Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,asi dvěma slepičkám začalo v průběhu zimy mizet opeření na hlavě,alespoň 1x týdně jsem je mazala vazelínou a nyní se mi zdá, jakoby jim to začínalo rudnout. Nejedná se o nějakou plíseň? Co to je, chybí vitamíny,jak to případně léčit?
Budu ráda za rady.
Pokud by se mělo jednat o plíseň,na vině by byla pravděpodobně vlhkost v kurníku,také si s tím moc nevím rady,máme zateplený dřevěný kurník. Když mrzne,tak se bojím nechávat pootevrené okýnko a zřejmě vydýcháním a trusem se tvoří vlhkost???
Uživatel s deaktivovaným účtem

Žaneta Matysová
napsal(a):
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,asi dvěma slepičkám začalo v průběhu zimy mizet opeření na hlavě,alespoň 1x týdně jsem je mazala vazelínou a nyní se mi zdá, jakoby jim to začínalo rudnout. Nejedná se o nějakou plíseň? Co to je, chybí vitamíny,jak to případně léčit?
Budu ráda za rady.
Pokud by se mělo jednat o plíseň,na vině by byla pravděpodobně vlhkost v kurníku,také si s tím moc nevím rady,máme zateplený dřevěný kurník. Když mrzne,tak se bojím nechávat pootevrené okýnko a zřejmě vydýcháním a trusem se tvoří vlhkost???
Plíseň se z fotky diagnostikovat nedá. Která navíc není moc dobrá.

Vlhkost, to je problém zateplených kurníků bez větrání. Slepice vydýchají hodně vlhka, není třeba se bát pootevřeného okna.
Jinak-nemáte kohouta? Neklovou se po hlavě vzájemně? Nestrkají někam hlavu?
To klování mě také napadlo, ale teď se mi zdá, jakoby to červenalo a začaly se krbatit hřebínky, tak nevím??
To okénko tedy může být otevřené ikdyž je -10 stupňů??
Když byly fakt mrazy, tak měla voda tendence zamrzat i v kurníku se zavřeným oknem, které je celkem i blbě řešené, je umístěné ve výšce bidýlek.
Také si říkám, zda třeba nechybí nějaké vitamíny?
Budu ráda, za jakékoliv podněty, děkuji

Žaneta Matysová
napsal(a):
To klování mě také napadlo, ale teď se mi zdá, jakoby to červenalo a začaly se krbatit hřebínky, tak nevím??
To okénko tedy může být otevřené ikdyž je -10 stupňů??
Když byly fakt mrazy, tak měla voda tendence zamrzat i v kurníku se zavřeným oknem, které je celkem i blbě řešené, je umístěné ve výšce bidýlek.
Také si říkám, zda třeba nechybí nějaké vitamíny?
Budu ráda, za jakékoliv podněty, děkuji
Jo, může chybět vitamín A. Ale jestli krmíte KKS, tak by neměl.
Žaneta Matysová
napsal(a):
Co je to KKS? Krmím Energys pro nosnice, tam je obsažen také???
KKS = kompletní krmná směs, což Energys pro nosnice bude
Pokud máte v kurníku okno v úrovni hřadu, bude možná lepší zvolit jinou formu větrání, aby slepice na slepice v noci nešel chladný vzduch rovnou. Já mám ve stěně kurníku díru zakrytou mřížkou, aby se větral dobře. Pokud nemáte kohouta, zkuste vypozorovat, jestli slípky nestrkají hlavu někam, kam by neměly, můžou si temeno stále o něco dřít, třeba za plotem, nebo tak.
Dnes jsem znovu kontrolovala a mají i na břiše holá místa, u jedné bylo vidět začervenání v té lysině poblíž peří. Žádného parazita jsem vlastním okem nezaznamenala, ale u těch bílých to je hlavně na břiše, to peří jakoby slepené, špinavé. Pokusím se udělat lepší a více foto.
Přemýšlím, zad je do něčeho ponořit, vykoupat či postříkat proti parazitům, nejlépe něčím u čeho není ochraná lhůta na vejce????
Žaneta Matysová
napsal(a):
Dnes jsem znovu kontrolovala a mají i na břiše holá místa, u jedné bylo vidět začervenání v té lysině poblíž peří. Žádného parazita jsem vlastním okem nezaznamenala, ale u těch bílých to je hlavně na břiše, to peří jakoby slepené, špinavé. Pokusím se udělat lepší a více foto.
Přemýšlím, zad je do něčeho ponořit, vykoupat či postříkat proti parazitům, nejlépe něčím u čeho není ochraná lhůta na vejce????
Možná by bylo dobré popsat lépe zařízení, zoohygienu chovu a opravdu nafotit lepší fotky.

A taky je to třeba typem toho hybrida, je-li to nosný hybrid. Některé bývají opelichané i bez vnějších vlivů.
Dobrý den,
nechci zakládat nové téma, tak píšu sem. Před 3 týdny jsem koupil 8 slepiček měly mít 23 týdnů, rozhodně neměly. Každopádně momentálně je minimálně jedna nemocná. Příznaky bych specifikoval, tak že má vybledlý hřebíkem, je menší než ostatní a i víc taková špinavá a bez chuti k životu. Její chování je takové, že se drží od ostatních a je často v kurníku, kde odpočívá. Navečer je normálně jako ostatní na hřadu. Jedno oko má zelepené. Pravděpodobně má i řídký nazelenalý trus (nevím jestli je přímo její). Celkově je slabá a nechá se vzít, když ji dám krmivo, tak žere. Z nozder nebo co to je, teče hustší transparentní rýma. Do vody jsem začal dávat ocet a do další napáječky sulfadox. Mám podezření na kokcidiózu. Rozhodně ji dnes dám na samotku. Prosím dá se určit jestli to není nějaké nachlazení. Celkově mi přijdou všechny slepice takové ospalé. Sice běhání, hrabou a reagují na moji přítomnost, ale často odpočívají z hlavou zabořenou mezi křídly. Rád bych podotknul, že v době pořízení nebo krátko po ní byla zase větší zima a následně deštivé počasí. Krmíme granulemi pro nosnice přidávám vitamíny a skořápky. Dáváme zelené a zbytky. Granule ablidum... Voda pravidelně čistá s octem. Dál bych rád uvedl, že jsem takový akční chovatel a snažím se řešit vše a všechny poznatky. Zároveň nejsem žádná zelená hlava a nechci utrácet za léčení vysoké částky když se jedná o hybrida za 250,- případně dodám další fotky
Nejfundovaněji tady asi odpoví bodlinka, až se k tomu dostane ;)
Ale zkuste se zatím mrknout tady: https://zverolekarka.com/nachlazeni-drubeze/
Případně i tady na ifauně se dají najít nějaké informace - např. https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3453744/nemocny-kohout
Jednoduše řečeno. Podle popisu to může být celá řada nemocí. Ano oddělit ta zvířata, která vykazují menší životnost. Místo octa do vody bych dal výluh z česenku, či černý čaj a nebo jen čistou vodu.Ty výtoky z nosu ukazují na něco, co je dost nakažlivé. Takže bez vyšetření se dá těžko stanovit diagnóza. Osobně zastávám názor, že v drobných zájmových chovech, jen izolovat podezřelé kusy a likvidovat...

pokud nechcete utrácet peníze a chcete něco opravdu spolehlivého, tak to všechno zlikvidujte,
vydezinfikujte kurník
počkejte aspoň tři týdny
a kupte nové hybridky.
Děkuji za příspěvky. Volal jsem veterináři a podle sdělení stavu to je na antibiotika do vody, ale diagnózu mi žádnou neřekl. Klidně léčbu zaplatím a podstoupím, spíš jestli to má cenu....? Taky mi jde o to co by to mohlo být nějaké následky studeného a sychravého počasí. Čemu se vyvarovat a co udělat lépe. Upřímně se mi to vymlátit nechce, ale dám na zkušenější. Přece to je jenom můj první start a hned takové fiasko, těžko bych to rozjížděl znovu... I když zájem a mám. Přidávám fotku to tmavé je voda s živočišným uhlím ještě z rána.

Chovatel Tom
napsal(a):
Děkuji za příspěvky. Volal jsem veterináři a podle sdělení stavu to je na antibiotika do vody, ale diagnózu mi žádnou neřekl. Klidně léčbu zaplatím a podstoupím, spíš jestli to má cenu....? Taky mi jde o to co by to mohlo být nějaké následky studeného a sychravého počasí. Čemu se vyvarovat a co udělat lépe. Upřímně se mi to vymlátit nechce, ale dám na zkušenější. Přece to je jenom můj první start a hned takové fiasko, těžko bych to rozjížděl znovu... I když zájem a mám. Přidávám fotku to tmavé je voda s živočišným uhlím ještě z rána.
Opravdu ATB do vody? Jak zajistíte, aby každý kus dostal tu správnou dávku? Opakovaně.
Věřte bodlince.

diagnózu vám nikdo neřekne bez laboratorního vyšetření, k čemuž je nejlepší vzorek utracená slepice ta nemocná, ale jestli jsou nakrčené všechny, tak je to prostě, no. fakt nepotřebujete zachraňovat to hejno, chcete zdravá zvířata co se roznesou a budou dlouho hodně snášet, ne nějaké chudinky které možná nepozdechají, když dostanou atb.
to prostě není racionální.

a ne, není to sychravým počasím. to by přeci museli mít nemocný slípky úplně všichni.
Určitě neposlouchejte špatné rady typu - všech osm zabít,
tři měsíce tam nic nemít a potom koupit znovu.
To rozhodně není potřeba.
(je teda trapné, že jsem vám v jiném tématu beze zbytku,
dokonale a odborně poradil - a vy jste mi za to ani nepoděkoval.
- to se pak mrkněte do zrcadla, jak před námi - top chovateli - vypadáte,
když se znovu na něco ptáte - a na předchozí vám bylo zatěžko poděkovat)
Vezměte si (znovu), jak špatný máte výběh - to je nějaké bývalé hnojiště?
Kompost? Co to tam bylo za tankodrom?
Špatně jste krmil - to jsem vám dávno napsal.
Rozhazoval jste krmení po tom výběhu, po tom hnoji nebo co to bylo.
Víte - to vám může moribundus chytit i další a další a další várka.
Ať už ji koupíte kdekoliv. To nejsou kuřata voděná kvočnou na hnůj
od prvního dne. To jsou sterilní komtesy z haly, jejichž vole krmil počítač.
Nejdřív udělejte pořádný kurník, přesně jak jsem vám detailně napsal.
Potom zlepšete ten výběh.
Obojí musíte zajistit proti predátorům beze zbytku bezpečně.
Kupte si jiná automatická dvířka - tahle, co máte z Aliexpresu z Číny,
jsou vadná.
Nemocnou slepici ihned utraťte a spalte nebo zakopejte.
Ostatní sledujte a normálně krmte.
Vidíte - vy jste psal, že přidáváte "preventivně" vitamíny,
a "preventivně" přeléčujete kokcidiozu - a stejně jste dopadl tak,
že máte nemocnou a budete ji zabíjet.
Za to prodejce slepic opravdu nemůže.
Pořád ještě je čas zajistit zbylým slepicím odpovídající podmínky.
Přece je nebudete zabíjet a do stejně špatného pojetí chovu
pořizovat nové.

říká, že ospalé a nakrčené jsou všechny. ono pospávající slepice, co ještě reaguje, je předstupeň spící slepice pořád a pak už je jen úhyn.
ale jo, pokud je tam bordel a špatný krmení - nebudu kvůli tomuhle procházet jiná vlákna - pak jen pauza v chovu nepomůže.
Honzo, děkuji ti za vyčerpávající odpověď i za tu minulou, kde jsem se ptal na věk a pohlaví slepic, načež odpověď nepřišla. Raději děkuju všem i tu. Nakonec si to vzal celkem ze široka a já si to vzal k srdci a řadu poznatků již vyřešil. Jako hřad, zajištění snaškových hnízd a desinfekce včetně vápenné výmalby.
K stavu slepic dodávám, že jsem dal tu nejhorší do izolace a zítra bude pod drnem, přestože se pohybuje, žere a na hřad vyskočí. Zbytek nechám, léčba na 6 dní za 200 mi přijde v pohodě, a určitě tím naberu nějaké zkušenosti. Ostatní jsou v pohodě. Rudé hřebínky, hrabou žerou a lítají. Jediný shodný symptom bych uvedl, že tři mají zduřelé jedno oko. Celkově se mají k životu jen sem tam odpočívají, ale nemám kohouta.
Máte pravdu výběh byl na bývalém hnoji, který byl před nedávnou dobou odvezen. Následně na části zřízen výběh.
K bordelu bych se rád ohradil. Krmíme granulemi, zbytky a pšenicí nic špatného, vodu měníme denně i dvakrát, kydam co týden a je mi líto te čisté a suché slámy... Fotka jak slepice odpočívá... Nevypadá na umreni.
Dobrý den, vracím se k tématu a snad už mi někdo pořadí. Poněvadž se mi zdá, že slípky Děkanem White to peří mají čím dál horší,pořídila jsem další foto. Peří mají slepené, špinavé, holá místa bez peří. Myslím, že se jedná o nějakého parazita ale žádného nevidím okem. Co s tím?

jestli je ta šedivá chudinka dekalb, tak se v první chvíli zamyslete, v čem je chováte.

takhle šedivá bílá slepice už je docela hardcore
ale teda nutno říct, že rodiče dekalbů nejsou žádný princezny a tak od 30. týdne vypadají jak vytažené od popelnic a ošoupaný břicha mívají taky.
Vše čistím pravidelně,kurník nejdéle po 2 týdnech,vytírám savem, vysypu křemelinou,případně sodou. Mají dřevěný popel. Určitě to není tím, že by jsem se o ně špatně starala. Když zaprší,tak je to z vyběhem horší, ale v takovém případě tam sypu pyliny,aby to nebylo moc bahenité. Myslím, že to jsou nějaké vši nebo tak,oni to peří měli už od počátku takové nehezké,ale teď je to tedy už mazec. Máme i červené slepice a Australku a ty vypadají v pohodě. Ty bílé si hrabali,promíchali poměrně suchou hlínu z pylinami a vypadají,jak vidíte na fotce.
Nehledejte problém, tam kde není,ale budu ráda,když mi poradíte ikdyby to měla být jako prevence proti parazitům peří, děkuji

No tak popadněte slepici, jděte s ní k veterináři, a nechte si poradit přímo na místě. Buď odčervíte naslepo (jedna možnost) a nebo se vet pustí do diagnostiky, vezme si třeba vzorky pod mikroskop nebo tak, a pak budete-li mít štěstí, budete léčit třeba i cíleně.
Křemelinu jim můžete nasypat do toho popele na popelení, případně jim ji vetřít do peří, tak radí nějaký ten jakohobby web, takže jako doprovodné opatření asi neublíží, ale nečekala bych od toho žádný velký efekt.

To máte ten kurník vykachličkovaný, že ho vytíráte savem?
Jestli je ten kurník nehořlavý, spíš ho opalte hořákem.

Žaneta Matysová
napsal(a):
Savem zředěným vodou samozřejmě, tím to určitě není, sotva je to cítit. Jak říkám, nehledejte problém, kde není.
Jenže ředěné Savo zase nemusí mít dezinfekční a dezinsekční efekt.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.82.13
Štefan1
napsal(a):
Savo se ředí vždy - je tam k tomu návod.
Ja teda na tera pouzivam bez chlorovy ve spreji a nemeju neredim.

Štefan1
napsal(a):
Savo se ředí vždy - je tam k tomu návod.
Jo, jenže když se zředí tak, že v místnosti "sotva je cítit", tak tam toho účinného chloru asi moc nebude...
Já teda nevím, ale v dnešní době existuje tolik účinných desinfekčních prostředků, které, na rozdíl od Sava, po použití nedráždí sliznice lidí ani zvířat, že se mi celá tato diskuze zdá naprosto zbytečná. Savo používám i doma minimálně, na kurník ani terárko jsem je v životě nevzal a nikdy jsem neměl problém.
Pokud bych byl, nevím čím, nucen savo použít, použiji ho, co nejméně koncentrované a pak řádně omyju povrch ubikace čistou vodou a stejně měl pak obavy do toho zvířata vrátit.
Žaneta Matysová
napsal(a):
Ano,také mám pocit že diskuze tady není vůbec věcná,řeší se zde savo . Nékdo ho používá někdo zase ne. Ale čekala jsem od vás něco jiného, ale pomohla jsem si sama. Tak děkuji, ale dokazovat se zde o pomoc nemá vůbec smysl
Zdravím. Člověk/chovatel si samozřejmě musí vždy pomoci sám. Nikdo jiný nenese odpovědnost rozhodování a není povinen řešit jeho problémy.
Čekáte-li, že za Vás někdo vyřeší záležitost na diskusním fóru, to jsou samozřejmě liché představy.
Z mé strany, v podobných situacích či vláknech, jsem vděčný za střípky zkušeností a popisy z praxe jiných. Neřídím se osobně nikdy slepě podle nich, úplné nesmysly či věci do mých podmínek irelevantní filtruji, ale některé poznámky či postřehy mohou pomoci zaměřit mou pozornost na aspekt, kterému jsem se příliš nevěnoval či ho přehlédl, nebo jsem pak připraven na jeho řešení, pokud by s u mě objevil.
Omlouvám se za odbočku od tématu.
Savem čistím záchod. Zatím všichni žijeme. Možná je to tím, že v záchodě nežijeme ani z něj nepijeme, ale zatím fakt dobrý. Při zachování předepsaných pokynů není důvod k panice.
Co je těm slepicím, nevím. Variant je mnoho a jedna z nich je, že to skutečně nemoc je. Ovšem bez bližšího popisu, jak ta zvířata žijí, to je opravdu jak věštit z křišťálu.
Vyloučila bych vliv prostředí (tj. čisté kurníky, upravené výběhy, pořádné popeliště, křemelina, oblepit hřady, aby se případný parazit cestou ke spící slepici přilepil, kvalitní krmivo, voda, minimalizace vystavení chemikálií a vlhkosti, dostatek vzduchu a slunce). Zeptala bych se ostatních, jestli někdo jiný ty parazity neuvidí, protože, upřímně, moje maminka je taky nevidí, neboť si nenosí ke slepicím brýle.
Bez diagnózy lze zkusit odčervit jakože preventivně, třeba to pomůže, ale...
A čekat, jestli se to zlepší. Ulámané peří samozřejmě nenaroste přes noc, ale aby byly ty slepice až tak škaredé, to je prostě někde chyba.
Neklovají si to? Vzájemně nebo samy sobě?
A taky je varianta, že ty slepice jsou natolik geneticky mimo, že tak nekvalitní peří prostě mít budou, i kdybyste se rozkrájela. Ovšem to považuju za nejméně pravděpodobné. Dekalbky jsme taky kdysi měli a vypadaly normálně. Bez ohledu na to, že pokud začátkem dubna měly jen špatné peří na krku a teď, o měsíc a půl později, je mají prakticky sežrané... Leda snad nějaká alergie?
Ty hnědé jsou stále v pořádku? I při bližším pohledu jste nic špatného nezaznamenala? Žijí ve stejných podmínkách?
Jak dlouho je máte? Jak dlouho trvalo, než se to u bílých projevilo? Nezměnilo se něco krátce předtím?
Žaneta Matysová
napsal(a):
Ano,také mám pocit že diskuze tady není vůbec věcná,řeší se zde savo . Nékdo ho používá někdo zase ne. Ale čekala jsem od vás něco jiného, ale pomohla jsem si sama. Tak děkuji, ale dokazovat se zde o pomoc nemá vůbec smysl
Co jste čekala je mi, upřímě, úplně jedno. Rad jste tady dostala dost. Pokud se vám nelíbí, je to váš problém, nikoho jiného. Dotazovat se tady smysl má, jak psal sharingan, ale člověk se musí starat, přistupovat k tomu tak, že co funguje jednomu, nemusí fungovat všem a hlavně, prolézat informace, kterých je ifauna plná. Jen nesmíte čekat, že se zeptáte a všichni si sednou na zadek a budou se starat o vaše slepice. To je jen vaše starost a odpovědnost.
Slepičky jsme pořizovali asi před rokem ,ty ocasní brka měli už tehdy takové nevzhledné ale celkem to ušlo,v průběhu zimy, cca v době největších mrazíků asi 2- 3 kusy dekalb holé hlavy,na kterých je občas vidět, že peří má tendenci růst, ale nedoroste. Zhoršilo se to na aktuální stav a více méně jen u tohoto plemene. Myslím, že chybou mohla být přes zimu vlhkost v kurníku a že se nejspíš jedná o nějakého parazita. Vet nám něco předepsala na potření na krk,zkusíme o víkendu. Do vody dávám nyní nově optimal, tak uvidíme.
Kurník je dřevěný, zateplený a odvětrávám již jiným způsobem páč u hřad je blbě řešené okénko,které jsem v mrazech neotvírala
PS- savo lidi používají i do bazénu,já tím čistím, kde co i doma a rozhodně v tom problém nevidím,neotrávila se jim ani moje babička
Zateplený kurník je peklo, zateplený nevětraný kurník je peklo2,
zateplený nevětraný kurník vytíraný Savem je typické uvažování ženy.
Čemu přesně má to Savo zabránit?
Kurník se čistí suchou cestou.
Používá se podlahová běloba nebo Mistral či Mistral Layer.
Ve finále nejde o Savo, ale o to, že máte v mozku vadně
nastaveno, co podle vás slepice potřebují.
Pokud chcete slepicím to prostředí opravdu zlepšovat,
tak rozhodně ne mokrou cestou.
Dekalb White není plemeno, je to hybrid.
Hybrida plemenem nenazýváme.
Hybrid má program, finální výsledek programu má obchodní název.
Slepice potřebují přepeřit, pak budou vypadat normálně,
Mezitím jim zlepšíte nevhodné podmínky, které u vás mají.