Krásný den.
Přemýšlím, jaké rostliny nasadím do výběhu, aby slepice měly úkryty před jestřábem plus stín v létě. Mám už nasázené různé keříky, ale ty rostou dost pomalu. Tak mě napadly topinambury. Nemáte s tím někdo zkušenost? Hlavně - neožerou ty slepice to listí z topinambury? To by pak jako úkryt moc nefungovalo..
Jitka H.
Křen, máta, díky za inspiraci. Slepice až do nedávna mohly všude, ale právě na těch částech zahrady, kde jsou ještě nerozrostlé stromy, (a pod tím jen tráva), na ně mohl jestřáb. Snažím se dávat keříky, ty ale rostou pomalu, tak chci dát něco rychleji rostoucího (a co mi půjde do zahrady - ne kopřivy, lopuchy apod ).
Libeček, rebarbora, líska (to vše roste rychle a odolá). Jinak není problém na první 3 roky sestavit k sobě např. 2 větší palety, upevnit a po té, co keříky začnou plnit svou funkci, palety rozebrat. Já takhle mám palety jako úkryt pro kuřata. Když se dají dvě palety "nohama" k sobě a položí se to jen tak na zem, vznikne uvnitř dost prostoru i na krmítko se směsí pro kuřata, aby na ně staré můry nemohly.
ladd
napsal(a):
Taky nežerou křen. Jedině asi vyzkoušet. Hodně ale záleží na tom, zda jsou v zatravněném výběhu - to si vybírají nebo na pokakaném plácku - vezmou za vděk kde čím zeleným.
Zaujal mne ten křen. Mám na zahradě mezi malinami křen a od jara do léta si ho nevšimnou, jak ale přichází konec léta sezobou vše a zůstanou jenom takové provázky z lodyh.Přitom mají dostatek zeleného.
Topinambury jsou dobrá věc, ale musíte každý rok obnovovat. Říká se že jakmile si je jednou nasadíte už se jich nezbavíte. Tak nevím já je nechal přes zimu v zemi a na jaře nic nenarostlo. Používaly jsme je ale na bažantnici, jenomže tam bylo pole 20 x 100 metrů a sázely se sazečem na brambory. Dorůstaly do tří metrů a většinou se zlomili v půlce, takže vytvořili perfektní krytí pro bažanty. Pozdě na podzim jsme posekali suché stvoly, tekem anebo čertem vyorali, sebrali a opět zasadili. Já mám v jednom koutě zahrady už docela vzrostlou ptáčnici, kolem několik švestek a jako podrost maliník. Je tam ještě keř dřínu na kterém rádi slepice hřadují přes den a to vše dělá tak perfektní krytí, že i kdyby měl jestřáb dalekohled, tak je tam nespatří. Pro slepice je to ideální prostředí, kde najdou během sezóny tolik obživy, že si suché krmení téměř nevšimnou. Myslím že maliník je lepší než topinambury. Sám se každoročně obnovuje, pokud vám slepice nevyštípou výhony. Mne maliník prorůstá kopřivou a ta jednak znásobuje kryt a také zabraňuje slepicím vyštípávat výhony maliníku. V době zrání, kam dosáhnou, nebo vyskočí sezobou vše. Dokonce občas některá slepice vyskočí na rostlinu a ohne ji k zemi, pak pod vedením kohouta, který je horlivě svolává, se slepice ládují malinami.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím,doporučuji maliny,ostružiny v jedné části zahrady mám směs okrasných travin ,aster ,bylin -mata,třapatka náchova,meduňka a mnoho dalšího....maliny jsou nejlepší mam v nich zasazene i ostružiny Wilsonuv ranny drží to kompaktní tvar a pod rostlinami je mnoho prostoru kde neustale slepice něco hledají....
82Petr

XXX.XXX.103.246
V mém výběhu pro slepice mám topinambury. Super rostlina! Normálně odroste, slepice si jí nevšímají! A na podzim můžete hlízy dávat králíkům nebo čuníkovi. A slepice mají navíc žížaly :-)
Cava

XXX.XXX.39.131
Topinambury jsou super, výzkumný ústav bramborářský má na výběr několik odrůd, já mám nejradši "Zlatu" protože krásně kvete a Rút pro její hlízy. Na jaře ochránit pletivem, pak už urostou a udělají krásné úkryty, na podzim pak hlízy zapečené s lilkem česnekem sýrem a cuketou bomba
A taky muchovníky, nejlíp muchovník klasnatý a lamarckův, nejrychleji rostou. Na jaře krásné sněhobílé květy a v červnu obsypané vynikajícími bobulemi na zobání a do buchet.
Uprostřed slepičáho výběhu mám obrovský ořešák a jednu švestku, která v jeho stínu živoří. Nicméně perfektní stín, perfektní odstínění pro dravce a ještě sbíráme ořechy. Ořešák roste poměrně rychle, takže doporučuji. Topinambury jsou fajn, slepice sezobou. Pokud jim v tom zabráníte, určitě jsou dobrým řešením. Na zimu nikdy nevykopávám, nechávám v zemi, a to jsem na horách. Vždycky toho většina opět vyroste. Je to jako plevel. Stačí kousíček hlízy, výhonu a už to jede. Běžně vytrhnu celé ze země, oklepu hlínu a dávám jak slepicím, tak králíkům. Celé, listy i hlízy. Chutná jim to.
VčeIa

XXX.XXX.4.100
VÚB Havlíčkův Brod a ještě Gengel má dost slušný výběr různých zajímavých odrůd.