bafulo
napsal(a):
Chtěl bych se zeptat drobnochovatelů, kde si ve Stř. kraji očkují slípky na Markovu nemoc. Jestli tedy tady někdo takový je.
Za 30 let chovu jsem neměla potřebu toto očkovat, nikdy jsem se t touto nemoci nesetkala.. naštěstí...jestli máte obavy, zavolejte o radu vašemu veterináři..
Uživatel s deaktivovaným účtem

asi nenajdete
vakcína proti markově nemoci se skladuje v tekutém dusíku

honzapm
napsal(a):
Terezo, jste odbornice na všechno...
V Německu je vakcinace povinná.
Jak to tedy dělají?
proti markovi?
opravdu?
odkaz nebo nevěřím.
protože netuším, jak by se to dělalo. prakticky. když vakcinace čehokoliv jiného než jednodenních kuřat nedává smysl a vakcíny nejsou úplně user friendly.
jediné,co se dá sehnat jako lyofilizovaná vakcína je HVT a ten už je z hlediska ochrany překonaná věc.
Všechny ostatní sérotypy jsou asociované s buňkami, v laboratoři nelze vypěstovat pouze virus a tím pádem - injekční vakcinace a dusík.
něco málo o tom vím, co dělám jen drůbež.
Terezo, mě připadá, že si sedíte na očích.
Ano, je povinná a německé ZO zařizují svým členům očkování jejich kuřat.
Členové ZO nasazují do líhní koordinovaně tak, aby se líhlo v termínu.
Co na tom nechápete? Co na tom potřebujete odkazovat???
Píšu to tu už pět let a vy se celých 5 let cyklíte dokola se svou rétorikou,
neudělala jste naprosto žádný progres.
V Chlumci nad Cidlinou MVDr. Konášová marka vakcinuje každé úterý.
Umí si to zařídit i ve Strakonicích (vakcínu dovezli kousek - z Německa).
Tak se, prosím vás snažně, nějak zaktualizujte.

honzapm
napsal(a):
Terezo, mě připadá, že si sedíte na očích.
Ano, je povinná a německé ZO zařizují svým členům očkování jejich kuřat.
Členové ZO nasazují do líhní koordinovaně tak, aby se líhlo v termínu.
Co na tom nechápete? Co na tom potřebujete odkazovat???
Píšu to tu už pět let a vy se celých 5 let cyklíte dokola se svou rétorikou,
neudělala jste naprosto žádný progres.
V Chlumci nad Cidlinou MVDr. Konášová marka vakcinuje každé úterý.
Umí si to zařídit i ve Strakonicích (vakcínu dovezli kousek - z Německa).
Tak se, prosím vás snažně, nějak zaktualizujte.
v tom případě budu cyklit dál
hromadná líheň, fajn, doable.
každé úterý někde v chlumci je na nic, když se někomu kuřata vylíhnou třeba v sobotu.
respektive je to jen pro ten pocit, skutečná ochrana je hodně diskutabilní.

hlavně ta případná povinnost nedává smysl z hlediska epizootologie. je to asi tak stejně k ničemu jako povinná vakcinace proti kovidu.
protože ani jedna z těch vakcín nezabraňuje infekci nebo přenosu.
Prostě - bavím se mezi čtyřma očima s předsedou ZO Straubing,
ten mě provází zázemím organizace (perfektní, obrovské)
a mimo jiné mi popisuje jejich očkovací systém.
Ne, nemám na tu osobní konversaci odkaz, abych vám něco dokazoval.
Včera - píše mi jiný Němec, Steffen - a ptá se, náhodou - očkuješ proti Markovi?
Já odpovídám - ne, můj veterinář to neumí, ani jiný v okolí.
A on - no ale jak to uděláme, já od tebe chci vejce...
Samozřejmě mu nic posílat nebudu (aby tu někomu nerupla cévka).
Každopádně následovala diskuse o očkování i v jejich ZO.
To jen pro nastínění mentality Němců - ano, oni skutečně "nějak" očkují téměř všichni.
Ne, nemám na to odkaz a soukromé zprávy posílat nebudu.
Prostě - vy tu chovatelskou reálnou praxi nemáte, Terezo.
Chtělo by to ty klapky z očí sundat.

LOL
tak to bych se fakt smála.
možná nemám chovatelskou praxi s němcema, ale mám veterinární vzdělání a praxi a marek se vertikálně nepřenáší, takže "jak to uděláme" je bezpředmětné
no a němci tak nějak dělají spoustu věcí. na efekt, skutečnost úplně mimo. je to jak gryndýl. nebo zákaz utrácení kohoutů (německé líhně vozí vejce do maďarska, tam vylíhnou, kohouty utratí, kuřice vezou zpátky)

no a odkaz chci proto, že pokud je to povinnost, tak určitě někde nařízení na úrovni minimálně vyhlášky je, že?
a nechci nikoho podceňovat, ale už jsem zažila (chovatelská praxe) že se lidem plete marek a newcastle.

napsal(a):
no a odkaz chci proto, že pokud je to povinnost, tak určitě někde nařízení na úrovni minimálně vyhlášky je, že?
a nechci nikoho podceňovat, ale už jsem zažila (chovatelská praxe) že se lidem plete marek a newcastle.
Taky jsem si myslel , že se jedná asi o záměnu marek a newcastle. Ale možné je vše. Já jsem očkoval před víc jak 15 lety proti Makovi ale už tenkrát to byla akce víceméně na nic. protože jsem musel koupit flaštičku na 1000ks.Nebylo to mražené. A píchalo se to do svalu. Ještě dneska slyším svojí tehdejší paní MVDr. jak mi říká , že jsem vůl a ona kráva , že se k tomu nechala překecat. Menší nebyla. A nyní myslím už u nás ani není.
Terezo, příště nebuďte líná a najděte si to sama.
http://www.gzv-straubing.de/index.php?article_id=34
Termíny očkování Marek 2022
Vážení kuřecí přátelé,
I letos provedeme očkování Marka ve Straubingu a Pfarrkirchenu.
Termíny očkování Straubing:
Chov drůbeže 94315 Straubing -Lerchenhaid, Stefan Schwarzstrasse 23
v sobotu 12.3.2022 a 9.4.2022.
O čase bude každý účastník očkování informován samostatně, aby se předešlo zbytečným čekacím dobám.
Samozřejmě každý musí nosit masku FFP2.
Přineste si prosím další krabici nebo něco podobného na přesun kuřat.
Registrace u Jörga Mildenbergera s odhadovaným počtem kuřat je povinná 14 dní předem!
Mláďata lze očkovat do věku 3 - max. 4 týdnů. Je důležité, aby neměli žádný kontakt s prachem z peří dospělých. Ideální by však byla jednodenní kuřátka.
Termíny očkování Pfarrkirchen:
84347 Pfarrkirchen, Rottschleife 1, klubovna GZV
v sobotu od 13:30 do 15:30 26. února, 26. března, 23. dubna a 21. května 2022.
Registrace u Paula Bauera cca 5 dní před příslušným datem očkování s předpokládaným počtem zvířat je povinná.
Každý dostane termín po registraci, aby nebyli všichni v klubovně ve stejnou dobu.
Paul Bauer a Jörg Mildenberger s očkovacími týmy
Proto stále netuším, proč takovou službu nedokáží, až na výjimky,
zprostředkovat ZO nebo MVDr. v ČR.
Už ten svůj kolovrátek opusťte. Velice vám děkuji za všechny chovatele, Terezo!

tak já nerozporuju, že je to možné takhle zorganizovat
rozporuju tu "povinnost"
a rozporuju užitečnost takové věci. ve věku tří týdnů už máte kuře pravděpodobně dávno nakažené terénním kmenem, akorát většina jich naštěstí má nízkou patogenitu a tím pádem imunita vznikne už tak. ta vakcína už je vám k prdu a pokud byl terénní kmen patogenní, tak kuřata od šesti týdnů nahoru začnou zdechat i tak a pokud bude vysoce patogenní, tak v těch těch třech týdnech už to může být troska.

mmch v patogenezi markovy nemoci má obrovský vliv individuální a dědičná citlivost jedince.
z hlediska malochovů si teda troufám říct, že vakcinace je vyloženě nežádoucí, protože pak se rozmnožuje i to, co by markova nemoc relativně nižší patogenity zabila a tím pádem celková vnímavost populace, co? roste.
Bylo by velmi skvělé, kdybyste si to vaše "veterinární vzdělání"
pravidelně aktualizovala, zejména o postřehy z praxe, Lenochu.
Točit se ve svém zacykleném kruhu donekonečna nemůžete.
A zkuste také upravit váš smysl uvažování - napíšu-li, že Němec
se mě ptá, jak to udělat s NV, tak rozhodně nepíšu, že Marek se přenáší vejci..
Představte si, že oni nechtějí vajíčka z chovu, kde se nevakcinuje.
Tak to mají v hlavách nastaveno, Lenochu.
A už vůbec nepíšu o tom, co každoroční vakcinace dělá s populací.
http://www.rgzv-woerrstadt.de/marekimpfung.html
https://www.gzv-idar-oberstein.de/termine/
http://www.tierarztpraxis-pfeddersheim.de/Gefluegel
a mnohé další, Lenochu.

honzapm
napsal(a):
Bylo by velmi skvělé, kdybyste si to vaše "veterinární vzdělání"
pravidelně aktualizovala, zejména o postřehy z praxe, Lenochu.
Točit se ve svém zacykleném kruhu donekonečna nemůžete.
A zkuste také upravit váš smysl uvažování - napíšu-li, že Němec
se mě ptá, jak to udělat s NV, tak rozhodně nepíšu, že Marek se přenáší vejci..
Představte si, že oni nechtějí vajíčka z chovu, kde se nevakcinuje.
Tak to mají v hlavách nastaveno, Lenochu.
A už vůbec nepíšu o tom, co každoroční vakcinace dělá s populací.
http://www.rgzv-woerrstadt.de/marekimpfung.html
https://www.gzv-idar-oberstein.de/termine/
http://www.tierarztpraxis-pfeddersheim.de/Gefluegel
a mnohé další, Lenochu.
no, v těch odkazech jsou jen termíny.
ani slovo o povinnosti. nerozporuju termíny, rozporuju povinnost. chápeme?
nechápeme.
není důvod, proč by ten heindrich neměl chtít vejce z nevakcinovaného chovu, protože prostě ta nemoc se nepřenáší vertikálně i kdyby, tak kuk, vakcína NEBRÁNÍ INFEKCI ANI PŘENOSU.
takže že si to tak heindrich myslí je čistě jeho problém.
prostě někdo je tady mimo a já to nejsem :D

moje veterinární vzdělání a postřehy z praxe mi třeba říkají, že organizovat něco takového - jakože tehdy a tehdy si přivezte svoje kuřata do věku tří týdnů - je brutál semeniště nemocí a ta kuřata budou odjíždět domů možná navakcinovaná, ale pokud terénního marka neměla do té doby, tak ho pak budou mít taky (a pokud vakcinujete a záhy dojde k infekci, vakcína je k prdu). a jako bonus odvezou mykošky a bůhví, co ještě
prostě nedává to smysl. z veterinárního hlediska. nějakýmu skopčákovi, co je naučenej že dvacet let se to takhle dělá to možná smysl dává, protože on není veterinář.
honzapm
napsal(a):
Jste mladá, Terezo. A já vám stále věřím, že jednou budete skutečně dobrá.
Nó, ona Bodlinka je skutečně dobrá a jen jinými slovy říká to, co jsem již zde několikrát uváděl. Do drobných zájmových chovů nepatří veterinární přípravky určené pro produkční velkochovy. Tam to jinak nejde. Drobní chovatelé by se měli soustředit na rozvíjení přirozené imunity a to zejména dostatkem prostoru v kurnících a výbězích, kompletně vyváženou stravou a selekcí na zdraví. Nejsem sice moc vzdělaný, ale za svoji dlouhou chovatelskou praxi jsem si toto vzal, jako zásadní postulát. A to nejen u drůbeže. Uvedu příklad. Zakoupil jsem 30 kusů násadovek Rz porcelánových. Velmi dobrá líhnivost a oplozenost=24 kusů kuřat. Bohužel vejce pocházela právě z chovu, kde se jede "empiricky" tkzv. veterinární prevence. Postupně jsem musel vyřazovat a tak mi zbyly 4 slepičky, s nimiž jsem začínal a v dalších létech, téměř žádný zdravotní problém v odchovech. Každý si musí vybrat tu svoji cestu a způsob chovu.....
napsal(a):
moje veterinární vzdělání a postřehy z praxe mi třeba říkají, že organizovat něco takového - jakože tehdy a tehdy si přivezte svoje kuřata do věku tří týdnů - je brutál semeniště nemocí a ta kuřata budou odjíždět domů možná navakcinovaná, ale pokud terénního marka neměla do té doby, tak ho pak budou mít taky (a pokud vakcinujete a záhy dojde k infekci, vakcína je k prdu). a jako bonus odvezou mykošky a bůhví, co ještě
prostě nedává to smysl. z veterinárního hlediska. nějakýmu skopčákovi, co je naučenej že dvacet let se to takhle dělá to možná smysl dává, protože on není veterinář.
Terezo, mně je jedno, co si o tom myslíte.
Chápeme se?
Tady se někdo ptá - Je někde ve středních Čechách možnost naočkovat kuřata?
A vy už pět let kolovrátkujete - nedělá se to, je to technicky neproveditelné.
A já tu pět let píšu, že znám místa, kde se to praktikuje.
Co na tom nechápete?
Prostě neuvádějte tazatele v omyl.
To bohatě stačí.
Pokud ho to bude skutečně zajímat, najde si to sám.
Nebude se ptát na iF a nebude takový lenoch, jako vy.

Honzíčku
tak naposledy a pomalinku,ju?
já jsem to nebyla, kdo tady tvrdí, že v Německu je to povinné a není schopen to doložit.
No a zadavatel si z toho snad odnesl, co má. Že prostě pro malochovatele je to nedostupné případně dostupné s velkými obtížemi a že hromadná vakcinace někde v ordinaci týdny starých kuřat je velice k ničemu.
honzapm
napsal(a):
Terezo, jste odbornice na všechno...
V Německu je vakcinace povinná.
Jak to tedy dělají?
Může mi někdo v tomto příspěvku, který to celý odstartoval, najít tu pasáž o organizovaném chovu, který pravidelně vystavuje?
Může mi to někdo najít v ostatních Vašich příspěvcích?
Snažím se číst, co je psáno, ale nějak to furt nevidím. Možná bych potřebovala umět číst, co napsáno není...

To jste vlákno nemohli pojmenovat jinak ... Markova choroba ve Středních Čechách .... jen jsem to přečetl hned mě začalo všechno bolet...

vlas
napsal(a):
Já používám tuto polskou vakcínu na markovku a jsem spokojen,
ano, to je právě jediná lyofilizovaná verze, sérotyp 3 HVT
problém je v tom, že jste spokojen jen proto, že ve skutečnosti markovu chorobu v chovu nemáte a neměl jste. Kdyby ano, tak tato vakcína už není schopná drůbež dostatečně ochránit.
Právě že měl, a morbidita první rok 70 a druhý 90 procent zhruba 5-6 měsíčních jedinců. Z toho co zbylo jsem loni lihnul, prvně naočkoval a bez jediného úmrtí. Určitě mi vysvětlíte že jsem neměl markovku a že to byla úplně jiná nemoc. Ale to je jen váš názor a toto jsou moje zkušenosti. Kukla

vlas
napsal(a):
Právě že měl, a morbidita první rok 70 a druhý 90 procent zhruba 5-6 měsíčních jedinců. Z toho co zbylo jsem loni lihnul, prvně naočkoval a bez jediného úmrtí. Určitě mi vysvětlíte že jsem neměl markovku a že to byla úplně jiná nemoc. Ale to je jen váš názor a toto jsou moje zkušenosti. Kukla
bez té pitvy a histoly nevěřím ničemu :D
ne, vážně. je to prostě tak, že virus markovy nemoci se stává postupně patogennějším a patogennějším. hvt obsahovaly první vakcíny před desítkami let. pak přestaly fungovat, začalo se očkovat sérotypem 2. pak to přestalo fungovat a očkuje se rispensem a rispens přestává fungovat.
jako mohl jste mít svým způsobem štěstí, že vám marka způsobil nějaký nízkopatogenní kmen, to asi ano.

dále marek není typicky nemoc pěti a šesti měsíčních jedinců. nejčastěji postihuje zvířata mnohem mladší, šest, osm, dvanáct týdnů.
Joso1

XXX.XXX.36.51
honzapm
napsal(a):
Kluci v Srbsku očkují proti Markovi a IB.
Dělají jen dobře pro ten náš slepičí druh.

honzapm
napsal(a):
V Německu už mají stanoveny termíny pro očkování kuřat v r. 2023.
pozorní si všimnou, že to není termín vakcinace jako takové, ale termíny líhnutí.
ono totiž ten marek funguje fakt jen při vakcinaci v líhni.

honzapm
napsal(a):
Myslíte to vážně?
Jazykově se dovzdělejte a zajděte cestou z Integry na oční.
drahoušku, proto ta tabulka začíná sloupečkem příjem vajec, že? a má termín vakcinace proti markovi kupodivu ve stejném termínu, jako je sloupeček líhnutí?
hadříček na hlavičku by to chtělo.

Drahoušku ako vždy. Jeden musí mít pravdu a proto je ten druhý blb.
Zajímavé čtení - kombinovaná vakcína Innovax.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/innovax-nd-ibd-epar-medicine-overview_cs.pdf
.
honzapm
napsal(a):
Zajímavé čtení - kombinovaná vakcína Innovax.
https://www.ema.europa.eu/en/documents/overview/innovax-nd-ibd-epar-medicine-overview_cs.pdf
.
Jak píše Honzík, zajímavé čtení....registrace v EU: Evropská agentura pro léčivé přípravky rozhodla, že přínosy přípravku Innovax-ND-IBD převyšují
jeho rizika, a lze jej proto registrovat k použití v EU.
To samé se dočtete u vakcin proti covidu a jak to v praxi funguje, víme....Proti virům, které rádi rychle mutují, zatím neexistuje ochrana, jako třeba proti žloutence. Jak jsem psal již vícekrát, v zájmových drobnochovech je zapotřebí se věnovat selekci na přirozenou imunitu. Všechna farmaka jsou (především) vyvíjena pro produkční velkochovy drůbeže, kde je drůbež chována v nepřirozené koncentraci a podmínkách. Nicméně, si každý rozhoduje sám za sebe.....

takových kombinovaných vakcín je vícero a používají se běžně. je to rekombinantní krůtí herpesvirus. Takže je Innovax ILT/HVT, Innovax ND-ILT, Innovax ND-IBD a Vaxxitek HVT+IBD a Vaxxitek IBD+HTV+ND a Prevexxion RN+IBD+HVT a Vaxxitek HVT+IBD+ILT, přičemž poslední je u nás zatím nedostupný. Není to nic nového a limitace jsou stejné jako u ostatních kryovakcín, je to kryovakcína a účinek vakcinace kuřat starších než jeden den se rychle blíží placebu.
honzapm
napsal(a):
Četl jsem, že na východě je velký problém s doktory.
Tak už chápu, že na Moravě nemůžete cestou z Integry
najít dobré Oční oddělení.
Honzíku! Brzděte! Na drůbeži se vždy slušně diskutovalo a jen málo diskutujících se zaměřilo na protěšek s odlišným názorem. Diskuse se o problému a ne o diskutujícím. Navíc se domnívám, že MVDr. by měl být v obraze, neboť každý (ve své profesi) musí sledovat aktuálno....
napsal(a):
dále marek není typicky nemoc pěti a šesti měsíčních jedinců. nejčastěji postihuje zvířata mnohem mladší, šest, osm, dvanáct týdnů.
Akutní Markova nemoc
Tato forma Markovy choroby má klinicky zdaleka největší význam a je také nejčastější. Objevuje se především v první polovině odchovu nebo naopak na konci odchovu kuřic vypuká v souvislosti se stresem vyvolaným začátkem snášky.
Takto jsem se to dočetla já. Pán se zde ptal, kde nechat naočkovat, nevím proč to tak rozebírate. Je to stejné jako očkování u lidí. Já jsem taky proti očkování na covid a u dětí jsme očkování odkládali pomalu do školkového věku, ale přesto je to snad každého věc ne? Když někdo napere do 2 měsíčního dítěte 3 vakcíny naráz, je to jejich věc. Když chce někdo běhat 4x ročně na očkování, aby měl "mírný průběh" covidu, tak ať jde. Ale nebudu ho přesvědčovat o tom, že já mám na to jiný názor a že je to dle mého nežádoucí, stejně tak je to moje zodpovědnost, že moje děti jsou očkované později, ať si o tom myslí každý, co chce. Když chce autor očkovat slepice i kdyby nefunkční vakcínou, tak jeho slepice, jeho chov, jeho volba ne?

Cherie20
napsal(a):
Akutní Markova nemoc
Tato forma Markovy choroby má klinicky zdaleka největší význam a je také nejčastější. Objevuje se především v první polovině odchovu nebo naopak na konci odchovu kuřic vypuká v souvislosti se stresem vyvolaným začátkem snášky.
Takto jsem se to dočetla já. Pán se zde ptal, kde nechat naočkovat, nevím proč to tak rozebírate. Je to stejné jako očkování u lidí. Já jsem taky proti očkování na covid a u dětí jsme očkování odkládali pomalu do školkového věku, ale přesto je to snad každého věc ne? Když někdo napere do 2 měsíčního dítěte 3 vakcíny naráz, je to jejich věc. Když chce někdo běhat 4x ročně na očkování, aby měl "mírný průběh" covidu, tak ať jde. Ale nebudu ho přesvědčovat o tom, že já mám na to jiný názor a že je to dle mého nežádoucí, stejně tak je to moje zodpovědnost, že moje děti jsou očkované později, ať si o tom myslí každý, co chce. Když chce autor očkovat slepice i kdyby nefunkční vakcínou, tak jeho slepice, jeho chov, jeho volba ne?
Já si třeba díky tomu vláknu rozšířila obzory. Takže mi nevadí, že se poněkud rozkošatělo. To se tady stává často.

Cherie20
napsal(a):
Akutní Markova nemoc
jsem autorem citovaného úryvku. ono ty dvě tvrzení se nevylučují.
no a co se vakcinace týče, ono je to sice věc každého, za co utratí peníze, ale prostě to nedává smysl z lékařského hlediska. nemůžete to srovnávat s vakcinací proti koronaviru u lidí ani třeba s vakcinací psů proti vzteklině, protože prostě každá vakcína funguje trochu jinak, stejně jako každá nemoc je jiná a zrovna markova nemoc je hodně specifická záležitost se zvláštní patofyziologií a i ty vakcíny jsou hodně zvláštní. vzhledem k ubikvitárnímu rozšíření ptačích herpesvirů je však vakcinace čehokoliv jiného než jednodenního kuřete spíš vyhozenými finančními prostředky, a při nějaké hromadné vakcinaci typu "přineste si kuře" je to spíš způsob, jak si mezi chovateli předat všechny možné patogeny přítomné na chovech.
pokud navakcinujete svoje děcka později, tak akorát nebudou chráněný proti dané nemoci, ale vakcína u nich fungovat bude i pak. v případě marka budou ale při pozdější vakcinaci buď už ta kuřata dávno nakažená méně patogenním terénním virem, nebo jsou v inkubační době MD.