Dobry den,
jedna slepice mela pomerne svetle okoli kolem oci. Ted zacala podobne divne vypada i druha slepice. Viz foto.
Tusite, co by to mohlo byt a co s tim?
Moc dekuji za nazory.
Zdravím, Ivermectin je opravdu dobře účinné antiparazitikum. Je to průhledná olejovitá kapalina, veterinář Vám ji nejspíše dá nataženou v injekční stříkačce. Aplikuje se různými způsoby, a protože se vstřebává dobře i kůží, já osobně to kapal na kůži pod křídlo do "podpaží" a trochu rozetřel. Vhodné cca po 10-14 dnech opakovat, aby se zasáhla všechna vývojová stadia parazita.
Problém ale u Ivermectinu je, že rezidua léku přecházejí do masa a vajec, a tudíž není pak vhodné od přeléčených kusů několik měsíců nic konzumovat. Proto se u kurů vápenka často (běžněji se u nich vyskytuje na běhácích) léčí spíše máčením běháků např. v oleji. Vzhledem k výskytu na hlavě však olej dle mě vhodný není.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Žádný svrab, je to plíseň.
https://zverolekarka.com/favus/

Na plíseň je na figu

marrpa
napsal(a):
Dekuji moc vsem, mam od veta Biomec.
Jak píše bohemiagall - lepší je nejdřív zjistit, co tam máte za breberku.
Tři kapky Biomecu do zobáku rozhodně neuškodí.
O mykóze si přečtěte tady, a čtěte to do konce.
https://zverolekarka.com/favus/
Nemáte zač.

Úžasný ego. A ještě se vděčnosti klanět k zemi za radu po funuse...
Cpát do zvířat léky jen tak a s ochranou lhůtou, že to rozhodně neuškodí...no, jak to napsat slušně...mistři českého chovatelství dneška.
Na obrázku je pravděpodobně plíseň. A na odkaze u veterinářky je možnost léčby. Když jsem začínal před mnoha léty se zNH, dovezl jsem si takto napadené kusy (projevilo se to asi po měsíci). U mne zabrala mast fungicidin. Pokud bych nebyl na začátku chovu a měl k dispozici jiná zvířata, tak bych je utratil. Ale neměl jsem na výběr, takže jsem léčil. Další generace trpěla tak z 50%. Tam jsem jedince s problémem již vyřazoval a pochopitelně dezinfikoval atd. A již ve třetí generaci se objevovaly kusy jen ojediněle a v další generaci vůbec. Pochopitelně dodržovaná zoohygiena. Takže mnou stále propagovaná zdravotní selekce "zabrala" i u tohoto problému. Pokud se v chovu nenadužívá farmak, vyřazují slabší jedinyci, pak se za čas vyhne člověk mnoha zdravotním komplikacím...

SVÚ ... To myslíte utratit, předat na okresní stanici ke svozu do Lysolají a čekat na výsledek rozboru?
Není jednodušší návštěva u privátního veterináře?

napsal(a):
SVÚ ... To myslíte utratit, předat na okresní stanici ke svozu do Lysolají a čekat na výsledek rozboru?
Není jednodušší návštěva u privátního veterináře?
Ano, návštěva u veta by byla jednodušší, zařídí vše potřebné. Pokud nemáte SVÚ poblíž svého bydliště.