Lze kočku aspoň trochu vychovat/usměrnit?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.3.2015 22:20
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Ahoj milovníci koček!
Tak zase se na vás obracím s dotazem, tentokrát možná s trochu kontroverzním. Vy, co znáte moji anabázi: chování malého kocoura už začíná přesahovat určité meze. (V pátek opět udělal "nadílku" - pokadil se - pod postel, ale to neřeším - stává se to už jen výjimečně). Zajímalo by mě, zda vůbec a pokud ano, tak jak usměrnit jeho chování vůči mně, ale hlavně vůči velkému kocourovi. Upřesňuji, že malému je cca 7 měsíců, velkému cca 2 roky. Takže oč jde: malý je na mně extrémně závislý, ale až tak, že prakticky ve všem vytěsňuje velkého, a mně začíná být velkého líto, protože mu téměř ve všem ustupuje. Dám příklady. Jídlo - rozdělím spravedlivě do dvou misek. Malý ochutná ze své misky, ale ihned se přesune k velkému a doslova jej vytlačí a ten raději od jídla odejde, aby se vrátil až později a dojedl zbytky. Další příklad: jdu si lehnout - zaznamená to velký, tak přijde a jak to dříve dělával, vyskočí za mnou, lehne si, já jej pomazlím, ale za chviličku to zaznamená malý, jak uragán vlítne na postel a opět velkého vytěsní/vytlačí - většinou takovým tím způsobem, že jej začne jako by hlavou odsouvat, no a velký raději seskočí a jde pryč. Vím, že třeba "Lavacca" psala, že ta závislost malého se třeba časem otupí a vím, že to chce trpělivost. Ale v některých těchto situacích mi velkého je už vážně líto, tak se ptám: je třeba vhodné malého okřiknout či jej odsunout, např. od misky velkého? Samozřejmě vím, že kočka není pes. Ale prostě mě zajímá názor vás zkušenějších, zda byste v takovýchto situacích nějak zasahovali, anebo nechali chování kocourů volný průběh, ať si vše "vyříkávají" sami mezi sebou...? Předem děkuji za případné odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.3.2015 07:45
Uživatel s deaktivovaným účtem

Milá Fikovnice, reaguji na to krmení. Osobně bych nechala velkého jíst tam kde je zvyklý a malého bych krmila zvlášť, dala mu misku s jídlem do jiné místnosti, aby se velký v klidu najedl. To je dost důležité. Mlaďoch se přizpůsobí. S ostatním Ti neporadím, nemám s tím zkušenost :-/

23.3.2015 17:56
lavacca

XXX.XXX.164.49

fikovnice napsal(a):
Ahoj milovníci koček!
Tak zase se na vás obracím s dotazem, tentokrát možná s trochu kontroverzním. Vy, co znáte moji anabázi: chování malého kocoura už začíná přesahovat určité meze. (V pátek opět udělal "nadílku" - pokadil se - pod postel, ale to neřeším - stává se to už jen výjimečně). Zajímalo by mě, zda vůbec a pokud ano, tak jak usměrnit jeho chování vůči mně, ale hlavně vůči velkému kocourovi. Upřesňuji, že malému je cca 7 měsíců, velkému cca 2 roky. Takže oč jde: malý je na mně extrémně závislý, ale až tak, že prakticky ve všem vytěsňuje velkého, a mně začíná být velkého líto, protože mu téměř ve všem ustupuje. Dám příklady. Jídlo - rozdělím spravedlivě do dvou misek. Malý ochutná ze své misky, ale ihned se přesune k velkému a doslova jej vytlačí a ten raději od jídla odejde, aby se vrátil až později a dojedl zbytky. Další příklad: jdu si lehnout - zaznamená to velký, tak přijde a jak to dříve dělával, vyskočí za mnou, lehne si, já jej pomazlím, ale za chviličku to zaznamená malý, jak uragán vlítne na postel a opět velkého vytěsní/vytlačí - většinou takovým tím způsobem, že jej začne jako by hlavou odsouvat, no a velký raději seskočí a jde pryč. Vím, že třeba "Lavacca" psala, že ta závislost malého se třeba časem otupí a vím, že to chce trpělivost. Ale v některých těchto situacích mi velkého je už vážně líto, tak se ptám: je třeba vhodné malého okřiknout či jej odsunout, např. od misky velkého? Samozřejmě vím, že kočka není pes. Ale prostě mě zajímá názor vás zkušenějších, zda byste v takovýchto situacích nějak zasahovali, anebo nechali chování kocourů volný průběh, ať si vše "vyříkávají" sami mezi sebou...? Předem děkuji za případné odpovědi.

Ano, chce to mladého usměrnit. Jak víte, máme těch koček více a taky to ze začátku zkoušely, že jedna bude druhou odsouvat. A to jsem jim trpět nechtěla, takže jsem je musela chvíli hlídat, aby nepřebíhaly (prostě jsem je začala hladit u jejich misky či je zastavila rukou s ukázáním na jejich jídlo, že mají svoje) a teď už každá čeká až dostane svou porci a nikam se necpe.

Pro začátek bych klidně kocoury na jídlo oddělila dveřmi, ať se velký v klidu nají. A to tak, že bych staršího nechala jíst tam, kde je zvyklý a přestěhovala malého. A postupně až se naučí být u jídla v klidu, tak je zase můžete "sestěhovat".

Co se týče mazlení v posteli - dělám to tak, že pokud už jednu kočku mazlím a jde další, tak ji rukou zastavím a řeknu jí, že teď se mazlí ta první. První domazlím a buď ji dám z postele dolů nebo se otočím na druhý bok, pokud tam stojí ta druhá kočka a začnu mazlit tu druhou. Prostě jsem je už za tu dobu, co spolu žijeme naučila, že musí počkat až na ně přijde řada. A daří se to. :) Ale chce to hodně trpělivosti a důslednosti.

24.3.2015 02:17
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Ahoj kočičí kamarádi (teda kamarádky smajlík ) !
Oběma moc díky, že jste si zase našly čas na odpověď. Jsem mírně zoufalá, protože malý dnes (tedy vlastně už včera) opět udělal nadílku pod postel. Takže příště, až budou příbuzní zase v Brně, budu muset někoho z mužských poprosit o pořádné ohrazení postele. Ono to tehdy už bylo v plánu, jenže pak malý začal důsleně chodit na záchod, tak to padlo. No a teď je to tu nanovo, i když pořád doufám, že jsou to zatím jen excesy.
Jinak já se teď snažím velkého trochu upřednostňovat, ale jde o to, že on spíše vyklidí pole. Takže teď vám např. píšu, malý se rozvaluje totálně slastně vedle mě a velký je bůhvíkde. A kdybych jej přinesla, tak v podstatě hned seskočí a odejde. S tím jídlem to zkusím - oddělovat. Já to dělala na začátku, ale oba dva (kupodivu) se k sobě navzájem dobývali. V současnosti to tedy dělám tak, že většinou dřepím mezi nimi a hlídám, aby malý velkému do misky nelezl. On je "problém" i v tom, že malý hltá, kdežto velký je takový gurmán a jídlo jí pomalu a spíše vychutnává. Vzpomínám si, že jste mi kdysi "Lavacco" radila hltavcům dávat větší kousky, tak přesně takto to dělám u syrového masa. Malý kocour dostává větší kusy masa a velký kocour naopak maličké kousky. Stejně ve finále malý toho sežere více, ale to chápu - je ve věku, kdy takto potřebuje jíst.
Takže ještě jednou moc děkuji za rady.

24.3.2015 10:40
ladd

XXX.XXX.34.41

Jestli to maso, neděláte pro dospělého kocoura na moc malé kousky. Řekl bych, že kočkám se lépe požírají kousky tak velikosti menší myši, než úplně malé. Kočka vezme maso do tlamy, natáčí hlavu ze strany na stranu a maso stoličkami ukrajuje, aniž by je upustila. Je to podle mě pro kočku přirozenější a žere se jí tak lépe, než když jsou kousky masa moc malé a musí si brát na každé polknutí zvlášť. (U nás doma jsou také tendence krájet jim to na malinké kousky. Říkám, že aby se pohodlně takových drobků nažraly, musely by mít zobáky.) Zkuste většímu nakrájet maso na kousky velikosti palce a malému jeho dávku rozkrájejte tak na 2, na 3 kusy – s tím už se bude muset poprat a bude mu to trvat déle.

24.3.2015 16:05
fikovnice

XXX.XXX.99.69

ladd napsal(a):
Jestli to maso, neděláte pro dospělého kocoura na moc malé kousky. Řekl bych, že kočkám se lépe požírají kousky tak velikosti menší myši, než úplně malé. Kočka vezme maso do tlamy, natáčí hlavu ze strany na stranu a maso stoličkami ukrajuje, aniž by je upustila. Je to podle mě pro kočku přirozenější a žere se jí tak lépe, než když jsou kousky masa moc malé a musí si brát na každé polknutí zvlášť. (U nás doma jsou také tendence krájet jim to na malinké kousky. Říkám, že aby se pohodlně takových drobků nažraly, musely by mít zobáky.) Zkuste většímu nakrájet maso na kousky velikosti palce a malému jeho dávku rozkrájejte tak na 2, na 3 kusy – s tím už se bude muset poprat a bude mu to trvat déle.

Moc díky za připomínku! Myslím ale, že jsem se špatně vyjádřila - ta velikost palce, jak píšete, tak takovou asi krájím pro velkého kocoura. Malému krájím cca 2x větší (někdy i víc) - někdy kouše tak, jak popisujete, někdy spolkne vcelku. Také jsem už 2x v poslední době zaznamenala, že se malý "nažímal" - nevím jak lépe to napsat - bylo to s odstupem po jídle - prostě se mu navalovalo, ale udržel to v sobě. Tipla bych si, že to mohlo být tou jeho hltavostí a nenažraností.
Ale ještě jednou děkuji za radu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík