Kurata si ozobavaji nohy, cim to je?
Perlička kropenatá / obecná / štětcovitáUživatel s deaktivovaným účtem

petan83
napsal(a):
Mam 38 tridennich kurat (36 perlicek + 2 bazantici), docela agresivne si jdou navzajem po nohach, ozobavaji si prstiky a drapky nekdy az do krve. Krmeni od zacatku BŽ1 sypka smes a do ni jsem pridal mensi mnozstvi plastinu a nutrimixu pro kuratka. Cim to muze byt?
málo prostoru? málo podnětů?
Uživatel s deaktivovaným účtem

petan83
napsal(a):
Prostor odchovny cca 1,5 metru ctverecnich (1,5x1m). Co myslite temi podnety?
No přesně tohle. bažanti a perličky,40 kusů, sedí na metru a půl odchovny a co tam jako mají dělat? jsou to dost akční, činorodá, velmi přírodní zviřátka a když tam prostě není co by, tak jediný, co zaujímá jejich pozornost, jsou nožky spolubydlících.

Havlín říká: na 1 m2 podlahové plochy se počítá 20 perličat. Takže i to tomu neprospívá. Ono ne, že se nevejdou, ale... hoďte jim tam moučné červy a má být teplo, takže šup s nimi přes den ven.
napsal(a):
Havlín říká: na 1 m2 podlahové plochy se počítá 20 perličat. Takže i to tomu neprospívá. Ono ne, že se nevejdou, ale... hoďte jim tam moučné červy a má být teplo, takže šup s nimi přes den ven.
Ja se prave inspiroval velikosti odchovny zde: https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/7074/perlicky-domaci/
Az 300 perliccat do ohradky o prumeru 2m coz jsou asi 3m2, dle toho by bylo mozne do me odchovny umistit 150 kurat, coz mi prijde moc, ale rikal jsem si ze 40 bude o.k., zkusim tedy prenaset odchovnu ven a udelat k ni nejaky vybeh z pletiva. Puvodne jsem si rikal ze to bude treba nedostatkem bilkovin ale smes ma 26%, tam asi problem nebude.

petan83
napsal(a):
Ja se prave inspiroval velikosti odchovny zde: https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/7074/perlicky-domaci/
Az 300 perliccat do ohradky o prumeru 2m coz jsou asi 3m2, dle toho by bylo mozne do me odchovny umistit 150 kurat, coz mi prijde moc, ale rikal jsem si ze 40 bude o.k., zkusim tedy prenaset odchovnu ven a udelat k ni nejaky vybeh z pletiva. Puvodne jsem si rikal ze to bude treba nedostatkem bilkovin ale smes ma 26%, tam asi problem nebude.
nebude, je to fakt problém nudy. ta kuřata mají prostě vrozený instinkt hledat potravu, normálně by hledali červy a hmyz. pořád, celý den. v odchovně červa připomínají jen ty prsty.
můžete ještě zkusit omezit osvětlení, prostě aby tam byla spíš tma, světla jen tolik, aby se zvířata nažrala.
Do krmné směsi už jim žádný Plastin ani Nutrimix nepřidávejte.
Je to přímo nevhodné.
Tyto doplňky se dávají na vlhká krmiva (nastrouhaná mrkev, vař. brambory,
nastrouhané vejce, krmné těstoviny, rýže, kopřivy aj. - prostě na to, co není
plnohodnotné, směs plnohodnotná je).
A co máte jako podestýlku? Nějaký rošt, perlinku nebo noviny?
Kdyby měly podestýlku na hrabání (peletky), tak to je přímo jeden z nejvýraznějších
podnětů.
Můžete jim strouhat tu mrkev (ale vyšší cena), můžete jim natrhat trávu
(pozor na kokcidiozu), dávat senné smetky (jemné kousky, co propadnou ze sena),
misku s pískem - hrabání, konzumace, popelení, misku se suchou zeminou
(pozor na kokci). To jsou ty podněty, když z nějakého důvodu nemohou být
ve dvou odchovnách nebo ve voliéře.
Případně se zamyslete nad intenzitou osvětlení odchovny a nad spektrálním
složením světla - infračervené = tlumení sklonů ke kanibalismu.
Mají den/noc? Nemají světlo non-stop? Mohou se vyspat a odpočinout si?
I to jsou ty podněty a věci vedoucí k přirozenějšímu životu a chování.
Kuřata už to budou teď dělat pořád, je to zničený odchov. Leda že by se vysledovalo, které to nedělají ale to muíste nechat na chvíli všeho a sednout k nim a sledovat. a pak odchytit klovače
. Poučení pro příště, méně kusů na metr plochy, podněty. Já rozkrmuji moučnými červy ale musíte překlenout to krátké údobí, kdy jim vhodíte ty červy a oni také občas zobnou do prstíku kolegy, tak musíte furt lákat na červy aby se naučili rozeznat, že toto je prstík a toto červ a ten že jde žrát. Prstík se nejí.
mysak
napsal(a):
Kuřata už to budou teď dělat pořád, je to zničený odchov. Leda že by se vysledovalo, které to nedělají ale to muíste nechat na chvíli všeho a sednout k nim a sledovat. a pak odchytit klovače
. Poučení pro příště, méně kusů na metr plochy, podněty. Já rozkrmuji moučnými červy ale musíte překlenout to krátké údobí, kdy jim vhodíte ty červy a oni také občas zobnou do prstíku kolegy, tak musíte furt lákat na červy aby se naučili rozeznat, že toto je prstík a toto červ a ten že jde žrát. Prstík se nejí.
Můžou a nemusí to dělat dál. Kdysi se mi to taky stalo, než jsem pochopila, že nepřetržité svícení, vysoká teplota, omezený prostor a nuda není při odchovu drůbeže to pravé.
Tehdy mi zafungovalo přesunout kuřata do velké odchovny, na noc zhasínat a navíc jim v odchovně vyrobit skrýš před světlem (stačí dnem vzhůru otočená krabice od rajčat s vyříznutým otvorem na boku.) Ale hlavně je zabavit - drolky sena, zavěšenou hlávkou čínského zelí, rozpůlenou cuketou, dýní...podestýlkou ve které mohou hrabat, hromádkou trávy, kterou se mohou chvíli zabývat...
Tak samozřejmě dostatek činnosti je to nejdůležitější, ale spíš jako prevence. No asi je to případ od případu, ale mě pak jednomu kuřeti ostatní úplně odstranily prst. Kamarád měl z líhně faverolky a australky a faverolky si šly po prstech australky ne a těm prvním to vydrželo celý odchov. Někdy se tak děje právě po změně místa ubykace.. Kdy přejdou z třeba červeného světla na denní, kde začnou vnímat barvy jinak. Můžou to začít dělat i starší kuřata.. Tam je to většinou o nějaké náhodném poranění a kapce krve.. Měl jsem případ, že si šla kuřata vzájemně po očích.. až došlo k vyzobnutí oka.. Prvotní impulz byl u malých kuřátek, že chvíli žíznila. nebo nenašla včas napaječku s vodou. Prostě co si budem povídat, nejlepší je tak max.15 kuřátek a kvočna, tam se ze stran vrstevníků zpravidla nic nikdy neděje. A možnost volného pohybu po zahradě. Pak se může říct, jo mám to pěkně odchovanou drůbež. Daní je za to kromě získání chorob od dospělců, nemožnost selekce na kvalitu exteriéru, z malého počtu se špatně vybírá.