Ahoj kamarádi!
Obracím se s prosbou o pomoc. V jiném vlákně jsem psala, že náš mladý měl dnes premiéru - byl poprvé venku na chalupě. A teď jsem zjistila, že to zanechalo velmi nepříjemný následek. Na zadní tlapce - na polštářcích, ale i mezi chlupy v meziprstí mu zůstal kus "přiškvařence" ze smůly z jehličnanů, které máme před dveřmi. Vím, že jsou hodně smolnaté, onehdá jsem sama sebe několik hod zbavovala smůly na rukou - drhla jsem, i jsem zkoušela jakési rozpouštědlo. To samozřejmě u kočky nepadá do úvahy, část jsem mu zkoušela mechanicky odstranit - děsně to tahá, ale držel, ani nemňoukl. Ale stejně většina na pacce zůstala. Co teď? Máte nějaké rady, nápady, zkušenosti?
Tak mě napadá náhradní varianta - že bych asi pozítří zajela s kocourkem za vetkou (zítra jdu sama se sebou do nemocnice). Stejně jsem se tam chystala - kocourovi velmi nepříjemně zapáchá z tlamy, tak snad by si vetka poradila i s odstraněním smůly z packy.
Jestli zavítáte na toto vlákno, tak mám na vás ještě jednu prosbu-dotaz: Jak často odčervujete kočky, které jsou čistě domácí a jak často kočky venkovní či polovenkovní? Mně jde teď více o mlaďocha, který byl až dodneška striktně bytový, ale jaksi se zastavil v růstu, k tomu to smrdění z tlamky a teď má ještě chuděra přiškvařeninu na pacce. Přišla jsem na to tak, že se to snaží nějak vykousat - pořád si tu tlapku čistil, tak kouknu a nejdřív jsem se zděsila - vypadalo to jako by měl polštářky úplně spálené, ale teď vím, že je to stopro smůla (i to typicky voní).
fikovnice
napsal(a):
Tak mě napadá náhradní varianta - že bych asi pozítří zajela s kocourkem za vetkou (zítra jdu sama se sebou do nemocnice). Stejně jsem se tam chystala - kocourovi velmi nepříjemně zapáchá z tlamy, tak snad by si vetka poradila i s odstraněním smůly z packy.
Jestli zavítáte na toto vlákno, tak mám na vás ještě jednu prosbu-dotaz: Jak často odčervujete kočky, které jsou čistě domácí a jak často kočky venkovní či polovenkovní? Mně jde teď více o mlaďocha, který byl až dodneška striktně bytový, ale jaksi se zastavil v růstu, k tomu to smrdění z tlamky a teď má ještě chuděra přiškvařeninu na pacce. Přišla jsem na to tak, že se to snaží nějak vykousat - pořád si tu tlapku čistil, tak kouknu a nejdřív jsem se zděsila - vypadalo to jako by měl polštářky úplně spálené, ale teď vím, že je to stopro smůla (i to typicky voní).
Na smůlu u sebe používám technicky benzin u kočky me nic moc ne nepadá jen snad zkoušet o odlepovat necim mastným rostliny olej třeba... kočky domácí na mase pro lidskou spotřebu odcervuji jednou za rok kočky polovenkovni co nosi pravidelne myši a ptáky jednou za 3 měsíce.
saty
napsal(a):
Na smůlu u sebe používám technicky benzin u kočky me nic moc ne nepadá jen snad zkoušet o odlepovat necim mastným rostliny olej třeba... kočky domácí na mase pro lidskou spotřebu odcervuji jednou za rok kočky polovenkovni co nosi pravidelne myši a ptáky jednou za 3 měsíce.
Jen dodám ze jednou za rok "odcervuji" i sama sebe.
saty
napsal(a):
Jen dodám ze jednou za rok "odcervuji" i sama sebe.
"Saty", moc děkuji!
Takže zkusit něčím mastným? I třeba nějakým lidským krémem? To asi ne, že? Kdoví čím je to naparfémované. Chudák kocour - má premiéru venku, tak se mu tam líbilo, a s takovou nadílkou se vrátí domů... .
fikovnice
napsal(a):
"Saty", moc děkuji!
Takže zkusit něčím mastným? I třeba nějakým lidským krémem? To asi ne, že? Kdoví čím je to naparfémované. Chudák kocour - má premiéru venku, tak se mu tam líbilo, a s takovou nadílkou se vrátí domů... .
Z lidských bych vsadila jen na úplném obyčejnou Indulonu nebo niveu.
saty
napsal(a):
Z lidských bych vsadila jen na úplném obyčejnou Indulonu nebo niveu.
Vidíte - říká se, že stará zlatá Indulona dělá zázraky - to je dobrý nápad. moc díky! Nivea co si pamatuji je parfémovaná - úplně se mi teď její vůně vybavila, tak tu raději ne.
Anebo ještě zkusím v lékárně si vyžádat tzv. masťový základ - mělo by to být indiferentní, tj. nemít to v sobě žádnou účinnou látku, která by mohla kocourovi ublížit. On s tím vypadá být smířený - mám tím na mysli, že už si to nečistí zdaleka tak často, teď je zas ještě na chvilku venku, ale dovedu si představit, co to pro kočku je, když má ty podušky celé zalepené .
saty
napsal(a):
Ještě k tomu odčervení - mladšího kocoura mám od ledna z útulku. Mám od nich papíry a cca 2týdny předtím, než jsem si jej brala, tak byl odčervený. Proto jsem jej zatím vůbec neodčervovala. Krmím výhradně jen masem určeným pro lidskou spotřebu. Přesto mu začalo zapáchat z tlamky, chuť k jídlu má sice výtečnou, ale zdá se mi, že nepřibírá (mám teď nefunkční váhu) ani neroste. Pokud už tak zůstane (je mu dle útulku 11měsíců), tak bude mezi ním a starším kocourem (též útulkový) propastný rozdíl ve váze i velikosti.
fikovnice
napsal(a):
Vidíte - říká se, že stará zlatá Indulona dělá zázraky - to je dobrý nápad. moc díky! Nivea co si pamatuji je parfémovaná - úplně se mi teď její vůně vybavila, tak tu raději ne.
Anebo ještě zkusím v lékárně si vyžádat tzv. masťový základ - mělo by to být indiferentní, tj. nemít to v sobě žádnou účinnou látku, která by mohla kocourovi ublížit. On s tím vypadá být smířený - mám tím na mysli, že už si to nečistí zdaleka tak často, teď je zas ještě na chvilku venku, ale dovedu si představit, co to pro kočku je, když má ty podušky celé zalepené .
Když si natřu ruce krémem, kocour mi je s oblibou olizuje, odmalička, a nikdy mu z toho blbě nebylo. Dělal to tak již jako kotě u chovatelky, a je to v pohodě. Myslím tím olizování stopy tělového mléka, běžného krému na ruce apod. takže já bych se nebála. Ovšem na druhou stanu bych klidně použila olivový olej apod.
Díky všem za rady a nápady...ale už nebudou třeba. Představte si, že má packu téměř čistou - musel si to sám šikovně očistit, asi přes noc (má už jen na chlupech mezi prsty zbytečky). Akorát je dnes dost divný - stále pospává, málo jí, ale naštěstí pije, a furt a furt chce být u mě. Doufám, že mu není zle z lé slízané smůly... . To, že málo jí, přičítám vedru.
fikovnice
napsal(a):
Díky všem za rady a nápady...ale už nebudou třeba. Představte si, že má packu téměř čistou - musel si to sám šikovně očistit, asi přes noc (má už jen na chlupech mezi prsty zbytečky). Akorát je dnes dost divný - stále pospává, málo jí, ale naštěstí pije, a furt a furt chce být u mě. Doufám, že mu není zle z lé slízané smůly... . To, že málo jí, přičítám vedru.
Účinky pryskyřice
http://www.pannacz.com/herbar-rostlin.16/borovice-smrk-briza-lecitelstvi.410.html.
joanne.s
napsal(a):
Účinky pryskyřice
http://www.pannacz.com/herbar-rostlin.16/borovice-smrk-briza-lecitelstvi.410.html.
Díky moc "Joanne"!
Já o těch obsahových látkách něco málo vím, ale to jsou vyextrahované; u mlaďase mám strach, aby se mu ten přiškvařenec někde nenalepil na jícen, žaludek, střeva...
Taky mě hnedka na to napadlo to sádlo.
Jinak co se týče odčervení - já odčervuji 1x ročně všechny (bytové i venkovní) a pokud venkovní častěji, tak vysloveně cíleně. Ono si stačí přečíst pár článků, jak pak lidi bojují se začervením a už jim dochází možnosti, čím tu havěť zničit, protože jsou pak ty potvory rezistentní, když se odčervuje "jen tak".