Matky brojlerových kuřat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.10.2020 15:28
Jezedak Mara

XXX.XXX.174.1

Dobrý den😀, prosím Vás o radu. Kamarád mně dovezl rodiče brojlerových kuřat. Jsou to mladí kohouti a slepičky, s tím ať je na 14 dni prokrmim domácím krmením a pak zabiju, tak jsem si říkal ok. Mám je doma 4 den a slepičky mně začínají snášet vajíčka, je mně jich líto zabít, kohouti jsou jasní, ale těch slepiček je mně líto. Tak se Vás chci zeptat, bylo by možné tyto slepičky nechat na snášku? Nikdy sem tyhle slípky neměl, tak s tím nemám zkušenost. Poradíte prosím? Předem mockrát dekuji za odpověď. ☺️

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.10.2020 16:22

Jezedak Mara napsal(a):
Dobrý den😀, prosím Vás o radu. Kamarád mně dovezl rodiče brojlerových kuřat. Jsou to mladí kohouti a slepičky, s tím ať je na 14 dni prokrmim domácím krmením a pak zabiju, tak jsem si říkal ok. Mám je doma 4 den a slepičky mně začínají snášet vajíčka, je mně jich líto zabít, kohouti jsou jasní, ale těch slepiček je mně líto. Tak se Vás chci zeptat, bylo by možné tyto slepičky nechat na snášku? Nikdy sem tyhle slípky neměl, tak s tím nemám zkušenost. Poradíte prosím? Předem mockrát dekuji za odpověď. ☺️

Dobrý den,

před mnoha lety jsem takto kupoval rodiče brojlerů. Původně taky na porážku. Nakonec jsem si slepice nechal. Nesly docela dobře. I když říkám na rovinu nesnesou tolik jako hybrid k tomu určený. Ale pro svojí potřebu to stačí. Jen musíte počítat s tím , že toho sežerou více.
Taky jsem si k nim nechal kohouta a pak si na jaře vylíhnul vlastní brojlery Zda se to celé vyplatilo nevím. Ale bylo to zábavné a ty slepice si užily trocha toho "volného slepičího života"

3.10.2020 19:56
Erik Rosario

XXX.XXX.249.22

ako vyzeraju rodicia brojlerov? nikdy som ich nevidel mate prosim foto sliepok a kohutov?
Mozete si nechat sliepky s jednym kohutom na produkciu vajec a predavat dalej, ja mam prave potomstvo po brojlerkach a polovicne brojlerky sliepky su velke a maju celkom dobru znasku, ale rodicov som nevidel.

3.10.2020 20:03
Jezedak Mara

XXX.XXX.174.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den,

před mnoha lety jsem takto kupoval rodiče brojlerů. Původně taky na porážku. Nakonec jsem si slepice nechal. Nesly docela dobře. I když říkám na rovinu nesnesou tolik jako hybrid k tomu určený. Ale pro svojí potřebu to stačí. Jen musíte počítat s tím , že toho sežerou více.
Taky jsem si k nim nechal kohouta a pak si na jaře vylíhnul vlastní brojlery Zda se to celé vyplatilo nevím. Ale bylo to zábavné a ty slepice si užily trocha toho "volného slepičího života"

Mockrát Vám děkuji za odpověď,😀👍👍👍 mam moc velkou radost že si je mohu nechat na snášení, ano ano, užijí si života a samích dobrot😉😀

11.10.2020 21:33
asitakhle

XXX.XXX.255.22

Erik Rosario napsal(a):
ako vyzeraju rodicia brojlerov? nikdy som ich nevidel mate prosim foto sliepok a kohutov?
Mozete si nechat sliepky s jednym kohutom na produkciu vajec a predavat dalej, ja mam prave potomstvo po brojlerkach a polovicne brojlerky sliepky su velke a maju celkom dobru znasku, ale rodicov som nevidel.

Tady máte odkaz a můžete si počíst do bezvědomí : https://dominant-cz.cz/

11.10.2020 22:13
Erik Rosario

XXX.XXX.249.22

asitakhle napsal(a):

dakujem, prestudujem.

12.10.2020 02:10
lupus4

XXX.XXX.205.61

asitakhle napsal(a):

evidentně si pletete brojlery s nosnými hybridy , na které se Erikr... NEptal

12.10.2020 08:14
ančovička1

XXX.XXX.37.123

Jezedak Mara napsal(a):
Mockrát Vám děkuji za odpověď,😀👍👍👍 mam moc velkou radost že si je mohu nechat na snášení, ano ano, užijí si života a samích dobrot😉😀

Brojleří slepice si moc zivota neužijí..zacnou snaset asi v 5měsících, snesou neco málo vajec a začnou problémy s klouby..

12.10.2020 08:18

ančovička1 napsal(a):
Brojleří slepice si moc zivota neužijí..zacnou snaset asi v 5měsících, snesou neco málo vajec a začnou problémy s klouby..

Aničko to jsou jejich matky, tedy těch brojlerů Je to defakto středně těžká bílá slepice připomínající velkou plymutku bílou..Alespoň dříve to tak bylo. Ty co jsem měl já tak slepice byly s normální listovým hřebenem a kohoutci s růžicovým asi něco jako Kornyš..

12.10.2020 08:40
ančovička1

XXX.XXX.37.123

Aničko to jsou jejich matky, tedy těch brojlerů Je to defakto středně těžká bílá slepice připomínající velkou plymutku bílou..Alespoň dříve to tak bylo. Ty co jsem měl já tak slepice byly s normální listovým hřebenem a kohoutci s růžicovým asi něco jako Kornyš..

..😊..tak to jsem nevěděla, jaké rodiče maji brojleri..beru zpět, mam zkušenost tedy jen s vyslednym produktem rodičů..😀..do chovu to nešlo😕a děkuji za poučení😀🐔🐔

12.10.2020 09:34

Jeden čas ty rodiče byly hit. Když se oběňovala hejna tak je prodávaly kus za 25Kč. Jedno zda kohout či slepice. Slepice měly i kolem 4 kg ale kohouti to byly malé krůty Nejtěžší co jsem vážil měl 7,5kg. A sotva se valil. Byla z toho hromada masa a ku podivu nebylo ani něják výrazně tvrdé..

12.10.2020 10:07
ančovička1

XXX.XXX.37.123

Jeden čas ty rodiče byly hit. Když se oběňovala hejna tak je prodávaly kus za 25Kč. Jedno zda kohout či slepice. Slepice měly i kolem 4 kg ale kohouti to byly malé krůty Nejtěžší co jsem vážil měl 7,5kg. A sotva se valil. Byla z toho hromada masa a ku podivu nebylo ani něják výrazně tvrdé..

Tak to si pamatuji..😀.známá z paneláku si jich koupila nejmíň 10 a nemela je kde zabit,tak je privezla k nám a najednou jsme to všechno udělali..byly to obrovské slepice,ale tenkrat jsme nevedeli,jestli jsou to přerostli brojleri nebo rodiče..tak ted mi to je jasné..jednu slepici nam nechala a byla tvrdší..

12.10.2020 10:20

ančovička1 napsal(a):
Tak to si pamatuji..😀.známá z paneláku si jich koupila nejmíň 10 a nemela je kde zabit,tak je privezla k nám a najednou jsme to všechno udělali..byly to obrovské slepice,ale tenkrat jsme nevedeli,jestli jsou to přerostli brojleri nebo rodiče..tak ted mi to je jasné..jednu slepici nam nechala a byla tvrdší..

Ju ty slepice ano. Ale kohouti ne..Tam se z prsou dělala normálka čína i řízky a bylo to vynikající..Ale už je to pěkných pár let...

12.10.2020 11:30
Erik Rosario

XXX.XXX.249.22

som bol zvedavy ako vyzeraju ti rodicia, uz len pre zaujimavost, nepotrebujem ich a ani som nikde nevidel ze by predavali pri vyradovani.

my sme nechali brojlerove kurcata dorast a naozaj mali problemy, z 21 ostalo asi 10 sliepok a jeden kohut. Tie sliepky po jednom odchadzali, zo dna na den, nevedeli chodit tak sme ich museli zabijat, jedna aj zdochla. cca 4kg po ocisteni a vypitvani. Ten kohut ma 5kg po ocisteni.

jedna jedina prezila bola o 1kg mensia ako ostatne a od nej mame vajicka z toho 3 sliepky a tie su vacsie ako bezne sliepky ale mensie ako brojlerky ale nemaju ziadne problemy s vahou s klbami a su dobre nosnice dokonca nam kvokali ale uz teraz neskoro.

cize moja skusenost je, skusit nechat brojlerovu sliepku na vajicka s obycajnym kohutom a potom taketo polovicne uz by nemali mat problem.

12.10.2020 11:32
Erik Rosario

XXX.XXX.249.22

lupus4 napsal(a):
evidentně si pletete brojlery s nosnými hybridy , na které se Erikr... NEptal

nevadi, ja som rad za kazdu dalsiu stranku, kde sa dozviem nieco o genoch a aj tu su rozpisane.
https://www.barnevelders.net/ napriklad toto je jedna zaujimava stranka, ma tam dobre rozpisane geny.

12.10.2020 11:43
horal

XXX.XXX.13.28

Rodičovský základ brojlerů byla slepice Plymutka bílá a otcovská Indická bojovnice Kornýška bílá, která se dnes jen tak nesežene.

12.10.2020 13:05
jo012810

XXX.XXX.101.35

horal napsal(a):
Rodičovský základ brojlerů byla slepice Plymutka bílá a otcovská Indická bojovnice Kornýška bílá, která se dnes jen tak nesežene.

Ono to není až tak jednoduché. Pamatuji na začátek "velkovýroby" bloilerů. Tehdejší drůbežářské závody dovezli z Anglie prarodiče, jako 3 denní kuřátky ve 4 liniích s návodem, jak získat rodiče a od nich se teprve líhla kuřata pro vlastní výkrm a zpracování pro kuchyňské účely. Většina dnešních užitkových hybridů (vejce či maso) jsou většinou čtyřlíniový kříženci. Vlastní šlechtění linií je vlastně průmyslovým tajemstvím té které firmy, která prodává prarodičovský materiál. Myslím si, že pro malochovatele sehnat rodičovský materiál je mimo realitu. Reálné je sehnat násadová vejce vlastních broilerů, či kuřata.

12.10.2020 18:05
horal

XXX.XXX.13.28

Ano dnes je to o něčem jiném. Takhle se produkovali brojleři v dobách kdy se ještě tak nezasahovalo do genetiky. To samé jako u králíkú Zika. Otec Kal, matka Nb a byla F1 Zika. Dnes je to úplně něco jiného podobné Hyle a vlastě ani Hyla už neni Hyla.

12.10.2020 18:39
jo012810

XXX.XXX.101.35

horal napsal(a):
Ano dnes je to o něčem jiném. Takhle se produkovali brojleři v dobách kdy se ještě tak nezasahovalo do genetiky. To samé jako u králíkú Zika. Otec Kal, matka Nb a byla F1 Zika. Dnes je to úplně něco jiného podobné Hyle a vlastě ani Hyla už neni Hyla.

Nó, pokud vím, tak jde stále o heterózní efekt u četyřliniových kříženců a to i dnes...

12.10.2020 19:17
horal

XXX.XXX.13.28

TŮMOVÁ (1994) uvádí, že u slepic masného typu se uplatňuje především hybridnímateriál. Finální hybridi masného typu jsou 2–4linioví kříženci. Genetický základ většiny hybridů tvoří plymutka bílá vmateřské pozici a kornyška bílávpozici otcovské

12.10.2020 19:50

horal napsal(a):
TŮMOVÁ (1994) uvádí, že u slepic masného typu se uplatňuje především hybridnímateriál. Finální hybridi masného typu jsou 2–4linioví kříženci. Genetický základ většiny hybridů tvoří plymutka bílá vmateřské pozici a kornyška bílávpozici otcovské

ten "genetický základ" je hodně vzdálený, mnoho a mnoho slepičích generací. ano, současná plymutka a současný kornyš a současný brojler má společného předka, stejně jako lidi a opice mají společného předka.

ovšem těch generací od toho společného předka uběhlo mnoho a mnoho a to za současné hodně přísné a hodně jednostranné selekce. dnešní brojler už má s plymutkou nebo kornyškou společného jen málo. tak barvu peří.

12.10.2020 22:11
horal

XXX.XXX.13.28

Já se ale zmiňuju, že to bylo v době minulé.

kololol123

13.10.2020 12:08
kololol123

XXX.XXX.96.72

Nejsou tohle ony?vypadají zajímavě..https://www.ifauna.cz/drubez/inzerce/r/detail/3666261/rodicovska-linie-vykrmovych-kurat/

13.10.2020 16:58
lupus4

XXX.XXX.205.61

horal napsal(a):
https://www.youtube.com/watch?v=aWjYLYulALs

tam by to s kmotrou šlehlo

14.10.2020 08:56
laying hen

XXX.XXX.166.107

Téma ma zaujala. Zistil som, že ideálna váha na znášku je 2100 gramov a dĺžka svetla 10 hodín denne. Keďže brojlery majú tendenciu vysokého príjmu potravy, bolo by treba odmerať ich denný príjem zmesi a podľa toho im upraviť zloženie zmesi v obsahu bielkovín, aby nepriberali na váhe. Zaujímal by ma tento pokus, nemám na to priestory. Teoreticky by takáto sliepka potrebovala pomerne slabú krmnu zmes v obsahu bielkovín, keďže pri veľkom dennom konzume oproti bežnej sliepke prijme dostatok výživných látok aj v horšom krmive. Ideálna sliepka (teoreticky) pre niekoho, kto chová "po domácky". Ak sa teda nesie...

14.10.2020 10:25
laying hen

XXX.XXX.166.107

Viem, že niektorí tu "výpočtárov" nemajú radi, ale pre svoje potreby som si spravil výpočet. Niekoho možno zaujme, ostatní môžu ignorovať.

1.Hybrid Isa brown, priemerný konzum 120gr zmesky denne, čo je pri mojich zmesiach o obsahu bielkoviny 18% 180g/kg x 0.12kg = 21.6gramov prijatých bielkovín denne.
2. Brojlerová sliepka môže konzumovať 200 gr denne. Ak by sa vzal pšeničný šrot o obsahu bielkoviny 12%, potom pri konzume 200gr denne to činí 120g/kg x 0.2kg= 24 gramov bielkovín. Podotýkam, že o znáške rozhoduje hlavne obsah bielkovín v krmive.

Slabé miesto je v tom, že pšenica nemá vyvážené zloženie bielkoviny. Ak by sa použil premix K1, ten obsahuje lyzín, metionín, treonín, všetko limitujúce aminokyseliny, ostatné chýbať nebudú. Cena zmesky bez sóje bude samozrejme v inej cene. Aj keby sa sliepočka niesla iba 6 mesiacov, tak sa to môže oplatiť. Nakoniec furt môže skončiť v polievke. Jediná otázka teda je, ako dobre sa sliepočka vie niesť, myslím, že plymutky sú celkom dobré v znáške, choval ich známy.

14.10.2020 10:35

laying hen napsal(a):
Téma ma zaujala. Zistil som, že ideálna váha na znášku je 2100 gramov a dĺžka svetla 10 hodín denne. Keďže brojlery majú tendenciu vysokého príjmu potravy, bolo by treba odmerať ich denný príjem zmesi a podľa toho im upraviť zloženie zmesi v obsahu bielkovín, aby nepriberali na váhe. Zaujímal by ma tento pokus, nemám na to priestory. Teoreticky by takáto sliepka potrebovala pomerne slabú krmnu zmes v obsahu bielkovín, keďže pri veľkom dennom konzume oproti bežnej sliepke prijme dostatok výživných látok aj v horšom krmive. Ideálna sliepka (teoreticky) pre niekoho, kto chová "po domácky". Ak sa teda nesie...

ne, to nebude fungovat. ty slepice nebudou přibírat na váze z bílkovin, ale prostě ztloustnou z těch ostatních živin.

Rodiče brojlerů jsou, aby nesli a nepřibírali, celý život na restringované dietě co se množství týče. Ale obsah bílkoviny se nesnižuje, bez toho nemáte produkci vajec.

14.10.2020 10:41
laying hen

XXX.XXX.166.107

ne, to nebude fungovat. ty slepice nebudou přibírat na váze z bílkovin, ale prostě ztloustnou z těch ostatních živin.

Rodiče brojlerů jsou, aby nesli a nepřibírali, celý život na restringované dietě co se množství týče. Ale obsah bílkoviny se nesnižuje, bez toho nemáte produkci vajec.

Ja teda myslím klasickú brojlerovú sliepočku, nie ich rodičov.
Dostanú 200gr krmiva na sliepočku a deň, teda reštrikcia krmiva sa bude aplikovať, aby nepribrali. Asi do toho pôjdem, ak nájdem chovateľa, čo má priestory, zaujíma ma to. Nižšia znáška, ale nižšie náklady na sliepočku aj krmivo. V najhoršom bude polievka. Podbný postup by sa dal aplikovať na Kalimera, čo sú vraj dobré nosničky.

14.10.2020 12:09

laying hen napsal(a):
Ja teda myslím klasickú brojlerovú sliepočku, nie ich rodičov.
Dostanú 200gr krmiva na sliepočku a deň, teda reštrikcia krmiva sa bude aplikovať, aby nepribrali. Asi do toho pôjdem, ak nájdem chovateľa, čo má priestory, zaujíma ma to. Nižšia znáška, ale nižšie náklady na sliepočku aj krmivo. V najhoršom bude polievka. Podbný postup by sa dal aplikovať na Kalimera, čo sú vraj dobré nosničky.

200 g krmiva na slepici a den, to nejsou žádný nízký náklady na krmivo.

dekalbka sežere 108 g a den a ponese mnohem víc než brojlerka. i hnědá nosnice, třeba isa brown, sežere do 120 g.

čím těžší slípka, tím víc živin padne jen na záchovu bez produkce. brojler je chodící maso, ne nosnice.

15.10.2020 08:58
laying hen

XXX.XXX.166.107

200 g krmiva na slepici a den, to nejsou žádný nízký náklady na krmivo.

dekalbka sežere 108 g a den a ponese mnohem víc než brojlerka. i hnědá nosnice, třeba isa brown, sežere do 120 g.

čím těžší slípka, tím víc živin padne jen na záchovu bez produkce. brojler je chodící maso, ne nosnice.

Pšenica stojí na Slovensku 15eur meter a sóju mám za 50e meter. Ostatné píšem vyššie a nebudem sa opakovať. Celková cena krmiva bude iste nižšia (ak sa nepoužije sója). Samozrejme si to musím vedieť namiešať, na čom to celé padá u vačšiny chovateľov. Kalkuláciu tu robiť nebudem, aj tak to nikto čítať nebude.
Pozn.: ja ostávam pri chove hybridiek, išlo mi len o modelový pokus k znáške brojleriek, lebo by ma to celkom zaujímalo, ako sa budú niesť. Robil som krmivo vyššej kvality pre hempšírky a plymutky, oni sa niesli skoro ako hybridy, teda takmer denne vajce, ale po 6-8 mesiacoch už si nepamatám presne mali dosť, limitovala ich teda perzistencia znášky.

15.10.2020 17:46

Kalkuláciu tu robiť nebudem, aj tak to nikto čítať nebude.

JÁ BYCH TO TEDA ČETL A RÁD !

15.10.2020 17:54
laying hen

XXX.XXX.156.146

Kalkuláciu tu robiť nebudem, aj tak to nikto čítať nebude.

JÁ BYCH TO TEDA ČETL A RÁD !

Keď Vám dám svoju kalkuláciu ceny zmesky, ktorú na našom trhu nezoženiete (vyšší obsah bielkovín), tak budete mať možno nervy, koľko na Vás zarábajú výrobcovia krmív. Jedine teda asi SZ. Prípadne to prerátam na štandardnú cenu v obchode, pomery budú asi sedieť.

15.10.2020 17:59

já si nemyslím, že to může fungovat. ta brojlerka je prostě příliš velká, má příliš velkou spotřebu živin na záchovu, je příliš žravá a úplně pecka nosnice to prostě nejsou.

a v drůbežárně samozřejmě krmivo s různým obsahem živin podle toho, kolik sežere konkrétní hejno, používají.

19.10.2020 07:15
kaseva

XXX.XXX.155.74

horal napsal(a):

Ano, tohle nám koncem 70.let říkali. Pokračovali prasaty, tam je také rodičovská generace F1( bílé ušlechtilé x landrase) x otcovská masná linie ( durok, durok x pietrain).
A už i u dojných plemen skotu se používá křížení po tom, co se "podařilo" u holštýna používat minimum býků a dosáhnout nežádoucí příbuznosti.

24.10.2020 19:50
Jezedak Mara

XXX.XXX.174.1

Krásný dobrý večer milý chovatelé,😀 tak dneska je to měsíc co mě začalo těch 5 slepiček snášet vajíčka. Za ten měsíc, mám od nich 27 vajíček. To si myslím, že je krásný ne? 😀 Krmiva přesně nevím kolik sežerou protože mají pořád plný tubus pšenice a každé ráno dostávají míchanici : strouhanou řepu, řezanou vojtěšku, prosypanou krmnou směsí šrotu který si míchám sám, plus nutrimix pro nosnice. Tak uvidím jak dlouho budou pipinky snášet vajíčka. 😀 A ještě se mi na nich strašně moc líbí, že krásně a všechno sežerou , vůbec nerozhazují, nepřehrabují a necuchají.😀

24.10.2020 20:31
miladas

XXX.XXX.185.25

Jezedak Mara napsal(a):
Krásný dobrý večer milý chovatelé,😀 tak dneska je to měsíc co mě začalo těch 5 slepiček snášet vajíčka. Za ten měsíc, mám od nich 27 vajíček. To si myslím, že je krásný ne? 😀 Krmiva přesně nevím kolik sežerou protože mají pořád plný tubus pšenice a každé ráno dostávají míchanici : strouhanou řepu, řezanou vojtěšku, prosypanou krmnou směsí šrotu který si míchám sám, plus nutrimix pro nosnice. Tak uvidím jak dlouho budou pipinky snášet vajíčka. 😀 A ještě se mi na nich strašně moc líbí, že krásně a všechno sežerou , vůbec nerozhazují, nepřehrabují a necuchají.😀

Pokud máte 27 vajíček od každé slepičky, tak to je krásný, pokud od všech dohromady, tak to je slabota. Pak by to chtělo více směsi.

24.10.2020 20:40
Honza12

XXX.XXX.52.3

miladas napsal(a):
Pokud máte 27 vajíček od každé slepičky, tak to je krásný, pokud od všech dohromady, tak to je slabota. Pak by to chtělo více směsi.

Pochybuju, že směs pomůže.

24.10.2020 21:53
laying hen

XXX.XXX.156.146

Jezedak Mara napsal(a):

Oceňujem, že ste napísali v odstupe času, niektorí si prídu po radu, už sa ale nedozvieme, ako to skončilo. Ak máte možnosť, skúste im dať polovicu krmiva zmesku, aspoň 2 týždne, chcel by som vedieť, aké majú možnosti znášky. Tuším by som to aj sponzoroval... Myslím, že mnohí by boli prekvapení. Podľa dostupných zdrojov literatúry je ich strop 4/5. Otázka je, ako dlho.

24.10.2020 22:53
Jezedak Mara

XXX.XXX.174.1

Zdravím Vás ještě jednou všecky. Moc se Vám všem omlouvám tam mělo být 127 vajíček. Moc se omlouvám trošku mi blbne klávesnice na mobilu a já si nevšiml že mě tam ta jednička neskočila.😁 Kdyby byly jenom 27 vajíček tak to by opravdu jejich chov neměl cenu.😁 Prosím nezlobte se ještě jednou se moc omlouvám. A co se týká té krmné směsi pro slepice tak tu si vyrábím už asi osm roků sám v poměru: 6 dílu pšenice, 2 díly kukuřice, 2 díly hrachu plus nutrimix dle dávkování. Bez krmné směsi by to už dneska ani nešlo.

25.10.2020 00:50
miladas

XXX.XXX.185.25

Tak to je jiný kafe. To už stojí za to, je chvíli ponechat.

25.10.2020 07:10
laying hen

XXX.XXX.156.146

Jezedak Mara napsal(a):
Zdravím Vás ještě jednou všecky. Moc se Vám všem omlouvám tam mělo být 127 vajíček. Moc se omlouvám trošku mi blbne klávesnice na mobilu a já si nevšiml že mě tam ta jednička neskočila.😁 Kdyby byly jenom 27 vajíček tak to by opravdu jejich chov neměl cenu.😁 Prosím nezlobte se ještě jednou se moc omlouvám. A co se týká té krmné směsi pro slepice tak tu si vyrábím už asi osm roků sám v poměru: 6 dílu pšenice, 2 díly kukuřice, 2 díly hrachu plus nutrimix dle dávkování. Bez krmné směsi by to už dneska ani nešlo.

Tak že potvrdzujete všetky moje horné názory. Ďakujem. A to pritom Vaša krmna zmes je fakt "slabá", presne ako som písal, že aj slabá krmna zmes vzhľadom k veľkému konzumu môže stačiť. Teraz by som ocenil príspevok od bodlinky. Podotýkam, že limitujúcim faktorom bude asi trvanie znášky. Dávam tomu 6 mesiacov. Znáška je 84.6%, čiže cca 4/5.

25.10.2020 07:12

na takovýhle směsi by začaly snášet i hybridky. to fakt nemůžete po měsíci srovnávat. vždyť hybridní slepice chudák nese i z pšenice, že to bere ze sebe už lidi nevidí.

25.10.2020 07:24
laying hen

XXX.XXX.156.146

Tak táto krmna zmes má 13.4% bielkovín a ešte nemá vápno, takže ak sa pridáva, tak ešte menej. Bežné hobby zmesky ako Energys mávajú cca 15.2%. Takže slabota pre hybridky.

25.10.2020 07:26

laying hen napsal(a):
Tak táto krmna zmes má 13.4% bielkovín a ešte nemá vápno, takže ak sa pridáva, tak ešte menej. Bežné hobby zmesky ako Energys mávajú cca 15.2%. Takže slabota pre hybridky.

nebavím o krmné směsi, bavím se o tom, čím krmí hybridky takový ten běžný vesnický chovatel nebo směskofob.

a ty slepice na tom nesou. první měsíc snášky určitě

25.10.2020 07:32
laying hen

XXX.XXX.156.146

Celé vlákno je o tom, ako sa nesú brojlerové sliepočky, takže asi mi niečo ušlo. Inak pre tých, koho to zaujíma, zmes pre brojlerové sliepočky o obsahu 13.4% bielkovín, ak konzumujú tých 200gr denne je to isté, ako keby hybridka pri konzume 120gr denne mala krmnu zmes o sile 22.3% bielkovín, takže zmes je pre brojlerky brutálna. Preto sa tak dobre nesú. Preto radím chovateľom, čo chovajú po domácky, aby si vzali veľké sliepky, lebo veľa žerú a využijú aj slabé krmivo. Preto je v Česko-slovensku tak populárny Dominant, ktorý sa špecializuje na veľké sliepky.

25.10.2020 07:34

laying hen napsal(a):
Celé vlákno je o tom, ako sa nesú brojlerové sliepočky, takže asi mi niečo ušlo. Inak pre tých, koho to zaujíma, zmes pre brojlerové sliepočky o obsahu 13.4% bielkovín, ak konzumujú tých 200gr denne je to isté, ako keby hybridka pri konzume 120gr denne mala krmnu zmes o sile 22.3% bielkovín, takže zmes je pre brojlerky brutálna. Preto sa tak dobre nesú. Preto radím chovateľom, čo chovajú po domácky, aby si vzali veľké sliepky, lebo veľa žerú a využijú aj slabé krmivo. Preto je v Česko-slovensku tak populárny Dominant, ktorý sa špecializuje na veľké sliepky.

říká vám něco termín konverze krmiv?

a první měsíc snášky na takové krmné směsi ponese i hybridka. je otázka, jak dlouho, ale to je otázka i u té brojlerky, že.

25.10.2020 07:53
laying hen

XXX.XXX.156.146

Ak si prečítate predošlé moje príspevky, otázku o konverzii krmív by ste nenapísali, ak vidíte, že Vám za 5 minút spočítam adekvátnosť krmiva pre rôzne príjmy krmiva. Ja sa Vás tiež nepýtam, či poznáte chlamýdiovú infekciu. Celý čas píšem o tom, že otázka nie je, či sa budú niesť, ale ako dlho. Známy choval Plymutky a tie sa vyniesli asi po 6 mesiacoch takejto znášky, takže preto si myslím, že sa budú niesť cca 6 mesiacov. To je celé.
Inak pre tých, koho zaujíma môj pohľad na vec:
-zožente si 20 brojlerov, vychovajte ich na nejaké 2kg váhy. Oddelte cca 10 sliepočiek, prestaňte ich chovať brojlerovou zmeskou a prejdite na "slabšie" krmivá. Kohútov chovajte ďalej na maso. Keď to otočíte 2x do roka, tak si myslím, že môžete mať dobré nosničky. Po pol roku ich dáte do hrnca. Som 100% presvedčený, že niekto, kto chová po domácky, bude minimálne rovnako spokojný, ako chovateľ hybridiek.

25.10.2020 08:37

Obávám se že nebude. Náklady na odchov takové nosnice jsou zbytečně vysoké a neúměrně zatíží cenu
budoucich snesených vajec....kdyby to bylo výhodné, dávno by na tom byl založený velkochov..

25.10.2020 08:58
horal

XXX.XXX.13.28

Mne by jenom zajímalo jaký má význam cíleně odchovávat brojlery na snášku, když je na trhu mraky plemen k tomu určených a množství hybridních slepic , které mají snášku kolem 300 vajec za rok s daleko menšími náklady. Pochopím pokud z nějakého důvodu nestihne včas porazit kuřata a přerostou až do snášky. Také se mi to už stalo. Nemá to ani ekonomický, ani estetický význam, neboť to nejsou žádné krasavice. Ale ať si chová každý co mu libo, jenom se divím, že každý chce mít co nejnižší náklady a prodávat vajíčka co nejdráž, tak proč zvyšovat náklady a tím si snížit příjem, anebo zvýšit cenu.

25.10.2020 09:17
laying hen

XXX.XXX.156.146

http://eu.aviagen.com/tech-center/download/1339/Ross308-308FF-BroilerPO2019-EN.pdf

Pozrite tu, female. 34.deň je váha cez 2000gramov. Čiže 4-5 týždňov, kuriatka sa tiež kŕmia zmesou K1, ktorá je cenovo podobná BR1. Skonzumujú viac, o.k. V čase, kedy budú mať 2000gramov, skonzumujú 3000gr zmesky. Potom prechádzate na pšeničný šrot+povedzme uvedený hrach+nejaký Nutrimix hydina, čo im bude stačiť, reštrikcia krmenia na 166gr denne podla veku a hmotnosti podla tabuľky. Pri takomto konzume je sila zmesky 13.4% pre brojlery oproti konzumu hybridky (120gr denne) cca 13.4% x 1.4 = 18.76%, čiže zadávateľ nevedomky stvoril v podstate ideálnu zmes o obsahu bielkoviny pre svoje brojlerky.
Nespochybňujem, že hybridky sú lepšie nosnice ako brojlerky. Ale zmysel mojich príspevkov je inde, možno ste nepochopili. Vieme, ako kŕmi vačšina chovateľov, zmeska je drahá. Obilniny, zemiaky... Pre týchto chovateľov môže byť brojlerka vďaka vyššiemu konzumu lepšia nosnica ako hybridka, o znáške rozhoduje obsah bielkoviny v skonzumovanom krmive.

25.10.2020 09:21
laying hen

XXX.XXX.156.146

Október je čas, kedy sa sliepky po domácky chované prestávajú niesť. Viem to podľa toho, že každý rok o rovnakom čase sa zvyšuje záujem chovateľov o moje krmivo, ktorého ročne robím okolo 20 ton, takže nesypem veci len tak z rukáva. Potom už chodia celú zimu... V apríli sa niektorí zasa odmlčia a prídu opať v októbri.
Podotýkam, že ja chovám hybridky a pri tom aj ostanem. Chcem dať radu chovateľom po domácky chovajúcim.

26.10.2020 12:36
ferda841

XXX.XXX.127.185

laying hen napsal(a):
http://eu.aviagen.com/tech-center/download/1339/Ross308-308FF-BroilerPO2019-EN.pdf

Pozrite tu, female. 34.deň je váha cez 2000gramov. Čiže 4-5 týždňov, kuriatka sa tiež kŕmia zmesou K1, ktorá je cenovo podobná BR1. Skonzumujú viac, o.k. V čase, kedy budú mať 2000gramov, skonzumujú 3000gr zmesky. Potom prechádzate na pšeničný šrot+povedzme uvedený hrach+nejaký Nutrimix hydina, čo im bude stačiť, reštrikcia krmenia na 166gr denne podla veku a hmotnosti podla tabuľky. Pri takomto konzume je sila zmesky 13.4% pre brojlery oproti konzumu hybridky (120gr denne) cca 13.4% x 1.4 = 18.76%, čiže zadávateľ nevedomky stvoril v podstate ideálnu zmes o obsahu bielkoviny pre svoje brojlerky.
Nespochybňujem, že hybridky sú lepšie nosnice ako brojlerky. Ale zmysel mojich príspevkov je inde, možno ste nepochopili. Vieme, ako kŕmi vačšina chovateľov, zmeska je drahá. Obilniny, zemiaky... Pre týchto chovateľov môže byť brojlerka vďaka vyššiemu konzumu lepšia nosnica ako hybridka, o znáške rozhoduje obsah bielkoviny v skonzumovanom krmive.

Tady ta tabulka je špatná, jedná se o výkrmové kuřata, které se krmí ad libitum. Ty gramáže jsou tam jen orientační. Z toho vybírat kuřičky je nesmysl. Možná jsem to špatně pochopil, ale vy by jste chtěl vybrat kuřičky ve věku 35 dní o váze cca 2kg a dál je použít na snášku? A dál je krmit podle tabulky domácí směskou? Víte jak to dopadne? Kuřičky buď ztloustnou natolik, že z nich dostanete jen pár vajec a možná ani to ne. Nebo nastane snáška v cca 14ti týdnech života, kdy nebude jejich pohlavní ústrojí dostatečně vyvinuté a ponesou vajíčka bez skořápky, jen v bláně.
A zadavatel píše, že má rodičovskou generaci. pro ně platí tahle příručka: http://en.aviagen.com/assets/Tech_Center/Ross_PS//Ross308-PS-PO-EN-2016.pdf
Restrikce krmiva je u těchto slepic alfa a omega zdárného odchovu k produkci snášky a udržení snášky po potřebnou dobu chovu. Já jsem už několikrát(3x) bral tyto rodičovské slepice a líhl jsem si z nich kuřata (za použití kohouta holokrčky z Gyronu.sk). Teď na podzim se vyřazují už jako vynesené. Ale povím vám, že udržet je v kondici je vcelku velká práce, pokud chcete aby vám ještě jednu sezonu nějak obstojně nesly. 200g krmiva, pšenice nebo jiné po domácku udělané směsky, je moc a brzo ztuční. Není jen důležitý odpovídající obsah bílkovin, ale i energie a podle toho dávkovat krmivo. Když jsem je měl poprvé, tak nesli vcelku dobře. Podruhé katastrofa, vyžral jsem je a byl konec. A potřetí jsem jim dával opravdu jen 140g denně a snáška byla dobrá. A druhá věc je ta, že jakmile příjde léto a horka, tak se dost často stává, že dostanou infarkt. Srdce to neutáhne. To vždycky pozoruju, která začíná vypadat "unaveně" tak rychle ji zaříznout Jako může to zkusit a dělat experimenty. Konec konců je to koníček

26.10.2020 13:28
laying hen

XXX.XXX.166.107

ferda841 napsal(a):
Tady ta tabulka je špatná, jedná se o výkrmové kuřata, které se krmí ad libitum. Ty gramáže jsou tam jen orientační. Z toho vybírat kuřičky je nesmysl. Možná jsem to špatně pochopil, ale vy by jste chtěl vybrat kuřičky ve věku 35 dní o váze cca 2kg a dál je použít na snášku? A dál je krmit podle tabulky domácí směskou? Víte jak to dopadne? Kuřičky buď ztloustnou natolik, že z nich dostanete jen pár vajec a možná ani to ne. Nebo nastane snáška v cca 14ti týdnech života, kdy nebude jejich pohlavní ústrojí dostatečně vyvinuté a ponesou vajíčka bez skořápky, jen v bláně.
A zadavatel píše, že má rodičovskou generaci. pro ně platí tahle příručka: http://en.aviagen.com/assets/Tech_Center/Ross_PS//Ross308-PS-PO-EN-2016.pdf
Restrikce krmiva je u těchto slepic alfa a omega zdárného odchovu k produkci snášky a udržení snášky po potřebnou dobu chovu. Já jsem už několikrát(3x) bral tyto rodičovské slepice a líhl jsem si z nich kuřata (za použití kohouta holokrčky z Gyronu.sk). Teď na podzim se vyřazují už jako vynesené. Ale povím vám, že udržet je v kondici je vcelku velká práce, pokud chcete aby vám ještě jednu sezonu nějak obstojně nesly. 200g krmiva, pšenice nebo jiné po domácku udělané směsky, je moc a brzo ztuční. Není jen důležitý odpovídající obsah bílkovin, ale i energie a podle toho dávkovat krmivo. Když jsem je měl poprvé, tak nesli vcelku dobře. Podruhé katastrofa, vyžral jsem je a byl konec. A potřetí jsem jim dával opravdu jen 140g denně a snáška byla dobrá. A druhá věc je ta, že jakmile příjde léto a horka, tak se dost často stává, že dostanou infarkt. Srdce to neutáhne. To vždycky pozoruju, která začíná vypadat "unaveně" tak rychle ji zaříznout Jako může to zkusit a dělat experimenty. Konec konců je to koníček

Ďakujem za konštruktívny príspevok a reálne skusenosti, ktoré ja v tomto nemám, išlo o teoretickú úvahu. Prístup k rodičovským sliepočkám má málo kto, preto som zvolil sliepočky finálnych brojlerov. Udáva sa, že optimálna hmotnosť, ktorú treba udržiavať, je 2100gramov, ja samozrejme neviem, aká je odpovedajúca dávka krmiva na deň, preto som vychádzal zo spotreby krmiva pri danej telesnej hmotnosti sliepočky podľa tabuľky, to si môžem ako chovateľ prispôsobiť podľa situácie, v zime môže byť potreba vyššia kvoli chladu a v lete v horúčavách nižšia, základ je nedovoliť sliepočkám pribrať na váhe. Chcelo by to sliepočky pravidelne vážiť, kým to nedostanem do oka, že povedzme 140gramov krmiva je optimum. Takisto prispôsobiť svetelný režim v zimných mesiacoch, kedy u hybridiek je ideál 15-16hodín svetla a u brojleriek čo som čítal iba 10hodín.
Pointa celého môjho snaženia (čo som chcel povedať) je však inde. Už viackrát vo svojich iných vláknach radím chovateľom, aby si radšej vzali vačšie sliepočky, ktoré dobre nesú, lebo vzhľadom k vyššiemu konzumu krmiva dokážu dobre využiť aj menej kvalitné krmivo. Príklad: pre dekalb white resp. Dominant D229 robím zmes o obsahu bielkoviny 18-19%, vtedy majú maximálnu znášku podľa tabuliek dekalb-poultry,com. Okrem dekalbov som mal 10 sliepok Dominant čierny súčasne, čo je stredne veľká sliepka, ktorá skonzumuje povedzme 125gramov denne oproti 105gramov u dekalba. Ak žrali tú istú zmes, znášali už mega vajcia s rizikom úhynu pre výhrez kloaky a pod. Keď som ubral proteín na povedzme 16%, čierne sa niesli adekvátne ale u dekalbov znáška výrazne klesla, lebo im klesol denný príjem bielkovín. Čiže aj keď je dekalb asi najlepšia nosnica, ktorú poznám, pre chovateľa, ktorý tomu nedá potrebné krmivo môže byť sklamaním a poznám takých, "biele už nechcem, nenesú sa". Preto je firma Dominant tak obľúbená v SR a ČR, lebo sa zaoberá šľachtením prevažne vačších sliepok, ktoré po domácky dajú lepší výsledok ako Dekalb. Prepáčte za dlhý príspevok.

Přidejte reakci

Přidat smajlík