Lihnuti kuratek pod slepici

Hedvábničky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Cruell

15.3.2021 07:38
Cruell

XXX.XXX.215.3

Dobry den,
chtela bych se podelit o lihnuti nasich kuratek, je to nase prvni lihnuti, puvodne jsme kuratka ani nechtely, ale treti den, kdyz slepicka porad kvokala rozhodly jsme se vajicka nechat, to jich mela pet, nebyla jeste odddelena od ostatnich slepicek mame jich sest a kohoutka a dalsi den pribyla dve vajicka a dalsi tri vajicka. Takze celkem deset to uz jsem si nacetla, ze ji mame oddelit, tak sle do maleho zatepleneho kurniku a prihrivala jsem jeste deskou. Kazdy den rano a odpoledne jsem ji sundavala aby se sla najist a napit a vykadit.
No a 21. den jsme nasly dve naklovana vajicka, dalsi den bylo prvni kuratko venku, dalsi den byla uz ctyri kuratka , dalsi den sedum a to uz jsme si myslely, ze ze zbylych vajicek uz nebude nic, ale presto jsem ji nechala jeste sedet, ale ostatni kuratka uz jsem dala do vyhrivane bedynky a uz dostaly vodu a jidlo a dnes rano ma pod sebou dalsi vylihle kuratko a jedno vajicko ma uz nakraplou skorapku, takze odpoledne dam kuratko k ostatnim a jeste pockame.
Chtela jsem jen napsat, ze lihneme uz od ctrvtka a dnes je pondeli, takze ,co jsem nacetla na ruznych diskusich, ze lihnuti je do 48 hodin, tak neni pravda, pokud je lihnuto pod slepickou. Jsou to nase prvni kuratka, takze sami se ucime a hledame info. Snad nekomu pomuzu se svym prispevkem.

15.3.2021 08:07
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

Máte gratulaci k prvnímu líhnutí...je to jako droga. Předloni jsem také líhnula pod kvočnou, vloni jsem se nemohla dočkat ( žádná nekvokala), tak jsem začala s umělým líhnutím 😍
Díky za příspěvek. Ono zrovna mám v inkubátoru po 24 hodinách sedm kuřátek, ještě je nechám do večera. Jedno vejce je jasné, otvor už má asi 18 hodin, dále se neklube, nemá sílu. Nebudu ho zachraňovat. Od prvního vylíhnutí jsem ještě líheň neotevřela, takže vlhkost by měla být ok.
Tak ať se daří 🙋🌺

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.3.2021 08:16

Ono líhnete tak dlouho především proto, že jste jste vejce nenasadila v jeden den, pak se líhnou takto dlouho. I s nasazením v jeden den (a zamezení podnášení ostatních slepic) to může trvat od 20. do 22. dne. To jen na vysvětlenou

Cruell

15.3.2021 13:16
Cruell

XXX.XXX.215.3

Dekuju, ted na obed se vyklubalo dalsi kuratko, takze uz zbyva posledni vajicko, pockam jeste do vecera , ale uz bych chtela dat slepicku ke kuratkum a kdyz do vecera nebude nic, posledni vajicko vezmu pro jistotu domu pod lampu, kdyby nahodou, topim jim v bedynce infra lampou a malym topenim na 20 stupnu, ale nevim jestli by ta lampa nemela byt v noci vypnuta aby mely noc a den, ale bala jsem se aby jim v noci nebyla zima, kdyz byli bez slepicky.Dekuju za rady

15.3.2021 14:13

No, raději si něco příště dopředu přečtěte, nemám zkušenost s infra, líhnou jen pod kvočnami, ale 20 st. je pro čerstvě vylíhlé kuře zoufale málo, potřebuje přes 30 st. v odchovně. Vykašlete se na poslední vejce (pokud na něj jemně zaklepete, bude kuře pípat, pokud je připravené se líhnout) a vraťte kuřata kvočně.

15.3.2021 15:08
honzapm

XXX.XXX.134.34

Já myslím, že baterku má doma každý, ne?
Ty nové (prý chytré) telefony mají údajně i svítilnu.
Já mám tlačítkovou Nokii (od chytrosti jsem tu jen já), tak netuším.

15.3.2021 17:01
reznade

XXX.XXX.216.38

honzapm napsal(a):
Já myslím, že baterku má doma každý, ne?
Ty nové (prý chytré) telefony mají údajně i svítilnu.
Já mám tlačítkovou Nokii (od chytrosti jsem tu jen já), tak netuším.

a jak prosvěcovat bez nějakého zařízení?

Cruell

15.3.2021 17:13
Cruell

XXX.XXX.215.3

Posledni vajicko neni natuknute ani neni nic slyset, ale dala jsem ji uz ke kuratkum a vajicko soupla pod ni, tak uvidime, teplotu jsem ihned zvysila a s telefonem jsem na tom stejne stara nokia tlacitkova a vyhovuje mi porad ty roky, telefon mam na volani nic vic dekuju kazdopadne za vsechny rady ja nacitala kde co, ale kazdej pise neco jinyho, ale je to neskutecny takovejch kuratek a skoro kazdy je jiny, ale slepicky mam taky ruzny barvy, privezla jsem si je minuly rok z Nemecka, vsechny maji jmena zobou mi z ruky a maji na vybeh celou louku s nasimi dvema alpakami, ted jsme jeste rozsirovaly pristresek, v tyhle blby dobe mam obrovskou radost z tech kuratek

15.3.2021 18:19
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Tak to dobre dopadlo😀..priste VSECHNA vajicka davejte pod kvocnu najednou,v jeden den,jednu hodinu, jednu minutu😁..potom se vam nemuze stat, to, co nyni, aby se kurata lihla po 4 dny

15.3.2021 19:23
honzapm

XXX.XXX.134.34

A ideálně vajíčka stejně stará.

16.3.2021 10:07
přezdívka

XXX.XXX.105.195

reznade napsal(a):
a jak prosvěcovat bez nějakého zařízení?

To se vezme obyčejná stolní lampička a kus kartonu. Do kartonu se udělá otvor přiměřeně velikosti prosvěcovaných vajec. Pozor, nesmí jím propadnout. Karton se položí na lampičku a na otvor se položí vejce. A je to. Jsou i jiné způsoby, ale na podobném principu. Třeba přes ruličku od toaletního papíru.

16.3.2021 17:50
Štefan1

XXX.XXX.208.238

přezdívka napsal(a):
To se vezme obyčejná stolní lampička a kus kartonu. Do kartonu se udělá otvor přiměřeně velikosti prosvěcovaných vajec. Pozor, nesmí jím propadnout. Karton se položí na lampičku a na otvor se položí vejce. A je to. Jsou i jiné způsoby, ale na podobném principu. Třeba přes ruličku od toaletního papíru.

Taky jsem to tak dělal, teď mám malou svítilnu s LED diodou (cca za 100,- v supermarketu) - průměr svítící plochy asi 1,5 cm, na to posadím vejce a celkem pěkně to funguje. Samozřejmě musí být dobré baterie, aby to dávalo silné světlo.

16.3.2021 18:08
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Štefan1 napsal(a):
Taky jsem to tak dělal, teď mám malou svítilnu s LED diodou (cca za 100,- v supermarketu) - průměr svítící plochy asi 1,5 cm, na to posadím vejce a celkem pěkně to funguje. Samozřejmě musí být dobré baterie, aby to dávalo silné světlo.

Ja prosvecuji svitilnou mobilu..krasne prosviti:) poradila bodlinka, diky😀
Ale pred par lety jsem prosvecovala nad silnejsi zarovkou, potom nad diodou stojaci lampy s pohyblivym ramenem a zesilovaci intenzitou svetla..

16.3.2021 18:08
reznade

XXX.XXX.216.38

Štefan1 napsal(a):

Takže stačí ze spodu prosvítit silnou baterkou? To mi přijde mnohem jednodušší způsob. Normálně za světla nebo musí být tma?
Zatím mi nic nesedí, ale konečně už mi snáší slepice, kterou jsem koupila jako kvočnu. Přidala jsem do kurníku košík, který má mět jako hnízdo a pak ho s ní přemístím. Denně jí tam vyměnuju za vejce podkládky, tak snad sedne až nanese potřebné množství, aspoň tak zjistím i kolik jí vyhovuje vajec. Nebo tomu tak není?
Akorát se nové hnízdo stalo tak oblíbeným, že v něm dnes nocuje leghornka místo na hřadu.

16.3.2021 18:17
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

Prosvěcuje se shora.... vyjměte vejce z líhně, držte svisle, špičkou dolů. Nahoře je tupá strana se vzduchovou bublinou. Světlo přiložte shora na bublinu. Měly by být vidět buďto krevní vlásečnice, kruh smrti nebo bude svítit celá jako žárovka.
V prvním případě je to úspěšný vývoj plodu, v druhém se vejce vyřazuje- zárodek odumřel v rané fázi. Třetí situace se rovná neoplozené vejce. Uvařit. Natvrdo. Mělo by mít strukturu běžného konzumního vejce natvrdo. Dělám ho slepicím.

16.3.2021 18:30
reznade

XXX.XXX.216.38

petraodlesa napsal(a):
Prosvěcuje se shora.... vyjměte vejce z líhně, držte svisle, špičkou dolů. Nahoře je tupá strana se vzduchovou bublinou. Světlo přiložte shora na bublinu. Měly by být vidět buďto krevní vlásečnice, kruh smrti nebo bude svítit celá jako žárovka.
V prvním případě je to úspěšný vývoj plodu, v druhém se vejce vyřazuje- zárodek odumřel v rané fázi. Třetí situace se rovná neoplozené vejce. Uvařit. Natvrdo. Mělo by mít strukturu běžného konzumního vejce natvrdo. Dělám ho slepicím.

Nevím co si představit pod pojmem kruh smrti?
Četla jsem, že když je vejce tmavé, tak se vyvíjí zárodek.

16.3.2021 18:37
Štefan1

XXX.XXX.208.238

reznade napsal(a):
Takže stačí ze spodu prosvítit silnou baterkou? To mi přijde mnohem jednodušší způsob. Normálně za světla nebo musí být tma?
Zatím mi nic nesedí, ale konečně už mi snáší slepice, kterou jsem koupila jako kvočnu. Přidala jsem do kurníku košík, který má mět jako hnízdo a pak ho s ní přemístím. Denně jí tam vyměnuju za vejce podkládky, tak snad sedne až nanese potřebné množství, aspoň tak zjistím i kolik jí vyhovuje vajec. Nebo tomu tak není?
Akorát se nové hnízdo stalo tak oblíbeným, že v něm dnes nocuje leghornka místo na hřadu.

Já to dělával večer, důležité je, aby světlo ze svítilny šlo do vejce a ne bokem - tedy velká svítilna, která svítí i kolem vejce ten účel nesplní.

Svítilnu přikládám na tupý konec vejce - jak píše "petraodlesa", i když odlišně od ní jsem měl ten tupý konec vespod - tedy vajce jsem tupým koncem "posadil" na svítilnu. Nemyslím, že by ta orientace vejce hrála nějakou roli. Spíše je to o zvyku.

16.3.2021 18:54
honzapm

XXX.XXX.134.34

Na vejce vůbec nesaháte a vůbec ho z líhně / kukaně nevyndaváte.
Se stovkami vajec to ostatně jde těžko.
Jediný předpoklad je shora uvedená led baterka a elementární zbytky zraku.

Š - šedá oranžovokrká V. - stav vejce těsně před začátkem líhnutí / klubání.
Plné temné vejce, velká průsvitně bílá vzduchová bublina, vykukující
stíny zobáčku / křidélka.

V každém elektru, železářství, dom. potřebách, někdy i v Penny aj.

https://www.ledbaterky.cz/levne-svitilny/9-led-hlinikova-svitilna-barevna

16.3.2021 19:00
Štefan1

XXX.XXX.208.238

honzapm napsal(a):
Na vejce vůbec nesaháte a vůbec ho z líhně / kukaně nevyndaváte.
Se stovkami vajec to ostatně jde těžko.
Jediný předpoklad je shora uvedená led baterka a elementární zbytky zraku.

Š - šedá oranžovokrká V. - stav vejce těsně před začátkem líhnutí / klubání.
Plné temné vejce, velká průsvitně bílá vzduchová bublina, vykukující
stíny zobáčku / křidélka.

V každém elektru, železářství, dom. potřebách, někdy i v Penny aj.

https://www.ledbaterky.cz/levne-svitilny/9-led-hlinikova-svitilna-barevna

Ta svítilna sedí (i když já měl menší průměr), akorát já lihnul jenom pod kvočnama, takže jsem neřešil stovky vajec a do rukou jsem je brát musel.

16.3.2021 19:05
honzapm

XXX.XXX.134.34

Vlaščí vejce 70 hodin od začátku inkubace, nekolíbané.

https://www.minicestovatel.cz/svitilny/kovova-led-baterka/

Kdysi tahle malá ledka stála v Penny 49,90 ,- Kč.

16.3.2021 19:12
honzapm

XXX.XXX.134.34

Štefan1 napsal(a):
Ta svítilna sedí (i když já měl menší průměr), akorát já lihnul jenom pod kvočnama, takže jsem neřešil stovky vajec a do rukou jsem je brát musel.

To bylo psáno dávno před Vaší odpovědí.

Když jsem měl kvočnu a sedla si v mrazivém únoru na x-hodin do vedlejší kukaně,
tak jsem prosvítit musel, tak jsem vzal k oku celou kukaň.
Jsou velmi praktické na všechno. Třeba jako kontrolní snášková hnízda.

Hlavně díky uchu, že.

16.3.2021 19:13
ančovička1

XXX.XXX.4.62

reznade napsal(a):

Bohuzel,to tak neni..slepice muze snest treba 50 nebo 100vajec,nez se rozhodne sedet..podle toho,jake to je plemeno..(jsem to zapomnela😁)..tak snad budete mit stesti..
Ta leghornka by v hnizde nocovat nemela..hnizdo bude plne " bobku"😁

16.3.2021 19:22
Štefan1

XXX.XXX.208.238

honzapm napsal(a):
To bylo psáno dávno před Vaší odpovědí.

Když jsem měl kvočnu a sedla si v mrazivém únoru na x-hodin do vedlejší kukaně,
tak jsem prosvítit musel, tak jsem vzal k oku celou kukaň.
Jsou velmi praktické na všechno. Třeba jako kontrolní snášková hnízda.

Hlavně díky uchu, že.

No to bylo už včera, kdo si to má pamatovat ... ale prvenství je Vaše. V něčem se ale přece jenom lišíme ... já tu svou koupil v Kauflandu za 95,- .

16.3.2021 19:28
reznade

XXX.XXX.216.38

Štefan1 napsal(a):

Právě u kvočny je asi nejlepší čas na prosvětlování když se půjde proběhnout a nazobat, pokud je to tedy vidět i za světla. Nebo jste to dělal nějak jinak?

16.3.2021 19:31
Štefan1

XXX.XXX.208.238

reznade napsal(a):
Právě u kvočny je asi nejlepší čas na prosvětlování když se půjde proběhnout a nazobat, pokud je to tedy vidět i za světla. Nebo jste to dělal nějak jinak?

Já to dělal vždy večer - kvočna seděla a postupně jsem jí vytahal vejce a oplozená zase nastrkal zpátky. Ale určitě to jde dělat i za dne, ale to šero je opravdu lepší, aby to bylo dobře vidět.

A co řeknou zkušení líhnáři?

16.3.2021 19:33
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Bohuzel,to tak neni..slepice muze snest treba 50 nebo 100vajec,nez se rozhodne sedet..podle toho,jake to je plemeno..(jsem to zapomnela😁)..tak snad budete mit stesti..

Předpokládaná kvočna je Sasexka žlutě kolumbijská, sama je vesezená kvočnou.
A tu leghornku ještě zkusím vyhodit, ale počítám že tam vleze zas. Podobně jako jsem to udělala, když se stmívalo. Zajímavé že spí vhnízdě, jako by snášela nebo seděla. Nesedí na okraji.

16.3.2021 19:45
1978milan

XXX.XXX.231.235

reznade napsal(a):
Předpokládaná kvočna je Sasexka žlutě kolumbijská, sama je vesezená kvočnou.
A tu leghornku ještě zkusím vyhodit, ale počítám že tam vleze zas. Podobně jako jsem to udělala, když se stmívalo. Zajímavé že spí vhnízdě, jako by snášela nebo seděla. Nesedí na okraji.

Tak na noc to hnízdo něčím zakryjte, aby tam nemohla a ráno to zase sundejte.
Jinak je lepší vejce prosvěcovat po tmě.
Je to líp vidět a začátečník se v tom líp vyzná.

16.3.2021 20:02
honzapm

XXX.XXX.134.34

Kdo má alespoň dvojky jako já a nosí rád černé tričko,
tak i přes den stačí dát vejce mezi kozy a posvítit si tam.
Tričko přes hlavu. Možná by posloužila i černá ochrana úst.

Pozor, tento příspěvek neobsahuje ironii.

16.3.2021 20:08
1978milan

XXX.XXX.231.235

Měl byste Honzo vydat nový manuál pro chovatele drůbeže, poplatný době s novými technologiemi

16.3.2021 20:24
ladd

XXX.XXX.171.23

ančovička1 napsal(a):

Ančovičko, spiš snese jen tolik vajec, kolik je schopna obsednout než že se zastaví až na 50 a víc. Mám s tím několikerou zkušenost. Jednalo se ale vždy o slepice, které zanášely někde bokem, jiné slepice jim do hnízda nepodnášely a nikdo jim vajíčka neměnil za omezený počet (5?) podkladků.

Reznade, dejte vědět, kolik vajec slepice nanesla, než zasedla.
Až se rozkvoká, nechte ji seďet na podkladcích, prestěhujte a až po dvou dnech na novém místě vyměňte podkladky za násadová vejce.
Nocovat v hnízdě slepice rozhodně nenechávejte.

16.3.2021 20:38
reznade

XXX.XXX.216.38

ladd napsal(a):
Ančovičko, spiš snese jen tolik vajec, kolik je schopna obsednout než že se zastaví až na 50 a víc. Mám s tím několikerou zkušenost. Jednalo se ale vždy o slepice, které zanášely někde bokem, jiné slepice jim do hnízda nepodnášely a nikdo jim vajíčka neměnil za omezený počet (5?) podkladků.

Reznade, dejte vědět, kolik vajec slepice nanesla, než zasedla.
Až se rozkvoká, nechte ji seďet na podkladcích, prestěhujte a až po dvou dnech na novém místě vyměňte podkladky za násadová vejce.
Nocovat v hnízdě slepice rozhodně nenechávejte.

Už jsem leghornku vyhodila,odšourala se na hřad... podkládky vyměnuju za každé její vejce (ne do omezeného počtu) a jinak vejce sbírám tak 3x až 4x denně, tak jí tam cizí vejce nezůstávají nijak dlouho...

16.3.2021 20:43
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

Normálně se vyvíjející zárodek ...vidíte jasně žilky. Kruh smrti se poznává hůře, já dneska odhalila čtyři, 15.den inkubace. Ještě se to dá dobře poznat teplotou... když si nejsem jistá, jestli je to odumřelé, dám na stůl. Počkám pár minut. Z líhně vezmu vejce, které je jistě živé... vidím i pohyby plodu... Přiložím na oční víčko, vejce ze stolu na druhé... poznáte to. Mrtvé vejce rychle chladne. Živý plod vytváří teplo, takže rozdíl je markantní.

16.3.2021 20:46
veraboskova

XXX.XXX.0.235

Kruh smrti na fotce je to vidět "krásně"
https://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/1688000/kruh-smrti

16.3.2021 20:51
honzapm

XXX.XXX.134.34

Někdy se stane, že se do vejce posvítí zrovna ve chvíli,
kdy se původní řečiště kruhem stává.
Tak se posvítí druhý den a už je to jasné.

16.3.2021 20:54
ladd

XXX.XXX.171.23

reznade napsal(a):
Už jsem leghornku vyhodila,odšourala se na hřad... podkládky vyměnuju za každé její vejce (ne do omezeného počtu) a jinak vejce sbírám tak 3x až 4x denně, tak jí tam cizí vejce nezůstávají nijak dlouho...

Jenže. Hnízdo s podkladky,až půjde snášet, může být obsazeno jinou slepici (až se tam nashromáždí podkladky nejspíš ho začnou upřednostňovat) a ona půjde snášet do prázdného, tím se bude proces rozkvokání naruśovat. Zároveň ale bude probíhat i u jiných slepic, které budou do hnízda s podkladky snášet.
Nejlepší řešení dát tuto slepici i s košem někam stranou kde jí tam jiné slepice nebudou snášet. A nebo se spolehnout, že je to kvokavé plemeno (je?).
A technická. Jak je koš hluboký? Aby do něj z okraje nemusela mezi vejce skákat.

16.3.2021 21:12
reznade

XXX.XXX.216.38

ladd napsal(a):
Jenže. Hnízdo s podkladky,až půjde snášet, může být obsazeno jinou slepici (až se tam nashromáždí podkladky nejspíš ho začnou upřednostňovat) a ona půjde snášet do prázdného, tím se bude proces rozkvokání naruśovat. Zároveň ale bude probíhat i u jiných slepic, které budou do hnízda s podkladky snášet.
Nejlepší řešení dát tuto slepici i s košem někam stranou kde jí tam jiné slepice nebudou snášet. A nebo se spolehnout, že je to kvokavé plemeno (je?).
A technická. Jak je koš hluboký? Aby do něj z okraje nemusela mezi vejce skákat.

Když bude obsazeno půjde snášet pozděj, moje slepice tak reagují. Kdyby se rozkvokaly 2, tak nasadím klidně 2. Ale hybridky moc kvokavé nejsou a tahle je zkušená kvočna. Víc bych se bála, že kdybych jí přestěhovala hnízdo, půjde snášet jinam.
Koš je nastlaný senem, tak na vajíčka rozhodně skákat nemusí, okraj asi 5-10 cm k vajíčkům, ven cca 20-25 cm.

16.3.2021 21:15
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Ladd,tak to jsem zvedava, kolik vajec Sasexka snese,nez zasedne...doufam,ze pani Reznade, bude poctive zapisovat pocet vajec😀..jelikoz se mi Susexky libi a nejake bych chtela,maji I dobrou snášku, tak budu rada toto vlakno sledovat😀..sice kvocny nevitam,spis naopak, staci mi, kdyz mi urputne sedi stale dokola rousnicky..ty opravdu nanesou plne hnizdo vajec a sednou,kdyz se jim vejce nechaji...vysedely mi I krepelky a bazanty😁🐣🐣

16.3.2021 22:31
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Ladd,tak to jsem zvedava, kolik vajec Sasexka snese,nez zasedne...doufam,ze pani Reznade, bude poctive zapisovat pocet vajec😀..jelikoz se mi Susexky libi a nejake bych chtela,maji I dobrou snášku, tak budu rada toto vlakno sledovat😀..sice kvocny nevitam,spis naopak, staci mi, kdyz mi urputne sedi stale dokola rousnicky..ty opravdu nanesou plne hnizdo vajec a sednou,kdyz se jim vejce nechaji...vysedely mi I krepelky a bazanty😁🐣🐣

Denně zapisuji počty vajíček všech barev. Chci mít přehled, které slepice nesou nejlíp. Nejslabší jsou třeba zatím dominant leghorn. Nejvíc vajíček jsem měla v kuse zatím od dominant Greenshall 21 v řadě. Bílá sasexka dala nejvíc v řadě 9, ale už by taky letos měla mít 2 roky.

16.3.2021 22:32
ladd

XXX.XXX.171.23

reznade napsal(a):
Když bude obsazeno půjde snášet pozděj, moje slepice tak reagují. Kdyby se rozkvokaly 2, tak nasadím klidně 2. Ale hybridky moc kvokavé nejsou a tahle je zkušená kvočna. Víc bych se bála, že kdybych jí přestěhovala hnízdo, půjde snášet jinam.
Koš je nastlaný senem, tak na vajíčka rozhodně skákat nemusí, okraj asi 5-10 cm k vajíčkům, ven cca 20-25 cm.

Na to, že si slepice spořádané stoupnou do fronty a nepůjdou snášet do prázdného hnízda, kdy už to bude akutní, bych se příliš nespoléhal. Jak píšu. Proces rozkvokání se bude nejspíš přerušovat.
Ideálné slepici i s hnízdem přemístit do králikárny nebo nějakého objektu na pozemku. Na tři dny zavřít, nebo pouštět ven až po snesení vejce. To by mohlo k zafixování si nového místa na snášení stačit.
S tou vystýlkou koše nevím, jestli jsem to správně pochopil. Jestli je vystlán 7 cm podvokraj, hnízdní kotlinka se časem proboři, hnízdo bude hluboké a úzké, vajíčka budou ve vrstvě na sobě. Jestli je vystýlka 25 cm pod okraj, je to hluboko. Jak bude kvočna mezi vajíčka skákat, rozbije je. Ke konci inkubace jsou již skořápky křehké. Vyměnil bych koš za prostornějśi plastovou přepravku. Pro účely líhnutí pod kvočnou mi přijde hluboký a málo prostorný.
Ke kvokání hybridek. Hybridka Tetra mi zanášela jednou. Sedla myslím na 14 vajec, vydržela kvokat do líhnutí.

16.3.2021 22:51
ladd

XXX.XXX.171.23

ančovička1 napsal(a):

Jak už jsem odpovídal reznade. Že snáší do hnízda vice slepic/možnost snášet do prázdného hnízda není pro rozkvokání ideálni.
Už jsem to psal několikrát v jiných přispěvcích. Tetra- asi na 14 vejcích, křiženka hybridka + nějaký nosný křiženec - 12 vajec, bílá křienka s černými nohami - 8 vajec, čzk 17 vajec (tady jsem si počtem vajec stopro jist).
Pak si pamatuji z dětství nékolikery kvočny, které přivedly odněkud kuřata. A jednu asi leghornku, která skutečně pod sebou měla vejce ve dvou vrstvách. Hnizdo ale bylo na hranici polen. Vajičky první zaplnila mezery mezi poleny, pAk se teprve jakžtakž hromadíy pod ní. Navíc to bylo dost ve tmě, tak možná chyběl i oční vjem.
Sem tam jsme pak samozřejmě našli hnízdo s vejci, ne nihž ještě slepice neseděla, to se dle přístupnosti vybralo nebo se tam nechalo jedno vajíčko a pak pravidelně vybíralo. Jen asi dvakrát tam byl počet vajec, který už by slepice neobsedla.
Zde na fauně už jsem postup rozkvokání odďelením slepice a neodebíráním v radil. Ze třech slepic se dvě rozkvokaly ( možná to i bylo 4:3) do třech týdnů. U té poslední to pani přerušila, jedna kvočna jí stačila.

17.3.2021 16:05
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Ano,co slepice,to jiny charekter😀..ja tedy kvocny nevyhledavam ani nevitam, je s nimi spousta prace a casu ,otvirat,zavirat atd..nechci..tedy krome kurat milflerky, ty jsou bez matky uplne nestastne..tak slepicky obcas necham sedet ..jinak vsechna velka kurata lihnu vetsinou najednou, v lihni, v klidu a pohode😀🐣🐣

17.3.2021 18:21
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

ančovička1 napsal(a):
Ano,co slepice,to jiny charekter😀..ja tedy kvocny nevyhledavam ani nevitam, je s nimi spousta prace a casu ,otvirat,zavirat atd..nechci..tedy krome kurat milflerky, ty jsou bez matky uplne nestastne..tak slepicky obcas necham sedet ..jinak vsechna velka kurata lihnu vetsinou najednou, v lihni, v klidu a pohode😀🐣🐣

Ančovičko, jak vypadá milflerka, je to ofiko název?

17.3.2021 18:23
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

petraodlesa napsal(a):

Už jsem to našla: zakrslá rousná...ten název mě zmátl 🐤

17.3.2021 18:57
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

ančovička1 napsal(a):

Dovolím si nesouhlasit, že s kvočnami je spousta práce a času. To mi přijde spíše s tou líhní a případným dalším odchovem kuřat.
O kvočně ani nevím, sedí v hnízdě ve své odchovné boudě v zastřešené voliéře s malým výběhem. Sama se o sebe postará, vyjde se nažrat a napít kdy potřebuje, většinou když jsou slepice z vedlejších výběhů na zahradě a má klid. Já jen doplňuji vodu a kontroluji hnízdo, jestli je v pořádku. Kvočna má svoji komforní zonu, do které jí nikdo neleze. Ono spíš záleží na tom, jak to má kdo zařízené a také samozřejmě kolik chce nalíhnout kuřat.

17.3.2021 19:00
honzapm

XXX.XXX.134.34

Je to oficiální název (rázu) ve Francii.

Milles Fleurs - tisíc květů. Připomíná barevný koberec květin.

U nás dřív hojně používáno, lidově i v knihách - Milflérka.

17.3.2021 19:30
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Petraodlesa..😀tak uz to vite😀..rada pouzivam toto pekne jmeno,protoze .pouze tri privlastky slepicky "rousna zakrsla tribarevna" nepovazuji za jmeno tak krasne a mile slepicky..mam je ochocene,nechaji se sbirat do ruky,jak brambory😁chovam jich 5/15

17.3.2021 19:35
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Zuzkaa napsal(a):
Dovolím si nesouhlasit, že s kvočnami je spousta práce a času. To mi přijde spíše s tou líhní a případným dalším odchovem kuřat.
O kvočně ani nevím, sedí v hnízdě ve své odchovné boudě v zastřešené voliéře s malým výběhem. Sama se o sebe postará, vyjde se nažrat a napít kdy potřebuje, většinou když jsou slepice z vedlejších výběhů na zahradě a má klid. Já jen doplňuji vodu a kontroluji hnízdo, jestli je v pořádku. Kvočna má svoji komforní zonu, do které jí nikdo neleze. Ono spíš záleží na tom, jak to má kdo zařízené a také samozřejmě kolik chce nalíhnout kuřat.

Nesouhlasit muzete..😁
Kazdy rok vylihnu a vetsinou odchovam pres 100 kurat, takze jedna dve kvocny to nevytrhnou..

17.3.2021 19:46
ančovička1

XXX.XXX.4.62

petraodlesa napsal(a):

Milflerka zustala jako ofiko nazev na Slovensku..bohuzel u nas ne..😀🐔

17.3.2021 21:10
1978milan

XXX.XXX.231.235

Taky rád odchovavam pod kvočnou, ale nelihnu. Kupuju jednodenní slepičky max 20 ks, abych měl na obměnu hejna.
Pro toto množství je kvočna značka ideál.
Množství, co má Ančovička si nedovedu s kvočnama představit. V tomto případě je umělý odchov nutnost.

17.3.2021 21:46
reznade

XXX.XXX.216.38

ladd napsal(a):
Na to, že si slepice spořádané stoupnou do fronty a nepůjdou snášet do prázdného hnízda, kdy už to bude akutní, bych se příliš nespoléhal. Jak píšu. Proces rozkvokání se bude nejspíš přerušovat.
Ideálné slepici i s hnízdem přemístit do králikárny nebo nějakého objektu na pozemku. Na tři dny zavřít, nebo pouštět ven až po snesení vejce. To by mohlo k zafixování si nového místa na snášení stačit.
S tou vystýlkou koše nevím, jestli jsem to správně pochopil. Jestli je vystlán 7 cm podvokraj, hnízdní kotlinka se časem proboři, hnízdo bude hluboké a úzké, vajíčka budou ve vrstvě na sobě. Jestli je vystýlka 25 cm pod okraj, je to hluboko. Jak bude kvočna mezi vajíčka skákat, rozbije je. Ke konci inkubace jsou již skořápky křehké. Vyměnil bych koš za prostornějśi plastovou přepravku. Pro účely líhnutí pod kvočnou mi přijde hluboký a málo prostorný.
Ke kvokání hybridek. Hybridka Tetra mi zanášela jednou. Sedla myslím na 14 vajec, vydržela kvokat do líhnutí.

Je pravda že dnes dopoledne jí zasedla bílá sasexka a žlutá (snad kvočna) seděla v druhém hnízdě, na které si nějak odvykli. Tak jsem ji vyhnala, oproti bílé je docela plachá, a vajíčka od obou pak byla v tom košíku kde má snášet.
Přepravka by se mi za prvé nevešla do králíkárny, kde ji budu s hnízdem předělávat, a za druhé žádnou nízkou plastovou nemám. A ten košík je na její velikost úplně akorát, celý ho zasedne.
Jak vysoko má být okraj hnízda od vajíček aby na vajíčka slepice neskákala?
S tím slehnutím máte pravdu, dnes jsem pod podkládky (je jich tam 5) přidávala seno.

18.3.2021 00:22
ladd

XXX.XXX.171.23

reznade napsal(a):
Je pravda že dnes dopoledne jí zasedla bílá sasexka a žlutá (snad kvočna) seděla v druhém hnízdě, na které si nějak odvykli. Tak jsem ji vyhnala, oproti bílé je docela plachá, a vajíčka od obou pak byla v tom košíku kde má snášet.
Přepravka by se mi za prvé nevešla do králíkárny, kde ji budu s hnízdem předělávat, a za druhé žádnou nízkou plastovou nemám. A ten košík je na její velikost úplně akorát, celý ho zasedne.
Jak vysoko má být okraj hnízda od vajíček aby na vajíčka slepice neskákala?
S tím slehnutím máte pravdu, dnes jsem pod podkládky (je jich tam 5) přidávala seno.

Vůbec nemá do hnízda skákat, má do něj vstoupit.
To chcete vajíčka, která se budou do vysoko nastlaného hnízda propadat, několikrát bhě inkubace podestýlat?
Že celý košik zasedne.. Potřebuje mít okolo sebe trochu místa, bude vajíčka otáčet, přemisťovat z okraje do středu. Podívejte se na fotku zadavatelky, jak vypadá hnízdo s kuřaty jak je hluboké, že je kolem hnízdního důlku trocha prostoru. Ten košík mi zkrátka přijde pro kvočnu malý.
Kde je ta králikárna? Je ve slepičím výběhu? Jestli ano, udělejte v zadní časti kotce hnízdo, dejte tam ty podkladky a slepici tam na tři dny zavřete. Uvidíte, že si to zafixuje a začne tam chodit snášet.

18.3.2021 00:25
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Reznade,muzete udelat fotku?..pro nasi lepsi predstavu..ony slepice zasednou uplne vsude a do vseho...
me se ted zase pizmovka nacpala k liliputkam do hnizda,kde zacala v jejich kurniku snaset,uz tam ma 5 vajec,tak ji tam musim nechat,ale s tim, ze musim vybouchnout jednu pricku mezi hnizdy,aby se tam pohodlne s vejci vesla😁..
.a clovek,chovatel,se nestaci divit, co zas ty male hlavicky nevymysli,abychom meli co resit😂😂🐤🐤🐥

18.3.2021 00:49
ladd

XXX.XXX.171.23

Ještě mě k tomu koši napadlo, jestli teda nebude jiná možnost..Vyplňte ho do 4 pětin pískem, zbytek prostoru po okraj vystelte slámou a na prostředku udělejte hnízdní důlek. To už by se propadat nemělo. Snad jí to nebude malé, okraj koše ji nesmí bránit v tom, aby se mohla na vejce pevně přitisknout.
A ještě. Nebude vršek koše moc blízko stropu králikárny? Bude se tam moci slepice postavit? Dostane se pohodlně do koše, nezabráni ji strop ve výskoku na okraj koše?

18.3.2021 15:33
reznade

XXX.XXX.216.38

ladd napsal(a):
Vůbec nemá do hnízda skákat, má do něj vstoupit.
To chcete vajíčka, která se budou do vysoko nastlaného hnízda propadat, několikrát bhě inkubace podestýlat?
Že celý košik zasedne.. Potřebuje mít okolo sebe trochu místa, bude vajíčka otáčet, přemisťovat z okraje do středu. Podívejte se na fotku zadavatelky, jak vypadá hnízdo s kuřaty jak je hluboké, že je kolem hnízdního důlku trocha prostoru. Ten košík mi zkrátka přijde pro kvočnu malý.
Kde je ta králikárna? Je ve slepičím výběhu? Jestli ano, udělejte v zadní časti kotce hnízdo, dejte tam ty podkladky a slepici tam na tři dny zavřete. Uvidíte, že si to zafixuje a začne tam chodit snášet.

A jak veliké má být tedy to hnízdo a kolik okraj aby do hnízda jen vstoupila?
Připomínám že se jedná o klasicky velkou sasexku, kombinované plemeno.
Na fotce zadavatelky není žádné okolí hnízda, jen střed kde jsou kuřata, takže fotka co se týká hnízda nic neřekne. Jen že je vystlanné slámou. Myslela jsem že na hnízdo si má zvyknout a pak na samotku ji přemístím i z hnízdem až bude kvokat, aby neodmítla sedět. Když jí ho tam nově vytvořím, tak bude pro ni cizí, ikdyž tam předělám podkládky. Můžu ji tam zkusit přemístit, ale až bude mít nanesených víc vajec. Nebo to předpokládáte že v tom hnízdě bude spat? To je přece špatně.

18.3.2021 21:44
ladd

XXX.XXX.171.23

reznade napsal(a):
A jak veliké má být tedy to hnízdo a kolik okraj aby do hnízda jen vstoupila?
Připomínám že se jedná o klasicky velkou sasexku, kombinované plemeno.
Na fotce zadavatelky není žádné okolí hnízda, jen střed kde jsou kuřata, takže fotka co se týká hnízda nic neřekne. Jen že je vystlanné slámou. Myslela jsem že na hnízdo si má zvyknout a pak na samotku ji přemístím i z hnízdem až bude kvokat, aby neodmítla sedět. Když jí ho tam nově vytvořím, tak bude pro ni cizí, ikdyž tam předělám podkládky. Můžu ji tam zkusit přemístit, ale až bude mít nanesených víc vajec. Nebo to předpokládáte že v tom hnízdě bude spat? To je přece špatně.

Pokud se bavíme o vstoupení do hnízda, tak mluvíme o hloubce od okraje koše. Takže, aby udělala krok, ne aby tam musela seskočit.
Jestli myslíte jak široké má být hnízdo od kraje hnizdního důlku, tak určitě 7 cm do boků. Ze předu a ze zadu určitě víc, ať se může na vajíčka pěkně rozložit. To je k vaši první otázce.
Zřejmě je ale ve hře přestěhování do králikárny. Podlahu kotce přepažte třeba cihlami nebo dřevěným hranolem. Zadní čast vystelte až po okraj slámou a v prostředku udělejte důlek. Slepici tam přestěhujte. K zafixováni nového hnízda by mohlo stačit, když tam bude zavřená tři dny (snese tři vajíčka). Tyto dny tam bude muset i spát. Pak ji pustíte ven a ona bude chodit spát do kurníku a snášet bude králikárně. První den si ji ohlídáte aby to tak bylo. Pokud ne, tak ji do králikárny dáte buď jen na snášení nebo ji tam na pár dnů ještě zavřete. Udělal bych to co nejdříve.

18.3.2021 21:52
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

rezande, přečtěte si jak se líhnou kuřata pod kvočnou, je tady dost informací v článcích, nebo v příspěvcích od chovatelů. Nebo si kupte nějakou knížku, kde je to popsáno hezky a podrobně. Také jsem si to musela načíst, když jsem začínala.

18.3.2021 22:35
reznade

XXX.XXX.216.38

Zuzkaa napsal(a):
rezande, přečtěte si jak se líhnou kuřata pod kvočnou, je tady dost informací v článcích, nebo v příspěvcích od chovatelů. Nebo si kupte nějakou knížku, kde je to popsáno hezky a podrobně. Také jsem si to musela načíst, když jsem začínala.

V jaké knize je podrobně rozepsáno líhnutí pod kvočnou, třeba i s velikostmi a řešením hnízda, prostě vše?
Co jsem koupila Chov domácích zvířat od Havlína, tak tam je o přirozeném odchovu jen letmá zmínka.

18.3.2021 23:05
ladd

XXX.XXX.171.23

Podívejte se na fotky hnízd ve vláknech “Krůty” a “Už vám snáší husy?” . Podobné hnízdo vyrobte v králikárně a šup tam se slepicí. Nedělejte z toho vědu. Až bude sedět, tak ji tam dáte pšenici a vodu, určitě ne přímo pod zobák. MusíTe co nejdál od hnízda, Aby byla nucena z hnízda slézt. Vajíčka se musí ochladit + aby nekálela do hnízda. Ideálně, když jí dáte možnost chodit ven. Musí se protáhnout (uvidíte, že kvočny nechodí, ale běhají) a vypopelit. Jak dlouho je z hnízda venku, řešit nebudete, necháte to na ní.
Hlavně si dopředu nastudujte péči o kuřata.

19.3.2021 15:24
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

reznade napsal(a):
V jaké knize je podrobně rozepsáno líhnutí pod kvočnou, třeba i s velikostmi a řešením hnízda, prostě vše?
Co jsem koupila Chov domácích zvířat od Havlína, tak tam je o přirozeném odchovu jen letmá zmínka.

Co třeba tuhle: Slepice- výběr a chov slepic krok za krokem. Je to jednoduchá poučná knížka pro začátečníky.

Sice tam není popsáno řešení hnízda, ale ostatní informace tj, kdy, jak a kam kvokající slepici umístit a dále péče o kuřata a vše další tam najdete.
Myslím, že hnízdo na středně velkou slepici bude stačit 50x50 cm, můžete použít i plastové umyvadlo (lavor), který zafixujete do kouta, aby ho kvočna nezvrhla, nebo třeba větší proutěnou kukaň .

19.3.2021 16:39
1978milan

XXX.XXX.231.235

Dotaz na zuzkaa.

Dobrý den, v některém vlákně jste popisovala, jake prostředky máte proti jestřábovi. Jestli si to teda dobře pamatuju.
A popisovala jste, že máte panáka v životní velikosti. Uvažuju o něčem takovém. Nebyla by prosím nějaká fotka, nebo aspoň popis a postup výroby?
Taky by mě zajímalo, kde a jak ho máte umístěného.

Dekuju Milan

19.3.2021 21:00
reznade

XXX.XXX.216.38

Zuzkaa napsal(a):
Co třeba tuhle: Slepice- výběr a chov slepic krok za krokem. Je to jednoduchá poučná knížka pro začátečníky.

Sice tam není popsáno řešení hnízda, ale ostatní informace tj, kdy, jak a kam kvokající slepici umístit a dále péče o kuřata a vše další tam najdete.
Myslím, že hnízdo na středně velkou slepici bude stačit 50x50 cm, můžete použít i plastové umyvadlo (lavor), který zafixujete do kouta, aby ho kvočna nezvrhla, nebo třeba větší proutěnou kukaň .

Jakou hloubku tedy může mít ta proutěná kukaň, když má být hnízdo plítké?
Jeden lavor mám, ale je vyšší než ten košík.
Ta králíkárna má jen 90x50cm, tak mi nepřijde na místě ji tam na 3 dny zavřít a nepustit ven. Je 40 cm nad zemí a zatím má vstup z výběhu slepic a kachen, brzy to chceme oddělit, tak to bude u kachen, které tam nevlezou. Naše kachny mají problém se vším co je víc jak 15 cm vysoko. Jinak se k tomu z druhé strany bude dělat samostatný malý výběh, ale to asi až mezitím co bude sedět. Dvířka na druhou stranu jsme dělali dnes, aby jsme kvočnu pak nerušili.
Zatím ale když ji tam dáme a pak pustíme,tak tam můžou vlézt jiné slepice. Jinak ten košík když jsem tam zkoušela, tak zabere celou šířku, je spíš elipsovitý. Připadal mi tam v pořádku a víc by nutil slepici se pohnout kdyby chtěla se nazobat.

¨j

19.3.2021 21:15
reznade

XXX.XXX.216.38

Zuzkaa napsal(a):

Kniha mě podle popisu vůbec nezaujala. Zas bude určitě moc obecná a bude se zaměřovat na líhnutí v líhni, umělý odchov a odkvokávání. Podle popisu to z toho vyplívá. To by chtělo knihu zaměřenou na přirozené líhnutí.

19.3.2021 21:26
1978milan

XXX.XXX.231.235

reznade napsal(a):
Kniha mě podle popisu vůbec nezaujala. Zas bude určitě moc obecná a bude se zaměřovat na líhnutí v líhni, umělý odchov a odkvokávání. Podle popisu to z toho vyplívá. To by chtělo knihu zaměřenou na přirozené líhnutí.

Myslím, že to zbytečně hrotíte. Jestli má kvokat, tak prostě začne kvokat. Pak ji dáte na místo, kde bude sedět. A jestli kvokat nemá, tak prostě kvokat nebude, kdyby jste se na hlavu stavěla.
Nechte tomu volný průběh.

20.3.2021 00:25
ladd

XXX.XXX.171.23

reznade napsal(a):

Přijde mi, že tu knihu už jsem v tomhle vlákně napsal.

21.3.2021 06:13
Asumba

XXX.XXX.45.12

Já myslím, ze žádná kniha na přirozené líhnutí není, protože to si prostě...pririzen dělají slepice. Bez knihy.
Že se knih věnují spis lihnim j přirozené, ty slepice neumí. Nicméně zmiznovanou knihu od Bryantove (či tak nějak) mužů doporučit, tam o líhnutí POd kvoccnou opravdu píšou víc než dva radky

21.3.2021 06:35

reznade napsal(a):

Vy jste ji už četla?

21.3.2021 10:35
honzapm

XXX.XXX.134.34

Tady je příklad blbého hnízda.

Představte si tam 15 vajec, není kam jinam seskočit, než přímo na ně,
představte si delší dobu sedící slepici (rozlámaná, tuhá),
plus ze skořápky zárodek čerpá vápník, ta křehne.

Navíc ji tam budou obtěžovat a přinášet další soudružky.

21.3.2021 14:40
honzapm

XXX.XXX.134.34

A kdyby články na iF nestačily, tak od stejné autorky je v její knize
na stranách 58 a 59 napsán základ k přirozenému líhnutí.
Drůbež na vašem dvoře

https://www.alza.cz/media/drubez-na-vasem-dvore-d5177190.htm

Tukan76

21.3.2021 16:36
Tukan76

XXX.XXX.110.122

Dobrý den, ahoj, prosím o radu. Poprvé budeme lihnout pod kvocnou. Až se budou kuřata klubat, můžeme je nechat pod kvocnou do 24 h, až se dolihnou poslední nebo je raději odebírat? Lihen nemam. Po vylíhnutí budeme kvocnu s kuřaty přemisťovat do většího. Ke hnízdu se nyní nevejde krmeni ani voda, tak mi jde o to, zda je vhodne, ze si ta vylihla počkají na opozdilce? Nebo odebírat do vyhřívání, aby hned po vzpamatováni se a oschnuti mohli zobat a pít? Na články jsem koukal Moc dekuji

21.3.2021 18:21
ladd

XXX.XXX.171.23

Tukan76 napsal(a):
Dobrý den, ahoj, prosím o radu. Poprvé budeme lihnout pod kvocnou. Až se budou kuřata klubat, můžeme je nechat pod kvocnou do 24 h, až se dolihnou poslední nebo je raději odebírat? Lihen nemam. Po vylíhnutí budeme kvocnu s kuřaty přemisťovat do většího. Ke hnízdu se nyní nevejde krmeni ani voda, tak mi jde o to, zda je vhodne, ze si ta vylihla počkají na opozdilce? Nebo odebírat do vyhřívání, aby hned po vzpamatováni se a oschnuti mohli zobat a pít? Na články jsem koukal Moc dekuji

Ten den kuřátka pod kvočnou klidně počkají. Podle mě to má tu výhodu, že starši kuřátka podněcují nevylíhlá kuřátka k líhnutí. Kvočna si zároveň , když má pod sebou kuřata, počíná opatrněji. Nesedí už tak přitisknutá a neotáčí vajička. Při otáčeni hrozí, že se naklobaná vajíčka mohou rozmáčknout.
Má to ale své ale. Jak začnou dříve vylíhlá kuřátka z pod kvočny vykukovat, tak se kvočna může zvednout a z hnízda s nimi odejít a nevylíhlá kuřátka tam nechat.. Záleží tedy jak se to bude líhnout, jestli najednou ( necelých 24 hod) nebo rozvlekle. Možnost odejít z hnízda ale vaše kvočna zřejmě nemá.
Je to tedy na vás. Jestli budete odebírat, tak pod kuřatka dejte hadr, ne papír. Ať se jim na hladkém povrchu nerozjedou nožky, mohla by se rozčísnout. Nechoďte ale pod kvočnu během línutí moc často, tak 3x. Kuřátka odebírejte jen ta oschlá. A nezapomeňte vždy odstranit všechny prázdné skořápky, to dělejte i kdyby jste kuřata neodebíral. A pokud možno, kuřatům z vajíček nepomáhejte.
Osobně když jsem lihl, tak jsem nasazoval vźdy v sobotu po 16 té hodině. Prvni kuřata se někdy vylíhla už v pátek večer, nebo v sobotu v noci. Během soboty se vylíhlo většinou všechno, takže v sobotu později odpoledne už šla kvočna s kuřaty do odchovny. To už ta první noční z pod kvočny vykukovala, takže do večera se už šla kuřátka najíst a napít. Pokud byli opozdilci, šli k dolíhnutí pod druhou kvočnu (nasazoval jsem většinou dvě najednou). Před přestěhováním kvočny do odchovny jsem kvočnu vźdy vyndal z hnízda, aby se proběhla a vyprázdníla, aby to pak nevyklopila mezi kuřata.
Rozhodněte se podle toho, jak se to bude líhnout.

Tukan76

21.3.2021 18:56
Tukan76

XXX.XXX.110.122

Dekuji za odpověď. Zatím mají kvocny volný přístup na hnízda, ale stejně je musím sundavat, protože neslezaji. Zkusím tedy kuřata nechat vyklubat pod kvocnami, pokud to okolnosti dovolí, případně je odeberu. Každopádně před klubanim budu muset už kvocny jednotlive zavřít, aby se kuřata nerozutekla a aby sousední kvocny kuřata nepobily. Pak je přemístím do odchovny. Dekuji za rady a přeji úspěšný odchov a hlavně zdravi

21.3.2021 20:36
reznade

XXX.XXX.216.38

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vy jste ji už četla?

stačil mi popis, nezní vůbec lákavě a manžel mi stejně asi nedovolí další knihu, nedávno jsem si k chovu drůbeže objednávala 2, prostě kupujeme jen to s čím souhlasíme oba, pokud to není dárek...

21.3.2021 21:21
Asumba

XXX.XXX.45.12

reznade napsal(a):
stačil mi popis, nezní vůbec lákavě a manžel mi stejně asi nedovolí další knihu, nedávno jsem si k chovu drůbeže objednávala 2, prostě kupujeme jen to s čím souhlasíme oba, pokud to není dárek...

Reznade,nezlobte se na me, připadá mi, že mate na vše spoustu vymluv,proč něco nejde. Dostalo se tu spousty skvělých rad.
Kniha je dobrá. Existují knihovny, kde půjčují knihy.
Přeji vám uspesne zasednuti kvocny. I u nás se snad schyluje, tesim se jak mala holka.

21.3.2021 21:46
reznade

XXX.XXX.216.38

Tak slepice je podle rady Ladd oddělená, jeden den byla úplně zavřená, přišlo mi to dost velké trápení, protože buď seděla na hnízdě nebo se pokoušela dostat ven, krmivo ji vůbec nezajímalo, tak jsem se nedivila, že dnes vajíčko nebylo. Dnes dopoledne jsme dodělali rozdělení výběhů, tak má samostatný výběh a hned jsme ji pustili i přesto že sněžilo. Večer se jí nelíbilo že ostatní slepice zalézají do kurníku a ona se za nimi nedostane. Marně chodila za plotem, který má jen 90cm, ale nepřeletěla. Až se víc setmělo, tak jsem ji šla zkontrolovat, byla v hnízdě, tak jsem ji zavřela. Zítra by měla snášet brzy tak počítám že to bude dřív než ji pustím. Zatím na toto hnízdo snesla jen jedno vejce, hned jak jsme ji tam zavřeli (manžel ji dvakrát vyhodil z původního košíku než jsem to dochystala).
Hnízdo si hned pěkně upravila,ze všeho sena udělala mírnou elipsu kolem hnízda, takže vajíčka (podkládky jsou jen na tenké vrstvě hoblin. Jinak podlaha je jen tenká deska a lino. Nebude to na líhnutí pak moc chladné ze spodu? Nemám jí tam ještě přidat aspoň dalšíseno pod ty podkládky?
Přesto že na hnízdě spala už jednu noc a byla vlastně zavřená 24 hodin, tak bylo dnes úplně čisté (podkládky jsou špinavé ještě z původního hnízda). Posílám fotky: původní košík myšlený jako hnízdo, nynější příbitek a hnízdo v něm, a onu slepičku.

21.3.2021 22:02
reznade

XXX.XXX.216.38

Když jsem slepici úplně oddělila od hejna i od kohouta, aby si v klidu dosnášelo hnízdo a pak se rozkvokala, vajíčka od ní kolik dní poté má ještě smysl jí nasadit? Kolik dní od oddělení od kohouta bude ještě pravděpodobná dobrá oplozennost?
Ptám se jen tak, když začne kvokat pozděj, tak pod ni její prostě nedám. Není prioritou jí dat její vejce.

21.3.2021 22:21
reznade

XXX.XXX.216.38

honzapm napsal(a):
A kdyby články na iF nestačily, tak od stejné autorky je v její knize
na stranách 58 a 59 napsán základ k přirozenému líhnutí.
Drůbež na vašem dvoře

https://www.alza.cz/media/drubez-na-vasem-dvore-d5177190.htm

Děkuji za doporučení knihy, ta mě zajímá. Asi si ji budu přát k narozeninám, ty se mi docela blíží, ať manžel neříká že si kupuju hromadu knih jen tak...

21.3.2021 22:31
ladd

XXX.XXX.171.23

reznade napsal(a):
Tak slepice je podle rady Ladd oddělená, jeden den byla úplně zavřená, přišlo mi to dost velké trápení, protože buď seděla na hnízdě nebo se pokoušela dostat ven, krmivo ji vůbec nezajímalo, tak jsem se nedivila, že dnes vajíčko nebylo. Dnes dopoledne jsme dodělali rozdělení výběhů, tak má samostatný výběh a hned jsme ji pustili i přesto že sněžilo. Večer se jí nelíbilo že ostatní slepice zalézají do kurníku a ona se za nimi nedostane. Marně chodila za plotem, který má jen 90cm, ale nepřeletěla. Až se víc setmělo, tak jsem ji šla zkontrolovat, byla v hnízdě, tak jsem ji zavřela. Zítra by měla snášet brzy tak počítám že to bude dřív než ji pustím. Zatím na toto hnízdo snesla jen jedno vejce, hned jak jsme ji tam zavřeli (manžel ji dvakrát vyhodil z původního košíku než jsem to dochystala).
Hnízdo si hned pěkně upravila,ze všeho sena udělala mírnou elipsu kolem hnízda, takže vajíčka (podkládky jsou jen na tenké vrstvě hoblin. Jinak podlaha je jen tenká deska a lino. Nebude to na líhnutí pak moc chladné ze spodu? Nemám jí tam ještě přidat aspoň dalšíseno pod ty podkládky?
Přesto že na hnízdě spala už jednu noc a byla vlastně zavřená 24 hodin, tak bylo dnes úplně čisté (podkládky jsou špinavé ještě z původního hnízda). Posílám fotky: původní košík myšlený jako hnízdo, nynější příbitek a hnízdo v něm, a onu slepičku.

Ten košik mi spíš připadá jako koš, ale chybí mi měřitko. To je ale jedno.
Hnízdo ještě vylepšete. Vidíte, že jsou podkladky rozkutálené po obvodu hnízda. Hnízdo musí být důlek, aby vajíčka byla skulená v prostředku ale jen mělký, aby vajíčka nebyla navrstvená na sobě.
Takže ideálně když hnízdo něčím ohraničíte (cihlami?), psal jsem vám názvy dvou vláken, kde jsou ideálni hnízda. Zaplníte to slámou a na prostředku uděláte lehký důlek, aby byla sláma i pod podkladky. Uďělejte ho elipsovitý a po úhlopříčce (slepice bude sedat zobákem k východu). Nedělejte ten důlek moc velký, slepice si ho vytvaruje svojí váhou a trochu se promáčkne váhou vajec. Jak ten hnízdní důlek s vejci vypadá je krásně vidět v tom vláknu Krůty. To vyrobte.

21.3.2021 22:41
reznade

XXX.XXX.216.38

ladd napsal(a):
Ten košik mi spíš připadá jako koš, ale chybí mi měřitko. To je ale jedno.
Hnízdo ještě vylepšete. Vidíte, že jsou podkladky rozkutálené po obvodu hnízda. Hnízdo musí být důlek, aby vajíčka byla skulená v prostředku ale jen mělký, aby vajíčka nebyla navrstvená na sobě.
Takže ideálně když hnízdo něčím ohraničíte (cihlami?), psal jsem vám názvy dvou vláken, kde jsou ideálni hnízda. Zaplníte to slámou a na prostředku uděláte lehký důlek, aby byla sláma i pod podkladky. Uďělejte ho elipsovitý a po úhlopříčce (slepice bude sedat zobákem k východu). Nedělejte ten důlek moc velký, slepice si ho vytvaruje svojí váhou a trochu se promáčkne váhou vajec. Jak ten hnízdní důlek s vejci vypadá je krásně vidět v tom vláknu Krůty. To vyrobte.

Dala jsem tam seno ale asi málo, tak si z něj udělala slepice takové veliké hnízdo, to ale obsedne,je veliká. Vejcí přibude jak bude ještě snášet. Stejně jí ale ještě sena přidám, však ona si to znovu upraví. Ohraničené je hnízdo ze všech stran, na fotkách je ohraničení na levo vidět (dřevěný špalek odpovídající velikostí té cihle). V předu je otvírací stěna, díky otevření jsem to právě mohla vyfotit. A rohy zkusím něčím zatěsnit jak jste již psala.

21.3.2021 22:57
ladd

XXX.XXX.171.23

reznade napsal(a):
Když jsem slepici úplně oddělila od hejna i od kohouta, aby si v klidu dosnášelo hnízdo a pak se rozkvokala, vajíčka od ní kolik dní poté má ještě smysl jí nasadit? Kolik dní od oddělení od kohouta bude ještě pravděpodobná dobrá oplozennost?
Ptám se jen tak, když začne kvokat pozděj, tak pod ni její prostě nedám. Není prioritou jí dat její vejce.

Řekl bych, že tak dva týdny vajíčka oplozená budou. Řešilo se to tu, zkuste si to najít. Až si ale slípka na hnízdo zvykne, tak ji můžete pouštět do hejna, jestli je to technicky proveditelné. Bude chodit spát s ostatními a do králikárny si odskočí snášet. Jestli máte velký slepičí výběh, tak to ostatní slípky ani neobjeví, že by tam třeba chtěly přidat vajíčko.
Ještě jednou připomínám to hnízdo ve vláknu Krůty.

22.3.2021 00:15
reznade

XXX.XXX.216.38

ladd napsal(a):
Řekl bych, že tak dva týdny vajíčka oplozená budou. Řešilo se to tu, zkuste si to najít. Až si ale slípka na hnízdo zvykne, tak ji můžete pouštět do hejna, jestli je to technicky proveditelné. Bude chodit spát s ostatními a do králikárny si odskočí snášet. Jestli máte velký slepičí výběh, tak to ostatní slípky ani neobjeví, že by tam třeba chtěly přidat vajíčko.
Ještě jednou připomínám to hnízdo ve vláknu Krůty.

Myslím, že by jí tam ostatní zbytečně lezli, takto oddělené mi to přijde lepší. Ještě když říkáte, že vajíčka od ní můžu použit ještě 2 týdny po oddělení. Já bych sama dala max týden.

22.3.2021 07:12
ančovička1

XXX.XXX.4.62

Ja trochu pochybuji,jestli slepice o samote,bez hejna a kohouta, zacne kvokat..myslim,ze nema prirozenou motivaci..ja davam na samotku kvocny odkvokat..

22.3.2021 08:14

reznade napsal(a):

Tak jak víte, že je špatná, když jste ji ani neotevřela?

22.3.2021 09:45
ladd

XXX.XXX.171.23

ančovička1 napsal(a):
Ja trochu pochybuji,jestli slepice o samote,bez hejna a kohouta, zacne kvokat..myslim,ze nema prirozenou motivaci..ja davam na samotku kvocny odkvokat..

Ale do chladna a bez vajíček.
Těžko říct, jak moc a na jak dlouho ji to vystresuje. Přesto si myslím, že se rozkvoká. Asi ideální by ale bylo ji po pár dnech dát možnost se připojit k hejnu. Důležité je, že v si hnízdo upravovala, je zřejmé, že ho vzala za své.

22.3.2021 09:51
ančovička1

XXX.XXX.56.104

Ladd, jsem mooc zvedava,jak to se slepici dopadne, prala bych to pani,aby se dockala kvokavosti a kuřatek..je to zajimavy pokus,pro me novinka..tak drzim palce

22.3.2021 10:28
ladd

XXX.XXX.171.23

ančovička1 napsal(a):
Ladd, jsem mooc zvedava,jak to se slepici dopadne, prala bych to pani,aby se dockala kvokavosti a kuřatek..je to zajimavy pokus,pro me novinka..tak drzim palce

Už jsem to tu psal. Rozkvokala se mi na 12 vejci slepice o které jsem věděl, že zanáší a vajíčka ji neodebíral. Druhou cíleně rozkvokanou jsem dvakrát ráno zavřel do skládku s pilinami a po snesení vajíčka pustil. Třetí den tam již šla snášet sama. Rozkvokala se na 17 vejci. Pak několik kvočen, objevených již na vejcích nebo které přivedly kuřata.. Zde na fauně se povedlo cíleně rozkvokat slepici asi dvoum nebo třem lidem. Teď si uvědomuji, méli je myslim taky oddělené od hejna.

24.3.2021 16:58
helah

XXX.XXX.100.220

Dobrý den,
Mám dotaz na zkušené chovatele. Rozkvokala se mi slepice. Plánuji zkusit poprvé odchovat kuřátka po kvočnou, jen si nejsem jistá, jestli to není moc brzy. Zvládne to kvočna uhřát, i když bude v nezatepleném kurníku? Nebo ji radši odkvokat a nasadit až zase zasedne později. Děkuji za Váš čas a ochotu.

24.3.2021 17:01
Štefan1

XXX.XXX.208.238

helah napsal(a):
Dobrý den,
Mám dotaz na zkušené chovatele. Rozkvokala se mi slepice. Plánuji zkusit poprvé odchovat kuřátka po kvočnou, jen si nejsem jistá, jestli to není moc brzy. Zvládne to kvočna uhřát, i když bude v nezatepleném kurníku? Nebo ji radši odkvokat a nasadit až zase zasedne později. Děkuji za Váš čas a ochotu.

Za mne je teď ideální doba - líhnout se bude v polovině dubna - to už bývá hezké počasí. Kvočna kuřata zahřeje, akorát je třeba chránit před deštěm (pokud by byly venku).

24.3.2021 18:40
helah

XXX.XXX.100.220

Jo, tak super.... Právě jsem ji přestěhovala z velkého společného kurníku do takového malého koupeného sranda kurníku, který používám i jako karanténu. Mám k němu i ohrádku 2x3 m která je z větší poloviny zastřešená, takže pršet na ně nebude. Děkuji za odpověď.... A držte palce... Budou to moje prvničky...

24.3.2021 20:06

Já dnes už taky nevydržel, 3 čůzy kvokají, hlásí teplo, já nasyslil 9 vajec, tak šla. V neděli jsem 20 NV prodal, trubka🙈 Tak snad....

24.3.2021 21:52
Asumba

XXX.XXX.43.44

Prosím o radu,
vrátila jsem se z dítětem z nemocnice, rodina vajíčka včera nesbirala a prý cely den chybela slepice. No jasně, sedí... V hnízdě v kurniku,na sedmi vcerejsich vajickach. Od minulého týdne si to tam vystylala pericky.
Když jsem na ni chtěla sáhnout (ted za tmy), zarvala a klovla me do masa.
Jsem začátečník,ale tohle je asi jasná diagnóza...

Chcem ji to nechat zkusit. Co taky už s tím, když sedí druhy den...najíst se byla-doslova na minutu vybehla,vykadila hroudu,napila a hodila do sebe par zrnek pšenice.

Mé dotazy:
-Slepice je zdrobnělá (australka). Má pod sebou i 2 podkladky -ty jsou ale větší, co jsem tak četla,velikost by měla byt stejná. Mám vyndat? (V nejakejch sokolnicksejch rukavici asi?)

-nenechá na sebe sáhnout, nwdovedu si představit přesun jinam od hejna, zasedla v pevném hnízdě. Je moc blbe? Je dominantní, řekla bych,ze v hejnu úplná jednička, kohoutova favoritka.
Dat ostatním hodně podkladku jinam,odkládat je??

-když se 10den prosvecuje a vyndavaji se cista vejce, dávají se místo nich podkladky? Nebo slepici nevadi,ze poklesl počet a nesnazi se je nahradit?
Pokud nahrazovat podkladem, kde sehnat odpovídající velikost zdrobnelym slepicim?

Děkuji za vaše zkušenosti.
Je mi jasný,ze to nemusí vyjít, ale kdyby jo, bylo by to hezky. A asi i symbolicky,když zasedla v den, kdy mi malem umrelo dítě...

24.3.2021 22:38
reznade

XXX.XXX.216.38

Taky jsem doufala že bude snášet slepice rychlej a budu tak 25. března nasazovat, přišlo by mi to ideální, ale bohužel tak rychle nenese, teprve má 9 vajíček (podkládků za ně). Zavření ji opravdu trochu zdrželo. Možná by se rozkvokala rychlej kdybych jí přidávala podkládek i v den kdy nesnáší, ale chci vědět kolik si přirozeně sama snese než zasedne. Nevím jestli by to bylo stejně kdybych jí přidávala podkládky každý den bez ohledu jestli snášela.
Zajímalo by mě co když si snese sudý počet vajec a zasedne, když se pod kvočnu dává vždy lichý počet? Dát jí ten sudý počet?

24.3.2021 23:24
ladd

XXX.XXX.171.23

Asumba napsal(a):
Prosím o radu,
vrátila jsem se z dítětem z nemocnice, rodina vajíčka včera nesbirala a prý cely den chybela slepice. No jasně, sedí... V hnízdě v kurniku,na sedmi vcerejsich vajickach. Od minulého týdne si to tam vystylala pericky.
Když jsem na ni chtěla sáhnout (ted za tmy), zarvala a klovla me do masa.
Jsem začátečník,ale tohle je asi jasná diagnóza...

Chcem ji to nechat zkusit. Co taky už s tím, když sedí druhy den...najíst se byla-doslova na minutu vybehla,vykadila hroudu,napila a hodila do sebe par zrnek pšenice.

Mé dotazy:
-Slepice je zdrobnělá (australka). Má pod sebou i 2 podkladky -ty jsou ale větší, co jsem tak četla,velikost by měla byt stejná. Mám vyndat? (V nejakejch sokolnicksejch rukavici asi?)

-nenechá na sebe sáhnout, nwdovedu si představit přesun jinam od hejna, zasedla v pevném hnízdě. Je moc blbe? Je dominantní, řekla bych,ze v hejnu úplná jednička, kohoutova favoritka.
Dat ostatním hodně podkladku jinam,odkládat je??

-když se 10den prosvecuje a vyndavaji se cista vejce, dávají se místo nich podkladky? Nebo slepici nevadi,ze poklesl počet a nesnazi se je nahradit?
Pokud nahrazovat podkladem, kde sehnat odpovídající velikost zdrobnelym slepicim?

Děkuji za vaše zkušenosti.
Je mi jasný,ze to nemusí vyjít, ale kdyby jo, bylo by to hezky. A asi i symbolicky,když zasedla v den, kdy mi malem umrelo dítě...

Ty podkladky vyndejte, že ubydou vajíčka nevadí. Vemte si na to třeba rukavice, jestli se bojíte. Nevěřim ale, že jí tam slepice nepodnesou vajíčka. Pro ten případ, by jste měla mit vajička pod kvočnou označená (obyčejnou tužkou). Pak je tu ještě jedno nebezpečí. Kvočna se půjde nažrat, prázdné hnízdo ji zasedne slepice, kvočna se vrátí, její hnízdo bude obsazené, kvočna si sedne do vedlejšího. Až pak slepice z hnízda odejde, vajíčka se zastudí. Nespoléhejte se na to, že kvočna je v hierarchii nejvýše. Měli by jste vymyslet, jak hnízdo uzavřete. Kvočnu pak při odpolednim krmenní, kdy už slepice nenesou vyndáte z hnízda. Večer při zavírání kurníku zkontrolujete, že je kvočna na hnízdě a zavřete ji na něm. Měla by jste se naučit se kvočny nebát. A hlavně kvočnu nenahánět zpět na hnízdo, kdy se vrátí nechat na ní.
Netuším kolik vajíček ta slípka obsedne. Možná by ale stalo za to, dát pod ní plný počet. Pod kvočnu se dává plný počet vajec najednou (tak je to u většiny ptáků, že zasednou a po snesení posledního vejce), když už ale to dopadlo, že neplánovaně zasedla, tak aby neseděla zbytečně na málo vejcích. Dřive vylíhlá kuřatka by jste měla 3 dny v krabici pod žárovkou. Rozdíl ve staří kuřat by byl nepatrný, pokud to uděláte hned zítra. Bude dobré vajíčka označit tak, aby jste rozeznala starší a mladší.
Více podkladků do hnízd nedávejte, nebo si rozkvokáte další slepice.

24.3.2021 23:34
ladd

XXX.XXX.171.23

reznade napsal(a):
Taky jsem doufala že bude snášet slepice rychlej a budu tak 25. března nasazovat, přišlo by mi to ideální, ale bohužel tak rychle nenese, teprve má 9 vajíček (podkládků za ně). Zavření ji opravdu trochu zdrželo. Možná by se rozkvokala rychlej kdybych jí přidávala podkládek i v den kdy nesnáší, ale chci vědět kolik si přirozeně sama snese než zasedne. Nevím jestli by to bylo stejně kdybych jí přidávala podkládky každý den bez ohledu jestli snášela.
Zajímalo by mě co když si snese sudý počet vajec a zasedne, když se pod kvočnu dává vždy lichý počet? Dát jí ten sudý počet?

Ten lichý počet vajec se uvádí zde na fauně. Já jsem dával tolik vajec, kolik mi přišlo, že slepice obsedne. Je ale pravda, že ten lichý počet mi připadá v tom oválném hnízdé tak nějak lépe poskládaný. Nebo jestli je v tom nějaká magie mezi nebem a zemi? Dejte tedy pak pod slepici tolik vajec, kolik obsedne, aby ale žádné nevyčuhovalo. Takže 13, 15, (17?).
Víc vajíček než snese nedávejte. Už jich tam má podle mě dost, aby ji to stimulovalo. U hus se myslím uvádi, že od 5 vajec víše již počet nerozeznávaji.
Už jste upravila hnízdo po vzoru ´Krůty”, aby nebyla vajíčka rozkutálená? Přirozené je, že když slepice sedne na hnízdo, vajíčka má pod sebou, ne kolem sebe - mam tím na mysli tu stimulaci k rozkvokáni.

24.3.2021 23:43
Asumba

XXX.XXX.43.44

ladd napsal(a):
Ty podkladky vyndejte, že ubydou vajíčka nevadí. Vemte si na to třeba rukavice, jestli se bojíte. Nevěřim ale, že jí tam slepice nepodnesou vajíčka. Pro ten případ, by jste měla mit vajička pod kvočnou označená (obyčejnou tužkou). Pak je tu ještě jedno nebezpečí. Kvočna se půjde nažrat, prázdné hnízdo ji zasedne slepice, kvočna se vrátí, její hnízdo bude obsazené, kvočna si sedne do vedlejšího. Až pak slepice z hnízda odejde, vajíčka se zastudí. Nespoléhejte se na to, že kvočna je v hierarchii nejvýše. Měli by jste vymyslet, jak hnízdo uzavřete. Kvočnu pak při odpolednim krmenní, kdy už slepice nenesou vyndáte z hnízda. Večer při zavírání kurníku zkontrolujete, že je kvočna na hnízdě a zavřete ji na něm. Měla by jste se naučit se kvočny nebát. A hlavně kvočnu nenahánět zpět na hnízdo, kdy se vrátí nechat na ní.
Netuším kolik vajíček ta slípka obsedne. Možná by ale stalo za to, dát pod ní plný počet. Pod kvočnu se dává plný počet vajec najednou (tak je to u většiny ptáků, že zasednou a po snesení posledního vejce), když už ale to dopadlo, že neplánovaně zasedla, tak aby neseděla zbytečně na málo vejcích. Dřive vylíhlá kuřatka by jste měla 3 dny v krabici pod žárovkou. Rozdíl ve staří kuřat by byl nepatrný, pokud to uděláte hned zítra. Bude dobré vajíčka označit tak, aby jste rozeznala starší a mladší.
Více podkladků do hnízd nedávejte, nebo si rozkvokáte další slepice.

Diky moc, zamezila jsem ji zastenou, nemuzou k ni chodit a ona sice nemuze ven, ale muze do prostoru, kde ma vodu, jidlo a prostor pro protahnuti/vymeseni. Tak se uvidi, zda to bude vyhovovat. Dva podkladky jsem vymenila za dve vejce, sokolnicky rukavice fakt mam 🙈 , kazdopadne teda me prekvapilo, jak takovej malej ptacek muze mit chovani a vervu pitbula :-) ...nemam zkusenosti, srovnani, ale je velmi urputna. Uz je dost pozde a presto byla velice ziva a ochranarska. Obvykle je to takovy pratelsky drobek, tak je ta zmena zajimava.

Ma tam tedy 9vajec snesenych dnes a vcera - tedy pocet, ktery sama obsedla. Je zdrobnela, malicka, vic si tam dat netroufnu. Pirka si skube jako das, podle toho, jak to tam ma vystlane. Snaskove hnizdo ma 40x35cm, bohate nastlane slamou, okraj cca 5cm vysoky, jak si v tom vytvorila hnizdecko, tak i ulehla slama na krajich kopiruje okraj (drevo) hnizda. Zkusim tam za dne udelat fotku, ale je to tam dost tmave, neni tam moc dobry pristup pro fotografa.

Diky moc za rady. Je to fakt vzrusujici, tak uvidime.. :-)
Bylo by to hezke.

24.3.2021 23:43
reznade

XXX.XXX.216.38

ladd napsal(a):
Ten lichý počet vajec se uvádí zde na fauně. Já jsem dával tolik vajec, kolik mi přišlo, že slepice obsedne. Je ale pravda, že ten lichý počet mi připadá v tom oválném hnízdé tak nějak lépe poskládaný. Nebo jestli je v tom nějaká magie mezi nebem a zemi? Dejte tedy pak pod slepici tolik vajec, kolik obsedne, aby ale žádné nevyčuhovalo. Takže 13, 15, (17?).
Víc vajíček než snese nedávejte. Už jich tam má podle mě dost, aby ji to stimulovalo. U hus se myslím uvádi, že od 5 vajec víše již počet nerozeznávaji.
Už jste upravila hnízdo po vzoru ´Krůty”, aby nebyla vajíčka rozkutálená? Přirozené je, že když slepice sedne na hnízdo, vajíčka má pod sebou, ne kolem sebe - mam tím na mysli tu stimulaci k rozkvokáni.

Děkuji za rady. Ano upravila.

24.3.2021 23:51
ladd

XXX.XXX.171.23

Asumba napsal(a):
Diky moc, zamezila jsem ji zastenou, nemuzou k ni chodit a ona sice nemuze ven, ale muze do prostoru, kde ma vodu, jidlo a prostor pro protahnuti/vymeseni. Tak se uvidi, zda to bude vyhovovat. Dva podkladky jsem vymenila za dve vejce, sokolnicky rukavice fakt mam 🙈 , kazdopadne teda me prekvapilo, jak takovej malej ptacek muze mit chovani a vervu pitbula :-) ...nemam zkusenosti, srovnani, ale je velmi urputna. Uz je dost pozde a presto byla velice ziva a ochranarska. Obvykle je to takovy pratelsky drobek, tak je ta zmena zajimava.

Ma tam tedy 9vajec snesenych dnes a vcera - tedy pocet, ktery sama obsedla. Je zdrobnela, malicka, vic si tam dat netroufnu. Pirka si skube jako das, podle toho, jak to tam ma vystlane. Snaskove hnizdo ma 40x35cm, bohate nastlane slamou, okraj cca 5cm vysoky, jak si v tom vytvorila hnizdecko, tak i ulehla slama na krajich kopiruje okraj (drevo) hnizda. Zkusim tam za dne udelat fotku, ale je to tam dost tmave, neni tam moc dobry pristup pro fotografa.

Diky moc za rady. Je to fakt vzrusujici, tak uvidime.. :-)
Bylo by to hezke.

Vodu a zrní ne pod zobák, ať musí opustit hnízda. Kdyby se tam vešla i nádoba se suchou hlínou, aby se mohla popelit, bylo by to ideální.

24.3.2021 23:58
Asumba

XXX.XXX.43.44

ladd napsal(a):
Vodu a zrní ne pod zobák, ať musí opustit hnízda. Kdyby se tam vešla i nádoba se suchou hlínou, aby se mohla popelit, bylo by to ideální.

Skvele, dekuji moc, to by me nenapadlo. Ma tam ted i s hnizdem prostor 40x120cm, vysoke cca 50cm. To tam i bedynku na popeleni nacpu.

26.3.2021 20:36
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumba napsal(a):
Skvele, dekuji moc, to by me nenapadlo. Ma tam ted i s hnizdem prostor 40x120cm, vysoke cca 50cm. To tam i bedynku na popeleni nacpu.

Není ta slepice mladší než rok?
Četla jsem že není dobré tak mladé slepice nasazovat, protože ještě nemají plně vyvinutý pud sezení a je vyšší pravděpodobnost, že vejce opustí.
Mě dnes přeletěla jedna hybridka k předpokládané kvočně a objevila její hnízdo z 10 podkládky a hned se rozkvokala i po vyhození se okamžitě cpala zas zpátky, až po zvyšení oplocení jen marně chodila za ním a po nějaké době šla zobat a pak s ostatními do kurníku. Snad ji to tak lehce přejde. Přemýšlela jsem právě i kde jinde ji mohu zkusit nasadit na pár podkládků, jenže teď tolik podkládků nemám k dispozici( pod ni cca 7 tipuju) a taky jsem si vzpoměla na to pravidlo nenasazovat slepice do 1 roku, a nechat ju na místě plánovaném pro velikou kvočnu, která obsedne minimálně dvakrát tolik a je vyzkoušená že nesleze, nechci, když hybridi prý často sedět nevydrží. A taky tahle hodně nese a jako jedinná žádaná zelená vajíčka. Koupená kvočna je starší a takovou snášku už nemá, tak mi nepřijde dobré přenechat její veliké hnízdo jiné, které stejně ta mladá slepice neobsedne.

26.3.2021 22:17
Asumba

XXX.XXX.43.44

reznade napsal(a):
Četla jsem že není dobré tak mladé slepice nasazovat, protože ještě nemají plně vyvinutý pud sezení a je vyšší pravděpodobnost, že vejce opustí.
Mě dnes přeletěla jedna hybridka k předpokládané kvočně a objevila její hnízdo z 10 podkládky a hned se rozkvokala i po vyhození se okamžitě cpala zas zpátky, až po zvyšení oplocení jen marně chodila za ním a po nějaké době šla zobat a pak s ostatními do kurníku. Snad ji to tak lehce přejde. Přemýšlela jsem právě i kde jinde ji mohu zkusit nasadit na pár podkládků, jenže teď tolik podkládků nemám k dispozici( pod ni cca 7 tipuju) a taky jsem si vzpoměla na to pravidlo nenasazovat slepice do 1 roku, a nechat ju na místě plánovaném pro velikou kvočnu, která obsedne minimálně dvakrát tolik a je vyzkoušená že nesleze, nechci, když hybridi prý často sedět nevydrží. A taky tahle hodně nese a jako jedinná žádaná zelená vajíčka. Koupená kvočna je starší a takovou snášku už nemá, tak mi nepřijde dobré přenechat její veliké hnízdo jiné, které stejně ta mladá slepice neobsedne.

Ano, naše zdrobnělá australka teprve rocni bude. Sedí čtvrtým dnem, velice ostrazite.
Nevidím důvod nenechat ji to zkusit. V nejhorším vyhodim par vajíček, které by už k vyhozeni stejně byly, když jsem se k tomu dostala pozdě. O tech par vajec, co by snesla,mi opravdu nejde. Podkladky jsem měla dvě, každé v jiném hnízdě, ale nějak se ji podařilo si je dokoulet k sobě.

Podotykam, ze ji tedy poustim nakonec ven - každý den kolem 12hodiny, vybehne,nazobe,napije, napopeli a do 10 minut je zpátky.

Ostatní chodí snášet do vedlejších hnízd, nějak je to nechává v klidu, i malou polohedvábničku.

26.3.2021 22:37
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumba napsal(a):
Ano, naše zdrobnělá australka teprve rocni bude. Sedí čtvrtým dnem, velice ostrazite.
Nevidím důvod nenechat ji to zkusit. V nejhorším vyhodim par vajíček, které by už k vyhozeni stejně byly, když jsem se k tomu dostala pozdě. O tech par vajec, co by snesla,mi opravdu nejde. Podkladky jsem měla dvě, každé v jiném hnízdě, ale nějak se ji podařilo si je dokoulet k sobě.

Podotykam, ze ji tedy poustim nakonec ven - každý den kolem 12hodiny, vybehne,nazobe,napije, napopeli a do 10 minut je zpátky.

Ostatní chodí snášet do vedlejších hnízd, nějak je to nechává v klidu, i malou polohedvábničku.

Tak přeji at vydrží a vysedí zdravé kuřátka. Vy máte aspoň tu výhodu, že je to čisté plemeno, u hybrida to sezení tak jisté není a ještě když je mladý. Pak napište jestli vyseděla a kolik kuřat z kolika vajec.

26.3.2021 22:45
Asumba

XXX.XXX.43.44

Díky, určite se tady ozvu. Obsedla 9, ma jich tedy 9.

Ano, i kohout je australak,nepribuzny, tak by případně výsledek mohl být fajn. Hodne jsem si ty drobné černé bytosti, co se na slunci lesknou jako safír, oblibila. Fascinuje me urputnost toho malého ptáčka proti někomu, kdo váží snad 50x tolik. Opravdu jsou to čarodějné slepice.

Jestli se kouzlo života vycarovat podaří...uvidíme :-)

26.3.2021 22:53
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumba napsal(a):
Díky, určite se tady ozvu. Obsedla 9, ma jich tedy 9.

Ano, i kohout je australak,nepribuzny, tak by případně výsledek mohl být fajn. Hodne jsem si ty drobné černé bytosti, co se na slunci lesknou jako safír, oblibila. Fascinuje me urputnost toho malého ptáčka proti někomu, kdo váží snad 50x tolik. Opravdu jsou to čarodějné slepice.

Jestli se kouzlo života vycarovat podaří...uvidíme :-)

To mě se černé slepice nelíbí, ale přesto chci Maransky kvůli barvě vajíček a ty aspoň nejsou celé černé. Chci postupně různá kombinovaná plemena, ale počítám že letos kvůli omezením seženu max.1. Zatím mám 2 sasexky, žlutou a bílou černěkolumbijskou, obě koupené spíš jako kvočny, ale osvědčená je jen ta starší. Bohužel kohouta mám hybrida Sasex, tak to čisté nebude.

26.3.2021 23:01
Asumba

XXX.XXX.43.44

Ech! Ale australky vůbec nejsou jen černé :)
Ony se lesknou jako drahý kámen, v tomhle krásném jarním slunci jsou úplně zelené, az oči přechází :))

27.3.2021 03:36
ančovička1

XXX.XXX.56.104

Asumba napsal(a):
Ech! Ale australky vůbec nejsou jen černé :)
Ony se lesknou jako drahý kámen, v tomhle krásném jarním slunci jsou úplně zelené, az oči přechází :))

😀ja mam na jarnim slunicku smaragdove zelene I maransky😁🐦🐦

27.3.2021 08:20

Asumba napsal(a):

ten čas dodržujte, můžete-li, ona si nastaví vyprázdnění podle toho

27.3.2021 12:08
Štefan1

XXX.XXX.208.238

ančovička1 napsal(a):

... akorát u těch maransek kovový lesk, myslím, není žádoucí ...

27.3.2021 23:32
Asumba

XXX.XXX.43.44

Reznade, tak jak u vas?

27.3.2021 23:55
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumba napsal(a):
Reznade, tak jak u vas?

Teď má pod sebou předpokládaná kvočna 11 podkládků, ještě minimálně 2 vejce určitě snese, tak to ještě potrvá. Snáší jen 2 dny a pak má pauzu. A tu mladou slepičku to naštěstí přestalo bavit a již dnes ráno snášela jako první. U mě mají tendence slepice všechny snášet do jednoho hnízda, teď je v kurzu košík, který jsem původně myslela pro kvočnu jako hnízdo. A když je plno tak se snaží dostat ke kvočně, aby snášeli u ní. Původního hnízda si už žádná ani nevšimne a to všechny snášely tam než jim tam přibil ten košík. Asi to chce do každého hnízda 2 podkládky, na jeden nereagujou a zahrabou ho, jenže podkládky děláme postupně a tolik navíc jich nemám, když kvočně stále přibívá a to bych ještě potřebovala pod kachnu.

28.3.2021 17:52
ladd

XXX.XXX.171.23

reznade napsal(a):

To o věku kvočny do/nad jeden rok se zde psalo. Nevím, jestli je to pravda, spíš si myslím, že ne. Osobně bych to neřešil a i mladou kvočnu nasadil.

28.3.2021 20:20
reznade

XXX.XXX.216.38

ladd napsal(a):
To o věku kvočny do/nad jeden rok se zde psalo. Nevím, jestli je to pravda, spíš si myslím, že ne. Osobně bych to neřešil a i mladou kvočnu nasadil.

Ji to hned přešlo a druhý den hned ráno už snesla vajíčko. Ale dnes se mi tam protáhla když jsem tam šla a ihned začala na vejcích pokvokávat, ikdyž je neobsedla a to tam byla v teřinku. Tak myslím že tahle by šla rozkvokat snadno, ale dala bych jí tak 7 vajíček, protože z 11 jí trčely tak 3. Akorát u téhle slepice je škoda přijít o snášku, jediná dává zelená vajíčka a nese výborně. Díky jejím vajíčkám mám kupce na vajíčka.

30.3.2021 09:41
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Moje druha kacka sedi uz asi tyden,v kurniku malych slepicek, musela jsem vyndat jednu prepazku mezi dvema hnizdy..vcera si k ni prisedla lonska slepicka a ukradla ji dve vajicka..ze jsem ji vyhodila a vajicka kacence vratila,se ji vubec nelibilo😁

Tukan76

30.3.2021 10:27
Tukan76

XXX.XXX.64.254

Tak se našim kvočnám konečně blíží čas, kdy se konečně kuřata vykulí na svět. Bohužel se má na konec týdne ochladit, v noci až na -2 - mám to nechat na přírodě a kuřata se pod kvočnou dostatečně ohřejí nebo je všechny stěhovat do krabice pod žárovku?Budou mít bednu na schování a na noc je zandám látkou, aby jim do dřevěné odchovny netáhlo. Jaké teploty jsou pro čerstvá kuřata pod kvočnou ještě akceptovatelné? Děkuji.

30.3.2021 12:12
ladd

XXX.XXX.171.23

Tukan76 napsal(a):
Tak se našim kvočnám konečně blíží čas, kdy se konečně kuřata vykulí na svět. Bohužel se má na konec týdne ochladit, v noci až na -2 - mám to nechat na přírodě a kuřata se pod kvočnou dostatečně ohřejí nebo je všechny stěhovat do krabice pod žárovku?Budou mít bednu na schování a na noc je zandám látkou, aby jim do dřevěné odchovny netáhlo. Jaké teploty jsou pro čerstvá kuřata pod kvočnou ještě akceptovatelné? Děkuji.

A ta bedna bude někde v nějaké místnosti nebo bude venku v ohradě a kuřata už plánujete mít přes den venku?
V noci se pod kvočnou zahřejí, pamatujte jen na teplo od spodu, aby nespala na holé zemi. Horší jsou nízké teploty přes den. Kuřata jsou více zalezlá pod kvočnou a mohou dočasně přijímat méně potravy. Ven určitě ne, zem je ještě studená. Ve vnitřních prostorách to zvládnou. Pokud přitopíte žárovkou ideální.

30.3.2021 18:44
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Moje druha kacka sedi uz asi tyden,v kurniku malych slepicek, musela jsem vyndat jednu prepazku mezi dvema hnizdy..vcera si k ni prisedla lonska slepicka a ukradla ji dve vajicka..ze jsem ji vyhodila a vajicka kacence vratila,se ji vubec nelibilo😁

To ta moje si teprve chystá hnízdo, akorát mám pocit že těch 16 vajec co tam teď má nemůže obsednout. No nechám jí vše a uvidím kolik vysedí, snad se pletu a zvládne to. Vždycky teď snese vejce do druhého patra tak jí to musím upravit, ale ani se to tam nemá kam vlézt.

30.3.2021 19:13
ančovička1

XXX.XXX.220.111

reznade napsal(a):
To ta moje si teprve chystá hnízdo, akorát mám pocit že těch 16 vajec co tam teď má nemůže obsednout. No nechám jí vše a uvidím kolik vysedí, snad se pletu a zvládne to. Vždycky teď snese vejce do druhého patra tak jí to musím upravit, ale ani se to tam nemá kam vlézt.

Kdyz kacenka hodne snasi, je dobre,popisovat vejce datem snasky..potom je jednodussi odstranit ta prvni( tedy,take byvaji mensi a tmavsi), aby kacenka lihla ta cerstvejsi vejce..

30.3.2021 19:21
Štefan1

XXX.XXX.208.238

ančovička1 napsal(a):
Kdyz kacenka hodne snasi, je dobre,popisovat vejce datem snasky..potom je jednodussi odstranit ta prvni( tedy,take byvaji mensi a tmavsi), aby kacenka lihla ta cerstvejsi vejce..

Já to u piřmovky zkoušel popisovat jenom napoprvé - obyčejnou tužkou. Jenomže jak kačena snáží vejce do hnízda a pohybuje jimi, za pár dnů už popisky nebyly vidět. Takže jsem to opravdu nechal na kačeně - nanesla si (obvykle 15-16 vajec, někdy až 20), pak zasedla, žádný problém.

30.3.2021 20:38
1978milan

XXX.XXX.231.235

Já nechávám všechna vejce a po týdnu prosvitim a čistá vejce vyhodím.

30.3.2021 21:32
Asumba

XXX.XXX.33.247

Mám pocit, ze reznade píše o slepici, ne kachne...

Jinak u nás stále pěkně sedí, den 8. A dvě slepice asi také chteji, začaly zanaset...

30.3.2021 21:56
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumba napsal(a):
Mám pocit, ze reznade píše o slepici, ne kachne...

Jinak u nás stále pěkně sedí, den 8. A dvě slepice asi také chteji, začaly zanaset...

Vím že to sem nepatří, ale opravdu jsem psala o kachně tentokrát, reagovala jsem na Ančovičku, která tu sedící kachnu zmínila. Na podzim jsem pořídila pižmovky na chov i zkušenou kvočnu, tak jsem netrpělivá.
Jinak jen čekám jestli dřív zasedne kachna nebo kvočna, teď to vypadá spíš pro kachnu. Kvočna má 13 vajíček, tak jí to asi přijde málo zatím. Ale tak když obsedne víc, tak se víc vyplatí ten čas který s tím stráví a nesnáší.

31.3.2021 08:09
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Dejte kvocme vajicek,kolik obsedne a jak psal Milan,po tydnu prosvitit a vyradit cista..hned jich par ubyde..to plati I pro ty kacenky..me ted kvoka zatim mala Milflerka, stale seda ke kacence nebo do hnizd se snesenymi vajicky,ale jeji kuratka nepotrebuji,slepicek mam 15😀..velke slepice nenasazuji,radsi lihnu v lihni..prave uz pece😀

31.3.2021 23:55
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

Ančovičko1, jaký je to typ líhně? 🥰

1.4.2021 10:57
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Je to italska lihen Covatutto162..automat.mam ji asi 10let,slape jak hodinky,na jare zapinam, v lete vypinam😁..

1.4.2021 21:02
honzapm

XXX.XXX.134.34

Reznade - osobně bych slepici ze samotky vysvobodil a pustil mezi ostatní.
Netýrejte ji o samotě.

Vejce, která snáší, budou v době, kdy by se náhodou rozhodla sedět, stará.
Pod kvočnu se nenasazují (nemusí nasazovat) jen její vlastní vejce.
To je spíš tehdy, když někomu kvočna někde zanáší a on o tom neví a chodí tam sama.
Ale to už ona má plán.

Nasazují se čerstvá vejce z hejna nebo i sehnaná.

No a jinak - k těm pižmovkám po uklidnění se - vy tu píšete, že jim "otevřete budník",
jenže tím jste myslela - otevřít zamřížované dveře - tj. mají denní světlo, vzduch,
panoramata, ale ven nemůžou. To pár dopisovatelů nepochopilo - že nechodí ven.

Určitě - naposledy - zkuste pižmovky spojit všechny normálně pospolu
a mít pro ně takovou ubikaci, kam budou na noc chodit samy a rády.
Bez toho, aby je musely nahánět, rozuměj stresovat je, dvě osoby.
Které pak stresují sebe.
Pižmovník spíš ne na nožičkách, resp. ne vysokých.

A tu kvočnu nechte v hejnu s kohoutem a až by náhodou pevně kvokala tam,
tak ji oddělte, třeba na podkladky, a sežeňte nebo si nasbírejte dostatek
vlastních čerstvých vajec. To nevadí, že bude několik dní sedět na podkladcích.

1.4.2021 23:20
reznade

XXX.XXX.216.38

honzapm napsal(a):
Reznade - osobně bych slepici ze samotky vysvobodil a pustil mezi ostatní.
Netýrejte ji o samotě.

Vejce, která snáší, budou v době, kdy by se náhodou rozhodla sedět, stará.
Pod kvočnu se nenasazují (nemusí nasazovat) jen její vlastní vejce.
To je spíš tehdy, když někomu kvočna někde zanáší a on o tom neví a chodí tam sama.
Ale to už ona má plán.

Nasazují se čerstvá vejce z hejna nebo i sehnaná.

No a jinak - k těm pižmovkám po uklidnění se - vy tu píšete, že jim "otevřete budník",
jenže tím jste myslela - otevřít zamřížované dveře - tj. mají denní světlo, vzduch,
panoramata, ale ven nemůžou. To pár dopisovatelů nepochopilo - že nechodí ven.

Určitě - naposledy - zkuste pižmovky spojit všechny normálně pospolu
a mít pro ně takovou ubikaci, kam budou na noc chodit samy a rády.
Bez toho, aby je musely nahánět, rozuměj stresovat je, dvě osoby.
Které pak stresují sebe.
Pižmovník spíš ne na nožičkách, resp. ne vysokých.

A tu kvočnu nechte v hejnu s kohoutem a až by náhodou pevně kvokala tam,
tak ji oddělte, třeba na podkladky, a sežeňte nebo si nasbírejte dostatek
vlastních čerstvých vajec. To nevadí, že bude několik dní sedět na podkladcích.

Slepice už je zvyklá na své hnízdo a nevím proč by neměla sednout až nanese počet vajec, který jí vyhovuje. Rozhodně ji teď, když zítra ráno by měla mít 15. vejce, snad poslední, nebudu brat. Pokud se nerozkvoká, budu vědět že to tak neurychlím, ale podle Ladd to jde. Vajíčka vyměnuji za podkládky a doma si chystám násadová vajíčka a postupně vyměnuji, aby nebyla stará víc jak 10 dnů. Původní podmínky uskladnění byly 11°C a 74% vlhkosti. Teď mi teplota stoupla na 14°C a vlhkost klesla na 70%, tak už jsem přemýšlela jestli je nepředělat do lednice, tam mám 9°C, ale jen 52% vlhkosti. Vajíčka si chystám od předpokládané kvočny a dalších 2 slepic, bohužel jedna má často menší vajíčka, než by jako násadová u Sasexa měla být, tak jich od ní moc nebude. A předpokládaná kvočna jich zas má hodně protáhlých do špičky. Co je vlastně menší zlo: malá vejce nedosahující standartu nebo velikostně standartní ale protáhlá do špičky?

1.4.2021 23:35
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Dejte kvocme vajicek,kolik obsedne a jak psal Milan,po tydnu prosvitit a vyradit cista..hned jich par ubyde..to plati I pro ty kacenky..me ted kvoka zatim mala Milflerka, stale seda ke kacence nebo do hnizd se snesenymi vajicky,ale jeji kuratka nepotrebuji,slepicek mam 15😀..velke slepice nenasazuji,radsi lihnu v lihni..prave uz pece😀

Kachna si dnes celé dopoledne vystýlala hnízdo peřím a k večeru zasedla na těch 16 vajec. Čekala jsem že bude rychlejší než kvočna. Druhá kachna je s kačerem venku a doufám že taky začne brzy snášet.
Mě by manžel líheň nedovolil, na těch pár slepiček pro vlastní obnovu hejna bude snad stačit kvočna a líbí se mi přirozený odchov, kdy si je kvočna odvodí. Pokud to nepůjde dobře třeba manžela za pár roků přesvědčím, ale už teď má pocit že se víc věnuju drůbeži než dětem a nemluvím o ničem jiném než o slepicích nebo kachnách.

Vy jste určitě někde z Čech že? Budu shánět na Moravě Maransky, nejlépe pár kuřátek vylíhlích podobně jako ty pod kvočnou na přidání. Snad si pro ně potom už budu moct zajet.

2.4.2021 07:41
ančovička1

XXX.XXX.220.111

reznade napsal(a):
Kachna si dnes celé dopoledne vystýlala hnízdo peřím a k večeru zasedla na těch 16 vajec. Čekala jsem že bude rychlejší než kvočna. Druhá kachna je s kačerem venku a doufám že taky začne brzy snášet.
Mě by manžel líheň nedovolil, na těch pár slepiček pro vlastní obnovu hejna bude snad stačit kvočna a líbí se mi přirozený odchov, kdy si je kvočna odvodí. Pokud to nepůjde dobře třeba manžela za pár roků přesvědčím, ale už teď má pocit že se víc věnuju drůbeži než dětem a nemluvím o ničem jiném než o slepicích nebo kachnách.

Vy jste určitě někde z Čech že? Budu shánět na Moravě Maransky, nejlépe pár kuřátek vylíhlích podobně jako ty pod kvočnou na přidání. Snad si pro ně potom už budu moct zajet.

Jj, bydlime u Caslavi, v Chotusicich..z Moravy trochu z ruky😀..snad sezenete kuratka nekde pobliz..ja tedy mam radsi kurata bez kvocny, ale to je kazdeho vec,co mu lepe vyhovuje..

2.4.2021 07:47

ančovička1 napsal(a):

A já i hybridky

2.4.2021 08:07
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Krasne svatecni rano😀
Tak jsem se sla podivat,hned,co jsem byla poucena,ze se maransky lesknout nemaji, do vybehu,na ty moje smaragdove maransky😂😂..ony se na tom slunci, neleskly jen zelene,ale I modre,podle uhlu dopadu slunecnich paprsku😁..proste nadhera🙌(a to jsem je chtela zabit😂)..
Tedy, leskly se slepice vsechny..maransky, austalky I jejich krasne,cerne krizenky..radost pohledet..myslim,ze se maji dobre,leskla se I nase cerna dobrmanka Cita😂..

Tukan76

2.4.2021 23:08
Tukan76

XXX.XXX.110.122

Krasne Velikonoce vsem.

Tak kurata jsou uz na svete a cekam na posledni 2 opozdilce. Dnes je to 23. den, tak zitra se ukaze, co vajicka ukryvaly.

Kurata mam pod cervenou infralampou a jsou cila, zitra k nim pridam do odchovny kvocny s poslednimi vylihnutymi.

Jen se chci jeste poradit, jak poladit sveteleny rezim, jelikoz jsou v mistnosti bez prirozeneho svetla. Nechat svitit osvetleni napr. 16 h + k tomu infra nebo je vhodne jen celodenni infra?

Az bude vhodnejsi pocasi, pujdou do odchovny ven, ale to je jeste daleko.

Tak si tak rikam, ze lihnuti pres lihen a bez kvocny je vetsi alchymie, ale jaksi snadnejsi...

Dekuji :)

3.4.2021 01:05
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Tukan76 napsal(a):
Krasne Velikonoce vsem.

Tak kurata jsou uz na svete a cekam na posledni 2 opozdilce. Dnes je to 23. den, tak zitra se ukaze, co vajicka ukryvaly.

Kurata mam pod cervenou infralampou a jsou cila, zitra k nim pridam do odchovny kvocny s poslednimi vylihnutymi.

Jen se chci jeste poradit, jak poladit sveteleny rezim, jelikoz jsou v mistnosti bez prirozeneho svetla. Nechat svitit osvetleni napr. 16 h + k tomu infra nebo je vhodne jen celodenni infra?

Az bude vhodnejsi pocasi, pujdou do odchovny ven, ale to je jeste daleko.

Tak si tak rikam, ze lihnuti pres lihen a bez kvocny je vetsi alchymie, ale jaksi snadnejsi...

Dekuji :)

Jestli budete mit nastaveny svetelny rezim na 16hodin + infralampu na teplo,musite nechat po dobu noci, tech 8 hodin zarit infralampu,aby housatum nebyla zima..ale ja mivam, aspon v prvnim tydnu svetlo I v noci,aspon muzou zrat a pit, lip se rozezerou,jsou silnejsi..

Tukan76

3.4.2021 07:52
Tukan76

XXX.XXX.110.122

Dobrý den, dekuji za reakci.

Ta červená infralampa bude zapnuta stále, tedy 24 h.

Jde mi o to, zda kuřatum s kvocnami ještě přisvěcovat bílým světlem pro režim den a noc nebo nechat jen červené infra?

Dekuji.

3.4.2021 20:35
reznade

XXX.XXX.216.38

Tukan76 napsal(a):
Dobrý den, dekuji za reakci.

Ta červená infralampa bude zapnuta stále, tedy 24 h.

Jde mi o to, zda kuřatum s kvocnami ještě přisvěcovat bílým světlem pro režim den a noc nebo nechat jen červené infra?

Dekuji.

To máte pod kvočnami tolik kuřátek, že nestačí teplo kvočny?

3.4.2021 21:41
Asumba

XXX.XXX.44.179

U nás sedí 10.den. Podařilo se mi prosvítit část, nez se vrátila do hnízda a malém me sežrala 🐔, co jsem viděla, vypadalo ukázkově, tak mám radost.

Jen prosím, všude ctu max o tom,jak se starat o kvočnu před a při sezení, nebo o kuřata z lihne po vylíhnutí - ale ne o tom, co vlastě připravit pro kvočnu s mrnavymi kuraty. Můžete me prosím někam odkazat?
Mám připraveny samostatný mobilní kurník, malý, dole pod ma ohazeny prostor pro první pastvu, pojedu si pro pytel "kůře mini sypké"... Jak zajistim,aby jim to nejedlá kvočna a oni nejedli to její?

Tisic otázek. Prosím sypte na me,co vas napadá, abych nezameskala 💜

3.4.2021 21:49
honzapm

XXX.XXX.134.34

Kvočnu nechte, ať si dá s nimi. Nijak jí to neublíží, aspoň bude mít energii po sezení.
Teda pokud nejste z těch, kteří razí vadné - no přece jí nebudu dávat takovou drahotu.

Ona je pěkně naučí zobat a vše.
Ať jim do ničeho nešlape a nic nepřevrátí, bude po sezení trochu prkenná,
některá je děsně snaživá a aktivní, až moc.
Jinak líhnutí by mělo být plynulé a rychlé, pokud by se táhlo, prvním kuřátkům
můžete dát misku přímo ke kvočně.
Vodu nedávat studenou, byl by průjem.
Podle počasí a umístění odchovu - je lepší mít výhřevnou podložku pod napáječku
(Driml, Lihne.cz, Hradský-Sunk aj).
Kdyby se kvočna moc zvedala a nepekla zbývající vejce tak pečlivě,
je možné je odebrat a dolíhnout v líhni.

Až se to začne líhnout, tak kvočnu vyvenčit delší dobu a nekrmit nic vlhkého,
jen suché zrno/granule. Pak už neslézá do vysezení.
Odebírat prázdné skořápky a vejce do líhnutí určitě všechna prosvítit
a špatná vyřadit, ať to tam nepřekáží nebo nerupne.

Záleží jaké a kde je hnízdo, pokud už je dolíhnuto, kuřátka donutí matku vstát,
chodí sama do misky zobat, tak je kvočna následuje.
Některá ne, sedí jak pecka klidně dál - to pak zrušíte/odeberete hnízdo.
Pokud je to někde ve výšce nebo mimo, tak prostě ukončíte tak, že odeberete
kuřata do košíku a kvočna půjde za nimi - měla by je vidět - nebo ji vezmete také.
To už musíte podle vašich podmínek a vyhodnocení situace, systému chovu,
povahy kvočny atd.
Veškerá manipulace s kuřaty i vejci se provádí tak, že kvočna do nich nesmí mít možnost
omylem klovnout - tj. jedna ruka před zobákem kvočny, druhá vybírá vejce nebo kuře.
Případně jednou rukou tak, aby ruka kryla obsah dlaně.

U manipulace s kvočnou se dává pozor, aby neměla pod křídlem vejce nebo kuře
(když zvedáte kvočnu, může vypadnout a rozbít se).

3.4.2021 23:14
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumba napsal(a):
U nás sedí 10.den. Podařilo se mi prosvítit část, nez se vrátila do hnízda a malém me sežrala 🐔, co jsem viděla, vypadalo ukázkově, tak mám radost.

Jen prosím, všude ctu max o tom,jak se starat o kvočnu před a při sezení, nebo o kuřata z lihne po vylíhnutí - ale ne o tom, co vlastě připravit pro kvočnu s mrnavymi kuraty. Můžete me prosím někam odkazat?
Mám připraveny samostatný mobilní kurník, malý, dole pod ma ohazeny prostor pro první pastvu, pojedu si pro pytel "kůře mini sypké"... Jak zajistim,aby jim to nejedlá kvočna a oni nejedli to její?

Tisic otázek. Prosím sypte na me,co vas napadá, abych nezameskala 💜

Právě dnes jsem si říkala, že Vám večer napíšu a zeptám se kolikátý den ta Vaše kvočna už sedí a jestli jste už prosvěcovala. Asi mi čtete myšlenky...
Moje snad kvočna má pod sebou už 16 vajíček, tak snad na 17 začne kvokat. Víc snad přece kvočna ani nemůže obsednout. Je pravda že těch 16 obsedne krásně.

Píšete že odchovnu budete mít kousek nad zemí a pod tím pro ně malý výběh. Už jste řešila sklon řebříku, šířku a případně zvýšené strany aby to kuřata zvládala a třeba nespadla?

4.4.2021 08:00
Asumba

XXX.XXX.44.179

honzapm napsal(a):
Kvočnu nechte, ať si dá s nimi. Nijak jí to neublíží, aspoň bude mít energii po sezení.
Teda pokud nejste z těch, kteří razí vadné - no přece jí nebudu dávat takovou drahotu.

Ona je pěkně naučí zobat a vše.
Ať jim do ničeho nešlape a nic nepřevrátí, bude po sezení trochu prkenná,
některá je děsně snaživá a aktivní, až moc.
Jinak líhnutí by mělo být plynulé a rychlé, pokud by se táhlo, prvním kuřátkům
můžete dát misku přímo ke kvočně.
Vodu nedávat studenou, byl by průjem.
Podle počasí a umístění odchovu - je lepší mít výhřevnou podložku pod napáječku
(Driml, Lihne.cz, Hradský-Sunk aj).
Kdyby se kvočna moc zvedala a nepekla zbývající vejce tak pečlivě,
je možné je odebrat a dolíhnout v líhni.

Až se to začne líhnout, tak kvočnu vyvenčit delší dobu a nekrmit nic vlhkého,
jen suché zrno/granule. Pak už neslézá do vysezení.
Odebírat prázdné skořápky a vejce do líhnutí určitě všechna prosvítit
a špatná vyřadit, ať to tam nepřekáží nebo nerupne.

Záleží jaké a kde je hnízdo, pokud už je dolíhnuto, kuřátka donutí matku vstát,
chodí sama do misky zobat, tak je kvočna následuje.
Některá ne, sedí jak pecka klidně dál - to pak zrušíte/odeberete hnízdo.
Pokud je to někde ve výšce nebo mimo, tak prostě ukončíte tak, že odeberete
kuřata do košíku a kvočna půjde za nimi - měla by je vidět - nebo ji vezmete také.
To už musíte podle vašich podmínek a vyhodnocení situace, systému chovu,
povahy kvočny atd.
Veškerá manipulace s kuřaty i vejci se provádí tak, že kvočna do nich nesmí mít možnost
omylem klovnout - tj. jedna ruka před zobákem kvočny, druhá vybírá vejce nebo kuře.
Případně jednou rukou tak, aby ruka kryla obsah dlaně.

U manipulace s kvočnou se dává pozor, aby neměla pod křídlem vejce nebo kuře
(když zvedáte kvočnu, může vypadnout a rozbít se).

Děkuji za rady, vy jste zlatý!

4.4.2021 08:08
Asumba

XXX.XXX.44.179

reznade napsal(a):
Právě dnes jsem si říkala, že Vám večer napíšu a zeptám se kolikátý den ta Vaše kvočna už sedí a jestli jste už prosvěcovala. Asi mi čtete myšlenky...
Moje snad kvočna má pod sebou už 16 vajíček, tak snad na 17 začne kvokat. Víc snad přece kvočna ani nemůže obsednout. Je pravda že těch 16 obsedne krásně.

Píšete že odchovnu budete mít kousek nad zemí a pod tím pro ně malý výběh. Už jste řešila sklon řebříku, šířku a případně zvýšené strany aby to kuřata zvládala a třeba nespadla?

Díky za nápady, žebříček je cca 20cm široký, sklon hooodně pozvolný, všude okolo chci nastlat slámu, případně dám z obou stran půlky malých slaměných čtvercových balíků.

4.4.2021 10:25

Asumba napsal(a):
Díky za nápady, žebříček je cca 20cm široký, sklon hooodně pozvolný, všude okolo chci nastlat slámu, případně dám z obou stran půlky malých slaměných čtvercových balíků.

Já myslím, že nastlaná sláma bude stačit. Spíš bych se bála, že mi mezi ty balíky zapadnou. Viděla jste dokument, z jaké výšky skáčou někdy po vylíhnutí kachňata? Neuvěřitelné.

4.4.2021 12:57
Asumba

XXX.XXX.44.179

Já myslím, že nastlaná sláma bude stačit. Spíš bych se bála, že mi mezi ty balíky zapadnou. Viděla jste dokument, z jaké výšky skáčou někdy po vylíhnutí kachňata? Neuvěřitelné.

Ony to jsou úplně malicke balíky, z ruční baličky, odhadem tak 50x50x20cm, když dam z každé strany žebříčku jeden, nebudou mít kam zapadnout, max se nějak zavrtat pod to, ale pak se dostanou pryč zadem. Možná to bude mene nebezpečné než vysoká podestýlka - balík je kompaktní, pevný.
Dokument jsem neviděla, zní zajímavě :)

4.4.2021 19:14
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Jj,kuratum s kvocnou nepodestylam,jen drobne kousky sena..slepice je schopna na ne podestylku nahrabat a kurata pod ni uslapat..jednou se mi stalo..manzel jim nastlal, par kurat to neprezilo..baliky take nedobry napad..cim min prekazek,tim lip..
Kometo,ty kacenky jsem videla,ale jsou to pizmovky, ty dokazou vsechno😁

4.4.2021 19:24
Asumba

XXX.XXX.44.179

ančovička1 napsal(a):
Jj,kuratum s kvocnou nepodestylam,jen drobne kousky sena..slepice je schopna na ne podestylku nahrabat a kurata pod ni uslapat..jednou se mi stalo..manzel jim nastlal, par kurat to neprezilo..baliky take nedobry napad..cim min prekazek,tim lip..

Ajaj.
Baliky me napadly jako zamezeni padu - proste zabradli po strane. Muzu je pridelat, aby nespadly...a nebo se na to vy..a doufat, ze budou sikovny 😸

4.4.2021 21:38

ančovička1 napsal(a):

Já viděla, myslím, březňačky. Ale prý to umí i jiné - hoholové nebo morčáci. Mně šlo o to, že když to přežijou kachňata padající i z 10 metrů, tak kuřata upadlá ze žebříku by to měla zvládnout taky.

4.4.2021 21:47
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumba napsal(a):

Já mám odchovnu 40 cm nad zemí (pokud tedy vůbec sedne, v tom chladu se bojím, že to ani nezapůsobí, to plné hnízdo). Bohužel žebřík abych mohla mít hodně pozvolný budu muset dát kolmo na východ, tedy do zatáčky, tak minimálně nahoru budu muset dát asi ohrádku, at je to vede a vůbec nevím zda by stačilo 10 cm, zda to kuřátka nevyskočí. Aspoň tak budu mít řebřík z jedné strany u pletiva, ale zas nevím,zda kuřata tu zatáčku zvládnou, vždyť ani slepice po něm nechodí klasicky, vyskočí z boku kam zvládne. Aby ale řebřík mohl být rovně z odchovny tak by mohl být max 100cm dlouhý a to by byl napříč skoro celého malého výběhu pro kvočnu s malými kuřátky, ten má byt 120cm na 3 metry a zastřešená bude jen část kde bude mít slepice popeliště.

Jak vysoko máte odchovnu vy a jak dlouhý máte ten řebřík?

4.4.2021 21:53
1978milan

XXX.XXX.231.235

Já viděla, myslím, březňačky. Ale prý to umí i jiné - hoholové nebo morčáci. Mně šlo o to, že když to přežijou kachňata padající i z 10 metrů, tak kuřata upadlá ze žebříku by to měla zvládnout taky.

Jeden rok nám vyseděla kvočna potají kuřata na půdě. Šel jsem po dvoře a najednou na mě začaly padat kuřata pod žebříkem ze vchodu na půdu. Je to tak asi 3 metry vejška. Než jsem pochopil, co se děje, byly už kuřata všechny dole. Skákaly, nebo spíš padaly dolů na beton a nic se jim nestalo. Nejvíc hysterická z toho byla kvočna, ta nevěděla jak dolů a co se děje.
Měla jich tehdy tuším 14.

4.4.2021 22:22
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Jj,urcite to zvladnou,ale 10m,jako ty breznacky,asi ne😁..ja bych spis vymyslela jine,vhodne ubytovani pro kvocnu s kuraty,aby zadny zebrik nemusely potrebovat,aspon na prvnich 14 dni..

4.4.2021 22:33
Asumba

XXX.XXX.44.179

reznade napsal(a):
Já mám odchovnu 40 cm nad zemí (pokud tedy vůbec sedne, v tom chladu se bojím, že to ani nezapůsobí, to plné hnízdo). Bohužel žebřík abych mohla mít hodně pozvolný budu muset dát kolmo na východ, tedy do zatáčky, tak minimálně nahoru budu muset dát asi ohrádku, at je to vede a vůbec nevím zda by stačilo 10 cm, zda to kuřátka nevyskočí. Aspoň tak budu mít řebřík z jedné strany u pletiva, ale zas nevím,zda kuřata tu zatáčku zvládnou, vždyť ani slepice po něm nechodí klasicky, vyskočí z boku kam zvládne. Aby ale řebřík mohl být rovně z odchovny tak by mohl být max 100cm dlouhý a to by byl napříč skoro celého malého výběhu pro kvočnu s malými kuřátky, ten má byt 120cm na 3 metry a zastřešená bude jen část kde bude mít slepice popeliště.

Jak vysoko máte odchovnu vy a jak dlouhý máte ten řebřík?

Myslím, ze 50cm výška, 70cm délka, 20cm šířka, zarážka na nájezdu/žebříčku každých 8 cm. Prostor pod kurníčkem chráněný pletivem a zeshora kurnikem je asi 120x170cm. Přesně nevím. Je to mobilní a lze otevřít do velkého prostoru.
Tak uvidíme. Držím palce! Nám kvokají další dvě :-!

4.4.2021 22:45
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumba napsal(a):
Myslím, ze 50cm výška, 70cm délka, 20cm šířka, zarážka na nájezdu/žebříčku každých 8 cm. Prostor pod kurníčkem chráněný pletivem a zeshora kurnikem je asi 120x170cm. Přesně nevím. Je to mobilní a lze otevřít do velkého prostoru.
Tak uvidíme. Držím palce! Nám kvokají další dvě :-!

Neměla byste pak fotku té voliéry z kurníkem, ať se můžu když tak inspirovat. Ovšem teď určitě nic takového dělat nebudem, máme naplánované práce až moc, že nevíme co první, tak manžel nebude celý čas věnovat jen mojím slepicím a já nejsem žádný řemeslník, spíš jen plánovač.

5.4.2021 18:23
ladd

XXX.XXX.171.23

Cruell napsal(a):
Dobry den,
chtela bych se podelit o lihnuti nasich kuratek, je to nase prvni lihnuti, puvodne jsme kuratka ani nechtely, ale treti den, kdyz slepicka porad kvokala rozhodly jsme se vajicka nechat, to jich mela pet, nebyla jeste odddelena od ostatnich slepicek mame jich sest a kohoutka a dalsi den pribyla dve vajicka a dalsi tri vajicka. Takze celkem deset to uz jsem si nacetla, ze ji mame oddelit, tak sle do maleho zatepleneho kurniku a prihrivala jsem jeste deskou. Kazdy den rano a odpoledne jsem ji sundavala aby se sla najist a napit a vykadit.
No a 21. den jsme nasly dve naklovana vajicka, dalsi den bylo prvni kuratko venku, dalsi den byla uz ctyri kuratka , dalsi den sedum a to uz jsme si myslely, ze ze zbylych vajicek uz nebude nic, ale presto jsem ji nechala jeste sedet, ale ostatni kuratka uz jsem dala do vyhrivane bedynky a uz dostaly vodu a jidlo a dnes rano ma pod sebou dalsi vylihle kuratko a jedno vajicko ma uz nakraplou skorapku, takze odpoledne dam kuratko k ostatnim a jeste pockame.
Chtela jsem jen napsat, ze lihneme uz od ctrvtka a dnes je pondeli, takze ,co jsem nacetla na ruznych diskusich, ze lihnuti je do 48 hodin, tak neni pravda, pokud je lihnuto pod slepickou. Jsou to nase prvni kuratka, takze sami se ucime a hledame info. Snad nekomu pomuzu se svym prispevkem.

Asumbo a Reznade. Nechte slepici žrát s kuřaty jejich směs. Pokud budete dávat kvočně pšenici, dejte ji do menšího hrnce nebo užší vyšší nádoby, kam kuřata nedosáhnou. Ať žerou své krmení a neplní si volátka zrnem, které budou dlouho trávit. Že jim kvočna sem tam zrníčko nabídne neřešte.
20 den kvočnu vyndejte, aťˇ se nažere a vyprázdní před líhnutím. Pokud by se to líhlo rozvlekle, déle než den, tak bych dříve vylíhlá kuřátka odebral pod žárovku a nechal kvočnu, ať v klidu dolíhne zbytek. Než ji pak dáte s kuřaty do odchovny, necháte ji taky proběhnout a vykálet.
Nedovedu si představit, jak malá kuřata chodí do odchovny po nějakém prkně. To až tak od 2 týdnů věku, kdy jim narostou křidélka. Jinak si myslím, že budou po stranách padat, případně ne všechna na něj trefí, budou zabíhat pod něj a pod odchovnu. Kvočna bude s pár kuřaty v odchovně a zbytek bude pískat pod odchovnou a nebo ještě spíše, kvočna bude s kuřaty neschopnými letu chtít nocovat pod odchovnou. Odchovna by měla být maximálně pár cm nad zemí. Leda snad kdyby ta rampa byla širší než delší..

Reznade, není na opačné straně kotce, kde slepice snáší otvor, kterým by se dostala do slepičího výběhu? Myslím, že kdyby jste ji pustila k ostatním slepicím vracela by se snášet na toto hnízdo.
Zůstává už slepice po snesení vejce déle na hnízdě? Sedí na vejcích jako placka? To by mohlo signalizovat blížící se kvokání. Jestli má pod sebou 16 vajec, nemusíte už další podkladky doplňovat. Že odeberete vajíčko nepozná. Taky to neznamená, že snesením 17 vajíčka začne kvokat, zvláště, když jste psala, že mezi snesením vajíčka jsou několika denní mezery (řekl bych, že je starší ne tři roky, jinak by teď zjara nesla intenzivněji). Myslím, že ty dny, kdy nesnáší a není na hnízdě, se ke kvokáni nestimuluje a tím se to oddaluje. Už by měla kvokat. Ale je to zvíře, není podle šablony.

5.4.2021 22:05
Asumba

XXX.XXX.44.179

ladd napsal(a):
Asumbo a Reznade. Nechte slepici žrát s kuřaty jejich směs. Pokud budete dávat kvočně pšenici, dejte ji do menšího hrnce nebo užší vyšší nádoby, kam kuřata nedosáhnou. Ať žerou své krmení a neplní si volátka zrnem, které budou dlouho trávit. Že jim kvočna sem tam zrníčko nabídne neřešte.
20 den kvočnu vyndejte, aťˇ se nažere a vyprázdní před líhnutím. Pokud by se to líhlo rozvlekle, déle než den, tak bych dříve vylíhlá kuřátka odebral pod žárovku a nechal kvočnu, ať v klidu dolíhne zbytek. Než ji pak dáte s kuřaty do odchovny, necháte ji taky proběhnout a vykálet.
Nedovedu si představit, jak malá kuřata chodí do odchovny po nějakém prkně. To až tak od 2 týdnů věku, kdy jim narostou křidélka. Jinak si myslím, že budou po stranách padat, případně ne všechna na něj trefí, budou zabíhat pod něj a pod odchovnu. Kvočna bude s pár kuřaty v odchovně a zbytek bude pískat pod odchovnou a nebo ještě spíše, kvočna bude s kuřaty neschopnými letu chtít nocovat pod odchovnou. Odchovna by měla být maximálně pár cm nad zemí. Leda snad kdyby ta rampa byla širší než delší..

Reznade, není na opačné straně kotce, kde slepice snáší otvor, kterým by se dostala do slepičího výběhu? Myslím, že kdyby jste ji pustila k ostatním slepicím vracela by se snášet na toto hnízdo.
Zůstává už slepice po snesení vejce déle na hnízdě? Sedí na vejcích jako placka? To by mohlo signalizovat blížící se kvokání. Jestli má pod sebou 16 vajec, nemusíte už další podkladky doplňovat. Že odeberete vajíčko nepozná. Taky to neznamená, že snesením 17 vajíčka začne kvokat, zvláště, když jste psala, že mezi snesením vajíčka jsou několika denní mezery (řekl bych, že je starší ne tři roky, jinak by teď zjara nesla intenzivněji). Myslím, že ty dny, kdy nesnáší a není na hnízdě, se ke kvokáni nestimuluje a tím se to oddaluje. Už by měla kvokat. Ale je to zvíře, není podle šablony.

Děkuji, já rozhodne neocekavam, ze by kuřata chodila od prvního dne sama po rampě, pocitam s nutnou asistencí či zavřením podle počasí. Pripraveny kurník je úplně nový, mobilni, má i oddělení, kam se dostane jen slepice - tam jí chci nechat zrní. Kdyby byla první dny /týdny velká zima, muzu ho vzit do baraku a intenzivněji čistit... podlaha ma cca 170x120,myslím,ze by to mohl být dostatečný prostor.

5.4.2021 22:34
reznade

XXX.XXX.216.38

ladd napsal(a):

Slepice má letos 3 roky. Nese pravidelně 2 dny a 3. den odpočívá. Teď má pod sebou 17 vajec. Je na nich opravdu rozpláclá , takže všechny krásně zakryje. Spí na nich tak. Četla jsem v článku tady na ifauně o přirozeném líhnutí, že slepice může obsednout až 19 vajíček, tak to zkusím na těch 19 ještě rozšířit. Když tak zjistím, že to už opravdu neobsedne. Možná proti rozkvokání teď můžou fungovat ty nízké noční teploty. Když nic tak budu vejce nad 19 oddělovat a počkám na lepší počasí. Pak snad určitě zasedne na plné hnízdo.

5.4.2021 22:47
ladd

XXX.XXX.171.23

Asumba napsal(a):
Děkuji, já rozhodne neocekavam, ze by kuřata chodila od prvního dne sama po rampě, pocitam s nutnou asistencí či zavřením podle počasí. Pripraveny kurník je úplně nový, mobilni, má i oddělení, kam se dostane jen slepice - tam jí chci nechat zrní. Kdyby byla první dny /týdny velká zima, muzu ho vzit do baraku a intenzivněji čistit... podlaha ma cca 170x120,myslím,ze by to mohl být dostatečný prostor.

Kvočna přizpůsobuje své chování možnostem kuřat, takže není pravděpodobné, že si odskočí zobnout někam, kam kuřata zatím nemohou (ale to je jedno, nažere se s kuřaty).
Prostor je pro začátek v pohodě. Výhoda a účel mít u kuřat kvočnu je v tom, že ji s kuřaty můžete pustit na zahradu. V omezeném prostoru je kvočna jen zdrojem tepla a pak příčinou znečistění krmení jak hrabáním rozhazuje podestýlkou. Jestli to počasí dovolí tak s nima do zahrady na volno.

5.4.2021 23:15
Asumba

XXX.XXX.44.179

ladd napsal(a):
Kvočna přizpůsobuje své chování možnostem kuřat, takže není pravděpodobné, že si odskočí zobnout někam, kam kuřata zatím nemohou (ale to je jedno, nažere se s kuřaty).
Prostor je pro začátek v pohodě. Výhoda a účel mít u kuřat kvočnu je v tom, že ji s kuřaty můžete pustit na zahradu. V omezeném prostoru je kvočna jen zdrojem tepla a pak příčinou znečistění krmení jak hrabáním rozhazuje podestýlkou. Jestli to počasí dovolí tak s nima do zahrady na volno.

Díky za rady. Jestli ji plne postačí krmivo kuřat,fajn. (Prostor,kam se nedostanou kuřata je vedlejší hnízdo,které je ze všech stran cca 8cm vysoké dřevo, slepice tam hlavu nahne, kuře předpokládám ne).
Jsme s detma doma, kurnik par metru od obyvako-kuchyne, mužem chodit kontrolovat \cistit\davat teplou vodu každou chvilku (zavirat\otvirat kurnik atp.). Uvidíme,věřím,ze spoustu snad poznáme z chování kvocny a kuřat. Jen ten první tyden\dva předpokládám,ze bych je neměla moc pouštět na trávu,i když bude teplo, ne?

6.4.2021 00:33
reznade

XXX.XXX.216.38

ladd napsal(a):

Taky jsem čekala, že už bude dávno kvokat, ale taky jsem čekala, že obsedne míň vajíček, že se zastaví třeba na 13, max 15. A ona to 17. vejce, které bez problému obsedne, snesla dnes ráno.

Tukan76

6.4.2021 21:52
Tukan76

XXX.XXX.110.122

Dobrý večer vespolek,

rad bych informoval, jak dopadlo lihnuti.

Pod 3 zdrobnele kvocny nasazeno 9, 9, 9 vajec středně těžkého plemene. Zredukovano na 9, 9, 7 (neobsedla). Po prosvětleni 1 čisté. 3 rozslapnuta během inkubace (se zárodky). 2 se ani 23.den nevyklubaly, neprorazily skořápky. Celkem tedy 8, 7, 4, což považuji za začátečnicky megauspech.

Kvocna, co měla kuřata u sebe do konce vylíhnutí, má nejsilnější pud a bere je pod sebe. Naopak ta, která seděla nejdéle, a kuřata byla odebrána do tepla, je akceptuje, ale nepusti je pod sebe. Nicméně je svolává na zradlo. Pro příště nechám kuřata s kvocnou co nejpozději nebo zavcasu ukončim lihnuti.

Tak uvidíme, jak dopadne odchov Teď přijde to těžší a bude to víc na mne. O to víc se tesim na kvocnu s kuraty na trávě.

Dekuji za rady a tipy

Pevné zdraví všem.

6.4.2021 22:26
ladd

XXX.XXX.171.23

Tukan76 napsal(a):
Dobrý večer vespolek,

Pod 3 zdrobnele kvocny nasazeno 9, 9, 9 vajec středně těžkého plemene. Zredukovano na 9, 9, 7 (neobsedla). Po prosvětleni 1 čisté. 3 rozslapnuta během inkubace (se zárodky). 2 se ani 23.den nevyklubaly, neprorazily skořápky. Celkem tedy 8, 7, 4, což považuji za začátečnicky megauspech.

Kvocna, co měla kuřata u sebe do konce vylíhnutí, má nejsilnější pud a bere je pod sebe. Naopak ta, která seděla nejdéle, a kuřata byla odebrána do tepla, je akceptuje, ale nepusti je pod sebe. Nicméně je svolává na zradlo. Pro příště nechám kuřata s kvocnou co nejpozději nebo zavcasu ukončim lihnuti.

Tak uvidíme, jak dopadne odchov Teď přijde to těžší a bude to víc na mne. O to víc se tesim na kvocnu s kuraty na trávě.

Dekuji za rady a tipy

Pevné zdraví všem.

To, že je nechce pustit pod sebe a přitom je svolává na žrádlo je mega anomálie, spíš by bylo pochopitelné, že by je odmítla kompletně. Pokud budete příště v situaci, že budete potřebovat kuřata dolíhnout, klidně ty starší odeberte. Až budete kuřata pod kvočnu vracet, podložte je večer za tmy přímo pod ní. Do rána si je vtiskne. Udělejte to i teď s těmito, za tmy je pod ní nastrkejte.

6.4.2021 23:01
reznade

XXX.XXX.216.38

Tukan76 napsal(a):
Dobrý večer vespolek,

Dekuji za rady a tipy

Pevné zdraví všem.

A co kuřata té co má jen 4 rozdělit pod další kvočny nebo od té co je nepustí pod sebe? Jedna z nich Vám tak může začít znova snášet.

6.4.2021 23:51
ladd

XXX.XXX.171.23

ladd napsal(a):
To, že je nechce pustit pod sebe a přitom je svolává na žrádlo je mega anomálie, spíš by bylo pochopitelné, že by je odmítla kompletně. Pokud budete příště v situaci, že budete potřebovat kuřata dolíhnout, klidně ty starší odeberte. Až budete kuřata pod kvočnu vracet, podložte je večer za tmy přímo pod ní. Do rána si je vtiskne. Udělejte to i teď s těmito, za tmy je pod ní nastrkejte.

Napadlo mě, že spíš je to tak, že kuřata odvykla kvočně. Náprava je stejná, podložit je pod kvočnu na noc.
Máte pro každou kvočnu extra odchovnu? Dohromady nedoporučuji. Kdyby se popraly, mohly by kuřata podupat.
Pod tím infračerveným světlem je vidět? (Možná hloupý dotaz).

Tukan76

9.4.2021 23:53
Tukan76

XXX.XXX.110.122

Tak nakonec se některá kuřata sama pod “netýkavku” nacpala a toleruje je.

Bohuzel začínám boj s krmením. Po týdnu s kukuřičným srotem jsem začal ke šrotu primichavat Kuře mini od E a místo toho prohrabávaji podestylku a řvou. Ani kvocna se k tomu nemá. Ale kuřata by velmi brala pšenku, co mám odděleně pro kvočny. Zítra zkusím Kuře míní trochu posrotovat. Jako doplňky Propoul a slabý hermankovy čaj.

Vydržet?

Je to boj. Někdy si říkám - méně je více

10.4.2021 00:30
petraodlesa

XXX.XXX.40.118

Tukan76 napsal(a):
Tak nakonec se některá kuřata sama pod “netýkavku” nacpala a toleruje je.

Bohuzel začínám boj s krmením. Po týdnu s kukuřičným srotem jsem začal ke šrotu primichavat Kuře mini od E a místo toho prohrabávaji podestylku a řvou. Ani kvocna se k tomu nemá. Ale kuřata by velmi brala pšenku, co mám odděleně pro kvočny. Zítra zkusím Kuře míní trochu posrotovat. Jako doplňky Propoul a slabý hermankovy čaj.

Vydržet?

Je to boj. Někdy si říkám - méně je více

Tomu nerozumím... máte oddělenou pšenici pro kvočny? Proč? Kvočna má žrát to,co kuřata, aby se malá naučila. Kvočně kukuřice po třítýdenním hladovění udělá jen dobře. Moje třítýdenní kuřata, když si mají vybrat mezi kukuřičným šrotem a K1, vyhrává čistá kukuřice 😊

15.4.2021 23:39
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumbo, tak jak dopadlo líhnutí pod první kvočnou, kolik máte kuřátek z těch 9 vajec?

16.4.2021 07:24
Asumba

XXX.XXX.45.41

reznade napsal(a):
Asumbo, tak jak dopadlo líhnutí pod první kvočnou, kolik máte kuřátek z těch 9 vajec?

Díky za vzpomenutí.
Šest a tři nově naťuklá. Jsou úplně vzorný!

16.4.2021 07:34
ančovička1

XXX.XXX.220.111

ladd napsal(a):
Napadlo mě, že spíš je to tak, že kuřata odvykla kvočně. Náprava je stejná, podložit je pod kvočnu na noc.
Máte pro každou kvočnu extra odchovnu? Dohromady nedoporučuji. Kdyby se popraly, mohly by kuřata podupat.
Pod tím infračerveným světlem je vidět? (Možná hloupý dotaz).

Pod infračervenou lampou vidět je..pouzivame ji pri odchovu(vykrmu), broljeru..chovame je v kotci v maštali na drevene podlaze s podestylkou,prostor samozrejme prizpusobujeme velikosti kurat..

16.4.2021 18:43
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Pod infračervenou lampou vidět je..pouzivame ji pri odchovu(vykrmu), broljeru..chovame je v kotci v maštali na drevene podlaze s podestylkou,prostor samozrejme prizpusobujeme velikosti kurat..

Proč je vlastně potřeba ta infračervená lampa? Když se při umělém odchovu používá topná deska, taky musí být ještě infračervená lampa? Nestačí k topné desce jen úsporka nebo ledka, aby měli kuřata světlo?

16.4.2021 18:51
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumba napsal(a):
Díky za vzpomenutí.
Šest a tři nově naťuklá. Jsou úplně vzorný!

Tak to gratuluji.
U slepic narozdíl od kachen, kde kachna sedí na skoro samých čistých vejcích si taky myslím, že mám dobrou oplodněnost (dívám se na vajíčka která používám v kuchyni a vypadá to velmi dobře), jen je škoda že je nemám pod co nasadit. Už si i pohráváme s myšlenkou líhně. Pokud to nevyjde tento rok přirozeně pod kvočnou možná půjdem příští rok do té rumunské poloautomatické nebo kdyby se objevila levně starší Rcom.

16.4.2021 20:54
honzapm

XXX.XXX.134.34

reznade napsal(a):
Proč je vlastně potřeba ta infračervená lampa? Když se při umělém odchovu používá topná deska, taky musí být ještě infračervená lampa? Nestačí k topné desce jen úsporka nebo ledka, aby měli kuřata světlo?

Stačí. Lampa je tam, kde hrozí kanibalismus. V červeném spektru to nedělají.

U mě je to tak, že k červené lampě musím dát ještě montážní svítilnu
s normálním spektrem, jinak se cca 6% kuřat není schopno nažrat.
Prostě na to nevidí. Přijdou ke korýtku, chtějí zobnout a najednou odejdou.
Zajímavé je, že z těch 6% převažují Stříbrně zbarvení kohoutci.
Než jsem na to přišel, o pár z nich jsem přišel.
Vysledovat příčinu hubnutí třeba ve 150 kuřatech zabralo jednu sezonu.
Od té doby, co k červené lampě přidávám montážní, nemám ani jeden úhyn
z takového množství.

Mám relativně tmavou maštal, takže tam kuřata moc nevidí.
Zároveň je tam stálá teplota, ale chladno.
Výhodu to má v zimě, kdy pití nikdy nezamrzá a hřebeny neomrzají.
Ale i v dlouhodobých periodách teplot nad 30 stupňů tam je max. 19 stupňů,
jinak o mnoho méně, a to není ani pro už trochu větší kuřata vůbec ideální.
Normálně je tam kolem 6-9 stupňů, takže přitápím i už větším.

Zase je výhoda, že tam příliš neřádí čmelíci. Vše má své.

16.4.2021 23:34

reznade napsal(a):
Tak to gratuluji.
U slepic narozdíl od kachen, kde kachna sedí na skoro samých čistých vejcích si taky myslím, že mám dobrou oplodněnost (dívám se na vajíčka která používám v kuchyni a vypadá to velmi dobře), jen je škoda že je nemám pod co nasadit. Už si i pohráváme s myšlenkou líhně. Pokud to nevyjde tento rok přirozeně pod kvočnou možná půjdem příští rok do té rumunské poloautomatické nebo kdyby se objevila levně starší Rcom.

A vy pouzivate v kuchyni takova vejce, u kterych je poznat oplozenost? No...,dobrou chut. Ikdyz, ve Vietnamu taky basti balut. Inu proti gustu....

17.4.2021 00:03
ančovička1

XXX.XXX.220.111

A vy pouzivate v kuchyni takova vejce, u kterych je poznat oplozenost? No...,dobrou chut. Ikdyz, ve Vietnamu taky basti balut. Inu proti gustu....

Frufru, ja myslim,ze Reznade ma zato,ze jde poznat na konzumnim vejci oplozenost, podle terčiku..
Urcite (snad )nekonzumuji nasezena vejce..?

17.4.2021 00:13
reznade

XXX.XXX.216.38

ančovička1 napsal(a):
Frufru, ja myslim,ze Reznade ma zato,ze jde poznat na konzumnim vejci oplozenost, podle terčiku..
Urcite (snad )nekonzumuji nasezena vejce..?

Přesně tak, Honzapm zde dával odkaz na stránku kde je to popsáno a nafoceno. Vždyť říkám, že vejce nemám pod co nasadit, když slepice zatím kvokat nechce.

17.4.2021 08:48

Tak tento odkaz jsem nějak minul....🙈

17.4.2021 09:24
veraboskova

XXX.XXX.0.235

"Nikdy neříkej, že to nejde. Vždycky se najde nějakej blbec, který neví, že to nejde a udělá to."
Příště místo urážek by to chtělo se zamyslet

17.4.2021 10:30

veraboskova napsal(a):
Dávala jsem ho já
https://eu.aviagen.com/assets/Tech_Center/BB_Foreign_Language_Docs/Czech_TechDocs/Provovn-postup-v-lhni-.pdf
strana 6

Díky, ja si totiz pamatoval jen drivejsi rozsahle diskuze, jde to/nejde to. Tak se omlouvám🙈

17.4.2021 10:32
reznade

XXX.XXX.216.38

veraboskova napsal(a):
Dávala jsem ho já
https://eu.aviagen.com/assets/Tech_Center/BB_Foreign_Language_Docs/Czech_TechDocs/Provovn-postup-v-lhni-.pdf
strana 6

Tak se Vám omlouvám za omyl.

17.4.2021 12:40
veraboskova

XXX.XXX.0.235

V pohodě

18.4.2021 15:02
Varaxi

XXX.XXX.129.250

veraboskova napsal(a):
Dávala jsem ho já
strana 6

Ano, toto si pamatuju.
Asi jsem slepá, ale mně to teda nepomohlo. :) Jako jo, na tom obrázku rozdíl vidím, ale v reálu mi všechna rozklepnutá vajíčka stejně připadají stejná.

18.4.2021 15:23
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Varaxi napsal(a):
Ano, toto si pamatuju.
Asi jsem slepá, ale mně to teda nepomohlo. :) Jako jo, na tom obrázku rozdíl vidím, ale v reálu mi všechna rozklepnutá vajíčka stejně připadají stejná.

Možná zkusit porovnat se zaručeně neoplozeným vejcem z velkochovu.

18.4.2021 17:40
Varaxi

XXX.XXX.129.250

Štefan1 napsal(a):
Možná zkusit porovnat se zaručeně neoplozeným vejcem z velkochovu.

My máme zaručeně neoplozené vejce - nemáme kohouta. Ale když to srovnávám s vejci, které nám dá teta (ta kohouty má a normálně líhne), tak... prostě nevidím rozdíl.
Žít s tím můžu. O nic nejde.

18.4.2021 20:59
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Varaxi napsal(a):
My máme zaručeně neoplozené vejce - nemáme kohouta. Ale když to srovnávám s vejci, které nám dá teta (ta kohouty má a normálně líhne), tak... prostě nevidím rozdíl.
Žít s tím můžu. O nic nejde.

Hmm ... taky jsem to zkoušel a připadly mi všechny stejné a právě jsem si říkal, že bych to porovnal s koupenými z velkochovu, zatím jsem se k tomu nedostal ... ale určitě to ještě zkusím. Svět se nezboří, ale zajímá mě to.

18.4.2021 21:11
honzapm

XXX.XXX.134.34

Buďto zajít na Oční nebo rozbít dostatečné množství vajec.

Jinak je to vidět u 70 gr vejce/velkého žloutku, jinak u zdrobnělek.

Já dnes míchal asi 30 ks a krásně jsem si početl. Vše oplo.
Jedno bylo vyloženě na vyfocení, ale byl jsem líný.

Jinak doporučuji vejce třeba týden nechat mimo lednici.
Pak to musíte vidět.
Ten prstencový vývoj probíhá stále, i mimo líheň, v lednici pomaleji, v komoře rychleji.

Oplo na vás úplně svítí, hlavně na tmavé pánvi a kdo má top oranž žloutek.

19.4.2021 06:41
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Míchanice z třiceti vajec? Co s tím děláte, posíláte dětem do Afriky? Nebo recyklujete (= naservírujete slepičkám)?

Štefan - tak zkuste a dejte vědět. :)

19.4.2021 09:53
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Rozbil jsem vejce od svých slepic - obě jsou 14 dnů staré, uchovávané v lednici při 3 C.

Rozdíl tam nějaký je - mohl bych to levé (od araukany) považovat za neoplozené a to pravé (od maransky) za oplozené?

19.4.2021 10:01
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Ještě zvětšené - jaký máte odborný názor - Honzapm?

19.4.2021 10:18
honzapm

XXX.XXX.134.34

Podle těch fotek vypadají oplo obě.
Ale je to jen můj ranní zaospalý neodborný pohled, že.

19.4.2021 10:22
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Mně přijdou stejný. Nevím, jestli oplo - neoplo, ale stejný. :)

19.4.2021 10:23
honzapm

XXX.XXX.134.34

To první bych šalamounsky a vychčůraně označil za "virtuálně nejisté".
To se tak dnes dělá.

19.4.2021 10:37
Štefan1

XXX.XXX.208.238

honzapm napsal(a):
To první bych šalamounsky a vychčůraně označil za "virtuálně nejisté".
To se tak dnes dělá.

U těch prvních nezvětšených fotek (zhruba jak to vidím volným okem) mi to taky přišlo jako stejné - tedy oplozené. U těch zvětšenin už tam vidím rozdíl - u levého vejce není tak zřejmé to koncentrické uspořádání.

Holt budu muset do toho supermarketu ...

19.4.2021 10:53
ančovička1

XXX.XXX.220.111

To levé určitě nenasazujte😁

19.4.2021 10:56
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Štefan1 napsal(a):
U těch prvních nezvětšených fotek (zhruba jak to vidím volným okem) mi to taky přišlo jako stejné - tedy oplozené. U těch zvětšenin už tam vidím rozdíl - u levého vejce není tak zřejmé to koncentrické uspořádání.

Holt budu muset do toho supermarketu ...

Mně přijde to levé ne tak pěkně okrouhlé, má ten okraj takový nepravidelný. Kdyby to bylo znaménko, jedu na kožní. :) Ale není až tak nepravidelný, jako mají v tom článku. Tak nevím.

19.4.2021 11:05
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Varaxi napsal(a):
Mně přijde to levé ne tak pěkně okrouhlé, má ten okraj takový nepravidelný. Kdyby to bylo znaménko, jedu na kožní. :) Ale není až tak nepravidelný, jako mají v tom článku. Tak nevím.

Jo, ale rozdíl vidím až po zvětšení fotky. Chce to asi fakt silnější brýle a "nakoukat to". A pro klid duše si ty vejce koupit půjdu - jestli ty rozdíly budou zřejmější.

19.4.2021 11:43
honzapm

XXX.XXX.134.34

U mě je ten rozdíl rozhodně větší. A nemusíte taková vejce hned kupovat.
Třeba když má kohout víc slepic nebo nějaká je dost dominantní,
nemusí ho na sebe pouštět. Mám jednu takovou, má velká vejce,
tak je to tam krásně vidět.
Problém je, že foťák mám na chalupě. A tam vejce nerozbíjím.

Za sebe - první žloutek - vejce oplozeno bylo, ale zárodek už sám odumřel.
Je to neustálý proces, neděje se to jen v líhni a vejce nerozlišujeme
jen na oplo neoplo, a odumřelé zárodky nedělíme jen na kruhy smrti.

Ony ty Araukany obecně jsou celé takové nějaké letální.

19.4.2021 12:02
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Mně jde právě o ty araukany - jestli má smysl nasadit, když se vyskytne kvočna.

Jsou to už 6-leté slepice (tedy silně za horizontem optima)-vloni jsem nasadil pod půjčenou kvočnu a všechny byly neoplozené. Dostal jsem mladého kohouta a ponechal už jenom 3 slepice - mám od nich 3-4 vejce za 2 dny, ostříhal jsem jim peří kolem kloaky, což jsem vloni nedělal, tak mě zajímá, jestli to má smysl zkoušet. Samozřejmě vím, že nejlepší by bylo podsadit kvalitní násadová vejce, ale nikoho v okolí neznám. Dříve byly relativně hojné (cca před 10 lety), ale už vymizely.

19.4.2021 12:16
honzapm

XXX.XXX.134.34

Vidíte, i tím to může být - ta neurčitost. Šestileté slepice.

No, já bych kvočnu určitě nasadil.

19.4.2021 22:09
petraodlesa

XXX.XXX.3.218

Je rozdíl mezi oplozeností a líhnivostí? Nebo jsou to dva názvy jedné skutečnosti?

19.4.2021 22:52
veraboskova

XXX.XXX.0.235

petraodlesa napsal(a):
Je rozdíl mezi oplozeností a líhnivostí? Nebo jsou to dva názvy jedné skutečnosti?

Oplozenost ukazuje, kolik vajec bylo oplozených, tedy se z nich může vylíhnout kuře. Třeba oplozenost 80% znamená, že když si vezmete 10 vajec, tak v 8mi z nich se začne vyvíjet zárodek.
Líhnivost např. 80% znamená, že z 10ti oplozených vajec vyskákalo 8 kuřat. Zbylá se přestala vyvíjet v nějakém stádiu.
Někdo to určitě doplní

kuba22

20.4.2021 11:52
kuba22

XXX.XXX.28.238

dobrý den, vím že to nemá nic společného s líhnutím pod kvočnou, ale dneska mám vejce v líhni 22 den a přes noc se 2 naklubaly a ještě se nevylíhli.. je to normální? nechci jim pomáhat ale zdá se mi že je to už nějak dlouho .... nemá někdo zkušenosti s dlouhým líhnutím ?

20.4.2021 12:37
petraodlesa

XXX.XXX.218.86

veraboskova napsal(a):
Oplozenost ukazuje, kolik vajec bylo oplozených, tedy se z nich může vylíhnout kuře. Třeba oplozenost 80% znamená, že když si vezmete 10 vajec, tak v 8mi z nich se začne vyvíjet zárodek.
Líhnivost např. 80% znamená, že z 10ti oplozených vajec vyskákalo 8 kuřat. Zbylá se přestala vyvíjet v nějakém stádiu.
Někdo to určitě doplní

Děkuji 💓

21.4.2021 13:13
petraodlesa

XXX.XXX.218.86

Kvočně tři týdny sedící na podkladcích a dvou oplodněných jsme dneska ráno odebrali všechno, 23.den. Dostala pod sebe za odměnu tři jednodenní z líhně, ať si užije mateřství 🥰
Ráno jsem poprvé očním kapátkem vakcinovala jednodenní kuřátka, šlo to dobře. Panu Josefovi (jo018atd.) rozumím s jeho"přirozeným výběrem" bez vakcinace. Ale je už ostřílený líhnič a odchovatel, já začátečnice potřebuju zažít úspěch 🙈🙃 takže když byla možnost dokoupit část Livacoxu Q, neodolala jsem. Chovu zdar!

21.4.2021 13:14
petraodlesa

XXX.XXX.218.86

Byla tu hláška, že kuřata pod slepici tolik netrpí kokcidiózou...asi hoax, ne?

21.4.2021 14:05
jo012810

XXX.XXX.101.35

petraodlesa napsal(a):
Byla tu hláška, že kuřata pod slepici tolik netrpí kokcidiózou...asi hoax, ne?

Ne, to je pravda...Nevím sice proč, možná mne někdo doplní. Je to podobný rozdíl, jako náchylnost kojence k nemocem, když vyrůstá na mateřském mléce a\ jiný nemá tuto možnost. To věděli již králové a šlechta, proto si v předstihu zajišťova kojné pro své potomky, kdyby matka nemohla dostatečně dlouho. Slepice sice nekojí, ale asi dobrá kvočna ví jak na to....

21.4.2021 14:51
petraodlesa

XXX.XXX.218.86

jo012810 napsal(a):
Ne, to je pravda...Nevím sice proč, možná mne někdo doplní. Je to podobný rozdíl, jako náchylnost kojence k nemocem, když vyrůstá na mateřském mléce a\ jiný nemá tuto možnost. To věděli již králové a šlechta, proto si v předstihu zajišťova kojné pro své potomky, kdyby matka nemohla dostatečně dlouho. Slepice sice nekojí, ale asi dobrá kvočna ví jak na to....

Pane Jo😊👍 jsou to věci mezi nebem a zemí 🥰

21.4.2021 23:16
Eva81

XXX.XXX.178.140

Dobrý den,
dotaz - už jsem psala v samostatném vlákně, ale tady je ke kvočnám velmi plodná diskuze, tak to dávám ještě sem, pokud vadí, omlouvám se.
Dnes jsem vypustila kvočnu se proběhnout, vajíčka má pod sebou 13. den. Po chvíli jsem si všimla, že u zadku má zasychající chuchvalec krve cca 2x2cm. Chovala se normálně - šla se napít, pozobala trochu zrní, prohnala ostatní slepice, pak si šla sednout. Tak jsem ji ještě vzala, otřela krev, ale žádné poranění jsem nenašla, ani větší krvácení z řitního otvoru. Když slezla, tak jsem na hnízdě krev neviděla. Tak mám strach, že mi do rána pojde. Co to může být? Není někdo z okolí Ivančic, kdo by kdyžtak měl na půjčení líheň na dolíhnutí? Chtěla jsem to zkusit poprvé, když už sama začala kvokat, ale asi jsem se do toho neměla pouštět...

22.4.2021 06:11
petraodlesa

XXX.XXX.3.218

Pokud se chovala normálně, tak bych ještě počkala.

22.4.2021 08:40
Eva81

XXX.XXX.178.140

Zatím žije, tak uvidím, kolem oběda ji zkusím zase sundat z hnízda a uvidím, co bude pod ní a co bude dělat.

8.5.2021 13:45
reznade

XXX.XXX.216.38

Tak už sedí kvočna i mě, dokonce hned 2. Minulou sobotu jsme koupili kvočnu Sasex, protože tak získat rovnou roční slepičku plemene které začínám chovat bylo další plus, a v neděli večer nasadili. Sedí jak přibytá, až mám strach že se nechodí ani nazobat. A hned v úterý se mi rozkvokala moje žlutá, na kterou jsem pořád čekala a pokoušela jí kvokání uspíšit, prostě čekala na svůj čas. Tak jsme včera sjeli pro NV a dnes nasazuju. Snesla 34 vajec než zasedla, přes to že jsem jí dávala za vejce podkládky, jen do počtu 17 samozřejmě.

8.5.2021 15:23

200+ príspevkov ako naučiť kvočku sedieť

8.5.2021 17:48
reznade

XXX.XXX.216.38

200+ príspevkov ako naučiť kvočku sedieť

To ne, jsou tu i dobré rady pro odchov pod kvočnou. Jinak moc děkuji za rady.

Tukan76

8.5.2021 20:52
Tukan76

XXX.XXX.110.122

Ahoj všem,

tak dávám vědět, jak si stojím. Kuřata budou mít příští týden 6 týdnů a rostou jak z vody. Samozřejmě jsou velikostní rozdíly, ta klovana kuřata jsou bohužel slabší, ale mají čas to dohnat. Dokonce dnes první pokus o kokrhani, spis takové kraknuti, ze jsem myslel, ze je po kohoutkovi. S kvocnou je náročnejsi management, co není zatížené, velmi rychle obrátí. Místo paratu ryci vidle.

Existuje pro drůbež tabulka doporučených přírůstku hmotnosti v měsících věku, něco jako u králíků? Pro jednotlivá plemena.

Akorát u kvocny, která byla na kuřata zla, a vrátila se do “provozu” do kurniku jako nosnice, se tvoří gumová vejce Asi 4 vejce snesla normální a pak to vypuklo. Beru to tak, ze je vyčerpána a potřebuje nastartovat. Nemocná se nejeví. Bílkoviny přidávám, samozřejmostí jsou vitaminy, skořápky, pastva,.. Tak snad pomůže klíčenka (po dvou dnech a proplachovani ani jeden klíček - možná, ze psenka byla přes susarnu? Nebo to proste zatím neumim )..

Hezké majove dny všem

8.5.2021 22:26
Eva81

XXX.XXX.178.140

Dobrý den,
tak nakonec z 10 vajec 4 kuřata a dalších 9 jsme jí koupili z líhně k adoptování. Zatím jsou spolu a je jim snad dobře, všechny žerou, kvočna jim občas něco "předzobne" a schválně pustí na zem - je to moje National Geographic

8.5.2021 23:56
reznade

XXX.XXX.216.38

Eva81 napsal(a):
Dobrý den,
tak nakonec z 10 vajec 4 kuřata a dalších 9 jsme jí koupili z líhně k adoptování. Zatím jsou spolu a je jim snad dobře, všechny žerou, kvočna jim občas něco "předzobne" a schválně pustí na zem - je to moje National Geographic

Měla jste tak malou oplozenost nebo něco se nevylíhlo? Co máte za kvočnu, něco zdrobnělého? Říkám si že všichni dáváte tak málo vajec. Mě první kvočna sedí týden na 16 vejcích a druhé jsem dnes dávala 17. Velká sasexka to krásně obsedne, jen začne kvokat pozděj.

8.5.2021 23:58
reznade

XXX.XXX.216.38

Tukan76 napsal(a):
Ahoj všem,

tak dávám vědět, jak si stojím. Kuřata budou mít příští týden 6 týdnů a rostou jak z vody. Samozřejmě jsou velikostní rozdíly, ta klovana kuřata jsou bohužel slabší, ale mají čas to dohnat. Dokonce dnes první pokus o kokrhani, spis takové kraknuti, ze jsem myslel, ze je po kohoutkovi. S kvocnou je náročnejsi management, co není zatížené, velmi rychle obrátí. Místo paratu ryci vidle.

Existuje pro drůbež tabulka doporučených přírůstku hmotnosti v měsících věku, něco jako u králíků? Pro jednotlivá plemena.

Akorát u kvocny, která byla na kuřata zla, a vrátila se do “provozu” do kurniku jako nosnice, se tvoří gumová vejce Asi 4 vejce snesla normální a pak to vypuklo. Beru to tak, ze je vyčerpána a potřebuje nastartovat. Nemocná se nejeví. Bílkoviny přidávám, samozřejmostí jsou vitaminy, skořápky, pastva,.. Tak snad pomůže klíčenka (po dvou dnech a proplachovani ani jeden klíček - možná, ze psenka byla přes susarnu? Nebo to proste zatím neumim )..

Hezké majove dny všem

Předpokládané přírůstky kuřat a spoustu dalšího je popsáno ve starší knize od Havlína: Domácí chov zvířat

9.5.2021 08:41
Asumba

XXX.XXX.33.108

reznade napsal(a):
Tak už sedí kvočna i mě, dokonce hned 2. Minulou sobotu jsme koupili kvočnu Sasex, protože tak získat rovnou roční slepičku plemene které začínám chovat bylo další plus, a v neděli večer nasadili. Sedí jak přibytá, až mám strach že se nechodí ani nazobat. A hned v úterý se mi rozkvokala moje žlutá, na kterou jsem pořád čekala a pokoušela jí kvokání uspíšit, prostě čekala na svůj čas. Tak jsme včera sjeli pro NV a dnes nasazuju. Snesla 34 vajec než zasedla, přes to že jsem jí dávala za vejce podkládky, jen do počtu 17 samozřejmě.

Tak gratuluju,ze jste se dočkala!
U nás nakonec z 9 vajec 9 kuřat, druhá z 12 vajec 11 kuřat, třetí se klubou teď, sedí další dvě.. Volam si hrnecku doooost! :D

9.5.2021 22:52
Eva81

XXX.XXX.178.140

Jedno se nevylíhlo, bylo asi slabé, zůstalo mrtvé s částečně proklubanou skořápkou. Jedno se nejspíš přestalo vyvíjet někdy ze začátku, po prosvícení, jakoby bublina nahoře i dole - nevím, jestli to byl kruh smrti, jak se tu psalo.
Takže 2+4 (kuřata)+1 jsem vyřadila už v 7 dnech+3 asi nebyla oplozená. Vajíčka jsem měla od souseda s kohoutem výměnou za naše neoplozená, takže v podstatě zdarma a byla jsem ráda, že jsem někoho v okolí s kohoutem sehnala. Na dědině a kohouti se už asi nenosí. Takže jsem ani nezjišťovala kolik má slepic a jak starého kohouta. Příště budu už chytřejší a zeptám se. A taky dám víc vajec a udělám větší hnízdo, před nasazením oplozených vajec. Takhle mi seděla ve snášedle, kam by se pak s kuřaty nevešla. Ale bála jsem se, že z vajec sleze, když bych jí to měnila, takže jsem jí nechala a nové větší bydlení jsem jí udělala před přidáním adoptivních kuřat. A stejně - sedí se všemi na zemi, resp. na seně a slámě, co jsem jí tam aspoň trochu nastlala a krabici se senem a slámou mi ignoruje. Někdy si to pod sebou vyhrabe až na zem - nechápu, zas až tak teplo v noci není. Ale kuřata se mají čile k světu, tak jim to asi nevadí.
PS.: Ani jsem nevěděla, že se prodávají násadová vejce. Ale zase dát za násadové vejce 25 Kč a víc, to asi raději zajedu zase pro adoptivní, už vylíhnutá kuřata, tam mi jedno stálo taky 28 Kč.

9.5.2021 22:52
Eva81

XXX.XXX.178.140

reznade napsal(a):
Měla jste tak malou oplozenost nebo něco se nevylíhlo? Co máte za kvočnu, něco zdrobnělého? Říkám si že všichni dáváte tak málo vajec. Mě první kvočna sedí týden na 16 vejcích a druhé jsem dnes dávala 17. Velká sasexka to krásně obsedne, jen začne kvokat pozděj.

Jedno se nevylíhlo, bylo asi slabé, zůstalo mrtvé s částečně proklubanou skořápkou. Jedno se nejspíš přestalo vyvíjet někdy ze začátku, po prosvícení, jakoby bublina nahoře i dole - nevím, jestli to byl kruh smrti, jak se tu psalo.
Takže 2+4 (kuřata)+1 jsem vyřadila už v 7 dnech+3 asi nebyla oplozená. Vajíčka jsem měla od souseda s kohoutem výměnou za naše neoplozená, takže v podstatě zdarma a byla jsem ráda, že jsem někoho v okolí s kohoutem sehnala. Na dědině a kohouti se už asi nenosí. Takže jsem ani nezjišťovala kolik má slepic a jak starého kohouta. Příště budu už chytřejší a zeptám se. A taky dám víc vajec a udělám větší hnízdo, před nasazením oplozených vajec. Takhle mi seděla ve snášedle, kam by se pak s kuřaty nevešla. Ale bála jsem se, že z vajec sleze, když bych jí to měnila, takže jsem jí nechala a nové větší bydlení jsem jí udělala před přidáním adoptivních kuřat. A stejně - sedí se všemi na zemi, resp. na seně a slámě, co jsem jí tam aspoň trochu nastlala a krabici se senem a slámou mi ignoruje. Někdy si to pod sebou vyhrabe až na zem - nechápu, zas až tak teplo v noci není. Ale kuřata se mají čile k světu, tak jim to asi nevadí.
PS.: Ani jsem nevěděla, že se prodávají násadová vejce. Ale zase dát za násadové vejce 25 Kč a víc, to asi raději zajedu zase pro adoptivní, už vylíhnutá kuřata, tam mi jedno stálo taky 28 Kč.

9.5.2021 23:18
reznade

XXX.XXX.216.38

Eva81 napsal(a):

Já kupovala NV Maransek po 20 korunách, mohla jsem si vybrat a ještě jsem dostala 2 navíc zdarma. Tak kvočna dostala zkusmo 17 vajec místo plánovaných 15. Ale připadá mi, že sudý počet je lepší než lichý, přesto že je to prý naopak.

10.5.2021 00:40
Eva81

XXX.XXX.178.140

reznade napsal(a):
Já kupovala NV Maransek po 20 korunách, mohla jsem si vybrat a ještě jsem dostala 2 navíc zdarma. Tak kvočna dostala zkusmo 17 vajec místo plánovaných 15. Ale připadá mi, že sudý počet je lepší než lichý, přesto že je to prý naopak.

Já jsem pátrala, proč sudý počet je horší a někde jsem se dočetla, že se jí vajíčka při lichém počtu dobře srovnají do oválu, takže je líp obsedne, proto preferují lichý počet

10.5.2021 07:40

Eva81 napsal(a):
Já jsem pátrala, proč sudý počet je horší a někde jsem se dočetla, že se jí vajíčka při lichém počtu dobře srovnají do oválu, takže je líp obsedne, proto preferují lichý počet

Přesně, oni by si ti zkušení chovatelé nevymýšleli...

10.5.2021 11:44
petraodlesa

XXX.XXX.3.218

Jinak: kruh smrti poznáte dobře. Je to červený krvavý prstenec. Když vejce rozbijete, je kontrole, máte tam takovou tekutou s.ačku...

10.5.2021 22:03
Eva81

XXX.XXX.178.140

petraodlesa napsal(a):
Jinak: kruh smrti poznáte dobře. Je to červený krvavý prstenec. Když vejce rozbijete, je kontrole, máte tam takovou tekutou s.ačku...

Ta co Šplouchala, jsem ani nerozbijela.Tohle jsem zkusila nožem naťuknout, zajímalo mne, co je vevnitř. A v podstatě explodovalo po tom tuknuti nožem. 🤷‍♀️ Uvnitr byl kus pevného žloutku.

25.5.2021 11:55
reznade

XXX.XXX.216.38

Tak u mě první kvočna ze 16 vajec 13 kuřat. Čekala jsem trochu lepší výsledek, ale na poprvé dobré.
Druhá kvočna, které jsem dala 17 vajec, ze začátku jí často něco trochu koukalo, jedno vejce 4. den rozbila a půlku sežrala, tak jsem se bála že budou následovat další. Ale je to dnes 17. den a ona od toho 4.dne sedí krásně na 16 vejcích. Tak uvidím kolik se jí vylíhne.

25.5.2021 17:01

reznade napsal(a):
Tak u mě první kvočna ze 16 vajec 13 kuřat. Čekala jsem trochu lepší výsledek, ale na poprvé dobré.
Druhá kvočna, které jsem dala 17 vajec, ze začátku jí často něco trochu koukalo, jedno vejce 4. den rozbila a půlku sežrala, tak jsem se bála že budou následovat další. Ale je to dnes 17. den a ona od toho 4.dne sedí krásně na 16 vejcích. Tak uvidím kolik se jí vylíhne.

napoprvé ze 16 vajec 13 kuřat je vám málo? Aha, to mnohé vysvětluje......

25.5.2021 19:36
reznade

XXX.XXX.216.38

napoprvé ze 16 vajec 13 kuřat je vám málo? Aha, to mnohé vysvětluje......

Všude jsem četla, že kvočna má skoro stoprocentní úspěšnost, tak jsem doufala i v 15. Vždyť Asumba měla napoprvé od prvních dvou kvočen 9 z 9 a 8 z 9.
Ale tak jedno bylo neoplozené. Jedno se asi přestalo vyvíjet skoro hned, protože byly ve skořápce jen cévy a žlutá hmota. A jedno uhynulo ke konci, kvočna se jednou do hnízda vykálela a tohle to schytalo tak 17.den. Ve vejci bylo téměř úplně vyvinuté kuře.

26.5.2021 07:18
Asumba

XXX.XXX.44.8

reznade napsal(a):
Všude jsem četla, že kvočna má skoro stoprocentní úspěšnost, tak jsem doufala i v 15. Vždyť Asumba měla napoprvé od prvních dvou kvočen 9 z 9 a 8 z 9.
Ale tak jedno bylo neoplozené. Jedno se asi přestalo vyvíjet skoro hned, protože byly ve skořápce jen cévy a žlutá hmota. A jedno uhynulo ke konci, kvočna se jednou do hnízda vykálela a tohle to schytalo tak 17.den. Ve vejci bylo téměř úplně vyvinuté kuře.

Rozhodne jsem se 100% úspěšností nepočítala. Že bylo vše oplozené mě mile překvapilo, ale ani tak jsem nečekala,že se vylíhne všechno. A není to soutěž, 13 z 16 mi připadá super :) , ať je to napoprvé a nebo kdykoli..

26.5.2021 07:42

reznade napsal(a):

No, jenže kvočna samotná neovlivní kvalitu násadových vajec. Může být sebelepší, ale když budou špatná vejce, nevylíhne nic.

26.5.2021 22:50
reznade

XXX.XXX.216.38

No, jenže kvočna samotná neovlivní kvalitu násadových vajec. Může být sebelepší, ale když budou špatná vejce, nevylíhne nic.

To je jasné. Tato kvočna měla jen naše domácí vejce a přesto že jsem začátečník, tak jsem se snažila o správné skladování vajec. A zajímavé je, že vejce ve kterém byly jen cévy a dál se nevyvíjelo bylo sneseno ten den nasazení, ale z vajec 8 a 9 dní skladovaných se kuřata vylíhla.

26.5.2021 22:59
reznade

XXX.XXX.216.38

Asumba napsal(a):
Rozhodne jsem se 100% úspěšností nepočítala. Že bylo vše oplozené mě mile překvapilo, ale ani tak jsem nečekala,že se vylíhne všechno. A není to soutěž, 13 z 16 mi připadá super :) , ať je to napoprvé a nebo kdykoli..

Ano dobré to je, jen vy jste mě navnadila, že jsem doufala, že by mohlo byt i 14 či 15 kuřat. Ono by asi bylo 14, kdyby se ke konci do hnízda jednou nevykálela. Ale jinak jsem s ní jako s kvočnou určitě spokojená.
A co Vaše další kvočny? Mají taky stoprocentní úspěšnost?
Seděli Vám nakonec všechny slepičky co máte? Zdrobnělé australky máte 4, jestli se nepletu a k tomu 1 polohedvábničku, i ta kvokala nebo kvoká?

26.5.2021 23:12
Asumba

XXX.XXX.44.8

reznade napsal(a):
Ano dobré to je, jen vy jste mě navnadila, že jsem doufala, že by mohlo byt i 14 či 15 kuřat. Ono by asi bylo 14, kdyby se ke konci do hnízda jednou nevykálela. Ale jinak jsem s ní jako s kvočnou určitě spokojená.
A co Vaše další kvočny? Mají taky stoprocentní úspěšnost?
Seděli Vám nakonec všechny slepičky co máte? Zdrobnělé australky máte 4, jestli se nepletu a k tomu 1 polohedvábničku, i ta kvokala nebo kvoká?

Ano, čtyři zdrobnělé australky (sestry, z líhně), jedna polohedvábnička - kvokalo vše, od tří kuřata už máme (dohromady 27) od dvou by se měly líhnout o víkendu, jedna sedí na vejcích od perliček a samotná perlička snad už kvoká takè.

První kvočna vodila jen měsíc, začala hned snášet znovu a mám pocit, že už zase začíná kvokvat. Eh? :D zacinam ztrácet přehled.
Ted už ale nasazovat nechci,připadá mi pozdě.

To je tak, když člověk vyšle vesmíru přání kvočny... a vrátí se mu to jako bumerang! Nicméně z okolí už tolik přání na kurice vychovane kvocnou, ze prezije-li predátory vše, poptávka je i tak vyšší.

Ale jo, je to krásny pohled. Jen tedy navečer je všechny navigovat,kam patří, je docela vtipné, nejradši by všichni bydleli společně.

26.5.2021 23:54
Eva81

XXX.XXX.178.140

Asumba napsal(a):
Ano, čtyři zdrobnělé australky (sestry, z líhně), jedna polohedvábnička - kvokalo vše, od tří kuřata už máme (dohromady 27) od dvou by se měly líhnout o víkendu, jedna sedí na vejcích od perliček a samotná perlička snad už kvoká takè.

První kvočna vodila jen měsíc, začala hned snášet znovu a mám pocit, že už zase začíná kvokvat. Eh? :D zacinam ztrácet přehled.
Ted už ale nasazovat nechci,připadá mi pozdě.

To je tak, když člověk vyšle vesmíru přání kvočny... a vrátí se mu to jako bumerang! Nicméně z okolí už tolik přání na kurice vychovane kvocnou, ze prezije-li predátory vše, poptávka je i tak vyšší.

Ale jo, je to krásny pohled. Jen tedy navečer je všechny navigovat,kam patří, je docela vtipné, nejradši by všichni bydleli společně.

To jsem se chtěla zeptat co děláte s kuřaty, když vyrostou a máte slepic dost. Naše letošní si necháme, ale kdyby příští rok zase některá kvokala, zkusila bych možná lepší vajíčka, kamarádka má nově slepice i s kohoutem, takže by to mohlo být lepší - letos z 10 jen 4 kuřata (jedno se nedoklubalo - slabé, 2 neoplozené, ostatní nevím, ale nevyvíjelo se nic). Pořídili jsme jí ještě 9 adoptivních z líhně, takže další slepice se k nám už příští rok nevejdou...

27.5.2021 07:38

Eva81 napsal(a):
To jsem se chtěla zeptat co děláte s kuřaty, když vyrostou a máte slepic dost. Naše letošní si necháme, ale kdyby příští rok zase některá kvokala, zkusila bych možná lepší vajíčka, kamarádka má nově slepice i s kohoutem, takže by to mohlo být lepší - letos z 10 jen 4 kuřata (jedno se nedoklubalo - slabé, 2 neoplozené, ostatní nevím, ale nevyvíjelo se nic). Pořídili jsme jí ještě 9 adoptivních z líhně, takže další slepice se k nám už příští rok nevejdou...

Nadbytečné slepice prodáte vždy a kohouti? Buď jako nutný bonus ke slepici nebo polívka.

27.5.2021 08:01
Asumba

XXX.XXX.37.98

Eva81 napsal(a):

No, jelikož jsme v lese fakt hlubokém, musím pocitat s nějakým desátkem /zatím jen jestřábovi/. Za půl roku to byly tři kusy (k mému podivu právě ochránci - kohout, perlička a kohout perličky). Takže vlastně... se asi bude host, že nám holky tak poctivě sedí. Prostoru máme dost (ano, nezastřešeného), ale ze budeme muset porad stavět novy...a novy...a novy kurniky, to jsem pravda, nečekala. :-P

27.5.2021 23:31
reznade

XXX.XXX.216.38

Nadbytečné slepice prodáte vždy a kohouti? Buď jako nutný bonus ke slepici nebo polívka.

Já chci jen středně těžká plemena, abych mohla kohoutky vykrmit na pečení. Slepičí polívka nám moc nejde. To my radši kůzlečí vývar.

30.5.2021 08:28
Anonymní_uživatel_

XXX.XXX.39.19

Dobrý den,
nechce se mi tu zakládat nové téma, a tak se zkusím zeptat zde, doufám, že nevadí, protože si myslím, že to s touto diskuzí trochu souvisí...
Protože mi žádná slepice nechce sedět na vejcích, rozhodl jsem se si kvočnu vypůjčit od známého.
Neboť jsem ale ponaučen od předloňského roku, kdy jsem si vypůjčením kvočny zamořil celý chov čmelíky a musel tak celý kurník spálit, počínám si opatrně a slepici si řádně zkontroluji, přesto ji chci preventivně ošetřit nějakým přípravkem proti čmelíků aj. cizopasníkům...
Poradíte mi, prosím, jakým účinným přípravkem kvočnu účinně ošetřit před tím, než ji nasadím? Kdyby se jednalo o moji slepici, starosti bych neměl, neb mám nový kurník a nové slepice, ale opravdu si nechci zopakovat, to, co se mi stalo minule. Děkuji za reakce.

30.5.2021 11:32

Anonymní_uživatel_ napsal(a):
Dobrý den,
nechce se mi tu zakládat nové téma, a tak se zkusím zeptat zde, doufám, že nevadí, protože si myslím, že to s touto diskuzí trochu souvisí...
Protože mi žádná slepice nechce sedět na vejcích, rozhodl jsem se si kvočnu vypůjčit od známého.
Neboť jsem ale ponaučen od předloňského roku, kdy jsem si vypůjčením kvočny zamořil celý chov čmelíky a musel tak celý kurník spálit, počínám si opatrně a slepici si řádně zkontroluji, přesto ji chci preventivně ošetřit nějakým přípravkem proti čmelíků aj. cizopasníkům...
Poradíte mi, prosím, jakým účinným přípravkem kvočnu účinně ošetřit před tím, než ji nasadím? Kdyby se jednalo o moji slepici, starosti bych neměl, neb mám nový kurník a nové slepice, ale opravdu si nechci zopakovat, to, co se mi stalo minule. Děkuji za reakce.

Arpalit, ivomec apod., odčervit. Poradí veterinář.

1.6.2021 00:08
reznade

XXX.XXX.216.38

Asi jsem si dost nevážila, že první kvočna měla z 16
vajec (15 oplozených) 13 kuřat.
Druhé kvočně jsem podsadila 17 vajec, 4. den jedno rozbila, počítám že bylo neoplodněné. 20. den rozbila vejce s hotovým kuřetem, při líhnutí 1
vejce s kuřetem rozšlápla úplně a jedno částečně (udělali jsme malou dírku v bláně a kuře se nakonec vylíhlo, jen ze začátku mělo slabší nohy), jedno se nevylíhlo kvůli jiné skořápce nalepené na něj a 4 se nelíhli vůbec (2 byly neoplodněné).
Takže druhá kvočna ze 17 vajec (14 oplozených) jen 9 kuřat.
Z 12 koupených vajec Maransky jen 7 kuřat, snad tam budou
2 schopné kuřice do chovu.

Asumbo Vaše poslední 2 kvočny dopadly určitě líp,
zase stoprocentní úspěšnost? A ta polohedvábnička seděla na kolika vejcích když
měla 10 kuřat?

1.6.2021 07:14
petraodlesa

XXX.XXX.10.170

Reznade, pokud vás to nerozhodí: v Cleo 5 jsem poslední líhnutí měla 100% všechny venku, jen jednomu kuřeti jsem pomohla ze skořápky a bylo ok. 😊

1.6.2021 07:57
Asumba

XXX.XXX.44.97

reznade napsal(a):
Asi jsem si dost nevážila, že první kvočna měla z 16
vajec (15 oplozených) 13 kuřat.
Druhé kvočně jsem podsadila 17 vajec, 4. den jedno rozbila, počítám že bylo neoplodněné. 20. den rozbila vejce s hotovým kuřetem, při líhnutí 1
vejce s kuřetem rozšlápla úplně a jedno částečně (udělali jsme malou dírku v bláně a kuře se nakonec vylíhlo, jen ze začátku mělo slabší nohy), jedno se nevylíhlo kvůli jiné skořápce nalepené na něj a 4 se nelíhli vůbec (2 byly neoplodněné).
Takže druhá kvočna ze 17 vajec (14 oplozených) jen 9 kuřat.
Z 12 koupených vajec Maransky jen 7 kuřat, snad tam budou
2 schopné kuřice do chovu.

Asumbo Vaše poslední 2 kvočny dopadly určitě líp,
zase stoprocentní úspěšnost? A ta polohedvábnička seděla na kolika vejcích když
měla 10 kuřat?

Reznade, je mi moc lito vašeho zklamání. Já to beru trochu jinak. Není to soutěž, je to život a fakt mi každičký kuře připadá jako zázrak. JE to zázrak!
Moc jsem každý kvočně přála aspoň dvě kuřata, aby měla po tom odříkání si a trpělivém sezení ten toužený výsledek a kuře mělo parťáka....cokoli navíc mi přišlo jako úchvatný bonus.

Někde jsem četla staré přísloví "Nepočítej kuřata podle vajec.". Jelikož si nic nezapisuju a počty mi nepřipadají tak důležité, tak už sama moc nevím, kolik u které slepičky...u té poslední, polohedvábnička, bylo jedno nevylíhnuté a jedno neoploděné. Tomu nevylíhnutému děti udělaly pohřeb a poslaly ho za duhový most.

Slepičky mám drobné, lehké, možná i proto se nic jako rozšlapávání vajíček nedělo (?).

Poslední kvočny líhnou teď, první dvě kuřátka venku. Snažím se být trpělivá a nemluvit jim do toho. Jedna má pod sebou perličky, opozené vše, ale neumím si představit, že nějaký tvoreček dokáže tak tvrdou skořápku proklovnout. Když tahle vejce doma rozbíjím na jídlo, stále se divím, jsou jak beton!

1.6.2021 08:08

Asumba napsal(a):
Reznade, je mi moc lito vašeho zklamání. Já to beru trochu jinak. Není to soutěž, je to život a fakt mi každičký kuře připadá jako zázrak. JE to zázrak!
Moc jsem každý kvočně přála aspoň dvě kuřata, aby měla po tom odříkání si a trpělivém sezení ten toužený výsledek a kuře mělo parťáka....cokoli navíc mi přišlo jako úchvatný bonus.

Někde jsem četla staré přísloví "Nepočítej kuřata podle vajec.". Jelikož si nic nezapisuju a počty mi nepřipadají tak důležité, tak už sama moc nevím, kolik u které slepičky...u té poslední, polohedvábnička, bylo jedno nevylíhnuté a jedno neoploděné. Tomu nevylíhnutému děti udělaly pohřeb a poslaly ho za duhový most.

Slepičky mám drobné, lehké, možná i proto se nic jako rozšlapávání vajíček nedělo (?).

Poslední kvočny líhnou teď, první dvě kuřátka venku. Snažím se být trpělivá a nemluvit jim do toho. Jedna má pod sebou perličky, opozené vše, ale neumím si představit, že nějaký tvoreček dokáže tak tvrdou skořápku proklovnout. Když tahle vejce doma rozbíjím na jídlo, stále se divím, jsou jak beton!

Vaječný zub, v tom je ten fígl

1.6.2021 08:40
Asumba

XXX.XXX.35.67

Vaječný zub, v tom je ten fígl

Neee, to maji kuřata slepic, perličata musí mít minimalne vajecny nuz....kudlu!

1.6.2021 08:59

Asumba napsal(a):
Neee, to maji kuřata slepic, perličata musí mít minimalne vajecny nuz....kudlu!

Spíš AKU vrtačku

4.6.2021 12:03
Asumba

XXX.XXX.45.176

Malé zdrobn.australky, perličky, australko-polohedvábničky ... a jedna super máma.

Radost i smutek, protože druha kvočna zemřela na klubajících se vejcích - jídlo i pití měla kousek od sebe, i se chodila vyprazdňovat, nevím...

...naštěstí pro malé pohrobky se jich ujala sestra- druhá kvočna nasazená ve stejném termínu.

4.6.2021 13:14
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Neměla v kurníku vedro?

4.6.2021 13:51
Asumba

XXX.XXX.45.176

Stálý stín pod mohutným velkým stromem, kurník podle me docela vzdušný, celou přední i zadni stěnu mela pres den zadelanou jen látkou, plus velky vyklopeny větrací otvor zeshora- ale mne je vedro všude,takže za me jo, vedro je, lístek se na stromě nepohne. Nesnasim vedro.

Zasedla mi perlička. Už nevím,jak víc proti horku bojovat, zděný kurník nemám.
Předtím tu seděly slepice v tech vedrech v dubnu, květnu..

4.6.2021 15:36

A co čmelíci?

4.6.2021 15:57
Asumba

XXX.XXX.45.176

ančovička1 napsal(a):
Neměla v kurníku vedro?

Děkuji za nápady, bude ambiciózní říct, ze je nemáme...?

Hlidam furt, cistim kurniky každý druhy den, na podlahu davam dospod vlnitou lepenku (tam bych je po ránu mela najit,ne?), posypavam kurnik kremelinou, kremelinu maji v popelisti, prohledavam zkusmo kde co... (a ehm,když jsem myslela,že UZ jsem našla,byly to mrnavy klíšťata,ehm).

4.6.2021 15:59
Asumba

XXX.XXX.45.176

...aneb z parazitů mám celkem vítr, tak se dost soustredim na prevenci

7.6.2021 15:29
Štefan1

XXX.XXX.208.238

Taky jsem něco vylíhl pod kvočnou.

Slepice byly maransky, kohouti dva - araukánec a maransák. Araukanec o hodně aktivnější.

Kuřata jsou tak půl napůl - polovina tmavších s olivovými běháky, druhá polovina s více bílými znaky a světlými (světlejšími) běháky. Tož uvidíme, co z toho vyroste.

Přidejte reakci

Přidat smajlík