Dobrý den, právě jsem se podívala do tlamičky našeho 16ti měsíčního maincoona(adoptovaný před pár dny), zuby má hodně zažloutlé a zarudlé, nateklé dásně.. kdyby to byl pes, řekla bych že je mnohem starší, ale nevím jak je to s kočkama třeba je to normální? Já osobně bych běžela k veťákovy. poraďte prosím.
Pavluše
napsal(a):
Dobrý den, právě jsem se podívala do tlamičky našeho 16ti měsíčního maincoona(adoptovaný před pár dny), zuby má hodně zažloutlé a zarudlé, nateklé dásně.. kdyby to byl pes, řekla bych že je mnohem starší, ale nevím jak je to s kočkama třeba je to normální? Já osobně bych běžela k veťákovy. poraďte prosím.
Ano to určitě běžte, normální to není. A nemá kámen? Naše kočička byla na odstraňování zubního kamene. Taky měla strašně zarudlé dásně, byl tam zánět. A okusovala všechno na co přišla. Tak jsme na to vlastně přišli my.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zajděte s kocourkem k veterináři. Jak se zánět zanedbá, může kocour přijít o zuby... Jsou pasty jako prevence proti zubnímu kameni např: Orozyme. Ale nutno první řešit ten zánět, veterinář Vám poradí...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pavluše
napsal(a):
A co mohlo něco takového způsobit u tak mladého zvířete ?
Třeba i stres ze změny prostředí..
Pavluše
napsal(a):
Máte prosím někdo zkušenosti se zánětem dásní? Je léčba úspěšná a jak probíhá?
No tak mi dostali antibiotika a úspěšná byla. Teď se nám stalo, že ne, což prý bylo něco virového, tak jsme začali posilovat imunitu a už se to pomalu lepší. Naše kočička na to hodně trpí.
Vůbec nic takového nám nedělali, trvalo to v průměru asi 14 dní pokaždé. Teď to virové trvá déle. Jenomže ona to měla většinou od zubního kamene a to viditelně, dělal se jí rychle, byla 2x na odstranění a následně na to vyléčení toho zánětu. Potom měla občas aji jenom samotnej zánět. Ale vždy se to vyléčilo léky.
Tina125
napsal(a):
Vůbec nic takového nám nedělali, trvalo to v průměru asi 14 dní pokaždé. Teď to virové trvá déle. Jenomže ona to měla většinou od zubního kamene a to viditelně, dělal se jí rychle, byla 2x na odstranění a následně na to vyléčení toho zánětu. Potom měla občas aji jenom samotnej zánět. Ale vždy se to vyléčilo léky.
No jo, kočky na kámen hodně trpí. Náš minulý kocour byl ve 12 letech už úplně bezzubý. Neporadili Vám na veterině něco, co by bylo prevencí proti vzniku zubního kamene?
fikovnice
napsal(a):
No jo, kočky na kámen hodně trpí. Náš minulý kocour byl ve 12 letech už úplně bezzubý. Neporadili Vám na veterině něco, co by bylo prevencí proti vzniku zubního kamene?
No vidíte a náš měl paradoxně téměř ve 14 úplně všechny zuby. Jo poradili, buď čistit zuby, anebo vzít hrubou gázu a opatrně každý den zuby přejet, hlavně u dásní, aby se setřel ten plak. Jako je pravda, že když to vetka udělala, tak ta gáza byla pěkně žlutá, ale na to by doma člověk potřeboval snad svěrací kazajku a brnění. A taky hojivou mast následně (samozřejmě ne pro kočku)
Tina125
napsal(a):
No vidíte a náš měl paradoxně téměř ve 14 úplně všechny zuby. Jo poradili, buď čistit zuby, anebo vzít hrubou gázu a opatrně každý den zuby přejet, hlavně u dásní, aby se setřel ten plak. Jako je pravda, že když to vetka udělala, tak ta gáza byla pěkně žlutá, ale na to by doma člověk potřeboval snad svěrací kazajku a brnění. A taky hojivou mast následně (samozřejmě ne pro kočku)
No, já mám oba kocoury celkem mírné, tak věřím, že by mě nepodrápali či nepokousali. Ale asi by se jim to hrubě nelíbilo...
fikovnice
napsal(a):
No, já mám oba kocoury celkem mírné, tak věřím, že by mě nepodrápali či nepokousali. Ale asi by se jim to hrubě nelíbilo...
Tak u kocourka bych se taky nebála, ale ten s tím problémy neměl ani trochu. Ale na tu malou bych potřebovala tu kazajku. Je to paradox, kocourek měl skoro 8 kilo, byl velkej, ale úžasnej mazel a taková trubička. Kočička má rovný 3 kila, ale jde z ní někdy strach, má opravdu respekt Ale můžete to zkusit, jestli vám to půjde, u Kačenky tam toho žlutého bylo hodně, ale mě to s ní teda doma nejde
fikovnice
napsal(a):
Ještě k té bezzubosti mého minulého kocoura: on byl původně sousedů, krmili jej strašně - zbytky od lidských jídel - knedlíky, rýže, kosti, brambory, atd. No a my s nimi sousedíme, já si kocourka začala půjčovat, ten brzy zjistil, kde mu bude líp, tj. kde mu budou podstrojovat, kde může spát v posteli, atd. , takže byl pak můj. Ale byl venkovní - chalupový. Takže přes týden se ti sousedi nějak "postarali" a já mu to vynahrazovala přes víkendy. Jak stárl, tak jsme se téměř na chalupu přestěhovali - a to JEN KVULI NĚMU. Bylo to šíleně nepraktické, dojíždění do práce, ale prostě větší část týdne jsem se snažila být s ním. Tím chci říct, že neměl dobrý start do života, neměl vždy kvalitní krmení, takže to se mohlo později podepsat na tom, že postupně přišel o všechny zuby...