Vážení chovatelé, poslední zkušenosti s krmivem Energys mě donutila napsat toto vlákno. V našem městě totiž tato firma koupila prodejnu chovatelských potřeb a zrušili původní sortiment kvalitních míchaných směsi bez GMO dle starých norem, které kupříkladu naleznete v knize Domácí chov zvířat od Havlína a kolektivu. Navíc tyto krmiva byli vyráběny ze surovin pěstovaných v našem přímém okolí. Tudíž se jedná o regionální produkt, který chce majitel fa.Energys vytlačit nákupem 2 prodejen chovatelských potřeb. Naštěstí si tato firma nenechala přebrat prodejnu pro chovatele a zahrádkáře v Jablonném v Podještědí, kterou zakoupili a kdokoliv si tam může pro původní krmiva zajet. Víte, já tu rozhodně nechci nějaké firmě dělat reklamu ale zastávám ten názor, že krmivo dle starých norem vzniklo svým složením na výzkumném pracovišti, kde brali v potaz především potřeby zvířete jako takového. Nikoliv zisk a výroba krmiva z co nejlevnějších surovin, mnohdy odpadového typu.
A nyní jsme u jádru problemu s krmivy Energys. Klasická K1 je desetiletími ověřené krmivo, které vzniklo ve výzkumném ústavu na základě zkušeností celé ČSR. V sypké podobě umožňuje vylepšení krmne směsi o různé složky. Takzvané přilepšení. Energys je výhradně granulované. A s granulemi toho moc nenaděláte. Když je zvlhcite, začnou se lepit a výsledná hmota už kuřata neláká vůbec.
Do sypké K1 přidám kyselé mléko, strouhanou mrkev nebo kopřivy a kuřata se za 30min spokojeně usadí a tráví, ani nepipnou. Už na první pohled je vidět, že moc chutnalo, protože mají narvana volátka a krmítko je prázdné. Oproti tomu granule Energys jsou hotová katastrofa. Míchanici z toho nepřipravim a v suché podobě mi kolem toho kuřátka litali, byli neklidné a stále pipaly. Samozřejmě si z hladu vezmou něco granulí vždy ale jejich volátka nejsou nikdy plná. Zkouším Energys již 3tydnem u kuřat stejného stáří, která jsem si vylíhl. A dnes je už beru spíš jako náhražku, podobně jako u psů i koček, když člověk nemá čas udělat něco lepšího, abych se jich vyloženě zbavil. Polovina těch granulí skončí v podestýlce jak se v tom kuřátka neustále přehrabují, místo aby normálně žrali. Hlavně mi bylo líto ty granule vyhodit, když už jsem udělal tu chybu a zakoupil je. Používám klasické plechové žlabove krmítko. Když toto krmítko naplnim granulemi, vždy na dně zbydou. Pokud použiji klasickou K1, naleznu krmítko vždy úplně prázdné i když jim nasypu jen samotnou sypkou směs. Kuřata si lihnu již 10rokem, vždy jsem používal směs K1 bez GMO od místního výrobce a kuře Maransky mělo vždy na 3 týdnech 200gramu. Po zkrmení mini granulátu Energys mají jen 150. Kuřata jsou na první pohled hubenější, než mívám. Jen oproti K1 jsou více opeřené. A to nemluvím ani o GMO. Kdokoliv vyhledává krmiva bez GMO, určitě ví, jaký je v tom rozdíl. Nepoužívám GMO krmiva ani u psů a koček. Závěrem by mě zajimali podobné zkušenosti chovatelů s krmivy Energys, kteří si líhnou sami. Zatím jsem totiž vždy zaznamenal pozitivní zkušenost jen od majitele hybridů. A vy co jste zklamání jako já, nevěste hlavu a zajedte si do chovatelských potřeb v Jablonném v Podještědí. Jedině tam na Liberecku seženete kvalitní krmivo místní produkce bez GMO. Nemá sice líbivý obal, tisíce reklam na internetu, bali to do obyčejných hnědých papírových pytlů ale kvalita stojí za to. Klasický špekáček si také určitě dáte raději dle staré normy, tak dejme i zvířatům poctivé krmení.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zajímavé zjištění. No já krmím letos poprvé Energys kuře mini. Líhnul jsem Vlašky, Hempšírky a měl jsem koupené kuřice ISA Brown jako 1 denní. Jak již psáno letos poprvé jsem krmil touto směsí. Kuřata jí dostávala od počátku nic jiného neznali. A žerou jí dobře. Víc jak dobře nestíhám doplňovat. Nicméně taky pozoruji lepší opeření ale menší růst jsem nezaznamenal. Ano vlhčit jdou blbě. A tak jsem od toho opustil a když dávám syrovátku nebo kyšku míchám to do šrotu nebo vločkované pšenice. Taky nesu ten přechod na z K1 na kuře mini hůře než samotná kuřata. Co jsem znal K1 já, tak byla vždy s lékem. V téhle léky nejsou ale zatím je vše Ok. Ale hlídám to .
Letos jsem jinou nesehanl. Byla jen K1 od Sehnoutka /bez léčiv/ nebo Velas s léčivem ale bez data výroby a spotřeby tu jsem odmítnul koupit. A tak jsem vzal hold Kuř mini, proože lepší než nic. A jelikož to kuřata žrala , tak jsem v tom pokračoval. Vozí mi to Zoo Shop Archa a postupně jsem přešel u všeho na Energys.
Ja roky krmim len minigranulky K1 či už pod Energys, alebo Versele laga, ktorá ich tiež predsa len začala vyrábať. Práve granulky sú lepšie v tom, že aj keď niečo vypadne mimo krmítko, tak to kuriatka nájdu a zdzobnú. Toto sa nedá povedať o rozsypanej zmeske K1, ktorou práve kurence plytvali. Podobne aj dospelej hydine dávam radšej granule ako šrot a straty sú minimalizované.
peter z bratislavy
napsal(a):
Ja roky krmim len minigranulky K1 či už pod Energys, alebo Versele laga, ktorá ich tiež predsa len začala vyrábať. Práve granulky sú lepšie v tom, že aj keď niečo vypadne mimo krmítko, tak to kuriatka nájdu a zdzobnú. Toto sa nedá povedať o rozsypanej zmeske K1, ktorou práve kurence plytvali. Podobne aj dospelej hydine dávam radšej granule ako šrot a straty sú minimalizované.
Víte, chovám drůbež více jak 10let a ještě se mi nestalo, aby mi navlhčenou K1 kyselým mlékem roztahali po celé odchovne. Naopak ji ihned pozřou. K1 je přesně to, co potřebují kuřata v daném věku. U výrobců jako Energys je dané složení dost diskutabilní. Podobně jako u granulí pro psi atd. Každý výrobce si tvrdí něco jiného a odvolává se na články, které si v magazínech v mnoha případech zaplatili sami. Pokud si totiž objednáte PR agenturu, namrskaji článků i příspěvků v diskuzích mraky, jen aby podpořili daný výrobek. Mimochodem, pokud je něco kvalitní, nepotřebuje to reklamu. Po měsíci přecházím na srotovou směs od místního farmáře, který prodává 50kg za 300kc. Do této směsi už přidávám jen mléko, mrkev, brambory, kvasnice a každý druhý den vitamíny. Na tom zůstanou až do konce života. Ona i ta kráva má raději trávu, než granule. Granule používají hlavně v komerčních chovech. Pokud podate jen dostatečné množství míchanice, kterou vám sežerou za 30min, nemusíte řešit nějaké ztráty v krmivu. V literatuře pro chovatele je jasně napsáno, kolik g na den stačí dle věku. Granule tam nechávají celé dny. Je dost diskutabilní, jestli je to dobře, protože se kontaminují prachem atd.
Krmíme kuřata granulkami mini cca 5-8 let a v pohodě. Každopádně směs pro kuřata sypká a granule pro kuřata mají úplně stejné složení, či-li stejně směs , akorát udělané mini granulky . Pytel granulátu o cca 10 kč dražší.Dříve , před cca 20 a více lety jsem si míchal směsi sám , dnes kvalita od De heus výborná. Pokud vám nechtějí granule, tak vezměte obyčejnou prázdnou půllitrovou sklenici a granulky podrtit...
Sto lidí, sto názorů, za mě kvalita super.....
Kurata krmime výhradně směsí K1 od Energys,kuřata mi minigranulky dobře zobou a rostou pred očima..ničím směs neobohacuji, ani nezvlhcuji..myslím,že směs obsahuje všechno,co k růstu potřebují..větším kuratum dáváme granule, přibližně podle doporučení výrobce..větší granule kuřata take přijímají bez problémů a ztráty krmeni jsou minimalni oproti směsi šrotovane..od Energys kupuji také granule kralikum i kozám, protože jiné nežerou😁😁

Já to mám podobně, hedvábky granule neberou, ani kuřata tranulovanou K1, takže zatím musím zůstat u Babišovo K1 z Milína za humny. Zkoušel jsem sypkou od Kvídery, ale je hodně jemná a hodně se jí znehodnotí, z milínského PRONu je hrubší, i pro slepice, ztráty nejsou takové. Takže ještě hledám něco vhodného nebabišovského

honzapm
napsal(a):
A kdeže je ten Milín? To zní zajímavě.
To by Vlašky měly vyzkoušet...
No, z gaučíku nedohledno mapy.cz?
A to vám kuřata ochotně přejdou z Mifumy na Energys?
Tak to mé Vlašky by klidně tři dny řvaly a Energys do huby nedaly.
A buďto bych dřív zešílel nebo ohluchl, ale Energys je fuj.
Navíc od prvního dne jsou ty drcené granule moc velké.
A abych to drtil někde v hmoždíři, tak to ani náhodou.
Nejvíce nám chutná Fink Nezvěstice, a hlavně se dá sehnat normálně.
Což se o Mifumě říct nedá.
Neříkám, že jí mají mít v naší ulici, ale celkově ta její sehnatelnost
je na Karlovarsku horší, že.
Naštěstí máme toho Finka Nezvěstice, a ten nám chutná moc.
Nic nikam nehrabeme a papáme ho komplet.
Výrobců krmných směsí po republice je celá řada. Vyzkoušel jsem více výrobců, nechal si dovést i dojížděl na vetší vzdálenost a porovnával. Pro mne je nejlepší Sehnout a synové, neboť je nakoupím téměř u domu a jakýkoliv kvalitativní rozdíl jsem při porovnávání nezjistil. A to jak u směsí pro odchovy, tak pro nosnice. A to platí i u křepelek. Důležité je, podle mne, odebírat ze stejného zdroje a stejného výrobce.
Letos jsme Energysem krmili naposledy... na zkoušku jsme vzali krmivo + emanox od Biokronu Blučina a kuřata ho opravdu přijímají s mnohem větší chutí .
http://www.biokron.cz/
Včera jsem udělal test. Do jedné misky Energys a do druhé směs K1 zvlhcenou kyselým mlékem + strouhaná mrkev. Po 24 h jsou geneticky modifikované granule netknuté a miska s K úplně prázdná. 3tydenni i 6tydenni kuřata řvou hlady, takže Energys vyhazují na hnůj a dopřeju jim to co mají rádi. Někdo tu psal, že sypká K je stejná jako Energys mini. No pokud si složení přečtete pořádně, zjistíte, že ani náhodou. V sypkém K z Zemědělské komodity Nové Město nad Metují není za prvé geneticky modifikovaná soja, což zvířata poznají, pokud mají na výběr a za druhé je směs K určena výhradně pro odchov kuřat nosného typu. Pro masný typ je směs BR. Nic mezi tím neexistuje! Výrobce Energys ale uvádí, že je směs jak pro nosná, tak i brojlerová kuřata. Což je do očí bijící nesmysl. Nebudu zde rozepisovat jednotlivé rozdíly. Ty si může každý přečíst v odborných publikacích pro chovatele. Tam naleznete i jednotlivé gramáže. Spousta chovatelů ani neví, že kuřata místo vody mají dostávat až do myslím 5 týdnu jen kyselé nízkotučné mléko. Dle starých norem se do takových směsi přidávalo i sušené mléko. A krmná dávka má obsahovat maximálně 75% této směsi, zbytek je mrkev, kopřivy atd. Takže už u vzniku krmných směsí nebyli nikdy určeny na 100% krmné dávky. To je jako by jste jedli každý den jen suchary, brr. A pokud chci, aby výsledný produkt byl skutečné domácí vajíčko, tak nebudu krmit slepice s granulatem s geneticky upravených plodin vyrobeným z průmyslových odpadů. Kupříkladu v Rusku si výrobce Energys ani neskytne, protože jejích zákony vyloženě zakazují použití geneticky upravených plodin. To si můžete kupovat vajíčka rovnou v krámu a vyjde to na stejno. Dodnes se vedou spory, jestli tato genetická manipulace nepřechází do mléka, masa nebo vajec a jestli následně nemodifikuje i každého z nás. On i ten výskyt rakoviny není ze vzduchu ale převážně z jídla, které si každý dopřává. Přeji všem pěkný den.

Marco07
napsal(a):
Včera jsem udělal test. Do jedné misky Energys a do druhé směs K1 zvlhcenou kyselým mlékem + strouhaná mrkev. Po 24 h jsou geneticky modifikované granule netknuté a miska s K úplně prázdná. 3tydenni i 6tydenni kuřata řvou hlady, takže Energys vyhazují na hnůj a dopřeju jim to co mají rádi. Někdo tu psal, že sypká K je stejná jako Energys mini. No pokud si složení přečtete pořádně, zjistíte, že ani náhodou. V sypkém K z Zemědělské komodity Nové Město nad Metují není za prvé geneticky modifikovaná soja, což zvířata poznají, pokud mají na výběr a za druhé je směs K určena výhradně pro odchov kuřat nosného typu. Pro masný typ je směs BR. Nic mezi tím neexistuje! Výrobce Energys ale uvádí, že je směs jak pro nosná, tak i brojlerová kuřata. Což je do očí bijící nesmysl. Nebudu zde rozepisovat jednotlivé rozdíly. Ty si může každý přečíst v odborných publikacích pro chovatele. Tam naleznete i jednotlivé gramáže. Spousta chovatelů ani neví, že kuřata místo vody mají dostávat až do myslím 5 týdnu jen kyselé nízkotučné mléko. Dle starých norem se do takových směsi přidávalo i sušené mléko. A krmná dávka má obsahovat maximálně 75% této směsi, zbytek je mrkev, kopřivy atd. Takže už u vzniku krmných směsí nebyli nikdy určeny na 100% krmné dávky. To je jako by jste jedli každý den jen suchary, brr. A pokud chci, aby výsledný produkt byl skutečné domácí vajíčko, tak nebudu krmit slepice s granulatem s geneticky upravených plodin vyrobeným z průmyslových odpadů. Kupříkladu v Rusku si výrobce Energys ani neskytne, protože jejích zákony vyloženě zakazují použití geneticky upravených plodin. To si můžete kupovat vajíčka rovnou v krámu a vyjde to na stejno. Dodnes se vedou spory, jestli tato genetická manipulace nepřechází do mléka, masa nebo vajec a jestli následně nemodifikuje i každého z nás. On i ten výskyt rakoviny není ze vzduchu ale převážně z jídla, které si každý dopřává. Přeji všem pěkný den.
No nevím ale když ještě vyráběla ZZN Teplice VKS Bohosudov( než jí koupil pan Babiš a nechal zavřít.), tak ty vyráběli klasickou K1 sypkou s přídavkem léku proti kocidioze. A taky tam měly napsáno , že se jedná o krmnou směs pro odchov kuřat nosného A MASNÉHO typu. Jeslti tím byl myšlen brojlér nebo třeba jen polotěžká a těžká plemena netuším. Ale taky mě to zaráželo. Ale škoda , že už nevyrábí měli kvalitní směsi.

PetrPB
napsal(a):
Původně jsem se nechtěl do této diskuse vměšovat. Ale na mě Energys nepůsobí důvěryhodně. Stačí si přečíst jaká Ečka obsahuje, léčiva a GMO.
Pokud si chci doma vyrábět Bio kvalitu, Energysem krmit nebudu...
Toť můj přístup, nikomu ho nevnucuji
100 lidí , 100 názorů. Já třeba nemám rád krmení od fa. Sehnoutek a synové. Jinému zase vyhovuje. Taky to nikomu nenutím. Ale je zajímavé si pročist názory ostatních kolegů a třeba se i přiučit. Nebo taky ne a utvrdit se ve svém názoru. Každému co je libo.
napsal(a):
100 lidí , 100 názorů. Já třeba nemám rád krmení od fa. Sehnoutek a synové. Jinému zase vyhovuje. Taky to nikomu nenutím. Ale je zajímavé si pročist názory ostatních kolegů a třeba se i přiučit. Nebo taky ne a utvrdit se ve svém názoru. Každému co je libo.
No tak Sehnoutek je ještě horší. Vycházím ze složení... Opět můj názor.

Tak dostupnost je asi také velké kriterium. A pokud bych chtěl krmnou směs v bio kvalitě tak upřijmně nevím kde bych jí zde na Ústecku sháněl.
napsal(a):
Tak dostupnost je asi také velké kriterium. A pokud bych chtěl krmnou směs v bio kvalitě tak upřijmně nevím kde bych jí zde na Ústecku sháněl.
A na to právě velkovýrobci sází...
Já měl to štěstí, že jsem našel to co jsem chtěl 5 km od baráku. Uff

PetrPB
napsal(a):
A na to právě velkovýrobci sází...
Já měl to štěstí, že jsem našel to co jsem chtěl 5 km od baráku. Uff
Tak to máte dobré. A čim krmíte Vy, pikud to není tajné?!

Vypadá to velice zajimavě.
Před pár lety jsme koupili kuřátka nosných plemen z dost známé líhně
a majitel nám radil, ať kuřátkům koupíme BR1 místo K1,protože BR1
obsahuje léčiva proti kokcidióze, na rozdíl od K1, protože kuřata nejsou
vakcinovaná.
Líhneme si od té doby kuřata sami a na můj dotaz u prodejce Energysu,
že požaduji pro kuřátka směs s léčivem proti kokcidióze mi bylo zděleno,
že pro malochovatele směsi neobsahují přímo léky, ale komponenty z
bylin které působí preventivně proti kokcidióze. Tak stejně např i u granulí
pro králíky. Tak že bez ochanných lhůt
Tehdy mi bylo řečeno, že K1 je pro velkochovy pro vakcinovaná kuřátka.
Směs BR1 pro velkochovy léky proti kokcidióze obsahuje, protože se
brojleři nevakcinují. Násleující BR 2 pro brojlery pro velkochovy obsahovala
a jistě i v dnešní době obsahuje něco, co potlačuje vývin pohlavních
orgánů čímž se zychluje růst. Jak je to pro malochovy jsem nepátrala.
Nevykrmuju si brojlery.
Letos mám pro kuřátka směs sypkou od jiného nejmenovaného výrobce
a aniž bych chtěla někomu stranit, a dělat někomu reklamu, přikláním se
k tomu, že od Energysu to bylo lepší.
Na můj dotaz ohledně léčiva ve směsi proti kokcidióze u jiného výrobce
mi bylo zděleno totéž, jako u Energysu.
No a pokud jde ve směsích o náhražku bílkoviny dřívějších masokostních
mouček GMO sójou, kukuřicí, tak se domnívám, že takových výrobců
krmných směsí pro jakoukoliv kategorii zvířat je hodně hodně málo,
pokud existují, kteří by ji nepoužívali. Dnes při všem ve výrobě rozhoduje
cena vstupů a zisk.
Dovolím si pridať reakciu, kedysi dávno som kŕmil BR1 Energys malé brojlerové kurčatá a rástli podľa tabuliek Ross 308. Momentálne Energys už roky nekŕmim, robím si vlastné krmivo bez GMO pre všetky druhy hydiny (kuriatka, brojlery, nosnice, prepelice, morky, pštrosy...)+prasce.
1. Prečo sa malým kuriatkam krmia drvené granule, zdroj:
https://www.dekalb-poultry.com/documents/261/HGL_nutrition_management_guide_L7121-2.pdf
strana 5, drvené granule vs sypká zmes hmotnosť kuričky 1016gr vs 984gr
-lebo drvených granúl prijme malé kuriatko viac a dosiahne vyššiu hmotnosť na daný vek, čo je pri včasnom vývoji žiadúce.
2. skúste dať starým nosniciam suchú zmes vs navlhčené akékoľvek krmivo, kým nezožerú navlhčené, tak sa zmesky ani nedotknú... Drvené granulky K1, BR1 sú určené ako jediné krmivo, ak kuriatka naučíte na vlhkú zmes, tak sa granúl potom nedotknú... Ak Vám dajú na výber panenku, potom už buřty jesť nebudete...
3. som prekvapený, ČR bola a je oproti SR popredu pár rokov, ale na Slovensku už pomaly všetci prešli na nonGMO krmivá, mlieko od kráv kŕmených GMO už od Vás nekúpia...
laying hen
napsal(a):
Dovolím si pridať reakciu, kedysi dávno som kŕmil BR1 Energys malé brojlerové kurčatá a rástli podľa tabuliek Ross 308. Momentálne Energys už roky nekŕmim, robím si vlastné krmivo bez GMO pre všetky druhy hydiny (kuriatka, brojlery, nosnice, prepelice, morky, pštrosy...)+prasce.
1. Prečo sa malým kuriatkam krmia drvené granule, zdroj:
https://www.dekalb-poultry.com/documents/261/HGL_nutrition_management_guide_L7121-2.pdf
strana 5, drvené granule vs sypká zmes hmotnosť kuričky 1016gr vs 984gr
-lebo drvených granúl prijme malé kuriatko viac a dosiahne vyššiu hmotnosť na daný vek, čo je pri včasnom vývoji žiadúce.
2. skúste dať starým nosniciam suchú zmes vs navlhčené akékoľvek krmivo, kým nezožerú navlhčené, tak sa zmesky ani nedotknú... Drvené granulky K1, BR1 sú určené ako jediné krmivo, ak kuriatka naučíte na vlhkú zmes, tak sa granúl potom nedotknú... Ak Vám dajú na výber panenku, potom už buřty jesť nebudete...
3. som prekvapený, ČR bola a je oproti SR popredu pár rokov, ale na Slovensku už pomaly všetci prešli na nonGMO krmivá, mlieko od kráv kŕmených GMO už od Vás nekúpia...
ad 3) to je stejné v ČR, syrové mléko mlékárna nevykoupí, pokud není certifikováno non-GMO. Proto jedou Pohledští Dvořáci kompletně non-GMO, včetně směsí K, BR, N, ...
honzapm
napsal(a):
Pokud by směs obsahovala preventivní byliny, pak by tam byly uvedeny.
A ty má uvedeny jen Mifuma a Dvořáci, z těch známějších.
Energys páchne pivovarskými výlisky a sójou.
Mifuma voní dobromyslí a šantou.
Kukuřice není náhrada živočišné bílkoviny.
Že kukuřice není náhražka bílkoviny, to vím ku podivu i já, :-) zmínila jsem
ji v souvislosti s GMO, která také bývá součástí krmiv jako GMO soja a
někomu to vadí.
Ohledně ochrany proti kokcidióze, jsem byla informována tak, že směs BR1
obsahuje koncentrované výtažky z bylin, které brzdí rozvoj kokcidiózy, ne
byliny jako takové. Ale jistě se najdou výrobci, kteří to dávají i do K1,
případně i dalších.
Tyto bylinné výtažky podle vyjádření výživáře z Fides-Agro se dávají
i do ČOTpro telata. Každá míchárna musí holt dělat výrobky dobré
a tím prodejné. Je to boj.
Každý si to složení musí u svého prodejce zjistit.
holis
napsal(a):
Proč vám tak moc vadí GMO? Já na tom nevidím jediný problém.
Cokoliv je geneticky člověkem upraveno, nemusí (z dlouhodobého hlediska) být dobře. Dopady genetické manipulace se mohou projevit hódně(z pohledu lidského života) dlouho a to i nenávratým poškozením něčeho. Třeba reprodukce a to i v potravinovém řetězci. A navíc, některá ta osiva jsou chráněná patentem, takže jde vlastně o vytváření monopolu nadnárodních společností s nečitelnou vlastnickou strukturou. A některé plodiny jsou již dnes upravovány tak, aby další reprodukced ze semen nebyla možná a bylo nakupovat osivo u výhradního prodejce.A celou tu snahu si můžete sám domyslet a nebo nedomyslet, k čemu to má sloužit.
Kokcidiózu nemusíte řešit, pokud pridavate do krmné směsi kyselé nízkotučné mléko. Takže příměsi proti této nemoci nejsou v krmivu ani potřeba. A pokud se vám zdá za litr třeba kefíru dávat 20kc hodně, kupte ho jen napoprvé a pak vždy dejte do láhve s nízkotučnym mlékem slitek z již upotřebené láhve od kefíru. Tím naockujete mléčnými kulturami mléko a dle teploty nejpozději za 48h, máte krásne husté nové kyselé mléko za pár kaček. Můžete použít i pasterovane z tetra packu ale vždy ho musíte naočkovat slitkem z předchozí láhve. Timto způsobem si můžete připravit i kefír pro sebe s jakéhokoliv mléka, meze se nekladou😁
holis
napsal(a):
Ale přeci GM rostliny se v přírodě běžně vyskytují. Prokázal někdy někdo, že je takováto plodina pro živočicha nezdravá? Že jde o byznys to chápu. Ale nevidím na tom nic nezdravého.
Nemluvím o zdravotní závadnosti (podle současných norem), ale o možném dopadu, třeba i na člověka, v potravním řetězci. Příkladem jsou antikoncepční prostředky, které a to prokazatelně, zapřičinili v mořích sterilitu velkého procenta samců u některých druhů ryb. A antikoncepce se užívá cca 50 let...Je třeba "vzpomínat" na budoucnost. Ale skutečně, by to byla debata bez konce. Takže, každý ať jedná podle svých možností, poznatků a přesvědčení.
jo012810
napsal(a):
Nemluvím o zdravotní závadnosti (podle současných norem), ale o možném dopadu, třeba i na člověka, v potravním řetězci. Příkladem jsou antikoncepční prostředky, které a to prokazatelně, zapřičinili v mořích sterilitu velkého procenta samců u některých druhů ryb. A antikoncepce se užívá cca 50 let...Je třeba "vzpomínat" na budoucnost. Ale skutečně, by to byla debata bez konce. Takže, každý ať jedná podle svých možností, poznatků a přesvědčení.
Dobře napsané, každý na to máme jiný názor a přesto se nenapadáme, neurážíme. Takhle by to tu melo být vždy. Ať se všem daří, ať s, nebo bez GMO :-)
Dnes som kúpila sypkú zmes K 1 , mala som v pláne kŕmiť ňou 1. týždeň a potom prejsť na granulovanú Energys. Podľa štítku je určená pre kurčatá od 1 do 6 týždňov ľahkých nosivých plemien.
Akostné znaky : . 150 g dusikatých látok v 1 kg KK . Na to som prišla až doma . Asi si nákup zopakujem a granulky od Energys prvý týždeň podrvím . S týmito poteším sliepky.
Už 19 % u Energys sa mi videlo málo, ale toto
jo012810
napsal(a):
Tady je chyba v informovanosti. Kolikrát mi připadá, že se agenti Ruska a Číny hledají jen, aby odpoutali od vlastních problémů. Čističky odpadů totiž antikoncepci neumí odstranit a tak máme již mnoho řek, kam musí rybářský svaz vysazovat ryby každý rok uměle. Řeky jsou sice na oko krásné ale v podstatě mrtvé. Nic se v nich neumí rozmnožit samo. Mám kousek od svého domu kupříkladu Nisu a každý rok tu kecám s chlapy, když přijedou doplnit stav ryb. Poprvé jsem tuto informaci slyšel vlastně od nich. Takže přímo z rybářského svazu. Do té doby jsem bláhově věřil, že je vše lepší, než kdy předtím ale není. Jakákoliv řeka, kam ústí čističky odpadních vod, je mrtvá a samozřejmě i ty řeky, do kterých se vlévá, konče mořem. Však většina mořských ryb na pultech je z chovných farem. Z volného odchytu je minimum. A kvalita takových ryb je na delší diskuzi, protože jsou opět uměle krmeny odpadem. Potravní řetězec je neúprosný, vždy to skončí v našem žaludku.
cipis
napsal(a):
Dnes som kúpila sypkú zmes K 1 , mala som v pláne kŕmiť ňou 1. týždeň a potom prejsť na granulovanú Energys. Podľa štítku je určená pre kurčatá od 1 do 6 týždňov ľahkých nosivých plemien.
Akostné znaky : . 150 g dusikatých látok v 1 kg KK . Na to som prišla až doma . Asi si nákup zopakujem a granulky od Energys prvý týždeň podrvím . S týmito poteším sliepky.
Já myslím, že jste s nákupem sypkého K udělala dobře. Mezi dusíkaté látky patří i bílkoviny s podílem 16% dusíkatých látek. Dusíkaté látky jsou všechny látky obsažené v krmivech, které v molekule obsahují dusík. Takže dusíkaté látky naleznete i v obilovinách.
holis
napsal(a):
Ale přeci GM rostliny se v přírodě běžně vyskytují. Prokázal někdy někdo, že je takováto plodina pro živočicha nezdravá? Že jde o byznys to chápu. Ale nevidím na tom nic nezdravého.
Víte tohle je na delší povídání ale uvedu jen příkladem Dány. V Dánsku je GMO zakázaná. Naopak pěstují odrůdy stovky let staré a výsledek je kupříkladu ten, že pokud je dnes jakýkoliv pár neplodný a požádá o umělé oplodnění, máte cca 80% jistotu, že budete mít doma malého vikinga. Danove mají v 1ml ejakulátu nejvíc spermií z celé Evropy. My v průměru máme o 70% méně. Další věc o které se nemluví ale jakmile vás neplodnost potká, dostanete tyto informace přímo od specialisty. Bylo to před 30lety lepší ale normy byli z hlediska ekonomiky prý přítěží a tak se nahradili nevídaným nárůstem chemie v naší stravě. Já si myslím, že se doktor Mengele v hrobě mlátí smíchy, protože obsah spermií u našince dlouhodobě klesá. Zisky korporací jsou totiž důležitější než nějaký Čech. Kdyby tyto informace byli na každém rohu, tak by jste přece nekoupil, to co potřebují prodat😁 V mém sousedství je farmář, který dělá i drůbež nebo býky na maso. Věřte, že většina jeho klientů, kteří přijíždí i ze 100km vzdálené Prahy, jsou právě ti doktoři a specialisté, kteří ty informace mají a tudíž shání něco poctivě krmeneho bez chemie a GMO. To mluví samo za sebe. Já dělám bio med a také prodávám polovinu personálu do nemocnic. A za vejce bez GMO mi rvou ruce. Jeden chirurg z pohotovosti se i přijel podívat, čím krmím. Jestli nekecám 😁

PetrPB
napsal(a):
Na Energysu je uveden "obsah popela xy%" Co to znamená?
Popel je termín z analýzy krmiv. Když dostane laboratoř vzorek krmiva, nejdřív měří sušinu, pak měří hrubé dusíkaté látky, pak extrahuje tuk a bla bla bla a nakonec vezme ten vzorek a spálí ho. Výsledkem je to, co ve vzorku nehoří, tzn. minerální látky, neboli popel.
Fakt to není tak, že by výrobci do žrádla museli přidávat popel z kamen nebo tak. Popel je v každým jídle. Jsou to prostě nespalitelné zbytky, minerály.
Nevím co má společné Rusko nebo Čína s neplodností ale nějaká antikoncepce v řekách určitě nemá takový vliv na plodnost ryb a to za tak krátkou dobu co je u nás na trhu. Pokud jde o ryby, tak důvod úbytku ryb je někde jinde a mnohem dřív. Začalo to melioracemi, narovnávání meandrů potoků, říček i řek a ryba se nemá kde uržet. Používání umělých hnojiv a pesticidů, nejhorší ksindl DDT, který v půdě přetrvává do dnes. Ne jenom města, ale i vesnice se odkanalizovali a i když se postavily čističky tak ty neodstranily fosfáty z pracích prášků kde i v nejmenší vesničce má většina rodin automatickou pračku nebo myčku nádobí. Ovzduší je plné polétavého popílku, oxidu uhelnatého a sýry. Další a další věci, jako různé postřiky . Takže ani ten ekologický zemědělec nemůže mít 100% bio kvalitu. Názor může mít každý člověk svůj. Pokud ho ale chce prosazovat měl by se zaměřit i na jiné aspekty vlivů na přírodu. Také nelze říci, že za to může ten či onen národ či stát. Můžeme za to všichni a všichni se na tom podílíme svým stylem života. Už jenom to jak píšete, že si pan doktor z Prahy jede autem 100 km pro maso v BIO kvalitě jak zatíží přírodu. Podle mne je to jenom takový módní trend, protože na to mám tak si to koupím třeba i 4 krát dráž, přitom ani nepozná ten rozdíl. Nechci nikoho prudit, jsou to ale fakta. Proto si doma držím slepice a králíky abych měl alespoň něco potravin svých.
horal
napsal(a):
Nevím co má společné Rusko nebo Čína s neplodností ale nějaká antikoncepce v řekách určitě nemá takový vliv na plodnost ryb a to za tak krátkou dobu co je u nás na trhu. Pokud jde o ryby, tak důvod úbytku ryb je někde jinde a mnohem dřív. Začalo to melioracemi, narovnávání meandrů potoků, říček i řek a ryba se nemá kde uržet. Používání umělých hnojiv a pesticidů, nejhorší ksindl DDT, který v půdě přetrvává do dnes. Ne jenom města, ale i vesnice se odkanalizovali a i když se postavily čističky tak ty neodstranily fosfáty z pracích prášků kde i v nejmenší vesničce má většina rodin automatickou pračku nebo myčku nádobí. Ovzduší je plné polétavého popílku, oxidu uhelnatého a sýry. Další a další věci, jako různé postřiky . Takže ani ten ekologický zemědělec nemůže mít 100% bio kvalitu. Názor může mít každý člověk svůj. Pokud ho ale chce prosazovat měl by se zaměřit i na jiné aspekty vlivů na přírodu. Také nelze říci, že za to může ten či onen národ či stát. Můžeme za to všichni a všichni se na tom podílíme svým stylem života. Už jenom to jak píšete, že si pan doktor z Prahy jede autem 100 km pro maso v BIO kvalitě jak zatíží přírodu. Podle mne je to jenom takový módní trend, protože na to mám tak si to koupím třeba i 4 krát dráž, přitom ani nepozná ten rozdíl. Nechci nikoho prudit, jsou to ale fakta. Proto si doma držím slepice a králíky abych měl alespoň něco potravin svých.
Vy jste rybář? Tyto informace jsou v rybářském svazu totiž běžně dostupné. A Rusko nebo Čína má společné to, že místo řešení negativ antikoncepce a dalších důležitých problémů se řeší marginálie.
Díky Bodlince za vysvětlení. Nemyslel jsem si, že tam sypou popel, jen jsem prostě nevěděl co je tím myšleno.
A k tomu GMO a BIO atd. Trochu z jiného pohledu:
Žijeme v době, kdy jedna civilizace ( ta naše) končí a nová už se rodí. Jinými slovy, jsme v úpadku. V podstatě téměř na dně. A to už se v historii lidstva párkrát stalo a bude se to dít dál.
Když je civilizace na dně, i její morálka a hodnoty jsou na dně. A společnost vedou právě ti nejhorší.
Takže psychopati z korporací, nám vyrobí a namluví cokoliv, jen aby na tom vydělali oni nejvíc. Nic jiného neberou vůbec v potaz!
V době, kdy se začínalo například s očkováním, nebo vyvíjením odolnějších plodin. Tak byl ještě záměr vytvořit kvalitnější produkt, zlepšit imunitu atd. Dnes tomu již tak není. Dnes je záměr rozšířit vliv a zisk korporace! Korporace ovlivňují školství, média, podplácejí kde koho a vytvářejí "vědecké studie" které mají potvrdit to co chtějí. Doporučuji dokument "Ryba smrdí od hlavy"
Taková je realita. Některé může bolet.
Dělejme věci správě a poctivě a ukažme na hajzlíky, případně je kopněme do pr...
To je podstata změny, která přichází
Howgh
Pane Horal, zapomněl jsem dodat, že dnes se používají daleko horší svinstva, jinak by se nemuseli zvednout normy na obsah dusicnanů ve stravě. Tak pro příklad. Dle normy z 1986 bylo pro kojeneckou výživu na bázi zeleniny a ovoce limit 50mg na 1kg. Pak ji zrušili a dnes používáme normu EU což je 200mg. Listová zelenina dle staré normy max 1000mg/kg, dnes super nárůst na 5000mg/kg. U kořenové zeleniny bylo 500mg, dnes bez limitu, u košťálové zeleniny 600, v EU bez limitu, Luskova zel. 300mg, dnes bez limitu. Největší nárůst je u brambor a cibuloviny. Tady máte důkaz, jak se používala chemie tehdy a dnes. Samozřejmě se chemie používala ale jelikož u nás jel chov dobytka na plné obrátky, bylo hnoje mraky a ten se někam musel zapravit. A také zemědělci nepoužívali chemií na podzim, když to díky usinajici přírodě nemá co vstřebat a jede to krásně do spodních vod jako po klouzačce. Dnes čelíme místům, kde neroste už nic, protože hnojili výhradně chemií. A ten farmář, kvůli kterému si Pražáci zajedou není sám, divil by jste se kolik jezdí Pražáků do cca 20km vzdálené farmy v Jitrave. Když zadáte farma Jítrava, mají i e-shop. S oběma farmáři jsem ve styku a ručím vám za to, že nepoužívají ani roundup na plevel. Také pěkné svinstvo zakázané v mnoha státech ale u nás jde do spodních vod už 20let. A to tu ani nebudu rozebírat, jak moc velká poptávka je na neočkovaný dobytek, tudíž neregistrovaný, chovaný na černo. V Praze se prodává takové maso podpultove za dvakrát tolik. Samozřejmě máte pravdu, že je v ovzduší mnoho spadů ale i tak lidi požívající toto maso nemarodi. Já neměl 10 let chřipku a jakýkoliv celostní doktor vás pošle na venkov pro jídlo. Znám několik lidí, kteří se takto dostali bez chemolecby z rakoviny, kdy jim dávali max rok života. Takže věřte, že i z těmi jedy v přírodě, jak tvrdite, se dá udělat daleko lepší maso, než někde v hale pod antibiotiky, sám si doma něco krmítek ale ten doktor na to nemá čas. A co se týče ekologie, že jezdí 100km. Oni si přijedou jednou za čtvrt roku pro maso, které zamrazi. Býci se neporazi každý den. Věřím, že každý musíme věřit něčemu, aby jsme nezesileli ale mnoho států se tomu trendu brání, my ne. Přeji pěkný večer a lepší vyhlídky do budoucna.
Já jsem reagoval pouze na tu potenci ryb. Ostatní je jenom konstatování toho či onoho co my ani naše vlády nezmění ať už tam bude Babiš, Kalousek, Bartoš nebo Fiala. Jsou tady jiní, kteří budou ovládat ekonomiku, politiku, svět. To že si někdo jezdí stovky kilometrů pro potraviny není nějaká výtka, ale úvaha jak za kvalitní potravinu se vyrábí nekvalitní ovzduší. Nejsem žádný ekolog, je to pouze polemika nad tím jak pro svá dobro činím celkově zlo. Jinak celý život žiji na vesnici a mnoho let jsem pracoval v lesnictví a zemědělství a choval jsem spoustu zvířat, dá se říci všechny u nás běžné od morčat až po krávy a koně, takž vím co je kvalitní potravina. Jenomže náš uspěchaný a pohodlný život nahrává všem co chtějí za každou cenu vydělávat a je jim jedno co prodají v jaké kvalitě, hlavně ať se to levně vyrobí a prodá s pořádným ziskem. Malý farmáři to nezachrání. Ti dokáží vyrobit jenom malé množství a tak nejsou ani nějaká konkurence pro velké korporace. Jakmile by ale se začali rozpínat okamžitě je někdo schramstne, anebo alespoň znepříjemní podnikání tak, že ten malý zemědělec toho radši nechá.
Marco 07 : Antikoncepce ve vodě pod čističkami neplodné ryby a dále.
Z toho jasně vyplívá, že kdyby chlapi stále nechtěli bezmyšlenkovitě
mrd.t a brali při této činnosti ohled na ženu, nemusela by žena
polikat antikoncepci a následně tělními odpadními produkty zamořovat
životní prostředí. Pro přírodu by bylo mnohem šetrnější, kdyby si chlap
po zplození chtěných potomků nechal podvázat chámovody a mnohá
z žen by měla kvůli chlapovi méně potíží. Tak že tento problém životního
prostředí padá na badra mužů.
BIO med. :
Chováme včely víc jak 30 let. Kde prosím Vás žijete, že Vaše včely
přináší BIO nektar, aby jste mohl tvrdit, že med od Vašich včel je BIO.
Dal Vám na to někdo nějaký certifikát ? Ukažte ho.. Včele naporučíte,
a ona nerozlišuje co je Bio a co ne. Bio med je nesmysl.
No ale koukám, kam jsme se od K1 versus Energys dostali.
horal
napsal(a):
Ano jsem rybář, už více jak 40 let.
Já tolik let ne ale pstruhy u nás musí nasazovat díky čističce odpadních vod již každý rok. Dřív stačilo maximálně jednou za tři roky! Asi chodíte chytat na řeky, do kterých z krajských měst nic neteče a proto s tím nejste osobně konfrontován.
pajca
napsal(a):
Marco 07 : Antikoncepce ve vodě pod čističkami neplodné ryby a dále.
Z toho jasně vyplívá, že kdyby chlapi stále nechtěli bezmyšlenkovitě
mrd.t a brali při této činnosti ohled na ženu, nemusela by žena
polikat antikoncepci a následně tělními odpadními produkty zamořovat
životní prostředí. Pro přírodu by bylo mnohem šetrnější, kdyby si chlap
po zplození chtěných potomků nechal podvázat chámovody a mnohá
z žen by měla kvůli chlapovi méně potíží. Tak že tento problém životního
prostředí padá na badra mužů.
BIO med. :
Chováme včely víc jak 30 let. Kde prosím Vás žijete, že Vaše včely
přináší BIO nektar, aby jste mohl tvrdit, že med od Vašich včel je BIO.
Dal Vám na to někdo nějaký certifikát ? Ukažte ho.. Včele naporučíte,
a ona nerozlišuje co je Bio a co ne. Bio med je nesmysl.
No ale koukám, kam jsme se od K1 versus Energys dostali.
Včely mám v národním parku. Včely nemají v dosahu žádné pole, leda by litali 10km. Tím je asi řečeno vše. Dolet včel jistě znáte a svůj med si nechávám testovat. Žádná chemie v něm není. Atesty mám na plotě vyvěšeny. A představte si, že stačím jen panenské plástve, které po stočení vyhazuji. Včely tudíž začínají každou sezónu na novém rámku, souše tudíž neskladuji. Mé včelky ani neznají nic jako fumigace a další chemické dobroty, které používá většina včelařů. Když u mě byli minulý rok na kontrole z kraje, dopadl jsem nejlépe a rovněž na to mám papír, protože výsledek kontroly posílají písemně. Jsem pod pravidelnou kontrolou, každý rok! Prostě to dělám jinak a přitom mám spad kleštika max 2ks na včelstvo. Hodně se inspirují na ruských včelařských webech. Mám dobré místo a nevcelarim na letitém díle. Díky tomuto přístupu hold nestocim tolik medu a nic jiného než nové rámky od rána do noci nedělám ale výsledek stojí za to. Mimochodem, zákazníkům necpu, že je BIO. Můj byznys je postavený na panenském medu z nikdy nezakladenych pláství!!! Jméno mi dělá jeho vynikající chuť bez natrpklé chuti. Pokud někdy stocim med ze zakladenych plastů, dělám z toho výhradně medovinu, kterou si navíc vypiju sám. Zákazníkovi takový šunt nikdy necpu. Můj provoz stal 200tis, aby splňoval nejpřísnější EU kritéria. Med přijde do styku max s nerezem, plastik nepoužívám a výsledek stačím výhradně do nových sklenic. Žádné vyplachle několikrát použité cosi. Někdo si na BIO jen hraje ale tohle je o celkovém přístupu jak ve včelaření, tak i cestě medu až na stůl zákazníka. Alespoň já to tak beru.
Jsem také vášnivý rybář a třeba Labe je v takové kondici jako nikdy nebylo. Přijďte se zrovna v téhle době podívat k vodě a uvidíte co dělají metrový kapři při tření. Co se týká horšího spermatu nás stredoevropanu tak je to dle mého názoru jen stylem života a podnebím. Teplé počasí a příliš velké teplo v trenyrkach :-) A BIO je podle mě také pouze a jen jeden velkej marketingové byznys. Právě pro ty bohatší "Pražáky " když v půdě po tolika letech zdimani nejsou obsaženy některé látky, tak kde je má ta "zdravější " BIO rostlina načerpat? Takže pak ta BIO rostlina ty dané látky neobsahuje, pokud jí je člověk uměle do půdy nedodá! Světová populace lidí se neskutečně rozrůstá a pokud ty Afrycany nenakrmime, tak za chvilku celou Evropu sežerou. Sluníčkáři, ani BIO zemědělci svět nenakrmí . Já tvrdím všeho s mírou. Nebojme se GMO, nebojme se rozumně hnojit :)
A představte si, že jsem i včelař. Včelařím klasicky tak jako 90% včelařů a nepotřebuji statisíce na provoz. Pravidelně posílám měl na rozbor a výsledky, mor negativní,
varoa 0. A pokud nemáte ryby pod čističkou tak to není antikoncepcí, ale jak jsem psal, mají to na svědomí jedy v pracích prášcích, v tabletách do myček, v různých čistících přípravcích. Lidé do odpadů vylévají všechno a pak když neodtéká tak nalijí krtka. Savo, domestos, nevyužité léky spláchnuté do záchodu. A tak by se toho našlo stovky co zamořuje přírodu. Ale abych se vrátil k původnímu tématu. Krmím K1 i K2 granulovanou od Kvídery (nevím kde ji nakupuje, ani mne nenapadlo se na etiketu podívat) anebo K sypkou z Milína. Prvních pár dní dávám šrotovanou kukuřici se pšenicí nahrubo. Nemám s krmrním problém ani s úhynem ani s růstem. Nezlobte se ale mně připadá takové to hodnocení krmení podle gramů toho či onoho jen jako snobství. Dám jim to co je dostupné na trhu a nebudu si navyšovat náklady tím že pojedu přes 100 km pro krmení. Ale pokud chcete jezděte si pro krmení třeba do Holandska.
GMO vs nonGMO, podľa mňa ide aj o princíp, nielen možné škodlivé účinky.
Skúste si pozrieť niečo o tom, ako sa rozšírilo pestovanie GMO sóje v Amerike (hlavne chudobnej Južnej), vďaka Monsanto. Keby ste boli hospodár, dodali by Vám osivo zadarmo, nevzali by ste? Ostatných pôvodných osivárov vytlačili z trhu, takže nič iné ani nekúpite akoGMO sóju, potom (Monsanto) dodáte kvantá Roundupu a samozrejme časom cenu za osivo kľudne znásobíte, aby sa Vám vrátili náklady. Neviem, či to presne tak bolo, ale asi ďaleko od pravdy to nebude. Dávnejšie som čítal... Potravinová sebestačnosť je taká, že pestujeme nezmysly ako repka, ktorá sa aspoň na Slovensku vyváža, na výrobu metylestera repkového oleja ako prísady do nafty. Budem radšej, ak sa bude pestovať nonGMO sója...
Tak on jeden výrobce negarantuje stálost složení. Ale o tom jsme tu už psali, ne?
Že Versele Laga jednou hrách obsahovala, za měsíc po něm ani stopy.
Asi se zvedla jeho výkupní cena nebo skončila sezonnost, tak se změnilo složení.
To samé Fink Nezvěstice - pokouší se, někdy, blížit se Energysu,
což je neskutečná zhovadilost, ale stále to zkouší.
Jeden týden produkoval zcela sypkou K1, za 14 dnů už to byly drcené granulky,
zcela bez avizace, zmínky na obalu, po stížnosti za měsíc opět zcela sypký šrot.
Poslední dobou Fink Nezvěstice - v sypké N2 - takové různé "fousy".
Plevy z ovsa a podobný balast, opět se blíží sypké Klasik N od Energysu.
Takže ty změny i u jednotlivých značek jsou.

horal
napsal(a):
A představte si, že jsem i včelař. Včelařím klasicky tak jako 90% včelařů a nepotřebuji statisíce na provoz. Pravidelně posílám měl na rozbor a výsledky, mor negativní,
varoa 0. A pokud nemáte ryby pod čističkou tak to není antikoncepcí, ale jak jsem psal, mají to na svědomí jedy v pracích prášcích, v tabletách do myček, v různých čistících přípravcích. Lidé do odpadů vylévají všechno a pak když neodtéká tak nalijí krtka. Savo, domestos, nevyužité léky spláchnuté do záchodu. A tak by se toho našlo stovky co zamořuje přírodu. Ale abych se vrátil k původnímu tématu. Krmím K1 i K2 granulovanou od Kvídery (nevím kde ji nakupuje, ani mne nenapadlo se na etiketu podívat) anebo K sypkou z Milína. Prvních pár dní dávám šrotovanou kukuřici se pšenicí nahrubo. Nemám s krmrním problém ani s úhynem ani s růstem. Nezlobte se ale mně připadá takové to hodnocení krmení podle gramů toho či onoho jen jako snobství. Dám jim to co je dostupné na trhu a nebudu si navyšovat náklady tím že pojedu přes 100 km pro krmení. Ale pokud chcete jezděte si pro krmení třeba do Holandska.
Tak jsem dneska byl nakoupit u nás v Milíně a poslední dva pytle N1 (jen granule) a poslední K1, prý rekonstrukce výrony, neví prodejce PRON, kdy a jak to bude, tak jsem zvědav, jak budu ty granule doma drtit bez drtičky, pokud si to holky opeřené nerozmyslí, že je vezmou na milost.....
frufru vy jste u zdroje, tak mám na vás dotaz. K nám vozí z Milína sypkou směs pro kuřata a prý je to univerzál a něco jako K1, 2, nebo 3 neni. A pro králiky pouze z léčivem proti kokcidióze. Je to opravdu tak anebo vyrábí i jiné druhy. Tohle krmení kupuji pouze pokud zapomenu včas objednat u Kvídery to zatracované energys.

horal
napsal(a):
frufru vy jste u zdroje, tak mám na vás dotaz. K nám vozí z Milína sypkou směs pro kuřata a prý je to univerzál a něco jako K1, 2, nebo 3 neni. A pro králiky pouze z léčivem proti kokcidióze. Je to opravdu tak anebo vyrábí i jiné druhy. Tohle krmení kupuji pouze pokud zapomenu včas objednat u Kvídery to zatracované energys.
Vyfotím a pošlu etikety, jestli se v tom chcete pošťourat. V prodejně PRON zemědělských potřeb přímo v areálu PRIMAGRY mají pytle s různými názvy (N1 sypké/granulované), K1, K2, králíky, krůty, mívají kachny. Ale jestli je to jen marketingový tah a v pytlích je jedna směs, tak to jsem zatím nezkoumal.
Pane Horal, to věřím, že nepotřebujete statisíce ale také nemůžete dodávat do maloobchodu! Nikdo to od vás neveme a nemůžete ani prodávat na jarmarku v Německu. Panečku, to by byla ale krásná pokuta. Tam to má úplně jiná pravidla a nároky na hygienu, kterým vaše včelaření na koleni prostě ani vyhovět z principu nemůže. 90% včelařů souše síří nebo po vyřezání louhuje rámky nebo napouští savem. Já je měním každý rok za nové, abych se této chemii vyhnul. Že je to finančně náročnější? No asi mi na tom, co prodávám lidem, záleží poněkud více. Kolik kontrol u vás bylo? Jste pod drobnohledem úřadů? Jakékoliv podnikání je v hledání díry na trhu. Já jí našel ve výrobě čistější ho medu. Kamarád kupříkladu chová krávy a pokud chce dodávat mlekarnam, musí mít chladící zařízení a mléko musí putovat jedině ve skleněných trubkách. Když to neměl, byl odkázaný jen na prodej ze dvora. A jelikož si spousta lidí nechá pro korunu vrtat koleno a šetří na všem, takový prodej je z hlediska obživy nedostatečný. Mimochodem, něco si přečtěte o technologiích čištění domovních odpadů, protože vámi vyjmenovanou chemii odstraňují čističky naopak perfektně. Klidně si takovou vodu hned za čističkou nechte sám otestovat. Na antikoncepci ale žádná technologie na její odstranění neexistuje. Takže sice můžete sluníčkove věřit, že se někde odpaří ale na konstatování takového nebezpečí tu máme naštěstí kvalifikované odborníky, kteří nalezli antikoncepci i v moři. A co víc, dokonce indentifikovali neplodnost samců u mnoha druhů ryb. A pak se podívejte,kolik ryb se u nás vypouští uměle každý rok v celé ČR a možná vám zmrzne úsměv. Kdyby se tady tak vše bezvadne množilo, nebylo by potřeba umělého vysazování v tak velké míře. Každopádně ale tato diskuze je o srovnání krmiva dle staré normy a moderního se složením dle ekonomických potřeb výrobce. Pro někoho je detail možná snobstvim, kterým ale zakrývá vlastní pohodlnost. Co jsou jiného granule ve srovnání s pastvou a míchanicí? Zvíře si vždy vybere přirozenou stravu. Granulát byl vždy primárně určen na chov bez výběhu. Tudíž nahrazuje normální stav. Podívejte se na krásný dokument o životě krav na Prima zoom. Ten chovatel, jeden z mnoha, tam rovněž mluví o granulované stravě a celoročním chovem dobytka venku na pastvě, bez granulí, dosahuje ve třetím pokolení nevídaných úspěchů. Kupříkladu krávy mu rodí už sami, bez potřeby asistence veterináře. Jeho dobytek je zdravý a plný energie, protože dostali to, co potřebují.
Smyslem této diskuze je ukázat na potřebu starých norem. O návratu ke skutečným potřebám zvířete a ne řešení dogmat. Pokud je pro vás snobstvím, že se někdo sebevzdělává, není líný si přečíst literaturu z doby před 89 i dnešní a porovnat to, tak si to myslete klidně dál. Každý si hledá vlastní cesty.
Ale já to přeci nikomu nezazlívám, že se snaží chovat zvířata přirozeně, po staru a nepodléhá tlaku výrobců krmiv. V dobách před 89 jsem v zemědělství pracoval a byly jsme první v republice co importovali z Kanady Herefordy a chovali jsme je v moha hektarových oplůtkách a v zimě rodily pod širým nebem. Také ovce od března do listopadu pobývala volně v oplůtkách. Dnes je to samozřejmá věc, ale tenkrát ing Dufkovi nikdo nevěřil, přesto si to prosadil a povedlo se. Dnes tento způsob na ohradníku využívají všichni zemědělci. Součástí státního statku byl také velkochov včel. Ja to dělám pro zálibu a rodinu. Med prodávám ze dvora a do Německa ho vozit nemusím, Němci si pro něj přijedou sami. Třetinu rámků každoročně měním, takže souš mám maximálně tři sezony. Samozřejmě, že panenský med je kvalitnější.Myslím že tato debata sem nepatří. Snažíte se mne mermomocí přesvědčit jak správně a kvalitně provádíte svou činnost a my všichni kteří to delají tak jako naši dědové jme břídilové. Je načase tuto diskuzi ukončit.
Marco07 asi vidí do môjho šuplíka .Požiadavky na obsah živín v 1 kg krmiva na odchov kurčiat do 5 týždňov veku :
Ľahké nosivé plemená a stredne ťažké mäsovo-nosivé plemená :
N- látky 240 g
Ťažké mäsové plemená, boj., okrasné a všetké malé plemená :
N- látky 180-200 g
Za týmito normami tie naše zmesky dosť pokulhávajú .
holis
napsal(a):
Myslím si, že dřívější normy byly stavěny na úplně jinou produkci daných zvířat. Pro maximální využití genetického potenciálu už prostě nemohou stačit. I krmivářství jde prostě dopředu. To co stačilo slepičce na 200 vajec, prostě na 300 nestačí.
Ono dopředu může být také někdy dozadu. Dnešní doba je založená na maximalizaci zisku! Nikoliv kvality. To bohužel přehlížíte. Váš post "Nebojme se GMO" je založen na dojmech, nikoliv na faktech.
Jděte se nechat zaměstnat do nějaké korporace a podívejte se, co za lidi sedí ve vedení. A podívejte se na hodnoty, jaké tato korporace prosazuje. Já tam byl. A brzo jsem raději odešel... Zákazník je pouze dojná kráva, nic víc.
Ano, nemá se to přehánět s poukazováním na negativa dnešní doby a ano, BIO je často podvod. Ale bylo by na čase přestat si lhát do kapsy, jak to s námi Megakorporace myslí dobře.
Zjistěte si co provádí Mosanto, Bayer (koupil Mosanto) atd...
pajca
napsal(a):
No ale víte, tohle je kapitalismus, tržní hospodářství. Čekal jste od toho
něco jiného? Lepšího?
Bez urážky. A co tedy?
On to zaprvé není kapitalizmus a hlavně je mi to úplně jedno, co to je nebo není. Když chci kvalitu, a někdo mi násilím nutí sra.ky, tak na něj ukážu prstem. A byly doby, kdy se na hajzlíka hodil pytel a zmlátil hadicema. To se dost možná za nějakou dobu vrátí.
Takže jedni budou říkat: "strčte si GMO někam" a budou pracovat na tom aby náš svět byl lepší.
A jiní budou říkat "nebojme se GMO" a budou ta mlčící masa ovcí.
Každému co je mu bližší...
PetrPB
napsal(a):
Bez urážky. A co tedy?
On to zaprvé není kapitalizmus a hlavně je mi to úplně jedno, co to je nebo není. Když chci kvalitu, a někdo mi násilím nutí sra.ky, tak na něj ukážu prstem. A byly doby, kdy se na hajzlíka hodil pytel a zmlátil hadicema. To se dost možná za nějakou dobu vrátí.
Takže jedni budou říkat: "strčte si GMO někam" a budou pracovat na tom aby náš svět byl lepší.
A jiní budou říkat "nebojme se GMO" a budou ta mlčící masa ovcí.
Každému co je mu bližší...
Ale já tady přeci nemlčím. Tvrdím, že GMO je stejný byznys jako BIO. Nic víc! Nebojím se tu říci vlastní názor.Ptám se co je větší zlo? Co nakrmí ty milardy lidí? Jen píši, že se GMO nebojím, narovinu říkám, že to svým zvířatům bez ostychu dávám. Nebojím se jim přidávat do vody,nebo do směsí další vitamíny.
horal
napsal(a):
A proč tedy ty ryby začaly mizet až před takovými 15 lety? Předtím jim ty meliorace nevadily? Ty se ve velkém dělaly někdy v 60 letech, dokončovaly v 70 letech. A už jsou dávno zanesené a ve velkém nefunkční.
Jinak by se na polích nezačaly tvořit menší bažinaté ostrůvky. No pole už tu nemáme, bo jsme CHKO Beskydy a tak tu jsou všude pastviny, sem tam nějaká ta kravka s teletem na pastvině. A tak v některých místech je jiná skladba travin.
A ovzduší plné síry? To jako vážně? To se pak ty miliony do odsiření dávaly z legrace? Vážený jak vypadá ovzduší plné síry si pamatuji z Ostravska dobře a opravdu už není v zimě vidět fialovooranžová mlha nad údolími či nad Ostravou. Tohle skončilo v 90 letech díky plynofikaci.
Topí se většinou dřevem a plynem a tohle opravdu nevytváří popilek, oxidu uhelnatého. Až se zase bude moci jet přes hranice, Poláci nás tam zatím nepustí, doporučuji tam jet v zimě za bezvětří, tam ucítíte ten slavný oxid uhelnatý. Tam se totiž ještě neplynofikovalo.
Zkuste to dočíst do konce.
Tak dobře dáme si trochu fyziky. Komíny velkých fabrik musí být odsířeny (krom množství výjimek), ale co malé firmy a milióny komínů domácností? Veškeré spalování paliv vytváří oxid siřičitý i ten vychvalovaný plyn, jenom je ho podstatně méně.
Dřevo při svém spalování uvolňuje do atmosféry o 15–20 % více uhlíkových emisí, než třeba při spalování uhlí. Jak to? Dřevo v má výrazně menší výhřevnost a tak k zisku stejných kilowatthodin musíme pálit více materiálu. Ze dřeva uniká méně oxidů uhlíku, než z uhlí, ale protože ho musíme spálit mnohem více než uhlí, je výsledkem více uhlíkových emisí k produkci jednoho kilowattu elektřiny.
S výjimkou přirozených zdrojů, jako je například vulkanická činnost a lesní požáry, jsou hlavní zdroje úniku oxidů síry do prostředí průmyslová výroba kyseliny sírové a jakékoliv spalování uhlíkových paliv. V atmosféře po určité době oxid siřičitý reaguje na oxid sírový, který posléze s vzdušnou vlhkostí tvoří aerosol kys. sírové. Při nadměrném množství kys. sírové dochází k poklesu pH pod 4 a vzniku tzv. kyselých dešťů, které následně způsobují vážné škody v živé i neživé složce ekosystémů.
Kyselý aerosol
Hlavní podíl emisí síry ze spalování paliv tvoří oxid siřičitý, který v ovzduší dále reaguje na oxid sírový rychlostí 0,5 až 10 % za hodinu. Ve vlhkém vzduchu se tvoří kyselina sírová ve formě aerosolu, často spolu s dalšími škodlivinami v kapičkách či tuhých částečkách se širokým spektrem velikostí. Většina kyseliny sírové přítomné v ovzduší vzniká z oxidu siřičitého emitovaného při spalování. Mezi další bodové zdroje emisí kyseliny sírové patří závody na výrobu kyseliny sírové a průmysl, v němž se kyseliny sírové užívá, jako jsou továrny na hnojiva či pigmenty.
Vzhledem ke své hygroskopičnosti je kyselina sírová v ovzduší vždy přítomna ve formě kapiček roztoku, jehož koncentrace vodíkových iontů H+ se mění s vlhkostí ovzduší. Čistý hydrogensíran amonný se může v ovzduší vyskytovat jako krystalická sůl až do relativní vlhkosti 80 %. Jakmile se jednou rozpustí do kapek, nevykrystalizuje zpětně dříve, než relativní vlhkost poklesne pod 69 %. Pokud se dostane do vlhkých dýchacích cest, přijme vodní páru a deponuje se ve formě zředěných kapiček.
Každá GMO plodina je pod ochrannou známkou monsanto alebo jej sestry. A každý kto by ju chcel pestovať musí zaplatiť za jej pestovanie. Takže žiadne také..... že časť semien si nechám a na budúci rok zasejem. O vplive na zdravie bolo veľa štúdií...napríklad jedna preukázala neplodnosť v 3tej generácii myší ktoré boli kŕmené GMO kukuricou. Tak dobrú chuť s GMO a úspešné liahnutie. https://youtu.be/YWRu119QeEg

Dobrý den, nevíte někdo , kde na Pardubicku či Hradecku prodávají krmiva Energys ?
Pokud neseženete nic poblíž, Kvídera vám to přiveze až na dvůr. K vám by to bylo do 14 dnů, to je ale maximum. Většinou je to do týdne. https://www.krmnesmesikvidera.cz/doprava
napsal(a):
Dobrý den, nevíte někdo , kde na Pardubicku či Hradecku prodávají krmiva Energys ?
Zeptejte se přímo u výrobce - Krmiva Běstovice .Nebo si klikněte
na jejich reklamu, která se tu neustále vnucuje a tam najtete i kontakty
na distributory jejich výrobků

Děkuji za rady 🙂
Letos jsem líhnul poprvé, tak srovnání nemám. Ale mám celkem 20 ks. Maransky a cca 30 ks Vlaškyh a cca 10 ks ČZK. Vše půl napůl kohouti/slepice.
Krmiva kupuji v místě bydliště, kde nic jiného než Energys není, pro kuřata.
Kuřatům jsem první měsíc, první 4 týdny, dával šrot Energys MINI. Od 4 týdnů Energys MIDI a to už jsou granule.
Obě varianty přijímají hladová kuřata s vervou, ale neřekl bych, že s chutí. Od 5 týdnů jsou volně venku.
Nazobaná pak běží do vyběhu, kde zobají zejména trávu, kopřivy, jetel, šťovik, vojtešku... tráva není sečena, ale polehává a tzv. podehnívá, myslím, že tam je hodně hmyzu. Dále zobou spadaná jablka.
Některá kuřata rostou dobře jiná jsou poloviční. Žádný úhyn jsem (zatim) neměl...
U dospělých nosnic jsem přešel z Energys Gold na krmivo Oseva UNI, které je bez GMO a dalších (trvanlivost o 3 měsíce kratší). Řekl bych, že Energys jim voněl víc, ale nemají nic kromě zeleného výběhu a krmivo doplňuji stejně často. Vajec je lehce míň, ale to může být dáno něčím jiným, třeba mi nedávno dvě Vlasky kvokaly apod.
Ti malí vyrobci krmiv to mají prostě těžké a myslím si, že umí krmiva a neumí marketing, lidé o nich zkrátka neví...

No, spousta chovatelů chválí Energys. Musel jsem koupit MIDI, protože jiné zrovna nebylo, ale granule byly velké, větší, než kupuji slepicím (N1) u nás v Primagře. Kuřata je moc nebrala, je pravda, že hedvábky jsou menší, než normální slepice, dopadlo to tak, že jsem musel celý pytel pomalu na domácím mlýnku na obilí pomlít....Stejně mi přijde, že toho víc vyhážou a nejraději jsou na zahradě a večer vyžerou krmítko s pšenicí.
Madra

XXX.XXX.13.253
cipis
napsal(a):
Dusíkaté látky jsou například bílkoviny...
Ono "papír snese všechno". Složení směsí je toho příkladem. Je dobré si udělat vlastní zkušenost s krmivy od různých výrobců a zohlednit dostupnost pro každého (vzálenost prodeje, případně cena). Jedině vlastní zkušenost, ve vašich podmínkách vám ukáže, co se vám bude nejlépe hodit a zhodnotit růst, masnou produkci a vaječnou. Na to je třeba čas....
Tak Mifuma.cz má už i vlastní rozvoz.
Sice tam Karlovy Vary velice překvapivě nejsou, ale třeba se to někomu hodí.
Jo, a kdo děláte stránky, nechcete jim navrhnout udělat lepší?
https://www.mifuma.cz/chovatel/0/0/2/25

honzapm
napsal(a):
Tak Mifuma.cz má už i vlastní rozvoz.
Sice tam Karlovy Vary velice překvapivě nejsou, ale třeba se to někomu hodí.
Jo, a kdo děláte stránky, nechcete jim navrhnout udělat lepší?
https://www.mifuma.cz/chovatel/0/0/2/25
hmmm
rozvoz je k ničemu, ale odběr ve Zlíně mě teda zaujal.
sice organizačně je to na nic, protože skladem ve Zlíně nemají to, co já potřebuju, ale udělala jsem objednávku a věřím, že to zvládnou.
Dobrý deň. Dalo mi zabrať prečítať toľko príspevkov,ale stálo to za to Prišiel som k záveru,že aby sme boli zdraví mi i naše sliepočky nemali by sme nič konzumovať. Čas ukáže ako to dopadne.Pre Marco O7Mám dostatok kyslého mlieka,ale kurčatá proti kokcidioze vakcínujem.Som spokojnejší.M.H.
horal
napsal(a):
Zkuste to dočíst do konce.
Tak dobře dáme si trochu fyziky. Komíny velkých fabrik musí být odsířeny (krom množství výjimek), ale co malé firmy a milióny komínů domácností? Veškeré spalování paliv vytváří oxid siřičitý i ten vychvalovaný plyn, jenom je ho podstatně méně.
Dřevo při svém spalování uvolňuje do atmosféry o 15–20 % více uhlíkových emisí, než třeba při spalování uhlí. Jak to? Dřevo v má výrazně menší výhřevnost a tak k zisku stejných kilowatthodin musíme pálit více materiálu. Ze dřeva uniká méně oxidů uhlíku, než z uhlí, ale protože ho musíme spálit mnohem více než uhlí, je výsledkem více uhlíkových emisí k produkci jednoho kilowattu elektřiny.
S výjimkou přirozených zdrojů, jako je například vulkanická činnost a lesní požáry, jsou hlavní zdroje úniku oxidů síry do prostředí průmyslová výroba kyseliny sírové a jakékoliv spalování uhlíkových paliv. V atmosféře po určité době oxid siřičitý reaguje na oxid sírový, který posléze s vzdušnou vlhkostí tvoří aerosol kys. sírové. Při nadměrném množství kys. sírové dochází k poklesu pH pod 4 a vzniku tzv. kyselých dešťů, které následně způsobují vážné škody v živé i neživé složce ekosystémů.
Kyselý aerosol
Hlavní podíl emisí síry ze spalování paliv tvoří oxid siřičitý, který v ovzduší dále reaguje na oxid sírový rychlostí 0,5 až 10 % za hodinu. Ve vlhkém vzduchu se tvoří kyselina sírová ve formě aerosolu, často spolu s dalšími škodlivinami v kapičkách či tuhých částečkách se širokým spektrem velikostí. Většina kyseliny sírové přítomné v ovzduší vzniká z oxidu siřičitého emitovaného při spalování. Mezi další bodové zdroje emisí kyseliny sírové patří závody na výrobu kyseliny sírové a průmysl, v němž se kyseliny sírové užívá, jako jsou továrny na hnojiva či pigmenty.
Vzhledem ke své hygroskopičnosti je kyselina sírová v ovzduší vždy přítomna ve formě kapiček roztoku, jehož koncentrace vodíkových iontů H+ se mění s vlhkostí ovzduší. Čistý hydrogensíran amonný se může v ovzduší vyskytovat jako krystalická sůl až do relativní vlhkosti 80 %. Jakmile se jednou rozpustí do kapek, nevykrystalizuje zpětně dříve, než relativní vlhkost poklesne pod 69 %. Pokud se dostane do vlhkých dýchacích cest, přijme vodní páru a deponuje se ve formě zředěných kapiček.
Otázka pre marco07: Nemcov, ktorí od vás kupujú " BIO" med by určite zaujímalo, kedy naposledy pršalo v národnom parku, kde máte včely. A možno nie len Nemcov.