Přirozené krmení housat

Husa česká
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.12.2020 00:06
sharingan

XXX.XXX.162.30

Dobrý den,
studuju si na příští sezonu odchov housat (zatím mám relativně čerstvě pořízený letošní chovný pár), zaujala mě otázka stravy pro malá housata. Většina návodů je s tím hned hotova - použít komerční krmnou směs. Případné alternativy zahrnují mimo rostlinné složky též většinou např. v mléce máčené pečivo, strouhaná vařená vejce...
Důvodem futrování živočišnými bílkovinami tvora, který je jinak dost konzervativním vegetariánem, bude, předpokládám, snaha dosáhnout co nejrychlejšího a nejintenzevnějšího výkrmu (o nějž mi osobně nejde). Také ke komerční směsi (např. H1, na bázi kukuřice, pšenice, a sojového šrotu) bych sáhnul raději též spíše pouze jako B variantě.
Divoký předek domácí husy se v ČR celkem běžně vyskytuje a rozmnožuje, a předpokládám (když tak mě prosím opravte), že divoká housata budou na podobné stravě jako dospělí jedinci, s převahou čerstvých jemných částí makrofyt. Z tohoto důvodu zvažuji možnost mladých sekaných kopřiv, smetánky, lipnic, atp. ("zelené"), bez přidaných živočišných bílkovin, se zajištěním přísunu minerálií, zejména vápníku. Volný přístup na pastvu, se zajištěním jistého přísunu v krmítku s výše jmenovaným. Zajímá mě, má-li třebas někdo v tomto směru nějaké aplikovatelné poznatky...?
Předesílám, že mi opravdu nejde o "výkrm", pouze o krmení a normální vývoj housat přirozeným tempem.

29.12.2020 07:18
ančovička1

XXX.XXX.44.147

Doporucuji neexperimentovat s namocenymi rohliky.a koprivami...kupte housatum kompletni krmnou smes, kterou sestavili odbormici a vyhnete se neuspechum v rustu a vyvoji housat..chovam husy 25let..
O "vykrm" JDE v kazdem pripade,protoze vyslechtene husy domaci ,vsech plemen, nejsou husy divoke, jsou na vyzivu mnohem narocnejsi,nez husa divoka..

29.12.2020 11:51
sharingan

XXX.XXX.162.30

Zdravím, děkuji za reakci. O rohlících jsem právě vůbec neuvažoval. Zajímalo mě právě, má-li někdo informace. Obecně pro mě princip "nezkoušet, neuvažovat a brát prostě, co nasáčkovali "odborníci" příliš není, rád se dopátrávám principu, a až na základě toho se rozhoduji ; v tomto případě mě zaujal rozpor mezi předpokládanou přirozenou stravou divokých housat, oproti praxi s domácími jedinci. Děkuji za Váš náhled ohledně rozdílu ve výživových nárocích domácích plemen a divokých předků. Prvně jsem předpokládal, že české husy, známé vynikající zužitkovatelností stravy, a velikostně srovnatelné s většími jedinci divoké husy velké, by v tomto mohly býti obdobné, pravděpodobně tedy ale během domestikace došlo k posunu i v tomto směru.

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.12.2020 14:01

Nepoužívat kopřivu ke krmení považuji zachybu. Přidávám ji do krmení slepicím. králíkům i holubům.

29.12.2020 20:08
ifauna7

XXX.XXX.237.11

sharingan napsal(a):
Dobrý den,
studuju si na příští sezonu odchov housat (zatím mám relativně čerstvě pořízený letošní chovný pár), zaujala mě otázka stravy pro malá housata. Většina návodů je s tím hned hotova - použít komerční krmnou směs. Případné alternativy zahrnují mimo rostlinné složky též většinou např. v mléce máčené pečivo, strouhaná vařená vejce...
Důvodem futrování živočišnými bílkovinami tvora, který je jinak dost konzervativním vegetariánem, bude, předpokládám, snaha dosáhnout co nejrychlejšího a nejintenzevnějšího výkrmu (o nějž mi osobně nejde). Také ke komerční směsi (např. H1, na bázi kukuřice, pšenice, a sojového šrotu) bych sáhnul raději též spíše pouze jako B variantě.
Divoký předek domácí husy se v ČR celkem běžně vyskytuje a rozmnožuje, a předpokládám (když tak mě prosím opravte), že divoká housata budou na podobné stravě jako dospělí jedinci, s převahou čerstvých jemných částí makrofyt. Z tohoto důvodu zvažuji možnost mladých sekaných kopřiv, smetánky, lipnic, atp. ("zelené"), bez přidaných živočišných bílkovin, se zajištěním přísunu minerálií, zejména vápníku. Volný přístup na pastvu, se zajištěním jistého přísunu v krmítku s výše jmenovaným. Zajímá mě, má-li třebas někdo v tomto směru nějaké aplikovatelné poznatky...?
Předesílám, že mi opravdu nejde o "výkrm", pouze o krmení a normální vývoj housat přirozeným tempem.

Dobrý den,

úplně s vámi souhlasím. Také jsem si teďka koupil trio hus a na jaře se těším na odchov. Žádnou komerční směsí také nechci krmit. Vycházím z toho, že moje husy budou mít velký travnatý výběh plus vařené brambory, mrkev a další zeleninu k dispozici a myslím, že by to mělo na zdárný "normální" výkrm stačit. Spíš mi jde o to, jak co nejsnadněji vyřešit NE"odebírání" vajec zpod husy. Myslíte, že je to možné udělat bez toho?

R.

29.12.2020 20:25
pastevecovci

XXX.XXX.8.37

ifauna7 napsal(a):
Dobrý den,

úplně s vámi souhlasím. Také jsem si teďka koupil trio hus a na jaře se těším na odchov. Žádnou komerční směsí také nechci krmit. Vycházím z toho, že moje husy budou mít velký travnatý výběh plus vařené brambory, mrkev a další zeleninu k dispozici a myslím, že by to mělo na zdárný "normální" výkrm stačit. Spíš mi jde o to, jak co nejsnadněji vyřešit NE"odebírání" vajec zpod husy. Myslíte, že je to možné udělat bez toho?

R.

Dělejte si co chcete, ale nebude to stačit. Není tam žádné jádro. Jak bylo výše - není to divoká husa. Kdo chce pochopí.

29.12.2020 20:59
ifauna7

XXX.XXX.237.11

pastevecovci napsal(a):
Dělejte si co chcete, ale nebude to stačit. Není tam žádné jádro. Jak bylo výše - není to divoká husa. Kdo chce pochopí.

A nemáte zkušenosti ohledně odebírání vajec? Je opravdu nutné je odebírat nebo je můžu nechat pod husou?

R.

29.12.2020 21:23

Husa domaci se vlivem domestikace ve svých vlastnostech od husy divoké v mnohém liší. Markantní je to zejména ve výživě. To co stačí divokým husám, rozhodně nestačí co do objemu ale i množstvím živin domestikovaným plemenům. Dalším důležitým rozdílem je teplo a sucho při odchovu housat. Domácí hosata nevydrží to co divoká. Domácí husy také začínají snášet mnohem dříve a hrozí přemrznutí vajec. Vejce často přikrývají až ve druhé polovině snášky. Mezi snesením vajec se couraji v blátě po dvorku a vejce jsou pak tak silné znečištěná, že hrozí odumření zárodku. Z domaci husy nikdo divokou neudělá i kdyby chtěl. Pokud se o to někdo snaží, měl by se nad svým počínáním zamyslet, zda už to nehraničí s týráním

29.12.2020 22:28
sharingan

XXX.XXX.162.30

S tím odebíráním vajec také uvidím, dle podmínek, ale zatím odebírat vejce průběžně v plánu nemám. Rovněž uvidím s krmením mladých housat poté, samozřejmě budu připraven na možné eventuality a připraven na improvizaci. Prostě v prvním roce chci vlastně osobně vyzjistit, jak moc samostatně jim to půjde v podmínkách, které jim zajistím. Hlavním aspektem pro mě bude samozřejmě zpětná vazba od samotných zvířat, když to vyhovovat nebude, budu připraven promptně reagovat...v nejhorším případě nejspíše maximálně přijdu o případný odchov v jednom roce.

30.12.2020 09:23
jo012810

XXX.XXX.101.35

Jo. jo...Prostě jsou i děti, kterým stačí říci, že kamna pálí a oni to dál nezkoumají a nejsou spálené. A pak jsou děti, kteří si všechno musí sami osahat, spálit se atd. Každý jsme trochu jiného zasložení. Jeden můj známý zásadně nejezdil vlakem. Sám říkal, že kdyby měl jet vlakem, tak si musí sám postavit lokomotivu a vagóny, jinak té dopravě nevěří. Jezdil na motorce a autem a rád se v nich "vrtal".

30.12.2020 09:33

jo012810 napsal(a):
Jo. jo...Prostě jsou i děti, kterým stačí říci, že kamna pálí a oni to dál nezkoumají a nejsou spálené. A pak jsou děti, kteří si všechno musí sami osahat, spálit se atd. Každý jsme trochu jiného zasložení. Jeden můj známý zásadně nejezdil vlakem. Sám říkal, že kdyby měl jet vlakem, tak si musí sám postavit lokomotivu a vagóny, jinak té dopravě nevěří. Jezdil na motorce a autem a rád se v nich "vrtal".

Jediným nedostatkem je, že těm kamnům je to jaksi jedno. Experimentovat za každou cenu na živých tvorech, jen abych si potvrdil (nebo spíše v tomto případě vyvrátil) své domněnky a představy, je trochu liché a jak bylo řečeno výše, zavání to týráním. Jako jedna moje známá, co se snažila kočku domácí odnaučit venku lovit ptáky a hrozně se divila, proč to ta kočka dělá, když má doma žrádla dost....

30.12.2020 21:40
sharingan

XXX.XXX.162.30

Tak nějak, postupem věku shledávám, že budu v podobné kategorii jak Váš známý, co nejezdí vlakem. K frufru, chápu Váš náhled též, ale samozřejmě snad chápete, že když dva dělají totéž, není to totéž. Mj. jsem VŠ vystudovaný biolog a zájmový chovatel, a soukromý hobby chovatel tuctu druhů zvířat ze všech skupin obratlovců.
Samozřejmě moje představy, jak co může fungovat, se v realitě mohou ukázat jako liché, disponuji však již snad dostatečnými schopnosti pro včasnou korekci, nebo alespoň povzetí dostatečného poučení do budoucna .
Jinak např. pampeliška a kopřiva mají mít dle kalorických tabulek slušný obsah bílkovin...otázka jestli se mi to bude chtít v dostatečných množstvích shánět...:D

S tím týráním, příjde mi že dnes toho má každý plnou h*bu, zejména ti, co se v tom nejméně orientují. Sensu stricto se za to dá asi považovat jen prokázané způsobení újmy zvířeti čistě za účelem svého pobavení.
Akceptované, a samozřjemě "v pořádku" je to pro "vyšší zájmy" - nasycení či jiné potřeby lidstva - intenzivní chovy, vědecké experimenty, dále třeba nějaké to hravé šlechtěníčko (buldog, super, dotáhnout to do bodu, kdy chcípají v šesti letech, nebo i jiná plemena, aby měla takovou mordičku, že neudýchají chůzi, nebo mají potíže se nažrat), nebo i "kočičí paní", co přikrmováním neúměrně prodlužují dobu existencí nemocných, vyzáblých a přemnožených kočičích populací...lidské pohnutky různé. Pro zvířata samotná žádný rozdíl. Celá historie lidské civilizace je postavená na "týrání" jiných živočišných druhů, tak to prostě je a bylo, jestli dobře či špatně, to nevím, a nakonec to není podstatné. Na základě tohoto prostě nejsem nakloněn tomu, obviňovat slepě druhé z týrání, jen z důvodů, že některé věci vidí jinak než Vy.

30.12.2020 21:49
pastevecovci

XXX.XXX.8.37

Bože....
Proč jste zakládal toto téma, když stejně víte všechno nejlíp...
Co s těma husama budete nakonec dělat?
Protože když ty Vaše pokusí přežijí - tak Vám přeju dobrou chuť - dejte vědět jaká byla pečínka....
Jak se začne někdo camrat titulama... To je fakt ohromná argumentace...

30.12.2020 22:06
sharingan

XXX.XXX.162.30

Proč jsem zakládal? :D Protože je šance, že to někdo již zkoušel, a má k tomu třebas nějaký postřeh, který bych mohl zakomponovat. Vzhledem k nízké vynaložené energii a času pro zadání dotazu jsem to zkusil i touto formou, byť jsem toho příliš neočekával.
Co s husama budu dělat? Jiní chovají andulky či jiné okrasné ptactvo, já se rozhodl pro husy, stejné důvody...andulky také nejsou zrovna chované pro pečínku :D
Camrat titulama...také to nemám rád, nemusí to znamenat nic. Ale ve chvíli, kdy v diskuzi začnu už být srovnáván s úplnýma joudama, co nemají ponětí ani o vztahu kočka-pták, se mi to vcelku hodilo pro objasnění, že třeba až zase takový mamlas nemusím být...nebo naopak speciální tuplovaný:D

30.12.2020 22:23
bery25

XXX.XXX.35.184

s jednym suhlasim,dnes je tyranie uz vsetko,pes ma spat so mnou v posteli,jedna sliepka potrebuje futbalove ihrisko,a raz pride čas ,ze zakazu sliepkach znasat vajicka,lebo je to pre nich stresujuce,a nedajbože kapra na vianoce,to ste najvacsi tyran

31.12.2020 06:13

Extremistů na obě strany jsou dnes mraky. I studovanych biologů, kteří nechápou rozdíl mezi domestikovaným a divokým zvířetem a mysli, že oboje jedno jestli. Že to tak není, vedel každý hloupý sedlák, pročež dal.vzniknout tomu nepřebernému množství hospodářských plemen...bez letitého studia biologie.

31.12.2020 10:02
petraodlesa

XXX.XXX.39.3

Problém je i to, že se že zvířat stali "lidé"... Pro ty, kdo spí se psem 🙈 náhradní vztahy. Po.rali jsme hierarchii. Buďto je vyvyšujeme nebo utiskujeme.
Najít zlatý střed je věc moudrosti. Mnohým nám chybí.

31.12.2020 15:05
sharingan

XXX.XXX.162.30

Bohemiagalle, ty rozdíly ve stavbě, barvě, "užitkovosti" atp. jsou samozřejmě zjevné. Otázkou je, do jaké míry tyto lidmi vyhledávané a upřednostňované degenerativní změny u kterého plemene postoupily do té míry, že není bez asistence člověka schopno ani samostatné existence a množení, a to i v místech, kde jeho divocí předkové prosperovali.
Když se ale podíváte na situaci feralizovaných zvířat, např. australského dinga či amerického mustanga (ok, ti nejsou zrovna tedy v zemi svých předků), nemusí to být s určitými skupinami za určitých podmínek ještě tak špatné. Ano, s drůbeží to je komplikovanější, převážně z důvodu, že je šlechtěním cíleně připravujeme o schopnost letu, která je pro jejich - a to i krátkodobé - přežití v přírodních podmínkách zcela esenciální.

Je Vám ale pravděpodobně znám například i fakt, že i u husích plemen se zcela potlačeným pudem sezení dokáží někteří jedinci v určitých podmínkách dosáhnout úspěšného odchovu přirozeným způsobem..i některá těžší plemena se dají "rozlétat"...prostě většinu zažitých chovatelských dogmat nelze brát za platnou v každé situaci.

Můj dotaz se týkal schopnosti jednoho z "primitivnějších" plemen, zda-li, a jak, je možno úspěšně odchovat mláďata pouze na přirozených zdrojích, a potažmo, zda-li je reálné v lidských silách toto spektrum v dostatečném množství opatřit.

Za reakce ančovičky, že zde již domestikace dosáhla takového stupně, že je to zhola nemožné, a Vaše připomenutí, že běžně u nich dochází k množení přespříliš brzy, kde venku ještě nic neroste, jsem pochopitelně vděčen a budu s tím předběžně počítat, pochopitelně ale pak největší hodnotu bude mít vlastní pozorování.
Děkuji a přeji pěkného Silvestra :D

31.12.2020 16:56

Rozumím, nejste první kdo se o takové ptákoviny pokouší. Nejen u hus.
Jenom připomenu, proces domestikace je generativní využití schopnosti adaptace daného druhu na určité podmínky ku prospěchu člověka.
Jinak řečeno jedinec má své limity, za které ho posune pouze opět postupná adaptace. Obráceně u divokých zvířat je to stejné. Od divoké husy při intenzivním výkrmu nedostanete proporcemi husu landeskou ale jenom husu divokou, která bude mít víc sádla než její volně žijící družky. No a husy domácí vykrmené pouze pastvou budou hubené, téměř bez tuku a jejich maso nemá dobrou chuť.

31.12.2020 18:15
samec

XXX.XXX.96.58

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Rozumím, nejste první kdo se o takové ptákoviny pokouší. Nejen u hus.
Jenom připomenu, proces domestikace je generativní využití schopnosti adaptace daného druhu na určité podmínky ku prospěchu člověka.
Jinak řečeno jedinec má své limity, za které ho posune pouze opět postupná adaptace. Obráceně u divokých zvířat je to stejné. Od divoké husy při intenzivním výkrmu nedostanete proporcemi husu landeskou ale jenom husu divokou, která bude mít víc sádla než její volně žijící družky. No a husy domácí vykrmené pouze pastvou budou hubené, téměř bez tuku a jejich maso nemá dobrou chuť.

No, popsal jste to biologovi velice dobře a slušně...když jsem jeho příspěvky pročítal, tak jsem si myslel, že to píše nějaký zfetovaný klučina...Nechci nikoho urážet , ALE...znal jsem a znám pár studovaných rádoby chovatelů, ale co vyprodukují , tak to i hovna přestávají smrdět....
Občas , při jejich výplodech jsem si myslel, že jsou z jiné planety...Nebudu se raději rozepisovat ..Přeji normálním chovatelům zdárný vstup do dalšího roku a hodně nových a zdravých zvířecích odchovů....

31.12.2020 19:17
ančovička1

XXX.XXX.44.147

samec napsal(a):
No, popsal jste to biologovi velice dobře a slušně...když jsem jeho příspěvky pročítal, tak jsem si myslel, že to píše nějaký zfetovaný klučina...Nechci nikoho urážet , ALE...znal jsem a znám pár studovaných rádoby chovatelů, ale co vyprodukují , tak to i hovna přestávají smrdět....
Občas , při jejich výplodech jsem si myslel, že jsou z jiné planety...Nebudu se raději rozepisovat ..Přeji normálním chovatelům zdárný vstup do dalšího roku a hodně nových a zdravých zvířecích odchovů....

😂Tak jsem se koncem stareho roku hezky zasmala a take preji vsem rozumnym chovatelum hodne zdravi a chovatelskych uspechu v novem roce😀🍀🍀🐔
Vsem ochocenym zviratum,ktera slouzi lidem k radosti I uzitku, preji,aby se k nim jejich pani chovatele chovali s citem a laskou, jsme za ne prece zodpovedni..😀🐣🐣🐣

2.1.2021 00:14
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Důrazně doporučuji napoprvé si všechno osahat a první housata odchovat standardně.
Pokud budete mít zájem experimentovat, udělejte to nejdříve druhý rok.
Jednak budete mít nějaké zkušenosti s konkrétním druhem, plemenem a kmenem, tak Vám to půjde lépe;
jednak doporučuji pokus protáhnout na více let a to přirozené krmení zavádět postupně (tj. například první rok standardní krmivo, druhý rok uberu směsi a přidám obilí, třetí rok ještě uberu směsi a přidám sekaného zeleného atd., budete mít jasno, kolik toho přirozeného housata ještě unesou a kde je ta hranice, kdy to pro jejich zdraví a pohodlí začíná být kontraproduktivní; není totiž všechno buď a nebo a třeba najdete kompromis, který povede ke spokojenosti jak Vaší, tak hus);
a jednak budete mít představu, jak to house má v daném věku vypadat.
Divil byste se, kolik lidí chová například koně, úplné žebřiňáky, chudáky těsně před zhroucením - a jsou přesvědčení, že takto má kůň vypadat. A nejsou to lidé blbí, bez zájmu nebo tak zaměstnaní, že toho koně celý rok nevidí. Ale - kůň přece přes zimu vždycky zhubne. Koza je přece zvíře chudých domkařů, tak má být hubená. Kočka si přece sama naloví. Pes přece má být na řetěze, vždyť jsme to tak měli vždycky. Morčata přece patří ke králíkům do králikárny.
Tím netvrdím, že Vaše zvířata jsou podvyživená, odkázaná sama na sebe, na řetěze a v nevyhovujícím seskupení. Jen říkám, že standardní prověřený odchov Vám dá konkrétní informace, se kterými pak můžete své „pokusné“ odchovy porovnávat. Kondice, zdraví, hmotnost, kvalita opeření... Zvlášť, pokud si budete jednotlivé jedince fotit a zaznamenávat relevantní informace.
Když teď nezískáte jasné povědomí, jak vypadá kvalitně nakrmené house, těžko je budete získávat později, protože budete přesvědčen, že to rozčepýřené hubené house tak má vypadat, že takhle přece vypadala i ta loňská housata a taky přežila.
Máte nevýhodu v tom, že nemáte zkušenosti; tím, že to ze začátku zkusíte pořádně a budete se s otevřenýma očima dívat a vnímat mozkem nezaslepeným tím, co a jak se dělalo vždycky, z toho můžete udělat přednost. Jedině tak ten pokus bude mít smysl a bude mít přínos pro ta housata, jedině tak můžete dojít k tomu kompromisu přírodně blízkého krmení, totiž tak, že poznáte i ten standardní způsob. Musíte poznat tu cestu, od které se chcete odklonit, abyste věděl, kde přesně a v čem přesně se od ní chcete odklonit a v čem je ta běžná cesta překvapivě dobrá a které aspekty z ní chcete uchovat.
Tím, že odchováte jedna dvě housata standardně, nikomu a ničemu neublížíte. Neuváženým pokusem byste mohl.
A poslední věc - v mládí podražené zvíře už nikdy nedosáhne svého potenciálu (tím myslím nejen masného/nosného, ale zejména zdravotního). Tříměsíční husa méně výživnou stravu snese lépe než třídenní - proto doporučuji úplně malá housátka krmit směsí a postupně přecházet na přirozené nebo přirozenému blízké krmení až později.

Edit:
Ještě by mě zajímala Vaše definice přirozených zdrojů. Jestli jsou tím myšlena běžná statková krmiva, tak odchovat husy na nich samozřejmě lze. Ostatně v kupovaných směsích nic moc jiného není, jen je upraven poměr surovin a přisypaná minerálka. Najít směs bez dodaných enzymů a jiných nesmyslů není až tak těžké.

Přidejte reakci

Přidat smajlík