Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Cedzo

24.1.2021 20:37
Cedzo

XXX.XXX.138.5

Dobrý deň mám otázku?
Krmim sliepky jačmenom a kukuričný
srotom ,ale taraz nenesú lebo preperuju
sa, ale inak niesli pekne sliepka zniesla každý druhý deň jedno vajce ale každý mi vraví že jačmen znášku znižuje a nemam možnosť teraz kŕmiť sliepky niečím iným.
Tak mi prosím poraďte ci jačmen znášku znižuje alebo nie?

24.1.2021 21:22
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Znižuje. Nasadzuje sa niekedy k urýchleniu preperovania - sliepky prestanú znášať a výmena operenia je rýchlejšia.
Inak teda pre sliepky nieje vhodný.

Isi

25.1.2021 08:40
Isi

XXX.XXX.69.103

A jak to měli na hospodarstvich kdysi před 100lety a dávnější.. pšenice byla pro lidi na mouku a ne pro slepice... Ty předpokládám byly na ječmeni..

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.1.2021 08:46

ječmen je pro drůbež velice špatně stravitelný. obsahuje hodně vlákniny a nějaký tentononc, jehož jméno si pořád nepamatuju, ale váže to vodu a zvyšuje obsah vody v trusu slepic.

prostě krmivo nevhodné. v dřívějších dobách se krmila drůbež třeba zadinou.

25.1.2021 09:20
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Isi napsal(a):
A jak to měli na hospodarstvich kdysi před 100lety a dávnější.. pšenice byla pro lidi na mouku a ne pro slepice... Ty předpokládám byly na ječmeni..

Jak to meli pred sto lety?..meli polovicni snasku😁a nebylo to jen pred sto lety,i dnes "chovatele" krmi jecmenem a potom se divi,ze jim slepice nesnasi..
Nejhorsi je, ze si nedaji poradit😕..

25.1.2021 13:36
Olánek

XXX.XXX.93.244

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
ječmen je pro drůbež velice špatně stravitelný. obsahuje hodně vlákniny a nějaký tentononc, jehož jméno si pořád nepamatuju, ale váže to vodu a zvyšuje obsah vody v trusu slepic.

Zvyšuje obsah vody v trusu slepic a tak ji musí doplňovat.Tedy co dnes frčí,alespoň
3 litry denně.
Ječmen doporučují holubáři hlavně přes zimu,prý čistí.
Králikáři se neshodnou,někdo ječmen jiný oves.

25.1.2021 19:54
jo012810

XXX.XXX.101.35

Staří hospodáři říkali, že základem krmení pro holuby je ječmen a pro slepice pšenice. A to svým způsobem platí do dnes. Výživná hodnota ječmene...

25.1.2021 20:13
horal

XXX.XXX.13.26

Také se můžete připravit, že jen co se oteplí začne vám to kvočit jedna za druhou a pořád dokola. Takže vajíček se letos moc nenajíte.

25.1.2021 21:43

tak nevím vážení pšátelé, asi 1/6 krmnej dávky pre slepice u nás tvorí jačmeň (v domácich granulách) a nesú a nesú a nesú. Momentálne máme 30 nosníc a 20-25 vajec denne. Hľadám umiestenie pre cca 300 vajec práve teraz.

26.1.2021 00:17

To není problém, stačí ubrat veškeré komponenty a nechat jenom ječmen a do týdne bude po problému s vejci

26.1.2021 11:33
Š720

XXX.XXX.250.229

Dobrý deň, je to enzym fytaza, ktorý chýba hrabavej hydine, aby mohla spracovať jačmeň bez problémov.

26.1.2021 14:28
peter z bratislavy

XXX.XXX.225.243

Prikladám niečo o jačmeni od p. Zbyňka Opatrného:

Ječmen je pro drůbež hůře stravitelný a nedodá tolik živin a energie. Proto slepice tolik nenesou. Vaječníky se jim neomlazují, ale zachovají si více folikulů na pozdější snášku. Slepice má omezený počet folikulů, ze kterých může za svůj život vytvořit vejce. Omezením snášky se prodlužuje možnost nést později. Jde o to, jestli se slepice dožije více let.
Ječmen obsahuje většinu cukrů v podobě tzv betaglukanů, které jsou pro drůbež nestravitelné, protože drůbež neumí syntetizovat enzym betaglukanázu, který betaglukany při trávení štěpí. Proto tyto cukry odcházejí z těla nestrávené, a do velkovýrobních krmných směsí obsahujících ječmen se tento enzym dodává uměle syntetizovaný / najdete na etiketě KS/. Přesto ječmen v drobnochovech patří mezi tradiční krmiva a drůbež ho ráda přijímá, vhodné je, pokud chcete zvýšit jeho stravitelnost a využití, drůbeži ho upravit, např výše zmíměné naklíčení, šrotování a spaření vroucí vodou apod. Sám ho ve svém chovu používám a sice tím způsobem, že na velmi jemně sešrotovaném ječmenu pěstuju kvasinky, čímž obohatím krmení navíc o kvasičnou bílkovinu a vitamíny skupiny B v té nejpřirozenější formě a navíc prakticky bez nákladů. Dříve se této úpravě krmiv říkalo drožďování a používala se prakticky pro všechna hospodářská zvířata včetně přežvýkavců.

26.1.2021 15:33

To všechno je sice pravda, ale množství ječmene v krmné dávce má svůj strop, právě pro vysoký obsah pro slepice nestavitelné vlákniny. Důležitá je tedy vybalancovana krmná dávka, to je základ a ne zda ječmen ano, nebo ne.
To ale není případ zadavatele, ten krmí v podstatě monodietou ječmene s kukuřicí a pro výživový deficit mu nejen nenesou ale pelichají nepřirozeně koncem ledna

26.1.2021 18:01

Š720 napsal(a):
Dobrý deň, je to enzym fytaza, ktorý chýba hrabavej hydine, aby mohla spracovať jačmeň bez problémov.

není. fytáza slouží k zpřístupnění fytátového fosforu.

26.1.2021 19:22
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Tak jsem to vygúglil ... to oné, co slepice nestráví je glycid glukan a příčinou je chybějící enzym glukanáza

26.1.2021 19:56
honzapm

XXX.XXX.134.34

U nás na vsi to odjakživa fungovalo takhle
- kdo měl slepice rád a byl hospodář, krmil pšenici.
Kdo byl šetřílek nebo šmudlina,
krmil ječmen a záviděl pšeničářům, že jim tak pěkně nesou.

O -názách se toho tehdy moc nevědělo, ale fungovalo to.

Martina40

28.1.2021 08:27
Martina40

XXX.XXX.243.254

ančovička1 napsal(a):
Jak to meli pred sto lety?..meli polovicni snasku😁a nebylo to jen pred sto lety,i dnes "chovatele" krmi jecmenem a potom se divi,ze jim slepice nesnasi..

Jo jo, jak já jsem pořád mladá a nezkušená a blbá .
Nikdy jsem nikomu nedala zbytek nějakého svého očkování nebo odčervováku, natož abych to ještě aplikovala. Tak blbá fakt nejsem. Dám očkování sousedovo králíkům, oni mu za půl roku chcípnou a bude to na mě. Když má někdo potřebu se u mě dotazovat, tak ho slušně odkážu na veterináře. Já veterinář nejsem.
Ale teď se mi fakt dobře zadařilo . Známý u nás něco kutil a pomáhal mému chlapovi. Já akorát přijela a tahala z auta pytle s granulema pro nosnice. A on, že nestihl granule koupit, že teda bete jiný, ale že jsou v podstatě všechny stejný, jestli mu pytel prodám. Tak jsem mu ho dala, že jako i za tu pomoc.
Asi za dva měsíce jsme u nich byli na kafe a on mě dost hrubě osočil, že co jsem mu to proboha dala za granule, že mu po tom přestaly slepice snášet. Divila jsem se, protože to byl nový neotevřený pytel originálních granulí od výrobce. Beru je už léta. Moje slepice po tom normálně snášely. Co by taky jinýho?
Furt si vedl svou, že jsem mu "zkazila" slepice.
Asi po další půl hodině kecání z něj jen tak náhodou vylezlo, že jim dává ječměn a tyhle granule jen jako doplněk .
Tvl, mě málem jeblo - pardon. A to nechci slyšet, co o mě ten hňup roznáší .....

28.1.2021 18:54
reznade

XXX.XXX.216.38

teď jsem četla že ječmen se může přidat, ale max. ho má být 1/5 z použitých obilovin, ale četla jsem to v krmné směsi pro kuřata a kuřice,
já dávám 2 hrsti šrotovaného ječmene na rozmočené pečivo nebo brambory, spolu s nutrimixem, sójou, skořápkami a k tomu pšenici v celku zvlášt, té je proti ječmenu nesrovnatelně víc...

28.1.2021 20:29
honzapm

XXX.XXX.134.34

Ono takhle - pokud někdo dává ječmen, pečivo a brambory,
tak ten ječmen je na tom to nejmíň nejhorší, že.

28.1.2021 20:37

honzapm napsal(a):

Mně se to rozmočené pečivo a brambory hned nezdály, ale nejsem žádný odborník.

28.1.2021 20:43
ančovička1

XXX.XXX.220.111

honzapm napsal(a):

Tezko rict,co z toho je nejhorsi,ale dohromady,je to mazec..

28.1.2021 21:55
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Tezko rict,co z toho je nejhorsi,ale dohromady,je to mazec..

co je na tom špatného?

28.1.2021 22:21
ančovička1

XXX.XXX.220.111

reznade napsal(a):
co je na tom špatného?

Z teto smesi nevhodnych surovin nemuzete ocekavat,ze slepice dobre ponesou..takto se krmi prasata..slepice potrebuji bilkoviny, ty jim brambory nenahradi..
Prectete si pozorne clanek,jak krmit nosnice, od lydie vyse..

28.1.2021 23:31
petraodlesa

XXX.XXX.38.236

Jak praví pořekadlo moudrého chovatele: slepice snáší zobákem 👍
Přešla jsem na granule pro nosnice, nyní i klíčím pšenici, ze sedmi nosnic denně pět vajíček. Na leden slušné, ne?

28.1.2021 23:38
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Z teto smesi nevhodnych surovin nemuzete ocekavat,ze slepice dobre ponesou..takto se krmi prasata..slepice potrebuji bilkoviny, ty jim brambory nenahradi..
Prectete si pozorne clanek,jak krmit nosnice, od lydie vyse..

Tak jsem si doporučený článek přečetla a zjistila, že je v podstatě krmím dobře, kromě toho že suchou směs tvoří jen pšenice, ale kukuřici můžu klidně dokoupit, pokud je tak důležitá...
jediné co dávám a není uváděné je to rozmočené pečivo, které dávám v malém množství, když nemám vařené brambory ani strouhanou řepu či jinou zeleninu, na zamíchání se sypkým nutrimixem a sójovým extrahovaným šrotem, no a přidám tam hrst ječného šrotu, čož taky nevadí a zasypu to sušenýma skořápkama a teď v zimě přidávám sušené kopřivy, když není tráva, a drolky ze sena...
měkou směs dávám ráno jak je doporučováno a zvlášt dávám i pšenici v celku, tu potom přidávám i pozděj odpoledne...
takže hlavní krmení je pšenice, tak jak to má být, vlhké krmení je jen doplněk...ted jim pšenici přidávám i 2krát denně, jak mají v zimě větší spotřebu...

a slepice co se mi stihli v prosinci roznést mi nesou.... a dobře...
ty pozdější kuřice se prostě na podzim nestihli roznést... možná to světlo by udělalo rozdíl v tom kdy se roznesou...
při zvyšování a prosvětlování kurníka zavedem i elektřinu na přísvit...

28.1.2021 23:41
reznade

XXX.XXX.216.38

petraodlesa napsal(a):
Jak praví pořekadlo moudrého chovatele: slepice snáší zobákem 👍
Přešla jsem na granule pro nosnice, nyní i klíčím pšenici, ze sedmi nosnic denně pět vajíček. Na leden slušné, ne?

co máte za slepice?

29.1.2021 00:34
ančovička1

XXX.XXX.220.111

reznade napsal(a):
Tak jsem si doporučený článek přečetla a zjistila, že je v podstatě krmím dobře, kromě toho že suchou směs tvoří jen pšenice, ale kukuřici můžu klidně dokoupit, pokud je tak důležitá...
jediné co dávám a není uváděné je to rozmočené pečivo, které dávám v malém množství, když nemám vařené brambory ani strouhanou řepu či jinou zeleninu, na zamíchání se sypkým nutrimixem a sójovým extrahovaným šrotem, no a přidám tam hrst ječného šrotu, čož taky nevadí a zasypu to sušenýma skořápkama a teď v zimě přidávám sušené kopřivy, když není tráva, a drolky ze sena...
měkou směs dávám ráno jak je doporučováno a zvlášt dávám i pšenici v celku, tu potom přidávám i pozděj odpoledne...
takže hlavní krmení je pšenice, tak jak to má být, vlhké krmení je jen doplněk...ted jim pšenici přidávám i 2krát denně, jak mají v zimě větší spotřebu...

a slepice co se mi stihli v prosinci roznést mi nesou.... a dobře...
ty pozdější kuřice se prostě na podzim nestihli roznést... možná to světlo by udělalo rozdíl v tom kdy se roznesou...
při zvyšování a prosvětlování kurníka zavedem i elektřinu na přísvit...

Z vaseho predeseho prispevku vyplyvalo,ze zaklad krmeni je to namocene pecivo a brambory..jako zpestreni obcas samozrejme nevadi,pokud nedostanou prujem...ja krmim granule pro nosnice a psenici,napul.krmitka maji stale plna...obcas trochu kukurice..a kysele kozi mleko,to miluji..zbytky zeleniny,ovoce..jeste se pasou..
Tak ty vase susexky byly asi mlade, kdyz jste je kupovala..na podzim kuricky zpomali rust,je zima a kratky den,mene krmeni..kupte jim granule pro nosnice, jsou lepsi,nez samotna psenice,roznesou se..

29.1.2021 10:42
laying hen

XXX.XXX.166.107

http://web2.mendelu.cz/af_222_multitext/cvicebnice/krmivo.php?krmivo=12

http://www.hobbyplus.sk/koncentraty.html

Mám pocit, že KKZ a koncentrát na výrobu KKZ od Versele Laga obsahuje enzým glukanázu na strávenie jačmeňa. Pozor, Energys koncentrát ju určite nemá, ten poznám detailne.

Ak výrobca pridáva glukanázu, je jasné, že sa chce "zbaviť" aj "menej hodnotných druhov obilia" a ušetriť.

Ak chcete silou mocou kŕmiť jačmeň, tak zvážte ten koncentrát.

Druhá možnosť je jačmenný šrot navlhčiť a pridať žitný kvások ako na pečenie chleba. Baktérie mliečneho kvasenia tie enzýmy vedia vytvorit a strávia aj vlákninu aj glukány. Lepšie ako klasické droždie. bežné kvasinky tú silu nemajú.

29.1.2021 10:46
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Z vaseho predeseho prispevku vyplyvalo,ze zaklad krmeni je to namocene pecivo a brambory..jako zpestreni obcas samozrejme nevadi,pokud nedostanou prujem...ja krmim granule pro nosnice a psenici,napul.krmitka maji stale plna...obcas trochu kukurice..a kysele kozi mleko,to miluji..zbytky zeleniny,ovoce..jeste se pasou..
Tak ty vase susexky byly asi mlade, kdyz jste je kupovala..na podzim kuricky zpomali rust,je zima a kratky den,mene krmeni..kupte jim granule pro nosnice, jsou lepsi,nez samotna psenice,roznesou se..

sasexky jsem kupovala kvočny, jednu dvouletou zkušenou kvočnu a jednu roční, která taky vypadala, že k tomu má sklony...kuřice jsem nesehnala samozřejmě...
dnes jedna z nich poprvé snesla, vajíčko je protáhlé a béžovo-narůžovělé s bílími drobnými tečkami, ta dvouletá kvočna včera a předevčírem furt vysedávala na hřadu a nechtěla ani jít na krmivo, jako by už chtěla sedět, ale dnes normálně vyběhla s ostatními...
právě aby měli i potřebné minerály přidávám nutrimix pro nosnice, sójový šrot...

kukuřici dáváte v celku nebo šrotovanou? nevíte jestli jde šrotovat v běžném šroťáku na obilí i kukuřici?

29.1.2021 11:17
petraodlesa

XXX.XXX.38.236

Kukuřici zkuste dát i celou, večer. Ráno se dává šrotovaná směs, aby rychle získaly energii, večer celé, aby dlouho trvalo trávení... (doufám, že nepíšu blbosti, prostě si to tak odvozují z příspěvků na fóru.)
Jinak kukuřice se dává hlavně v zimě, je nejtučnější. V létě nedávám, to pak ztuční a přestanou snášet.

29.1.2021 11:18
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Starsi slepice( jestli vas pani dobre informovala o jejich stari😁), zacinaji snaset po zime pozdeji..Nutrimix take davam a mlety vapenec,skorapek mam malo..kukurice se pridava v zime na barvu vajicek,jinak je na energii,bilkovin malo,vapnik malo, sojovy srot je lepsi...kukurici nesrotuji, davam celou, ale muzete,kdyz delate michanice..na celou si musi zvyknout,chvili😀

29.1.2021 11:53
petraodlesa

XXX.XXX.38.236

Ančovičko, myslím, že ano, kukuřice zlepší barvu žloutků...ale že by byla málo hodnotná? Sója má více bílkovin. Kukuřice je kaloričtější, proto v zimě ano, v létě ne.

29.1.2021 12:15
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Starsi slepice( jestli vas pani dobre informovala o jejich stari😁), zacinaji snaset po zime pozdeji..Nutrimix take davam a mlety vapenec,skorapek mam malo..kukurice se pridava v zime na barvu vajicek,jinak je na energii,bilkovin malo,vapnik malo, sojovy srot je lepsi...kukurici nesrotuji, davam celou, ale muzete,kdyz delate michanice..na celou si musi zvyknout,chvili😀

já mám skořápek opravdu hodně, proto se bez mletého vápence obejdu, jak přidáváte nutrimix když krméte jen suchým krmivem?

29.1.2021 12:32
petraodlesa

XXX.XXX.38.236

reznade napsal(a):
já mám skořápek opravdu hodně, proto se bez mletého vápence obejdu, jak přidáváte nutrimix když krméte jen suchým krmivem?

Co máte na mysli tím "suchým krmivem"?

29.1.2021 13:49
reznade

XXX.XXX.216.38

petraodlesa napsal(a):
Co máte na mysli tím "suchým krmivem"?

přece granulované krmivo, pšenice a kukuřice, jak psala Ančovička že krmí...
nevím jak by slepice s těmi samými zrny přibraly sypký nutrimix, to by se spíš potratilo...

29.1.2021 13:51
ančovička1

XXX.XXX.220.111

petraodlesa napsal(a):
Ančovičko, myslím, že ano, kukuřice zlepší barvu žloutků...ale že by byla málo hodnotná? Sója má více bílkovin. Kukuřice je kaloričtější, proto v zimě ano, v létě ne.

Ano,je malo hodnotna

29.1.2021 13:55
ančovička1

XXX.XXX.220.111

reznade napsal(a):

Vapenec a nutrimix davam do koziho mlika..Ruza stale doji dost,nestacime to sami spotrebovat,tak maji slepicky😁🐔🐔

29.1.2021 15:24
petraodlesa

XXX.XXX.38.236

lydie napsal(a):
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/8101/slepice-v-zime/

https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6695/vejce-nad-zlato-6-cast-o-krmeni-drubeze/

Kukuřice podporuje růst svalové tkáně a produkci vajec... píše autor prvního článku o slepicích v zimě.

29.1.2021 16:21
Olánek

XXX.XXX.93.244

petraodlesa napsal(a):
Kukuřice podporuje růst svalové tkáně a produkci vajec... píše autor prvního článku o slepicích v zimě.

Pokud se maminka málo stará o dítě,je to špatně,ale daleko horší je pokud se stará až moc.Možná to platí i v chovatelství,kdo ví.

29.1.2021 16:53
Olánek

XXX.XXX.93.244

ančovička1 napsal(a):

Před sto lety se chovaly slepičky hlavně pro radost.

29.1.2021 19:31
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Vapenec a nutrimix davam do koziho mlika..Ruza stale doji dost,nestacime to sami spotrebovat,tak maji slepicky😁🐔🐔

já dělám dokud je mléka dost kozí sýry, ale na podzim mojí koze brzy mléka ubývá a pak jsme rádi, že stačí nám...
po sýrech pak ale dávám slepicím syrovátku...

3.2.2021 23:37
...marťa...

XXX.XXX.10.30

A co klíčený ječmen?

4.2.2021 09:51
horal

XXX.XXX.13.26

Ani jako naklíčený není vhodný k samostatnému krmení. Může však jako přídavek ke krmení podpořit říji některých zvířat a u slepic kvokavost. Ale pozor! Může, nikoliv že zaručeně vyvolá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík