sa podelím s Vami o reálne skúsenosti, ale len krátke, keďže som dostal 3 litre vepřovej krvi, čo mi vystačilo na necelé 3 dni kŕmenia. V ďalšom príspevku už budem písať iba k téme, aby sa to zbytočne nepredĺžilo...
Moja štandardná zmes, ktorú momentálne skrmujem, obsahuje cca 18.7% bielkovín, cca 11.5Mj/kg energetický obsah. Chovám Dekalb white 39ks,1 kohút, nosnice sú v znáške od 09/2017. Takmer každý deň mám 39 vajec, občas si dajú niektoré pauzu, takže 37 alebo 38ks.
V deň, kedy som poobede začal pokus, som pozbieral 37 vajec a ich priemerná hmotnosť bola 63 gramov na digitálnej váhe.
Pripravil som obilnú zmes s obsahom 15.8% proteín,11.58Mj/kg energie.
Zloženie v 10kg: plnotučná toastovaná soja 2kg (36% protein), premix 0.5kg (4% protein), vápenný grit 0.7kg, pšeničný šrot a celá pšenica 6.8kg (12% protein). V zmesi sa ešte nachádza aksamietnica a červená paprika, ktorými dofarbujem žĺtka na oranžovo (v zime).
4 diely tejto zmesi som zmiešal s 1kg vepřovej krvi, ktorá má 18% proteín a energiu 3000Mj/kg.
Výsledný proteín tejto zmesi je teda: (4x15.8 + 18) : 5 = 16.24%, takže len o málo vyšší ako u čistej zmesi bez krvi. Keďže ale energia tejto zmesi je 9.864Mj/kg a nie 11.5Mj/kg, sliepky toho zožerú viac. Teda 11.5 : 9.864 = 1.166 x viac zmesi s krvou. Skonzumovaný proteín sliepkami teda bude 16.24% x 1.166 = 18.9%, čiže podobný štadardnej zmesi, ktorú skrmujem bežne. (prepočítané na 1kg bežnej zmesi).
Výsledky: počet vajec a hmotnosť 3 dni po sebe:
37ks...64.5gr
39ks 64gr
39ks 64gr
Pokus bol síce krátky, ale ak by došlo k poklesu proteínu v krmive z 18.7% na 16.24%, určite by sa to prejavilo na počte a veľkosti vajec. Vajcia boli naopak o čosi vačšie, čo pripisujem vyššiemu obsahu plnotučnej sóje (inak vrele doporučujem, nič lepšie na veľké vajíčka nepoznám, už len maso je porovnateľné) a zároveň stráviteľnosť proteínu z krvi môže byť blízka 100% a u sóje je niečo pod 90%.
Chutnosť krmiva bola vysoká 1.deň, išli za tým ako divé, ale druhý a tretí deň už to taká bitka nebola, aj keď krmivo zožrali. Nie je to porovnateľné s masom, to by žrali stále... Výrazne vyššia bola spotreba vody oproti bežnej zmeske.
Problém je, že tie weby prekladajú z nejakých amerických/zahraničných a nereflektujú realitu, ktorá ohľadne sóje panuje v SR. Založte si prosím diskusné téma GMO plodiny, tu je téma úplne iná. Tá sója nie je GMO. Konečne je každého vec, ako kŕmi svoje zvieratá, poniektorí tu nahrádzajú bielkoviny granulami pre psov...
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/410196-slovensko-by-malo-byt-od-roku-2018-bez-gmo/
Treba veľa študovať. V niečom sme aj lepší ako zahraničie.

Teda nic proti ničemu ale ta místní produkce soji bez gmo mě přijde tedy jako vzdálená budoucnost než jako brzká realita..Navíc už nejen kukuřice ale i např. řepka se začíná pěstovat skoro po celé EU ale ještě jí zdaleka není tolik aby byla běžně dostupná v krmivech běžně obchodovanýma. Ale pokud Váš zdroj je tuzemský a bez gmo tak je to určitě pro Vás dobře. I když já osobně bych byl asi troška nedůvěřivý...
Ide smrtka (kostlivec) po púšti a kosí med, priplávajú k nej dvaja kozmonauti na motorkách a pýtajú sa jej: "koľko je hodín?". Smrtka (kostlivec) vytiahne teplomer a odpovie :"zajtra bude pekne". Kozmonauti odpovedia: "ďakujeme, nefajčíme", nasadnú na motorky a odletia do vesmíru.
Tento príspevok súvisí s témou využitia bravčovej krvi vo výžive hydiny ako aj jedenásť príspevkov nad ním a rozvíja tak naše všeobecné vzdelanie a obrazotvorné myslenie
Príspevok k téme, ak by to niekto chcel skúsiť a dramaticky zvýšiť počet vajec. Nie je problém zohnať sušenú krv. Napr. https://www.krmivahulin.cz/krmiva-a-smesi-pro-rybolov/suroviny-pro-vyrobu/moucky-zivocisne/krevni-moucka-1-kg.html?cur=1&redirected=1
Zožente priemernú zmesku pre nosnice s proteínom 15.2% a do 10kg zmesky pridajte 500 gramov sušenej krvi, získate tak krmivo, ktoré bude mať proteín 18.3%. Výpočet tu už dávať nebudem, aby som niekoho neotrávil... Môžte následne referovať, aká bude znáška. Ja to samozrejme viem... Chce to ale nejaké slušné nosnice...
cipis
napsal(a):
OT zaujímala by ma výrobná cena vášho ´´štandartného vajíčka´´ bez ostatných nákladov.
Ja živočíšne produkty do zmesky nedávam, ak sú nejaké odpady z domácnosti, tak ich sliepkam doprajem, nepravidelne. Sliepku považujem za všežravca, ja by som nemal problém so živočíšnymi prídavkami v zmeske, ale sú zakázané. Prečo ich nepoužívam štandardne:
1. cena živočíšneho proteínu je minimálne dvoj- a viacnásobná oproti rastlinným bielkovinám, ak sa používa premix, chýbajúci "živočíšny faktor" sa doplní a nie je nevyhnutný. Živočíšny proteín zvýši cenu zmesky-vajec.
2. náhodou by sa našiel nejaký fanatik, čo by predanú zmesku dal na rozbor a zistili by sa živočíšne zložky a mal by som problém...
Pšenicu mám barter výmenou za bielkovinový koncentrát od pestovateľa. Sóju mám za výkupnú cenu JRD cca 30-33e/meter + potrebná extrudácia 16e/meter.
Jedine premix nakupujem za o 20% (DPH) vyššiu cenu ako je cena pre miešareň zmesiek.
Inak som s výrobnou cenou vajec porovnateľne s veľkovýrobou. Akurát sliepky hlavne v zime tej zmesky zožerú o dosť viac ako v hale.
Kŕmim celé zrno a šrot tak 50:50, niekedy celá pšenica: šrot 70:30, síce kŕmim ročne len ja sám možno 2 tony krmiva, ale nemám ani vlastný šrotovník... Celá pšenica je ale súčasťou zmesky. Musím ale kŕmiť zo žltého zásobníkového hríba, nie žľabu, lebo sa zmeska postupne zosypáva a sliepky nemôžu povyberať iba celú pšenicu, ktorú preferujú najviac.
Keď som začínal chovať nosnice, tak som sa na nete a pod. dozvedel rôzne informácie. Napr. nikdy nemôžete dosiahnuť znášku u nosníc doma ako niekde v hale alebo klietkach v perfektných podmienkach. Sliepky sa v zime nenesú... Chcel som sám sebe (prípadne aj iným) dokázať, že sú to blbosti. Na začiatku som zistil, že zmesky, ktoré sú bežne v predaji, sú tzv. hobby a s nimi nedosiahnete hlavne v lete také výsledky ako vo veľkochove. V zime sa môžete priblížiť, lebo sliepky žerú viac a prijmú teda viac bielkovín aj v slabom krmive. Ja v lete keď je 35st C a sliepky "nežerú", urobím zmesku, kde bude kľudne aj 20% proteín, lebo na záchov sliepka nepotrebuje skoro nič, tak musí mať koncentrovanú zmes. Či je zima alebo leto, znáška musí byť nad 80 skôr 90%.
Univerzálna zmeska neexistuje, leghorny žerú koncentrovanejšiu zmes ako napr. Dominant čierny. Ak urobím známemu zmesku 17.4% proteín pre Dominant čierny, včera som bol u neho, hlásil 70gr veľké vajíčka. Keď dám takú zmes svojim leghornkam /Dekalb/ tak budú menšie vajíčka možno 57gr. Takže svojim sliepkam robím zmes aj 18.5% proteín, hmotnosť vajec štandard 63gr. Najlepšie chovať nosnice rovnakého telesného rámca (príjmu potravy). Keďže
je v domácnosti viac malých detí, tak je denne kľudne aj 1kg kadejakých odpadov z kuchyne. V lete tráva samozrejme. Takže nie len čistá zmeska. Veľa ľudí sa ma pýta, aké nosnice si majú kúpiť, odpoviem im, ako ich chce kŕmiť, keď špičkovo- zmes + málo odpadov, tráva, tak si môže kúpiť ako ja Dekalb white, je to najlepšia nosnica a dlhoveká, nepriberá. Ak niekto chová viac po domácky, nech si kúpi nosnicu stredne ťažkú, ktorá síce žerie viac, ale zužitkuje aj menej kvalitné krmivo. Napr. Dominant čierny-výborná nosnica, prípadne Dominant hnedý, Bovans brown... Ak ale niekto chce chovať po starom, teda pšenica, odpady, v lete tráva, mám rešpekt pred týmto spôsobom chovu, ale nech si potom zakúpi nejaké čistokrvné plemeno a teší sa zo 180 vajec ročne. Ale občas tu nejaký expert napíše, že si zakúpil 50 nosníc po roku z haly, kde žrali iba zmes a prečo sa mu nenesú... Nezasvieti, kŕmi odpadmi a pšenicou, tak potom nech sa nečuduje... Ospravedlňujem sa za dlhý príspevok.
laying hen
napsal(a):
Príspevok k téme, ak by to niekto chcel skúsiť a dramaticky zvýšiť počet vajec. Nie je problém zohnať sušenú krv. Napr. https://www.krmivahulin.cz/krmiva-a-smesi-pro-rybolov/suroviny-pro-vyrobu/moucky-zivocisne/krevni-moucka-1-kg.html?cur=1&redirected=1
Zožente priemernú zmesku pre nosnice s proteínom 15.2% a do 10kg zmesky pridajte 500 gramov sušenej krvi, získate tak krmivo, ktoré bude mať proteín 18.3%. Výpočet tu už dávať nebudem, aby som niekoho neotrávil... Môžte následne referovať, aká bude znáška. Ja to samozrejme viem... Chce to ale nejaké slušné nosnice...
So znáškou som celkom spokojná, ale skúsim trocha upraviť veľkosť vajíčok u minuloročných faveroliek. Ak to nepomôže, tak chybu som urobila niekde v odchove .
https://www.zmesicarp.sk/produkt/krvna-mucka/
Veľkosť vajec je najviac ovplyvnená:
1. hladinou bielkovín v krmive
2. dostatkom metionínu, kľúčovej aminokyseliny (pozor ale, lebo krv má práve metionínu málo...)
3. dostatkom kyseliny linolovej v strave, teda nedávať napr. slnečnicu, ako sa bežne radí, iba v zime, ale celý rok, kvoli veľkým vajíčkam. Plnotučná sója má ešte viac kyseliny linolovej ako slnečnica v prepočte na množstvo oleja, stačí 10% plnotučnej sóji v zmeske. Slnečnice minimálne 5% max.10% v zmeske, kľudne ju pridajte k Vašej zmeske. Môžete obohatiť zmesku aj slnečnicovým olejom, ak ho zmeska neobsahuje (čo je bohužiaľ u bežných zmesiek štandard, olej je s premixom najdrahšia zložka), cca 1.5-2% z celého obsahu zmesky, teda napr. do 10kg zmesky dajte 200gr oleja. Olej zvyšuje aj chutnosť zmesky, ktorá sa nepráši sliepkam v zobáku. Ak pridáte aj časť oleja ako repkový, budú aj omega-3- mastné kyseliny. Sójový olej obsahuje aj kyselinu linolovú, aj omega-3- kys.linolenovú, aj lecitín.
Pouvažujte radšej nad týmto:
http://www.agrotimshop.sk/eshop/chovatelske-doplnky/krmiva-pre-domacich-milacikov/susene-maso
Nerobím reklamu, ja som tam ešte nenakupoval, výborná cena za vysoký proteín. Maso má metionínu práve veľmi veľa.
Najvačší rozdiel medzi proteínom masa a povedzme sóje je podľa mňa v tom, že maso má so sebou aj veľa vitamínov sk.B, stopových prvkov a minerálov/ P, Fe, Co, ../, čo u sóje nie je v takom rozsahu. To je podľa mňa ten tzv. "živočíšny faktor", o ktorom sa niekedy píše, ja tvrdím, že sa dá nahradiť jedine kvalitným premixom a vtedy sa živočíšna zložka skrmovať nemusí. Ak niekto chová viac po domácky, pastva, pšenica, išiel by som radšej do masa ako sóje. To je to, keď má sliepka k dispozícii výbeh, dážďovky, chrobáky (maso). Keď som ešte nemal tak "premakanú zmesku", kupoval som sušené maso u lokálneho výrobcu granúl, išlo o normálny výsek hov.masa zbaveného tuku v sušenom a drvenom stave. To boli fakt megavajcia... Potom zvýšil cenu o 100% a hľadal som iné riešenia...
Hlášení pro laying hen:
Dávám slepicím krev syrovou, nechám srazit a naleju jim ji na plech. Na vaření nemám čas a ani náladu.
Zkrmim cca 10 litrů za týden. Slepice ji žerou, ale že by z toho byly nějaký odvázaný, to se říct nedá.
A že by se nějak výrazně zvedla snáška a velikost vajec se taky říct neda. Snáška se pomalu zvyšuje, ale to prisuzuju prodlužujícímu se dni.
Zatím nepozoruju, že by krev měla nějaký výrazný vliv ve výživě nosnic.
Možná zkusím dát pauzu a pak opět začnu.
Zdraví Milan.

Vaša "búrlivá" diskusia za posledný týždeň ma donútila objednať sušenú krv. Dnes som ju pridal do samodomo vyrobených granúl. Krabičky na vajcia mám nachystané. Bude mi ich stačiť 50?
1978milan: ďakujem za Vašu reakciu, v podstate za 3 pokusné dní som došiel k tomu, čo píšete aj Vy, že pažravost po krvi sa deň po dni znižovala, s ostatným ale nesúhlasím, krv je výborné, ale doplnkové bielkovinové krmivo, dôvod je ten, že nemá dobre vybalansovane aminokyseliny, vid http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/cvicebnice/krmivo.php?krmivo=41, maximum 3% v zmeske v susenom stave. Predpokladám, že Vaša krmna dávka bude nedostatočná kvôli nedostatku metioninu a izoleucinu.
napsal(a):
Vaša "búrlivá" diskusia za posledný týždeň ma donútila objednať sušenú krv. Dnes som ju pridal do samodomo vyrobených granúl. Krabičky na vajcia mám nachystané. Bude mi ich stačiť 50?
Nestresuj ak budeš mať málo nejaké ti pošlem
Laiyng hen napísal :
Pouvažujte radšej nad týmto:
http://www.agrotimshop.sk/eshop/chovatelske-doplnky/krmiva-pre-domacich-milacikov/susene-maso
Je to škoda, ale tento eshop je už nefunkčný.
Existuje jedno výborné krmivo, ktoré by nevadilo ani sója-haterom, len neviem, kde ho zohnať, ak by mal niekto tip, sem s ním. Teoreticky by mohlo pokryť aj celý proteín, len bude málo lyzínu, ten býva ale v premixoch pre rastúcu drubež.
http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/krmiva/page.php?lang=cze&id=61
Ak by ste niekto vedeli, kde sa to dá zohnať, dajte vedieť. Jeden dramatický efekt k dobru navyše, vajcia budú asi žlté celé, včítane bielka...
Obrovský zdroj žltých pigmentov.
ALterantívne kukuričné DDGS, ale menej bielkovín, tiež som nevedel nikde zohnať v malých množstvách, min.odber 5 ton.
https://www.enviral.sk/sk/produkty/ddgs.
10 sekúnd na google... https://www.krmiva-kratonohy.cz/kukuricny-gluten-500g_319
Alik1986
napsal(a):
Stranka neexistuje.Na tom webe ziadny takovy produkt nepredavaju.
Stačí si na stránce www.krmiva-kratonohy.cz zadat do vyhledávače kukuřičný gluten.
nomad72
napsal(a):
10 sekúnd na google... https://www.krmiva-kratonohy.cz/kukuricny-gluten-500g_319
Ste rýchly, musím uznať.
https://www.krmiva-kratonohy.cz/kukuricny-gluten-5kg_321
Poznám stránku: 5kg za nejakých 12 eur. Cena je pre mňa neakceptovateľná, ak by som choval 4 kuričky, tak si priplatím, ale na nejakých 10 ton krmiva ročne pozerám bohužiaľ na cenu. Tak to pre mňa vychádza násobne drahšie ako sójový proteín. Inak ideálna kombinácia by bola sušená krv (málo metionínu, izoleucínu), kukuričný glutén (málo lyzínu). Dobre by sa dopĺňali v slabých aminokyselinách...
Vačšie balenia sú vždy lacnejšie... Prezradím Vám malé "tajomstvo". Skutočná cena, za ktorú sa nakupuje ten glutén (z Číny), je blízka 1Eur/kg a skôr mierne nižšia. Len aby ste boli v obraze, s akým rabatom sa pracuje... Podobne je to aj s tou sušenou krvou. Podobne je to aj vápenným gritom... Len objednať od dodávateľa z Číny 40 ton krmiva je trochu problém, to by bolo dosť pre všetkých chovateľov ifauna.cz...
Tak a že mám dnes dobrú náladu, tak ešte 2 typy na bielkovinové krmivo soya-free... (Pre Nomada)
http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/cvicebnice/krmivo.php?krmivo=19
-mám odskúšané, hlavne biela lupina je super, zošrotovať a šup do zmesky, bez tepelnej úpravy. Proteín porovnateľný so sójou. Len má málo energie, takže vhodné doplniť rastlinný olej.
http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/cvicebnice/krmivo.php?krmivo=35.
nomad72
napsal(a):
nomádovi je to šum a fuk čím kto kŕmi... ja si kŕmim po svojom, mám 80-90 % znášku a som spokojný tak isto, ako moje sliepky... a kŕmenie ma nestojí ani 10 eur mesačne
nomad72 povedal :
XXX.XXX.234.205 01.02.2018 09:31
... no a idem ešte jednu sliepku sťať... inak, vyžraté su ako prasce, toľko tuku je v nich, ono asi aj preto sa nenesú... nasadím im diétu, ako sebe...
Nomad, nomad, tebe sa môže o 80-90 % -nej znáške iba snívať
cipis, v hlave máš mozog asi len na to, aby ti vyplnil dutinu... inak na nič... ja tu nenapíšem všetko, ale pre tvoju spokojnosť, z pôvodného kŕdľa už nieje ani jedna sliepka, zostal len kohút a sliepky mám nové, mladé...ja keď niečo napíšem, nemám dôvod klamať, a nakoniec, dôjdeme k záveru, že všetko čo som napísal, sa nakoniec potvrdí... tak ako s tými nickmi, tak aj s počasím, že keď som napísal, že mrazy a sneženie sa vrátia, tak sta sa smiali... dokonca ste dávali odkazy na nejaké pochybné meteorologické predpovede... a teraz sa smejem ja z vás... vieš, ja si tu nepotrebujem dokazovať chovateľské úspechy, a niekoľkokrát som písal, že ani nechovám zvieratá ako hobby, aby som kupoval tony zmesky a nakoniec zistil, že vajce, mlieko ma stojí v obchode menej... ja som nikdy do mojich zvierat nedal jedinú vakcínu, liečivo nič, a nikdy som nemal nijaký úhyn, ani jedno zviera, pokiaľ mi ho nezlikvidovala škodná, alebo ja sám... ja to kvôli tomu nerobím, aby som sa tu chválil, že som vyťahoval kura alebo kačku zo škrupiny... ale čo, tu je niekomu škoda niečo vysvetľovať... ja som vám ukázal, ako sa pečie dokonalý chlieb, nepáčilo sa vám to, len ste kydali... tak isto som vám ukázal, ako sa robí dokonalá šunka, nepáčilo sa vám to... furt len, niečo sa vám nepáči... potom ja napíšem rovnakú reakciu na vás a to už doslovne peníte, čo som si to dovolil... potom mi píšete súkromné správy, a chcete rady, a neviem čo všetko... mne napíšete, že ja vám závidím? naozaj nemám čo... napriek tomu ma žiadate o priateľstvo na fb... nechápem potom vaše myšlienkové pochody, ale mi to pripadá tak, že tu pred diskutujúcimi si naháňate ego, ale mne je to ukradnuté a je mi to jedno... a ak som tu niečo napísal, za tým si stojim.
Po delší době podávám hlášení, jak krmím krev a jak jde slepičkam k duhu.
Krmím jednou týdně 5 litrový kyblík sražené krve pro 70 nosnic.
Když jsem krmil každý den, slepice ji ignorovaly.
Dokonce ani po té týdenní pauze z ní nejsou nijak odvázané, ale sežerou ji.
Když dám delší pauzu, sežerou ji s chutí..
Asi jiná úprava, třeba to vaření, by pro nosnice byla atraktivnější, ale na to nemám čas a ani se mi do toho moc nechce.
Ale vajec bylo dost celou zimu, tak něco do sebe to asi má. Přes jaro a léto zase vynechám, mají neomezený výběh a najdou si dost bílkovin tam.
Takže asi tak ke zkrmovaní krve.