Dotaz - růžový vápenec

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.10.2020 16:03
petr008

XXX.XXX.193.159

Dobrý den,

přidávám do krmiva krmný mletý vápenec, který kupuji ve stavebninách. Vždy jsem kupoval pytel 30 kg, kde bylo výslovně napsáno "krmný mletý"... Potud vše OK.
Naposledy jsem chtěl koupit to samé, ale prodavač, že ve výrobě spletli obaly a dodali jim krmný vápenec v obalech s názvem "jádrová omítka".
Chtěl jsem mít jistotu, říkám krmím tím zvířata, je to opravdu, krmný mletý vápenec? Prý že ano, že nemám mít strach, jen spletli obaly...
Doma jsem otevřel pytel a první co mě zaskočilo byla růžová barva. Pro jistotu jsem ochutnal, jestli v tom neucítím vápno. Nic, chutnalo to stejně jako krmný vápenec.
Ale co ta růžová barva?
Máte s tím někdo zkušenosti, je to fakt nezávadné? Setkali jste se s tím někdo?

Díky za odpovědi, P.

26.10.2020 16:31
MajkaP

XXX.XXX.88.130

Vůbec nemám zkušenost s krmením slepic vápencem. Ale jsem geolog-geochemik a vápenec může mít spoustu barevných příměsí, které na výslednou kvalitu vliv nemají, nebo mají minimální.... A může to být i v ramci jednoho zdroje. Myslím že pokud chutnal stejně, mělo by to být ok, ale situace je to zvláštní..... Pokud berete vápenec už delší dobu a výkyvy v barvě nebyly a teď se ta jiná barevnost náhodou shoduje se špatným obalem.....?

26.10.2020 17:21
petr008

XXX.XXX.193.159

Zdravím kolegyni , (tedy alespoň pokud jde o tu druhou část z druhé části).
Je to tak, že krmný vápenec tam kupuji několik let a vždy jsem bral z jedné palety, takže stavebniny tento artikl nakupují asi jednou za uherský rok. No a to bylo právě letos.
Barva není úplně růžová, ale narůžovělá, ale rozdíl od klasické šedobílé byl patrný na první pohled.
Mám strach právě z těch přírodních příměsí, které patrně to narůžovělé zbarvení způsobují.
Nemůže to být třeba mletý dolomit? Nevadí v takovém případě vysoký obsah hořčíku?

Díky.

26.10.2020 18:21
ančovička1

XXX.XXX.37.123

Růžový mlety vápencec pridavam slepicim do krmeni už několik let a vše je v pořádku..

26.10.2020 18:30
petr008

XXX.XXX.193.159

Díky, jsem rád, že mně to někdo potvrdil. Jinak vápenec dávám do žrádla hlavně kozám, aby měly zdroj vápníku.

26.10.2020 19:20
ančovička1

XXX.XXX.37.123

petr008 napsal(a):
Díky, jsem rád, že mně to někdo potvrdil. Jinak vápenec dávám do žrádla hlavně kozám, aby měly zdroj vápníku.

Jeje, i kozám?..ja jim davam do krmeni Nutrimix .. směs granule,ječmen,ovesne vločky,trochu psenice(ted nemam kukurici),jablka. 😀..zkusim přidat i vápenec,co tomu řeknou😀

26.10.2020 20:48
petr008

XXX.XXX.193.159

Vápenec jsem začal dávat na radu paní vet., koupil jsem kozu, které chrastily klouby. A od té doby jim to už míchám do krmiva pořád.
Vemte si, kolik toho ta koza dá do mléka, když je 10 měsíců v roce ždímaná. A kozí mléko obsahuje vápníku více než kravské. Tak se jim to snažím aspoň trochu vynahradit kozénkám.
Jinak se musí dobře promíchat s krmivem, jinak tvoří hrudky(hroudy), které kozy nežerou a přijde vniveč.

26.10.2020 21:46
ančovička1

XXX.XXX.37.123

Dekuji za dobrou radu,hned zitra zkusim trochu vápence přimíchat do krmeni..to jsem zvědavá,jestli to poznaji😀

27.10.2020 07:38
laying hen

XXX.XXX.166.107

Ak chcete prípadne trochu ušetriť, tak ja nakupujem drvený vápenec 0-4 frakcia (teda grit) v predajni štrkopiesky. Minulý týždeň som kúpil 350kg a platil asi 6eur. Cena bola 18eur/tona. Lacné sáčkované vápence stoja najlacnejšie 100eur tona v prepočte.
Môj vápenec je šedý, ale pri naberaní z kopy som si občas všimol tiež farbu do ružova. Prvá vec, ktorú som samozrejme urobil, išiel na riaditeľstvo firmy a vypýtal si techmický list. Kvalita vápenca bola najvyššia možná tuším Ia alebo tak nejak.

27.10.2020 09:58
petr008

XXX.XXX.193.159

Díky, ale mám obavu, že když jim budu dávat 0-4, tak se kozám budou opotřebovávat zuby. Takže radši krmím jemně mletým. Pro slepice je samozřejmě naopak větší zrnitost lepší. Já to mám ale primárné pro kozy.

27.10.2020 10:09
laying hen

XXX.XXX.166.107

petr008 napsal(a):
Díky, ale mám obavu, že když jim budu dávat 0-4, tak se kozám budou opotřebovávat zuby. Takže radši krmím jemně mletým. Pro slepice je samozřejmě naopak větší zrnitost lepší. Já to mám ale primárné pro kozy.

Možno by sa dal preosiať na site, hrubé sliepkam, jemné kozám. Neviem, nerobil som. Viac je toho jemného.
Inak obsah vápnika v kravskom mlieku je 1.2 gramu na liter, takže toho vápnika v krmive kôz až toľko netreba.

Přidejte reakci

Přidat smajlík