Kolik času kočka denně prospí a kolik probdí?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.7.2015 05:32
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Dobré ráno přátelé koček!
Už delší dobu jsem se vás chtěla zeptat na dotaz, který je v nadpisu vlákna. Napíšete, jaké jsou přibližně vaše zkušenosti? Vím, že to určitě záleží na věku zvířete, možná na tom, jestli máte kočku jednu nebo více a ještě určitě na jiných faktorech. Ale celkem by mě to zajímalo.
Mám totiž pocit, že když jsem byla s kocoury celodenně doma (např. v období mé nemoci), tak že byli "větší polovinu" dne vzhůru a s nástupem noci teprve začínali řádit. Přitom podle literatury a zkušeností kočka prospí většinu dne.

12.7.2015 06:46
joanne.s

XXX.XXX.40.119

No, já jsem kočku postupně naučila tak, že v noci leží a neřádí, třeba od jedenácti do čtyř. Když jsem o víkendu doma i přes den, často je vzhůru a tráví čas se mnou. Když po obědě zalehnu na šlofíčka, tak se samozřejmě s gustem přidá, a vleze pod deku ke mně takysmajlík Ale někdy se teda stane, když jsem doma opravdu celý den, že se na pár hodin někam zašije na spaní/třeba do šatní skříně lehne na svetrysmajlík)
ale když to všechno posčítám, tak její průměrný den určitě bude třeba těch patnáct hodin spánku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.7.2015 07:24

U nás je to tak (když jsem doma), že většinou pouštím z jejich rezidence ráno v 5 hodin (včera ve 3.46 hod ) včetně víkendu. To se krmí, hrají si nebo se jim věnuji, chvilkama podřimují, ale z ničeho nic jsou schopni okamžité akce. Kolem 11 hod. jdou spát. A spí celkem tvrdě. Většinou si někde zalezou, aby nebyli rušení. Jeden kocour s oblibou pod přehoz na pohovce. Takto vydrží do půl čtvrté. A potom si zase hrají, jí, poflakují se nebo podřimují smajlík Po osmé večer je zase zavírám do pokojíčku a to za chvíli ulehnou a spí do 4 hodin. Záleží však i na počasí. Když je pošmourno, nebo byly ty vedra, tak to pospávali víc.

12.7.2015 08:11
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Díky oběma za rychlé odpovědi. Uvědomila jsem si podobnost s "Blazici" - mám pocit, že starší kocour také tak kolem té 11.h zaléhá - obvykle do sítě na kočičím stromě a jde chrupat. No a protože mladý se po něm opičí snad ve všem, tak jde také chrnět - obvykle do druhé volné sítě na stromě (prostě on musí mít všechno, co starší kocour!). Ale jinak si myslím, že na rozdíl od "Blazice" i "Joanne" jsou ti moji kocouřiska jaksi více aktivní. Nevím, zkusím se na to více zaměřit a vypozorovat to.

"Blazice" - jak dáváte do vět ty symboly postupně dvou koček, abyste naznačila, že se jedná o Vaše dva kocoury, tak to je boží a asi se v tomto začnu opičit já po Vás!

12.7.2015 08:47
rapotacka11

XXX.XXX.32.138

Řekla bych, že kočka mívá spíš noční aktivitu (viz noční kočičí "šrumec" venku).
Mám štěstí, že naše mohou být venku celý den, tam uspokojí své lovecké potřeby,
vyvalují se na slunci nebo v kytkách, provokují, ale na noc musí být doma.
Spí, někdy se projdou, třeba napít, ale jsou v klidu .

12.7.2015 09:04

Fikovnice:

14.7.2015 22:24
fikovnice

XXX.XXX.240.1

rapotacka11 napsal(a):
Řekla bych, že kočka mívá spíš noční aktivitu (viz noční kočičí "šrumec" venku).
Mám štěstí, že naše mohou být venku celý den, tam uspokojí své lovecké potřeby,
vyvalují se na slunci nebo v kytkách, provokují, ale na noc musí být doma.
Spí, někdy se projdou, třeba napít, ale jsou v klidu .

I Vám moc díky za odpověď. "Rapotacko", v nějakém jiném vlákně jsem se Vás ptala, zda jste už vyzkoušela ty granule Greenwoods a pokud ano, tak jak u vašich koček zabodovaly...? U nás celkem zvláštně - prvotní nadšení - jedli jen se jim dělaly boule za ušima, pak naprostý nezájem a teď už zase je preferují. Tak nevím - snad si ze mě ty moje kocouřiska dělají srandu !

15.7.2015 07:17
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Fikovnice: víte, co mě napadá? nestřídáte granule příliš?
četla jsem, že tím člověk někdy udělá nevědomky z kočky vybíravou..

15.7.2015 19:44
fikovnice

XXX.XXX.99.69

joanne.s napsal(a):
Fikovnice: víte, co mě napadá? nestřídáte granule příliš?
četla jsem, že tím člověk někdy udělá nevědomky z kočky vybíravou..

No, já se snažila pokud možno nemít kocoury granulové vůbec. Pak ale přišla nutnost občas někam odjet a nechat je samotné, takže to samozřejmě řešily granule. No a přišlo mi, že po několika zkouškách "pokus-omyl" se už ustálili na těch Greenwoods. Ale každopádně mám teď doma dvě celkem velká balení Greenwoods - a další grancle v nejbližší době kupovat nemíním.

15.7.2015 19:46
joanne.s

XXX.XXX.38.145

Tak to je v pohoděsmajlík

15.7.2015 20:41
MaBa

XXX.XXX.168.24

Já mám doma teď 2 bengálský koťata (5 měsíční) a připravovala jsem se, že budou pěkně aktivní a vyžadovat hodně pozornosti a tak... a představte si - celou noc spí, celý dopoledne spí, celý odpoledne by prospali :) Ale pravda, jakmile se začne něco dělat musí hned asistovat, přeruší spaní a šup koukat co se děje a hlavně ať nejvíc překážíme. Když se nic neděje nebo potřebuju pracovat na počítači tak si najdou místečko poblíž, leží a koukají, nebo zase usnou :)

Řekla bych, že tak max. hodinu denně máme opravdu velké intenzivní hraní, běhání, skákání... a plus si tak hodinu denně hrajou intenzivně spolu (většinou půl hodinu ráno a půl hodinu večer). Dokonce ani ráno nás nebudí - což jsou opravdu první kočky co znám, že to nedělají.

Manžel vstává do práce a krmí je tak v 7:30, do té doby buď někde jsou a nebo spí u nás v posteli - ale nezlobí. Maximálně vzbudí hlasitým vrněním nebo, že se snaží někam lehnout. Po snídani se kočky kolem 8 hodiny většinou vrací zase někam lehnout a spí tak do 11, pokud je aktivně nestimuluju ke hře. Po obědě kolem 14-15h pak zase už spí tak do 19h,19:30. Následuje večeře. Pak je tak hodinová velká aktivita, kolem 21:30 dostávají někdy ještě druhou večeři - záleží na celkové denní aktivitě a přesném čase předchozích jídel (občas se to prostě šoupne když kočky spí :) ). No a než se jde cca o půlnoci spát tak si většinou zase chvíli hrajeme a pak společný relax. A když vidím kdykoliv během dne, že se asi nudí a vymýšlí co by, tak vezmu hračku a stačí jim tak 15 minut a už jsou zase v pohodě a nevymýšlí nepřístojnosti.

Průměrný den shrnutí: cca 10h aktivita,14h spánek.

A tak jednou za týden pak máme celkově takový aktivnější den, kdy by si od rána do večera hráli. To třeba blbneme i 3-4 hodiny denně. Ale jakmile se jde večer spát a jsou sebevíc rozjívení, tak do 15 minut po zhasnutí vypínají a jsou spát a nebo si jdou ještě potichu hrát do obýváku (vážně potichu, kdybych na ně občas nekoukla myslela bych, že dávno chrní). V životě bych nevěřila, že budu mít tak hodný kočky. Přitom jsme si plemeno speciálně vybírali kvůli tomu, že je aktivní - už jsme nechtěli postelovou kočku. A oni by přitom furt chrněli kdyby měli příležitost :) Ale když mají náladu je hraní zážitek. Asi ještě tolik spinkají kvůli věku, přeci jen jsou to koťátka ještě. Třeba až vyrostou tak se to ještě upraví.

Noční nájezdy, buzení, chytání nohou atd. absolutně nemáme. Snad na začátku když u nás byli první týden tak se snad jednou, dvakrát o něco takového pokusili, vyřešili jsme ignorací (hlavně žádná pozornost, negativní pozornost je taky pozornost). A i když jsem třeba nechtěla ještě spát, přesto jsem z výchovných důvodů zhasla a taky zalehla v určitou hodinu (kolem půlnoci max.), aby se naučili, že v noci se spí a neřádí. Dneska můžeme klidně zůstat vzhůru v noci dýl a kočky neotravují. Vůbec je nerozptyluje, že jsme třeba ještě vzhůru - stejně ví, že se nic zajímavého nebude dít. Přijdou se podívat, třeba si k nám lehnou, ale většinou si zalezou spát.

No a naše starší kočička (10 let) co je u rodičů, ta už si moc nehraje a taky hodně spí. V noci, i přes den. Když byla mladší tak byla aktivnější, takže to je už věkem spíš.

15.7.2015 21:11
lavacca

XXX.XXX.164.49

Dle mého je to hlavně o tom, jak si to s kočkou člověk nastaví. U nás taky nějaké noční buzení není - prostě se zhasne, většinou si ještě odskočí (slyším dle hrabání) a pak si polehají a je klid. Když se někdy v noci vzbudím (málokdy, ale občas jo), tak je ticho a kočky pospávají po škrabadlech, apod. To samé neexistuje, aby mě ráno budily - krmí se kole 7.-8.hod., dle toho jak vstanu a to jak rozlepím oko, naskáčou do postele, že se chtějí pomazlit - pomazlíme, jdu do koupelny, atd. a pak jim přinesu maso, aby posnídaly. Jinak mají možnost si dát přes noc i granule (to taky občas slyším večer po zhasnutí ještě pomalé chroupání, že si dávají gáblík před spaním).

Ano, občas jako koťata přelítly přes spícího člověka, jak se honily, ale nic tak hrozného. Já se prostě většinou otočila a spala dál. :D

MaBa: Máte koťata, která rostou, takže jsou ospalejší. Kolem 9.-12.měsíce by vám měla začít pořádně blbnout. :).

15.7.2015 23:28
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Jj, souhlasím s posledními dvěma příspěvky - že kočku lze přece jen aspoň trochu vychovat a nastavit si na svůj režim. Moji kocouři v noci šíleli, řádili, lítali přes mě, přes postel, k ránu zas jeden z nich mňaučel...a opravdu pomůže v takovéto situaci ignorace. I když tím, že jsou dva, tak ještě občas v noci řádí. Obecně - tak kolem 22.h jsou asi nejčilejší - tedy hlavně mladší kocour, já otevřu okno, řeknu slovo "můra" a on je úplně v transu. Zakloní hlavu, prohlídne celý strop, no a já se těším, až nějaká můra opravdu vlítne do bytu. Asi by se to hmyzofilům nelíbilo, ale já jsem fakt za polétavý hmyz, event. i za pavouky vděčná. Velký kocour se vyloví dostatečně na chalupě - mají teď režim, že bývá třeba i malý sám v bytě a já jsem na den s velkým na chalupě. A to jej tam vypustím a do minuty začne pištění - myší. Takového lovce jsme ještě NIKDY neměli! On snad za noc naloví s tou frekvencí, co u něj vidím, desítky myší. Proto mě dostal ten příspěvek pána z "Králíků" (jak jsem jej sem vložila jako samostatné vlákno), kde tvrdil, že kastráti jsou líní, jen se povalují a vůbec neloví!

Neregistrovaný uživatel

22.2.2022 11:10
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Přidejte reakci

Přidat smajlík