Tak už tu máme Nový rok 2019. A u nás začíná opět porodem. Tentokrát Ocasatá porodila venku pod jeslemi beránka. Teď už jsou ubytovaní pod střechou.
A přidávám i pár fotek orlovky slepice 2018, včera bylo zase vejce jsou 34tý týden staré.
A ještě odkaz na předchozí prosincovou teplákovku
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3525074/prosinec-2018
Dobrý podvečer.Vše nejlepší v Novém roce přeji Všem.Mnoho a mnoho chovatelských úspěchů.Jinak jak na Nový rok - tak po celý rok.Dnešní nadělení kuřátek
Olánku, ještě si pamatuju, jak jsme cvičili Alfa. Já se štěnětem začátkem prosince. Když byl neklidný, tak já v klidu. A za chvíli bylo v klidu i štěně. A manžel odpaloval větší kus od nás petardy. Nakonec dostal schytáno od jednoho pána, který mu peprně vynadal
Tak jsme šli trénovat do "staré cesty". Ale vyplatilo se. Pes je v klidu a žádné vyšilování, a pak to okoukal od něj i ten druhý jezevec.
Včera jsme pro jistotu zatáhli žaluzie, zatáhli závěsy, pustila jsem televizi jako zvukovou kulisu. Rozsvíceno. Vyrábím chlebíčky a poslala jsem syna, aby se podíval, kde je Alf když venku začali k večeru odpalovat první petardy. A Alf seděl v obýváku a koukal se na televizi. A tam dávali jak odpalují první ohňostroje
Beránek, co vypadal ráno po narození jak černoch nám trochu jak oschnul zesvětlal. Manžel mu říká mangalice, protože je děsně chlupatej
Tak sem dnes prosvítila vejce v lihni-18 zelenych vajícek z křizeni araukanich mixú O oplozených sice sem to čekala,vše bylo bezocasé a neostřihané,ale tajne sem doufala,že aspon pár ks....k tomu sem přidala 8 křížencu Brahmanek,ty vypadaji Ok.
Ach jo doufam,zese vylihne aspo 6 nebo 7 kurat a nebudu svìtit a blokovat odchovnu 3kuřaty.
Normalne v tutodobu už davám Australky,ale kohout byl mlady na podzim,tak zatím nepojima,a Brahmy ješte nenesou.Tak sem chtela vylihnout aspon neco.
Kdyby se mi vylihl nejaký minipočet,nebude nekdo v okoli Kromeřize lihnout okolo 15 .1.nejaka kuřatka a par mi odprodal?Doufam,ze to nebude třeba a bude aspon tech 6 nebo 7.Ach jo,to je pech zase.....
Olánek
napsal(a):
Kolik máte odchoven,jako ve škole,dle stáří?
Jo,používáme takový ty 60l hranatý maltovníky s lampičkou-nejmladší v kuchyni,pak jdou do chodby a nakonec do ohrádky do kurníku.Tam postupně jak zdrhaj se smísej se slepicema.Štábní kulturu to nemá,ale nám to stačí.Letos si chci teda od líhnutí odpočinout-manžel říká,že to stejně nevydržím-a je teprve leden..Jestli si zas přitáhne bažantí vajíčka a já budu muset stejně obracet asi se svezu s ním
Malkina
napsal(a):
Jo,používáme takový ty 60l hranatý maltovníky s lampičkou-nejmladší v kuchyni,pak jdou do chodby a nakonec do ohrádky do kurníku.Tam postupně jak zdrhaj se smísej se slepicema.Štábní kulturu to nemá,ale nám to stačí.Letos si chci teda od líhnutí odpočinout-manžel říká,že to stejně nevydržím-a je teprve leden..Jestli si zas přitáhne bažantí vajíčka a já budu muset stejně obracet asi se svezu s ním
Stejně je to kuřecí dětství nejlepší s kvoč nou
kastef
napsal(a):
Tak sem dnes prosvítila vejce v lihni-18 zelenych vajícek z křizeni araukanich mixú O oplozených sice sem to čekala,vše bylo bezocasé a neostřihané,ale tajne sem doufala,že aspon pár ks....k tomu sem přidala 8 křížencu Brahmanek,ty vypadaji Ok.
Ach jo doufam,zese vylihne aspo 6 nebo 7 kurat a nebudu svìtit a blokovat odchovnu 3kuřaty.
Normalne v tutodobu už davám Australky,ale kohout byl mlady na podzim,tak zatím nepojima,a Brahmy ješte nenesou.Tak sem chtela vylihnout aspon neco.
Kdyby se mi vylihl nejaký minipočet,nebude nekdo v okoli Kromeřize lihnout okolo 15 .1.nejaka kuřatka a par mi odprodal?Doufam,ze to nebude třeba a bude aspon tech 6 nebo 7.Ach jo,to je pech zase.....
Dobrý večer. Dnes jsem dával pod 3 hedvábničky 15 vajec cemani a 9 hedvábniček. Každá má po 8mi kusech na zkoušku oplozenosti. Pokud budete mít zájem, dejte vědět, jsem z Kojetína. Pěkný večer. Jirka
Tak už tu dlouho nebylo sněhové zpravodajství. No dneska byla cesta z práce "o ústa". Doufám, že jste všichni doklouzali v pořádku. Já jsem ráda, že jsme vyjeli všechny kopce směr domov.
Dneska křepelky v líhni 17tý den. Asi jsem je upekla zatím to nevypadá, že by se něco chtělo líhnout.
Tscherms
napsal(a):
Dobrý večer. Dnes jsem dával pod 3 hedvábničky 15 vajec cemani a 9 hedvábniček. Každá má po 8mi kusech na zkoušku oplozenosti. Pokud budete mít zájem, dejte vědět, jsem z Kojetína. Pěkný večer. Jirka
Dekuju moc za nabidku,jsme kousek od Kojetina,nezname se trebas,zname tam chovatele,jezdivali jsme tam na vystavy.
Dnes sem znovu prosvitila,zelena vejce 0,ale ty krizene Brahmy vsech 8 se vyviji.
Tak kdyby neco ozvu se.
Za oknem je krásně, snížek se tam sype jako v pohádce. Do toho prosvítá sluníčko no nádhera. A my musíme být zalezlí doma :( Lenička půjde s tatínkem na sáňky ať se trochu vyvětrá, nebo nám z ní doma klepne :)
Jinak včera muž přistihnul slepici jak žere vajíčko. Drapl jí a já přemýšlím co s ní. Je to loňská, moc se mi ji nechce likvidovat. Ale dá se to nějak odnaučit?? Co když to naučí či naučila i ostatní?? Vejce se snažíme sbírat průběžně během dne ale zrovna jedna slípka snáší později tak to vejce bylo obětí.
Ni+Pa
napsal(a):
Za oknem je krásně, snížek se tam sype jako v pohádce. Do toho prosvítá sluníčko no nádhera. A my musíme být zalezlí doma :( Lenička půjde s tatínkem na sáňky ať se trochu vyvětrá, nebo nám z ní doma klepne :)
Jinak včera muž přistihnul slepici jak žere vajíčko. Drapl jí a já přemýšlím co s ní. Je to loňská, moc se mi ji nechce likvidovat. Ale dá se to nějak odnaučit?? Co když to naučí či naučila i ostatní?? Vejce se snažíme sbírat průběžně během dne ale zrovna jedna slípka snáší později tak to vejce bylo obětí.
Zastřihněte jí horní špičku zobáku, aby byla tak o 2 mm kratší než spodní (klidně to střihněte na dvakrát, aby to nebylo málo nebo naopak, aby to nebylo do krve). Při pokusu o rozbití vajíčka do něj bude klobat spodní půlkou zobáku a v té nemá sílu ho rozbít. Po pár pokusech to vzdá a než horní špička doroste, tak na zlozvyk zapomene. Mám to odzkoušeno dvakrát.
Ja jsem take pro zastižení špičky zobaku,není to žádný těžký zákrok, asi jako drápek kralikovi..bylo by slepicky škoda,možná,že jen sežrala rozbité vejce..ja,když takovou slepicku chytnu při činu,tak ji strčím do kralikarny (se zradlem) a sleduji,jestli vajicko po sneseni zůstane celé a nevšímá si ho nebo se ho snazi rozbit..téměř vždy je propustena,vejce si nevšímá..příčina rozbiti bývá v tenčí skořápce,přidávejte do krmeni vápenec,kysele mleko,zeleninu..nebo smes pro tnosnice,ale to jiste znáte😀 ..tak at se vsem dari🐔🐔
kastef
napsal(a):
Myslíte,ze mam ty neoplozene vejce dat pryč?To tak zustane jen tech 8 tmavohnedych,tak snad líhen udrží teplotu-mela by...kdyz sem v ní pred lety líhla prvne,mela sem tam 13 vajec,ale tech 8 uz je malo??Mam Cleo 5.
bery25
napsal(a):
sam vojak v poli co to mate polozene,to je vlhkomer,dakujem
jo je to tenhle vlhkoměr http://www.lihne.cz/87-45-mm.html
Nemyslím si, že máme stejný typ líhně. V návodu k té mojí se voda na dno nedává. To je až u té kapacitně větší líhně. Já mám tu menší na 35 vajec. Rosím teď poslední dny a zajímalo mě, jak se drží vlhkost. Přišlo mi, že to hodně rychle klesá. TAk jsem mezi síto a dno dala dva malé kousky hadrů a ty udržuju vlhké. Půl dne se drží vlhkost dobře, neklesne to pod 60 procent. A proto tam mám i ten vlhkoměr.
No každopádně si myslím (a protože jsem před pár dny prosvěcovala tak už i vím), že výsledky nebudou dobré. Jak jsem psala, teprve jsem se s líhní učila. A jak mě varoval začátek, že s tím kolečkem od potenciometru nemám moc otáčet. No tak samozřejmě jsem otočila malinko. Ale v líhni to hned skočilo na vysokou teplotu. No trošku jsem je pár hodin moc pekla No ale je to první líhnutí v téhle líhni a teď už aspoň vím, na co si dávat pozor.
veraboskova
napsal(a):
Ranní odlov
Dobrý den.
Možná máte všechna nevyklubaná vajíčka neoplozená. Můžete prověřit. Pokud byla oplozena a odumřela v jakém koliv stádiu, pak je problém v líhni. U biosek je třeba mít určitou trpělivost a zkušenost s nastavením. Proto jsem si pořídil plný utomat, abych nemusil denně sledovat, případně korigovat. Na https://kshk.rajce.idnes.cz/Lihnuti_a_odchov_drubeze_a_japonskych_krepelek/
vidíte, jak se křepelky líhnou v malé R com.
jo012810
napsal(a):
Dobrý den.
Možná máte všechna nevyklubaná vajíčka neoplozená. Můžete prověřit. Pokud byla oplozena a odumřela v jakém koliv stádiu, pak je problém v líhni. U biosek je třeba mít určitou trpělivost a zkušenost s nastavením. Proto jsem si pořídil plný utomat, abych nemusil denně sledovat, případně korigovat. Na https://kshk.rajce.idnes.cz/Lihnuti_a_odchov_drubeze_a_japonskych_krepelek/
vidíte, jak se křepelky líhnou v malé R com.
Ze 30ti vajec byla jen 2 neoplozená. Zbytek nejspíš upečen, fáze vývoje odumřeného zárodku odpovídá době mé bohužel už né mladické nerozvážnosti při kroucení kolečkem od potenciometru.
Doma mám ještě 2 líhně rcom king suro 20, tzn. automaty (a jednu Italskou pec Covinu, kterou doufám už zapínat nebudu). Není s tím ale taková sranda a kapacitně jsou rcomky už nedostačující. Takže když jsem měla možnost koupit za tisícovku Biosku, tak jsem do toho šla
honzapm
napsal(a):
FruFru - koukám, že vám přece jen nějaké ty slépky zbyly, pejsek hodný je nezahrabal všechny?
Jo, rodičovské hejno + 2 letošní, už nesou. Jen všechny bílé letošní kusy odešly do slepičího nebe. Tak snad budu milt letošní sezonu víc štěstí a pes jinou zábavu. Vypadá ale nevinně, ne?
jo012810
napsal(a):
Do R comky se vejde 60 křepelčích vajec a pokud bych prosvěcoval, pak bych jich mohl "do patra" naskládat dalších 15 až 20 kusů. Jinak Bioska je skutečně dobrá líheň, která se ale musí hlídat a to se mi nechce a raději jsem si připlatil..Ale každý se rozhodne podle svého.
A jak to tam skládáte? Já jsem se o to také pokoušela, ale brzo mě to přešlo dávat vejce do patra. Jak má rcomka velký sklon při otáčení, tak se vejce pohybovala sem a tam z té druhé řady.
PS: foto potěší
honzapm
napsal(a):
To musel udělat někdo jiný. Tyhle nožky vypadají, že v životě nehrabaly, a tělíčko vypadá, že má naprosto stejnou zálibu, jako mám já - tj. hajání na gé.
Cha chá! Díry nenafotím, jsou pod sněhem, tělíčko sice trochu zaoblené, ale po 2 letech malm na levé ruce větší svaly od vodítka...a po 20 km vycházky jsem utahanej já, ona ne
Pravda, třeba si zahrabávala něco dobrého na horší časy, hedvábnička na to dostala chuť,
chtěla si to sníst, pejsek si jí nevšiml a omylem ji zahrabal i s kostičkou taky.
No a že zahrabala jenom ty bílé, tak to je určitě také nedorozumění, možná zahrabala
i další barvy, ale ty v rozrytém trávníku tolik nezářily, takže je nerovnoměrně osvalený
páníček nenašel. Má úcta.
Jinak naše detektivní kancelář Na Gé má otevírací dobu 8x týdně, v době mezi 14 - 14.25 hod.
Sazba je proměnlivá. M. ú.
Tak hezky popořadě:
-jsem pravák
- veškeré pokusy o výchovu chůze (včetně drastických-škubem salto na záda) selhaly, fungují jen při frekvenci “pomalu” asi tak 1xminuta
- na volno poslouchá krásně, prostě neustálý boj o pozici šéfa
- ano, odsouzeníhodná okamžitě, neb byla mnou přistižena při činu, nakonec jsem našel i to peří v hov....
- hubu jsem si zatím nenabyl, včas pouštím vodítko
- na gaučíku nelehá, neb nesmí, ikdyž chovat by se chtěla, tak se válí na podlaze -viz foto
veraboskova
napsal(a):
A jak to tam skládáte? Já jsem se o to také pokoušela, ale brzo mě to přešlo dávat vejce do patra. Jak má rcomka velký sklon při otáčení, tak se vejce pohybovala sem a tam z té druhé řady.
PS: foto potěší
Bohužel fotku nemám, ale udělal jsem si z plastu vyšší děrované přepášky, takže patro je možné...Přeji, a´t se chov daří.
bodlinka
napsal(a):
Frufru, co to je za pěknou matraci?
www.odolnepelechy.cz matrace Ewjul, jen krátké chlupy se špatně luxují, ale to nebude případ Nory.
frufru
napsal(a):
Tak hezky popořadě:
-jsem pravák
- veškeré pokusy o výchovu chůze (včetně drastických-škubem salto na záda) selhaly, fungují jen při frekvenci “pomalu” asi tak 1xminuta
- na volno poslouchá krásně, prostě neustálý boj o pozici šéfa
- ano, odsouzeníhodná okamžitě, neb byla mnou přistižena při činu, nakonec jsem našel i to peří v hov....
- hubu jsem si zatím nenabyl, včas pouštím vodítko
- na gaučíku nelehá, neb nesmí, ikdyž chovat by se chtěla, tak se válí na podlaze -viz foto
Ajaj! Hubu nenabil, ne nenabyl...
A ještě jedna fotka když byly ještě nové. Můžu případně dodat rozměry (ale až zítra). Pořád používáme a fungují. Akorát to chce sehnat kobereček dovnitř pro měkký dopad vejce. (máme od čonga).
kastef
napsal(a):
Tak nikdo neporadí,vyhodit?nebo ne........?
Kastef,lihni je jedno,jestli lihne 8 vajec nebo žádné..udržuje stále teplotu na jakou je nastavena..byt vami,tak ta neoplodnena vejce vyhodim driv než začnou smrdět,nedejboze aby praskla..treti tyden uberte teplotu,pridejte vlhkost,ale to asi znáte..tak at to vyjde,i osum kuratek stoji zato😀🐔🐔🐔
Dobrý podvečer.Tady je pár přírustků do slepičí rodiny.Teď jsem nafotil. .Další lezou z vajiček.
To jsou krasna kuratka😀..ja začnu lihnout asi za měsíc,zitra si pojedu jeste pro noveho maransaka,..budu lihnout maransky,vlasky koroptvi,brahmanky a milflerky..milflerky ale pod slepickami,pretože bez mamky nejsou šťastné..tak uz se tesim.do te doby jste musim zkontrolovat a dokoupit lampy a žárovky,abych to neshanela na posledni chvili a manžel musi sbouchat ten čtvrtý kurnik
Ni+Pa
napsal(a):
Juu, ty jsou krasny. Ja uz chci taky kuratka. Ale pipky nam jaksi stavkuji. Budu si muset jeste pockat....
A ja se naopak bojim, ze uz budou kvokat 😂 kdyby tak vydrzeli alespon do konce unora, brezen by byl super.
Zatím se jim ani nechce ven, sunou se nenapadne rovnou na terasu a koukaji do obyvaku.
ančovička1
napsal(a):
Kastef,lihni je jedno,jestli lihne 8 vajec nebo žádné..udržuje stále teplotu na jakou je nastavena..byt vami,tak ta neoplodnena vejce vyhodim driv než začnou smrdět,nedejboze aby praskla..treti tyden uberte teplotu,pridejte vlhkost,ale to asi znáte..tak at to vyjde,i osum kuratek stoji zato😀🐔🐔🐔
Diky ,tolik neoplozených sme totiž nikdy nemeli,obyčejne je vše oplozeno.Tak to zitra pro jistotu jeste okouknu,a pak to pujde .Budu doufat,že se vylihnou ty skoro Brahmanky.
ančovička1
napsal(a):
To jsou krasna kuratka😀..ja začnu lihnout asi za měsíc,zitra si pojedu jeste pro noveho maransaka,..budu lihnout maransky,vlasky koroptvi,brahmanky a milflerky..milflerky ale pod slepickami,pretože bez mamky nejsou šťastné..tak uz se tesim.do te doby jste musim zkontrolovat a dokoupit lampy a žárovky,abych to neshanela na posledni chvili a manžel musi sbouchat ten čtvrtý kurnik
Já budu líhnout až v polovině února než se to vilíhne bude březen a teploučko a nebudu muset se obávat z mrazů, Líhnout budu asi 60-80 vajec leghornek bílých a 120 vajec křepelčích. Jedete někdo na výstavu Náš chovatel 2019 ??
M.stehno
napsal(a):
Já budu líhnout až v polovině února než se to vilíhne bude březen a teploučko a nebudu muset se obávat z mrazů, Líhnout budu asi 60-80 vajec leghornek bílých a 120 vajec křepelčích. Jedete někdo na výstavu Náš chovatel 2019 ??
Určitě pojedu do Lysé a to již v pátek, i když tam nebude trh, ale ve výstavní části budou většinou ještě i prodejná zvířata k vidění...A navíc letos CV poštovních holubů. Již se těším na chovatelská setkání.
veraboskova
napsal(a):
A ještě jedna fotka když byly ještě nové. Můžu případně dodat rozměry (ale až zítra). Pořád používáme a fungují. Akorát to chce sehnat kobereček dovnitř pro měkký dopad vejce. (máme od čonga).
Manžel načáral rozměry s k tomu snáškovému hnízdu se sklonem
kastef
napsal(a):
Diky ,tolik neoplozených sme totiž nikdy nemeli,obyčejne je vše oplozeno.Tak to zitra pro jistotu jeste okouknu,a pak to pujde .Budu doufat,že se vylihnou ty skoro Brahmanky.
Tak sem ješte pro jistotu prosvitila a uz to šlo do popelnice
Z tech 8 zbylych sem pokusne 2 prosvitila,spokojene si žijí ,tak snad to bude OK.
veraboskova
napsal(a):
Manžel načáral rozměry s k tomu snáškovému hnízdu se sklonem
Dekuji, muzicek to nevydrzel a urobil toto :) Slepicky uz to testovali a supr. Neverila jsem vlastnim ocim kolik mame vajicek. Ty potvory je opravdu likvidovali ve velkem
Dobrý večer všem.Tak jsem dnes konečně rozjel líheň na 120 vajec.Vše Pavlovské slepice.Tak jsem zvědavej kolik se toho nalíhne.Doteď co jsem nasazoval,tak cca 55%.Takže přeji všem úspěchy v líhnutí.
veraboskova
napsal(a):
V našem tv programu dávají pět dní staré křepelky
V tom našem převládá zima, v níž se jedna odkvokávaná hedvábka snaží se sebe vyrobit sněhuláka. Je ve voliéře, ale nezaleze do zákrytu, sedí na bidle pod střecho, kam na ní ale sněží.
sadovsky
napsal(a):
Děkuji moc.Dám za pár dní vědět.Ono to uteče jak voda.
Taky se mi v uterý vylihne par kuřatek-opravdu jen pár,nebot 18 zelenych vajec bylo na nic,no ale aspon neco,at mam v zime doma zabavu,aspon neudelaji tolik svinčiku,a koncem zimy uz snad dam Australky,kohout uz se zacina činit,a snad se roznesou Brahmy.
Nemáte radu jak zvýšit zájem kohouta o slepice?
Resp. Nepojima. Slepičky už nesou všechny 3, jinak má v hejna i loňské.
Minulý kohout je obcházel pořád dokola a tohoto jsem ještě neviděla/ jsem venku tak 2hod...
Vidím občas jak se natřásá, takové to přešlapování před slipkou a pak nic.
Ni+Pa
napsal(a):
Chovatele hempsirek, jak vam nesou?? Ty nase nejak stavkuji. Vic jak polovina mi nesnasi. Zachranuji to hybridky a sumavanky... A to jsem si rikala ze v pol.ledna zacnu sbirat nasadovky
Já seberu denně cca 16 vajec od 25 slepiček.
viu
napsal(a):
Nemáte radu jak zvýšit zájem kohouta o slepice?
Resp. Nepojima. Slepičky už nesou všechny 3, jinak má v hejna i loňské.
Minulý kohout je obcházel pořád dokola a tohoto jsem ještě neviděla/ jsem venku tak 2hod...
Vidím občas jak se natřásá, takové to přešlapování před slipkou a pak nic.
a co slepice mají špinavá záda,pokud ano tak kohout pojímá
Ni+Pa
napsal(a):
Chovatele hempsirek, jak vam nesou?? Ty nase nejak stavkuji. Vic jak polovina mi nesnasi. Zachranuji to hybridky a sumavanky... A to jsem si rikala ze v pol.ledna zacnu sbirat nasadovky
Teprve se rozjíždí, snáší tak polovina. Ale vejce přibývají. Začala jsem dávat den předem namočenou a pak uvařenou pšenici a doslova je to nakoplo. I staré orlovky začaly snášet.
bodlinka
napsal(a):
u nás je tma, zima, sníh a hnus, kdo by v takovém počasí snášel vejce. tolik sněhu už nebylo několik let.
kde nejlépe koupit kuřice? ne kvůli vejcím, ale jako prostitutky pro Bílého ocasa?
Bodlinko,možná bych pár kurtizán u mne našel,počítám tak 4 kousky mohu ještě postrádat,vlašku,aru.z.velsumku a jednu kříženku ar+velsumka. Dobříš.
začátek
napsal(a):
Bodlinko,možná bych pár kurtizán u mne našel,počítám tak 4 kousky mohu ještě postrádat,vlašku,aru.z.velsumku a jednu kříženku ar+velsumka. Dobříš.
mně by stačily dvě:D možná je oskáče, ale oddělení by byli jen na jaro během sběru vajec, pak už by si to mohli podělit s Hansem bez ohledu na příbuznost. Hmmm.... k bílým ještě jedno vejce hnědé a jedno zelené?
začátek
napsal(a):
Velikonoční. Dnes dopoledne.
Tak já se taky přidám.
začátek
napsal(a):
Tedy, pokud by Bodlinka pohrdla, tak tu kříženku aru/zdr.velsumka bych si vzal Na Dobříš je to kousek a že by to psisko nemělo tak monotónní s těma hedvábkama...
Orlovčí vejce je podle mě ouplně stejné jako jiné slepičí
https://www.kaloricketabulky.cz/vejce-slepici
Počasí na Boleslavsku,a ta kachna bláto tlačká.
Při hledání příčin malého zájmu o chovatelství u mládeže je nutno zmínit právě shora uvedenou písničku,jež negativně působí na citlivou dětskou dušičku.Mládenec makající přes léto si vyslouží,kuře,kachnu,husu,vepře,tele,kravku,vola a děvčátko.No,ale pak se nemůžeme divit,že jeho panenka roní slzy v komůrce, o vše se postarat a dokonce stlát pro děvečku postýlku.
Ta moje sice ještě slzy neroní,ale opakovaně se táže,proč toho máš tolik?
Ahojte z Polabí, u nás bláto, bláto a zase bláto. Dnes holky dostaly novou peřinku do kurníku, voňavou. Už to potřebovaly. Před vánocemi jsem jen přidala slámu a teď jak běhají s kotníkama v blátě to prostě bylo nezbytné.
Všude kalamita , u nás nic, až si muž dnes stěžoval, že si letos zase neužije hrablo