Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.1.2019 10:55
kira

XXX.XXX.72.231

Dobrý den všem, potřebuji radu. Chtěla bych slepice s bílými vajíčky. Ale! Nemělo by to být lehké nosné plemeno. Mám Maransky, Araukany , Faverolky a Orlovky. Nic z toho nepřeletuje 2 m plot. Mám výběh v zahradách a pokud některá slepička přeletí, už ji většinou nenajdu. Liška se postará. Proto bych ráda těžší typ slepiček. Plemen je opravdu spoustu a asi bych u toho strávila mládí, proto se obracím na vás a vaše zkušenosti. Děkuji.

15.1.2019 11:13
jpetrasek

XXX.XXX.24.151

Bílá vejce mají brakelky, laflešky, lakenfeldky, rýnské, španělky, vlašky, leghornky, minorky a z hybridních dominant leghorn a dekalb white.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.1.2019 11:17

Kromě lehkých nosných plemen snáší bílé vejce také různé liliputky nebo třeba hedvábničky, ty plot určitě nepřeletí.

Ale ani lehká plemena nemusí přelétat plot, pokud nejsou na malém bahnitém dvorečku.

15.1.2019 11:19

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kromě lehkých nosných plemen snáší bílé vejce také různé liliputky nebo třeba hedvábničky, ty plot určitě nepřeletí.

Ale ani lehká plemena nemusí přelétat plot, pokud nejsou na malém bahnitém dvorečku.

Tak ty moje se stále vymykají.....kašlou na vzorník a místo bílé, resp. barvy slonové kosti, snášejí vejce světle hnědá, barvy světlé kávy apod.

15.1.2019 11:23
ladd

XXX.XXX.34.41

Kromě hedvábniček jsou všechna výše jmenovaná plemena lehká. Skutečně těžké slepice nesoucí bílá vejce jsou Dorkinky.

https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6957/dorkinky/

15.1.2019 11:30
kira

XXX.XXX.72.231

Děkuji za reakci. Hedvábničky mám a vajíčka jsou jako slonová kost, proti vlaškám bílá nejsou. K prostoru . Mám zaploceno 3000 m a slepiček dohromady 45. Myslím že nedostatkem místa netrpí. Na Dorkinky se mrknu. Děkuji.

15.1.2019 11:39
kira

XXX.XXX.72.231

Vlašky i leghorny, nebo třeba minorky mi uletí. Na ostatní se podívám. Když mám pár typů, je to jednodušší než procházet celý vzorník. Děkuji

15.1.2019 11:46
kira

XXX.XXX.72.231

jpetrasek napsal(a):
Bílá vejce mají brakelky, laflešky, lakenfeldky, rýnské, španělky, vlašky, leghornky, minorky a z hybridních dominant leghorn a dekalb white.

Prošla jsem ta plemena která neznám a všechna jsou lehká, jen laflešky jsou spíše okrasná a dobře zmasilá, ale je v článku uvedeno, že rády spí na vyvýšených místech a rády létají.

15.1.2019 12:12

Všechna plemena, která nesou bílá vejce, mají svůj původ odvozený od lehkých středomořských plemen. Bílá vejce je tedy nutné hledat pouze u lehkých plemen. Plemena středně těžká, která méně létají, jsou většinou kombinací původních evropských lehkých plemen a plemen těžkých Asijských plemen s hnědou skořápkou. Proto většina plemen s kombinovanou užitkovostí má barvu skořápky krémovou až hnědou v různých odstínech a nikoli čistě bílou

15.1.2019 12:20
ladd

XXX.XXX.34.41

Ještě mě z těžších bělovaječných plemen napadly Bresse gauloise, ty by mohly být snáze k sehnání než dorkinky.

https://domaci-chov-drubeze-a-kraliku.webnode.cz/bresse-gauloise/

Obecně je to ale jak píše Bohemiagal výše - nelétavá slepice = hnědá skořápka, těch vyjímek bude pomálu.

15.1.2019 12:24
kira

XXX.XXX.72.231

ladd napsal(a):
Ještě mě z těžších bělovaječných plemen napadly Bresse gauloise, ty by mohly být snáze k sehnání než dorkinky.

https://domaci-chov-drubeze-a-kraliku.webnode.cz/bresse-gauloise/

Obecně je to ale jak píše Bohemiagal výše - nelétavá slepice = hnědá skořápka, těch vyjímek bude pomálu.

No to ano, dorkinky asi nebude tak lehké sehnat. A netušíte jestli jen bílé , nebo i modré bressky ?

15.1.2019 12:27
ladd

XXX.XXX.34.41

Vůbec netuším, jen mě napadlo, které plemena by vám mohla vyhovovat a podíval jsem se do vzorníku.
Je tu vlákno bresse gauloise, pročtěte , popteje se.

15.1.2019 12:30
kira

XXX.XXX.72.231

kira napsal(a):
No to ano, dorkinky asi nebude tak lehké sehnat. A netušíte jestli jen bílé , nebo i modré bressky ?

Tak jsem psala paní co má bressky. Modré i bílé. Vajíčka nejsou úplně bílá, jsou bílá káva, nebo slonová kost. Já snad budu muset udělat složitě voliéru, jinak se z bílýma vajíčkama můžu rozloučit.

15.1.2019 12:38
kira

XXX.XXX.72.231

Děkuju všem za rady a čas. Chtěla jsem letos pořídit slepičky s bílými vajíčky. Jelikož většina jich létá budu muset vyřešit voliéru. Lišku krmit nebudu. Letošní úkol, bezpečné bydlení pro slepičky a příští rok už si můžu i vybrat které se mi budou víc líbit.

15.1.2019 12:38
ladd

XXX.XXX.34.41

A co ostříhat peří na křídle?

15.1.2019 12:52
kira

XXX.XXX.72.231

ladd napsal(a):
A co ostříhat peří na křídle?

Většinou to pomůže jen na chvilku, třeba 3 týdny a pak už je křídlo unese.😂 A musím se přiznat že si vzpomenu, až některá frnkne. A přijde mi, ale to může být jen můj dojem, že jak jim často stříhám křídlo, dávají energii do peří a míň nesou. Měla jsem od kamaráda 4 ks vlašek.

15.1.2019 13:02
kira

XXX.XXX.72.231

Jinak manžel dostal od známého starý lexan- polykarbonát, z rozmontované haly. Takže naše pipky mají kurník ve velikém ,,skleníku,, cca 5*7 m a odtud chodí do výběhu malým otvorem aby jim netáhlo. Když se opře sluníčko je znatelně poznat rozdíl teploty vevnitř a venku. Každý kmen má svůj skleník a výběh.😁😁 Jen vzhledem k stromům ve výbězích je zabezpečení z vrchu problém.

15.1.2019 13:16
jo012810

XXX.XXX.101.35

Mám odzkoušený hybrid Dekalb White a nemám pro ně extra velký výběh. Od mládí jsou zvyklé uvnitř s dostatkem krmiva, popelení a minerálů. Spíše mi přeletí zNH, ale celkem rychle se sami vrátí...

15.1.2019 13:22
kira

XXX.XXX.72.231

jo012810 napsal(a):
Mám odzkoušený hybrid Dekalb White a nemám pro ně extra velký výběh. Od mládí jsou zvyklé uvnitř s dostatkem krmiva, popelení a minerálů. Spíše mi přeletí zNH, ale celkem rychle se sami vrátí...

Vypadá to, že letos postavíme voliéru a příští rok, nebo na podzim budou slepičky. Mám slepice mimo vesnici cca 200 m za v zahradách a jak některá přeletí zatoulá se na volných pozemcích dokola a liška je rychlejší. Moc velká ta voliéra nebude , vzhledem ke stromům, tak budu muset přizpůsobit počet slepiček a výběh. Chci k stávajícím jen pár kusů na bílá vajíčka, nepotřebuji 10 ti hlavé hejno.😊

15.1.2019 13:33
ladd

XXX.XXX.34.41

kira napsal(a):
Většinou to pomůže jen na chvilku, třeba 3 týdny a pak už je křídlo unese.😂 A musím se přiznat že si vzpomenu, až některá frnkne. A přijde mi, ale to může být jen můj dojem, že jak jim často stříhám křídlo, dávají energii do peří a míň nesou. Měla jsem od kamaráda 4 ks vlašek.

Ustřižené peří doroste až při přepeřování. Není to tak, že by po ustřižení hned začalo dorůstat, tak se vám to možná jeví proto, že lehká plemena ztrácejí během přepeřování peří v křídlech postupně (výměna peří v křídlech probíhá od konce léta), kdežto polotěžká a těžká je ztratí více najednou.
Myslím, že zde bylo bylo i vlákno dorkinky, zkuste se tam domluvit, je ale dost možné, že vajíčka budou také nažloutlá a ne úplně bílá.

15.1.2019 14:25
kira

XXX.XXX.72.231

ladd napsal(a):
Ustřižené peří doroste až při přepeřování. Není to tak, že by po ustřižení hned začalo dorůstat, tak se vám to možná jeví proto, že lehká plemena ztrácejí během přepeřování peří v křídlech postupně (výměna peří v křídlech probíhá od konce léta), kdežto polotěžká a těžká je ztratí více najednou.
Myslím, že zde bylo bylo i vlákno dorkinky, zkuste se tam domluvit, je ale dost možné, že vajíčka budou také nažloutlá a ne úplně bílá.

Děkuji za upřesnění s tím peřím. Hledala jsem vlákno Dorkinek a nejsem z toho moudrá, protože spoustu odkazů, kromě fotek z google nefunguje. Konkrétní odkaz jssem nenašla. Neva zase mám motivaci na co se na výstavách poptat .😊

15.1.2019 16:32

Já bych to moc neřešil, pořídil několik leghornek a jestli se bojíte přeletu ostříhal letky, všechny ruční letky na jednom křídle a zbytek nechal celý, takto vyšší plotek nepřeletí (nebo alespoň ne stará slípka, kuřička možná), jestli se obáváte toho, že je zapomenete ostříhat, tak by to chtělo sehnat kousky s kupírovaným předloktím (nedoroste), ale to by bylo problematické, málokdo kupíruje malá kuřátka, to se dělá spíš u bažantů či kachen.
Existuje samozřejmě více bělovaječných plemen, ale třeba ty leghorky se po tom, co začnou snášet, poněkud zklidní a v menším výběhu zkrotnou, navíc jsou dobře dostupné. Na burzách jsem jednou takto 2 ks kuřic koupil. Vyrostly z nich docela pěkné kusy s typickými hřebeny a ocasy a snášely pěkně. Vlašky jsou plašší a do malých výběhů se tolik nehodí. Leghornka byla dříve určena pro intenzivní výrobu konzumních vajec, takže velkochovy (dříve volné). Voliéra není špatná věc, ale pozor na zablácení (slepice tím trpí, když je to po celém nebo většině výběhu), chce to nejlíp vydláždit nebo často sypat písek, štěrk, horší slámu apod.

15.1.2019 20:26
jan22

XXX.XXX.74.164

kira napsal(a):
Prošla jsem ta plemena která neznám a všechna jsou lehká, jen laflešky jsou spíše okrasná a dobře zmasilá, ale je v článku uvedeno, že rády spí na vyvýšených místech a rády létají.

Plymutka bílá

15.1.2019 21:05

jan22 napsal(a):
Plymutka bílá

Mám bílé plymutky doma-snáší hnědá vejce. Jedná se o čistokrevné kusy z líhně Moučka Znojmo, žádné křížence a opravdu není možné, aby ta hnědá vejce sneslo cokoliv jiného. Jsou taková světleji hnědá až nažloutlá, rozhodně však nikdy bílá, ta mi nesou vlašky stříbrně zbarvené (a zas není možné, aby ty snesly jinak zbarvená vejce než bílá).

15.1.2019 21:08
kira

XXX.XXX.72.231

Mám bílé plymutky doma-snáší hnědá vejce. Jedná se o čistokrevné kusy z líhně Moučka Znojmo, žádné křížence a opravdu není možné, aby ta hnědá vejce sneslo cokoliv jiného. Jsou taková světleji hnědá až nažloutlá, rozhodně však nikdy bílá, ta mi nesou vlašky stříbrně zbarvené (a zas není možné, aby ty snesly jinak zbarvená vejce než bílá).

Ano četla jsem to na netu, že všechny barevné rázy plymutek nesou hnědá vajíčka v různých odstínech od bílé kávy po tmavě hnědé.

15.1.2019 21:16

kira napsal(a):
Ano četla jsem to na netu, že všechny barevné rázy plymutek nesou hnědá vajíčka v různých odstínech od bílé kávy po tmavě hnědé.

Když se ještě vrátím k původnímu zaměření dotazu, tak píšete co přeletí plot, liška dožene. Mám doma takové malé liliputky, které jsou neskutečně ostražité a skvěle létají, nesou bílá vejce a v případě nebezpečí startují klidně do vzduchu i na větší dálku nebo stromy. Nepolapitelné, jak holubi. Ale předpokládám, že chcete něco velkého a raději aby to plot ani nezkusilo přeletět. Ostříhaná leghornka ve snášce plot vysoký 2 metry nepřeletí.

15.1.2019 21:51
kira

XXX.XXX.72.231

Když se ještě vrátím k původnímu zaměření dotazu, tak píšete co přeletí plot, liška dožene. Mám doma takové malé liliputky, které jsou neskutečně ostražité a skvěle létají, nesou bílá vejce a v případě nebezpečí startují klidně do vzduchu i na větší dálku nebo stromy. Nepolapitelné, jak holubi. Ale předpokládám, že chcete něco velkého a raději aby to plot ani nezkusilo přeletět. Ostříhaná leghornka ve snášce plot vysoký 2 metry nepřeletí.

Zkusím tedy odchovat leghornky doma, chvilku budou mít míň místa cca 30 m2, ale vzhledem k tomu, že chci max 5 slepiček, nebude to taková tragedie. Jak budou starší ostříhám je. Ještě taková úvaha. Myslíte že by mi zvládl veterinář ty jednodenní kuřátka nakupírovat? Kdybych je vylíhla. Popravdě asi bych na to neměla žaludek.

15.1.2019 21:55
jon123

XXX.XXX.160.9

Prosím Vás tazatelka KIRA píše že chce těžké plemeno , které snáší bílá vejce od jaké doby patří liliputky a hedvábničky mezi TĚŽKÁ plemena , prosím o vysvětlení - rád se nechám poučit , jelikož člověk není schopen vědět vše.

15.1.2019 22:00
kira

XXX.XXX.72.231

Ještě k těm liliputkám. Spíš aby nepřeletěly. Máme zahradu oplocenou jako jediní. Jsou to sady za vesnicí. U domu je mít nemůžu. Není místo a ne každý snese kohouty po ránu. Jde o to, že okolní pozemky se sečou na seno. Slepice přeletí, zajde do vysoké trávy a už ji nevidím. Liška ji nesežere hned, ale ona do večera někam zaleze a netrefí v té trávě spátky a v noci ji kmotra najde. Kousek je les. Soused si donesl sebritky, barevný mix a myslel , že je pustí na zahradu a večer zavře. Už se mu to nepovedlo😂 žijí si svým životem na zahradě a spí na opravdu vysoké staré lípě.

15.1.2019 22:03
kira

XXX.XXX.72.231

jon123 napsal(a):
Prosím Vás tazatelka KIRA píše že chce těžké plemeno , které snáší bílá vejce od jaké doby patří liliputky a hedvábničky mezi TĚŽKÁ plemena , prosím o vysvětlení - rád se nechám poučit , jelikož člověk není schopen vědět vše.

Oni to myslí dobře.😀 Ono asi těžké plemeno co snáší bílá vejce hned tak neseženu, jestli je, tak jsme tady rozjeli konspirační teorie jak v mé situaci dosáhnout bílých vajíček.😂😂 Pěkný večer.

15.1.2019 22:06
kira

XXX.XXX.72.231

Ideálně kdyby to četl posuzovatel drůbeže. Třeba by ho něco napadlo.🐔🐓

15.1.2019 22:06
ančovička1

XXX.XXX.57.58

Bila vejce,krome vlasek,nesou také hamburcanky,nádherné bile slepice,černě puntikovane..chovala jsem zdrobnelou podobu,i velké jsou nádherné,čisté bila vajíčka..temperament vlasek..moje vlasky jsou tak vynalezave,že i s ustrihnutym kridlem za pomoci zobaku, jako papoušek,klidně ten 180cm plot presplhaji,protože za plotem báječně voni hnůj..😁

15.1.2019 22:09

kira napsal(a):
Zkusím tedy odchovat leghornky doma, chvilku budou mít míň místa cca 30 m2, ale vzhledem k tomu, že chci max 5 slepiček, nebude to taková tragedie. Jak budou starší ostříhám je. Ještě taková úvaha. Myslíte že by mi zvládl veterinář ty jednodenní kuřátka nakupírovat? Kdybych je vylíhla. Popravdě asi bych na to neměla žaludek.

Veterinář to za nějaký poplatek udělá bez obtíží, může to udělat i nějaký chovatel se zkušeností, musí se to provádět nejlépe do 24 nebo myslím hranice je až 72 hodin od vylíhnutí. U takto malého kuřete je zákrok téměř bezbolestný a běžně vyteče kapka krve nebo i nic, samozřejmě dělá se to ostrými nůžkami na nehty, které se před zákrokem vyvaří a po něm se ihned rána dezinfikuje a nechá zaschnout, pak již se rychle zhojí a kuřata to růstově doženou.
Myslete na to, že takové slepice se musí kupírovat řádně, tedy celý poslední článek. U kachniček a hus by to třeba stačilo odbýt a střihnout to moc daleko od kloubu, ty neletí bez 5 letek od kraje, ale slepice nesmí mít ty letky, kterými zabere při vzletu, musí mít na jednom křídle jenom ty loketní (2.řád) a druhé mít celé, aby se převrátila při vzletu (to zkusí párkrát a vykašle se na to, bude žít bez toho lítání). Veterinář bude jistě schopný zákrok provést správně.
V tom, že se ke kupírovaní mláďat bojíte přistoupit, bych neviděl problém, není to neobvyklé. Já taky mám něco co se kupíruje (karolínky, mandarínky) a na jaře ta kačáta stejně nechám jak se znám vcelku s oběma křídly. Ale u těch slepic, tam to asi bude vhodné udělat, jinak jim to nestihnete zastříhat a může (nemusí) dojít k překonání plotu. Takto máte do konce života těch slepic vystaráno a bílá vajíčka budou, i hodně, zdravá a dobrá nosnice nese ať má křídla obě či jen 1 a půl, nemá to na snášku vliv.

15.1.2019 22:12
ančovička1

XXX.XXX.57.58

..ale hamburcanka neni asi to správně těžké plemeno,co je požadováno..tak ještě..opravdu těžké😁..nebyl čas na zabiti poslednich brojleru Ross,zbyly dve slepicky,tak jsem je nechala žít..překvapivě brzy začaly snášet bila vejce😁🐔🐔

15.1.2019 22:19

kira napsal(a):
Ještě k těm liliputkám. Spíš aby nepřeletěly. Máme zahradu oplocenou jako jediní. Jsou to sady za vesnicí. U domu je mít nemůžu. Není místo a ne každý snese kohouty po ránu. Jde o to, že okolní pozemky se sečou na seno. Slepice přeletí, zajde do vysoké trávy a už ji nevidím. Liška ji nesežere hned, ale ona do večera někam zaleze a netrefí v té trávě spátky a v noci ji kmotra najde. Kousek je les. Soused si donesl sebritky, barevný mix a myslel , že je pustí na zahradu a večer zavře. Už se mu to nepovedlo😂 žijí si svým životem na zahradě a spí na opravdu vysoké staré lípě.

Ty liliputky ode mně jsou podobní divoši, těžko se dají srovnávat s běžnou slepicí. A večer by se nedaly, opravdu hned by obsadili stromy. Liška po stromech neleze. Kuny však ano, a ty malé slepičky (velké zřídka) mohou chodit pravidelně sbírat. Sebritky jsou letadla. Jedna mi při uklízení výstavy (jako pořadateli) vyletěla z klece, naštěstí byla dost splašená a leklá, aby své schopnosti pořádně projevila. Moje liliputky dokážou v nutnost uletět dlouhé vzdálenosti, třeba kdyby je nějaké zvíře chtělo zkusit chytit. Na noc umí chodit domů, nebo si sednou na strom. Stačí trochu zatřást stromem a už slítávají a zalízají dom, nespadnou, už to berou jako pobídnutí ke slítnutí, ze zvyku.

15.1.2019 22:21
jon123

XXX.XXX.160.9

Jde jen o princip : Rád bych našel velkou , těžkou blondýnu a každý co umí špatně číst článek tak mi nabízí malou, lehkou černovlásku.
Co dál na toto téma těch co umí číst dodat ????
INTELIGENTI

15.1.2019 22:22

ančovička1 napsal(a):
..ale hamburcanka neni asi to správně těžké plemeno,co je požadováno..tak ještě..opravdu těžké😁..nebyl čas na zabiti poslednich brojleru Ross,zbyly dve slepicky,tak jsem je nechala žít..překvapivě brzy začaly snášet bila vejce😁🐔🐔

Brojleři snášejí bílá vejce, ale jsou příšerně náchylní k přetučnění. To už se daleko líp vyplatí odchovat si křídlované hejno leghornek, než stále držet dávku na uzdě a hlídat, aby tyhle potvůrky neztučněly. Navíc to hodně žere a ne zrovna úžasně snáší.

15.1.2019 22:27

jon123 napsal(a):
Jde jen o princip : Rád bych našel velkou , těžkou blondýnu a každý co umí špatně číst článek tak mi nabízí malou, lehkou černovlásku.
Co dál na toto téma těch co umí číst dodat ????
INTELIGENTI

Možná máte pravdu. Bral jsem to z pohledu, že za plotem je liška a opatření proti ní je zamezit přeletu. A nebo se dát na druhou cestu-mít takové letušky, co nechytí ani ta liška. Ve finále by to dopadlo podobně, obojí by mohlo fungovat.
Ale s tím principem máte pravdu. I když třeba existuje víc cest, které mohou vést správně.
Jednoduše řečeno se nedá najít jen tak něco těžkého, co by bylo běžně k sehnání a neslo bílá vejce, takže se pokouším vymýšlet alternativní řešení problému jak bílých vajec, tak lišky a přeletu.

15.1.2019 22:39
kira

XXX.XXX.72.231

ančovička1 napsal(a):

Nó, tak ty taky ještě dvě mám, ale tato várka nic moc klouby. Brzy poposedávali a dost by jich asi přestalo chodit. U předchozích várek to nedělali. Zdravotně byli ok.

15.1.2019 22:45
jon123

XXX.XXX.160.9

Pane J. Erlec na vaše názory jsem nechtěl v žádném případě reagovat, protože mi přijde že máte dobré názory se kterými bych se ztotožňoval . Má reakce směřovala k jisté pisatelce , která horlivě odpovídá , ale čte pouze jen začátek a již nedočítá konec dotazu či reakce.

15.1.2019 22:49
kira

XXX.XXX.72.231

Veterinář to za nějaký poplatek udělá bez obtíží, může to udělat i nějaký chovatel se zkušeností, musí se to provádět nejlépe do 24 nebo myslím hranice je až 72 hodin od vylíhnutí. U takto malého kuřete je zákrok téměř bezbolestný a běžně vyteče kapka krve nebo i nic, samozřejmě dělá se to ostrými nůžkami na nehty, které se před zákrokem vyvaří a po něm se ihned rána dezinfikuje a nechá zaschnout, pak již se rychle zhojí a kuřata to růstově doženou.
Myslete na to, že takové slepice se musí kupírovat řádně, tedy celý poslední článek. U kachniček a hus by to třeba stačilo odbýt a střihnout to moc daleko od kloubu, ty neletí bez 5 letek od kraje, ale slepice nesmí mít ty letky, kterými zabere při vzletu, musí mít na jednom křídle jenom ty loketní (2.řád) a druhé mít celé, aby se převrátila při vzletu (to zkusí párkrát a vykašle se na to, bude žít bez toho lítání). Veterinář bude jistě schopný zákrok provést správně.
V tom, že se ke kupírovaní mláďat bojíte přistoupit, bych neviděl problém, není to neobvyklé. Já taky mám něco co se kupíruje (karolínky, mandarínky) a na jaře ta kačáta stejně nechám jak se znám vcelku s oběma křídly. Ale u těch slepic, tam to asi bude vhodné udělat, jinak jim to nestihnete zastříhat a může (nemusí) dojít k překonání plotu. Takto máte do konce života těch slepic vystaráno a bílá vajíčka budou, i hodně, zdravá a dobrá nosnice nese ať má křídla obě či jen 1 a půl, nemá to na snášku vliv.

To že to musí být brzy po vylíhnutí jsem už dříve někde četla ve spojení s perličkami. Mám fajn veta ve vedlejší vesnici, dojezd cca 3 minuty. Je to taky chovatel. Samozřejmě bych to domluvila předem a kdy se budou líhnout kuřátka budu vědět. Jen zavolat jedu a asi by to klaplo. Mátte svatou pravdu co se týká toho času stříhání letek. Pravidelně jsem si to uvědomila až jsem viděla sedět slepici na plotě. No ty 4 vlašky už nemám.🦊

16.1.2019 07:02
horal

XXX.XXX.13.30

Já chci reagovat jenom kvůli vlaškám. Mám pět barevných rázů vlašek, k tomu leghorn exchequer a dva barevné rázy vlašky zdrobnělé. Mám dvě oplocené zahrady společně o výměře kolem 5000 m2. V době sběru násadovek je každé hejno uzavřeno ve výběhu 20-30m2 a nestane se aby přelétávali. Pouze kuřičky to dělají, jenomže těm ustříhám peří na křídlech a je klid. Pak už je ani nenapadne lítat. Pokud mají vše co potřebují a nikdo je nehoní tak nemaj potřebu se vznášet. Když si je ale naučíte hřadovat na stromě už je s něj nesundáte, jedině strom porazit, ale to pak budou sedět třeba na střeše. Toť moje zkušenost s vlaškou, ale pozor, krom vašky stříbrné a koroptví nemaj ostatní čistě bílá vajíčka.

16.1.2019 08:57
kira

XXX.XXX.72.231

horal napsal(a):
Já chci reagovat jenom kvůli vlaškám. Mám pět barevných rázů vlašek, k tomu leghorn exchequer a dva barevné rázy vlašky zdrobnělé. Mám dvě oplocené zahrady společně o výměře kolem 5000 m2. V době sběru násadovek je každé hejno uzavřeno ve výběhu 20-30m2 a nestane se aby přelétávali. Pouze kuřičky to dělají, jenomže těm ustříhám peří na křídlech a je klid. Pak už je ani nenapadne lítat. Pokud mají vše co potřebují a nikdo je nehoní tak nemaj potřebu se vznášet. Když si je ale naučíte hřadovat na stromě už je s něj nesundáte, jedině strom porazit, ale to pak budou sedět třeba na střeše. Toť moje zkušenost s vlaškou, ale pozor, krom vašky stříbrné a koroptví nemaj ostatní čistě bílá vajíčka.

Děkuji, to s těmi vajíčky jsem nevěděla, měla jsem za to, že všechny nesou bílá vajíčka.

16.1.2019 09:26
ančovička1

XXX.XXX.57.58

Horale,také jsem chovala vlasky krásné černobílé a rodobarve,černobílé také snasely ciste bílá vejce,u rodobarvych uz si nejsem jista,je to dlouho..snad také..a s tim létáním máte pravdu,jak se v mladi naučí,těžko se odvyka..ale letos jsem kuricky vlasek(10) dala k ostatnim dospělým dřív (2000m výběh)a zpět do zahrady nepreleta žádná..

16.1.2019 09:42
horal

XXX.XXX.13.30

Tech vlašek, myslím tím barevných rázů, je velké množství. Já mám koroptví, stříbrnou, perlově šedou, oranžovo krkou, a modrou. Jenom koroptví a stříbrná nesou čistě bílé, jinak je tak nádech do hněda. Normálně se to nepozná, ale když je dáte vedle sebe pak teprva ten rozdíl je znát. Nevím jak ostatní barevné rázy, ale myslím že i tam bude trochu rozdíl. Jinak slepice s bílými ušnicemi by měly nhést bílé vajíčka.
https://www.youtube.com/playlist?list=PL2F81B47EFF110939

16.1.2019 09:46
horal

XXX.XXX.13.30

Ještě k té barvě, je to jako s primalexem. Když vybílíte standardem máte dojem že je to bílé, pokud neuděláte pár tahů štětcem namočeným do polaru.

16.1.2019 10:10
ladd

XXX.XXX.34.41

O těch ušnicích jsem to chtěl napsat již včera, pak jsem si vzpomněl na to, že někdo právě uvádí, že některé barevné rázy vlašek čistě bílá vajíčka nesnášejí, bude možná i kmen od kmene.
Kiro, až na ty vlašky je to takto. Plemena s bílou ušnicí snášejí vejce s čistě bílou skořápkou, jedná se o lehká plemena původem ze středomoří. Plemena s červenou ušnicí snášejí vejce od krémových po tmavě hnědé. Jedná se o plemena těžká, polotěžká a lehká plemena původem ze střední Evropy.

Pro jon123. Kdybyste místo osočování četl pořádně, tak by jste se v příspěvku od bohemiagala (devátý od shora) dočetl, že polotěžkou slepici snášející čistě bílá vejce neseženete. Proto tady řešíme lehká plemena a jak jim zabránit létat.

16.1.2019 10:21
ančovička1

XXX.XXX.57.58

😁to je pravda,kdyz je s čím srovnat,rozdil je viditelný...mam vlasky koroptvi,o velikonocich holky nestačí snášet,jaká je poptávka po bílých vejcich,potom po cely rok je jedno,z jakých udelam buchty😁

16.1.2019 11:14

ladd napsal(a):
O těch ušnicích jsem to chtěl napsat již včera, pak jsem si vzpomněl na to, že někdo právě uvádí, že některé barevné rázy vlašek čistě bílá vajíčka nesnášejí, bude možná i kmen od kmene.
Kiro, až na ty vlašky je to takto. Plemena s bílou ušnicí snášejí vejce s čistě bílou skořápkou, jedná se o lehká plemena původem ze středomoří. Plemena s červenou ušnicí snášejí vejce od krémových po tmavě hnědé. Jedná se o plemena těžká, polotěžká a lehká plemena původem ze střední Evropy.

Pro jon123. Kdybyste místo osočování četl pořádně, tak by jste se v příspěvku od bohemiagala (devátý od shora) dočetl, že polotěžkou slepici snášející čistě bílá vejce neseženete. Proto tady řešíme lehká plemena a jak jim zabránit létat.

Kdyby to bylo tak jednoduché, ale není. Barva ušnic nemá žádnou korelační vazbu k barvě skořápky. Důkazem jsou např. Drentské nebo Dánské slepice, které mají bílé ušnice a nesou vejce s krémovou skořápkou.
Co se týká rozdílného zbarvení skořápek u různých rázů Vlašek, to je dáno vnášením genů plemen s hnědou skořápkou, za účelem vytvoření nového barevného rázu. Samozřejmě i barva skořápky je plemenný znak, na který je nutné zaměřit chovatelské úsilí, ale otázka je, zda je to vůbec vzhledem k dominanci hnědého zbarvení skořápky vůbec možné. Podle mne, se budou muset chovatelé některých barevných rázů smířit s vejci krémově bílými. Zvlášť pokud taková vejce nesou všechny slepice z hejna a není z čeho vybírat. Důležité je aby Vlaška vypadala jako Vlaška.
Ještě klétání lehkých plemen. Jedinou jistotou je jenom kupírování jako u bažantů. Dělal jsem si to sám strangulačními kleštěmi a u právě vylíhnutých kuřat to vůbec nekrvácí. Samozřejmě to jistě udělá každý veterinář. Jenom výstavní už takové zvíře nikdy nebude. Ale jak psal Horal, slepicím kterým nic nechybí, nemají potřebu přeletovat

16.1.2019 12:18
ladd

XXX.XXX.34.41

Kdyby to bylo tak jednoduché, ale není. Barva ušnic nemá žádnou korelační vazbu k barvě skořápky. Důkazem jsou např. Drentské nebo Dánské slepice, které mají bílé ušnice a nesou vejce s krémovou skořápkou.
Co se týká rozdílného zbarvení skořápek u různých rázů Vlašek, to je dáno vnášením genů plemen s hnědou skořápkou, za účelem vytvoření nového barevného rázu. Samozřejmě i barva skořápky je plemenný znak, na který je nutné zaměřit chovatelské úsilí, ale otázka je, zda je to vůbec vzhledem k dominanci hnědého zbarvení skořápky vůbec možné. Podle mne, se budou muset chovatelé některých barevných rázů smířit s vejci krémově bílými. Zvlášť pokud taková vejce nesou všechny slepice z hejna a není z čeho vybírat. Důležité je aby Vlaška vypadala jako Vlaška.
Ještě klétání lehkých plemen. Jedinou jistotou je jenom kupírování jako u bažantů. Dělal jsem si to sám strangulačními kleštěmi a u právě vylíhnutých kuřat to vůbec nekrvácí. Samozřejmě to jistě udělá každý veterinář. Jenom výstavní už takové zvíře nikdy nebude. Ale jak psal Horal, slepicím kterým nic nechybí, nemají potřebu přeletovat

Díky za vysvětlení.
Ještě k těm podmínkám chovu, aby nepřeletovyly. Co jedné slepici stačí, jiné nemusí. Měl jsem jednu češku, která pravidelně přeletovala do zeleninové zahrádky (chov s neomezeným výběhem), asi jí chyběl ten čerstvě vysázený salátek .
L.

16.1.2019 12:32

Jo najdou se mrchy co vybočují...co jsem pozoroval, většinou se jedná o nadprůměrné nosnice s mimořádnou vitalitou. Zřejmě to souvisí s jejich schopností dokázat si doplnit krmnou dávku za každou cenu

16.1.2019 12:59
horal

XXX.XXX.13.30

Tak když jsme se už k tomu dopracovaly, tak také něco přidám. Měl jsem české kropenky a v době kdy byly v ohradách jedna slepička se zamilovala do vlašáka koroptvího. Pokaždé přeletěla plot, takže přišla o brka. Jenomže druhý den tam byla znova. Tak jsem si udělal čas a pozoroval jak se tam dostává. Jenom co se objevil vlašák u plotu češka hopsla na pletivo. Křídly mlátila o plot a pomáhala si zobákem a nohama. Bylo to docela rychlé a jen co sebou plácla na zem za plotem tak ji vlašák hned obskočil. Češka se oklepala a od vlašáka se celý den nehla a jen co se na ni kohot otočil hned si čupla a začala se natřásat. A kohout toho dokonale využíval. Když se od nich vylíhla kuřata (chtěl jsem vědět co z toho bude) tak kohoti byly žluto hnědě žíhaný a slepičky spíš na vlašku koroptví, ale všichni měly tmavě šedé nohy. Nechal jsem si dvě a říkám jim čecho italky. Nesou docela pěkné trochu přičmoudlé vajíčka.

16.1.2019 13:16

Tomu se říká síla přírodního výběru aneb zachování genetické diverzity v praxi ..fotky těch kohoutů by náhodou nebyly? Nějak si neumím představit termín žluto hnědě žíhaný. podle mne by měly být podobní zbarvení koroptvímu s hnědými skvrnami či lemy na prsou a celkově ve světlejším odstínu než čistý koroptví.

16.1.2019 13:17
honzapm

XXX.XXX.182.25

U vlašek absolutně záleží na linii, ne na příslušnosti k barevnému rázu.
Vlašky rodobarvé, stříbrně rodobarvé, černé, černé bíle skvrnité, oranžově zbarvené, oranžovokrké
i šedé oranžovokrké nesou - umí nést - absolutně bílá vejce - a, podle linie - i lesklá.
Rozhodně není pravda, že oranžovokrké nesou jen krémová vajíčka.
Je to hlavně o chovatelích - jsou tací, kteří dokáží zprznit i Vlašku koroptví - jedni tím,
že do ní pouští Dominant Koroptví, který nemá čistě bílá vejce, druzí tím, že např. z Vlašky červeně
sedlaté zlatokrké vyštěpěná koroptví kuřátka neutrácejí, ale nechávají a dokonce i drze vystavují
jako Vlašku koroptví. Taková zvířata už nemusí nést čistě bílá vejce, mají vejce dost malá
a mají i vyšší kvokavost.
Linie hraje roli největší.

Ona ani ta modrá vlaška by neměla nést krémová vejce (ale nese), vznikla přece z černé vlašky
(ta z Minorky - zcela bílá vejce) a z Andalůzky (zcela bílá vejce). Jenže pro velikost tam někteří soudruzi
naprznili kdeco a tak máme třeba rez v krčním závěsu či štítech křídel a podobně, malá krémová vejce.
I ta zlatokrké červeně sedlatá původně vznikla z vlašky bílé a koroptví, obě tenkrát nesly pouze bílá vejce...
Ano, např. vlašky žluté mají do bílých vajec daleko, dost možná nejdál.

Zadavatelce bych doporučil dát si tam kamery, aby zjistila, co skutečně likviduje její slepice.
On ten chov, když člověk není přítomen, je vlastně nechov.
Shánět do nechovu například Dorkinky je urážka a pohrdání plemenem, věřím, že jí je žádný solidní
chovatel neprodá pro takovéto účely. Neopomenu fakt, že Dorkinka je prastaré plemeno pro produkci
nejmasivnějších prsou, nikoliv pro vejce, tudíž nese omezeně.
Na nedávné 100. německé národní v Lipsku bylo 44 tisíc zvířat, z toho jen 10 Dorkinek,
z toho jen 2 páry prodejné, kus za 60 Eur, tolik k jejich dostupnosti.

Doporučil bych jakoukoliv dvouletou slepici, co nese bílá vejce. Vzhledem k věku i konstituci
už taková soudružka nepotřebuje vůbec nikam létat, dá se dobře sehnat a do nechovu s nepřítomností
osob se i relativně hodí. Doporučím vytunit krmení, aby tam vydrželo atraktivní i několik těch dnů
nepřítomnosti, nebude důvod někam lítat.
Netuším, jak velký výběh mám a metry mi vůbec nic neříkají, každopádně mám ploty jen 150-170 cm
a vlašek mám fůru a nelítají nikam. Pochybuji velice, že ve velkém výběhu budou překonávat 2 m plot.
Máte vůbec přehled, zda chodí na noc do kurníku? Je tato stavba pro slepice vhodná a lákavá, čmelíkůprostá?
Každá slepice raději zvolí vyhovující kurník jako zázemí, před nějakou větví či záplotím.

No a poslední - když už slepici za plotem máte, můžete tam zatlouci dva kůly, na ně dát (půl)kulatinu,
na kterou si slepice vyletí a plot zpátky naprosto bez problémů překoná. Vyladit vzdálenost,
aby vyhovovala slepicím a nemohla na to lézt třeba právě ta liška.
I když - jakou máte jistotu, že to nedělá něčí pes nebo dravý pták?

16.1.2019 15:16
ladd

XXX.XXX.34.41

Jo najdou se mrchy co vybočují...co jsem pozoroval, většinou se jedná o nadprůměrné nosnice s mimořádnou vitalitou. Zřejmě to souvisí s jejich schopností dokázat si doplnit krmnou dávku za každou cenu

Když už jsme tedy úplně odbočili od tématu, slepička to byla moc pěkná, nejhezčí ze všech, řekl bych vzorníková.

16.1.2019 15:45
kira

XXX.XXX.72.231

honzapm napsal(a):
U vlašek absolutně záleží na linii, ne na příslušnosti k barevnému rázu.
Vlašky rodobarvé, stříbrně rodobarvé, černé, černé bíle skvrnité, oranžově zbarvené, oranžovokrké
i šedé oranžovokrké nesou - umí nést - absolutně bílá vejce - a, podle linie - i lesklá.
Rozhodně není pravda, že oranžovokrké nesou jen krémová vajíčka.
Je to hlavně o chovatelích - jsou tací, kteří dokáží zprznit i Vlašku koroptví - jedni tím,
že do ní pouští Dominant Koroptví, který nemá čistě bílá vejce, druzí tím, že např. z Vlašky červeně
sedlaté zlatokrké vyštěpěná koroptví kuřátka neutrácejí, ale nechávají a dokonce i drze vystavují
jako Vlašku koroptví. Taková zvířata už nemusí nést čistě bílá vejce, mají vejce dost malá
a mají i vyšší kvokavost.
Linie hraje roli největší.

Ona ani ta modrá vlaška by neměla nést krémová vejce (ale nese), vznikla přece z černé vlašky
(ta z Minorky - zcela bílá vejce) a z Andalůzky (zcela bílá vejce). Jenže pro velikost tam někteří soudruzi
naprznili kdeco a tak máme třeba rez v krčním závěsu či štítech křídel a podobně, malá krémová vejce.
I ta zlatokrké červeně sedlatá původně vznikla z vlašky bílé a koroptví, obě tenkrát nesly pouze bílá vejce...
Ano, např. vlašky žluté mají do bílých vajec daleko, dost možná nejdál.

Zadavatelce bych doporučil dát si tam kamery, aby zjistila, co skutečně likviduje její slepice.
On ten chov, když člověk není přítomen, je vlastně nechov.
Shánět do nechovu například Dorkinky je urážka a pohrdání plemenem, věřím, že jí je žádný solidní
chovatel neprodá pro takovéto účely. Neopomenu fakt, že Dorkinka je prastaré plemeno pro produkci
nejmasivnějších prsou, nikoliv pro vejce, tudíž nese omezeně.
Na nedávné 100. německé národní v Lipsku bylo 44 tisíc zvířat, z toho jen 10 Dorkinek,
z toho jen 2 páry prodejné, kus za 60 Eur, tolik k jejich dostupnosti.

Doporučil bych jakoukoliv dvouletou slepici, co nese bílá vejce. Vzhledem k věku i konstituci
už taková soudružka nepotřebuje vůbec nikam létat, dá se dobře sehnat a do nechovu s nepřítomností
osob se i relativně hodí. Doporučím vytunit krmení, aby tam vydrželo atraktivní i několik těch dnů
nepřítomnosti, nebude důvod někam lítat.
Netuším, jak velký výběh mám a metry mi vůbec nic neříkají, každopádně mám ploty jen 150-170 cm
a vlašek mám fůru a nelítají nikam. Pochybuji velice, že ve velkém výběhu budou překonávat 2 m plot.
Máte vůbec přehled, zda chodí na noc do kurníku? Je tato stavba pro slepice vhodná a lákavá, čmelíkůprostá?
Každá slepice raději zvolí vyhovující kurník jako zázemí, před nějakou větví či záplotím.

No a poslední - když už slepici za plotem máte, můžete tam zatlouci dva kůly, na ně dát (půl)kulatinu,
na kterou si slepice vyletí a plot zpátky naprosto bez problémů překoná. Vyladit vzdálenost,
aby vyhovovala slepicím a nemohla na to lézt třeba právě ta liška.
I když - jakou máte jistotu, že to nedělá něčí pes nebo dravý pták?

Dobrý den, fotopast mám v zahradě přítomnou. Vevnitř dělal škodnou dravec, venku za plotem není možné zjistit kam slepice odejdou skrze vysokou trávu okolo. Slepice spí v kurnících, ráno a večer se chodí pouštět a zavírat. Jsem doma na mateřské. Žrádlo mají sypké v zásobníku ad libidum, plus denně nosím míchanou vlhčenou směsku. Slepice nejsou bez dohledu, jen nejsou u domu a není na ně odnikud vidět.

17.3.2019 14:52
asta

XXX.XXX.125.114

Jeden vyhlášený chovatel slepiček ještě v minulém století měl teorii,že vajíčka s bílou skořápkou snášejí zvířata,která mají bílá pouška. Já chovám už 15 let české zlaté kropenky a pro radost vnoučat jsem měla v hejně araukány i holandské zakrslé slepičky,které snášejí sněhově bílá vajíčka(pro názornost jako Primalex polar).O kohoutka jsme přišli a příroda zařídila,že slepičku velikosti holuba pojal za choť kohout CZK. Vylíhla se slepička kříženka s býlími poušky a do minulého týdne,než nám dvůr navštívila jestřábice Žofka,snášela bílá vejce, ale ne tak zářivě bílá(pro názornost jako Primalex standart)Mám v líhni 5 vajíček,tak doufám ,že nějakou slepičku vylíhnu a dochovám až do snášky ,abych viděla jak to převodné křížení opět s kohoutem CZK vyjde.Letos o Velikonocích nebudou vajíčka jiné barvy než přírodně tyrkysová od kříženek s araukánou a barvená slupkami cibule od kropenek

17.3.2019 16:10

Pouška jsou ušnice?

17.3.2019 17:19
asta

XXX.XXX.125.114

Ano,máte pravdu. Správně bych měla napsat ušnice .

17.3.2019 17:46

ono to s těmi ušnicemi většinou funguje, ale ne tak, že by to spolu bylo přímo spojené. spíš jde o to, že evropská plemena s bílými ušnicemi obvykle snáší bílá vejce a červené ušnice a hnědá barva skořápky je záležitost původně asijských plemen.

ale ne vždy to platí.

18.3.2019 19:31
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Určite to platí pre francúzske plemeno Lafleška. Majú biele ušnice a znášajú veľké biele vajcia.

19.3.2019 07:02
asta

XXX.XXX.125.114

Naše slípky se rády drží pod břichem koně a poblíž ovcí.Mají pro to hned několik pádných důvodů(I doslova,býložravec kudy kráčí tudy trousí ) .Plot k sousedům nemají snahu přelétnout.Jednak na pěstěné okrasné zahradě nenajdou příliš jedlé potravy a pak jsem jim na únikovou trasu umístila kus vyřazené původně vodivé ovčí sítě a drátěné pruty na kterých je připevněna k 130 cm vysokému pevnému plůtku jsou mírně ohnuté směrem do výběhu.Síť není tak hustá,tak ji vítr neodnese,jen se ve větru trochu vlní .Na pevný byť vysoký plot může atleticky stavěná slepička vyskočit,alespoň tak to mám vypozorováno .

22.3.2019 13:31
merfi

XXX.XXX.121.80

kira napsal(a):
Vlašky i leghorny, nebo třeba minorky mi uletí. Na ostatní se podívám. Když mám pár typů, je to jednodušší než procházet celý vzorník. Děkuji

Nie vzdy to tak je.Mam Leghornky a neprelietavaju.Plot ma 1,8m

22.3.2019 19:13
honzapm

XXX.XXX.182.25

Vlaška zlatě zbarvená je svými bělostně bílými a lesknoucími se vejci vyhlášená.
Platí to napříč celou populací. Mnohé linie mají krásně bílá velká vejce.
Tento ráz je jeden z neprochovanějších, nejprošlechtěnějších a nejoblíbenějších.
Tedy alespoň u našich velkých západních sousedů.
Třeba si najdou svou popularitu i u nás.

22.3.2019 19:48
Malkina

XXX.XXX.33.225

honzapm napsal(a):
Vlaška zlatě zbarvená je svými bělostně bílými a lesknoucími se vejci vyhlášená.
Platí to napříč celou populací. Mnohé linie mají krásně bílá velká vejce.
Tento ráz je jeden z neprochovanějších, nejprošlechtěnějších a nejoblíbenějších.
Tedy alespoň u našich velkých západních sousedů.
Třeba si najdou svou popularitu i u nás.

Ta jsou nádherná! Jedno jak druhý,paráda.Já už mám objednaný kuřice co budou snášet bílá vejce,jenže jsme s pánem nějak zakecali co jsou zač,takže to bude překvápko

17.5.2021 23:23
reznade

XXX.XXX.216.38

V jedné původně německé knize o chovu slepic jsem četla o plemeni Krátkonožka, které nesou bílé vejce a nelétají, ale nikde na internetu jsem o nich nic nenašla. Znáte je někdo nebo je dokonce chováte?

18.5.2021 08:17

reznade napsal(a):
V jedné původně německé knize o chovu slepic jsem četla o plemeni Krátkonožka, které nesou bílé vejce a nelétají, ale nikde na internetu jsem o nich nic nenašla. Znáte je někdo nebo je dokonce chováte?

Asi 3 vteřiny - google - http://www.zooenc.eu/cs/nemecka-kratkonozka/ Tohle plemeno podle popisu bude velmi zřídka se vyskytující i v zemi původu.

18.5.2021 08:22

reznade napsal(a):

http://www.kippenencyclopedie.nl/php/index.php?title=Duitse_kruiper

18.5.2021 15:00
reznade

XXX.XXX.216.38

Asi 3 vteřiny - google - http://www.zooenc.eu/cs/nemecka-kratkonozka/ Tohle plemeno podle popisu bude velmi zřídka se vyskytující i v zemi původu.

Toto jsem našla taky, jen mě překvapilo že to na té stránce vypadá že jsou jen krahujcového zbarvení a v knize bily bílé a žluté. Asi toto plemeno v česku opravdu nikdo nechová.

24.9.2022 22:04

teraz čítam o francúzskom plemeni - "slepici-Gournay"

https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/721811/gournay-francouzske-plemeno-slepic?a=3931176#a3931176

zaujímavé plemeno, tiež znáša biele vajcia

1.4.2023 15:43
jozavlcek

XXX.XXX.85.208

Zdravím chovatele vlašek. Koupil jsem násadová vejce od dvou chovatelů, kteří mají čistokrevný chovy vlašky koroptví. Od jednoho jsou některá vejce zbarvena jako do světle hněda ,nejsou čistě bílá. Tvrdil, že má kohouta z Německa a že je to tím. Jaká je tedy skutečnost. Děkuji za informaci.
Joža.

1.4.2023 16:23

Tak od kohúta záleží iba to, čo sa z vajec vyliahne - tu záleží na tom, aká spermia oplodní vajíčko. Kohút ovplyvňuje ďalšiu generáciu sliepok, nie sliepku, ktorej vajíčko oplodní. Farba škrupiny je daná sliepkou.

1.4.2023 16:37

Tak od kohúta záleží iba to, čo sa z vajec vyliahne - tu záleží na tom, aká spermia oplodní vajíčko. Kohút ovplyvňuje ďalšiu generáciu sliepok, nie sliepku, ktorej vajíčko oplodní. Farba škrupiny je daná sliepkou.

Nerozumím. Kohout přece o pohlaví nerozhoduje. Takže je úplně jedno, jaká spermie tam doputuje.

1.4.2023 16:37
jozavlcek

XXX.XXX.85.208

Tak to tvrdí majitel, že po kohoutovi z Německa mu slepice nesou taková vejce. Asi to nebude čistá linie? Už se mi to jednou stalo, že jsem přivezl NV od jednoho chovatele tady z okolí a pak byly vejce jinak zbarvené, ale ne všechny. Teď, co jsem přivezl, tak jedny jsou od chovatele, od kterého jsem bral také před 10 lety, ty jsou bílé, tož nevím. Mám to jen pro vejce, ne na výstavy, ale budou velikonoce a ženské se diví, když vyfukují vejce, že nejsou čistě bílá, jak to bývalo. Toť vše pro informaci. Děkuji vám za informace. Joža.

1.4.2023 18:01

Nerozumím. Kohout přece o pohlaví nerozhoduje. Takže je úplně jedno, jaká spermie tam doputuje.

Kohút rozhoduje ako otec o vlastnostiach jeho detí - sliepok (samozrejme aj kohútov, ale teraz riešime farby vajec a kohúti vajcia neznášajú).

Nerozhoduje o tom, či sa vyliahne sliepočka alebo kohútik, ale o tom, aké vajcia budú znášať jeho dcéry, o tom (nevedomky) rozhoduje.

https://www.youtube.com/watch?v=OQWRJ931AIA&t=6s

1.4.2023 19:42

Kohút rozhoduje ako otec o vlastnostiach jeho detí - sliepok (samozrejme aj kohútov, ale teraz riešime farby vajec a kohúti vajcia neznášajú).

Nerozhoduje o tom, či sa vyliahne sliepočka alebo kohútik, ale o tom, aké vajcia budú znášať jeho dcéry, o tom (nevedomky) rozhoduje.

https://www.youtube.com/watch?v=OQWRJ931AIA&t=6s

Tak to jo. Má 50% poradní hlas.

2.4.2023 08:03

Tak to jo. Má 50% poradní hlas.

Áno, to je presne tak, čo sa týka odovzdávania génov. :) Úžasné však je, že čo sa týka toho, aký znak (vzhľad potomka, farba vajec a pod.) sa vyvinie, to už nie je 50%, ale od 0 do 100%, ako vidno aj z videa. Pre rôzne znaky sú iné pomery a záleží aj od toho, aký konkrétny gén odovzdá kohút potomkovi.

2.4.2023 09:24

Áno, to je presne tak, čo sa týka odovzdávania génov. :) Úžasné však je, že čo sa týka toho, aký znak (vzhľad potomka, farba vajec a pod.) sa vyvinie, to už nie je 50%, ale od 0 do 100%, ako vidno aj z videa. Pre rôzne znaky sú iné pomery a záleží aj od toho, aký konkrétny gén odovzdá kohút potomkovi.

Jasně. Dominantní, recesívní, homozygot, heterozygot....

Mendel byl velmi všímavý a zvídavý.

Přidejte reakci

Přidat smajlík