Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.8.2018 10:31
Mana69

XXX.XXX.169.33

Dobry den, mate nekdo skusenost s chovem pizmovek na volno, bez oploceni? Vrati se vecer jako slepice? Odchazi daleko kdyz maji potok hned par metru od sveho kachniku?

26.8.2018 11:58
ančovička1

XXX.XXX.57.134

Ty nase by urcite nikam neodesly, maji stale plna krmitka, tak delaji jen okruzni pochod, krmitka, voda, zahrada, pastva a polezeni pod keri a zase dokola..krmitka, voda...a ze by odtud chtely odejit, to urcite ne.. ale musite je prvne zabydlet v oplocenem pozemku, postavit kachnik, pokud nemate kulnu, poridit jim hnizda, potom cas, aby si zvykly a neuletely..otevreny prostor je nebezpecny kvuli predatorum...

26.8.2018 12:09
Mana69

XXX.XXX.169.33

Jak dlouho je treba kachny zabydlovat? Zabydli se i mesicni na vykrm? Jsou rozumne neodplavi je potok kdyz bude velka voda? Dekuju

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.8.2018 12:14

Pižmovky jsem choval úplně volně, jde to, akorát musíte oplotit zeleninu. Ten potok může komplikovat situaci, protože by mohly po proudu odejít, když ještě nebudou zvyklé. Pořiďte si hodně dobře sedící kvočnu, pod ní vejce pižmovek a ona je vysedí. Z nich vyrostou jedinci zvyklí být volně, ale vracet se se slípkou domů. Z nich si nechejte 2-3 kačenky a kupte/vyměňte kačera. Ten už bude držet hejno s nimi a nezdrhne. Samozřejmě si můžete koupit chovný kmen v dospělé velikosti, ale budete je muset usadit, aby neutekly, musí vědět, kde se krmí, a první dva dny slepit ruční letky, aby se při splašení neodtáhly pryč vzduchem. Raději netrhat nebo nestříhat kvůli predátorům, to trvá moc dlouho než dorostou, takto jim to můžete rychle sundat a můžou zas lítat
U mě to bylo tak, že původně byly za plotem, ale později začaly lítat asi samy nebo prostě našly v plotě díru. Potok u domu (bohužel) nemám.
Nejlepší bude to zkusit, ale upřednostněte jedince krotší povahy před plašany (ti se z nich časem stejně stanou, ale při usazování musí být klidné) hlídejte si je v prvních dnech, kdyby zkusily útěk. Chov na volno jde, nejhorší je však vždy to usazování, tam se to snadno zvrtne a jste bez nich nadobro. A nebo je pak chytáte s podběrákem v řece či na rybníku . A raději zvolte kontrastně strakaté kousky, snáze se najdou než třeba černé či hnědé. Bílé se zase můžou vytratit v zimě na sněhu.

26.8.2018 12:20

Mana69 napsal(a):
Jak dlouho je treba kachny zabydlovat? Zabydli se i mesicni na vykrm? Jsou rozumne neodplavi je potok kdyz bude velka voda? Dekuju

Zabydlet se dají, ale musí se usadit v zavřeném, při velké vodě spíše ujedou s ní. Jestli si chcete pořizovat vždycky jenom na výkrm, tak to budete muset stále znova zabydlovat, bude lepší si udělat trojici na chov. Tam pak zvyklá kačena bude káčata i při rozvodnění potoka hledat a svolávat domů, i když i tak může nějaké odnést silný proud, ale to už nějak půjde přežít ve zdraví. Osobně bych je při rozvodnění potoka zavíral do kachníku.

26.8.2018 13:03
Mana69

XXX.XXX.169.33

Mam v planu poridit 5 ks mesicnich kachnat a do snehu je vykrmit. Z nich si necham 2 kaceny(snad tam nejake budou) pres zimu a na jare k nim poridim kacera. Pak uz to pujde lepe. Opravdu je radeji pri rozvodneni necham v kachniku.(alespon z pocatku).

26.8.2018 13:19

Ano, to půjde, ale kačera pořiďte raději na podzim nebo ze začátku zimy, aby na sebe byly zvyklé. Jinak by se mohlo stát, že kachny začnou snášet dříve, než kačera dostanou a bude zbytečně škoda vajec.

26.8.2018 13:27
Mana69

XXX.XXX.169.33

Ok Dekuju za rady. Poohlednu se po nem kdyz budu porazet.

26.8.2018 13:46
ančovička1

XXX.XXX.57.134

Mala kacatka si poridte, ale pro chov bych koupila uz ted temer dospele kachny I kacera..na jare z nich budou silne dospele kachny na rozdil od nynejsich kacat, ktera s blizici se zimou pomalu porostou, nebudou silna a pripravena k chovu a snaseni kvalitnich vajec..zimni odchovy nejsou vhodne..

26.8.2018 15:46
Mana69

XXX.XXX.169.33

Poridim kacatka a uvidim v jake kondici a jak narostla budou a pak se rozhodnu zda si nektere ponecham do chovu nebo porazim vsechny.

26.8.2018 19:20
fofo

XXX.XXX.113.232

S dovolením se přidám k diskuzi ale s dotazem, léta chovám pižmovky na volno kdykoliv můžou ke krmení a k bazenu s vodou + neomezená pastva, nikdy problém nebyl až letos mi pošli už 4 tříměsíční kačata protože se udusili když sežrali šneky. Vylíhle kachňata nechávam tak 7 týdnů s kachnou ve výběhu, pak pouštím navolno.
Jěšte podotýkam že po jiné roky jsem už takhle staré kačata neřešila že si tam najdou nejaké šneky na přilepšení naopak ješte jsem jim je házela ze záhonu se zeleninou.
Setkali jste se někdo s tímto problémem, protože ja to vidím poprvé.

27.8.2018 08:06

fofo napsal(a):
S dovolením se přidám k diskuzi ale s dotazem, léta chovám pižmovky na volno kdykoliv můžou ke krmení a k bazenu s vodou + neomezená pastva, nikdy problém nebyl až letos mi pošli už 4 tříměsíční kačata protože se udusili když sežrali šneky. Vylíhle kachňata nechávam tak 7 týdnů s kachnou ve výběhu, pak pouštím navolno.
Jěšte podotýkam že po jiné roky jsem už takhle staré kačata neřešila že si tam najdou nejaké šneky na přilepšení naopak ješte jsem jim je házela ze záhonu se zeleninou.
Setkali jste se někdo s tímto problémem, protože ja to vidím poprvé.

Asi byli ti šneci moc velcí a kachny je nestihly zapít nebo je zapily málo. Šneci lezou do ulit, ale jestli myslíte slimáky, tak ti v nebezpečí začnou ze sebe valit sliz a můžou kachnu i udusit, když je nezapije.

27.8.2018 20:22
Mana69

XXX.XXX.169.33

Muzu 5ks mesicnich kachnat pizmovych dat do nezatepleneho kachniku? Dekuju.

27.8.2018 21:39

Jo, úplně v pohodě. Já jsem dával vloni káčata (běžce) ven bez vytápění již po týdnu, do zahrady šly vypustit o další týden později. Bylo to v květnu. Měsíční jsou dost velká a samostatná.

27.8.2018 21:43
Mana69

XXX.XXX.169.33

Tak to jem rad protoze jsem dnes kachnata privezl a rano bylo 4,5 stupne. V kachniku bylo samozdrejme o trochu vic ale ne o moc. Ted jejich prvni noc to bude neco kolem 9 stupnu venku. Takze by melo byt vse ok.

27.8.2018 21:48
ančovička1

XXX.XXX.57.134

No, moc ok to nebude..

27.8.2018 21:49
Mana69

XXX.XXX.169.33

Proc kdyz bude uvnitř 14-16 stupnu?

28.8.2018 09:01
Mana69

XXX.XXX.169.33

Kdy muzou kachnata do vody? Samozdrejme pod dohledem.

28.8.2018 10:36
Mana69

XXX.XXX.169.33

Jak poznam ze se uz dobre masti?

28.8.2018 12:33

Mana69 napsal(a):
Jak poznam ze se uz dobre masti?

Až budou mít dobře opeřený spodek, tak je můžete snad už do té vody pustit, ale moc to neuspěchávejte, jinak se můžou promočit a protože nejsou pod kachnou, tak i prochladnout. Samozřejmě je krmte nejlépe jak to jde, aby z nich vyrostly silné kusy, dávejte jim směs, zelené (když je potok, tak se určitě nějaké zelené najde), pšenici a pokud možno co toho jen sežerou, jen ať se cpou a rostou, protože musejí do silnějšího podzimního ochlazení stihnout dobře opeřit a co nejvíc vyrůst, jinak budou v dospělosti menší.

6.9.2018 22:12
Mana69

XXX.XXX.169.33

Lze pouzit na vykrm kachnat tritikale misto psenice?

7.9.2018 01:43
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Mana69 napsal(a):
Lze pouzit na vykrm kachnat tritikale misto psenice?

K1, k2 nebo kch1, kch2, na samotne psenici nebo krizenci tritikale nevyrosou, a mesicni jsou male, aby tyto obilniny zraly cele, srotuji se..

7.9.2018 11:44
honzapm

XXX.XXX.182.25

Žitovec se pro drůbež nehodí. V devadesátých letech to bylo takové halo,
oselo se s ním cokoliv volného, pak se přišlo na to, že po žitu má horší
stravitelnost, zpomaluje vývoj, paradoxně způsobuje předčasné dospívání
a problémy z toho odvozené a další. Pro mladé kusy je vyloženě nevhodné.
Základ pro výkrm je kukuřice, až po ní pšenice.

http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/krmiva/page.php?lang=cze&id=12

7.9.2018 20:27

Já valím veškerou drůbež pšenicí od chvíle, co ji dokáže pozřít, a všechno je OK samozřejmě dostávají ještě grit, co si najdou venku včetně zelené trávy, co drůbež najde v kompostě, štěpce a občas i v zelenině. Krmím dohromady kačeny zakrslé, husy, kury, holuby. Těm teda ještě přidávám pestřejší krmení nahoru, kam drůbež (obvykle ) nevylítává. Směsi pro kačenky a kuřata dávám dokud je potřebuju nahánět k intenzivnímu růstu, tedy asi do šesti týdnů kachny, kuřata asi do pěti týdnů, ale to je přibližně a to podle toho, jak kdo komu co uzobne. Ale pro takový podzimní odchov bych se obětoval mnohem víc a snažil se je namísto do měsíce a půl nahánět k intenzivnímu růstu až do úplné velikosti. Jinak z pižmovek bude houby, teď na podzim. Tritikále raději ne, ale starou dobrou pšenici. V malém množství ho tam klidně přihazujte, jestli potřebujete ho zkrmit, ale pšenici máloco nahradí, jedině ječmen (s vyšším obsahem vlákniny), ale pšenice je prostě lepší. Bez směsi to nepůjde. Teď potřebují směs KCH2 (u některých prodejců označení VKCH2) možno i tu kuřecí, ale kačení je lepší. Dával jsem jí i kuřatům, nelze než chválit. Druhým kuřatům jsem dával kuřecí a rostly trošku míň ale i to stačilo. Prostě tohle nešiďte tritikalem a pořádně poskládajte dávku, jinak bude na pekáči muset skončit všech pět pro malý vzrůst.

Přidejte reakci

Přidat smajlík