Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.3.2021 15:58
Asumba

XXX.XXX.33.247

(Predem predesilam, ze stara vlakna jsem prosla)

Objevila jsem prvniho čmelíka :-! , což je něco, čeho se od prvního dne obavám. Slepice maji kremelinu s jedlou sodou v popelisti - doteď se tomuhle tomu vyhýbali, vybirali si zeminu pod borovicí, pod liskouou...,

jakmile jsem viděla, že konečně někdo použil popeliste kremelina\soda, začala jsem hledat... Nikde nic, ani v kartonu, co dávám misto trusneho stolu. Nakonec nalezen jeden na slepici, primo na usnici.

Mám v kurníku kvočnu šestý den na vejcích. Nikde jsem nenašla, co bych mohla použít v takovém případě.
Prosim o radu. Fakt si nechci množit cmeliky :\\

(kurnik dřevěný, nezatepleny, vapneny jednou, používán 3 měsíce.)

28.3.2021 16:00
Asumba

XXX.XXX.33.247

(Kurnik cistim kázde dva dny, skviry prosypavm kremelinou)

28.3.2021 19:22
pastevecovci

XXX.XXX.168.107

Asumba napsal(a):
(Predem predesilam, ze stara vlakna jsem prosla)

Objevila jsem prvniho čmelíka :-! , což je něco, čeho se od prvního dne obavám. Slepice maji kremelinu s jedlou sodou v popelisti - doteď se tomuhle tomu vyhýbali, vybirali si zeminu pod borovicí, pod liskouou...,

jakmile jsem viděla, že konečně někdo použil popeliste kremelina\soda, začala jsem hledat... Nikde nic, ani v kartonu, co dávám misto trusneho stolu. Nakonec nalezen jeden na slepici, primo na usnici.

Mám v kurníku kvočnu šestý den na vejcích. Nikde jsem nenašla, co bych mohla použít v takovém případě.
Prosim o radu. Fakt si nechci množit cmeliky :\\

(kurnik dřevěný, nezatepleny, vapneny jednou, používán 3 měsíce.)

Váš text ve mně vzbuzuje dojem, že se nejedná o čmelíky.
Tvrzení, že jste našla čmelíka na ušnici slepice se mi jeví býti poněkud nepravděpodobným (nikoli však nemožným)

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.3.2021 19:30
Uživatel s deaktivovaným účtem

taky si myslím. čmelík je malý hajsl a uvidět ho není úplně jednoduchý. nejsnáze se hledá na ruce, když jich na sobě má člověk nalezených půl miliardy a všechno ho kouše.

28.3.2021 19:51
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Hydrogenuhličitan sodný, tedy jedlá soda, se míchá s křemelinou v poměru 2:1 s vodou a touto směsí se vystříkají veškeré vnitřní prostory kurníku, stěny, bidla, rošty apod. Můžete nanášet i ručně, nebo pomocí postřikovače.
Síla působení této směsi je dvojí. Rozpuštěná jedlá soda zasaženého čmelíka doslova "vysaje".

Po zaschnutí zůstane na ošetřeném povrchu krystalická vrstva křemičitanu, která čmelíkům znemožňuje pohyb a dokonce jim fyzicky ublíží (poškození končetin, zalepení sacího ústrojí). Na ošetřených místech se čmelíci nebudou zdržovat.

Do popeliště, není nutné sodu dávat.

28.3.2021 19:57
ladd

XXX.XXX.171.23

S kvočnou nijak nehýbejte. Pokud by to i byl čmelík, asi nijak přemnožení nebudou. To by jste je při sběru vajec nacházela na ruce, v extrémním případě by slepice odmítaly spát v kurníku a hřadovaly by radši venku.
Pro váš klid vydezinfikujte kurník až se to vylíhne.

28.3.2021 20:03
Asumba

XXX.XXX.33.247

Předně díky za reakce. Vazim si vaseho času.

Kudla, tak nevím, od večera ctu jak diva, co to tedy mohlo být...ves ani vsenka ne, blecha ani klíště ne (myslím,ze od psu,kocouru,koni,koz tohle všechno už fakt poznám), myslela jsem,ze je to teda cmelik.

Z fotek na netu už si ale nejsem tak jista,byt jsou teda mizerne a všude mi připadají jiní.... Myslela jsem,ze je třeba hodně napity a proto tak tmavý (černý) a velký , prisaty na usnici, nehybajici se.

Tak co to teda mohlo byt? Vypadalo to jako klíště bez nohou, ale ne jako úplně mikro.
Omlouvam se za tón imbecila. Tahle brebera je v mém životě nová.

(Křemelina tedy principielně kolem vajec/vyvoje plodu nevadí,ju?) děkuji za nápady.

28.3.2021 20:20
Asumba

XXX.XXX.33.247

Haha,já fakt myslela, ze cmelik se pres den nehýbe.no, zmatení začátečníka.
No tak ne, tak ten to teda nebyl.

Černý, oválný...to jsem z toho puk!

28.3.2021 22:07
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

Čmelíka přes den neuvidíte. Nesnáší denní světlo, schovává se do spár a škvír v kurníku, kde se velmi aktivně množí. Podle mě je ale na čmelíky ještě brzo a i kdyby se jich pár probudilo, nezaregistrujete to.

Ale nikdy není pozdě na prevenci, proto jakmile budou kuřata vylíhlá a přestěhujte je s kvočnou do odchovny, kurník znovu bedlivě vyčistěte, vymeťte, nebo vysajte a veškeré spáry a škvíry zatmelte akrylátovým tmelem a natřete, nebo vystříkejte směsí křemeliny se sodou, naředěnou tak, aby se dala dobře roztírat štětkou, nebo stříkat. Nemusí to být moc silný nátěr, stačí slabší a po zaschnutí zopakovat. Teď mají být teplé dny, tak toho využijte. Dělám to tak každoročně, měla jsem v roce 2017 v kurníku invazi čmelíků a od té doby to držím pod kontrolou.

28.3.2021 22:32
ladd

XXX.XXX.171.23

Zuzkaa napsal(a):
Čmelíka přes den neuvidíte. Nesnáší denní světlo, schovává se do spár a škvír v kurníku, kde se velmi aktivně množí. Podle mě je ale na čmelíky ještě brzo a i kdyby se jich pár probudilo, nezaregistrujete to.

Ale nikdy není pozdě na prevenci, proto jakmile budou kuřata vylíhlá a přestěhujte je s kvočnou do odchovny, kurník znovu bedlivě vyčistěte, vymeťte, nebo vysajte a veškeré spáry a škvíry zatmelte akrylátovým tmelem a natřete, nebo vystříkejte směsí křemeliny se sodou, naředěnou tak, aby se dala dobře roztírat štětkou, nebo stříkat. Nemusí to být moc silný nátěr, stačí slabší a po zaschnutí zopakovat. Teď mají být teplé dny, tak toho využijte. Dělám to tak každoročně, měla jsem v roce 2017 v kurníku invazi čmelíků a od té doby to držím pod kontrolou.

Že přes den neuvidíte? Tak to bych se přel.
Když je vidíte přes den, znamená to, že už jich tam máte hódně a znamená to, že by byl vhodný zásah. Jestli zamoření neni extrémni, tak ty jedince ,co vylezou přes den, pouze nepostřehnete.

29.3.2021 09:59
Matsik

XXX.XXX.44.122

Se Čmelíky je to jako s potkany. Když je nevidíte neznamená,že tam nejsou. Když už je vydíte znamená to, že už je jich móc.

29.3.2021 10:10
Zuzkaa

XXX.XXX.208.34

ladd napsal(a):
Že přes den neuvidíte? Tak to bych se přel.
Když je vidíte přes den, znamená to, že už jich tam máte hódně a znamená to, že by byl vhodný zásah. Jestli zamoření neni extrémni, tak ty jedince ,co vylezou přes den, pouze nepostřehnete.

Přečtěte si prosím pozorně můj příspěvek, nepsala jsem nic o zamořeném kurníku.

29.3.2021 11:53
ladd

XXX.XXX.171.23

Zuzkaa napsal(a):
Přečtěte si prosím pozorně můj příspěvek, nepsala jsem nic o zamořeném kurníku.

Psala jste, že čmelíka přes den neuvidíte. A to je zavádějící mylná informace.

Přidejte reakci

Přidat smajlík