Mám automatickou líhen s otáčením.Něco se vyklube samo a některá se nevyklubou i když jsou po rozbití už velká a nevyklubali se.3 dny před líhnutím na vodě se hýbou a pak se neproklubají.Teplota se automaticky udržuje 39 voda je vespod a ještě se kropí.Proč se nevylíhnou? Není teplota malá nebo velká?Máte někdo zkušenost jak na to.Jedná se o slepičí, kachní a krůtí vejce.Rudolf.
Uživatel s deaktivovaným účtem

co je to za líheň? značka?
jestli to má ventilátor, tak 39 stupňů je moc.
Potřeboval bych poradit. Líhnu NV od hedvábniček, nyní 4tý den. Zkoušel jsem je dnes prosvítit, některá vajíčka jsou průhledná a není v nich nic, je vidět akorát vzduch. bublina. V některých je tmavá tečka ale není jinak nic vidět. A ve zbývajících je vidět zárodek se žilkami po celém vajíčku. Předpokládám, že ty průhledná a a tmavé tečky bez ničeho jsou čistá vejce a můžu je vyndat? Nebo mám ještě počkat?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pedross
napsal(a):
Potřeboval bych poradit. Líhnu NV od hedvábniček, nyní 4tý den. Zkoušel jsem je dnes prosvítit, některá vajíčka jsou průhledná a není v nich nic, je vidět akorát vzduch. bublina. V některých je tmavá tečka ale není jinak nic vidět. A ve zbývajících je vidět zárodek se žilkami po celém vajíčku. Předpokládám, že ty průhledná a a tmavé tečky bez ničeho jsou čistá vejce a můžu je vyndat? Nebo mám ještě počkat?
čtvrtý den zavřete líheň, sedněte si na ruce a jen se dívejte.
stačí tam vlézt za pět šest dní a pak teprve můžete vejce, co budou čistá, vyhazovat. teď byste si toho vyházel možná zbytečně moc.
Ono už ten pojem - čtvrtý den + žilky po celém vajíčku - je zvláštní.
4 den ještě žilky nejsou po celém vajíčku (jinak vám rozumím, vo to nic).
Pokud byste měl vejce pod kvočnou a ta je nemohla obsednout,
tak je jasné, že se vyřazuje co možná nejdříve,
pokud byste měl vejce např. ve dvou líhních a chtěl sloučit do jedné,
tak je jasné, že se vyřazuje co možná nejdříve.
Pokud byste chtěl vejce ještě "začerstva" vyřadit a uvařit drůbeži,
tak je jasné, že se vyřazuje co možná nejdříve.
Ale pokud nic z toho neplánujete a vejce jsou třeba i vzácnější
(ve smyslu koupená-pořízená čili nevlastní), tak tomu opravdu dejte čas.
Díky, po celém vajíčku nejsou, to jsem jenom přehnal.. Ale prostě je vidět u zárodku žilky, takový pavouček jako u nakřáplého skla okna :) Ještě se vás zeptám, co pak ten 21 den, od nějakého 18 dne jsem se dočetl, že vyndám mechanismus na aut. otáčení vajec a zvýším vlhkost v líhni. Kuřata po vylíhnutí se mají nechat v líhni den bez ničeho? Je to tak správně? A to pořád za té teploty 37,5 stupně, jak je předepsáno v návodu k líhni? Také je mi divné, že teplota v návodu je 37,5 a tady na ifauně jsem našel tabulku, kde poslední dny by měla být teplota až cca.40 stupnů. Omlouvám se za debilní otázky, nerad bych udělal něco špatně :).
To je zajímavé, o tom, že by poslední dny měla být teplota pro slepičí vejce
40 stupňů jsem nic neslyšel, asi mám mezery ve vzdělání.
Já mám na povrchu vajec 37,8 a pak přendám z kolébky na mřížku,
kde je asi 37,4 či o malinko míň.
Já bych se držel návodu líhně.
Kuřata nemusíte nutně nechat v líhni den bez ničeho.
Ihned po vylíhnutí je ale taky nevyndavejte.
Jak se snaží dostat ze skořápky, tak celkem silně kopou,
což dělají ještě nějakou dobu po vylíhnutí, a při okamžitém
přendání do odchovny (my, kteří líhneme rodokmenově a označujeme
každé kuře) s tím bývají problémy - kuře se převrátí na záda a někdy
se neumí dost dobře vrátit zpátky na břicho.
Prostě a jednoduše - uvidíte, kolik vajec nakonec necháte péci dál.
A podle toho bude dlouhá či krátká doba líhnutí. Méně vajec, rychleji
vykulené celé líhnutí (teoreticky).
Pokud by se líhnutí táhlo, tak třeba prvních 5 oschlých kuřátek již
držících jakž-takž stabilitu vyndáte do předem připravené odchovny
a další várku tam necháte v klidu dopéct. Je to i lepší, že vylíhlá kuřata
nepřekulují nevyklubaná vajíčka a tak dále.
Moje vlašky už zobkají (nebo se o to pokoušejí) a ještě nejsou někdy
ani docela oschlé (podle typu líhně a vlhkosti v ní).
Takže takové ty rady, že prvních 24 hodin kuře jíst (pít) nepotřebuje,
že ještě tráví žloutek, určitě nevznikly jen tak, ale na druhou stranu,
držet je bez potravy úmyslně není vhodné.
Vy navíc líhnete v dost pozdním termínu, takže naservírujte, prosím,
směs k papání ihned, aby se na nic nečekalo a kuřátka se velmi pěkně
rozjela a rostla zpočátku co nejlépe.
Díky moc za popis, udělám to tedy tak. Jinak já vycházel z těchto tabulek: https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/2813/jak-lihnout-kurata/
Ovšem nechám to na těch 37,5°C, u té mé je poměrně velký rozptyl hodnot teplot uvnitř líhně (Janoel 40), ikdyž je to zvláštní, tak po okrajích je až 39°C, uprostřed pod větrákem naměřím stejnou hodnotu jako je na displeji.
Nevím, no. Nejsem nic, abych zpochybňoval tabulky legendárního př. Tuláčka.
Svůj systém jsem popsal a krom letošního 1. líhnutí, kdy jsem líhnul vejce
i 16 dnů stará (a - himbajs - neotáčená), jsem měl v každém dalším líhnutí
100% líhnivost, včetně zaslaných vajec - 1x z Mallorky a 1x z Německa,
včetně vajec 2x transportovaných MHD + busem s přestupy z Prahy atd.
A to mám jen obyčejnou Líheň z Makra, a že bych nějak prožíval pravidelné
otáčení, větrání, vlhkost, tak to se zrovna o mě říct nedá.
Tak hodně zdaru. Nashledanou.
Myslím že ty tabulky jsou dělané pro stolní líhně které nemají ventilátor. Mám líheň Bios a po celou dobu líhnutí se snažím udržovat teplotu na 39°C a vajíčka při obracení rotuji od krajů do prostřed a naopak.100% líhnivost jsem tedy ještě neměl, většinou mám kolem 80% tak to tolik neřeším. U líhní s ventilátory bych udržoval těch 37.5°C. Nejlepší rada však podle mě je držet se návodu k dané líhni a nevymýšlet vymyšlené.