Čistokrevné plemeno x hybrid

Česká zlatá kropenka
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.3.2019 20:35
Bára J

XXX.XXX.77.140

dobrý den, začínám s chovem slepiček. Snažila jsem se zorientovat v plemenech a hybridech. Nechápu jednu věc. Spousta lidí by chtěla chovat čistokrevná plemena, ale dostat se k nim je malý zázrak. Pokud nemáte líheň nebo nechcete malá kuřátka, tak jste téměř bez šance. A pak si raději koupíte hybrid... Proč chovatelé neprodávají kuřice? Četla jsem hodně článku, kde si v podstatě chovatelé stěžují, že to či ono plemeno se nechová, že jich je v Čechách málo atd.... nemohu si za to chovatelé tak trochu samy? Mě se líbí česká kropenka, ráda bych je měla, ale kvůli 6 slepičkám si nebudu pořizovat líheň a malé kuřátka nemám kam dát.... tak co mi zbývá? Hybrid????

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.3.2019 20:40

Proč neprodávají?

Protože chovatel by musel na svoje náklady někde mít líheň a odchovnu kuřic, na svoje náklady "něco" udělat s kohouty, kterých je vždycky víc, a pak by ho stejně pomluvili, že nechce prodat kuřice za stopáďo jako se prodávají hybridky.

Proto. Jediný kuřice, co jsou na trhu, jsou plonková zvířata, která "zbyla".

26.3.2019 20:43

A prostě buď chcete nebo nechcete. Pokud chcete slepice, zkuste to na výstavě. Ale nedivte se, že nejsou za stokorunu.

26.3.2019 20:44
kastef

XXX.XXX.69.65

Chovatelé kuřice neprodávají z podobného důvodu,jako vy nechcete líhnout či nemáte kde dát kuřata.Také bojují s místem,malou líhní,nedostatkem prostoru pro kuřata,spoustou nadbytečných kohoutů,a když se podaří odchovat pár kuřic,pochopitelně si je nechávají dále,a když už by je chtěli prodat,tak samozřejmě nemohou konkurovat ceně hybridů,ono také odchov čistokrevné drůbeže jde víc do peněz.
Já osobně už neprodávám ani ty kuřátka až na výjimky,kdy mě o prodej požádají přátelé chovatelé,tak jim vylíhnu.Volná kuřátka mívám jen výjimečně.A mohu říct,že lidé si pro ně jedou a ani neví,co s nimi ,ani nejsou schopni si v době internetu zjistit,čím je krmit a kolik tepla potřebují.
Hrozný!

26.3.2019 20:51

Jo, minulej rok jsem prodala kuřata a o pár dní později volá dotyčný znovu, jestli nemám další, že mu je sežrala kočka.

No, tak pro něho jsem fakt neměla!

26.3.2019 21:03
kastef

XXX.XXX.69.65

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jo, minulej rok jsem prodala kuřata a o pár dní později volá dotyčný znovu, jestli nemám další, že mu je sežrala kočka.

Přesně !! z tohoto mám vždy hrůzu,a je mi jasné,jak povětšinou ty malý dopadnou.
Jednou sem prodávala( uplně první moje kuřátka)malé holokrčky,a nabízela k nim i K1,za výbornou cenu přímo z výroby,nebot chlap vykládal,čím je bude krmit ,tak tedy koupit ode mne krmivo nechtěl,tak sem mu radši nasypala do kyblíku zdarma.Jen sem doufala,že je nehodí někde do chlíva do zimy -bylo to v unoru.

26.3.2019 21:59

Chovatelé nejsou drůbežárny a kuřice běžně neprodávají, protože jich normálně nelíhnou tolik, aby si to mohli dovolit. Ne každé plemeno lze sexovat v raném věku jako hybridy, třeba takové bílé plymutky a některá jiná středně těžká a těžká plemena musíte chovat jako všechna kuřata až do 4 měsíců, než lze spolehlivě rozeznat pohlaví. Zatímco lehká můžete ve stáří měsíce spolehlivě přebrat a kohoutky vyzabíjet. V drůbežárně se od prvního dne odchovávají pouze slepičky, takže se neplatí za krmení po kohouty a ti také nezabírají prostor, prodávají se na krmení.
Snažím se být výjimkou v prodeji kuřic mezi chovateli a již jsem přijal nějaké objednávky na tříměsíční slepičky vlašek stříbrně zbarvených za příznivou cenu 170 Kč/ks. Tohle se jen tak nevidí.
Vám jsem je taky zkusil nabídnout, problém byla však vzdálenost. Pokud by bylo to štěstí, tak by se daly poslat přes firmu Přivez-zvíře. 6 kusů odchovat by u mě nebyl problém, jsem rád za každého, kdo mým slepičkám dá přednost před hybridy.
Jestli nevyužijete mojí nabídky, tak zkuste najít vlídného chovatele nějakého nosného plemene ze svého okolí, se kterým se domluvíte, že od něj můžete odkoupit odchované kuřice s velkými výstavními vadami, pokud už je nemá zadané.
Raději nekupujte hybridky. Sice snáší první rok dobře, ale jsou choulostivější na složení krmiva a ve starším věku z nich vypadne leda pár vajec, navíc trpí na zdr. problémy spojené s vysokou snáškou. Nebývají hezké, mohou, ale většinou jsou to sjeté mašiny na vejce.
Já bych dal před hybridkami přednost plemenům. Nebo i křížencům různých plemen.

26.3.2019 22:07
bery25

XXX.XXX.44.155

dobry,a pre kočku ste mohly dat

27.3.2019 06:22
Bára J

XXX.XXX.77.140

Proč neprodávají?

Protože chovatel by musel na svoje náklady někde mít líheň a odchovnu kuřic, na svoje náklady "něco" udělat s kohouty, kterých je vždycky víc, a pak by ho stejně pomluvili, že nechce prodat kuřice za stopáďo jako se prodávají hybridky.

Proto. Jediný kuřice, co jsou na trhu, jsou plonková zvířata, která "zbyla".

pořád se oháníte cenou, ale já cenu vůbec neřeším, ráda si za ně připlatím. A myslím, že nebudu sama. To je jako se psem, když někdo chce kvalitního psa, tak je ochotný dát za něj i 30 000. Ten komu stačí oříšek ho má grátis nebo za náklady.

Ano, mají s nimi náklady, ale ty jsou lidé ochotní akceptovat... Jak říkáte líheň něco stojí, ale tu mají tak jako tak a prostory, aby měli pár slepiček na prodej, to není snad tak hrozné a měli by aspoň nějaký zisk... Navíc, co jsem četla třeba o české slepici nebo šumavanky, tak když mají prostor, jsou téměř soběstační...

27.3.2019 07:30

Bára J napsal(a):
pořád se oháníte cenou, ale já cenu vůbec neřeším, ráda si za ně připlatím. A myslím, že nebudu sama. To je jako se psem, když někdo chce kvalitního psa, tak je ochotný dát za něj i 30 000. Ten komu stačí oříšek ho má grátis nebo za náklady.

Ano, mají s nimi náklady, ale ty jsou lidé ochotní akceptovat... Jak říkáte líheň něco stojí, ale tu mají tak jako tak a prostory, aby měli pár slepiček na prodej, to není snad tak hrozné a měli by aspoň nějaký zisk... Navíc, co jsem četla třeba o české slepici nebo šumavanky, tak když mají prostor, jsou téměř soběstační...

Naprostá většina lidí - zájemců o drůbež - cenu není ochotná akceptovat. Fakt, chtějí levně a nejlépe dovést domů a všade je pro ně hrozně daleko.

A ti, kdo to neřeší, prostě koupí tu líheň. Ono nevím, co si představujete, ale já mám líheň v kotelně - tam fakt nezavazí - a kuřata momentálně v kleci po králíkovi na psacím stole ve své ložnici. To netvrďte, že vy na svých pár slepiček taky nedáte.

27.3.2019 08:45
horal

XXX.XXX.13.30

Tohle téma se stále opakuje a to i ve vláknech které s tím nemají nic společné. Pořád dokola a dokola vysvětlovat proč to tak je. Já jsem také měl podobné dotazy, proč třeba nemohu sehnat českou kropenku nebo šumavanku. Tak jsem dal na rady a pořídil si líheň, napřed jednu, pak druhou a nakonec jsem si postavil vlastní. Chtěl jsem to dělat tak jak jsem si to představoval, že budu prodávat lidem čistokrevné slepičky. I stalo se. První rok toho nebylo moc, ale za násadové vajíčka jsem dal 2400 a za kuřata utržil 3200. Hurá výdělek, omyl. Celková bilance -1703 Kč a to jsem nepočítal do toho nákup líhně 2200 Kč, spotřeba energie na líhnutí a následné ohřívání kuřat do šesti týdnů a někdy i déle, nákup řezačky na kopřivy, náklady na auto se kterým jsem jezdil pro vajíčka a krmení a už vůbec ne vlastní práci a práci manželky která pomalu celý den kolem kuřat běhala. Každý rok pak přibývalo kuřat, práce a nákladů. Kohoutky jsem zabíjel už v šesti týdnech a byli akorát tak na polévku. Nakonec mi jich stejně hromadu zůstalo, ani Vietnamci je nechtěli a když jo tak maximálně za 120 Kč a to nepokrylo ani náklady na krmení. A vděčnost nakupujících ? Ano asi taková, že na schůzi včelařů jeden pán na mne křičel ,,cos mi to dal za slepice, vždyť to nenese, od dvanácti slepic (120 Kč/ks) sotva šest vajíček". Jiný který si vzal třídenní kuřata šumavanek (25 Kč /ks) vykřikoval v hospodě ,, To je šizunk, prodal mi 20 kuřat (+2 jsem mu dal navíc) a z toho bylo devět kohoutů". Takže jsem vyléčený z naivních představ. No a pak o té shánčlivosti slepic. Ano něco si nahledají, to je pravda. Je to ale tak jako když jdete na zahradu, sem tam si utrhnete třešeň, rybíz, ze záhonu ředkvičku či hrášek, ale najíst se stejně jdete domů. A ještě něco k výstavám. Ty hlavní výstavy jsou i bodovací a na nich se zvířata hodnotí (body) . Zvířata tam smí jenom přeléčená a kroužkovaná svazovými kroužky, nebo tetovaná. Kdyby toho nebylo, tak už by čistokrevná zvířata neexistovala. Chovatelé dbají na to aby měli čistou krev, ale hlavně aby vzhledově odpovídali standardu. Je jenom škoda že už se tolik nehledí na užitkovost.
Doufám že tolik už postačí na vysvětlení.

27.3.2019 09:01
2mazutak

XXX.XXX.6.190

horal napsal(a):
Tohle téma se stále opakuje a to i ve vláknech které s tím nemají nic společné. Pořád dokola a dokola vysvětlovat proč to tak je. Já jsem také měl podobné dotazy, proč třeba nemohu sehnat českou kropenku nebo šumavanku. Tak jsem dal na rady a pořídil si líheň, napřed jednu, pak druhou a nakonec jsem si postavil vlastní. Chtěl jsem to dělat tak jak jsem si to představoval, že budu prodávat lidem čistokrevné slepičky. I stalo se. První rok toho nebylo moc, ale za násadové vajíčka jsem dal 2400 a za kuřata utržil 3200. Hurá výdělek, omyl. Celková bilance -1703 Kč a to jsem nepočítal do toho nákup líhně 2200 Kč, spotřeba energie na líhnutí a následné ohřívání kuřat do šesti týdnů a někdy i déle, nákup řezačky na kopřivy, náklady na auto se kterým jsem jezdil pro vajíčka a krmení a už vůbec ne vlastní práci a práci manželky která pomalu celý den kolem kuřat běhala. Každý rok pak přibývalo kuřat, práce a nákladů. Kohoutky jsem zabíjel už v šesti týdnech a byli akorát tak na polévku. Nakonec mi jich stejně hromadu zůstalo, ani Vietnamci je nechtěli a když jo tak maximálně za 120 Kč a to nepokrylo ani náklady na krmení. A vděčnost nakupujících ? Ano asi taková, že na schůzi včelařů jeden pán na mne křičel ,,cos mi to dal za slepice, vždyť to nenese, od dvanácti slepic (120 Kč/ks) sotva šest vajíček". Jiný který si vzal třídenní kuřata šumavanek (25 Kč /ks) vykřikoval v hospodě ,, To je šizunk, prodal mi 20 kuřat (+2 jsem mu dal navíc) a z toho bylo devět kohoutů". Takže jsem vyléčený z naivních představ. No a pak o té shánčlivosti slepic. Ano něco si nahledají, to je pravda. Je to ale tak jako když jdete na zahradu, sem tam si utrhnete třešeň, rybíz, ze záhonu ředkvičku či hrášek, ale najíst se stejně jdete domů. A ještě něco k výstavám. Ty hlavní výstavy jsou i bodovací a na nich se zvířata hodnotí (body) . Zvířata tam smí jenom přeléčená a kroužkovaná svazovými kroužky, nebo tetovaná. Kdyby toho nebylo, tak už by čistokrevná zvířata neexistovala. Chovatelé dbají na to aby měli čistou krev, ale hlavně aby vzhledově odpovídali standardu. Je jenom škoda že už se tolik nehledí na užitkovost.
Doufám že tolik už postačí na vysvětlení.

přesně.všichni by chtěli nejlépe zdarma a pytel krmiva k tomu,jakýkoliv problém pak odnese chovatel.taky si líhnu jen pro sebe,kohouti skončí v mém mrazáku.

27.3.2019 09:09
esmez

XXX.XXX.12.218

Bára J napsal(a):

Dobrý den,
chápu vaše stanovisko, taky mám čistokrevné psy a vím, že cena a vzdálenost nehraje tu rozhodující roli. Mám jen 6 slepiček docela zřídkavých plemen, hejno budu obměňovat cca po 3 letech, takže líheň se mi opravdu nevyplatí. Doporučuju kontaktovat chovatele, ať už tady na ifauně nebo na stránkách konkrétního klubu. Teď je ideální termín, když líhnou kuřata. Dohodnout se na rezervaci a nabídnout zálohu a cenu za krmný den. Na výstavách většina slepic není na prodej, obvykle jen kohouti. Např. v r. 2017 na celostátní výstavě v Lysé byla na prodej jen 1 česká slepice, šumavanka žádná. To je jasné, na místě chovatele bych taky ty nejlepší slepice neprodávala.
Jana

27.3.2019 10:19
ladd

XXX.XXX.34.43

Bára J napsal(a):

Když pro vás cena není problém, tak proč byl problém dojet si k Jerlecovi pro 3měsíční slepičky nebo konkrétně vlašky nechcete?

Na Lysé na výstavě Náš chovatel 2019 byly slepice češek v několika klecích. Netuším, zda byly prodejné, ale zjistit si nejbližší výstavy a pokusit se kontaktovat chovatele a zvířata si zkusit zamluvit by snad šlo.

Odchovat kuřátka není takový problém, chce to něco si přečíst, větší bednu, žárovku a krmnou směs. Pokud nemáte teplou kotelnu nebo garáž (auto a kanystr s benzínem ven, ať jim to tam nesmrdí), tak to hold budete muset vydržet s kuřaty v kuchyni jako každý jiný. Chce to si kuřata pořídit později (tak květen), aby mohla jít ven až jim začne být bedna malá. Případně do odchovny se dá elektrika natáhnout i prodlužovačkou, aby jste mohla větším kuřatům v noci v případě potřeby přitopit. – Pokud si řeknete, že toto absolvovat nebudete, tak máte i odpověď na to, proč chovatelé nechovají kuřičky na prodej. Ne každý má prostory na odchov většího množství kuřat. Vy těch svých 10 takto zvládnete v pohodě, stačí chtít.

27.3.2019 13:04

Aj mňa už omrzelo predávať a keď už niekto veľmi chce, tak odrastené sliepky/ kohúty podľa vlastného výberu 16€ /400Kč kus alebo 1q obilia s dovozom. Reklamácie neprijímam.
Inak sú s tým len samé mrzutosti.

28.3.2019 17:13
Bára J

XXX.XXX.77.140

ladd napsal(a):
Když pro vás cena není problém, tak proč byl problém dojet si k Jerlecovi pro 3měsíční slepičky nebo konkrétně vlašky nechcete?

Na Lysé na výstavě Náš chovatel 2019 byly slepice češek v několika klecích. Netuším, zda byly prodejné, ale zjistit si nejbližší výstavy a pokusit se kontaktovat chovatele a zvířata si zkusit zamluvit by snad šlo.

Odchovat kuřátka není takový problém, chce to něco si přečíst, větší bednu, žárovku a krmnou směs. Pokud nemáte teplou kotelnu nebo garáž (auto a kanystr s benzínem ven, ať jim to tam nesmrdí), tak to hold budete muset vydržet s kuřaty v kuchyni jako každý jiný. Chce to si kuřata pořídit později (tak květen), aby mohla jít ven až jim začne být bedna malá. Případně do odchovny se dá elektrika natáhnout i prodlužovačkou, aby jste mohla větším kuřatům v noci v případě potřeby přitopit. – Pokud si řeknete, že toto absolvovat nebudete, tak máte i odpověď na to, proč chovatelé nechovají kuřičky na prodej. Ne každý má prostory na odchov většího množství kuřat. Vy těch svých 10 takto zvládnete v pohodě, stačí chtít.

nemám garáž. Myslela jsem, že to bude opravdu jednodušší. Problém to není, ale nechci vlašky. Věřím, že jsou fajn, podle mě je měl i děda. I když teď už si taky nejsem úplně jistá, ale před 20 lety hybridy asi nechoval. Líbí se mi česká slepice, jak vizuálně, tak povahou.... Měla jsem představu úplně jinou. Není to o tom chtít, ale nejsem si jistá, zda si mohu vzít tak malé kuře. Musela bych to mít v bytě a mám tady malé dítě a nemám místo, kde by měli klid a teplo současně. Navíc by mě s tím manžel vyhodil. Ani psisko nesmí do domu, natož slepice :) zkusím kontaktovat nějakého chovatele a uvidím... děkuji

28.3.2019 17:35
horal

XXX.XXX.13.30

Pokud si myslíte,že před dvaceti lety hybridy nebyly tak se pletete. Já jsem je už v sedmdesátých letech kupoval jako třídenní kuřata slepičky za 2,50 Kčs kohoutci 1 Kčs za kus. Prodávali je v zelenině a byli na objednávku. Během pár hodin se prodalo třeba 2000 kuřat. Kachna selská stála 5 Kčs a krůťata s housaty si nepamatuji kolik stáli, ty jsem nekupoval, ale myslím že kolem 15 Kčs. Také už tenkrát byli směsi ale jenom sypké.

28.3.2019 19:57
lupus4

XXX.XXX.205.61

Navíc by mě s tím manžel vyhodil. Ani psisko nesmí do domu, natož slepice :)
hodnej pán

28.3.2019 20:30
viu

XXX.XXX.101.74

Já jsem to vyřešila 4 nestandartnimi wyandotami- výborné kvočny. Nasadova vajíčka se sehnat dají, lze je i posílat poštou..... A nemusíte se starat skoro vůbec.
Mne by muž s kuřaty domů také nepustil. Garáž (vytápění, ale úplně oddelena) ano, ale nerad ;)
Raději postavil bytelne budky s volierou. Každá má svou. Poustime je ven, na noc se sami vrací. Všichni běhají po zahradě a když se kvocna vrátí do kurníku, kuřata jdou spořádaně do odchovny. Tam je zavřu a postupně sloucim kluky a holky a krmim dle toho.
A takhle si nalihnete co chcete :)

485145wsdw

28.3.2019 20:53
485145wsdw

XXX.XXX.240.128

Dobrý den, české kropenky mám, lonské kroužkované již snášejí mám jich 11 volných. Dáte mi 300 za kus?

Marco07

29.3.2019 12:42
Marco07

XXX.XXX.139.123

Preji pekny den vsem nadsencum, take mam spatne zkusenosti s prodejem kurat Maransky medenokrke. Kazdy vas chce dnes jen oskubat a vydelat na vasi praci, pritom sami tomu to usili nechteji dat. V nasi obci mame spousty predatoru, takze kazdy rok prichazim o 15ks kuric. Liska i jestrab si vzdy vyberou ty nejmladsi a stare me zustavaji. Pokud bych zapocital i ztraty, tak si nemohu dovolit prodat kurici ani za 300kc. Jen letos jsem investoval do el.oploceni proti liskam 10tis, minuly rok 15tis do noveho oploceni, ktere nepomohlo, jelikoz i 2m plot neni pro lisku problem, kdyz ma mlade. To jsou vsechno naklady, ktere nejsou kryte chovem, proste je vyhodite oknem a to ke me pak prijedou vietnamci a chteji 6mesicni vykrmene kohouty za 130kc. Proste neskutecne a pritom v sousednim Nemecku nasadova vejce Maransek 30eur 10ks. Az budou lidi chtit kvalitni nosnice, budou muset akceptovat cenu 500kc a vyssi za kus, jinak si vse radeji snim sam!

29.3.2019 17:01
alest250

XXX.XXX.16.239

Dobrý den, také už jsem se částečně zorientoval. Ve výsledku je to stejné, jako všude jinde. Kupující nadává na prodávající. A naopak, prodávající nadává na kupující. Je škoda, že tomu tak je i mezi chovateli...
Každý, kdo pracuje či pracoval s lidmi, to ale velmi dobře zná...
Přijdete do poradny, jako nováček se slušným dotazem a nejlepšími umysly a dostanete místo rady, políček, že co si to vlastně dovolujete se ptát, když už se to zde navíc několikrát probíralo.
Nicméně, když se obrníte proti té absenci empatie a budete se ptát dál, nakonec zjistíte, že mají v zásadě pravdu.
Můj poznatek je navíc takový, že zoufale chybí lidem obecné informace.
Kdo se o slepice sám aktivně nezajímá, vůbec netuší, co pojem hybridní slepice, znamená.
Lidé mají slepice většinou jako čistě užitkové zvíře, nikoliv jako mazla, člena domácnosti, jako je třeba pes, kočka. Proto to nelze vůbec srovnávat.
Lidé chtějí od slepice pouze vejce.
Když prodejce nabídne slepici za 150,- Kč s tím, že snese až 300 vajec, tak chovatel nemůže konkurovat slepicí s cenou více jak dvojnásobnou a snáškou méně, než poloviční...
Pak samozřejmě, je tu otázka, proč si chovatelé zoufají, že nikdo nechce chovat čistokrevné slepice, když důvody dobře znají.
To potom, novým zájemcům, dá mylný dojem, že čistokrevných slepic bude nadbytek a půjdou sehnat velmi snadno.

Zpět ke slepicím samotným. Rozdíl, mezi běžnější čistokrevnou slepicí, třeba Hempsirkou, Maranskou apod., není pro veřejnost žádný.
Garanruji Vám, že přijedete-li na vesnici, kde lidé po generace chovají slepice ve svých malých, blativych výbězích, krmíc zbytky z kuchyně a trochou zrní, byť mají i zemědělské školy, nepoznají rozdíl a ani nebudou vědět, že existují nějaká plemena vs. hybridi.
Chovají výhradně hybridní slepice a nakupují je v drubežárnách nebo z dodávek, které pravidelně objíždí venkov.
Z toho vyplývá, že ty slepice nejsou ani ošklivé, ani choulostivé, ani neshánčlivé. Dokonce i 3 roky staré dobře nesou, navíc velká vejce. Jinak by přece tu ,,péči" lidí nezvládly a vejce nesnášely.
Pokud teď neseženete své vysněné, klidně pořiďte třeba 3 obyčejné hybridky, jsem si jist, že si je zamilujete úplně stejně. Budete mít radost z domácích vajec hned. Ptejte se dál u chovatelů, sledujte inzerci a nakonec se Vám podaří sehnat co chcete. Navíc ještě získáte zkušenosti s chovem a následně i skvělé porovnání budete sledovat přímo sama doma.
A až sem přijde za pár let zase nějaký zapálený nováček, jistě mu dáte také užitečnou radu :)

29.3.2019 19:10
paskov244

XXX.XXX.200.184

Rád bych viděl hybridní slepici co snese 300 vajíček v domácím chovu . Jste demagog tak jako prodejci z velkochovu .
chovu zdar

29.3.2019 21:52
honzapm

XXX.XXX.182.25

paskov244 napsal(a):
Rád bych viděl hybridní slepici co snese 300 vajíček v domácím chovu . Jste demagog tak jako prodejci z velkochovu .
chovu zdar

Moje dvouletá Vlaška stříbrně zbarvená v domácím chovu snesla 260 vajec.

30.3.2019 06:09
paskov244

XXX.XXX.200.184

Tak to vám věřím , ale hybrid nesnese do roka 300 vajíček v domácím chovu na toto téma již tady bylo napsáno tolik že je zbytečné se dál tím zabývali . Je to jako u atletu nepodají stejný výkon na venkovním stadioně jako v hale .

30.3.2019 07:46
alest250

XXX.XXX.64.7

paskov244 napsal(a):
chovu zdar

Předností jsou vysoké parametry snášky nad 310 vajec ověřené v testační stanici v klecových podmínkách intenzivního typu chovu... Takže tolik informace ,,výrobce".

Pokud já jsem demagog, tak vy jste hlupák bez schopnosti porozumět psanému textu.
Přečtěte si to znovu a řekněte mi, kde slibuji že slepice v domácím chovu, ponese 300 vajec?
Píšu snad jasně, že to běžně uvádí prodejci hybridu... A pak kdo je demagog...

30.3.2019 07:52
alest250

XXX.XXX.64.7

Navíc je tato diskuse nikoliv, jak demagogicky naznačujete o počtu vajec, ale o tom, proč nejsou k dispozici čistokrevne slepice. Prostě proto, že prodejce řekne, tahle slepice vám snese ,,až" 300 vajec, kupte za 150. Tamta je na okrasu, snese vám 120 a dáte za ni 400.
Už chápete?

30.3.2019 08:55

alest250 napsal(a):
Předností jsou vysoké parametry snášky nad 310 vajec ověřené v testační stanici v klecových podmínkách intenzivního typu chovu... Takže tolik informace ,,výrobce".

Pokud já jsem demagog, tak vy jste hlupák bez schopnosti porozumět psanému textu.
Přečtěte si to znovu a řekněte mi, kde slibuji že slepice v domácím chovu, ponese 300 vajec?
Píšu snad jasně, že to běžně uvádí prodejci hybridu... A pak kdo je demagog...

ano, to jsou parametry hybrida. není ale chyba velkovýrobců, že malochovatel si už nepřečte ten zbytek, třeba že období chovu není rok, ale do 68 týdnů, dekalb třeba i 90 týdnů. Prostě je fakt rozdíl klecový chov řízené osvětlení a krmná směs a slepice venku v dřevěným kurníku na pšenici a zbytcích.

30.3.2019 08:56

alest250 napsal(a):
Navíc je tato diskuse nikoliv, jak demagogicky naznačujete o počtu vajec, ale o tom, proč nejsou k dispozici čistokrevne slepice. Prostě proto, že prodejce řekne, tahle slepice vám snese ,,až" 300 vajec, kupte za 150. Tamta je na okrasu, snese vám 120 a dáte za ni 400.
Už chápete?

Ale to není chyba chovatelů čistokrevných slepic. Čistokrevné slepice nejsou konkurenčním produktem hybrida, je to jiný produkt. Kdo je chce, ten si je sežene, kdo chce nějaký slepice na vajíčka hlavně levně aby hodně snášely a moc nežraly tak pro toho to není, no.

30.3.2019 09:12
kastef

XXX.XXX.69.65

Ja to před pár lety počítala,když sem měla ještě hybridy Dominant,a vyšlo mi domácí chov v pruměru 250 vajec na slepici.Ovšem krmila sem téměř výhradně směsí/asi 75%/,zbytek pšenice a oves,plus ještě odpady mléčného průmyslu tj tvaroh,zbytky sýrů,kozí mléko.Také ráno krátce přisvěcuji.
Nyní mám Australky,tak tam to je okolo 215 vajec.Brahmánkám vejce nepočítám,mám jen 3 plus jedna,ale snáška je slabá,jsou spíš jako paráda.

Layinghen

30.3.2019 19:23
Layinghen

XXX.XXX.158.210

Mýlite sa,ak si myslíte, že v domácich podmienkach sa nedá dosiahnuť znáška, ako má daný hybrid deklarovanú. Ja ju takú mám už 4 roky. Chce to 3 veci, svetelný režim 16hodín svetla denne, v zime teplú vodu 2xdenne a špičkové krmivo. Bohužiaľ to sa bežne nedá zohnať, pri bežnom obsahu bielkovín 15.2%,keď to ešte nariedite pšenicou, trávou, zemiakmi... Znáška je daná tým,koľko ste ochotný dopriať nosnici bielkovín. Posledné dni som mával znášku cca 63/70, robil som vertikutáciu a dal sliepkam kopec trávy,machu, znáška klesla na 57/70. Postupne sa dvíha, dnes 60, zajtra čakám návrat k pôvodnej znáške. Nezateplený kurník, celoročne vonku. Sliepky sú odolné zvieratá. Vlastná zmes je bez GMO.

30.3.2019 19:46
laying hen

XXX.XXX.158.210

https://www.dekalb-poultry.com/en/product/dekalb-white/

Otvorte si Nutrition managment strana 17, koľko bielkovín to vyžaduje, aby ste si nemysleli, že cucám z prstu... A veriť mi nemusíte, samozrejme.

31.3.2019 10:43

Layinghen napsal(a):
Mýlite sa,ak si myslíte, že v domácich podmienkach sa nedá dosiahnuť znáška, ako má daný hybrid deklarovanú. Ja ju takú mám už 4 roky. Chce to 3 veci, svetelný režim 16hodín svetla denne, v zime teplú vodu 2xdenne a špičkové krmivo. Bohužiaľ to sa bežne nedá zohnať, pri bežnom obsahu bielkovín 15.2%,keď to ešte nariedite pšenicou, trávou, zemiakmi... Znáška je daná tým,koľko ste ochotný dopriať nosnici bielkovín. Posledné dni som mával znášku cca 63/70, robil som vertikutáciu a dal sliepkam kopec trávy,machu, znáška klesla na 57/70. Postupne sa dvíha, dnes 60, zajtra čakám návrat k pôvodnej znáške. Nezateplený kurník, celoročne vonku. Sliepky sú odolné zvieratá. Vlastná zmes je bez GMO.

Můžete nám prosím prozradit recepturu vlastní směsi? Není až takový problém přidat bílkoviny ke směsím běžně prodávaným, bohužel u nás se směs bez GMO nedá sehnat

31.3.2019 14:53
laying hen

XXX.XXX.158.210

Používam sójové výlisky bez GMO na Slovensku a okolí vypestované protein 43%, hrach 23%, slnečnica 16%, pšenica 12%, niekedy ak mám nahý ovos počítam 12% aj keď obsah bielkovín variabilný, kukurica 9%, grit, premix od asi najvačšej českej firmy, slovenské sa neosvedčili. Vyskladám z toho 19-20%, trochu viac, ako treba, lebo sliepočky dostanú každý deň povedzme pol kila jabĺk, trochu trávy, odpadky po deťoch-nedojedené jedlo. To zriedi výsledný proteín na bežnú hodnotu. Pre bežného chovateľa, ak vezme hobby zmesku s obsahom bielkovín 15.2% 1kg a pridá povedzme sušenú krv povedzme 50gr a zmieša, výsledný proteín bude okolo 18.2% a tu sa už môžeme baviť o 90% znáške u mládok alebo trochu menej ale vačších vajec u ročných sliepok. (hybridiek). Krmivo aj predávam, každý, kto zakúpil 1x, už chodí stále, mám pána, ktorého to živí, má 250 nosníc. Chov z dvora. Deklaruje predaj vajec bez GMO. Ja vajcia tiež predávam.

31.3.2019 16:04

Díky. Používám místo soji krev z jatek. Problém je v létě, rychle se kazí..

31.3.2019 16:14
laying hen

XXX.XXX.158.210

Krv je dobrá prísada do krmiva, ale má veľmi nevyrovnané zloženie aminokyselín, málo izoleucínu a metionínu, takže ako jediný zdroj proteínu asi nie.
http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/cvicebnice/krmivo.php?krmivo=41

31.3.2019 23:09
asitakhle

XXX.XXX.255.22

laying hen napsal(a):
Používam sójové výlisky bez GMO na Slovensku a okolí vypestované protein 43%, hrach 23%, slnečnica 16%, pšenica 12%, niekedy ak mám nahý ovos počítam 12% aj keď obsah bielkovín variabilný, kukurica 9%, grit, premix od asi najvačšej českej firmy, slovenské sa neosvedčili. Vyskladám z toho 19-20%, trochu viac, ako treba, lebo sliepočky dostanú každý deň povedzme pol kila jabĺk, trochu trávy, odpadky po deťoch-nedojedené jedlo. To zriedi výsledný proteín na bežnú hodnotu. Pre bežného chovateľa, ak vezme hobby zmesku s obsahom bielkovín 15.2% 1kg a pridá povedzme sušenú krv povedzme 50gr a zmieša, výsledný proteín bude okolo 18.2% a tu sa už môžeme baviť o 90% znáške u mládok alebo trochu menej ale vačších vajec u ročných sliepok. (hybridiek). Krmivo aj predávam, každý, kto zakúpil 1x, už chodí stále, mám pána, ktorého to živí, má 250 nosníc. Chov z dvora. Deklaruje predaj vajec bez GMO. Ja vajcia tiež predávam.

Jak jste si jistý že že tam není GMO ,někdo vám to řekl ,nebo máte rozbory,to by mě zajímalo.Jinak OK.

1.4.2019 08:54
laying hen

XXX.XXX.166.107

asitakhle napsal(a):
Jak jste si jistý že že tam není GMO ,někdo vám to řekl ,nebo máte rozbory,to by mě zajímalo.Jinak OK.

Výrobca sóje to deklaruje na etikete k výrobku, výlisky kupujú aj chovatelia dojníc, kde je zavedené testovanie na prítomnosť GMO a mlieko Vám neodoberú, ak zlyháte. Sója pestovaná na Slovensku nemôže byť GMO. Niečo ako tu: https://gamotajr.com/

1.4.2019 18:14
ančovička1

XXX.XXX.43.234

laying hen napsal(a):
Zajtra na predaj.

Paráda😀👍 kolik máte slepicek?

1.4.2019 18:15
Vera.smol

XXX.XXX.47.241

485145wsdw napsal(a):
Dobrý den, české kropenky mám, lonské kroužkované již snášejí mám jich 11 volných. Dáte mi 300 za kus?

Dobrý den, ano dám, odkud jste?

1.4.2019 20:55
laying hen

XXX.XXX.158.210

ančovička1 napsal(a):
Paráda😀👍 kolik máte slepicek?

65/70, 65 vajec od 70 sliepok. To som dal iba preto, lebo v diskusii hore sa dvaja páni pochytili na tom, či možno mať v domácich sparťanských podmienkach vysokú znášku. Snažil som sa ukázať, že sliepky sa dokážu výborne adaptovať na prostredie a rozhodujúce pre znášku sú hlavne svetelný režim, teplá voda v zime a kvalitné krmivo.

1.4.2019 20:56

laying hen napsal(a):
65/70, 65 vajec od 70 sliepok. To som dal iba preto, lebo v diskusii hore sa dvaja páni pochytili na tom, či možno mať v domácich sparťanských podmienkach vysokú znášku. Snažil som sa ukázať, že sliepky sa dokážu výborne adaptovať na prostredie a rozhodujúce pre znášku sú hlavne svetelný režim, teplá voda v zime a kvalitné krmivo.

ovšem 16 hodin světla a 20%bílkoviny fakt nejsou běžné domácí podmínky

1.4.2019 21:11
laying hen

XXX.XXX.158.210

ovšem 16 hodin světla a 20%bílkoviny fakt nejsou běžné domácí podmínky

Máte pravdu, ale už viac krát sa viedla diskusia o tom, že to doma proste nejde dosiahnuť znášku ako vo veľkochove. Ja vo svojom živote neznášam slovo nedá sa. Tak som skúmal, či to ide. Zistil som, že krmivá bežne dostupné v obchodoch sú tzv. hobby a priemyselné krmivá majú celkom iné parametre. Tak som si otvoril stránku uvedenú vyššie a začal si robiť krmivá sám. A radšej nevravím v akej cene... Tak sa mi otvoril priestor krmivo aj predať za cenu bežného v neporovnateľnej kvalite a bez GMO. Podotýkam, že takúto znášku mám aj pri -20st C.

1.4.2019 21:46
honzapm

XXX.XXX.182.25

Hybridku s 300 vejci udělám díky maštali a péči a zkušenostem jako nic.
Ale nač? Proč? Soutěž?

Tereza Bodlinka má zahrádku u řeky, tam voliéru, studenou boudičku,
dochází tam několikrát týdně, ne denně, tak je jasné, že to jsou podmínky odlišné.

Ale ani jí o tu snášku tak nejde, co s tolika vejci. Ne každý musí-chce-potřebuje
prodávat atd. Prostě je to hobby.
Kdo chce trhat rekordy 300/365, ten určitě nestojí o radost z čistokrevného chovu,
která se nedá ani popsat, ani vysvětlit, ta se musí zažít.

Nedávno v jedné zahraniční (o to hůř) diskusi proběhlo postesknutí - nikdy na něj nezapomenu - co kdyby byla potopa světa, co vezmeme na Archu tentokrát?
Co po nás zbyde pro naše děti? Tyllerovy hybridy??

(to už je dost vážné, když ho i v Británii i jinde znají jménem a cítí velké nebezpečí
vymírání původních plemen a jejich masové nahrazování nehezkou a nezajímavou hybridkou).

2.4.2019 06:05
paskov244

XXX.XXX.200.184

Vážený Pane ( laying hen ) tak jste zjistil co ? Že to zkrátka v běžném domácím chovu nejde .
No a že vám nesou i při - 20 to je jistě při venkovní teplotě , uvnitř kurníku při stavu 70 slepic musí být +5 a více stupňů a taky nevěřím že by jste je pustil v takovém mraze ven nebo že je pouštíte ven vůbec , Už jsem viděl domácí chovy kde slepice nevyšly celé snáškové období ven a vejce se prodávaly jako domácí eko a pro zvědavé měl několik slepic na volno na zahradě .

2.4.2019 06:24
horal

XXX.XXX.13.30

Honzíku, nemáte tak docela pravdu s tou nehezkou nezajímavou hybridkou. Podívejte se na dominant. Máte tam sasex, leghorn nebo vlašku koroptví. A to je ta hrůza. Když se podíváte i tady do inzerce, jsou nabízeni kohouti vlašky koroptví, kolem kterého se motají vlašky s polovičním hřebenem a kohout je kroužkovaný svazovým kroužkem. Mnoho lidí si myslí, že má plemeno a né hybrid a nenechají si to ani vymluvit. Vždyť nám to prodejci říkaly, že je to vlaška koroptví, sasex nebo leghorn a nesou lépe než ty tvoje. To už pak neni co dodat.

2.4.2019 06:28

Co je běžný chov? Bahno a zbytky ze závodní jídelny? Jo tak hluboko kleslo české chovatelství. Místo poučení se, kydáme hnůj na ty co se podělí o dobré zkušenosti. Mistři světa...

2.4.2019 07:40
ančovička1

XXX.XXX.43.234

Na jedne straně radime nezkusenym chovatelum,jak a cim krmit,aby slepice trochu snasely a kdyz nekdo ukáže,pochlubi se,jak mu slepicky dobre nesou, a to neni zadarmo,tak dostane "přes prsty"...pěknou nálož..čím to je??

2.4.2019 08:23
horal

XXX.XXX.13.30

Běžný domácí chov je, dvakrát denně nakrmit, v zimě několikrát denně měnit napaječky a v létě jejich každodenné mytí kvůli řase , přirozený světelný režim, posbírat vajíčka a na noc slepičky zavřít a je jedno jestli to máte na 20ha nebo 20a pozemku. Jakmile začnete skládat směsi podle nutričních hodnot, řídit světelný režim a další vylepšení ubytování slepic, už to není běžný chov. Ano pokud chci lepší snášku tak to budu také nějakým způsobem vylepšovat, ale už nebudu říkat, že mám běžný domácí chov.

2.4.2019 08:44

Jaký je to teda chov? To že někdo drží slepice a dá jim nažrat, to není chovatel. Že je to běžné, neznamená že je to správné.Mezi chovateli drůbeže by to tak být nemělo. A do téhle roviny to stavíte. O držitelích drůbeže nemluvím.
Pokud někdo má snahu dělat osvětu, setřete ho, že je to vlastně k ničemu, že to vlastně stejně nikdo "běžně" nedělá...někdo možná nechce, někdo prostě jenom neví...Někdo ví a je mu to fuk, to je na každém jak se rozhodne.

2.4.2019 08:49
bery25

XXX.XXX.44.155

nejak sa tu chytame za slovicka domaci,nedomaci,ked to mam doma ,tak je to domaci niekto ten domaci chov ,si vie vylepsit o svetlo a zmesku,atd,preco nie,ja to robit nebudem,mam 10 australorpiek a 5.6 vajicok,momentalne,pre moju rodinu,az,az,a pekne sa na nich pozera

2.4.2019 08:56
laying hen

XXX.XXX.166.107

Ančovička1, Bohemiagall ďakujem za podporu. Akurát mojim cieľom nebolo sa "pochlubit", len som chcel v reále ukázať, že dosiahnuť vysokú znášku ide aj v domácich podmienkach, vyššie som dal aj jednoduchý návod, ak by to niekto chcel skúsiť. Pre bývalé postsocialistické krajiny, Česko a Slovensko zvlášť, je typický negativizmus, bohužiaľ. Ja som prežil celé detstvo v čase, kedy si mal byť priemerný, nevyčnievať z radu, nedá sa, prijmi nekriticky všetko, čo sa niekde povie a napíše, neuvažuj. Tým by som sa asi nemal chváliť, ale 2/3 mojich sliepočiek prespali celú zimu na kurníku v uzavretej voliére, toľko k tým +5 st C. Kurník nezatváram. Chovatelia, čo berú krmivo, majú kurníky pozbíjané z palubiek, často ani nesvietia a znášku majú cez 80%. Nie je to o teplote, ale o krmive, vode a prípadne svetle.

2.4.2019 09:05

Není zač. Poznám kdo se jen chvástá vyčteným a kdo ne. Asi to je tím, že jsem prežil detsvo v tom istom čase. Možná je to tím, že máme silné vzory https://www.facebook.com/miroslav.kemel.karikatura/photos/a.1561929244054966/2265068060407744/?type=3&theater Hodně zdaru a ať se daří!

2.4.2019 09:06
laying hen

XXX.XXX.166.107

Ešte jeden zaujímavý poznatok pre tých, čo ich to zaujíma. Kvalita krmiva má podľa mňa ešte vačší význam ako genetika. Dvaja chovatelia majú doma nosničky, ktoré vznikli z náhodného spojenia kohúta a sliepočiek, "čo dvor dal", predstavte si, že aj tieto sliepočky majú znášku 14/18 -môj blízky sused.

2.4.2019 10:41
jo012810

XXX.XXX.101.35

laying hen napsal(a):
Ešte jeden zaujímavý poznatok pre tých, čo ich to zaujíma. Kvalita krmiva má podľa mňa ešte vačší význam ako genetika. Dvaja chovatelia majú doma nosničky, ktoré vznikli z náhodného spojenia kohúta a sliepočiek, "čo dvor dal", predstavte si, že aj tieto sliepočky majú znášku 14/18 -môj blízky sused.

Ano, to je stará známá pravda, že slepice nese zobákem...Srovnávat snášku jednotlivých plem(čistokrevných či hybridů) jde výhradně za stejných podmínek. V ČSCH se opět a snad již natrvalo, začalo s testováním užitkovosti. Zatím na malém vzorku, ale přeci. Myslím si, že každý má určité možnosti, cíle a preference. Takže každý má svoji pravdu. Citovaný diskutují si "hraje" především se snáškou a k tomu vytvořil podmínky, což je naprosto logické. Třešničkou na dortu je cesta bez GMO a tomu fandím....

2.4.2019 10:43
horal

XXX.XXX.13.30

Diskuze je o výměně názorů a většina chovatelů svůj chov dělá běžným způsobem. Je snad proto neschopný břídil, když si neumí spočítat kolik v krmení dává proteinů, bílkovin, vitamínů a dalších látek v krmné dávce? Vím jenom, že každý se snaží nějakým způsobem té své havěti přilepšit a to podle svých možností a schopností. Jak třeba spočítám kolik za den sežere slepice brouků nebo žížal, jsou to proteiny. Když děláte chov na vědecké bázi, nedivte a neurážejte se, že vám to někdo nevěří. To jenom proto, že neznají-neznáme nikoho takového v okolí a už je to v našich náturách, co nevidím na vlastní oči tomu nevěřím (pozor, je to řečeno obrazně). A pak ještě, kdo určuje co je správně a co nesprávně ? Slepice? Ne. Jenom člověk a proto tvrdím že je to věc názoru. A jsme opět u toho.

2.4.2019 11:50
laying hen

XXX.XXX.166.107

jo012810 napsal(a):
Ano, to je stará známá pravda, že slepice nese zobákem...Srovnávat snášku jednotlivých plem(čistokrevných či hybridů) jde výhradně za stejných podmínek. V ČSCH se opět a snad již natrvalo, začalo s testováním užitkovosti. Zatím na malém vzorku, ale přeci. Myslím si, že každý má určité možnosti, cíle a preference. Takže každý má svoji pravdu. Citovaný diskutují si "hraje" především se snáškou a k tomu vytvořil podmínky, což je naprosto logické. Třešničkou na dortu je cesta bez GMO a tomu fandím....

Ďakujem pekne za konštruktívnu debatu, cením si to. Pre Vás bude možno zaujímavý poznatok, keď sme dávali "kvalitnú" zmesku hempšírkam, niesli sa takmer rovnako, ako hybridky, čo som bol prekvapený, len mali menšie vajíčka. Lenže po asi 6 mesiacoch (presne už neviem) znášky došlo k jej prerušeniu/poklesu (sliepky sa vyniesli), takže genetika hybridných sliepočiek asi má ako jeden z hlavných cieľov perzistenciu znášky a jej predlžovanie. (najdlhšiu má asi Dekalb white a modifikácie tejto hybridnej leghornky).
Ja si osobne cením každého chovateľa, ktorý sa o svoje sliepočky stará, či už to robí po starom (sezónna znáška), alebo podobne ako ja (intenzívny chov), či už chová hybridky kvoli úžitku, alebo šľachetne sa venuje náročnejšej problematike čistokrvných plemien, na čo ja bohužiaľ pri rodinných starostiach zatiaľ nemám čas. Nikoho som nechcel uraziť, že niečo robí zle, len som reagoval na poznámku, že v domácich podmienkach nejde dosiahnuť znášku ako vo veľkochove. Definoval som, na čom je tá vysoká znáška postavená a od čoho závisí, ako to vidím ja.

2.4.2019 12:00
laying hen

XXX.XXX.166.107

Můžete nám prosím prozradit recepturu vlastní směsi? Není až takový problém přidat bílkoviny ke směsím běžně prodávaným, bohužel u nás se směs bez GMO nedá sehnat

Na Vašu konkrétnu situáciu, keďže máte dostupnú čerstvú krv, Vám doporučím zmiešať denne a pravidelne 1kg bežnej hobby zmesky (protein cca 15.20%) s 200-250gr čerstvej krvi, podľa toho, či ešte niečo dokrmujete, môžete dávku krvi o niečo zvýšiť. Samozrejme, ak máte záujem o vyššiu znášku, čo nemusí byť Vašim cieľom.

10.4.2021 01:29
intuicia

XXX.XXX.108.231

laying hen napsal(a):

dobry den, mozem sa opytat, je mozne u vas vami namiesane krmivo zakupit? dakujem za odpoved

10.4.2021 07:04
laying hen

XXX.XXX.89.142

intuicia napsal(a):
dobry den, mozem sa opytat, je mozne u vas vami namiesane krmivo zakupit? dakujem za odpoved

Máte súkromnú správu.

JonyMagora

15.2.2022 13:39
JonyMagora

XXX.XXX.251.209

Vzato do důsledku, pokud mi někdo za plemennou kuřici nedá alespoň 1 200 Kč, což všichni víme že nedá, čistě z ekonomického hlediska nemá smysl jí prodávat. Pokud už mám dostatek prostoru a vybavení pro odchov většího množství kuřic až téměř do snáškového věku, pak mám i dostatek prostoru pro jejich další chov v produkčním období. Pokud chovám nosnici 2 snáškové sezóny, lze si jednoduše spočítat, že při dnešní ceně domácích vajec 5 Kč/Ks a po odečtení nákladů na krmivo, z kuřice, kterou bych mohl dnes prodat nejvýše okolo 300 Kč, utržím v následujících 2 letech 1 200 Kč čistého zisku. Pokud kuřici prodám, o tento zisk se připravuji. Pokud ale někdo v dnešní době je ochoten prodávat domácí vejce za 3 Kč, tak je prodává za cenu nákladů a pak se samozřejmě o nějakém zisku nedá vůbec hovořit. Já osobně ale pod 5 Kč neprodávám a mám tu zkušenost, že za tuto cenu není problém vejce prodat, a to i u nás na Šumavě. Pro vejce za 3 Kč posílám fiškulíny do Kauflandu. Kdo má blíže k Praze, 10 Kč za vejce není problém. Nemluvě už o tom, že pokud chovám čistokrevné plemeno a zařadím byť i pouze 10% odchovaných kuřiček do chovného hejna, bude u nich samozřejmě cena za vejce a tím i zisk ze dvou snáškových období úplně někde jinde, cca 5 000 Kč za nosnici. Uváží-li se pak, že zhruba polovina nákladů za celý život nosnice je do ní investována v období odchovu, tedy zhruba v prvních 5-ti měsících života, kdy je potřeba pokrýt provoz líhně, odchovny, dotovat krmivo spotřebované odchovávanými kohouty které skutečně je problém prodat i pod cenu nákladů na výkrm, pak prodávat kuřici, do které jsem již investoval polovinu peněz které spotřebuje za celý svůj život v době, kdy by mi je měla začít vracet i s násobným ziskem, je jednoduše ekonomická sebevražda. Kdo by takto odchované plemenné kuřičky prodal, v podstatě svými náklady a svou prací, které je také při odchovu nejvíce, dotuje budoucí zisk kupujícího, který si již koupil hotovou slepici v době, kdy bude pouze dávat vejce za minimální náklady.
Tolik v podstatě rozvedeno to, co ve stručnosti uvádějí někteří jiní diskutující.

Přičte -li se k výše uvedenému ten fakt, že většina těch, kteří nakupují (nebo se snaží nakupovat) hotové kuřice, to se skutečnou chovatelskou prací zase až tak vážně nemyslejí, není jediný důvod kuřice prodávat. Stačí se pouze porozhlédnout kolem dokola a zjistíte, že téměř všichni nakupují násadová vejce nebo chovné kmeny nejrůznějších plemen drůbeže v zásadě pouze z jednoho z těchto dvou důvodů:

1) Chtějí slepice pouze na vejce, přičemž nějaké další cílené plemenitbě se nehodlají věnovat, nejvýše si od svých vlastních slepic následně vylíhnou 2 nebo 3 další generace kuřat. Jakmile jim chov ,,zvlčí", shánějí pak nové plemenivo od těch, kteří se seriózně zabývají plemenářskou prací.

2) Potřebují si namnožit ,,chovné" hejno za účelem dalšího prodeje násadových vajec. Těmto ,,chovatelům" já osobně říkám množitelé a považuji je za největší nebezpečí pro plemenný chov drůbeže vůbec. Zpravidla si z různě nakoupených vajec nalíhnou bez jakékoliv další selekce ,,chovné hejno" podřadné kvality, ti trochu slušnější na něj alespoň ještě přikoupí nepříbuzné kohouty (ale zdaleka ne všichni), a následující rok už prodávají ,,kvalitní" násadová vejce za 25 Kč/ks. O nějaké plemenářské práci u nich nemůže být ani řeč. Neprovádějí selekci ani na exteriér, natož pak na užitkovost. Pokud ale některé plemeno přijde zrovna do módy, jsou schopni v horizontu 3 - 4 let zamořit celou populaci takto odchovanými ,,kvalitními" jedinci. Z těcho množíren pak pocházejí ty odborné veřejnosti známé ,,sasexky", které mají typ lehké slepice, žlutou kůži atd, ,,amroksky", které nemají ani mastnou, ani vaječnou užitkovost, ,,češky", které nosí akorát tak ocasy, možná 3 měsíce v roce i nějaké to vejce, ,,šumavanky", které jsou co kus, to originál, a mnoho dalších...

Když člověk toto vidí a sám se snaží seriózně zabývat plemenitbou, není divu, že nemá nejmenší chuť prodávat kuřice...

15.2.2022 18:12
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Dobrý příspěvek, ale ten stesk nad úbytkem skutečných chovatelů, kteří dělají cílenou plemenářskou práci je trochu lichý ... on je totiž úbytek chovatelů obecně a skutečných chovatelů, kteří dělali nějakou cílenou šlechtitelskou práci i v minulosti bylo málo - byla to špička a pod ní daleko širší základna rozmnožovacích chovů (terminus technicus), kteří těžili z jejich práce. Ty rozmnožovací chovy ... to jsou možná dneska ti "množitelé", pravdou je, že dříve i tato činnost byla nějak řízena a pod kontrolou. On je patrný úbytek prakticky každé organizované zájmové činnosti a chovatelství není výjimkou ...

15.2.2022 19:38
jo012810

XXX.XXX.101.35

Štefan1 napsal(a):
Dobrý příspěvek, ale ten stesk nad úbytkem skutečných chovatelů, kteří dělají cílenou plemenářskou práci je trochu lichý ... on je totiž úbytek chovatelů obecně a skutečných chovatelů, kteří dělali nějakou cílenou šlechtitelskou práci i v minulosti bylo málo - byla to špička a pod ní daleko širší základna rozmnožovacích chovů (terminus technicus), kteří těžili z jejich práce. Ty rozmnožovací chovy ... to jsou možná dneska ti "množitelé", pravdou je, že dříve i tato činnost byla nějak řízena a pod kontrolou. On je patrný úbytek prakticky každé organizované zájmové činnosti a chovatelství není výjimkou ...

Protože dobu skutečné plemenářské práce v klubu chovatelů plymutek dobře pamatuji, pokusil bych se pro mladší kolegy osvětlit o co šlo. Existovaly plemenné chovy, kde se prováděla individuální kontrola snášky a líhnutí kuřat rodokmenně. Těch chovů bylo skuečně nemnoho. Tyto chovy prošly každým rokem uznávacím řízením, kdy posuzovatel přímo u chovatele posoudil zařízení pro chov, odchovy, chovný materiál a záznamy o snášce a líhnutí. Nyní si již přesně nepamatuji, jaký poměr mladých a starých nosnic mohl být a jaké ocenění. Kohout musel pocházet z plemenného chovu, který mu přiřazoval plán plemenitby. Před vlastním líhnutím byla provedena veterinární kontrola na TBC a pulorku. Plemenný chov mohl mít vlastní líheň a prodávat kuřata. Rozmnožovací chovy byly uznávány stejným způsobem, jen měřítko na exteriér bylo o něco mírnější a vedla se jen evidence snášky celého hejna. Rožmnožovací chovy mohly dodávat násadová vejce do předem určené líhně. Která se rovněž každým rokem prohlédla, pohovořilo se s líhňařem a posoudiloa se vhodnost jejího umístění. Sami nemohly produkovat kuřata a prodávat. K tomu je třeba dodat, že na podzim se odchovy předvedly na určené výstavě, která zpravidla byla i trhem plemenných kohoutů. Tímto způsobem byla zajištěna udržitelnost exteriéru i snášky. Můžete porovnat s dnešní praxí a to i v klubech.

15.2.2022 23:02

JonyMagora napsal(a):
Vzato do důsledku, pokud mi někdo za plemennou kuřici nedá alespoň 1 200 Kč, což všichni víme že nedá, čistě z ekonomického hlediska nemá smysl jí prodávat. Pokud už mám dostatek prostoru a vybavení pro odchov většího množství kuřic až téměř do snáškového věku, pak mám i dostatek prostoru pro jejich další chov v produkčním období. Pokud chovám nosnici 2 snáškové sezóny, lze si jednoduše spočítat, že při dnešní ceně domácích vajec 5 Kč/Ks a po odečtení nákladů na krmivo, z kuřice, kterou bych mohl dnes prodat nejvýše okolo 300 Kč, utržím v následujících 2 letech 1 200 Kč čistého zisku. Pokud kuřici prodám, o tento zisk se připravuji. Pokud ale někdo v dnešní době je ochoten prodávat domácí vejce za 3 Kč, tak je prodává za cenu nákladů a pak se samozřejmě o nějakém zisku nedá vůbec hovořit. Já osobně ale pod 5 Kč neprodávám a mám tu zkušenost, že za tuto cenu není problém vejce prodat, a to i u nás na Šumavě. Pro vejce za 3 Kč posílám fiškulíny do Kauflandu. Kdo má blíže k Praze, 10 Kč za vejce není problém. Nemluvě už o tom, že pokud chovám čistokrevné plemeno a zařadím byť i pouze 10% odchovaných kuřiček do chovného hejna, bude u nich samozřejmě cena za vejce a tím i zisk ze dvou snáškových období úplně někde jinde, cca 5 000 Kč za nosnici. Uváží-li se pak, že zhruba polovina nákladů za celý život nosnice je do ní investována v období odchovu, tedy zhruba v prvních 5-ti měsících života, kdy je potřeba pokrýt provoz líhně, odchovny, dotovat krmivo spotřebované odchovávanými kohouty které skutečně je problém prodat i pod cenu nákladů na výkrm, pak prodávat kuřici, do které jsem již investoval polovinu peněz které spotřebuje za celý svůj život v době, kdy by mi je měla začít vracet i s násobným ziskem, je jednoduše ekonomická sebevražda. Kdo by takto odchované plemenné kuřičky prodal, v podstatě svými náklady a svou prací, které je také při odchovu nejvíce, dotuje budoucí zisk kupujícího, který si již koupil hotovou slepici v době, kdy bude pouze dávat vejce za minimální náklady.
Tolik v podstatě rozvedeno to, co ve stručnosti uvádějí někteří jiní diskutující.

Přičte -li se k výše uvedenému ten fakt, že většina těch, kteří nakupují (nebo se snaží nakupovat) hotové kuřice, to se skutečnou chovatelskou prací zase až tak vážně nemyslejí, není jediný důvod kuřice prodávat. Stačí se pouze porozhlédnout kolem dokola a zjistíte, že téměř všichni nakupují násadová vejce nebo chovné kmeny nejrůznějších plemen drůbeže v zásadě pouze z jednoho z těchto dvou důvodů:

1) Chtějí slepice pouze na vejce, přičemž nějaké další cílené plemenitbě se nehodlají věnovat, nejvýše si od svých vlastních slepic následně vylíhnou 2 nebo 3 další generace kuřat. Jakmile jim chov ,,zvlčí", shánějí pak nové plemenivo od těch, kteří se seriózně zabývají plemenářskou prací.

2) Potřebují si namnožit ,,chovné" hejno za účelem dalšího prodeje násadových vajec. Těmto ,,chovatelům" já osobně říkám množitelé a považuji je za největší nebezpečí pro plemenný chov drůbeže vůbec. Zpravidla si z různě nakoupených vajec nalíhnou bez jakékoliv další selekce ,,chovné hejno" podřadné kvality, ti trochu slušnější na něj alespoň ještě přikoupí nepříbuzné kohouty (ale zdaleka ne všichni), a následující rok už prodávají ,,kvalitní" násadová vejce za 25 Kč/ks. O nějaké plemenářské práci u nich nemůže být ani řeč. Neprovádějí selekci ani na exteriér, natož pak na užitkovost. Pokud ale některé plemeno přijde zrovna do módy, jsou schopni v horizontu 3 - 4 let zamořit celou populaci takto odchovanými ,,kvalitními" jedinci. Z těcho množíren pak pocházejí ty odborné veřejnosti známé ,,sasexky", které mají typ lehké slepice, žlutou kůži atd, ,,amroksky", které nemají ani mastnou, ani vaječnou užitkovost, ,,češky", které nosí akorát tak ocasy, možná 3 měsíce v roce i nějaké to vejce, ,,šumavanky", které jsou co kus, to originál, a mnoho dalších...

Když člověk toto vidí a sám se snaží seriózně zabývat plemenitbou, není divu, že nemá nejmenší chuť prodávat kuřice...

Z uvedeného mě vychází, že máte u slepic průměrnou snášku 300 ks/rok... Tomu snad ani sám nevěříte...

21.2.2022 12:23
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

jo012810 napsal(a):
Protože dobu skutečné plemenářské práce v klubu chovatelů plymutek dobře pamatuji, pokusil bych se pro mladší kolegy osvětlit o co šlo. Existovaly plemenné chovy, kde se prováděla individuální kontrola snášky a líhnutí kuřat rodokmenně. Těch chovů bylo skuečně nemnoho. Tyto chovy prošly každým rokem uznávacím řízením, kdy posuzovatel přímo u chovatele posoudil zařízení pro chov, odchovy, chovný materiál a záznamy o snášce a líhnutí. Nyní si již přesně nepamatuji, jaký poměr mladých a starých nosnic mohl být a jaké ocenění. Kohout musel pocházet z plemenného chovu, který mu přiřazoval plán plemenitby. Před vlastním líhnutím byla provedena veterinární kontrola na TBC a pulorku. Plemenný chov mohl mít vlastní líheň a prodávat kuřata. Rozmnožovací chovy byly uznávány stejným způsobem, jen měřítko na exteriér bylo o něco mírnější a vedla se jen evidence snášky celého hejna. Rožmnožovací chovy mohly dodávat násadová vejce do předem určené líhně. Která se rovněž každým rokem prohlédla, pohovořilo se s líhňařem a posoudiloa se vhodnost jejího umístění. Sami nemohly produkovat kuřata a prodávat. K tomu je třeba dodat, že na podzim se odchovy předvedly na určené výstavě, která zpravidla byla i trhem plemenných kohoutů. Tímto způsobem byla zajištěna udržitelnost exteriéru i snášky. Můžete porovnat s dnešní praxí a to i v klubech.

Přesně tak i ty rozmnožovací chovy byly kontrolované a to právě ti dnešní množitelé kšeftující s násadovkami a kuřaty nemají, nechtějí to podstupovat, bylo by to omezování jejich svobody asi a pak je to opravdu bordel. Takže taky se mě nechce prodávat nic z toho, co odchovám. Protože nevidím smysl u nového chovatele. Nemám vidinu pokračování v práci. Už jsem se několikrát zklamal a už to nechci. Tetkám v okolí mohu přenechat zadarmo kohouta k (hybridkám), abych si jej mohl po sléze třeba vzít zpět a nechat poskákat svoje vybrané hejno až nalíhnu od kohouta sloužícího dosud u mne. Prodám jim za pár kaček, když chtějí kvočnu, kterou já bych stejně vyřadil. S tím že vím, že to nebudou přemnožovat dál lidem. Ale jinak...smůla. Pokusit se mohu prodat za lepší peníze oceněné zvíře například na celostátní výstavě, kde chci aspoň vynahradit cenu za klecné a dopravné. Tam to smysl má, jelikož se tam sejde víc chovatelů z větší vzdálenosti.

21.2.2022 12:23
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

JonyMagora napsal(a):

Děkuji za rozvedení problematiky. Líp bych to nenapsal. Konečně někdo jinej to řekl.

21.2.2022 20:26

Dobrý den,
v dětství jsem choval Vlašky koroptví a stříbrokrké. V pohodlně dojezdné vzdálenosti pro spolupráci chovatelé okolo mě nejsou.
Zato je kolem mě plajéda chovatelů zdrobnělých plemen, kteří nabízí mnoho barevných variet. Pro mě neuvěřitelné. V okolí je pouze jeden chovatel věnující se dlouhodobě jednomu velkému plemeni a to Australkám. A ten je již v pokročilém věku.
Vzhledem k větší časové volnosti, zvažuji návrat k čistokrevnému chovu, ale tato a paralelní diskuze o stavu chovatelství nezní vůbec optimisticky.
Doporučujete radši zůstat u Dominantů?
Souběžně se věnuji včelaření a scházíme se roky každý měsíc, spolupráce výborná.
Děkuji.

21.2.2022 21:40
honzapm

XXX.XXX.134.34

Neklesejte na mysli, Marku.
I mezi chovateli se najdou dobří lidé.
Když dobří lidé jsou systematicky napadáni krysami,
tak jednou za čas se budou bránit.
S tím krysy musí počítat.

Čistokrevné chovatelství je fajn.
Pokud víte, že není řešením každoroční vzplanutí pro "něco nového",
ale normální je vybrat si jedno-dvě plemena a těch se držet,
tak už teď jste na správné cestě.
Vesmír se sám k vám nakloní a pošle vám do cesty to, co hledáte.
Funguje to dokonale.

21.2.2022 22:29
bery25

XXX.XXX.33.81

honzapm napsal(a):
Neklesejte na mysli, Marku.
I mezi chovateli se najdou dobří lidé.
Když dobří lidé jsou systematicky napadáni krysami,
tak jednou za čas se budou bránit.
S tím krysy musí počítat.

Čistokrevné chovatelství je fajn.
Pokud víte, že není řešením každoroční vzplanutí pro "něco nového",
ale normální je vybrat si jedno-dvě plemena a těch se držet,
tak už teď jste na správné cestě.
Vesmír se sám k vám nakloní a pošle vám do cesty to, co hledáte.
Funguje to dokonale.

hej hej,už mi poslal jednu ženu,naj si da pohov ten vesmir

22.2.2022 05:11
jo012810

XXX.XXX.101.35

Dobrý den,
v dětství jsem choval Vlašky koroptví a stříbrokrké. V pohodlně dojezdné vzdálenosti pro spolupráci chovatelé okolo mě nejsou.
Zato je kolem mě plajéda chovatelů zdrobnělých plemen, kteří nabízí mnoho barevných variet. Pro mě neuvěřitelné. V okolí je pouze jeden chovatel věnující se dlouhodobě jednomu velkému plemeni a to Australkám. A ten je již v pokročilém věku.
Vzhledem k větší časové volnosti, zvažuji návrat k čistokrevnému chovu, ale tato a paralelní diskuze o stavu chovatelství nezní vůbec optimisticky.
Doporučujete radši zůstat u Dominantů?
Souběžně se věnuji včelaření a scházíme se roky každý měsíc, spolupráce výborná.
Děkuji.

Ano, jak napsal honzamp, chovatelství čistokevné drůbeže je fajn. Já k tomu dodávám, ale jen pro někoho. Pokud se chcete bavit chovem a tak trochu i výstavami a užitkovost je pro vás až na druhém místě, pak začněte s čistokrevnou populací. Pokud vám jde především o užitek, pak dominant je ta správná volba, neboť zde probíhá soustavná selekce na užitkovost. U čistokrevné drůbeže to je slabší. Ale ještě dnes třeba vlašky a leghornky mají slušnou užitkovost. U zdrobnělých plemen jde většinou o chovatelskou zálibu,ale u některých plemen, bývá i slušná užitkovost v poměru ke spotřebě krmiva.

22.2.2022 10:46
honzapm

XXX.XXX.134.34

Marku, pokud uvažujete o Vlaškách, kdybych byl v podobné situaci,
určitě bych si vybral Vlaška zlatě zbarvená.
Je to bohyně.

V ČR nepochopitelně za Popelku, například v Německu nejchovanější ráz Vlašek.
Na e-Bay inzerují zvířata nejlepší chovatelé, třeba i posuzovatelé Vlašek,
a zejména v těchto letech, kdy docházelo k rušení velkých výstav
nejen z důvodu čínského laboratorního úniku, ale i pro ptačí chřipku,
se dala na e-Bay i přímo u chovatelů sehnat naprosto bezchybná dechberoucí zvířata.
Samozřejmě za mnohem příjemnější peníze, než jsou výstavní částky,
zatížené vysokým klecným a nově i poplatkem za veterinární potvrzení.
Ale i v ČR se dají sehnat vysoce kvalitní, v případě zájmu předám kontakt
na chovatele, který vás dál nasměruje.

Přikládám fotky zvířat od Niklase z Cách, která byla na podzim k mání.
Taky se po nich zaprášilo, do dvou dnů byla pryč. Radost pohledět.

Do Německa jezdí v různých intervalech třeba firma Přivez-Zvíře.
Transport rádi obstarají, podle vzdálenosti a počtu zvířat stojí 5-10 tis. Kč.
Kdo nemůže vyrazit sám, má i tuhle možnost.

A třeba rodina, kde mladý táta a posuzovatel Vlašek Maik Saure
vede k chovatelství obě své děti, krom zvířat na podzim nyní aktuálně
nabízí i násadová vejce se zasláním. Tak bych začal třeba tady:

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/biete-keine-bruteier-von-unseren-italienern-goldfarbig-an/2016716114-243-1355

.

22.2.2022 10:50
BÍDŽIS

XXX.XXX.161.169

jo012810 napsal(a):
Ano, jak napsal honzamp, chovatelství čistokevné drůbeže je fajn. Já k tomu dodávám, ale jen pro někoho. Pokud se chcete bavit chovem a tak trochu i výstavami a užitkovost je pro vás až na druhém místě, pak začněte s čistokrevnou populací. Pokud vám jde především o užitek, pak dominant je ta správná volba, neboť zde probíhá soustavná selekce na užitkovost. U čistokrevné drůbeže to je slabší. Ale ještě dnes třeba vlašky a leghornky mají slušnou užitkovost. U zdrobnělých plemen jde většinou o chovatelskou zálibu,ale u některých plemen, bývá i slušná užitkovost v poměru ke spotřebě krmiva.

Dobrý den,
snůška vajec je u dominantů velmi dobrá za předpokladu, že budete krmit nebo velmi výrazně přikrmovat krmnými směsmi pro nosnice. Užitkovost co do vajec výborná. Choval jsem svého času dominanty koroptví. Polovina se jich nedožila konce druhého snáškového období a ty co zbyly, skončily na misce našeho psa. Polévka stejně jako maso by byla poživatelná s vysokou mírou sebezapření.
Na druhé straně jsem u rodajlendek a jejich kříženek s maranskou dosáhl snášky těsně pod dvěma sty kusů. Za celé snáškové období jsem spotřeboval asi 30 kg krmné směsi u hejna o 10 - 12 ks. Jinak pšenice, zbytky z kuchyně, suché pečivo a co poskytla zahrádka a zahrada.
Založit si chov čistokrevného plemene se zárukou dá pěknou fušku. Základ chovného plemene hempšírek sháním už druhý rok.
Jarek

22.2.2022 10:54
honzapm

XXX.XXX.134.34

Krom vysoké snášky velkých, extra lesklých bílých vajec a nulové kvokavosti,
bych u Vlaška zlatě zbarvená upozornil ještě na minimální odpad, který
při selekci odchovů nastává.
Např. letos jsem z 50 kuřat měl jen 1 dvouzub a 1 neklopený hřeben u slepiček
a 3x neucelený prapor, jinak obě pohlaví vše bezvadné.
To je naprosto minimální odpad, u jiných rázů těžko představitelné.
Chovatel nemusí líhnout desítky zvířat navíc, jak je ráz propracovaný. Doporučuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík