jitkas
napsal(a):
Dobrý den, mám už přes 5 měsíců Betu bojovnici v čtvercovém akváriu, ale chtěla bych jí koupit kulaté. Někteří říkají, že jak na to není zvyklá mohla by umřít. Je to pravda? Nebo se toho nemám bát?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
mohu s klidným srdcem říct, že se teď do Vás - byť oprávněně - pustí polovina IFauny. Pokud píšete "čtvercové akvárium", předpokládám, že máte na mysli tu krychli ze zverimexu o objemu max. 2l - to je jen stupidní krychle pro týrání zvířat, žádné akvárium. Kulaté akvárium se sice blíží 5 - 6l (samozřejmě, jsou menší i větší), ale i tak je to plivátko. Ale je rozhodně pravda, že kulaté akvárium je pro ryby nevhodné jak z hlediska objemu, tak z hlediska tvaru - ryba v tom zešílí...
Pokud chcete chovat bojovnice, a tím myslím doopravdy chovat, je potřeba, abyste si o chovu něco zjistila. Zde jsou naprosto nezbytné a triviální informace, kterých byste se měla držet, než si o chovu zjistíte vše kompletně:
Akvárium volte minimálně (!) 20l a více. Akvárium je potřeba hustě osázet rostlinami, i plovoucími. A hustě osázet znamená opravdu hustě osázet tak, že třeba vůbec neuvidíte na druhou stranu. Dále je potřeba do akvária umístit topítko a nastavit jej permanentně na 26 - 28°C. Pokud se vám nechce každý den měnit třetina vody, můžete do akvária umístit také jemný molitanový filtr - vřele doporučuji, těch pár korun už nikoho nezabije. Dále je nesmírně důležité, aby mělo akvárko krycí sklo. Betta je labyrintka, takže se nadechuje nad vodou. Pokud se v 26°C vodě nadechne 18 - 20°C vzduchu, nachladí se a uhyne. A rozhodně nechovejte více jedinců pohromadě, to se potom bavíme o akváriu 100 a více litrů.
Toto jsou opravdu základy, které pro kvalitní život Vaší bojovnice zřejmě chybí. Zcela chápu, že nesmysly Vám poradili ve zverimexu, také jsem z akvaristikou začínal z informacemi ze zverimexu, protože jsem byl ještě hodně naivní a myslel si, že ti lidé, co to prodávají tomu asi rozumí . Naštěstí se jednalo o malý soukromý zverimex, takže hodně informací je věrohodných. Ale když mi prodavač řekl, že když dám do koule dva samce bojovnice, tak se nic nestane, akorát se bude na co dívat až se budou škádlit, tak jsem tam raději přestal chodit
.