Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Vrků

5.1.2023 15:41
Vrků

XXX.XXX.46.186

Tak a je tu otázka,Budova je objekt jehož konstrukce je pevně spojena s povrchem země,Mám kurňík spojen se zemí polopevně.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.1.2023 15:45

Ibri napsal(a):
No a kolik to je "není schopen dlouho přežívat"? Den, dva? Pár hodin, týden? Samo, že se to asi odvíjí od okolní teploty, ale bavme se o stávajících podmínkách např. 0- plus 10 stupňů...

Proč nepoužijete Google?
https://www.wikiskripta.eu/w/Ch%C5%99ipka#Naka.C5.BElivost

5.1.2023 16:26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Proč nepoužijete Google?
https://www.wikiskripta.eu/w/Ch%C5%99ipka#Naka.C5.BElivost

lenže tu som sa dozvedela iba to, že "Doba přežívání viru v ovzduší je závislá na vlhkosti vzduchu a UV záření."

na https://www.svps.sk/zvierata/choroby_chripka.asp píšu:

"Odolnosť vírusu

Vírus v truse prežíva 30 dní pri teplote 4 oC, alebo 7 dní pri 20 oC, pri izbovej teplote na slame 28 dní a na vajcovej škrupine 8 dní. Vírus je schopný určitý čas prežívať aj vo vode. Je stabilný pri pH 7-8; kyslé prostredie ho deaktivuje. Je citlivý na éter, jód, amónne soli a tukové rozpúšťadlá. Doba termálnej inaktivácie vírusu pri 56 oC sa pohybuje od 15 minút do 6 hodín. Z dezinfekčných prostriedkov účinných proti vírusu vtáčej chrípky sú: 2-4 % lúh sodný, 2-4 % chlórové vápno, chloramin T, Virkon S a môže sa použiť aj formalín v 10% koncentrácii. "

---

Ale teraz neviem, používať ten internet (google), alebo nepoužívať? Názory sa tu na to rôznia, a niektorí prispievatelia to chvíľkami odporúčajú a potom zase tí istí zavrhujú ako nedôveryhodný zdroj... (a nedôveryhodný veruže aj môže byť, napísať sa dá pravda i nepravda)

5.1.2023 17:01
honzapm

XXX.XXX.134.34

Terezo, a kdo o tom rozhodl v případě těch genofondových hus?

A co brodiví? Tuhle jsem sledoval volavku, jak si poletuje nad rybníkem,
jak jsou vnímaví? Spíš jako hrabavá nebo spíš jako vodní? Hm.

5.1.2023 17:12

honzapm napsal(a):
Genofond národního plemene Husa česká
skutečně nemůžete srovnávat s plebsem,
kterým je 20 hybridek na dvorku u babky,
která vědomě napájí zvířata vodou z rybníka.

Pokud to nechápete, tak se neztrapňujte ještě více.

A sranda,
kopec odborníkov nemeškalo označiť tento príspevok za kvalitný.

5.1.2023 18:15

Ibri napsal(a):
No a kolik to je "není schopen dlouho přežívat"? Den, dva? Pár hodin, týden? Samo, že se to asi odvíjí od okolní teploty, ale bavme se o stávajících podmínkách např. 0- plus 10 stupňů...

nemá rád vyschnutí a teplo

ve stínu v trusu vydrží 30–35 dní při 4°C, týden při 20°C a čtyři dny 25°C–32°. Extra dlouho (měsíce) drží v chladné vodě, kde přesné číslo závisí i na konkrétním kmenu viru. Aspoň podle třináctého vydání Diseases of poultry.

5.1.2023 18:18

honzapm napsal(a):
Terezo, a kdo o tom rozhodl v případě těch genofondových hus?

A co brodiví? Tuhle jsem sledoval volavku, jak si poletuje nad rybníkem,
jak jsou vnímaví? Spíš jako hrabavá nebo spíš jako vodní? Hm.

komise EU.

volavka je vnímavá. spíš jako vodní, ale úhyny jsou možné.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34967244/

5.1.2023 20:43
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

Štefan1 napsal(a):
Ano, a to jsem měl na mysli, když jsem pochyboval. o pružnosti rozhodování ... v rámci byrokratic kého aparátu EU by skutečně "muselo jít o život", aby rozhodli v reálném čase ... ale úředníci se mají dobře ... naše veterinární správa, potažmo vláda nemají kompetence ... taykže si počkáme .... a zaplatíme .

o život jo, ale jen o jejich...

"sháním virus ptačí chřipky zn:potřebuju obnovit staré hejno a asanovat halu za peníze daňových nevolníků" mohlo by to takhle fungovat, nebo je to jen paranoidní idea? plus jako bonus tochu zvýšit cenu vajec, to nemůže škodit a popravdě, lidi tady teď kupujou vajíčka ze dvora za bůra kus a bez brblání, to nebejvalo...

5.1.2023 20:49

ClitoLynx napsal(a):
o život jo, ale jen o jejich...

"sháním virus ptačí chřipky zn:potřebuju obnovit staré hejno a asanovat halu za peníze daňových nevolníků" mohlo by to takhle fungovat, nebo je to jen paranoidní idea? plus jako bonus tochu zvýšit cenu vajec, to nemůže škodit a popravdě, lidi tady teď kupujou vajíčka ze dvora za bůra kus a bez brblání, to nebejvalo...

jo, to je jen paranoidní idea,

v té farmě bylo několik hejn různého stáří včetně slepic, co se líhly někdy v září, takže úplný mladošky. za náhrady za utracené slepice nenakoupíte stejné množství kuřic, navíc 750 000 kuřic jen tak k okamžitému prodeji v Evropě nikdo nemá.

pro chovatele je tohle vždycky akorát obrovská ztráta, průser, prostě. libotenice dodnes nemají ani brko, protože prostě nejdřív nebylo ani na kuřata a pak 16 týdnů trvá, než něco odchováte.

5.1.2023 21:19
honzapm

XXX.XXX.134.34

Přišly mrazy, sníh, ptáci se stáhli ve vysokých koncentracích
na vodní plochy, promořili se, a teď "sklízíme" plody, byť už je rozmrznuto.

Dnešní potvrzené ohnisko - Kožlí/Myštice - 9 km od Blatné...
Kožlí je 1 km od rybníka Labuť, který má rozlohu 101 hektarů...

5.1.2023 21:40
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

bodlinka: ok, dík za vysvětlení

6.1.2023 07:31

https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/ptaci-chripka-influenza-drubeze/vysocepatogenni-aviarni-influenza/

Ještě na tom nejsme tak blbě. Koukám, že jinde kvete pšenka chřipce i krásně přes léto, bohdá se toho nedočkáme.

6.1.2023 08:06

https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/ptaci-chripka-influenza-drubeze/vysocepatogenni-aviarni-influenza/

Ještě na tom nejsme tak blbě. Koukám, že jinde kvete pšenka chřipce i krásně přes léto, bohdá se toho nedočkáme.

jasný,

právě, že na tom nejsme až tak nejhůř. ale vysvětlujte to čecháčkům, co ve všem vidí konspirace.

6.1.2023 09:17

Jakože současná opatření jsou řešení která ptači chřipku zastaví? Nebýt blbcu kteří to nechápou a nezavirají slepice.. To je ta největší konspirace kolem ptaci chřipky.
Bude to asi tak jako že pálení včelnic zastavilo šíření klestika ve včelstvech.
Stejná blbost jako že pár dezolatu nenosilo respirátor a proto umřelo víc než třicet tisíc lidí na kovid.
Haló budíček...

6.1.2023 09:43
jo012810

XXX.XXX.101.35

Jakože současná opatření jsou řešení která ptači chřipku zastaví? Nebýt blbcu kteří to nechápou a nezavirají slepice.. To je ta největší konspirace kolem ptaci chřipky.
Bude to asi tak jako že pálení včelnic zastavilo šíření klestika ve včelstvech.
Stejná blbost jako že pár dezolatu nenosilo respirátor a proto umřelo víc než třicet tisíc lidí na kovid.
Haló budíček...

Přesně tak...Tyto restrikce se proti virům většinou míjí účinkem. V přírodě to funguje tak, že (a možná se pletu) zatím žádné onemocnění nezapřičinilo vymření celého druhu. Jako příklad si vezměte myxematózu u králíků, která byla v Austrálii nasazena na dovezené a přemnožené králíky. Jak to dopadlo? V Austrálii jsou stále divocí králíci, ale u nás je myxematóza i v drobných chovech, přesto, že se vakcinuje...Bohužel. Ono vyrábět farmaka, je krásný kšeft....

6.1.2023 14:04
Ibri

XXX.XXX.254.138

ve stínu v trusu vydrží 30–35 dní při 4°C, týden při 20°C a čtyři dny 25°C–32°. Extra dlouho (měsíce) drží v chladné vodě, kde přesné číslo závisí i na konkrétním kmenu viru. Aspoň podle třináctého vydání Diseases of poultry.

Moc děkuji za odpověď.

7.1.2023 22:09
petr008

XXX.XXX.139.160

Tak jsem začal studovat tu paní Terezkou avizovanou směrnici-EU ohledně aviární influenze a zjistil jsem, že mě se omezení nařízené SVS vůbec netýkají. Ve směrnici se píše o cituji: "...drůbeži a jiném ptactvu chovaném v zajetí..." Ale všechny naše slepice mají naprostou volnost, nejsou ničím a nikým omezovány a navíc jsem je nikde nezajal - tudíž se o žádném zajetí nedá mluvit, takže mi může Eurokomise políbit ledrp po kakání.

8.1.2023 06:44

Jenže tam nic není o drůbeži v zajetí, ale drůbeži A jiném ptactvu chovaném v zajetí....
Ale jinak mi můžou políbit i tak...

8.1.2023 12:45

honzapm napsal(a):
Dneska jsem se při poslechu Radiožurnálu (utěsňování haly) přistihl,
že je mi těch hybridek líto. I slzička byla.

Kéž by se to utěsnit povedlo a slepice by se "jen" udusily....to co se tam děje teď je teprve masakr

8.1.2023 15:05
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Kéž by se to utěsnit povedlo a slepice by se "jen" udusily....to co se tam děje teď je teprve masakr

Je mi těch slepiček moc líto 😭

8.1.2023 17:11
honzapm

XXX.XXX.134.34

No ale Tereza tady roky píše, že mortalita je 100%, tak nerozumím.

Masakr je ten zápach. Slepice se rozkládají a smrdí to kilometry daleko.

8.1.2023 17:15
petr008

XXX.XXX.139.160

ančovička1 napsal(a):
Je mi těch slepiček moc líto 😭

To je jak za Hitlera v Auschwitzu, co?

8.1.2023 17:26

To možná ano,ale nenakazí se všechny najednou,trvá to...ale žrádlo a vodu nemají od té doby co se rozhodlo o utracení...

Vrků

8.1.2023 17:27
Vrků

XXX.XXX.12.77

Jen jak pustím husy protáhnout,tak ten můj husák řve až přivolá nedej Bože Semeráda,Nevíte,zda Lucka Výborná z Žurnálu plánuje povídání z toužimského gáučíku Nejen o vlaškách?

8.1.2023 17:54

To možná ano,ale nenakazí se všechny najednou,trvá to...ale žrádlo a vodu nemají od té doby co se rozhodlo o utracení...

Tak to je masakr, že je přestali i napájet a chudáci jen čekají až je utratí. 😔 Není to týrání zvířat? To je přece jako kdyby odsouzeného v cele smrti přestali krmit, protože je přece jedno jestli umře injekci nebo žízní...

9.1.2023 07:24

Tak to je masakr, že je přestali i napájet a chudáci jen čekají až je utratí. 😔 Není to týrání zvířat? To je přece jako kdyby odsouzeného v cele smrti přestali krmit, protože je přece jedno jestli umře injekci nebo žízní...

A tuto informaci máte nějak ověřenou? To je základ všech hoaxů apod., někdo, koho nikdo nezná (jenom jako "nick"), něco napíše a všichni z toho šílí. Zprávy typu "jedna paní povídala" nebo "jedna moje známá slyšela od sestřenice své známé..."

9.1.2023 10:20
bery25

XXX.XXX.33.251

petr008 napsal(a):

nie, to nie je

9.1.2023 10:25
ančovička1

XXX.XXX.243.240

petr008 napsal(a):

Je to kruté,ale je to přesně tak..já považuji za týrání i to zavírání slepic do kurníků,kde je malý prostor,nemají možnost se popelit, běžet na pastvu...jsou smutné..já taky..snažím se jich co nejvíc přemístit do voliér s kurniky..kdy to skončí 🤔?? Už to trvá příliš dlouho..☹️😢

9.1.2023 11:16

petr008 napsal(a):

No, hlavně si myslím, že toto přirovnání obrovské lidské tragédie se s likvidací chovu slepic opravdu srovnávat nedá, bez ohledu na to, jaká je to chovatelská tragédie...

9.1.2023 11:28
ančovička1

XXX.XXX.243.240

No, hlavně si myslím, že toto přirovnání obrovské lidské tragédie se s likvidací chovu slepic opravdu srovnávat nedá, bez ohledu na to, jaká je to chovatelská tragédie...

Máte pravdu..beru zpět..to se opravdu nedá..

9.1.2023 12:25

a čo je tragédia pre sliepky, to nie je tragédia pre ich konzumentov (ale spôsob likvidácie je, veruže, porovnateľný)

9.1.2023 13:01
bery25

XXX.XXX.33.251

a čo je tragédia pre sliepky, to nie je tragédia pre ich konzumentov (ale spôsob likvidácie je, veruže, porovnateľný)

pane bože čo ste sa dočista zblaznili,porovnavat likvidiciu ludi s likvidaciou sliepok,koncentračny tabor kde ludi mučili,upalovali,nechali vyhladovat,zabijali len tak ,pre radost, s chovom sliepok,ktore ochoreli a zdochli by aj tak

9.1.2023 13:15

bery25 napsal(a):
pane bože čo ste sa dočista zblaznili,porovnavat likvidiciu ludi s likvidaciou sliepok,koncentračny tabor kde ludi mučili,upalovali,nechali vyhladovat,zabijali len tak ,pre radost, s chovom sliepok,ktore ochoreli a zdochli by aj tak

bery, veď sa nepoburujte, aj ja kladiem do popredia oprávnené záujmy (a to úplne všetkých) ľudí, a to preto, lebo som človek a človek je druh, ktorému nadržiavam

9.1.2023 13:19
Varaxi

XXX.XXX.191.78

bery25 napsal(a):

No jo, ale tím se vracíme k tomu, že když nemůžu léčit, utrácím.
Pokud (nemáme žádné důkazy) to skutečně je tak, jak se tu psalo, totiž že tam jsou ty slípky bez vody a krmiva, nota bene slepice v posledním tažení, tak je sakra mají ihned utratit. A je mi jedno, jak to udělají, na to mají být zařízeni.
Je irelevantní, jestli by pošly i tak, jsou povinni jim to utrpení zkrátit.
Srovnání s koncentráky fakt kulhá na obě nohy, ale pouze ve dvou ohledech, totiž že jednou umírali lidi kvůli úmyslné krutosti, podruhé zvířata kvůli krutosti z lenosti a zanedbání.

9.1.2023 13:51

Je tam 750 000 nosnic...takové množství opravdu nejde utratit ze dne na den...

9.1.2023 14:25

Je tam 750 000 nosnic...takové množství opravdu nejde utratit ze dne na den...

Tak když to trvá déle než jeden den, tak je snad musí I nadále napájet a krmit, ne? Jenomže krmit 750.000 drůbežáků, které vám stejně za týden utratí stojí peníze a to přece po nich nemůžeme chtít, že jo... Navíc chodit je krmit, tak zase riskujou, že to ještě přenesou někam jinam, takže by se ještě museli víc prevlikat/desunfikovat...

Jinak osobně si přeju, ať to není pravda a je to jak říkáte hoax, a že je krmí, ale dovedu si představit že to tak být nemusí... V porovnání s tím, co se tam děje, je nějaký klecovy chov procházka ruzovou zahradou.

9.1.2023 14:50

Já neříkám že je to hoax,já říkám jak to je Musíme se naučit přijímat realitu a pokud chceme vyprodukovat milion vajec denně tak to rozhodně nebude vypadat jako u vás nebo u mě na dvorku...a paradox dnešní doby že většina malochovatelů má nižší cenu vajec než tyhle aglomeráty...

9.1.2023 14:50

Tak když to trvá déle než jeden den, tak je snad musí I nadále napájet a krmit, ne? Jenomže krmit 750.000 drůbežáků, které vám stejně za týden utratí stojí peníze a to přece po nich nemůžeme chtít, že jo... Navíc chodit je krmit, tak zase riskujou, že to ještě přenesou někam jinam, takže by se ještě museli víc prevlikat/desunfikovat...

Jinak osobně si přeju, ať to není pravda a je to jak říkáte hoax, a že je krmí, ale dovedu si představit že to tak být nemusí... V porovnání s tím, co se tam děje, je nějaký klecovy chov procházka ruzovou zahradou.

to je skvělé, když se vymyslí teorie, že to určitě nekrmí a nenapájí a proti takové "skutečnosti" se pak člověk může vymezovat a bojovat s ní po internetu...

9.1.2023 14:57

Varaxi napsal(a):
No jo, ale tím se vracíme k tomu, že když nemůžu léčit, utrácím.
Pokud (nemáme žádné důkazy) to skutečně je tak, jak se tu psalo, totiž že tam jsou ty slípky bez vody a krmiva, nota bene slepice v posledním tažení, tak je sakra mají ihned utratit. A je mi jedno, jak to udělají, na to mají být zařízeni.
Je irelevantní, jestli by pošly i tak, jsou povinni jim to utrpení zkrátit.
Srovnání s koncentráky fakt kulhá na obě nohy, ale pouze ve dvou ohledech, totiž že jednou umírali lidi kvůli úmyslné krutosti, podruhé zvířata kvůli krutosti z lenosti a zanedbání.

však o "ihned utratit" se taky jedná, ne? proto to zabíjí. ale prostě rozsahem je to někde, kde si to nedovedete vůbec představit.

tak jako ilustrace. když stěhujeme kuřice, tak za noc naložíme dvě auta, to je cca 14 tisíc. třeba v 25 lidech. Jedno auto když se hodně daří třeba za čtyři hodiny. Dobře, zdržuje to trochu, že se přitom vakcinuje, ale jako příklad asi dobrý. Dejme tomu, že by to trvalo dvě a půl hodiny jen čistě vynosit jedno auto. to je 78 hodin čistého času bez přestávky na 250 000. Přičemž ty dvě a půl hodiny je hypotetické ostré tempo. Tak rychlé to nebude, je to voliéra, tzn. slepice přeháníte, budou tam pauzy na přistavění kontejnerů a tak podobně. Jeden člověk unese pohodlně 4 slepice najednou. Můžete jich vzít šest, ale ne po šesti celou dobu, upadnou vám ruce. Chodí v atombordelu, takže úplně běhat v tom taky nemůžou a nevydrží.

Plus do toho neustále hynou další a další. Musí to být naprosto strašné.

9.1.2023 15:10
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Samozřejmě, že to musí být strašné.
Jen rozporuji, že je dobře/vhodné/nezbytné/omluvitelné, aby ty slepice určené k likvidaci byly bez vody a krmiva. Je-li to vůbec pravda.

9.1.2023 15:12

Varaxi napsal(a):
Samozřejmě, že to musí být strašné.
Jen rozporuji, že je dobře/vhodné/nezbytné/omluvitelné, aby ty slepice určené k likvidaci byly bez vody a krmiva. Je-li to vůbec pravda.

proč by to měla být pravda? vždyť to vůbec nedává smysl. haly na drůbež krmí a napájí automaticky a krmivo na farmě se stejně bude likvidovat.

9.1.2023 15:22

Napadlo mi, že keď už vieme, že občas likvidujeme úplne celé halové chovy, bolo by ideálne, keby sa na to myslelo už pri plánovaní hál.

Aby takáto likvidácia nebola až taká strašná pre zvieratá. To by sa iste dalo zabezpečiť.

9.1.2023 15:31

Pro bodlinku: všimněte si na fotkách těch popelnic...nenosi se ručně ale vozí je v popelnicích....
K tomu krmení....umíte si představit kolik stojí den krmení při takovém množství?

9.1.2023 15:35
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Pro bodlinku: všimněte si na fotkách těch popelnic...nenosi se ručně ale vozí je v popelnicích....
K tomu krmení....umíte si představit kolik stojí den krmení při takovém množství?

Přečtěte si bodlinčin příspěvek pozorněji

9.1.2023 15:36

No, ale do těch popelnic je musí nastrkat ručně.

Ad krmení - bodlinka píše, že ho stejně budou muset zlikvidovat. Takže nekrmením by stejně nic neušetřili.

9.1.2023 15:47

Neušetřili,ale vyřeší se tím celkem zásadní problém a to ten že se nemusí honit živé slepice po hale.Navic je jednodušší likvidace...

9.1.2023 15:55

Neušetřili,ale vyřeší se tím celkem zásadní problém a to ten že se nemusí honit živé slepice po hale.Navic je jednodušší likvidace...

Takže si to shrňme, ať tu zase nediskutujeme o h...ě. Byl jste tam? Znáte to osobně? Jste členem zásahového/likvidačního týmu? Jste zaměstnanec? Majitel? Máte přístup k DŮVĚRYHODNÝM ZDROJŮM z místa? Pokud ne, tak prosím nešpekulujme nad tím, jestli náhodou není Země placatá a na měsíci nikdo nikdy nebyl. MÚ jak pravíval jeden zdejší diskutující.
PS: Ono by to dokonce mohlo zavánět šířením poplašné zprávy, kdyby se toho chytli nějací ekoaktivisté apod., že....

9.1.2023 15:59

Přesně tak

Vrků

9.1.2023 17:09
Vrků

XXX.XXX.12.77

Krmení bych v případě zájmu zlikvidoval.

9.1.2023 17:26
honzapm

XXX.XXX.134.34

IQ tykve.

9.1.2023 17:31

je tam ptačí chřipka, ono s každým dalším dnem toho honí méně a méně...

"Na místě zasahuje stále vyšší počet hasičů, aktuálně jich je na 160. Pracují ve všech třech halách naráz, protože nosnice rychle hynou. Podle Bílého už virus zabil desítky tisíc slepic.

„Zvířata musíme rychle dostat pryč. A jednotlivé týmy posílat dovnitř podle toho, kde jsou vyšší úhyny,“ nastínil Bílý."

9.1.2023 18:21
bery25

XXX.XXX.33.251

Vrků napsal(a):
Krmení bych v případě zájmu zlikvidoval.

a nebojite sa že by ste mohol z toho krmiva ochoriet

9.1.2023 18:51

Napadlo mi, že keď už vieme, že občas likvidujeme úplne celé halové chovy, bolo by ideálne, keby sa na to myslelo už pri plánovaní hál.

Aby takáto likvidácia nebola až taká strašná pre zvieratá. To by sa iste dalo zabezpečiť.

co jste zase kde přečetla, paní teorie?

ono to "občas" naštěstí není tak časté a při plánování hal jsou důležitější jiné věci, třeba aby se tam slepicím dobře žilo, aby našly hnízda a nehledaly, kde zanášet, aby tam byl dobrý vzduch, optimální teplota, aby se zvířata dala snadno kontrolovat, aby se hala dala po vyskladnění dobře umývat.

při depopulaci nikdo lepší způsob než oxid uhličitý nevynalezl. dají se haly utěsnit a vyplynovat, to koneckonců zkoušeli, ale je to asi příliš pracné v těch třech patrech. menší objekty určitě jdou, ono se to hodí při té dezinfekci prázdné haly. no a podestýlky, třeba takové, v jakých jsou brojleři, to jsou vynalezené i takové dusící pěny. ve voliéře nebo v kleci to samozřejmě nejde použít.

9.1.2023 18:52

Takže si to shrňme, ať tu zase nediskutujeme o h...ě. Byl jste tam? Znáte to osobně? Jste členem zásahového/likvidačního týmu? Jste zaměstnanec? Majitel? Máte přístup k DŮVĚRYHODNÝM ZDROJŮM z místa? Pokud ne, tak prosím nešpekulujme nad tím, jestli náhodou není Země placatá a na měsíci nikdo nikdy nebyl. MÚ jak pravíval jeden zdejší diskutující.
PS: Ono by to dokonce mohlo zavánět šířením poplašné zprávy, kdyby se toho chytli nějací ekoaktivisté apod., že....

Zatlieskal/a vám, napísal "presne tak" a deaktivoval/a sa. Ešte predtým napísal/a všeličo hodné pozornosti, ale aj toto: " Já neříkám že je to hoax,já říkám jak to je"

frufru, zrejme vy ste tam boli?

Preboha, a nech niekto nerozmýšľa nad rámec oficiálne deklarovaného (práve táto požiadavka tu bola i za socíka),

lebo už len vy viete na tomto fóre inteligentne posúdiť, čo je to rozmýšľať o hov.e, a scenzurovať, ktoré diskusné príspevky tu smú a ktoré nesmú byť.

Ešte sa aj povyhrážate obvinením zo šírenia poplašnej správy. No skúsil/a by sa priznať, že tam bol/a, že má informácie z dôveryhodného zdroja.

Vrků

9.1.2023 19:01
Vrků

XXX.XXX.12.77

bery25 napsal(a):
a nebojite sa že by ste mohol z toho krmiva ochoriet

Tepelně zpracovné,75 st.C po 40 minut.mňam.

9.1.2023 19:04

co jste zase kde přečetla, paní teorie?

ono to "občas" naštěstí není tak časté a při plánování hal jsou důležitější jiné věci, třeba aby se tam slepicím dobře žilo, aby našly hnízda a nehledaly, kde zanášet, aby tam byl dobrý vzduch, optimální teplota, aby se zvířata dala snadno kontrolovat, aby se hala dala po vyskladnění dobře umývat.

při depopulaci nikdo lepší způsob než oxid uhličitý nevynalezl. dají se haly utěsnit a vyplynovat, to koneckonců zkoušeli, ale je to asi příliš pracné v těch třech patrech. menší objekty určitě jdou, ono se to hodí při té dezinfekci prázdné haly. no a podestýlky, třeba takové, v jakých jsou brojleři, to jsou vynalezené i takové dusící pěny. ve voliéře nebo v kleci to samozřejmě nejde použít.

Nič som neprečítala. Ak raz vznikol problém, je dobré zamyslieť sa nad riešením.

9.1.2023 19:16

Nič som neprečítala. Ak raz vznikol problém, je dobré zamyslieť sa nad riešením.

máte doma pro jistotu protiatomový kryt, plynovou masku, tablety s jodem, lavinový pípák?

co kdyby náhodou?

9.1.2023 19:41

Každá budova, dom sa stavia tak, aby v ňom požiar nevznikol. Požiar sa neplánuje.

Ale budova býva na základe výpočtov rozdelená na požiarne úseky, a sú postavené tak, že mimo nich sa požiar počas nejakého času nedostane. To je preventívne opatrenie, je dané legislatívne a v prípade požiaru môže zachraňovať životy. Takisto sú v mnohých budovách chránené únikové cesty, ktorými sa dá bez nadýchnutia smrtiacim dymom a plameňmi dostať do bezpečia.

Takže s tým "co kdyby náhodou?" mám skúsenosť a aj Vy ste preventívne chránená.

9.1.2023 19:55

Každá budova, dom sa stavia tak, aby v ňom požiar nevznikol. Požiar sa neplánuje.

Ale budova býva na základe výpočtov rozdelená na požiarne úseky, a sú postavené tak, že mimo nich sa požiar počas nejakého času nedostane. To je preventívne opatrenie, je dané legislatívne a v prípade požiaru môže zachraňovať životy. Takisto sú v mnohých budovách chránené únikové cesty, ktorými sa dá bez nadýchnutia smrtiacim dymom a plameňmi dostať do bezpečia.

Takže s tým "co kdyby náhodou?" mám skúsenosť a aj Vy ste preventívne chránená.

takže kryt, tablety ani plynovou masku nemáte?

co kdyby náhodou?

9.1.2023 20:03
bery25

XXX.XXX.33.251

Vrků napsal(a):
Tepelně zpracovné,75 st.C po 40 minut.mňam.

dobre,vyskušam

9.1.2023 20:10

co kdyby náhodou?

:) nie,

kryt je v kompetencii obce, a nemáme, nemáme v hlavnom meste ani metro, plynové masky kedysi naozaj boli, staral sa o to štát, už nemáme, tabletky - na to som laik, to by mi musel niekto najprv vysvetliť

9.1.2023 20:16

no vidíte. na třetí světovou válku jste zoufale nepřipravená a ani nemáte naprojektovaný dům pro takové eventuality.

co na tom, že v protiatomovém krytě by se blbě žilo, byla byste připravena!

9.1.2023 21:32
kaseva

XXX.XXX.155.156

Jenže tam nic není o drůbeži v zajetí, ale drůbeži A jiném ptactvu chovaném v zajetí....
Ale jinak mi můžou políbit i tak...

To jsem si také myslela. Lidi jsou horší než Pomocná stráž VB. Furt čumí přes plot a kontrolují zda tam slepice jsou či nikoliv a mají kecy ohledně ptačí chřipky.
Kéžby vejce v obchodech už nebyly, ony tam ani české už nejsou, vše je z Polska. To těm magorům sklapne. A to je většina na důchodě.

9.1.2023 21:39
kaseva

XXX.XXX.155.156

Pokud je pravda a asi i je, že jim zastavili vodu a nemají ani krmivo, teplo tam určitě je, tak jich polovina uhyne hladem a dehydratací. A to už je týrání a mělo by se trestat.
Na iDnesu je článek, kde se to snaží veterina omlouvat, asi to lidem začíná hodně vadit, divím se, že ještě nevystartovali ochránci.

9.1.2023 21:41
Doron

XXX.XXX.18.183

co kdyby náhodou?

Já mám masku, jodové tablety i lavinový pípák 🤣 Taky nějaká širokospektrá antibiotika, analgetika, desinfekci do vody, dřevo, rádio na baterie a solární pohon, nějaké zásoby ...
Vy snad ne?
Co kdyby náhodou?
Kryt teda nemám 🤣

9.1.2023 22:08
bery25

XXX.XXX.33.251

kaseva napsal(a):
Pokud je pravda a asi i je, že jim zastavili vodu a nemají ani krmivo, teplo tam určitě je, tak jich polovina uhyne hladem a dehydratací. A to už je týrání a mělo by se trestat.
Na iDnesu je článek, kde se to snaží veterina omlouvat, asi to lidem začíná hodně vadit, divím se, že ještě nevystartovali ochránci.

pokud,asi,možna,ale zase,blahoslavení tí, čo nevideli, a uverili

9.1.2023 22:29

co kdyby náhodou?

Tak, sú veci, ktoré by mali byť v prípade smrteľnej nákazlivej choroby naozaj premyslené, podľa nových situácií vyhodnocované a niekedy aj po novom naplánované, ak by bol možný ekonomicky výhodnejší, ale rovnako aj pre zvieratá šetrnejší spôsob skrátenia ich utrpenia.

Nebudem sypať z rukávu riešenia, lebo neviem, ako taká hala vyzerá a prečo je tam niečo, čo tam je a či a ako by sa to dalo vylepšiť . Na to sú odborníci.

Ale pri tom rozmýšľaní nemusíme ísť len po už vyšľapaných chodníkoch.

Taká analógia s požiarnymi úsekmi mi zato vŕta v hlave, možno by mohla byť v hale nejaká menšia oddelená časť, ktorá by sa dala nepriedušne uzavrieť a postupne tam umierajúce zvieratá zatlačiť a ich trápenie skrátiť.

9.1.2023 22:30

bery25 napsal(a):
pokud,asi,možna,ale zase,blahoslavení tí, čo nevideli, a uverili

ale to platí pre oba tábory, že?

9.1.2023 22:37
ančovička1

XXX.XXX.243.240

Tak, sú veci, ktoré by mali byť v prípade smrteľnej nákazlivej choroby naozaj premyslené, podľa nových situácií vyhodnocované a niekedy aj po novom naplánované, ak by bol možný ekonomicky výhodnejší, ale rovnako aj pre zvieratá šetrnejší spôsob skrátenia ich utrpenia.

Nebudem sypať z rukávu riešenia, lebo neviem, ako taká hala vyzerá a prečo je tam niečo, čo tam je a či a ako by sa to dalo vylepšiť . Na to sú odborníci.

Ale pri tom rozmýšľaní nemusíme ísť len po už vyšľapaných chodníkoch.

Taká analógia s požiarnymi úsekmi mi zato vŕta v hlave, možno by mohla byť v hale nejaká menšia oddelená časť, ktorá by sa dala nepriedušne uzavrieť a postupne tam umierajúce zvieratá zatlačiť a ich trápenie skrátiť.

A jakým způsobem byste chtěla ta"umírající zvířata" zatlačit??...bagry??... já bych to nechala na lidech, k tomu kompetentních...

9.1.2023 22:45

neviem, akým

ale je dobré hľadať pre ľudí aj pre zvieratá lepšie riešenia, ak vidíme problém, veď ani pre ľudí existujúci stav nie je ideálny
aj ja "já bych to nechala na lidech, k tomu kompetentních... " - myslím - to hľadanie

10.1.2023 06:00

neviem, akým

ale je dobré hľadať pre ľudí aj pre zvieratá lepšie riešenia, ak vidíme problém, veď ani pre ľudí existujúci stav nie je ideálny
aj ja "já bych to nechala na lidech, k tomu kompetentních... " - myslím - to hľadanie

víte,

zase jsme u toho. víte u tom hovno, ale vymýšlení řešení, to by vám "šlo"

to jako má být u každé haly plynová komůrka? už jste někdy v životě vyskladňovala halu nebo drůbež někam "natláčela"?

ta vaše hypotetická plynová komůrka, která by v ideálním případě nebyla nikdy použita, ta by jinak byla co? prázdná? ale vytápěla by se určitě. zadarmo, ze slunce a větru? a čistila by se jak? nebo nějaká vychytaná vzduchotechnika, speciální. udržoval by to v chodu kdo? jestli je to funkční by se zjišťovalo jak? jak byste to čistila po každém zástavu?

takové zařízení by prostě spíš bylo nakonec zdrojem problémů, možná i infekce.

10.1.2023 07:28

co kdyby náhodou?

Je to marný, je to marný. Když nezabral mýval, tak doporučuji Chocholouška (nikoliv vám, samozřejmě!). nebo spíše ignorovat. Byl tu kdysi jeden takový "brouk Pytlík a Všeználek", na vše odpověď, ke všemu názor, jakmile se snažíte o osvětu, tak kolo blábolení pokračuje. nejlepší je ignorovat. Oni po osvětě netouží, bohužel. A nervovou soustavu neporušenou máme jen jednu...

10.1.2023 08:32

A proč jste se nám deaktivoval? Máte na to samozřejmě právo, ale o něčem to vypovídá.

10.1.2023 08:33

Je to marný, je to marný. Když nezabral mýval, tak doporučuji Chocholouška (nikoliv vám, samozřejmě!). nebo spíše ignorovat. Byl tu kdysi jeden takový "brouk Pytlík a Všeználek", na vše odpověď, ke všemu názor, jakmile se snažíte o osvětu, tak kolo blábolení pokračuje. nejlepší je ignorovat. Oni po osvětě netouží, bohužel. A nervovou soustavu neporušenou máme jen jednu...

... opakujete sa

10.1.2023 08:35

... opakujete sa

Vy taky.

10.1.2023 08:38

A proč jste se nám deaktivoval? Máte na to samozřejmě právo, ale o něčem to vypovídá.

že má len jednu nervovú sústavu a že má aj iné starosti, ako fórum presviedčať, napr. aj o tom by to mohlo vypovedať

napísal/a a kto chce, sa zamyslí nad tým, čo číta

10.1.2023 08:52

víte,

zase jsme u toho. víte u tom hovno, ale vymýšlení řešení, to by vám "šlo"

to jako má být u každé haly plynová komůrka? už jste někdy v životě vyskladňovala halu nebo drůbež někam "natláčela"?

ta vaše hypotetická plynová komůrka, která by v ideálním případě nebyla nikdy použita, ta by jinak byla co? prázdná? ale vytápěla by se určitě. zadarmo, ze slunce a větru? a čistila by se jak? nebo nějaká vychytaná vzduchotechnika, speciální. udržoval by to v chodu kdo? jestli je to funkční by se zjišťovalo jak? jak byste to čistila po každém zástavu?

takové zařízení by prostě spíš bylo nakonec zdrojem problémů, možná i infekce.

Koľko je takých obrovských hál v krajine, kde vojde 750 000 nosníc (a kde je potom problém s krutou smrťou živých tvorov)? A kto vybuduje takúto halu, ten iste nemá už ďalšie prostriedky na zlepšenie stavu. A možno by nebolo treba ani priveľa tých prostriedkov, len zorganizovať to trochu inak. Myslieť na to pri výstavbe haly.

Očkovať sa nemôže, lebo to a ono, (ide vlastne o prachy a problém s existujúcim systémom, ktorý nik nechce zmeniť), inak skrátiť utrpenie zvierat tiež nie, dokonca ani rozmýšľať o tom nie je vhodné, a argumentom je to, že "hovno" o tom viem... nuž ak tí, čo o tom niečo vedia, nechcú...

Ochranári a milovníci zvierat budú riešiť, že tu nejaký prispievateľ nezabije svoju milovanú sliepku okamžite, keď sa to im zdá vhodné a budú ho pranierovať, ale zamyslieť sa nad takýmito situáciami - to je iste hriech!

Tu nejde o odbornú debatu. Možno ani o peniaze. Ide o pohodlnosť a podporu krutého systému.

10.1.2023 09:32

Pro zvedavecBA:
Vždy jde o peníze - při podnikání v první řadě.

Obrovské haly, kam se vejde 750 000 nosnic, jsou daní za cenu vajec v maloobchodním prodeji.
Welfare nosnic se v průběhu let lepší, ale k vašemu ideálu nedojde nikdy - protože pak by ta vejce nikdo z důvodu ceny nekoupil.

Na druhou stranu jsou i tady přispívající, kteří nemají zodpovědnost za 750 000 ptáků v halách, ale přesto považují jakoukoliv léčbu své andulky či slepice za bláznivé vyhazování peněz, když je možné dle nich "to" přece rovnou levně zabít.

Svět je prostě takový.

10.1.2023 09:37

víte zvědavče

vůbe nechápete nebo možná nechcete pochopit, že budovat haly pro drůbež s plynovou komůrkou, aby to hasiči měli jednodušší, až půjdou likvidovat hejna,

je úplně stejný, jako kdybyste měla na zahradě heliport, který by vám byl normálně k prdu, ale až vám vyhoří dům a vy se popálíte při marném hašení, bude mít k vám záchranářská helikoptéra snadnou cestu a vás to bude bolet co nejkratší dobu.

prostě hpai v chovu je v kategorii katastrof, společně s výbuchem sopky a pádem meteoritu.

10.1.2023 10:13
bery25

XXX.XXX.33.251

obdivujem trpezlivost tu niektorich,ale pani zvedavec by mala svoje usilie použit niekde kde jej budu viac rozumiet,napriklad ako vyčistit oceany od plastov,to by ste mohli svoje napady prezentovat az do smrti,urcite nejaka diskusia o tom niekde bude

10.1.2023 10:28
Blizzard

XXX.XXX.8.167

Proč tady všichni útočíte na někoho kdo má jiný názor?Je to diskuze,chovatelský server..do teď jsem myslel že jsou chovatelé normální lidé se kterými se dá bavit,ale to co tady předvádíte....

10.1.2023 10:31

Nuž rozmýšľanie bolí, meniť systém je neslýchaná vec, aj keby to mohlo život ľuďom či zvieratám uľahčiť

Podobne žasnem nad nemennosťou systému pri stavbe nových domov: podľa legislatívy je potrebné z bezpečnostného hľadiska označiť prvý a posledný schod, odlíšiť ho farebne. Táto legislatívna požiadavka ostáva, ale ako ľahko by bolo navrhnúť, aby sa už pri výstavbe prvý a posledný schod vybudoval z materiálu inej farby - napr. namiešalo by sa trochu trochu viac pigmentu do týchto schodov, ak je schod betónový, alebo iná farba, ktorá ladí. Prípadne by sa na 1. a posledný schod dala iná krytina, farebne odlišná. Po životnosť domu/krytiny by bolo po starostiach.

Ale nie: schod musí byť dodatočne označený veľakrát neestetickými páskami a pod, schod domaľovávaný, povrchová farba a aj polep sa samozrejme raz-dva zošúcha, stáva sa neestetickou a označovanie schodov je nekonečný a dosť neúspešný príbeh. Lebo systém už máme!! Čo na tom, že by to bolo lacnejšie, nemej pracné, ak by sa schod označil pri výstavbe?

10.1.2023 10:39

bery25 napsal(a):
obdivujem trpezlivost tu niektorich,ale pani zvedavec by mala svoje usilie použit niekde kde jej budu viac rozumiet,napriklad ako vyčistit oceany od plastov,to by ste mohli svoje napady prezentovat az do smrti,urcite nejaka diskusia o tom niekde bude

Bery, Váš optimizmus, vtipnosť a aj priateľskosť sú mi naozaj sympatické.

Na druhej strane, prečo Vám vadí, ak som napísala, že by bolo ideálne zamyslieť sa nad možnými vylepšeniami? Zamyslieť sa nad niečím, to je prvé. Možno sa uskutočniteľné riešenie nenájde, ale čo je zlé skúsiť nájsť lepšie riešenie?

Prečo to tu mnohých rozčuľuje?

10.1.2023 10:50

"Vždy jde o peníze - při podnikání v první řadě."

áno, súhlasím
myslím si, že podnikateľ si nemôže dovoliť čokoľvek, nech má akokoľvek dobrý úmysel, aby jeho vajcia neboli drahšie ako tých druhých, lebo skrachuje a ostanú aj tak podnikatelia, ktorí na "všeobecné dobro" kašlú - to vyplýva zo systému, v ktorom žijeme

"Obrovské haly, kam se vejde 750 000 nosnic, jsou daní za cenu vajec v maloobchodním prodeji.
Welfare nosnic se v průběhu let lepší, ale k vašemu ideálu nedojde nikdy - protože pak by ta vejce nikdo z důvodu ceny nekoupil."

tak je; ale potom neplatí to, že trh všetko vyrieši. Dokonca ani to neplatí, že lepší a kvalitnejší vyhrá konkurenčný boj - a asi cena vajec nie je naozaj trhová, lebo v cene sa nezohľadňuje etickosť výroby tovarov (a ak, tak platí nepriama úmera - čím menej etická výroba, tým nižšia cena)

- ale to už zase mimo tému

Vrků

10.1.2023 11:01
Vrků

XXX.XXX.12.77

Bůh je mrtev křičel Zahathustra vy jste ho zabili,ve světě,kde jsou jen jsoucna a vztahy mezi jsoucny schází laskavost.

10.1.2023 11:13
bery25

XXX.XXX.33.251

Bery, Váš optimizmus, vtipnosť a aj priateľskosť sú mi naozaj sympatické.

Na druhej strane, prečo Vám vadí, ak som napísala, že by bolo ideálne zamyslieť sa nad možnými vylepšeniami? Zamyslieť sa nad niečím, to je prvé. Možno sa uskutočniteľné riešenie nenájde, ale čo je zlé skúsiť nájsť lepšie riešenie?

Prečo to tu mnohých rozčuľuje?

neberte to vobec ako utočenie,ale ja si myslim,že vas je tu škoda a možno by sa vaše napady uplatnili niekde užitočnejšie a pri užitočnejšich temach ako pri hydine

10.1.2023 11:23
bery25

XXX.XXX.33.251

Nuž rozmýšľanie bolí, meniť systém je neslýchaná vec, aj keby to mohlo život ľuďom či zvieratám uľahčiť

Podobne žasnem nad nemennosťou systému pri stavbe nových domov: podľa legislatívy je potrebné z bezpečnostného hľadiska označiť prvý a posledný schod, odlíšiť ho farebne. Táto legislatívna požiadavka ostáva, ale ako ľahko by bolo navrhnúť, aby sa už pri výstavbe prvý a posledný schod vybudoval z materiálu inej farby - napr. namiešalo by sa trochu trochu viac pigmentu do týchto schodov, ak je schod betónový, alebo iná farba, ktorá ladí. Prípadne by sa na 1. a posledný schod dala iná krytina, farebne odlišná. Po životnosť domu/krytiny by bolo po starostiach.

Ale nie: schod musí byť dodatočne označený veľakrát neestetickými páskami a pod, schod domaľovávaný, povrchová farba a aj polep sa samozrejme raz-dva zošúcha, stáva sa neestetickou a označovanie schodov je nekonečný a dosť neúspešný príbeh. Lebo systém už máme!! Čo na tom, že by to bolo lacnejšie, nemej pracné, ak by sa schod označil pri výstavbe?

pani ja by som chcel s vami stravit jeden večer, len tak si vyrazit na pivko,dobru večeru, o čom by sme sa tak bavili,prečo je ten schod nafarbeny tak,prečo je okno tam,stoly su zle umiestnene,unikova cesta je dlha,ja by som vas priviazal o stoličku a zalepil usta žartujem,možno by sme si dobre pokecali,ale verte ja by som tolko odpovedi ako bodlinka urcte nemal a asi ani trpezlivosti

10.1.2023 11:26

Blizzard napsal(a):
Proč tady všichni útočíte na někoho kdo má jiný názor?Je to diskuze,chovatelský server..do teď jsem myslel že jsou chovatelé normální lidé se kterými se dá bavit,ale to co tady předvádíte....

názor za každou cenu. Blábolit si o ho... můžeme jinde na forem k tomu určených

10.1.2023 12:02

z nadhľadu je to tu nakoniec aj zábavné, koľko odborníkov tu rieši problematiku nie hydiny, alebo obsahu príspevku,

ale hov.a, rozhodujú o tom, kto blábolí a bez výkonnej moci prikazujú, kde môže ktorý prispievateľ prehovoriť , aj keď neporušuje nijak pravidlá serveru.

a čo to teraz vyvolalo? moja poznámočka

"Napadlo mi, že keď už vieme, že občas likvidujeme úplne celé halové chovy, bolo by ideálne, keby sa na to myslelo už pri plánovaní hál.

Aby takáto likvidácia nebola až taká strašná pre zvieratá. To by sa iste dalo zabezpečiť. "

Zjavne je táto poznámočka oveľa nechutnejšia, ako inteligentné rozprávanie o blábolení oponenta, o hov.e a často opakovaná vetička "MÚ jak pravíval jeden zdejší diskutující.", pričom je zjavné, že autor tejto poznámky vie o dianí v spomínanej hale oveľa menej, ako človek, na ktorého reagoval.

10.1.2023 12:23

Bery, nemyslím si, že by som sa bavila pri tej dobrej večeri o schodoch, halách a pod., skôr by ma zaujímal Váš chov, zaujímali by ste ma Vy, človek, Váš život, Vaše názory a skúsenosti, rada by som sa poučila a zistila, čo máme spoločné... a užívala by som si Vašu spoločnosť.

Ale tu diskutujeme. A napr. tie schody... to bol príklad, že nie každé riešenie musí byť nákladné, niektoré môže veci aj zlacňovať.

10.1.2023 12:45
bery25

XXX.XXX.33.251

Bery, nemyslím si, že by som sa bavila pri tej dobrej večeri o schodoch, halách a pod., skôr by ma zaujímal Váš chov, zaujímali by ste ma Vy, človek, Váš život, Vaše názory a skúsenosti, rada by som sa poučila a zistila, čo máme spoločné... a užívala by som si Vašu spoločnosť.

Ale tu diskutujeme. A napr. tie schody... to bol príklad, že nie každé riešenie musí byť nákladné, niektoré môže veci aj zlacňovať.

tak snad niekedy si to budem moct overit

10.1.2023 12:49

v čem by byla lacnější ta paleta odlišně zbarvených dlaždic, ze kterých bych vzala pár kusů a konce a začátky schodů?

10.1.2023 12:56

nálepky a nekonečné farbenie niečo stoja

práca okolo nich tiež (a sú to starosti navyše, občas príde kontrola, ktorá rôzne nedostatky môže aj pokutovať)

10.1.2023 12:56
Blizzard

XXX.XXX.19.27

bodlinka: je běžné že se v takovýchto chovech vyskytne kohout a dožije se dospělosti?Já do dneška žil v domnění že je vyloučeno aby se v obchodě dalo koupit oplodněné vajíčko...

10.1.2023 15:24

nálepky a nekonečné farbenie niečo stoja

práca okolo nich tiež (a sú to starosti navyše, občas príde kontrola, ktorá rôzne nedostatky môže aj pokutovať)

Zlevnit by se to určitě dalo. Zrušením takových pí...kterých je kolem nás či dál víc a nejsou naprosto k ničemu. Nebo má někdo z vás doma nabarveny první a poslední schod?

10.1.2023 16:41
list

XXX.XXX.134.143

Blizzard napsal(a):

To jsem si myslel taky, že jsou chovatelé schopni diskuze, ale tady zvedavec nám ukazuje, že to tak není...

10.1.2023 17:46

Blizzard napsal(a):
bodlinka: je běžné že se v takovýchto chovech vyskytne kohout a dožije se dospělosti?Já do dneška žil v domnění že je vyloučeno aby se v obchodě dalo koupit oplodněné vajíčko...

kohouti jsou nežádoucí příživníci a pokud už se teda dostanou do dodávky, tak v ideálním případě neprojdou při přeskladnění. nebo je určitě najdou v klecích jakmile začnou kokrhat.

takže běžné to spíš není, ale vyloučeno taky ne.

10.1.2023 18:02
Blizzard

XXX.XXX.1.195

Já si právě říkal,že to kokrhání je určitě prozradí...každopádně dneska min 10 uhynulých kusů jen v jedné hale.... divné

10.1.2023 19:34
honzapm

XXX.XXX.134.34

Dnešní novinky.

K halám se nově dostaví speciální plynové komory pro budoucí použití.
Komory budou splňovat veškeré nároky na wellfare, včetně jukeboxu,
zařazeny budou i skladby My final way, My last egg a také My heavenly nest.

Dále představenstvo v Mnichově rozhodlo o zasypání všech rybníků v okolí,
včetně Vřesku, aby se na nich v budoucnu nezdržovali rizikoví vodní ptáci.
Zemina na zavezení rybníků bude použita z vytěžení Nízkých Tater.
Transfer zeminy zaštítí budoucí "český" President.

Poslední nařízení - přijímat jen zaměstnance nekuřáky, aby během kouření
nedocházelo ke styku s nakaženými ptáky.

Zastupitelstvo obce nechá přejmenovat Brod nad Tichou na Svah nad Tichou,
neboť během brodění v brodu může ulpět nežádaný virus na holínkách
či vykasaných nohavicích.
Na slavnostním přejmenování obce o letošní pouti vystoupí Jarek Nohavica.

V plánu je na zavezených rybnících vybudovat další velké haly,
včetně komor a barevných schodů, kdy první bude žlutý a poslední oranžový,
a to z obou úhlů pohledu,
ale čeká se na povolení od čerstvě podplacených úředníků.
Haly budou na střechách opatřeny nápisy Zákaz přeletu/výtrusu AI positivním,
a to hned v 16 mezinárodních jasycích.

Milujeme vejce!

10.1.2023 20:00

Zlevnit by se to určitě dalo. Zrušením takových pí...kterých je kolem nás či dál víc a nejsou naprosto k ničemu. Nebo má někdo z vás doma nabarveny první a poslední schod?

Tak Vy by ste to zlacnili celkom a úplne

Je to v legislatíve, že treba farebne odlíšiť. To bolo aj za socíka a pretrvalo to dodnes. Niečo naozaj a v nejakých prostrediach zmysel má a niečo - ale vôbec nie! Alebo inak - ja som zmysel niektorých opatrení neodhalila. Ale - kontroluje a trestá! sa všetko.

Napr. pred časom sa u nás pojem "požiarna ochrana" zmenil na pojem "ochrana pred požiarmi". No a povinnou súčasťou dokumentácie bol aj požiarny štatút, ktorý si hasiči, preventisti, ktorí mali brániť vznikom požiaru, čítali a hľadali nedostatky. Nedaj Bože, ak by našli starý pojem v tom štatúte! Už by bol zápis v nedostatkoch a keby našli aj po následnej kontrole pojem "požiarna ochrana", tak za to už bola pokuta. Bez pardónu. Lebo za opakujúci sa nedostatok je pokuta.

11.1.2023 07:37

Jenže doma sám sebe za uklouznutí a zlomení si nohy nezažalujete, že... Zatímco tu hospodu kvůli přehlédnutému schodu, protože nebyl přeci označen, ano. Bohužel. A je tu vyšší zájem - ochrana zdraví.

11.1.2023 08:32

Aha, to dá přece rozum a je naprosto normální že smerchl může šikanovat, zvlášť když mu k tomu vytváříme zákony, že....
A co návštěva u vás doma, ta nemůže podat žalobu? Já bych ty schody naridil natírat i doma. Přece jen, pro jistotu...

11.1.2023 08:45
list

XXX.XXX.134.143

Aha, to dá přece rozum a je naprosto normální že smerchl může šikanovat, zvlášť když mu k tomu vytváříme zákony, že....
A co návštěva u vás doma, ta nemůže podat žalobu? Já bych ty schody naridil natírat i doma. Přece jen, pro jistotu...

Poněkud hloupá reakce.

11.1.2023 08:46
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Jenže doma sám sebe za uklouznutí a zlomení si nohy nezažalujete, že... Zatímco tu hospodu kvůli přehlédnutému schodu, protože nebyl přeci označen, ano. Bohužel. A je tu vyšší zájem - ochrana zdraví.

Ono to je také z toho důvodu, aby se mohly napařovat větší pokuty. Protože jsou lidi, které jinak než penězi neovlivníte a nemotivujete.
V podstatě jde o to, že schody mají mít nějaké osvětlení, nějaké rozměry, nějaké označení. A co paragraf, to nějaká částka. A pokud máte schodiště, které není osvětlené, každý schod je jinak vysoký, nemá zábradlí a není označené (a že jsem takové viděla), tak samozřejmě označení naprosto nic nezaručí. Ovšem firma dostane třeba padesát tisíc pokutu místo patnácti, protože porušila větší množství paragrafů, a tím pádem se bude mnohem více snažit ty schody dát trochu do pucu, aby se po nich vůbec dalo chodit.
A pak taky existují schody, které jsou špatně odlišitelné od podlahy - mají stejnou barvu nebo strukturu a splývají s ní, což činí problémy buďto všem, nebo lidem s omezenou možností rozlišovat barvy, což je skoro 20 procent populace. Odlišení prvního a posledního schodu tady může být velice přínosné zvláště pro lidi, kteří se v daném prostoru vyskytují málo nebo dokonce poprvé.
Jelikož nelze stanovit, co je a co není splývající přechod mezi schody a podlahou, prostě se ta povinnost na změnu barvy uložila plošně. Víte co, metr nálepky na podlahy loni stál kolem 40 Kč, 4 kolečka nálepky na podlahy stály necelou stokorunu. I když se letos zdražilo kde co, pochybuji, že ty ceny jsou pro někoho likvidační. Nalepit to tam je otázka dvou minut. Tak v čem je problém?
Jistě, jsou místnosti, kde záleží na estetickém vzhledu, třeba hotely. Proto není stanoveno, jak má být schod barevně odlišen, jen že má být odlišen. Tudíž tu je prostor pro využití takových možností, které nebudou esteticky narušovat dojem.
Naprostá většina zákonů má správný základ a důvod, proč vznikly. Bohužel bývají někdy špatně formulovány nebo je lze zneužít. Ale ten dobrý úmysl tam je.

11.1.2023 08:48

list napsal(a):
Poněkud hloupá reakce.

Zato tahle inteligenci přímo překypuje

11.1.2023 09:33

Ano, může. Když to bude ten smerchl - mimochodem, to je kdo? Tento pojem neznám.

A proto mám pojištění odpovědnosti. Hodí se třeba i pro případ vytopení sousedů. Což se mi podařilo už dvakrát.

11.1.2023 09:42
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Vy si z toho děláte pr...ostopášně legraci, ale já je tak fakt na domečku u rodičů mám. První a poslední schod je světlý - a jak se to hodí, když jdu za tmy od slepic, rožnuto není, světlo na čidlo nemáme, tak ten světlý schod je přesto docela dobře vidět.
V domě máme schody všechny stejné, to jo.
Samozřejmě tím netvrdím, že by bylo vhodné to nakázat i domácnostem. Stejně jako nemáme protiatomový kryt, i když jsme zcela vážně uvažovali, jestli by nás náš sklep spasil před tornádem.

Nebudu tvrdit ani to, že souhlasím s tím, aby se dělaly plynové komory u slepic. Ale padlo to tu jako návrh řešení problému, vysvětlili jsme si, proč je ten návrh nerealizovatelný, můžeme jít dál. Není nutné se v tom hrabat donekonečna.

Vrků

11.1.2023 10:10
Vrků

XXX.XXX.12.77

Ptačí chřipka vyřešena,problému se ujali poslanci.

11.1.2023 10:16

Konečně. Jistě to vyřeší stejně báječně jako šrafování vrat a schodů k všeobecné spokojenosti. Vždyť za vším stojí ten dobrý úmysl a obecné blaho...

11.1.2023 10:21

to srovnání se značením schodů je opět úplně mimo. plynová komůrka je spíš povinnost mít v každé místnosti skříň s invalidním vozíkem a rakví, aby bylo možné člověka, co přehlédne schod, buď rychle naložit do sanitky nebo k havranům.

11.1.2023 10:39

Srovnání není s ptači chripkou, ale s prací našich( nejen) zákonodárců. Že ten dobrý úmysl a blaho dopadne jako vždycky. Na daňového poplatníka a pro někoho dobrý kšeft. Ptači chřipka bude dál jako strašák, stejně jako covid

11.1.2023 10:58
Varaxi

XXX.XXX.191.78

Srovnání není s ptači chripkou, ale s prací našich( nejen) zákonodárců. Že ten dobrý úmysl a blaho dopadne jako vždycky. Na daňového poplatníka a pro někoho dobrý kšeft. Ptači chřipka bude dál jako strašák, stejně jako covid

O tom ten můj příspěvek je, že to tak, jak píšete, není.
Opravdu je naprostá většina zákonů a nařízení principiálně v pořádku. Problémy jsou primárně dva, jednak s jejich vymahatelností a druhak s tím, že lidstvo je druh vyčůraný a snaží se to všelijak obejít. Tak se vydá další zákon a další zákon, aby to obcházet nešlo, až se to dožene do absurdna, jako třeba ta slavná směrnice o růstu a zakřivení banánů. Ale že ta směrnice nebyla samoúčelná, to se dozvěděl jen ten, kdo po tom pátral. A ta historie vzniku směrnice přímo ilustruje to, co píšu - lidi se snažili naprosto logické opatření obejít tolika způsoby, že prostě bylo nejjednodušší zakázat potenciálně problematický tvar banánů celkově.
Jistě, existují výjimky, třeba to doporučované nepovinné očkování proti kovidu. Doteď nejsem očkovaná a vůbec, ale vůbec mi to v ničem nepřekáželo.
Nechápu, v čem je problém v případě ptačí chřipky. Ano, jistě se to místy moc hrotí a řeší. Ale pokud nemáte tu smůlu, že spadnete do likvidačního pásma, tak máte slepice v kurníku a to je tak všechno, co po Vás kdo chce.
Tak o co jde?
Likvidace velkých chovů je problém, ovšem je to prostě nejmenší zlo. Pokud selhala preventivní opatření, tak je to zkrátka nevyhnutelné.
Je nutné ty slepice zlikvidovat co nejrychleji a co nejhumánnějším způsobem. A pokud se tak stalo, tak co tady řešíme?

11.1.2023 10:58
honzapm

XXX.XXX.134.34

Zamyšlení.

Na Facebooku se chovatelky neobávají, že jim jejich ptáci uhynou na virus.
Na Facebooku se chovatelky obávají kontroly.

Ale na hospodářství se smí pohybovat jen nejnutnější obsluha (chovatel).

Jak se vlastně taková kontrola provádí.
Zdvižnou plošinou? Dronem? Dalekohledem? Na koštěti?

11.1.2023 11:03

to je právě ten problém, že celé ladění té věci je - zavřete si slepice, nebo dostanete vysokou pokutu!! a ne ve vlastním zájmu to zkuste zařídit tak, aby se minimalizoval kontakt drůbeže s divokými ptáky, protože když se vám nakazí, tak všichni umřou.

jinak pro účely kontroly kontrolují sousedé. víme, jak to chodí.

11.1.2023 17:04
honzapm

XXX.XXX.134.34

Hybridní vejce mají nyní vícero funkcí.
Například zahřejí Plzeňany.

https://plzenska.drbna.cz/zpravy/10975-z-drubezarny-na-tachovsku-uz-odvezli-do-spalovny-pres-700-tun-usmrcene-drubeze.html

.

11.1.2023 17:25

nepodařilo se mi dohledat výhřevnost vejce,

ale něco mi říká, že uhlí je uhlí.

11.1.2023 18:09
Blizzard

XXX.XXX.19.42

Prý "usmrcené drůbeže"

13.1.2023 20:50

takže další ohnisko je.... tra da dá - zase Perena.

že se na to nevykašlou.

15.1.2023 14:10
honzapm

XXX.XXX.134.34

Zákrok v Brodu nad Tichou ukončen.
Velitel hasičů popisuje - pokud vás něco překvapí, pak je to rychlost,
jak to na ty ptáky působí. Procházíte uličkou mezi halami a ti ptáci,
kteří byli ještě před půlhodinou živí, jsou za 30 minut už po smrti.

Vrků

15.1.2023 15:42
Vrků

XXX.XXX.38.32

honzapm napsal(a):

Nestudoval inženýrské práce nacistů týkající se stavby plynových komor v Osvětimi, nahrazující likvidaci vězňů v uzavřených náklaďacích výfukovými plyny.

15.1.2023 15:49
Blizzard

XXX.XXX.10.149

honzapm napsal(a):

Jak krásně balamutit veřejnost Nevěřte všemu co napíší....

15.1.2023 17:11
honzapm

XXX.XXX.134.34

Podcast přímo od našich kolegů hasičů ze Stříbra k poslechu tady:
po ´Life in the Streets´
(najít si 13:00 a po té rozkliknout 13:32 a posunout na zhruba 13:41)

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/radiozurnal

.

15.1.2023 17:28
bery25

XXX.XXX.33.241

honzapm napsal(a):
Podcast přímo od našich kolegů hasičů ze Stříbra k poslechu tady:
po ´Life in the Streets´
(najít si 13:00 a po té rozkliknout 13:32 a posunout na zhruba 13:41)

https://program.rozhlas.cz/zaznamy#/radiozurnal

.

neverte všetkemu čo hovoria

15.1.2023 17:36

bery25 napsal(a):
neverte všetkemu čo hovoria

asi nápodobně

15.1.2023 19:08

honzapm napsal(a):

aj sekundu pred smrťou boli mŕtvi vtáci živí (ale v akom stave?)

16.1.2023 07:16
laik

XXX.XXX.174.51

Nechcete si ty nemocné milášky vzít domů a nechat je tam důstojně dožít?

18.1.2023 16:08
peter z bratislavy

XXX.XXX.149.193

Tak ako sa dalo predpokladať, už je aj u nás na Slovensku. Bola to len otázka času...
18.01.2023 15:13
Národné referenčné laboratórium pre vtáčiu chrípku vo Zvolene oznámilo 17. januára pozitívny výsledok vyšetrenia na toto ochorenie v Slovenskej republike. Choroba bola zistená v súkromnom chove dospelej hydiny v obci Bzenov v okrese Prešov. Informovala o tom na svojej internetovej stránke Štátna veterinárna a potravinová správa.

24.1.2023 15:07
petr008

XXX.XXX.76.218

A stejně je to jak v Auschwitzu za Hitlera...

Vrků

24.1.2023 16:39
Vrků

XXX.XXX.36.96

Vir neskončí,kdy skončí omezení.Počítám , že zatěchto podmínek vydržím s chovem maximálné do roku 2035.

25.1.2023 08:53
bery25

XXX.XXX.33.241

Vrků napsal(a):
Vir neskončí,kdy skončí omezení.Počítám , že zatěchto podmínek vydržím s chovem maximálné do roku 2035.

tak to mate ešte veeela času

26.1.2023 16:22

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-prvni-ucet-za-vybite-chovy-jen-za-leden-300-milionu-korun-224224#utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

to je bohužel asi hlavní problém. už se zrušilo hromadu dotací, třeba na vakcinaci produkčních hejn proti salmonelóze, prostě peníze nebudou.

26.1.2023 20:18
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

to je bohužel asi hlavní problém. už se zrušilo hromadu dotací, třeba na vakcinaci produkčních hejn proti salmonelóze, prostě peníze nebudou.

na zrušení dotací se snad říká "zaplaťpánbu", ne?

26.1.2023 20:45

ClitoLynx napsal(a):

myslíte?

asi je rozdíl mezi dotací na cyklostezku odnikud nikam nebo na rozhlednu v dolíku a podporou prevence nákaz v chovech.

27.1.2023 05:56

ClitoLynx napsal(a):

To by bylo možné říkat v těch případech, pokud by to zároveň přineslo snížení daní a zároveň úsporná opatření v hospodaření statu. Opak je pravdou. Dal budou produktivni občané okrádání (a)sociální politikou státu. Vlastně dobře nám tak, byla to "naše" volba.

27.1.2023 06:11

Já jsem teda pochopila jako vtip, tj. nezaplatí instituce, ať zaplatí pánbůh :-)

Vrků

27.1.2023 11:58
Vrků

XXX.XXX.36.96

Co věděl Ivan Hlas o ptačí chřipce ? A Vaše saka Vám posere pták.

27.1.2023 12:19
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

myslíte?

asi je rozdíl mezi dotací na cyklostezku odnikud nikam nebo na rozhlednu v dolíku a podporou prevence nákaz v chovech.

a vy myslíte, že kdyby nebyly dotace, tak by nebylo co žrát, lidi by přestali chovat a pěstovat? nebo jak mám rozumět tomu, že na výrobu jídla, jedné z mála věcí, kterou nutně potřebujeme k životu, jsou potřeba státní dotace? jen mi prosím neříkejte, že z důvodu státní podpory máme to jídlo ve finále lepší a/nebo levnější, možná nejsem nejbystřejší, ale úplně vylízanej snad taky ne...

27.1.2023 16:16

ClitoLynx napsal(a):
a vy myslíte, že kdyby nebyly dotace, tak by nebylo co žrát, lidi by přestali chovat a pěstovat? nebo jak mám rozumět tomu, že na výrobu jídla, jedné z mála věcí, kterou nutně potřebujeme k životu, jsou potřeba státní dotace? jen mi prosím neříkejte, že z důvodu státní podpory máme to jídlo ve finále lepší a/nebo levnější, možná nejsem nejbystřejší, ale úplně vylízanej snad taky ne...

ne, to si nemyslím, ale vím, prostě takové jsou "zprávy z terénu", že hromada chovatelů se na vakcinaci proti salmonelám, pokud by to měli všechno platit, vykašlou, prostě to "risknou". se všemi možnými negativními následky do budoucna. ono když takové pozitivní hejno vyrábí jen vejce třídy B...

28.1.2023 09:04
ClitoLynx

XXX.XXX.90.202

ne, to si nemyslím, ale vím, prostě takové jsou "zprávy z terénu", že hromada chovatelů se na vakcinaci proti salmonelám, pokud by to měli všechno platit, vykašlou, prostě to "risknou". se všemi možnými negativními následky do budoucna. ono když takové pozitivní hejno vyrábí jen vejce třídy B...

tak pokud je nebudou prodávat jako vejce třídy A, tak ať se zařídí, jak je jim libo, ne?:)

28.1.2023 09:36

ClitoLynx napsal(a):

a ešte je rozdiel, či sú zrušené dotácie v jednom štáte EU a v ostatných so spoločným trhom fungujú

28.1.2023 09:37
dsj

XXX.XXX.255.137

Tak jsem dnes ráno kydala ty moje zavřené slepičky, přiznávám, že jsem je pustila proběhnout... A jak jsem tak kydala, a odvezla kolečko hnoje na hnůj, tak jsem si říkala, kam se asi dává hnůj (nebo kejda, nebo jak se tomu říká u slepičáren) z těch nakažených chovů? 300tun zplynovaných slepiček, to muselo být pár tun nakaženého hnoje? Třeba 100tun? To se spálí ve spalovně nebo se to nějak vydezinfikuje a odveze na pole? Co se s těma tunama nakaženého hnoje ze dělá?

28.1.2023 09:44

dsj napsal(a):
Tak jsem dnes ráno kydala ty moje zavřené slepičky, přiznávám, že jsem je pustila proběhnout... A jak jsem tak kydala, a odvezla kolečko hnoje na hnůj, tak jsem si říkala, kam se asi dává hnůj (nebo kejda, nebo jak se tomu říká u slepičáren) z těch nakažených chovů? 300tun zplynovaných slepiček, to muselo být pár tun nakaženého hnoje? Třeba 100tun? To se spálí ve spalovně nebo se to nějak vydezinfikuje a odveze na pole? Co se s těma tunama nakaženého hnoje ze dělá?

zežere ho Európska komisia pre riešenie A/H1N5

29.1.2023 08:24
Blizzard

XXX.XXX.247.12

Není to hnůj jako v kurníku,ale spíš rašelina a většinu odvezou do spalovny nebo taky zakopou.To ale neznamená že by se nevalela všude kolem...

29.1.2023 08:56

peter z bratislavy napsal(a):
Už sa objavila aj v bratislavskej ZOO
https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/655115-bratislavsku-zoo-docasne-zatvoria-u-jednej-z-husi-potvrdili-vtaciu-chripku/

nečítala som ale, že by sme v tej ZOO pozabijali všetky vtáky

Tak mi napadlo, či tak nemôže rozmýšľať nejaký veľkochovateľ:

Mám obrovskú halu plnú vynosených nosníc, je čas na ich výmenu. Keby tak teraz prišla chrípka, čo to obnáša? Tie nosnice mi prídu iní zlikvidovať, a dostanem aj finančnú náhradu. Bola by to konkurenčná výhoda!

Hlavne, ak by sa nákaza dostala aj do chovu môjho konkurenta, ktorý práve teraz začína s vymenenými sliepočkami.

A ešte by stúpla aj cena vajec.

29.1.2023 09:02

Mám obrovskú halu plnú vynosených nosníc, je čas na ich výmenu. Keby tak teraz prišla chrípka, čo to obnáša? Tie nosnice mi prídu iní zlikvidovať, a dostanem aj finančnú náhradu. Bola by to konkurenčná výhoda!

Hlavne, ak by sa nákaza dostala aj do chovu môjho konkurenta, ktorý práve teraz začína s vymenenými sliepočkami.

hloupá jste.

o tom, co se stane dál, totiž majitel ptáků nerozhoduje.

29.1.2023 09:08

Keďže ja neposudzujem hlúposť iných, tak poďme ďalej.

Stačí sa naozaj zamyslieť nad dôsledkami zavlečenia choroby do veľkochovu.

29.1.2023 09:13

Keďže ja neposudzujem hlúposť iných, tak poďme ďalej.

Stačí sa naozaj zamyslieť nad dôsledkami zavlečenia choroby do veľkochovu.

důsledky zavlečení choroby do velkochovu jsou jasné, naprosto destruktivní. proč? protože hpai je pro hrabavou drůbež silně patogenní. proč? protože svs koná jasně, v souladu s legislativou čr a eu a i když bude v hospodářství drůbež vodní a úhyny budou malé, smůla (viz třeba perena a průkaz jen pomocí protilátek). proč? protože svs koná jasně v souladu s legislativou a stejně se zachází i s ohnisky lpai.

takže stačí se zamyslet.

jinak na takovém hospodářství s produkcí konzumních vajec nejsou nosnice jen jednoho stáří.

29.1.2023 09:16

mimochodom, bodlinka, Vy mi hlúpa nepripadáte

29.1.2023 09:33
bery25

XXX.XXX.33.241

nad čim vy nerozmýšľate

29.1.2023 17:36
Varaxi

XXX.XXX.129.250

hloupá jste.

o tom, co se stane dál, totiž majitel ptáků nerozhoduje.

Není toto trochu zbytečné?
Vážím si Vás, mám Vás ráda, ale tohle už je za čárou.

29.1.2023 17:39

Varaxi napsal(a):
Není toto trochu zbytečné?
Vážím si Vás, mám Vás ráda, ale tohle už je za čárou.

má trpělivost je asi taky omezená

a prostě tvrdit, že jakýkoliv chovatel drůbeže by radši chtěl, aby mu hejno zlikvidovali v režimu MVO, za nějaké náhrady, místo toho, aby staré slepičky prostě normálně vyskladnil na jatky,

to je za čárou.

29.1.2023 19:42

Správne, to je za čiarou -

a ešte si prečítajte môj pôvodný príspevok (a hlavne nájdite miesto, kde niečo tvrdím),

rozmýšľať si nezakážem, aj keď je to pre niektorých za čiarou.

jaj, ešte doplním: ak teda pre žiadneho chovateľa nemôže byť výhodou, ak mu zlikvidujú hejno, nemôže byť jeho výhodou, ak zlikvidujú hejno konkurenta a tiež, ak stúpne cena vajec?

Lebo predpokladám, že veľkochovy bývajú v čase chrípky chránené a snažia sa o dezinfekciu.

29.1.2023 19:56

je to výhoda asi tak stejně, jako by se třeba majitel fabriky těšil z toho, že konkurenční fabrika vyhořela, nebo jak byste se vy radovala, že sousedovi shořela střecha.

ale co já vím, z čeho se radujete. vaším duševním pochodům nerozumím.

mezi chovateli drůbeže je ptačí chřipka něco, o čem se mluví šeptem a "snad se nám to vyhne", radost z toho, že konečně po mnoha letech je to ziskové je tím dost tlumená.

29.1.2023 19:57

je to výhoda asi tak stejně, jako by se třeba majitel fabriky těšil z toho, že konkurenční fabrika vyhořela, nebo jak byste se vy radovala, že sousedovi shořela střecha.

ale co já vím, z čeho se radujete. vaším duševním pochodům nerozumím.

mezi chovateli drůbeže je ptačí chřipka něco, o čem se mluví šeptem a "snad se nám to vyhne", radost z toho, že konečně po mnoha letech je to ziskové je tím dost tlumená.

29.1.2023 21:49

po tomto príspevku je už nespochybniteľné, že všetci ľudia okrem mňa sú čestní a dbajú na všeobecné dobro, to dokazuje aj tento prípad

https://www.bystricoviny.sk/spravy/pozor-cesky-metylalkohol-je-uz-aj-na-slovensku/

takže z mojej strany v tejto veci niet ďalej o čom hovoriť

29.1.2023 22:55
bery25

XXX.XXX.33.241

po tomto príspevku je už nespochybniteľné, že všetci ľudia okrem mňa sú čestní a dbajú na všeobecné dobro, to dokazuje aj tento prípad

https://www.bystricoviny.sk/spravy/pozor-cesky-metylalkohol-je-uz-aj-na-slovensku/

takže z mojej strany v tejto veci niet ďalej o čom hovoriť

ved to je stare desat rokov,nerozumiem vašmu prispevku,ved každy vie,aka tragedia sa vtedy stala,načo ste to tu vytiahli mi hlava neberie

29.1.2023 22:59

dokazuje to, že ľudia túžiaci zarobiť si sú vždy čestní a že im záleží na dobre iných alebo opak (že nedá sa to predpokladať automaticky a občas sa nejaký človek, ktorému nezáleží na dobre iných, nájde)?

29.1.2023 23:08
bery25

XXX.XXX.33.241

miešate ovce s ťavami

29.1.2023 23:13

áno

30.1.2023 07:18

Já si dovolím taky rozmýšlať:

- mám velkochov nosnic, třípatrovou halu, abych měla stále stejnou dodávku vajec na trh (což odběratel žádá), mám v každém patře jinak staré slepice
- o chov se starám, aby to bylo v pořádku, takže investuji do prevence nákaz, pravidelně sanuji při výměně jedné generace slepic zařízení, zaměstnance vybavím ochrannými prostředky, mají dobré sociální zařízení
- se mi objeví ptačí chřipka:
> zaměstnance, kteří nemusejí být nutně přítomni, musím poslat na placené volno
> účetní, sekretářce a předákům musím zaplatit přesčasy
> do objektu mi najedou cizí lidi, na nic se moc neptají, akorát si žádají tu přípojku na vodu, tam vyklidit složené palety od haly, sem tam třeba zbourat kousek plotu a tak. Ještě že je nemusím živit.
> vymlátí mi celou halu. Než obnovím produkci, bude to od nuly trvat minimálně půl roku, a to ještě jenom v případě, že budou kuřice v období, kdy budu jednotlivé sekce naskladňovat, vůbec na trhu. (snad nebude chřipka ve více chovech, aby kuřice stačily - nedejbože chřipka v rozmnožovacím chovu, to by byl konec)
> vyveze se všechen mobiliář, musím nechat zlikvidovat zásoby krmiva, podestýlky, doplňků
> zůstane mi prázdné chovatelské zařízení, na hromadě napaječky, na druhé krmítka, všechno včetně rozvodů vody v budově se musí desinfikovat, vydrhnout, naprosto precizně, protože pokud mi tam virus zůstane, můžu likvidovat třeba za dva měsíce znova.
> musím koupit nové krmivo, podestýlky, preparáty, spotřební materiál, udělat opatření, abych se vyhnul co možná dalšímu zavlečení chřipky do chovu, zaměstnancům pochopitelně koupit nové vybavení, protože vše, co přišlo do styku s drůbeží, se likvidovalo
> no a nakoupit kuřice. A to je otázka, kde je seženu, zda teda v tuzemsku a nebo si je budu draze dovážet někde ze zahraničí, pokud vůbec budou.

- zajímalo by mě, jestli se to vůbec dá pojistit. Mám takové tušení, že se do toho pojišťovny nehrnou.
- samozřejmě po dobu sanace a resuscitace chovu platím elektřinu, vodu, plyn, zaměstnance a podobné drobnosti, ačkoli nevydělávám

-> to jsem tedy jako podnikatel štěstím bez sebe, jak jsem vyzrál na systém
-> vzhledem k tomu, že další vajíčka vyprodukuji až za půl roku, možná později (v těch objemech, na které byli odběratelé zvyklí), je otázka, zda ještě na mě bude někdo zvědavý. Oni ta vejce potřebují, takže si je seženou mezitím jinde. A když budou mít spolehlivý zdroj, na co by se ke mně vraceli. Ano, vejce zdraží. Ale za půl roku bude situace zcela jiná, a je dost možné, že abych se zaháčkoval na trhu, budu muset prodávat za stejné ceny, jako před zdražením, ne-li hůř.

Třeba si to taky myslím špatně :-)

30.1.2023 07:31

A znovu je zde otázka, zda ono potenciální nebezpečí nákazy a související předpisy jsou adekvátní vynaloženym prostředkům nebo...? Jenom jediná zaručena pravda versus dezinformace..

30.1.2023 08:15

Buggyra - vďaka, naozaj vďaka. Fajn diskusný príspevok.

Presvedčili, ste ma, že sa to pravdepodobne neoplatí.

K tým ovciam a ťavám pridám ešte papagáje. Aby som poukázala na to, že čo sa týka podnikania a peňazí, nie každý dbá na to, aby sa iným podnikajúcim subjektom darilo príliš dobre.

Okolo roku 2000 sme začali podnikať a v rámci toho sme išli na vianočné trhy v jednom bratislavskom kultúrnom stredisku. Prvý deň všetci predajcovia inštalovali svoje tovary. Mali sme ich tam vždy cez noc do rána nechať a kultúrne stredisko sa malo zavrieť. Dohliadať mala SBS. Ibaže po nejakom čase, pred naším odchodom, sa zjavili podnikatelia SBS-kári a začali od všetkých vymáhať 5000 vtedy ešte korún, za ochranu, s tým, že inak by sa tam cez mohlo niečo rozbiť, zničiť, straťiť..., čo by sa ťažko dokazovalo (keďže sme boli už na odchode a súpis tovarov, potvrdený predstaviteľom kultúrneho strediska (ktorý už odišiel) sme urobený nemali). Tak sme sa tam vystavovatelia radili. A výpalné sme poplatili.

Teda tá druhá alternatíva, poškodiť konkurenta a celkovo zvýšiť cenu vajec vo výrobe, kde by sa vírus nemal mať ako prešmyknúť (na rozdiel od divých vodnýých zvierat, ktorých je pár uhynutých) - to mne stojí za zamyslenie. Jasné, potom sa postupuje v zmysle legislatívy, ako napísala pani MVDr. A každý vopred vie, čo bude nasledovať. Aj konkurent.

Sú aj iné možnosti. Stretávam sa s tým, že sami nespokojní zamestnanci/bývalí zamestnanci posielajú rôzne podnety na kontrolu rôznych štátnych orgánov (niekedy rad za radom) do firiem, s ktorými spolupracujem a to veľakrát aj bezdôvodne. Veď každá kontrola by mohla uškodiť...možno aj niečo nájsť.

30.1.2023 08:22

A znovu je zde otázka, zda ono potenciální nebezpečí nákazy a související předpisy jsou adekvátní vynaloženym prostředkům nebo...? Jenom jediná zaručena pravda versus dezinformace..

a aby som nemiešala hrušky s jablkami, píšem nový príspevok

- preventívne vyhladzujeme všetky zvieratá v zasiahnutých halách, ale možno by stálo za to oddeľovať zdravo vyzerajúce jedince a možno medzi tými státisícmi sa nájde pár jedincov, ktoré prežijú a vyzdravejú, lebo sa trošičku geneticky odlišujú. Možno potom tie by sa mohli rozmnožiť. A možno by sme získali populáciu nosníc, ktoré budú menej náchylné na ochorenie.

30.1.2023 09:47
Štefan1

XXX.XXX.153.21

Já si dovolím taky rozmýšlať:

- mám velkochov nosnic, třípatrovou halu, abych měla stále stejnou dodávku vajec na trh (což odběratel žádá), mám v každém patře jinak staré slepice
- o chov se starám, aby to bylo v pořádku, takže investuji do prevence nákaz, pravidelně sanuji při výměně jedné generace slepic zařízení, zaměstnance vybavím ochrannými prostředky, mají dobré sociální zařízení
- se mi objeví ptačí chřipka:
> zaměstnance, kteří nemusejí být nutně přítomni, musím poslat na placené volno
> účetní, sekretářce a předákům musím zaplatit přesčasy
> do objektu mi najedou cizí lidi, na nic se moc neptají, akorát si žádají tu přípojku na vodu, tam vyklidit složené palety od haly, sem tam třeba zbourat kousek plotu a tak. Ještě že je nemusím živit.
> vymlátí mi celou halu. Než obnovím produkci, bude to od nuly trvat minimálně půl roku, a to ještě jenom v případě, že budou kuřice v období, kdy budu jednotlivé sekce naskladňovat, vůbec na trhu. (snad nebude chřipka ve více chovech, aby kuřice stačily - nedejbože chřipka v rozmnožovacím chovu, to by byl konec)
> vyveze se všechen mobiliář, musím nechat zlikvidovat zásoby krmiva, podestýlky, doplňků
> zůstane mi prázdné chovatelské zařízení, na hromadě napaječky, na druhé krmítka, všechno včetně rozvodů vody v budově se musí desinfikovat, vydrhnout, naprosto precizně, protože pokud mi tam virus zůstane, můžu likvidovat třeba za dva měsíce znova.
> musím koupit nové krmivo, podestýlky, preparáty, spotřební materiál, udělat opatření, abych se vyhnul co možná dalšímu zavlečení chřipky do chovu, zaměstnancům pochopitelně koupit nové vybavení, protože vše, co přišlo do styku s drůbeží, se likvidovalo
> no a nakoupit kuřice. A to je otázka, kde je seženu, zda teda v tuzemsku a nebo si je budu draze dovážet někde ze zahraničí, pokud vůbec budou.

- zajímalo by mě, jestli se to vůbec dá pojistit. Mám takové tušení, že se do toho pojišťovny nehrnou.
- samozřejmě po dobu sanace a resuscitace chovu platím elektřinu, vodu, plyn, zaměstnance a podobné drobnosti, ačkoli nevydělávám

-> to jsem tedy jako podnikatel štěstím bez sebe, jak jsem vyzrál na systém
-> vzhledem k tomu, že další vajíčka vyprodukuji až za půl roku, možná později (v těch objemech, na které byli odběratelé zvyklí), je otázka, zda ještě na mě bude někdo zvědavý. Oni ta vejce potřebují, takže si je seženou mezitím jinde. A když budou mít spolehlivý zdroj, na co by se ke mně vraceli. Ano, vejce zdraží. Ale za půl roku bude situace zcela jiná, a je dost možné, že abych se zaháčkoval na trhu, budu muset prodávat za stejné ceny, jako před zdražením, ne-li hůř.

Třeba si to taky myslím špatně :-)

Já bych upravil ten začátek ... mám velkochov nosnic ... třípatrovou halu ... protože jsem chytrý a mí odběratelé požadují stálou dodávku vajec, mám ty haly tři ... v každé jsou nosnice v jiné fáze snůšky ... atd.

... jenom úvaha ... nevím, co je blíže realitě ... Bodlinka?

30.1.2023 10:03
lupus4

XXX.XXX.205.61

už jsem si myslel, že jsem proti vašim "myšlenkám" imunní, ale to se fakt nedá

preventívne vyhladzujeme všetky zvieratá v zasiahnutých halách, ale možno by stálo za to oddeľovať zdravo vyzerajúce jedince a možno medzi tými státisícmi sa nájde pár jedincov, ktoré prežijú a vyzdravejú,

byla jste někdy ve slepičím koncentráku ?
OMG

jen tak na okraj - pár jedincov, ktoré prežijú a vyzdravejú i kdyby (hovadina) v halách jsou finální hybridi, kteří se dál NEmnoží

30.1.2023 10:05
Štefan1

XXX.XXX.153.21

a aby som nemiešala hrušky s jablkami, píšem nový príspevok

- preventívne vyhladzujeme všetky zvieratá v zasiahnutých halách, ale možno by stálo za to oddeľovať zdravo vyzerajúce jedince a možno medzi tými státisícmi sa nájde pár jedincov, ktoré prežijú a vyzdravejú, lebo sa trošičku geneticky odlišujú. Možno potom tie by sa mohli rozmnožiť. A možno by sme získali populáciu nosníc, ktoré budú menej náchylné na ochorenie.

Zdánlivě rozumná úvaha, ale .... zcela nereálná ... to, co popisujete je "přírodní" výběr a ten je v podmínkách velkovýroby (protože o tu jde) fantasmagorie. Ten funguje v přírodě - proto nevidímě v přírodních podmínkách to hromadně uhynulé ptactvo. Ve velkovýrobě směřuje výběr (šlechtění) jiným směrem - dosažení maximální užitkovosti (produkce vajec) za minimálních nákladů (krmivo, energie, prac. síly ..) a chovatel musí zajistit podmínky, které to umožnují včetně ochrany před infekcemi - a tady do toho vstupují ještě další faktory cestou aktuální legislativy - české, slovenské a (hlavně) evropské.

30.1.2023 10:27

Štefan1 napsal(a):
Já bych upravil ten začátek ... mám velkochov nosnic ... třípatrovou halu ... protože jsem chytrý a mí odběratelé požadují stálou dodávku vajec, mám ty haly tři ... v každé jsou nosnice v jiné fáze snůšky ... atd.

... jenom úvaha ... nevím, co je blíže realitě ... Bodlinka?

Jo, jasně, to asi záleží na velikosti toho chovatele. Ono v tom Brodu se nakonec vybilo stejně těch hal několik, páč pak se to prostě už neuhlídá.

30.1.2023 10:38
Štefan1

XXX.XXX.153.21

Jo, jasně, to asi záleží na velikosti toho chovatele. Ono v tom Brodu se nakonec vybilo stejně těch hal několik, páč pak se to prostě už neuhlídá.

Nemyslím - je to podnikání a tady musím předem zvážit rizika a mít v každém patře jinou kategorii je asi špatně ...

30.1.2023 10:53

"len tak na okraj - pár jedincov, ktoré prežijú a vyzdravejú i kdyby (hovadina) v halách jsou finální hybridi, kteří se dál NEmnoží "

Rozumiem a súhlasím. Vďaka za informáciu (aj keď tón informácie mohol byť aj vecný). Vlastne o tom viem, že sú to hybridy, ale mi to nedocvaklo.

"už jsem si myslel, že jsem proti vašim "myšlenkám" imunní, ale to se fakt nedá"

Mysleli ste...toto je tiež skvostná myšlienka naťukaná do klávesnice. Proste na Vás mnohých nemám, čítam to na každom kroku. Čo je aj pravda, o tom sa nepriem. Ale šancu zmúdrieť mi veľmi nedávate.

Kometa, napísali ste raz, keď sa niekto deaktivoval (ja sa teraz pár mesiacov nemôžem), že to o niečom svedčí. Ale len blázon, závislák, alebo niekto, kto chce pestovať svoju nenávisť či nenávisť iných voči sebe, by zotrvával v spoločnosti ľudí, ktorí jeho prítomnosť s nevôľou trpia a ak prehovorím, strácajú schopnosť reagovať vecne. To nebolo a nie je mojím cieľom. A vždy sa to tam zvrháva. Ďakujem tým ostatným. Som vďačná za ich vecnosť, argumentáciu, trpezlivosť, prajnosť a odvahu.

30.1.2023 11:01
bery25

XXX.XXX.33.241

Presvedčili, ste ma, že sa to pravdepodobne neoplatí.......tomu neuverim,aj ked to vidim vas sa neda presvedčit,vy na niečo ešte pridete a už ste aj prisli,a bude toho este dost

30.1.2023 11:25
Štefan1

XXX.XXX.153.21

bery25 napsal(a):

Presvedčili, ste ma, že sa to pravdepodobne neoplatí.......tomu neuverim,aj ked to vidim vas sa neda presvedčit,vy na niečo ešte pridete a už ste aj prisli,a bude toho este dost

... a to je zle???

30.1.2023 11:38

Štefan1 napsal(a):
Nemyslím - je to podnikání a tady musím předem zvážit rizika a mít v každém patře jinou kategorii je asi špatně ...

Přijímám vaši tezi a opravuji na "mám tři stavebně oddělené haly" "nákaza se mi dostala do všech". Snad už lepší

30.1.2023 11:39

"len tak na okraj - pár jedincov, ktoré prežijú a vyzdravejú i kdyby (hovadina) v halách jsou finální hybridi, kteří se dál NEmnoží "

Rozumiem a súhlasím. Vďaka za informáciu (aj keď tón informácie mohol byť aj vecný). Vlastne o tom viem, že sú to hybridy, ale mi to nedocvaklo.

"už jsem si myslel, že jsem proti vašim "myšlenkám" imunní, ale to se fakt nedá"

Mysleli ste...toto je tiež skvostná myšlienka naťukaná do klávesnice. Proste na Vás mnohých nemám, čítam to na každom kroku. Čo je aj pravda, o tom sa nepriem. Ale šancu zmúdrieť mi veľmi nedávate.

Kometa, napísali ste raz, keď sa niekto deaktivoval (ja sa teraz pár mesiacov nemôžem), že to o niečom svedčí. Ale len blázon, závislák, alebo niekto, kto chce pestovať svoju nenávisť či nenávisť iných voči sebe, by zotrvával v spoločnosti ľudí, ktorí jeho prítomnosť s nevôľou trpia a ak prehovorím, strácajú schopnosť reagovať vecne. To nebolo a nie je mojím cieľom. A vždy sa to tam zvrháva. Ďakujem tým ostatným. Som vďačná za ich vecnosť, argumentáciu, trpezlivosť, prajnosť a odvahu.

No, většinou to svědčí o tom, že dotyčnému došly argumenty nebo byl přistižen při očividných nepravdách.

Naopak jsou tací, kteří na rovinu napíšou, že se jim tady nelíbí a slušně, bez emocí, se rozloučí.

No a pak jsou ti další, kteří přispívají z různých důvodů. A různými způsoby.

30.1.2023 11:43
Štefan1

XXX.XXX.153.21

Přijímám vaši tezi a opravuji na "mám tři stavebně oddělené haly" "nákaza se mi dostala do všech". Snad už lepší

noóo .. on ten příběh pak může pokračovat jinak ... ... pokud je všechno, jak má být, tak se nedostane do všech ... ideálně tedy ani do jednoho ... ale to už je zase jiný příběh ...

30.1.2023 12:49

To je zcela jiný příběh. My se tu bavíme o tom, co nastane ex post.
I náhrada třetiny (jednoho "ročníku") chovu bude asi pěkná polízanice. Nehledě na to, že jestli krmivo, vyprodukovaná vejce, podestýlku a další potřeby skladují v jednom skladu pro všechny haly, tak je to na jedno brdo. Ale to také nevím, a jistě by se dalo argumentovat, že to teda mají mít oddělené.

30.1.2023 13:07

všechno je věc nějaké úvahy. mít na hospodářství hejna stejného věku je lepší z hlediska zoohygieny, to nepochybně. najednou se to vyskladní, všechno se vyčistí, najednou se naskladní, lidi chodí jen ke zvířatům z jedné sorty.

nevýhody jsou ale také zřejmé. totiž v tom případě velkoproducent potřebuje víc farem. víc farem a nějaká centrální třídička jinde znamená armádu řidičů. každý řidič a každé auto zase něco stojí a aby to samo o sobě nebylo rizikem přenosu nákaz, je potřeba mít zase nějaký systém biosekurity jakoby navíc. taky potřebujete mnohem víc lidí - na každou farmu, víc zootechniků, prostě stojí to významně víc peněz

to samé v menším platí u těch hal. z hlediska rizika přenosu nákaz z haly do haly je lepší, když jsou haly samostatné domečky, ale - jak svážíte vejce? pokud nějak ručně vozíky, tak zase ty vozíky jsou rizikem přenosu nákaz, protože jezdí i venku. co lidi? chodí vám do těch hal zvenku? jak zabráníte zavlečení? potřebujete taky mnohem víc ošetřovatelů

z hlediska efektivity provozu je top to, co je v brodu, tzn. ty haly mají společný pás na vejce a společnou třídičku, jsou tam hejna různého stáří a je to továrna, ve které pár lidí vyjíždí vejce od všech slepic tam. akorát že když dojde k zavlečení, tak nezabráníte nijak nákaze celého chovu, to je prostě nemožné - když je společný vaječný pás a máte nemoc, co se šíří trusem, je to bez šance.

30.1.2023 13:53
bery25

XXX.XXX.33.241

Štefan1 napsal(a):
... a to je zle???

nie,nikde nepišem že je to zle,pani ma svoje argumenty,pani bodlinka tu toho o tom už napisala dost,niekto sa s tym zmieri,niekto si zas pomysli svoje,ale pani zvedavec si ide svoje za každu cenu a neverim aby ju niečo alebo niekto presvedčil,ale nič proti pani nemam,sme predsa rodaci

30.1.2023 16:11

Štefan1 napsal(a):
Zdánlivě rozumná úvaha, ale .... zcela nereálná ... to, co popisujete je "přírodní" výběr a ten je v podmínkách velkovýroby (protože o tu jde) fantasmagorie. Ten funguje v přírodě - proto nevidímě v přírodních podmínkách to hromadně uhynulé ptactvo. Ve velkovýrobě směřuje výběr (šlechtění) jiným směrem - dosažení maximální užitkovosti (produkce vajec) za minimálních nákladů (krmivo, energie, prac. síly ..) a chovatel musí zajistit podmínky, které to umožnují včetně ochrany před infekcemi - a tady do toho vstupují ještě další faktory cestou aktuální legislativy - české, slovenské a (hlavně) evropské.

i v přírodních podmínkách umí ptačí chřipka hromadné úhyny ptactva. to jen takový detail

druhý problém je v tom, že chřipkový virus nemá žádný důvod nijak se přizpůsobovat atenuací hrabavé drůbeži. hrabavá drůbež není jeho hostitel ani rezervoár, spíš takový dead end omyl. z hlediska přírody je fakt úplně jedno, jestli to má u toho zvířete 100% mortalitu.

30.1.2023 16:16

není žádná zaručená pravda a fakt netřeba vysvětlovat si realitu dezinformacemi.

je to vlastně úplně jednoduché. máme nemoci, které jsou pro chov určitého zvířete zcela destruktivní, říkáme jim nebezpečné nákazy. s nebezpečnou nákazou lze zacházet různě. jsou nebezpečné nákazy, kde se vyspělé státy, co spolu obchodují, dohodli, že je nebudou léčit, že se s tím bude zacházet tak, že monitoring a v případě výskytu stamping-out. ptačí chřipka je jedna z nich, další je třeba slak nebo klasický mor prasat. monitoring probíhá metodou sérologie, při čem může případná vakcinace zásadně vadit, takže se řeklo, že nevakcinujeme.

tento způsob ale může fungovat jen za určitých podmínek, které se finančně dají vyjádřit těmi vynaloženými prostředky. pokud je ohnisek příliš mnoho a náklady na stamping out příliš velké, což platí asi poslední druhý rok, pak se samozřejmě otevírá k diskuzi jak to řešit jinak a to už se taky děje. jen ceva registrovala poslední rok v evropě dvě různé vakcíny proti hpai. akorát je to věc politiky a tam to prostě není hned, taková změna paradigmatu.

30.1.2023 16:21

Rozumím. Otázka je víceméně řečnická, týkající se vaší poslední věty...

30.1.2023 16:27

Rozumím. Otázka je víceméně řečnická, týkající se vaší poslední věty...

ale to je fakt věc politiky a to v tom smyslu, že je potřeba obejít všechny ty zbytečné lidi, co tomu hovno rozumí, ale mají rozhodovací pravomoci, a na obrázku jim namalovat, proč mají příště hlasovat tak a tak.

co se dezinformací týče, je velice vtipné, že američani, kterým taky kvůli hpai zdražili vejce, mají úplně stejné noty jako češi. jakože úplně, plán ke zničení zemědělství, plán jak nás donutit jíst hmyz a blablabla. stejný, jak přes kopírák.

30.1.2023 16:32
Štefan1

XXX.XXX.153.21

i v přírodních podmínkách umí ptačí chřipka hromadné úhyny ptactva. to jen takový detail

druhý problém je v tom, že chřipkový virus nemá žádný důvod nijak se přizpůsobovat atenuací hrabavé drůbeži. hrabavá drůbež není jeho hostitel ani rezervoár, spíš takový dead end omyl. z hlediska přírody je fakt úplně jedno, jestli to má u toho zvířete 100% mortalitu.

ad.1 snad - já o žádném neslyšel
ad 2. myslel jsem přírodní výběr v populaci slepic
ad 3. opravdu bych si netroufal soudit, co je či není jedno z hlediska přírody ... to nelze ... můžeme jenom pozorovat a uvažovat ...

30.1.2023 16:42

Štefan1 napsal(a):
ad.1 snad - já o žádném neslyšel
ad 2. myslel jsem přírodní výběr v populaci slepic
ad 3. opravdu bych si netroufal soudit, co je či není jedno z hlediska přírody ... to nelze ... můžeme jenom pozorovat a uvažovat ...

https://wildlife.org/avian-flu-kills-thousands-of-cranes-in-israel/
https://www.bbc.com/news/uk-scotland-highlands-islands-61867211
https://www.birdguides.com/news/bird-flu-appears-to-hit-british-great-skua-colonies-again
/https://www.ed.ac.uk/roslin/news-events/blog/severe-bird-flu-season-brings-impetus-to-tackling
https://www.nationalgeographic.com/animals/article/in-scotland-a-bird-flu-crisis-threatens-thousands-of-seabirds
https://edition.cnn.com/2023/01/17/us/hpai-colorado-wild-bird-mortality/index.html
https://www.birdguides.com/news/unprecedented-bird-flu-outbreak-kills-thousands-of-barnacle-geese/

Je toho opravdu hodně. A některá ta zvířata to ohrožuje i populačně.

30.1.2023 18:25

Zdraží kvůli opatřením. V tom je rozdíl

31.1.2023 08:08

Zdraží kvůli opatřením. V tom je rozdíl

Nezaměňovat příčinu a následek.
Vejce nejsou, proto se zdražuje.

Kdyby se opatření nedělala, no problemo, chovy by stejně vychcípaly (bez opatření by jich třeba bylo i víc), vejce by zase nebyla -> zdražení tak jako tak. Ta opatření v tom hrají naprosto okrajovou roli.

31.1.2023 08:34

Vychcipaly, nebo taky ne...nikdo neví, nikdy to tak daleko právě kvůli opatřením nedošlo. Likvidují se zvířata pozitivní bez příznaků.. takze co by bylo kdyby bylo, je pouha fikce mocných kteří nám vnucují co si myslet. Cíl je v takovém případě nedostatek a drahota.

31.1.2023 08:53
veraboskova

XXX.XXX.0.235

30. 1. 2023
V malochovu drůbeže ve vesnici Trpnouze (části obce Hranice) na Českobudějovicku v Jihočeském kraji bylo potvrzeno další ohnisko ptačí chřipky Jedná se o dvanácté letošní ohnisko ptačí chřipky v ČR. Chovatel v průběhu uplynulého víkendu nahlásil úhyn sedmi slepic a šesti perliček na svém hospodářství. V chovu se dále nachází 18 slepic a tři kachny (indičtí běžci). U některých slepic byly sledovány příznaky onemocnění. SVS v chovu odebrala vzorky a poslala je do Státního veterinárního ústavu Praha k vyšetření. To potvrdilo ptačí chřipku subtypu H5N1.

31.1.2023 09:50

Vychcipaly, nebo taky ne...nikdo neví, nikdy to tak daleko právě kvůli opatřením nedošlo. Likvidují se zvířata pozitivní bez příznaků.. takze co by bylo kdyby bylo, je pouha fikce mocných kteří nám vnucují co si myslet. Cíl je v takovém případě nedostatek a drahota.

Ne, cíl je ekonomická životaschopnost. Pokud vám vychcípou jen dvě třetiny chovu a vy navezete nové slepice a opět vám vychcípou dvě třetiny chovu a vy znovu navezete... nevím, jak si to představujete. Stejně nakonec dostanete teoreticky odolné slepice, které MOŽNÁ i ponesou (ale pořád jsou zdravotně v nepořádku a pořád můžou nakazit další), ale ty vám vydrží rok, a pak musíte vyměnit za jiné, které odolné nebudou - a těm dáte to krmivo, které jste měl pro ty přeživší?

Cílem je naopak dostatek a jistota. A zatím je ekonomicky výhodnější toto řešení.

Simultánně čile probíhá výzkum odolnosti i toho, jak odolnost zajistit třeba editováním genů, no GMO vyřeší možná situaci v US, nikoli v EU, a to ještě jen jestli uspěje. A přirozeně odolných zvířat se pár najde (jako skutečně odolných a nikoli jen těch, co to jen "přežijou" a trousí nákazu dále), ale musí se zjistit, jaká kombinace vlastností za to může, a to není taková legrace. Ale peníze se na ten výzkum dávají, ne že ne.

Pochopitelně nelze experimentovat na spotřebitelském řetězci, to kdyby se někdo dozvěděl, to by bylo jekotu. Experimenty mohou probíhat někde ve výzkumákách. Nehledě na to, že jak by se to dozvěděly ostatní státy EU, tak jsme okamžitě zabanovaní na vývoz čehokoli, kolem čeho prolítlo pírko...

31.1.2023 09:54

Víte že ptačí chřipka zde byla už předtím než ji bylo možné detekovat?

31.1.2023 09:58
honzapm

XXX.XXX.134.34

Zkušenost přímo od chovatelky, kterou AI postihla:
"Seděla mi Hedvábnička na vejcích. Byla jsem z toho špatná.
Kvočny mi bylo tak líto, veterinářům jsem ji nenahlásila. Seděla odděleně,
nikdo ji při vybíjení hejna nenašel. Doufala jsem, že aspoň ona mi zůstane.
Hasiči a veterináři odešli, ale ještě ten večer kvočna uhynula sama. Bohužel."

Seděla separé, krmena separé. Virus nezastavíš.

31.1.2023 10:15

Možná jsme v té době neměli tolik koncentrované velkochovy (že by 15 % slepic bylo na jednom místě)?
Možná se dělala zoohygienická opatření i tak, protože prostě "nikdy nevíš"? (a existuje salmonela a leptospiroza a vápenka a čmelíci atd.)
Možná toho chcípalo dost stejně, ale prostě se o tom člověk z Rudého práva nedozvěděl na první straně?

Vrků

31.1.2023 10:25
Vrků

XXX.XXX.39.78

Možná jsme v té době neměli tolik koncentrované velkochovy (že by 15 % slepic bylo na jednom místě)?
Možná se dělala zoohygienická opatření i tak, protože prostě "nikdy nevíš"? (a existuje salmonela a leptospiroza a vápenka a čmelíci atd.)
Možná toho chcípalo dost stejně, ale prostě se o tom člověk z Rudého práva nedozvěděl na první straně?

Pokud něco pošlo,tak jedinou příčinou byli imperiální štváči z USA šířící mandelinky a víry.

31.1.2023 10:44

jasný.

říkalo se tomu klasický mor drůbeže.

31.1.2023 11:01

....a život šel dál.... podstatne levněji bez buzerace. A světe div se, se schopností detekce teprve vzniklo účelové potenciální nebezpečí. Komu to prospělo?

31.1.2023 11:52

....a život šel dál.... podstatne levněji bez buzerace. A světe div se, se schopností detekce teprve vzniklo účelové potenciální nebezpečí. Komu to prospělo?

bavíte se o blbostech, o ohniscích, kde ten klasický mor drůbeže proběhl jako klasický mor drůbeže.

tzn. nebavíme se o hypotetické likvidaci hejna na podkladě pozitivní sérologie bez příznaků,

ale o diagnóze hpai jako odpověď na náhle vzniklé vysoké úhyny v hejnu.

31.1.2023 12:27

Žijí v čím dál větších blbostech které na nás mají negativní dopad O čem se mám bavit? O smysluplnosti blbostí a šťastných zelených zítřcích?

31.1.2023 12:55

Žijí v čím dál větších blbostech které na nás mají negativní dopad O čem se mám bavit? O smysluplnosti blbostí a šťastných zelených zítřcích?

Bavte se o tom, jak zalobujete v politice, aby šel výzkum přirozené i získané odolnosti na ptačí chřipku stejnými mílovými kroky jako výzkum Sars-CoV, a věřím, že většina osazenstva vás s nadšením podpoří.

31.1.2023 13:00

Až k tomu dojde dám vědět.
O jakých mílových krocích výzkumu na Sars-CoV mluvíte? Nějak mi ten posun v médiích unikl...

31.1.2023 13:12

Myslím třeba vývoj vakcín a léků, sběr vzorků, sekvenaci subtypů, určování komorbidit...

31.1.2023 14:06

Aha, tohle jsou ty mílové kroky, už jsem se lekl že mě něco uniklo...

1.2.2023 15:23

Ale evidentne je možné požiadať aj o výnimky a sliepky môžu behať po vonku:

statek Dvořák (držím im palce!)
video z 25.12.2022 https://www.facebook.com/statekdvorak

diskusia:

1.2.2023 15:45

Ale evidentne je možné požiadať aj o výnimky a sliepky môžu behať po vonku:

statek Dvořák (držím im palce!)
video z 25.12.2022 https://www.facebook.com/statekdvorak

diskusia:

kdo je gramotný, už to dávno ví

https://www.svscr.cz/nejcastejsi-dotazy/nejcastejsi-dotazy-ptaci-chripka-omezeni-venkovniho-chovu-drubeze/

1.2.2023 17:03

no a? chceli ste sa pochváliť, že ste gramotná?

Vrků

2.2.2023 10:58
Vrků

XXX.XXX.55.217

Je naděje, že veterinární omezení skončí do konce století?

2.2.2023 11:06

Stejně jako u covidu, záleží na vývoji fronty na Ukrajině.

2.2.2023 11:48
bery25

XXX.XXX.33.241

Stejně jako u covidu, záleží na vývoji fronty na Ukrajině.

covid,necovid,pohrebne služby si zarobili teraz je to nejake nemasne,neslane čert nam bol dlžny tych russov na ukrajine

2.2.2023 12:08
Boban10

XXX.XXX.18.240

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli teda slepice musí být zavřený je mi jich líto že nemůžou být venku

2.2.2023 12:32

Já je mám puštěný. Je to na vás, podobně jako nosit roušky v lese...

2.2.2023 12:34

Boban10 napsal(a):
Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli teda slepice musí být zavřený je mi jich líto že nemůžou být venku

gramotná osoba si přečte znění těch MVO, případně odkaz, co jsem posílala o pár příspěvků výš.

2.2.2023 13:03
Blizzard

XXX.XXX.76.51

Uff,že na to máte pořád nervy
Do toho teď začnou zase ty čínské líhně,NV dominantů...

2.2.2023 14:39
lupus4

XXX.XXX.205.61

no a? chceli ste sa pochváliť, že ste gramotná?

to vy taky, jen vám to evidentně není nic platný ...

Vrků

2.2.2023 15:10
Vrků

XXX.XXX.55.217

Komu podat žádost o náhradu nákladů vynaložených navíc v důsledku veterinárního omezení., zejména zvýšená spotřeba krmiva a náročnost úklidu.

2.2.2023 15:36

Přestaňte svítit, sníží se spotřeba krmiva

2.2.2023 16:54
Boban10

XXX.XXX.20.98

Tak promiňte že sem si toho nevšiml

Vrků

2.2.2023 17:45
Vrků

XXX.XXX.55.217

Přestat svítit, nižší příjem ČEZU a tak menší dividenda a také méně vajec i pro moji pubertalní veget.vnučku s ideální postavou do filmu Osvětim,jako jediný zdroj železa odvracející hrozbu aménie.

2.2.2023 17:49

Vrků napsal(a):
Přestat svítit, nižší příjem ČEZU a tak menší dividenda a také méně vajec i pro moji pubertalní veget.vnučku s ideální postavou do filmu Osvětim,jako jediný zdroj železa odvracející hrozbu aménie.

vejce nic neodvrátí, takže vegetariánovi je potřeba najít něco jiného, nebo mu koupit něco v lékárně.

https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2022/09/vejce.pdf

3.2.2023 07:27

Chodím darovat krev, a bohužel, vejce nepomáhají. Ale takový Tardyferon, to je jiná

Vrků

3.2.2023 09:32
Vrků

XXX.XXX.55.217

Chodím darovat krev, a bohužel, vejce nepomáhají. Ale takový Tardyferon, to je jiná

Je možné, že tardyferon brala Margaret Thatcher,železná lady.

Neregistrovaný uživatel

3.2.2023 17:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.185

A ví se jak dlouho dokáže přežít virus ptačí chřipky bez hostitele?

3.2.2023 17:52

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A ví se jak dlouho dokáže přežít virus ptačí chřipky bez hostitele?

samozřejmě, že ví.

Neregistrovaný uživatel

3.2.2023 18:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.185

samozřejmě, že ví.

A prozradíte? A nebo tedy aspoň nějaký článek z kterého by se to nechalo zjistit?

3.2.2023 18:03

A prozradíte? A nebo tedy aspoň nějaký článek z kterého by se to nechalo zjistit?

5.1. 18:15 můj příspěvek ve vlákně, na které reagujete.

Neregistrovaný uživatel

3.2.2023 18:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.185

5.1. 18:15 můj příspěvek ve vlákně, na které reagujete.

Děkuji 👍

Neregistrovaný uživatel

3.2.2023 18:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.185

Takže líheň je v tomto ohledu zcela bezpečné místo. A případnou nákazu na 100% zlikviduje.

3.2.2023 18:47

Takže líheň je v tomto ohledu zcela bezpečné místo. A případnou nákazu na 100% zlikviduje.

ano a ne. na skořápce v líhni nevydrží, ale to už můžete mít rukama roztlapkaný všude

a u jednoho typu aviární influenzy a jednoho druhu ptáků je potvrzená vertikální infekce. sice to poznáte podle toho, že se to nelíhne, protože embryo uhyne, a jestli to umí i současný kolující virus, to se neví, ale je to minimálně teoreticky možné.

Neregistrovaný uživatel

3.2.2023 19:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.185

ano a ne. na skořápce v líhni nevydrží, ale to už můžete mít rukama roztlapkaný všude

a u jednoho typu aviární influenzy a jednoho druhu ptáků je potvrzená vertikální infekce. sice to poznáte podle toho, že se to nelíhne, protože embryo uhyne, a jestli to umí i současný kolující virus, to se neví, ale je to minimálně teoreticky možné.

Jo aha takže to nebude až tak jednoznačně 🤔.

3.2.2023 19:06

Jo aha takže to nebude až tak jednoznačně 🤔.

ono naštěstí ty nakažené nosnice hodně rychle přestanou snášet, protože buď hodně rychle uhynou, nebo je jim před úhynem pár dní hodně blbě

ale z nakaženýho chovu prostě NV nebrat.

5.2.2023 13:15
kaseva

XXX.XXX.155.156

Došlo k nějakému lidskému pochybení na straně zaměstnanců?

Na nic takového jsme zatím nepřišli, ale ještě to vyšetřujeme. Začalo to v patře uprostřed stáje, opravdu nechápeme, jak se to tam mohlo dostat.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-byl-to-sok-rika-nejvetsi-obet-ptaci-chripky-naplno-se-rozjede-az-v-rijnu-224984
Ale nebudeme do toho šťourat ať nenarazíme...
Předem říkám, že nevím do čeho nenarazíme, bo je to hláška ze skečí ještě z dob minulých před 33 lety.

Povídala mi kolegyně, která je z jiného okresu, že tam sice našli chcíplou pozitívní kachnu, ale ona slepice má stále puštěné a nechápe, proč by je měla mít zavřené. Také se tam lidé jinak chovali, nepřipomínali Pomocnou stráž VB.
Vůbec nechápala, proč by někdo měl chodit okolo plotu a kontrolovat drůbež, jestli je zavřená.
Soused je nezavřel a asi kuna mu zadávila kohouta, neodtáhla ho daleko. Lidi, kteří okousaného kohouta viděli, zavolali starostu a ten šel vyšetřovat. Naštěstí je to zemědělský ing. a vede zbytek útvaru, kterému se říkalo JZD. I uviděl okousaného kohouta a dál nic nehlásil.
Jen mi vrtá hlavou, jak může někdo, kdo je už starší, považovat ulovené zvíře za zvíře, které skolila ptačí chřipka. Oni cosyk slyší v TV a bez přemýšlení hned něco chtějí hlásit. Dotyční od souseda, který je stolař a je dobrý, nic neuvidí, tak se vyjádřil.

5.2.2023 13:32
kaseva

XXX.XXX.155.156

bery25 napsal(a):
covid,necovid,pohrebne služby si zarobili teraz je to nejake nemasne,neslane čert nam bol dlžny tych russov na ukrajine

Kterého čerta myslíte? https://aktax.cz/angela-merkelova-minske-dohody-mely-dat-ukrajine-cas/
Německá exkancléřka Angela Merkelová prozrazuje, že cílem minských dohod z roku 2014 bylo poskytnout Ukrajině čas, aby posílila a aby NATO zvýšilo svou podporu této zemi tváří v tvář Rusku.
Podle ní bylo „všem jasné“, že konflikt byl odložen, a poznamenala, že otázka nebyla vyřešena, „ale právě to poskytlo Ukrajině neocenitelný čas.“

Tahle chyba se nám pořádně vymstí.

A covid?
https://cnn.iprima.cz/covid-je-zrejme-umeleho-puvodu-a-zrejme-unikl-z-laboratore-souhlasi-s-tim-take-prymula-198206
Prymula: Koronavirus chtěli v laboratoři adaptovat na lidi. Jako detektivka, říká Hostomský.
„Máme ale nějaká data, která velmi významně ukazují na únik z laboratoře. Je to pravděpodobnější postup, než že vznikl v nějakém přirozeném rezervoáru,“ uvedl pro CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. „V laboratoři se snažili adaptovat virus na lidské buňky. Ale určitě nešlo o výrobu nějaké biologické zbraně,“ dodal epidemiolog v pořadu 360° s tím, že nikdo nechtěl, aby se s virem stalo to, co se nakonec stalo.

Vrků

5.2.2023 18:32
Vrků

XXX.XXX.22.6

kaseva napsal(a):
Kterého čerta myslíte? https://aktax.cz/angela-merkelova-minske-dohody-mely-dat-ukrajine-cas/
Německá exkancléřka Angela Merkelová prozrazuje, že cílem minských dohod z roku 2014 bylo poskytnout Ukrajině čas, aby posílila a aby NATO zvýšilo svou podporu této zemi tváří v tvář Rusku.
Podle ní bylo „všem jasné“, že konflikt byl odložen, a poznamenala, že otázka nebyla vyřešena, „ale právě to poskytlo Ukrajině neocenitelný čas.“

Tahle chyba se nám pořádně vymstí.

A covid?
https://cnn.iprima.cz/covid-je-zrejme-umeleho-puvodu-a-zrejme-unikl-z-laboratore-souhlasi-s-tim-take-prymula-198206
Prymula: Koronavirus chtěli v laboratoři adaptovat na lidi. Jako detektivka, říká Hostomský.
„Máme ale nějaká data, která velmi významně ukazují na únik z laboratoře. Je to pravděpodobnější postup, než že vznikl v nějakém přirozeném rezervoáru,“ uvedl pro CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. „V laboratoři se snažili adaptovat virus na lidské buňky. Ale určitě nešlo o výrobu nějaké biologické zbraně,“ dodal epidemiolog v pořadu 360° s tím, že nikdo nechtěl, aby se s virem stalo to, co se nakonec stalo.

A pak baba Merkel pravila,můj drahý příteli z NDR Vladimíre můžež dělat hají,UK jen zbrojí,

6.2.2023 07:46

kaseva: já jsem teď dávala na pitvu slepici s dýchacími potížemi, a veterinář vůbec na chřipku nevyšetřoval Ale samozřejmě okolnosti tomu nenasvědčovaly, takže proto to neřešil.

10.2.2023 00:28
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

kaseva napsal(a):
Čert nám byl ten Eurosojuz dlužen.
Zlatá éra RVHP, žrát bylo co, elektřina a voda naše, plyn se zaváděl a byl také za baňu.
Ještě po revoluci to bylo fajn, nakupovali jsme v celém světě, žádný pablb v EK nám do ničeho nekecal.
Silně pochybuji, že tu současnou smečku v EU slepice a vejce zajímají, dyť i tihle pindají o tom, že je lidí hodně.
Nebýt imigrace, bylo by nás daleko méně než za komárů, až na několik let (možná dva roky) se rodí méně dětí než umírá lidí.

Jelikož jsme ochranném pásmu a v pásmu dozoru, strčila jsem slepice do foliovníku. Je malý 2x3 m a že by se jim v něm líbilo se říci nedá. Musím je hlídat jinak okamžitý úprk. Větrání je otevřené, vrabci a kos je zatím nenašel.

Tak byla jiná doba, ono nelze mít všechno. Souhlasím, že po revoluci jak píšete to bylo fajn. Svoboda projevu , svobodné volby, zahraniční zboží,schopní mohli podnikat, jiní schopní mohli krást, Neschopní chudli a mohli jen nadávat, Ale dnes nadávají už i ti schopní.
Ale proč reaguji. Sledoval jsem TV Jílkovou: Ptačí chřipka, cena vajec Docela zajímavá diskuze.
Pro mě nové, že vodní ptáci vrubozobí chřipku přenášejí, ale jsou celkem odolní a málo hynou. Hrabavá drůbež po nakažení rychle hyne.
Pak známé poznatky. Megalomanie velkochovů ve statisících v halách, zrušení klecového chovu a chov na podestýlce v obrovském nakupení slepic jedna na druhé, mnohdy se nedostanou k pití ani krmení a hynu hladem v případě zavlečení viru i ventilací vzducem je trusem nákaza intenzivněji šířena a vše by rychle vyhybulu. Jedna hala menší náklady než 3 menší haly . cena vajec by byla ještě větší. Nikdo nechce u obce velkovepříny, velkodrůbežárny a pod,. protože to smrdí. Ale statisíce lidí sídlištních "mrakodrapů" chtějí jíst. Byli jsme soběstační a už to jde s kopce a nikdo neví co s tím, jak to trochu obaleně říkaly i kompetentní hlavy v uvedeném pořadu.
Ještě jsme dost bujní, ale už jsme všechno prodali, ale nezoufejme dovezeme zase všechno, ale za kolik ? Co s tím? Ubrat ze žlabu, ale všem. Epidemie byly a budou a nakupení jedinců nákazu jen podporuje. Hlavně, že platí zákaz chovu drůbeže pod volným nebem i u držitelů několika slepic. Člověk se nestečí divit.
_

10.2.2023 00:59
honzapm

XXX.XXX.134.34

Ano, několik let tu uvádíme, že virus roznáší a udržuje v sobě, tudíž při životě,
vodní ptactvo. Vodní ptáky virus masově nezabíjí a nejsou v přírodě příliš koncentrováni.
Kdyby vodní ptáky virus masově zabíjel, tak, jako hrabavé ptáky, pomřelo by vše,
i s tím virem - a byl by od viru klid. Takhle je to nekonečné riziko a trvalé ohrožení,
zejména vzácných plemen, která udržuje při životě jen několik top chovatelů.

Dezoláti nejvíc roznášejí, že v přírodě nic nehyne - hromadné úhyny
ale v přírodě jsou. Viz. 277 kormoránů a 6 racků na Rujáně na jeden zátah.
Povšimněte si data v článku - červen - v minulosti byl výskyt jen sezónní,
nyní je v Evropě přítomen celoročně!
https://www.ndr.de/nachrichten/mecklenburg-vorpommern/Kormorane-an-Vogelgrippe-verendet,vogelgrippe624.html

750.000 slepic v jedné hale není megalomanie, ale dnešní nezbytnost.
V každé hale musíte mít třídící linku na vejce, technologie, šatny, ostraha.
Sklad krmiva (sila), sklad steliva, vrátného, zootechnika, veterinární dozor,
zaměstnance, údržba areálu, oplocení, cesty, sníh, sekání trávy, doprava
a logistika, odvoz podestýlky a trusu, kadáverů, sklad vajec, sklad obalů.

Když budete mít 10 hal na různých místech po 75.000 nosnicích,
tak máte mnohonásobně vyšší náklady na údržbu, dopravu a fungování všeho,
potřebujete deset třídících linek na vejce, deset skladů, auta budou objíždět
deset vesnic pro kolekci vajec.
To nikdo nezaplatí - každého v obchodě zajímá jediná věc - CENA.
Potřebujete mnohem víc zaměstnanců. Jsou drahou položkou, ale hlavně - nejsou.
Zaměstnanci nejsou.

Na Radiožurnálu Tomáš Pancíř na svého hosta Gabrielu Dlouhou
z Drůbežářské Unie tak hloupě tlačil, jestli má být 15% nosnic na jediném místě,
že mu chuděra ani nedokázala vysvětlit, že když to tak nebude,
tak ať milý zákazník trvale vysolí další peníze v obchodě navíc.

https://www.youtube.com/watch?v=H8KxKFLtlVU

10.2.2023 06:22

Na Rujáně žije tisíce ptáků. Kolik procent je asi 277+6?
Jo ti dezolati, nebýt jich dávno byly všechny ty smrtelný virusy zažehnány a bylo by nám všem tečkovaným fajn v trvale karanténě s podlomenou imunitou...krásný to svět vymytych mozku...

10.2.2023 06:47

Na Rujáně žije tisíce ptáků. Kolik procent je asi 277+6?
Jo ti dezolati, nebýt jich dávno byly všechny ty smrtelný virusy zažehnány a bylo by nám všem tečkovaným fajn v trvale karanténě s podlomenou imunitou...krásný to svět vymytych mozku...

když se bavíme o procentech....

chaluha velká během léta mínus 80% na některých hnízdních koloniích

https://www.countryfile.com/news/bird-flu-what-is-it-which-populations-are-affected-and-what-are-the-long-term-impacts/

plus jinde internety, učte se

10.2.2023 08:16

Na některých hnízdních koloniich...to znamená jediné, v přírodě funguje mechanismus přirozene rezistence. Proto nikde, zdůrazňují NIKDE není v přírodě uváděna mortalita 100%, tak jak nás straší u domácích zvířat. Ani tam nikde nebyl úhyn sto procent. Prý díky včasné likvidaci. Urcite.
Malochov o dvaceti slepicich neberu, nemá vypovídací hodnotu průměru populace.
Přemýšlejte než polknete vše...

10.2.2023 08:22

Na některých hnízdních koloniich...to znamená jediné, v přírodě funguje mechanismus přirozene rezistence. Proto nikde, zdůrazňují NIKDE není v přírodě uváděna mortalita 100%, tak jak nás straší u domácích zvířat. Ani tam nikde nebyl úhyn sto procent. Prý díky včasné likvidaci. Urcite.

Ne, není 100% mortalita. Ale ve velkochovech se nebezpečné nákazy prostě řeší takto. Ptačí chřipka, SLAK, brucelóza...

10.2.2023 08:30

A k čemu nám má jako být, že v přírodě nikdy nevyhyne všechno?
Jistě že slepice by taky ve velkochovu nevyhynuly všechny.
A co byste s tím chtěl dál dělat?

10.2.2023 08:32

přemýšlejte vy.

mortalita 80% znamená, že 8 z 10 uhyne. nebo taky 8000 z 10 000. Ve velkochovu fakt nemá cenu, co? čekat, jaký finální hybrid, který stejně po vyskladnění půjde na jatky, náhodou přežije? dojet turnus s 20% zvířat?

přemýšlejte, třeba se vám rozsvítí.

10.2.2023 08:32

Prostě tečka...jenom dezolátum to není furt jasný

10.2.2023 08:34

Prostě tečka...jenom dezolátum to není furt jasný

no protože jakmile začnete věřit tomu, že je to spiknutí EU na likvidaci potravinové soběstačnost čr,

začnou vám "dávat smysl" divný věci a naopak věci úplně logický smysl ztrácí. pokřivené zrcadlo.

10.2.2023 09:28
honzapm

XXX.XXX.134.34

Zdůrazním, že k masovému úhynu nedošlo na hlavním ostrově Rujána,
ale na malém ostrůvku Beuchel, kde zvířat není tolik.
Tak masivní úhyn nehrabavých ptáků je alarmující.
O to více, že k němu došlo v červnu.
Ano, v červnu.

10.2.2023 09:32

honzapm napsal(a):
Zdůrazním, že k masovému úhynu nedošlo na hlavním ostrově Rujána,
ale na malém ostrůvku Beuchel, kde zvířat není tolik.
Tak masivní úhyn nehrabavých ptáků je alarmující.
O to více, že k němu došlo v červnu.
Ano, v červnu.

jj

tahle ptačí chřipka je prostě jiná. historických dat není tolik, ale co se tohle zkoumá, tak se prostě ještě nestalo, aby v létě uhynulo hromadně tolik divokého ptactva.

10.2.2023 12:06

no protože jakmile začnete věřit tomu, že je to spiknutí EU na likvidaci potravinové soběstačnost čr,

začnou vám "dávat smysl" divný věci a naopak věci úplně logický smysl ztrácí. pokřivené zrcadlo.

Já myslím, že jsme se potravinové soběstačnosti vzdali už dávno. Ještě před EU. Vidím, kolik v mém okolí zmizelo za 30 let kravínů a vepřínů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík