Poiuz123

XXX.XXX.101.201
Chci se zeptat jak je poptávka po krepelcich vajickach a jaka je jejich cena??
Poiuz123
napsal(a):
Chci se zeptat jak je poptávka po krepelcich vajickach a jaka je jejich cena??
Z drobného chovu JNK asi nebudete mít stálé odběrate ani za 2,- Kč/ks. Ale to může být místně jiné. Pokud by jste chtěl(a) provozovat ekonomický chov JKN, pak si musíte udělat marketing, zajistit stálé odběratele a k tomu mít odpovídající zařízení a počty zvířat pro produkci vajíček a i obnovu hejna. Chov JKN je především zábava a samozásobení rodiny, alespoň v mém případě...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zájemce pro vejce si najdete, zkuste si najít kámoše nějakého lékaře praktika, on na Vás může nasměrovat lidi, kteří křepelčí vejce chtějí kvůli třeba nízké imunitě a rádi najdou zdroj za lepší cenu než v supermarketu (kde je vložka 18 ks za 50 Kč). Nebo normálně přes inzerát nabízejte na internetu. Dejte cenu 1-5-2 Kč/ks
Takový návod k obsluze křepelek z praxe:
Křepelčí vejce je nejlepší produkovat v létě v králíkárně, kdy nemusíte svítit večer ani ráno a topit. Tzn. pořídit si křepelky líhlé třeba začátkem dubna, které se roznesou do poloviny května. Chovejte je do začátku září (ve vyšších nadm. výškách asi o něco kratší dobu) a krmte směsí pro nosnice křepelek (já jim teda dávám granule pro slípky a jsou ok), gritem a zeleným.
Pak je můžete začít krmit pšenicí, ony přestanou nést, rozpeří se a buďto je ještě prodáte nebo uklidíte do mrazáku. Od začátku června do začátku září mohou nést plně a budete mít vajec tolik, že budete mít dost přebytků na prodej nebo se pěkně nabaštíte (jsou zdravotně podpůrná a pozitivní podpora potence), a v ceně se nepromítá osvětlení, vytápění místnosti a nemáte s tím starost, jenom krmíte, čistíte hoblinovou podestýlku.
Ony se křepelky roznáší začátkem května (pokud jsou loňské), mladé právě trošku později podle věku a musí se aklimatizovat na ven. Nést vydrží podle počasí-většinou se snáška po půlce září stane zřídkavou a klesá až k nule. Ale jeden kamarád má 4 loňské slepice křepelek a ony mu nesou (neintenzivně, třeba 1-2 vejce) dokonce i teď, viděl jsem na vlastní oči.
No každopádně je možné a bez problémů je venku i zimovat, klidně i více křepelek hodit spolu a víc nahusto, než jsou jinak chovány, aby se víc hřály. Ony jsou to potvory agresivní, ale mně třeba nedělalo problém jednotlivé skupiny dát k sobě, netekla krev, zato v létě to problém byl. Zazimované se krmí směsí zrní, hlavně ta pšenice.
Nezimujte jich moc, není to efektivní, jen základní skupinky. Já jsem například ponechal jen zajímavé mutace a chovné kohoutky.
Chovám spolu skupiny slepic a kohoutka, a to i u těch na konzumní vejce, mám odděleně mladé (až do prodeje/porážky). Odchovávají se snadno, líhnutí je akorát kratší nuž u kura, dají se odchovávat s kuřaty jiné hrabavé drůbeže, nejsou hloupá, moje vždy hned žerou, pijí a sama chodí k infra-žárovce se ohřívat podle potřeby. Na krmení se osvědčila směs pro brojlery s antikokcidikem, později směs K2 (kuřecí), celé zrno pšenice. V létě je dávám ven okolo 10 dnů, zahřívají se večer v rohu králíkárny, podle chování kuřat mám vysledované, že jim je akorát (nekřičí, štěbetají).