Zmena hlavy slepice

Orpingtonky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.9.2021 09:28
marrpa

XXX.XXX.52.118

Dobry den,
jedna slepice mela pomerne svetle okoli kolem oci. Ted zacala podobne divne vypada i druha slepice. Viz foto.
Tusite, co by to mohlo byt a co s tim?
Moc dekuji za nazory.

9.9.2021 09:29
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

svrab

9.9.2021 09:40
marrpa

XXX.XXX.52.118

Juraj_Kafka napsal(a):
svrab

Děkuji. A jak léčit? Četla jsem o svrabu jen na běhákách. Nebo neléčit a zlikvidovat?

9.9.2021 09:49
honzapm

XXX.XXX.134.34

Svrab drůbeže se léčí - Tři kapky Ivermectin do zobáku (Biomec, Ivomec aj.).

Zblednutí obličeje obecně - též může (spolu)souviset s masivním napadením čmelíky,
kteří sátím krve způsobují chudokrevnost.

9.9.2021 12:13
sharingan

XXX.XXX.162.30

Zdravím, Ivermectin je opravdu dobře účinné antiparazitikum. Je to průhledná olejovitá kapalina, veterinář Vám ji nejspíše dá nataženou v injekční stříkačce. Aplikuje se různými způsoby, a protože se vstřebává dobře i kůží, já osobně to kapal na kůži pod křídlo do "podpaží" a trochu rozetřel. Vhodné cca po 10-14 dnech opakovat, aby se zasáhla všechna vývojová stadia parazita.
Problém ale u Ivermectinu je, že rezidua léku přecházejí do masa a vajec, a tudíž není pak vhodné od přeléčených kusů několik měsíců nic konzumovat. Proto se u kurů vápenka často (běžněji se u nich vyskytuje na běhácích) léčí spíše máčením běháků např. v oleji. Vzhledem k výskytu na hlavě však olej dle mě vhodný není.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.9.2021 12:23

Žádný svrab, je to plíseň.
https://zverolekarka.com/favus/

9.9.2021 20:57
David Valentko

XXX.XXX.106.90

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Žádný svrab, je to plíseň.

Je pravda že tie sliepky maju nohy aj beháky v poriadku len okolo očí je to na figu. Yakze moze to byt aj pleseň. Ak sa preukaze svrab tak preliečit ivomecom cely chov

9.9.2021 20:59
marrpa

XXX.XXX.52.118

Dekuji moc vsem, mam od veta Biomec.

9.9.2021 22:14

Na plíseň je na figu

10.9.2021 06:37

marrpa napsal(a):
Dekuji moc vsem, mam od veta Biomec.

Jak píše bohemiagall - lepší je nejdřív zjistit, co tam máte za breberku.

10.9.2021 19:01
honzapm

XXX.XXX.134.34

Tři kapky Biomecu do zobáku rozhodně neuškodí.

O mykóze si přečtěte tady, a čtěte to do konce.

Nemáte zač.

10.9.2021 19:59

Úžasný ego. A ještě se vděčnosti klanět k zemi za radu po funuse...
Cpát do zvířat léky jen tak a s ochranou lhůtou, že to rozhodně neuškodí...no, jak to napsat slušně...mistři českého chovatelství dneška.

12.9.2021 05:24
jo012810

XXX.XXX.101.35

Na obrázku je pravděpodobně plíseň. A na odkaze u veterinářky je možnost léčby. Když jsem začínal před mnoha léty se zNH, dovezl jsem si takto napadené kusy (projevilo se to asi po měsíci). U mne zabrala mast fungicidin. Pokud bych nebyl na začátku chovu a měl k dispozici jiná zvířata, tak bych je utratil. Ale neměl jsem na výběr, takže jsem léčil. Další generace trpěla tak z 50%. Tam jsem jedince s problémem již vyřazoval a pochopitelně dezinfikoval atd. A již ve třetí generaci se objevovaly kusy jen ojediněle a v další generaci vůbec. Pochopitelně dodržovaná zoohygiena. Takže mnou stále propagovaná zdravotní selekce "zabrala" i u tohoto problému. Pokud se v chovu nenadužívá farmak, vyřazují slabší jedinyci, pak se za čas vyhne člověk mnoha zdravotním komplikacím...

12.9.2021 09:44
honzapm

XXX.XXX.134.34

To jistě.
Stále by ale lidé měli pro diagnózu kontaktovat Státní veterinární ústav,
ne iFaunu.

12.9.2021 20:56

SVÚ ... To myslíte utratit, předat na okresní stanici ke svozu do Lysolají a čekat na výsledek rozboru?
Není jednodušší návštěva u privátního veterináře?

12.9.2021 21:29
honzapm

XXX.XXX.134.34

Ne, to myslím stěr, lékovku, EMS a rozbor.
Už by měla výsledek.

Ale vaše uvažování je pro mne velmi poučné.

13.9.2021 07:40

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
SVÚ ... To myslíte utratit, předat na okresní stanici ke svozu do Lysolají a čekat na výsledek rozboru?
Není jednodušší návštěva u privátního veterináře?

Ano, návštěva u veta by byla jednodušší, zařídí vše potřebné. Pokud nemáte SVÚ poblíž svého bydliště.

Přidejte reakci

Přidat smajlík