Zdravím, téma o hlubovi skalním zde již bylo v roce 2014, ale i já jsem se domníval, že již v divoké formě neexistuje.Co se dá tedy přečíst.HOLUB SKALNÍ (Columba livia).Žije divoce v oblasti Středomoří v Anglii a jižní Asii, vždy daleko od lidí.Veškerá další literatura hovoří o tom, že holuba skalního nahradila forma( Columba livia domestica), tedy Holub domácí, zdivočelý, věžák atd..Spokojit se s tím nelze, protože ZOO Praha uvádí, že holuba skalního tedy (Columba livia)chová od roku 2004 a na netu je foto od Václava ŠILHY ze ZOO PRAHA a dle fotky odpovídá.Nejznámějším znakem divoké formy je žlutooranžové oko.Další foto ze ZOO Praha jsem nalezl z dubna 2017.V jiných ZOO jsem zmínku o původní divoké formě holuba skalního nenalezl, i přes to, že jsem kdysi volieru s holubem skalním nalezl v ZOO Hluboká/Vlt., ale to byl dle mého obyčejný věžák a nyní už zde není ani ta označená voliera.
Zajímalo by mě, zda se někdo z holubářů o toto zajímal.Mám v plánu si to ověřit osobně v ZOO Praha.Kouťák.
5555
napsal(a):
Voliéry s columba livia jsou často k vidění na výstavách v Rakousku nebo Německu, zpravidla v expozici okrasného ptactva. Vypadají menší než "věžáci". Určitě se chovají též u nás. Srdečně zdravím. S.
Děkuji za odpověď.Už jsem o tom slyšel, že je někdo v Rakousku chová a že jsou to opravdu divocí skaláci.Jsem moc rád, že jsem dostal odpověď právě od Vás.Mrzí mě, že se naše literatura o toto téma nezajímá a myslím si, že právě Vás by to mohlo zajímat a mohl by jste něco zajímavého publikovat, protože je to prapředek všech holubů.Je to spíše má prosba a určitě by to zajímalo mnoho stejně postižených holubářů jako jsem já.Zdraví Zdeněk FRANTA.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý večer. Na chov je potřeba povolení ? Mezi věžáky je spousta holubů kteří vypadají jako skalní myslím vzhledově, skoro žádné ozobí v Brně je takových hodně. Které plemeno má ke skalnímu nejblíž ?

Tohoto věžáka mám z náměstí Svobody Brno.
Vzhledem je to typický divoký holub. Je i plaší a ostražitý.
mysak
napsal(a):
A pak je ještě zmiňován holub polní. Tak jak je to s tímto údajně kapratým bratrem skalního?
Juro zdravím.Trochu jsem spoléhal, že se také ozveš a myslel jsem i na Lupuse.Naše literatura o divokém holubovi skalním vše zmatlala dohromady, ale hlavně mluvi o Columba livia forma domestica.Zmiňovaný holub polní, domácí, věžák je vlastně pořád to samé, tedy kříženec holuba skalního.Od 19.století, což je dlouhá doba divoká forma holuba skalního v ČR neexistuje.Pokud by jsi něco zjistil budu rád, když se ozveš.Z.FRANTA.
jo přesně tak - ZMATLALA - protože to z některých článků vypadá, že jich tady žije mraky - cituji:
z webu - Příroda.cz - Holub skalní - Columba livia
Holub skalní patří mezi tzv. ferální živočichy - zdivočelé formy původně domácích holubů. Je jedním z nejběžnějších ptačích obyvatel měst téměř celého světa. Ochrana: Holub skalní byl vyňat z ochrany ptáků. Vztahuje se na něj státem podporovaná legální regulace ve městech, a to trávením, pomocí odchytu, odběru vajec, mláďat i dospělých jedinců a jejich usmrcením, omezováním vstupu do hnízdišť atd.
Možnost záměny Holuba skalního lze zaměnit s holubem doupňákem, liší se však celkově výraznějším zbarvením. Holub doupňák je jednolitě šedý se zeleně lesklým krkem, postrádá světleji vybarvené části těla či výrazné pruhy na křídlech. Zdravím Jiří Zloch.
Napsal jsem to jak to vidím Já a určitě nejsem sám viz Jiří ZLOCH, kterého zdravím.Je to z hlediska evoluce velice jednoduché.Ponecháme-li populaci vyšlechtěných živočichů vlastnímu osudu, vrátí se fenotyp dané populace během několika generací nazpět k původnímu fenotypu divokého předka.A tak je to i u holubů domácích, polních, věžáků a nebo i hanobně jinak nazývaných.Věřím, že holub skalní (Columa livia) ve světě někde v divoké původní nezmatlané podobě ještě žije.Zdeněk FRANTA.
Nevím nakolik platí tahle mapa, kde se holub skalní vyskytuje, "hojně" ve Středomoří a Velké Británii - viz Wikip...
Západní část palearktické oblasti (západní Eurasie včetně severní Afriky a Přední Asie), Východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny), Etiopská oblast (Afrika od Sahary k jihu), Orientální oblast (jižní Asie), Australská oblast (Austrálie, Nový Zéland), Nearktická oblast (Severní Amerika). Hojně se vyskytuje ve Středomoří a ve Velké Británii.
https://youtu.be/GPf5jdl4CtE
Snáď to bude holub skalný z hore spomínaných výstav ?

napsal(a):
Dobrý večer. Na chov je potřeba povolení ? Mezi věžáky je spousta holubů kteří vypadají jako skalní myslím vzhledově, skoro žádné ozobí v Brně je takových hodně. Které plemeno má ke skalnímu nejblíž ?
Zdravím, myslím že nějací rejdiči jsou jim hodně podobní - barva, ozobí a velikost, délka zobáku,
liší se ale barvou oka- hlavně rakovnický kotrlák modrý pruhový. Ostražitostí asi slezští barevnohlávci, poštovní a jejich kříženci-věžáci. Jinak můžete křížit kotrláka s Ph-jen modré pruhové-po zdivočení by to vypadalo a chovalo se to jako holub skalní.
J. Erlec.
Priatelia, všímajte čo sa deje s populáciami mestských holubov. Pred mnohými rokmi, keď napr. v Košiciach bolo mnoho holubiarov, sa domáce holuby rôznych plemien holubov dostali na veže a vysoké strechy. Po desiatkach rokov to vyzerá tak, že došlo k "spätnému chodu". Skoro celá populácia sa stále viac a viac podobá na Columba livia. Hlavne veľkosťou a tvarom holubov. Samozrejme, že sa na týchto holuboch stále objavujú pre nás známe kresby a farby.
Vysvetlenie je asi v selkčnom tlaku, kde je častý nedostatok potravy, dravce atď. prežívajú hlavne holuby, menšie, menej farbisté a dobrí letci. Takže "věžaci" sú podľa mňa Columba livia.
Ešte by som spomenul na rozprávanie nebohého priateľa Petra Samuelisa, ktorý hovoril, že v jeho detských časoch mal prístup na kostolnú vežu v Košiciach a tam si chodil chytať pštrosy, rysy, letúne a iné plemená. Dnes to už neplatí. pk.
rudla
napsal(a):
https://youtu.be/GPf5jdl4CtE
Snáď to bude holub skalný z hore spomínaných výstav ?
Neviem ci sa pytate alebo odpovedate. Holuby su to kazdopadne nadherne, ale ci je to cista forma vie len ten kto ich do tej klietky/volierky zatvoril. Mozno ani ten nie. A k tomu by mal este vediet ze holub skalny nie je stromovy vtak.
K tym cistym formam. Ine su v Azii, ine v okoli Stredozemneho mora atd. Niekde maju biele sedlo, inde modre. Niektore povodne formy maju oci krvavocervene, niektore skoro az vikvove ako vidame u drvivej vacsiny bielych domacich holubov. Polemiku okolo cistokrevnosti holubov skalnych mozu doveryhodne objasnit iba dokladne vedecke studie. Ale ako tema na diskusiu na jednicku. Prijemnejsie ako preberat ze holuby povodne polneho typu su dnes volierovy dementi. A na zaver len tak...holubicka na snimke-krizenka veziaka, postoveho holuba a adanskeho holuba.
https://www.youtube.com/watch?v=DLxl_cmvjKk
https://www.youtube.com/watch?v=QZgeOAyeIjc
A něco z jiného soudku, ale pěkné
https://www.youtube.com/watch?v=WiM2Qe2PQPM.
Rotvik
napsal(a):
https://www.youtube.com/watch?v=DLxl_cmvjKk
https://www.youtube.com/watch?v=QZgeOAyeIjc
A něco z jiného soudku, ale pěkné
https://www.youtube.com/watch?v=WiM2Qe2PQPM.
Pavle, ty první dvě videa bych věřil, že je holub skalní, ale ten HOLUB SNĚŽNÝ je úžasnej.Díky všem a pokračujte.Jirko i na exotech se o holubovi skalním také diskutuje, ale myslím si, že to patří sem.Zdraví všechny Zdeněk FRANTA.
Tak udělám ještě laický závěr o holubovi skalním-divoké formě a co následovalo.Zde na iFauně vyšel hezký článek" Naši holubovití "a zde zmíněn HOLUB SKALNÍ - věžák.Krásně bylo rovněž popsáno v knize "Vzorníky plemen holubů" od autorů J.Havlnín, S.Petržílka a kolektiv a zde je to zozšířené na holuba polního a holuba městského.V nějkrásnější knize, kterou jsem kdy četl " PTÁCI JIŽNÍCH ČECH " od autorů B.Kloubec, J.Hora a K.Šťastný je popsán HOLUB DOMÁCÍ.Je to dílo ornitologické a vše popsáno úžasně.Tedy závěr:
HOLUB SKALNÍ (Columba livia), divoký někde létá, ale v ČR nenexistuje.
HOLUB SKALNÍ (Columba livia forma fera)-věžák-popsán v článku zde na iFauně.
HOLUB POLNÍ (Columba livia forma affinis)-kapratý předek domácích holubů domestikací zanikl.
HOLUB MĚSTSKÝ -název pro zdivočelé domácí holuby.
HOLUB DOMÁCÍ(Columa livia forma domestica)-popsán v ornitologické knize nejhodnověrněji.
Co z toho vyplývá.Název holuba věžáka je na PC různý a v knihách by to také chtělo ujednotit.Jedno je však jasné, že HOLUB DOMÁCÍ, budu jej tak nazývat je vytlačován z měst, huben, hřebíky zamezeno hnízdění a již se objevuje pod konstrukcí různých mostů, opuštěných budovách mimo města a dokonce jsem jej viděl hnízdit v opuštěném lomu.Je tedy vytlačován do přírody, ale tam nemá na růžích ustláno, protože v dnešní době tlaku predátorů nemá šanci žít.Můj laický názor je, že mu bude stačit několik generací, aby zmizel nenávratně.Zdraví všechny Zdeněk FRANTA.

kouták
napsal(a):
Tak udělám ještě laický závěr o holubovi skalním-divoké formě a co následovalo.Zde na iFauně vyšel hezký článek" Naši holubovití "a zde zmíněn HOLUB SKALNÍ - věžák.Krásně bylo rovněž popsáno v knize "Vzorníky plemen holubů" od autorů J.Havlnín, S.Petržílka a kolektiv a zde je to zozšířené na holuba polního a holuba městského.V nějkrásnější knize, kterou jsem kdy četl " PTÁCI JIŽNÍCH ČECH " od autorů B.Kloubec, J.Hora a K.Šťastný je popsán HOLUB DOMÁCÍ.Je to dílo ornitologické a vše popsáno úžasně.Tedy závěr:
HOLUB SKALNÍ (Columba livia), divoký někde létá, ale v ČR nenexistuje.
HOLUB SKALNÍ (Columba livia forma fera)-věžák-popsán v článku zde na iFauně.
HOLUB POLNÍ (Columba livia forma affinis)-kapratý předek domácích holubů domestikací zanikl.
HOLUB MĚSTSKÝ -název pro zdivočelé domácí holuby.
HOLUB DOMÁCÍ(Columa livia forma domestica)-popsán v ornitologické knize nejhodnověrněji.
Co z toho vyplývá.Název holuba věžáka je na PC různý a v knihách by to také chtělo ujednotit.Jedno je však jasné, že HOLUB DOMÁCÍ, budu jej tak nazývat je vytlačován z měst, huben, hřebíky zamezeno hnízdění a již se objevuje pod konstrukcí různých mostů, opuštěných budovách mimo města a dokonce jsem jej viděl hnízdit v opuštěném lomu.Je tedy vytlačován do přírody, ale tam nemá na růžích ustláno, protože v dnešní době tlaku predátorů nemá šanci žít.Můj laický názor je, že mu bude stačit několik generací, aby zmizel nenávratně.Zdraví všechny Zdeněk FRANTA.
Dobrý večer, můj drobný postřeh: věžáci jako takoví se u nás ve městě mění ze špinavých a přemnožených holubů tak jak je známe z dřívějších dob, na krásné a trochu vzácnější městské holuby. Nemohu si pomoci, ale typem je v nich více krve PH. Dokonalejší opeření, skvělé barvy a větší nánosky. A opravdu to nejsou žádní špinavci, ani nyní a ani v létě.
M.N.

napsal(a):
Dobrý večer, můj drobný postřeh: věžáci jako takoví se u nás ve městě mění ze špinavých a přemnožených holubů tak jak je známe z dřívějších dob, na krásné a trochu vzácnější městské holuby. Nemohu si pomoci, ale typem je v nich více krve PH. Dokonalejší opeření, skvělé barvy a větší nánosky. A opravdu to nejsou žádní špinavci, ani nyní a ani v létě.
M.N.
Není tomu tak dlouho co sem si dovolil napsat něco podobného jako ty... tenkrát mě málem za to tady ukamenovali...
Musel jsem to sem dát, je to u sousedů na exotech, prostě krása.
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/3453039/holubi.
Rotvik
napsal(a):
Musel jsem to sem dát, je to u sousedů na exotech, prostě krása.
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/3453039/holubi.
Pavle, jsem v ZO, kde je samej exotář, ale exotáři opravdu na úrovni.Kdo chová pouze holuby jsem tam jen já.Od vstupu mezi ně jsem popichován, abych se dal alespoň na exotické holoubky.Být mladší, tak do toho jdu, ale nikdy neříkej nikdy.Jsou úžasmí a na exotech to také sleduji.Myslím si, že nejvíce je jich popsáno ve 4.dílech od E.Pangráce.Zdraví Zdeněk.
kouták
napsal(a):
Pavle, jsem v ZO, kde je samej exotář, ale exotáři opravdu na úrovni.Kdo chová pouze holuby jsem tam jen já.Od vstupu mezi ně jsem popichován, abych se dal alespoň na exotické holoubky.Být mladší, tak do toho jdu, ale nikdy neříkej nikdy.Jsou úžasmí a na exotech to také sleduji.Myslím si, že nejvíce je jich popsáno ve 4.dílech od E.Pangráce.Zdraví Zdeněk.

kouták
napsal(a):
Napsal jsem to jak to vidím Já a určitě nejsem sám viz Jiří ZLOCH, kterého zdravím.Je to z hlediska evoluce velice jednoduché.Ponecháme-li populaci vyšlechtěných živočichů vlastnímu osudu, vrátí se fenotyp dané populace během několika generací nazpět k původnímu fenotypu divokého předka.A tak je to i u holubů domácích, polních, věžáků a nebo i hanobně jinak nazývaných.Věřím, že holub skalní (Columa livia) ve světě někde v divoké původní nezmatlané podobě ještě žije.Zdeněk FRANTA.
Zdravim . Slyšel jsem že hejno skalních holubů žije ve skalách na pobřeží Sardinie . Viděl jem dokument Holubi a lidé je to ke stažení na ulozto.cz .
Dobrý den
Vzpomněl jsem si,že na jižní Moravě,před časem ornitologové pozorovali hnízdění holubů na skále na Pálavě.
Posílám několik odkazů:
https://birds.cz/avif/obsdetail.php?obs_id=4456966
https://birds.cz/avif/obsdetail.php?obs_id=5359326
Podařilo se mě vyhledat i foto.
https://birds.cz/avif/obsdetail.php?obs_id=384366
Smysl pro některé z Vás postrada křížit např. Barevnohlávky se pštrosy, pštrosy s modenou a čert vi, co ještě se kříží. Mělo by smysl investovat čas a finance do toho, a teď čistě jen teoreticky, najít někoho v Rakousku, Německu, který chová Columba Livia na volno. Taková cesta na opačnou stranu. Pořídit si je, nějaké množství, křížit je např. s Barevnohlávky.
Přemýšlím o oživení chovu, cizí krvi, zlepšení instinktů, odolností vůči nemocem... nepotřebuju aby bylo na holubovi maso, ani aby mi neletal. A teď končím s přemýšlením, jsem začátečník a nevím nic. Jen se ze zajmu ptám. A taky z toho důvodu, že něco podobného mám u husy české. Přišla mi to jako zajímavější sranda než výstavní šílenství. Nic ve zlem. A byl bych moc rád, kdyby mě tu někdo chtěl sejmout za blbost a rovnou mi k tomu dal i typ na nějakou rozumnou lit. o genetice drůbeže, holubů pro .... #

Meelek
napsal(a):
Smysl pro některé z Vás postrada křížit např. Barevnohlávky se pštrosy, pštrosy s modenou a čert vi, co ještě se kříží. Mělo by smysl investovat čas a finance do toho, a teď čistě jen teoreticky, najít někoho v Rakousku, Německu, který chová Columba Livia na volno. Taková cesta na opačnou stranu. Pořídit si je, nějaké množství, křížit je např. s Barevnohlávky.
Přemýšlím o oživení chovu, cizí krvi, zlepšení instinktů, odolností vůči nemocem... nepotřebuju aby bylo na holubovi maso, ani aby mi neletal. A teď končím s přemýšlením, jsem začátečník a nevím nic. Jen se ze zajmu ptám. A taky z toho důvodu, že něco podobného mám u husy české. Přišla mi to jako zajímavější sranda než výstavní šílenství. Nic ve zlem. A byl bych moc rád, kdyby mě tu někdo chtěl sejmout za blbost a rovnou mi k tomu dal i typ na nějakou rozumnou lit. o genetice drůbeže, holubů pro .... #
Čisté skalní je škoda s něčím domácím křížit . Sehnat je a chovat je v čisté formě tak to pak jo .
Meelek
napsal(a):
🤔No nevím Teda.
U nás na vesnici křížil jeden chovatel poštovní a doupňáky .Nebylo to ovšem k ničemu odchov se vždycky ztratil i v druhé generaci . Já jsem si donesl jednou domů vježaky, rozpeřene vyletky kteří byli ještě na hnízdě a jak vyletěli na střechu tak mi jen na rozloučenou zamávali křídly.

paskov244
napsal(a):
U nás na vesnici křížil jeden chovatel poštovní a doupňáky .Nebylo to ovšem k ničemu odchov se vždycky ztratil i v druhé generaci . Já jsem si donesl jednou domů vježaky, rozpeřene vyletky kteří byli ještě na hnízdě a jak vyletěli na střechu tak mi jen na rozloučenou zamávali křídly.
Dobrý večer . To se divím že vám věžáci zmizeli . Já jsem si nedávno založil chov věžáků . Sháním si je po Brně hlavně na kostelní půdě a věží Františkánů v Brně . Znám se s kostelníkem . Sehnal jsem mladé i staré kusy všechny pouštím a nic neufrnklo . U věžáků se chci přiblížit prazákladu formě holuba skalního . mluvil jsem o tom s panem Beranem a ten mi na to řekl že je to zajímavý záměr že by to zkusil také kdyby mu to zdraví dovolilo . Pan Beran řekl je to dlouhý proces na celý tvůj život . takže přecházím z pošty na věžáky .
Tento pár věžáku ke mě lítá s přestávkami už třetí rok.Chodí na místo kde proplachuji naklíčené zrní.
mysak
napsal(a):
A pak je ještě zmiňován holub polní. Tak jak je to s tímto údajně kapratým bratrem skalního?
Zdravím.
Vracím se po dvou letech k tomuto tématu,protože mě ta divočina neustále zajímá.Jura se mě tehdy ptal na kapratého "bratra" holuba skalního , HOLUBA POLNÍHO a proto jsem jej dnes citoval.V naší literatuře je Holub polní sice zmiňován,ale pouze zmiňován,že domestikací zanikl,ale ono to není tak jednoznačné.Holub polní je totiž trochu jiný,než obyčejní věžáci. Je neustále modrý kapratý a nezdržuje se ve městech.Zdržuje se na opuštěných objektech mimo vesnice a města a dokonce jsem jej zjistil hnízdit i na opuštěném kamenolomu s hnízdem na skále.Zajímavé je na něm i to,že i když si udělá hnízdo v nějakém výklenku např.starého kostela,tak nespí na střeše kostela,ale na větvích sousedních starých stromů,kde rovněž přes den odpočívá.Nezdržuje se ve velkém hejnu,pouze tak 2 páry + holoubata a většinu dne tráví na polích.Když je vše zarostlé,tak jej nikdy nenajdete ve vesnicí,či ve městě,ale vždy je někde v přírodě a zejména kolem cest,hnijišť s divokýma hřivnáčema.Při mém toulání přírodou je rád pozoruji a chtěl jsem je mnohokrát vyfotit,ale jsou plaší jako divocí holubi.Sledoval jsem je na několika místech.Poprvé v opuštěném lomu,ale obnovila se těžba.Druhá lokalita byla na opuštěném hřbitově na velké hrobce,ale majitelé dali do okének ve tvaru kříže zevnitř síta.Třetí lokalita je kostel mimo vesnici u hřbitova,kde jsou dle mého odhadu stále, co já vím 30 let.Přijedu tam párkrát do roka a už jsem si myslel,že tam nejsou, i když jsem je vídal na polích ve vzdálenosti od kostela 3-5 km.Přivedli mě opět k nim moji barevnohlávci,když jsem je viděl s nima polařit.Každé jaro obcházím kostel,kde mohou hnízdit,ale nikdy jsem nic nenašel,protože je vše zadělané.Letos jsem je však objevil v jednom výklenku kostela na malé římsičce a tak alespoň jedna fotka.
Nevnucuji nikomu mé pozorování, ani mé doměnky,že je to Holub polní,ale vím své a je krásný. Kouťák
makak.rezus

XXX.XXX.147.41
Protože mi Kouťák dnes pomohl svalit obrovský balvan ze srdce, na oplátku přispěju svou troškou do mlýna.
Nejsem holubář, ale biolog a ekolog, takže z tohoto pohledu:
Nemá smysl moc diskutovat o rozdílu mezi "věžákem" a holubem skalním. "Domestica" je forma, z hlediska taxonomie je tato kategorie neoficiální a ne vždy používaná, asi na úrovni variety. Takže městští holubi, "polní" holubi i všichni vaši krásní barevnohlávci, moravští pštrosi či benešovští holubi jsou pořád holubi skalní, přesněji holubi skalní evropští (Columba livia livia).
Pokud byste chtěli najít holuby neovlivněné domestikací, museli byste je z ekologického hlediska hledat v lokalitách přírodních nebo přírodě blízkých, ideálně mimo dosah lidských sídel. Vzhledem k doletu holuba je to dost těžký úkol, dovedu si představit třeba nějaké ostrovní lokality. Pak by se daly na takových jedincích prozkoumat rozdíly mezi nimi a "věžáky" či jinými domácími holuby, a to jak vzhledové, tak genetické.
Pokud by rakouský chovatel tvrdil, že má "divokou" formu holuba skalního, musel by mít chovné jedince jen z takovýchto lokalit, což je dost nepravděpodobné. Chovat takovéto holuby v geneticky čistém chovu podle mě úplně nemá smysl, protože chovem se tak jako tak domestikují a opět se divokému předchůdci budou vzdalovat. Cenu by mělo jedině oživit chov domácích holubů "divokou krví" kvůli zlepšení vlastností, většinou to bývá odolnost, vitalita, zdraví, rodičovské a sociální schopnosti (tady vycházím ze svých zkušeností chovatele, ale savců).
Shrnuto: holuby skalní máte tak jako tak doma (či na náměstí a na balkóně), a pokud chcete vidět "divoké" skalní holuby, bude patrně třeba jet na nějakou exkurzi s ornitologickým svazem (mám jich pár za sebou a vřele doporučuji). Pokud o nich chcete vědět něco bližšího, také bude třeba obrátit se na ornitology. Já znám bohužel jen specialisty na brodivé ptáky, takže konkrétní jméno nemůžu uvést.
Ještě ke "zmatlané" literatuře: Biologické názvosloví není (jak by se mohlo zdát) jednotné, u rostlin je třeba běžné, že druhový název má 5–15 synonym zařazených dokonce k několika různým rodům. Poznatků přibývá a zařazení se mění jak s dobou, tak podle biologické školy či směru. Pokud je o "holubu polním" jen ojedinělá zmínka, znamená to, že ostatní biologové neuznali tuto formu/varietu/poddruh za dostatečně doloženou a dále s ní nepracovali.
Děkuji za krásné vysvětlení.Nejsem biolog,ale bláznivej holubář a také hlavně naprostý přírodní blázen.Vše v přírodě co běhá,plave,létá a roste mě zajímá a tak jsem sem hodil i úvahu o holubovi polním.Zajímá mě i holub hřivnáč a toho jsem si já rozdělil na dva.První je holub hřivnáč divoký a ten je krásně štíhlý a zdržuje se jen v lese a druhý je ten bachratý městský,který se už lidí nebojí a hnízdí kolem chodníků v těch nejrušnějších městech.S literaturou je to u těchto běžných druhů špatné,protože je to asi nezajímavé.Občas něco zajímavého ke čtení na netu objevím a nebo jsem si se zájmem přečetl knihu "Zamrzlá vevoluce a neb bylo to jinak pane Darvin",ale o tom by se dalo psát do nekonečna.Ještě jednou děkuji a posílám fotku z dnešního skoro letního dne. Zdeněk FRANTA
makak.rezus

XXX.XXX.147.41
Přikládám fotografii skalních holubů z Faerských ostrovů, jedné z nejodlehlejších lokalit, co se dá najít. Ostrovy jsou mimo dolet, ale jsou obydlené, takže nelze zcela vyloučit, že tam někdy někdo domestikovaného holuba dovezl. Dobrým vodítkem ale je, že když projdu fotografie z faerských měst, nikde tam nevidím žádného holuba. To znamená, že nejspíš lidskou společnost nevyhledávají a zůstávají ve skalách, mohla by to tedy být původní divoká populace.
Jako neholubář nevidím velký rozdíl mezi těmihle holuby a holuby, co potkávám denně na ulicích, ale holubáři jistě nějaké rozdíly uvidí.
makak.rezus

XXX.XXX.147.41
Další fotografie faerských holoubků. POdařilo se mi dohledat, že tamější populace se skutečně považuje za jednu z těch nejméně ovlivněných domestikací. Faeřané si je považují a na jejich počest dokonce vydali poštovní známku.
napsal(a):
Dobrý večer . To se divím že vám věžáci zmizeli . Já jsem si nedávno založil chov věžáků . Sháním si je po Brně hlavně na kostelní půdě a věží Františkánů v Brně . Znám se s kostelníkem . Sehnal jsem mladé i staré kusy všechny pouštím a nic neufrnklo . U věžáků se chci přiblížit prazákladu formě holuba skalního . mluvil jsem o tom s panem Beranem a ten mi na to řekl že je to zajímavý záměr že by to zkusil také kdyby mu to zdraví dovolilo . Pan Beran řekl je to dlouhý proces na celý tvůj život . takže přecházím z pošty na věžáky .
ozvi se , mám tu pro tebe 2 výletky nerozlítané