Dobrý den.
Vím, že to tu už bylo mockrát, ale potřeboval bych poradit, kterou kvalitní líheň plně automatickou pořídit. Stačila by mi na 30 vajíček +-. Nikdy jsem, líheň neměl, tak nevím, co si o tom myslet, protože každý má jiné názory. Klidně si připlatím za kvalitu, hlavně aby se vylíhlo, co nejvíce potomstva. Nevím, jestli ''těm křápům'' za 4000 Kč se dá věřit. Nechci mít strach, že vajíčka uvařím nebo zastudím atd. Tak se tedy táži, jestli mohu mít jistotu, že se o danou líheň nemusím tolik starat.
Předem děkuji za odpovědi, rád je ocením. A doufám, že něco vyberu
O téhle líhni jsem dřív taky uvažoval, jenže nedávno jsem četl, že líheň nemá vlhkost jakou by mela mít, na hrabavou drůbež by měla stačit jedna nádobka vody. A já četl že to musí lít do obou, aby byla vlhkost +- 60 a na vodní musí dávat mokry hadr nebo houbičku. Tak nevím co si mám myslet.
ano tomu rozumím, kdyby to byla moje druhá nebo několikátá líheň tak bych si to uhlídal, ale jak to je moje první tak z toho mám trochu strach, abych je neuvařil. Proto se ptám jestli když bych si koupil brinsea tak jestli bych nemusel praktikovat ty hadříky mokrý atd. aby to bylo pro mě co nejjednodušší.
Tak už jste se rozhodnul? Myslim,že vam tu opravdu zkušení chovatelé nabizeji osvědčené a spolehlive líhně,staci se podivat na parametry a zakoupit..kdybych kupovala mensi lihen,tak si určitě necham poradit..obsluhy bych se nebála,kazda lihen má podrobny navod k použití..tak s chuti do toho😀
Líhnout se dá téměř ve všem, pokud je stabilní teplota v místnosti, třeba i v dřevěnné kravici s několika žárovkami zapojenými vedle sebe, slušným termostatem a vlkoměrem. V takovýchto pomínkách dokáže líhnout zkušený líhňař s dostatkem času pro sledování a ruční otáčení. Já si někdy v 70. létech minulého století vyrobil líheň (kostka o straně cca 1m), využil regulaci z velkých líhní BIOS a ventilátor. Fungovala skvěle s ručním obracením vajec s max. kapacitou cca 300 vajec. To jsem měl plemenný chov Pl žíh a o kuřata byl velký zájem. Před cca 6 roky jsem si pořídil malé R comky na 20 vajec s plnou automatikou a je to paráda bez obsluhy. Nasadím vejce nastavím teplotu a vlhkost, do sklenice napustím vodu, hadičkou si malé čerpadélko reguluje vlhkost v líhni a až do 18 dne mohu "odjet na dovolenou". 18. den přenastavím na dolíheň a čekám a vybírám kuřátka. Zkušenější líhňař s minimálním nákladem, ručním otáčením vajec v místnosti s pokojovou teplotou, si vystačí s levnými líhněmi (např. CLEO). Jak říkám, za komfort se platí...
Dobrý den, začínala jsem s lihní cleo, lihnu, jak psal pan předemnou v kuchyni při pokojové teplotě a na židli, aby nebyla na zemi. Zakoupila jsem teploměr s vlhkomerem kterým kontroluji teplotu uvnitř lihně. Vylihla jsem si kuřata, kachňata, housata a mohu říct, že je perfektní. Vlhkost se ubrzuje také dobré a od 10 dne jsem vejce rosila octem s vodou.
Také se přidám😁..moje prvni lihen stará ,dost poničena Bios O9 na + - 100 slepicich vajec nebo 50'husich..lihla jsem hodne husy ..lihen nemela žádný navod na pouziti,tak jsem studovala vsechny knihy o lihnuti,moc mi pomohla kniha Domaci chov zvířat od Jiriho Havlina a kol..zakoupila jsem teplpmery,lékařské,vlhkost jsem resila mokrym hadrem pod rostem..bez vlhkomeru..😁housatka se lihla krásně..stále tuto lihen používám.novou uz mam nekolik let,Covattuto 162,automat,jednoducha na ovládání,čištění,umístění vanicek s vodou..kdyz si ji par dni nevsimnu,nic se neděje..spolehlivá
viu
napsal(a):
cleo
Pracuji převážně doma, natáhnu si budík a pootocim ;)
Lihen bude záloha pro wyandotky, kdyby se jim nechtělo kvokat.
Cleo neni vubec spatna, mam cleo 5 a lihnivost v ni mam pres 90%. Pri manualnim otaceni tam vleze i vice vajec, casu to zabere par minut denne a pri otaceni se vejce ochladi. Navic se mi osvedcilo dat do ni o cca 10 vajec navic, naskladat je po obvodu na prvni vrstvu vajec, po tydnu po prosviceni vyradim neoplodnena a pak to vyjde ze je rost pekne plnej.