dobry den, tento rok som si kupil husi (Landenske) a kacice (pekinske) aktualne ostalo 6 husi kedze sme nevedeli s istotou urcite pohlavie a 4 kacice (1kacer 3 kacice) mal by som niekolko otazok kedze sa dostavame s nimi do faze ktoru presne nepoznam, kedze moji stari rodicia nenechavali husi a kacice na vajicka vzdy sa vsetko zabilo do jesene (asi tak 40rokov dozadu mali naposledy domace husi kt. si liahli husata)
1. aj husi aj kacice maju potlaceny pud sedenia, ale vraj aj Landeska aj Pekinska kacica moze dostat chut a vysediet si vlastne mladata, ak nie ze sa vyliahnu mladata v liahni budu sa o nich starat alebo vobec nebudu mat k nim vztah a zaujem sa o ne starat a akurat by im hrozilo nebezpecnstvo, alebo sa ich ujmu a budu sa o ne starat?
2. Husi su pri hniezdeni ako aj odchove agresivne, aktulane mame husi aj kacice spolu, budu husi zrejme agresivne voci kaciciam, chliev a hniezdenie budu mat rozdelene ale dvor vybeh budu mat spolocny.
3. nakolko si chcem dokupit aj ine plemena husi a kacic je mozne podstrcit tieto mladata k ostatnym doma vyliahnutym?
4. predpokladam ze taka idylka ze hus chodi vonku s husatami a vedla nej kacka s kacatami asi nie je moc realna, a vraj sa moze stat ze hus ukradne kacata a odchova si ich ako svoje.
ake mate skusenosti? dakujem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kachna, která nevyseděla káčata, se jich obvykle neujme, u husy je taky pravděpodobnost nízká. K zasednutí a přirozenému odchovu pomáhá u hus landeských vejce nebrat, aby bylo hnízdo plné a husa si na něj možná sedne, jinak při prázdném hnízdě to nehrozí (ale třeba češky si někdy sednou i naprázdno, ale to je jiné) .
Pekingské kačeny nesedí skoro ani náhodou. Na jejich vysezení si pořiďte líheň nebo pižmovku a zbytek vajec použijte v kuchyni.
Já odchovávám ve volném výběhu husy české+ jejich housata a kachny zakrslé+jejich káčata. Housata jdou ven, jakmile opustí hnízdo, káčata jsou s kačenou první týden zavřená. Letos mi z deseti jen jednu kačenku hned po prvním puštění zlikvidovaly husy. Jedno se pak ještě utopilo a jedno umřelo hned jako malinké, takže sedm mi vyrostlo. Husy někdy kachňata napadají. Lepší je nechat první dva týdny káčata zvlášť. Housata však káčata nenapadají a společně je může vodit kvočna, pižmovka nebo mohou být dohromady chována uměle. Větší (měsíční) uměle chovaná housata nebo káčata již často lze připojit k dospělým ven.
dakujem, aj pri zvieratach su rozne povahy a co plati pri jednom zvierati nemusi pri inych. takze mozno budem milo a mozno velmi nemilo prekvapny z toho co sa moze stat.
viem ze Pekinske kacice su rozne, tiez vraj nesedia, uvidime. liahen si chcem kupit tak ci tak. kedze neverim ani tomu ze sliepka bude kvocka tak jednoducho ale ak by bola tak radsej nech je kvocka ako umely odchov.
cital som aj ze pod hus zvyknu davat vajicka kacacie a ta si ich vysedi a postara sa o ne.
a mesacnym kacatam a husatam by uz dospele husi neublizili? ak priamo nebrania svoje hniezdo a mladata tak mozno nebudu agresivne.
stotoznujem sa s nazorom vyssie. Obe plemena su nesedave, ale teoreticky motyka vystrelit moze :-) Liahen mat budete, tak by som obavy nemala, ak nesadnu, nalozite :-)
Co sa tyka agresie, husy su znacne teritorialne. Kym boli kacata male a aj husata, boli oddelene. Aj tak mal gunar agresivne vypady do oplotenia, vlastne v tom case na vsetko a v pohode prehnal aj barana. V tom obdobi som pustala na striedacku, ked boli pustene husy s mladymi, vsetko zavriet. Ked som pustala kacky s kacatami, tie v pohode fungovali s kazdym.
Vo veku husat cca 3tyzdne to zacalo polavovat. Neskor fungovali v pohode spolu. Fakt, ze mali k dispozicii velky pozemok. Viac menej sa vyhybali navzajom, ked doslo k stretu, tak sa to obislo maximalne len s rachotom a odohnanim.
Ale pri uplnych mladoskoch by som to radsej neriskovala.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jde tam o to, aby již kachňata uměla pěkně běhat a husám uniknout, proto malinká nepouštět. Velký pozemek je samozřejmostí pro chov více druhů drůbeže. Dá se chovat i v malé vydlážděné voliéře s vanou pár kačen, tráva se jim tam hází a je to v pohodě, ale při společném chovu hus a kachen musí mít možnost se zdaleka vyhnout.
A mě šly husy na káčata prvně od chvíle, kdy byly s housaty. A s růstem housat souvisely další útoky, protože housata to měla od rodičů okoukané. A tak se kačeny (zakrslé) musely mít na pozoru a umět kličkovat, při vniknutí kačenky do hejna hus s housata nebyla jiná možnost úniku, než je zmást a proletět pod nohama. Káčata velkých plemen mohou mít výhodu velikostní a časem jim mohou dát husy pokoj, ale může být i nevýhodou, když musí obratně odkličkovat pryč husám pod nohama.